De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De waarde van twee geiten en research

Geit (Foto: Patricia van Casteren, Flickr / CC 2.0 by-nc-ndDinsdag werd Obama geïnaugureerd. Een mooie dag in Kenya.

Koert Lindijer, onze correspondent ter plekke, is in het rijke bezit van een televisie. Hij had z’n buren uitgenodigd, laten we zeggen een man of 30.

Als goed gastheer had Koert voor eten gezorgd en twee geiten geslacht.

Dat stelde hem voor een probleem, dat hij in de live-uitzending voorlegde aan Govert van Brakel.

‘Wat denk je’, zei hij, ‘zou ik een van die geiten mogen declareren?’

We hebben er ons in de hoofdredactie niet over gebogen. Spontane antwoorden zijn vaak de juiste.

Mijn antwoord: Nee, je mag die ene geit niet declareren. Je moet ze alle twee declareren.

 (doet me denken aan een Reutersverslaggever, die in ex-Joegoslavie – of was het Irak- een transportmiddel declareerde: 1 ezel.

Of die sportverslaggever, die tientallen jaren terug in Antwerpen naar de dames van lichte zeden was geweest, en in het Nederlands van zijn tijd op de declaratie aan zijn hoofdredacteur schreef: ,,Voor Uedele naar de hoeren geweest”.)

Woensdag bij lezing van Nick Davies geweest, researchjournalist voor onder meer Guardian en Observer, Europees Journalist van het Jaar, en schrijver van het boek Flat Earth News.

Davies waarschuwt voor de staat van ons vak, en ik vind dat hij in essentie gelijk heeft. Bespeurde in de zaal daar wat afhoudende reacties: ‘bij ons valt het toch wel mee’?

Davies heeft vooral de Britse kranten onderzocht, en dus is er altijd wat op voorbeelden af te dingen, maar de trends die hij beschrijft moeten onderkend worden, ook door ons.

Bijvoorbeeld: veel te grote haast (te veel haast om feiten te checken)

Bijvoorbeeld: te weinig mensen die te veel werk moeten doen omdat hun aandeelhouders geld willen zien

Bijvoorbeeld: nieuws van pr-organisaties, persbureaus, bedrijven, gemakzuchtig overnemen (,,we laten de regeringen onze verhalen schrijven’’).

Bijvoorbeeld: trivia overnemen (‘want de anderen doen dat toch ook’. Davies noemt dat het Ninja Turtle-syndroom omdat hij en z’n vrouw, na lange aarzelingen, ook hun kinderen Ninja Turtles gaven, ‘’want iedereen had ze en wat moet je dan?’’)

Bijvoorbeeld: van clichés uitgaan (als de queen-mum overlijdt, spoelt dezelfde droefheid door de straten als bij Diana. En als dat niet zo is, geven we er een draai aan ,,Terwijl dat oude altijd dronken mens dat ‘t ooit met een nazi aanlegde niemand meer wat kon schelen’’, parafraseer ik Davies).

Bijvoorbeeld: we verkopen gevoel in plaats van feiten en afstand (Obama de Verlosser, maar wat voor verschil gaat hij maken?)

Nogmaals, over voorbeelden valt te discussiëren, maar het is juist voor ons vak dringend noodzakelijk onszelf met regelmaat emmers koud water in het gezicht te smijten.

Oplossingen?

Tijd organiseren voor slow journalism en research, naast al het gewone werk

Gezond verstand gebruiken (zou de paus, die al 2 weken in coma lag, op z’n sterfbed echt van die mooie woorden uit die verklaring van het Vaticaan hebben gespreken, vroeg Davies? Is die ene man die veel publiciteit kreeg omdat hij zich als voetballiefhebber liet verzekeren tegen trauma’s als gevolg van een slecht spelend engels voetbalelftal, niet too good to be true?. Of eerder iemand van de verzekeraars die publiciteit zoekt? En waarom komt-ie toch in iedere krant, waar ook ter  wereld, als smeuïg verhaal?)

Feitencheck helpt ook. En dat we ons realiseren, meer dan we nu doen (is stokpaardje van mij) dat we in oorlog zijn met de spindoctors en de woordvoerders, die ons hoogstens partjes werkelijkheid (en dus onvolledigheid) voorzetten, terwijl we met enige research snel meer en beter weten.

Bram Vermeulen, ex-Afrika correspondent en straks werkend in Turkije, kwam deze week zijn oorkonde als Journalist van het Jaar ophalen, donderdag in Pulchri. Bram speechte energiek, humoristisch en relevant.Want, zei hij, geef ons wel tijd om verhalen te maken en eerder nog: waar te nemen, rond te kijken, zonder ons vol te stoppen met crossmediale verplichtingen.

Na afloop spraken we erover. Het is vooral maatvoering. Aangeven wat wel, en wat niet meer kan (en hier in H’sum van te voren nadenken over hoe operaties moeten worden opgezet om de makers ter plekke niet dol te laten draaien).  En oppassen dat de correspondent zelf niet in de valkuil trapt door automatisch te veel te doen, omdat ‘Hilversum’ dat wel zal eisen…

De prijs van Bram, werd gezegd, was ook een prijs voor alle buitenlandse correspondenten, die hun best doen de echte verhalen te maken waarmee de wereld weer iets beter te duiden valt. Tegen de trend van veel journalistieke organisaties in, die hun buitenland-activiteiten tot bijna nul terugbrengen.

Dat netwerk kwalitatief gezien in stand te houden, goed te houden, is een waar en mooi uitgangspunt, waar ik me aan wil houden in alles wat de NOS doet.

Om het eens overdrachtelijk te zeggen: het buitenland is wel twee geiten waard.   

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “De waarde van twee geiten en research”

 1. mavado zegt: 26-01-09 om 13:21

  Neen, hoor zelf betalen. Het uitnodigen ging van hemzelf uit en hij had heel Kenia wel uit kunnen nodigen. Als hij daarmee aan zijn buurtgenoten alleen maar wilde laten zien dat hij zo aardige man is, dan moet hij het ook uit zijn eigen zak betalen. Hij had daar van zijn baas toch geen opdracht voor gekregen. Ik had nog twee ezels voor hem gehad die had hij zo maar kunnen slachten.

 2. Ted zegt: 26-01-09 om 13:24

  Mooi voorbeeldje was weer die relnichterij van de PVV over die speech van die ‘sjeik’.
  Als makke schapen namen alle kranten het trouw over.

 3. Bram zegt: 26-01-09 om 15:07

  @mavado:
  Als het zo is als jij het schets zijn de geiten inderdaad onterecht uitbetaald. Maar jij wil toch ook dat Lindijer goed nieuws levert en weet wat er speelt in het land. Dat kan gewoon verreweg het beste door contact te hebben met de lokale bevolking.

  Als er nieuws is in Kenia en Lindijer gaat de straat op om mensen te vragen dan zal die echt wel een reportage kunnen maken, maar als je vrienden hebt in de lokale bevolking, dan zul je eerder het echte verhaal horen. Tegen een vreemde (met microfoon) laat je niet het achterste van je tong zien, terwijl je een vriend wel vertelt wat er leeft.

  Ook helpt het hebben van contact met buren om ergens anders in dat land makkelijker contact te leggen. Je weet namelijk al hoe mensen uit dat land zijn (gesloten, open, direct, etc.)

 4. Benjamin zegt: 26-01-09 om 18:08

  Oh, krijgen we een correspondentenstoelendans? Of gaat Bram Vermeulen niet voor de NOS naar Turkije (want daar zit Jessica Lutz toch al?). En wie volgt Bram in Johannesburg op?

 5. Sandra zegt: 27-01-09 om 14:27

  De vele vegetariërs in Nederland zijn er vast niet blij mee dat er geiten worden geslacht van hun geld. Hij had zijn buren best op een andere manier kunnen paaien.

 6. Rik zegt: 28-01-09 om 18:13

  @sandra. Het is een misverstand om te denken dat als iets met gemeenschapsgeld wordt betaald, wat hier maar ten dele het geval is, iedere individuele burger (veganist, homo, jeu-de-bouler, jood, bigamist, mormoon of niet-roker) met iedere bestedingspost hoeft in te stemmen. Misschien mag de NOS-correspondent zelf weten wat hij zijn buren voorzet…. Misschien dat Sandra in Kenia een cursusje Koken met Tofu kan opzetten. Vast veel belangstelling voor.

 7. Ireen zegt: 10-02-09 om 22:41

  Even een ander onderwerp:

  Ik ben blij dat Rik terug is hoop dat hij snel de oude wordt. Ik ben blij dat hij niet gedumpd is. Ik vraag me af waarom Joost Karhof progamma’s van het Koningshuis presenteert. Het is toch belachlijk datiemand die slist en bepaalde lettergrepen niet kan uitspreken en bijna stikt in zijn eigen woorden deze programma’s mag presenteren. Herman van der Zandt, Jeroen O. en J.T.kunnen het veel beter. Gelukkig is Rik terug. Het journaal presenteren is ook niet alles. Vooral als je nog jong bent.

  Ik vind dat JT teveel kritiek heeft op dit kabinet. Pobeert hij stemmen te winnen voor D66?

  Ondanks alles ben en blijven wij (collega’s en sportvrienden)een grote
  fan van van HvdZ en JO.

 8. Blij dat er meer mensen een geit durven slachten.

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • 'ING België helpt Russen in belastingparadijzen' 23/06/2018
    ING België houdt zich niet aan de eigen richtlijnen door rijke Russen in belastingparadijzen te helpen. Trouw schrijft dat op basis van gelekte documenten uit de Panama Papers. Volgens de krant helpt een bijkantoor van de bank in Genève Russische klanten met brievenbusmaatschappijen op de Britse Maagdeneilanden en in Panama. Eerder zei de ING nog niet aan of […]
   • 'Vliegtaks helpt niet tegen CO2-uitstoot' 23/06/2018
    De invoering van een vliegtaks zal niet leiden tot minder uitstoot van CO2. Het aantal vluchten zal er namelijk niet door verminderen, staat in een rapport dat is opgesteld voor het ministerie van Financiën. De Telegraaf kreeg inzage in de analyse. In een 'maatschappelijke kosten-batenanalyse' somt onderzoeksbureau CE Delft de verwachte gevolgen op […]
   • Drankprobleem: bourbonpakhuis met 20.000 vaten ingestort 23/06/2018
    In de Amerikaanse staat Kentucky is een pakhuis met 20.000 vaten bourbon ingestort. Niemand raakte gewond, maar de schade aan het gebouw en de voorraad is groot, en de drank dreigt een rivier in te stromen. Het pakhuis uit de jaren 40 stortte gisterochtend plotseling in: de helft van het gebouw is gereduceerd tot een bult bourbonvaten en versplinterd hout. H […]
   • Curaçao weet geen raad met Venezolaanse vluchtelingen 22/06/2018
    Curaçao zit in zijn maag met een groep van 180 vluchtelingen uit Venezuela. Zij kregen asiel via de vluchtelingenorganisatie UNHCR in Washington en mogen niet worden uitgezet. Maar onder de huidige Curaçaose regelgeving hebben ze nog steeds geen legale status: ze hebben geen recht op sociale voorzieningen en mogen ook niet werken. Minister van Justitie Quinc […]
   • Maffiabaas 'Cadillac Frank' veroordeeld voor oude moord 22/06/2018
    Een jury heeft de Amerikaanse maffiabaas Francis Salemme (84) schuldig bevonden aan een moord uit 1993. Het proces in de stad Boston was waarschijnlijk een van de laatste over de gloriedagen van de Amerikaanse maffia. Het slachtoffer was een nachtclubeigenaar die zou getuigen tegen Salemme, bijgenaamd Cadillac Frank. De man werd gewurgd door Salemme's z […]
   • Sinds 1990 niet zo weinig vakbondsleden 22/06/2018
    Het aantal mensen dat lid is van een vakbond is in vijf jaar tijd met bijna 200.000 mensen gedaald. Dat komt doordat er veel minder mannen lid zijn, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal vrouwen bij een vakbond is juist gestegen. Van 647.000 in 2012 naar 654.000 in 2017. In totaal daalde het aantal vakbondsleden in Nederland van bijn […]