De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een minuutje van uw tijd?

Hoeft echt niet langer te duren. Gewoon even zestig tellen, waarin ik een gevoel van vervoering wil proberen te delen. Als je werkt in een nieuwsfabriek die NOS Nieuws soms lijkt te zijn, wil je oog wel eens blind zijn voor visuele pareltjes. Of spitsen je oren niet langer voor een prachtig geluid. Elke dag probeer ik me even te verwonderen over een journalistiek uitschietertje, en zo’n moment duurt soms niet langer dan een luttele minuut.

De redactie van Met het Oog op Morgen ontving afgelopen vrijdag een groep studenten van vier opleidingen journalistiek. Elke zaterdag kreeg een student een minuut zendtijd. Vul die met een gebeurtenis, groot of klein, menselijk of zakelijk, bijzonder of gewoon. Doe iets, the floor is yours.

Het resultaat is hier te beluisteren: Jong Talent in het Oog

En dat is wat ik bedoel met die minuut van radiofonische verrukking.  Als NOS Nieuws brengen we het belangrijkste nieuws, zo snel en zo compleet mogelijk. Via radio, televisie, internet – en binnen die drie media heb je ook weer alle denkbare platforms, van mobiel tot podcast, van radio in de auto tot aftandse tv op de camping. Maar geef iemand de creatieve ruimte (binnen journalistieke kaders), en je wordt getroffen door een magisch moment van buitengewoon mooie radio.

Zoals dat hoort, moest er een winnaar komen. Alsof een minuut in de Late Night Hour op radio 1 op zich al geen hoofdprijs was. Maar goed, een publieks- en een juryprijs werden vergeven aan twee gelukkige studenten. Het publiek, bestaande uit de studenten zelf, verkoos tot beste minuut het verslag van Mark Hokke. Hij volgde kinderen tijdens de Open Dag van de Hells Angels.

De minuut van Mark Hokke:Download

Remy Hersbach De vakjury was ook gegrepen door een minuut met kinderen in de hoofdrol. Remy Hersbach registreerde hoe een kleuter het niet aandurfde om in een boom te klimmen, ondanks aandringen van moeder. Het was een roman, gevangen in zestig tellen waarin diverse personages tot leven kwamen. Het enige wat Hersbach had gedaan, was zijn microfoon bij het tafereel houden en in de montage terugbrengen tot een minuut.

De minuut van Remy Hersbach:Download

Meesterlijk was het, niet alleen die twee winnaars, maar ook de rest. Want in een tijd waarin wij van NOS Nieuws ons steeds meer concentreren op crossmediale output, waarin de diverse opleidingen journalistiek zich meer en meer richten op het afleveren van technische alleskunners, is het bijzonder hoe aankomende collega’s het oprecht verkiezen om doodgewone radio te fabriceren. Echte radio, vanuit ontluikend vakmanschap en met liefde gemaakt. En dat hoeft heus niet langer te duren van zestig tellen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Een minuutje van uw tijd?”

 1. Esther zegt: 05-02-09 om 15:08

  Ja, meesterlijke minuutjes. Met name dank aan Mark die daarin bier en bellenblazen wist te vangen, geweldig! Kunnen we hier geen blijvende format van maken?

 2. wilco zegt: 11-11-16 om 14:11

  Wat een mooi format! Ook na zes jaar nog.

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Bollywoodlegende Sridevi (54) overleden na hartaanval 25/02/2018
    In Dubai is de legendarische Bollywoodactrice Sridevi plotseling overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Ze was 54 jaar. Sridevi begon haar acteercarrière al als kind in het zuiden van India en maakte in 1978 haar Bollywood-debuut in Solva Sawan. Maar het grote succes zou nog enige jaren op zich laten wachten: dat kwam in 1983 met Himmatwala. Na haar r […]
   • Memo Democraten over Russische inmenging verkiezingen VS vrijgegeven 24/02/2018
    Het Witte Huis heeft een memo van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijgegeven, met hun versie van de rol van de FBI bij het onderzoek naar mogelijke contacten tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland. De contacten zouden er zijn geweest in de verkiezingscampagne van 2016. In het memo van de Democraten wordt die rol van de […]
   • Zes bestelbussen uitgebrand in Utrecht 24/02/2018
    In Utrecht zijn zaterdagavond zes bestelauto's uitgebrand. De politie onderzoekt of het om brandstichting gaat. De bussen stonden op een afgelegen parkeerplaats in de wijk Leidsche Rijn. Een van de auto's kwam al brandend in beweging en rolde de Heldinnenlaan over. Op het fietspad aan de overkant kwam het voertuig tot stilstand, waar het volledig u […]
   • Grote demonstraties in Italië week voor verkiezingen 24/02/2018
    In Italië is een week voor de parlementsverkiezingen van volgende week in meerdere steden gedemonstreerd. Het ging om bijeenkomsten van neofascisten, antifascisten, eurosceptici en voor- en tegenstanders van migratie. Een manifestatie van de Lega Nord in Milaan trok 50.000 deelnemers. Deze eurosceptische anti-immigratie partij is lid van de centrumrechtse co […]
   • Pyeongchang na de Winterspelen: appartementen en trainingscentra 24/02/2018
    "Zie je die Franse en Italiaanse vlaggen daar? Daar in die hoek heb ik een appartement gekocht." Cho Seon-jung wijst naar een van de hoge appartementencomplexen van het olympisch dorp in Gangneung. "Ik ben er zo trots op." Nu wonen de sporters er nog, maar in oktober krijgt Seon-jung de sleutel (nadat er eerst grondig is schoongemaakt en […]
   • Mede dankzij Frans Bauer volle bak bij Open NK curlen op natuurijs 24/02/2018
    Bij het olympische curlingtoernooi waren er heel wat lege plekken op de tribunes, maar dat zal komende donderdag in Vriezenveen wel anders zijn. De Nederlandse Curling Bond houdt daar dan het eerste Open NK curling - óp natuurijs. Sinds de aankondiging van het evenement, gisteravond, staat de telefoon van bondwoordvoerder Dagmar van Stiphout roodgloeiend. […]