De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Tumult en context gaan soms hand in hand

Het vloog voorbij, en dat gold ook voor ons. Effe op en neer naar Londen, in het kielzog van Geert Wilders. We waren erbij en deden verslag. Zo simpel was het. Maar zo ingewikkeld en uitvoerig waren de journalistieke observaties aan de vergadertafel van NOS Nieuws. Een inkijkje in de discussies vooraf, tijdens en na afloop van het retourtje publiciteit voor het vrije woord.

Donderdag, 9.15 uur. De ochtendvergadering waar we vooruit kijken. De reis van parlementarier Wilders is het nieuws dat bovenaan de lijstjes met potentiele onderwerpen staat. Over een ding zijn we het eens. Tumult en context zijn verplichte kost in onze uitzendingen. Het gaat om meer dan de, naar alle waarschijnlijkheid mislukkende poging van de PVV-leider om zijn film Fitna in Londen te tonen. Dat is het voorspelbare tumult.

Het bredere verhaal  is dat van een parlementslid dat zich niet vrijelijk binnen Europa kan bewegen. Het Britse besluit om Wilders te weigeren wegens vrees voor verstoring van de openbare orde prikkelt onze journalistieke voelsprieten. De Haagse redactie buigt zich over het politieke verhaal, onze Britse correspondent duikt in de diplomatieke consequenties en wij (eindredactie en hoofdredactie) hameren deze ochtend op de voornaamste insteek: De context.

Twee uur later vergaderen we wederom over de journalistieke verhalen van die dag. Het bericht bereikt ons dat Wilders om 12 uur een persconferentie gaat geven. Aanvankelijk is besloten dat alleen parlementair verslaggever Arjan Noorlander mee naar Londen gaat. Die moet dat klusje toch kunnen klaren voor zowel radio als televisie. De afspraak is dat ‘we niet gaan hypen’. Melden als er nieuws valt te melden. De aankondiging van een persconferentie leidt tot de beslissing om ‘op te schalen’. Twee verslaggevers erbij en een SNG (satellietwagen) om mee live te gaan.

Kort na het middaguur zit het Nederlands journaille klaar om Wilders uiteindelijk te horen zeggen dat-ie gewoon gaat, dat-ie hoopt dat iedereen zich een beetje gedraagt aan boord. De NOS doet rechtstreeks verslag op de digitale kanalen en de website, verslaggevers vertellen in de radio- en tv-bulletins wat de laatste stand van zaken is. Dat is journalistiek 101, vertellen wat er gebeurt.

Uurtje later, wederom aan de vergadertafel (ja ja, we komen nogal wat samen), ontstaat een intensere discussie. Laten we ons niet gebruiken? Hypen we zelf niet te veel? Lopen we wellicht te hijgerig achter Wilders aan? Hebben we dat niet al vaker gedaan? Het voelt wat ongemakkelijk, om een publicitaire agenda te volgen zonder daar zelf grip op te hebben. Maar nieuws is nieuws, dus berichten we de feiten. Gaan we dan straks ook melden dat Geert Wilders is opgestegen, vraag iemand lacherig.

Dat is precies wat we doen, en NOS Teletekst houdt het keurig bij. Hij is vertrokken. Hij is onderweg. En hij is aangekomen. Op Sky News zien we zowaar live het toestel met Wilders en de Nederlandse pers landen op Heathrow. Ook de Britten pakken stevig uit. Maakt dat het retourtje Londen plots een stuk nieuwswaardiger? Ja en nee. Het achterliggende verhaal is en blijft de context (een ongewenst parlementslid), maar hier zitten we middenin een nieuwsverhaal in ontwikkeling. De afloop is nog steeds onbekend, we zijn erbij, dus doen we als neutrale ooggetuige verslag van de verwikkelingen in de aankomsthal.

Fast forward naar het eind van de middag, als Geert Wilders en zijn gevolg onverrichterzake terugkeren naar Nederland. Het verslag in het Achtuur Journaal voldoet aan wat we die ochtend met elkaar hebben afgesproken. Tumult en context komen samen, want feitelijk berichten we over de chaotische reis en inhoudelijk plaatsen we de achtergronden in een journalistiek kader. Actie en reactie als het ware.

En toch voelt het wat ongemakkelijk. Wat een gedoe. Ligt dat aan Geert Wilders of aan onszelf?

Een dag later aan de vergadertafel ontstaat opnieuw een stevige discussie. We hadden niet moeten berichten over de heisa op Schiphol, zegt iemand. Flauwekul, want je kunt zoiets niet negeren, wordt tegen geworpen. Hebben we voldoende de Britse kant van de zaak belicht, vraagt iemand zich af. Niet helemaal, vinden we. Daarin schuilt wellicht de fixatie op het tumult dat anchor Philip Freriks treffend verwoordde: ‘Voor de rol van martelaar van het vrije woord was het Geert Wilders wel een retourtje Londen waard.’

De optelsom van het op-en-neertje vertelt het hele verhaal, is de conclusie. Eerstelijns berichtgeving in de eerste fase, complete verslaglegging met reacties aan het eind van het uitstapje. Feitelijk en afstandelijk, en minder opgewonden dan wat de drie actualiteitenrubrieken die donderdagavond voorschotelden. Tumult of context, uiteindelijk gaat het om simpele berichtgeving. Hoe ingewikkeld ook.

Het verslag in Achtuur:

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “Tumult en context gaan soms hand in hand”

 1. Het lijkt me een hels dilemma voor journalisten. Je wéét dat Wilders je gebruikt, maar je kunt niet om het nieuws heen. Ik volg het, maar probeer me er zo weinig over op te winnen.
  Wel blijf ik puzzelen over de speciale status van parlementsleden. Wilders maakt zich voornamelijk met zijn buitenparlementaire activiteiten tot persona non grata in diverse landen. Maar daartegen protesteert hij met een beroep op zijn functie als parlementslid. Daar zit iets dubbels in, lijkt me. Maar ik weet te weinig van de formele ins and outs om er een zinnige conclusie aan te verbinden.

 2. “winnen” moet zijn “winden” (freudiaans, gezien de nieuwste peilingen…)

 3. Eva Brink zegt: 15-02-09 om 14:54

  Maurice de hond peilt de PVV inmiddels op 25 zetels. Twee MEER dan de PvdArmoe en twee minder dan het CDA. Meer dan 1 miljoen mensen stemmen nu dus PVV. Ondanks dat peilingen natuurlijk niet alles zeggen is dit wel veelzeggend, vooral over het huidige kabinet..

  En dan arrogante linkse media maar beweren dat PVV stemmers zich zogenaamd in de “lagere” delen van de bevolking bevinden.

  Alles beter dan een Dhimmi…..

 4. j van els zegt: 15-02-09 om 15:09

  Telkens maar het reisverslag, de toon, de houding, de stropdas.
  Waarom geen inhoudelijk debat aangaan met GW?
  Antwoord: Stel je voor dat de realiteit geventileerd wordt via uw kanalen.
  Hebt u zich verdiept in de realiteit, de koran, de islamitische staten, de ideologie? Ik wel. Als 10% van de Europese Moslims slechts 10% voor waar aanneemt van wat door beschreven staat, hebben we in Europa een heel, heel groot probleem. Natuurlijk is het niet goed allen over een kam te scheren, maar zolang men niet als moslim ageert, stemt men in.
  Met dank aan Pvda en haar media…..

 5. Fizz zegt: 15-02-09 om 15:33

  Wilders weet als geen ander hoe hij de pers moet bespelen. Elke weldenkende journalist heeft dat door. Toch loopt de hele vaderlandse pers als makke schapen achter Wilders aan.

 6. Danny zegt: 15-02-09 om 16:49

  @Tim,
  Persoonlijk kan ik alleen maar concluderen dat jullie wel mee hebben gedaan aan deze hype. Wat ik me tevens ook afvraag is waarom er per se pers mee aan boord moest terwijl Arjen van der Horst jullie correspondent in Londen is.

  Daarnaast vind ik het werkelijke verhaal de weigering van Wilders, niet dat hij naar de UK vliegt om dit te bevestigen, want het was te verwachten dat de Britten voet bij stuk zouden houden.

  Persoonlijk vind ik ook dat andere gevallen van personen die in de UK geweigerd zijn ook naar voren zouden hebben moeten worden gebracht, zoals een Snoop Dogg (mede om zijn teksten en zijn veroordeling in de VS) of een Kanye West (nadat hij een journalist had aangevallen en hiervoor mogelijk vervolgt zou worden), door dit soort punten te noemen en vooral ook van personen die in een soort gelijke positie zitten/zaten als Wilders, maar dan zonder politieke functie, zou enige nuance hebben gebracht.

  In de berichtgeving viel mij vooral op hoe juist “de vrijheid van meningsuiting” in gevaar komt door deze weigering, terwijl hij in eigen land wordt vervolgt, of zoals ik op een blog van Arjen in een reactie zag “hoe Abu Hamza” wel zijn mening mag uiten en Wilders niet, dat de Britse overheid “de Moslims” voortrekt in dit opzicht. Terwijl het misschien wel een leuke toevoeging was om te melden dat Abu Hamza in 2006 is veroordeeld in de UK tot 7 jaar cel wegens haatzaaien en oproepen tot geweld.

  Tevens vind ik de rol van de media sowieso “gevaarlijk” gezien de hoeveelheid aandacht en commotie die rondom dit onderwerp naar voren komen in het voordeel van Wilders werkt, want op wie gaan zwevende kiezer stemmen om een statement te maken?

  Als allerlaatste nog een kleine offtopic toevoeging, ik heb bij het laatste blog van Jeroen Wielaert een reactie achter gelaten waar ik uw mening ook wel eens over zou willen weten, zou het geen pro zijn om een marketing afdeling binnen de NOS te hebben, ook al is het een publieke omroep en is het aan bepaalde eisen gebonden?

 7. Harry van Gemert zegt: 15-02-09 om 17:59

  “misschien om een mening die niet bevalt maar dat is nog geen reden om iemand het land uit te knikkeren, lijkt me.” Lijkt me een citaat van Wilders dat we maar eens moesten onthouden.
  Verder eens met Tim Overdiek. In het Journaal was het prima, feitelijke verslaggeving. De actualiteitenrubrieken draaiden compleet door. Heeft Henk Hagoort toch gelijk?

 8. Gé Frielink zegt: 15-02-09 om 18:22

  Ik heb vandaag m´n hond uitgelaten…… Waar was de cameraploeg met de satelietwagen? Geert Wilders is prima thuis in de onderzoekingen van Pavlov. Zou voor de pers ook nuttige lectuur zijn. Als Geert een scheet laat beginnen journalisten te kwijlen.
  Groeten van Gé

 9. Jip Koch zegt: 16-02-09 om 09:57

  De dag dat ik niet meer PVV stem is als de dag dat Geert Wilders vrij kan rondlopen zonder bescherming.

 10. Ach … Het is niet overal kermis waar het vaantje uitsteekt [Es ist nicht überall Kirmes, wo die Essen rauchen; All are not merry that dance lightly; Tous les nuages n'apportent pas la pluie; Las apariencias egañan (Lees: "Schijn bedriegt")].

  Overigens bediende en (hoogstwaarschijnlijk) bedient de Hoge Raad der Nederlanden (hierna: “HR”) zich ook van het niet nader omschreven begrip “context”, dat in de Nederlandse taal als “samenhang, (zins)verband” wordt omschreven.

  Hierbij kan (bijvoorbeeld) worden verwezen naar HR 18 mei 1999, NJ 1999/634 (Janmaat c.s.). Zie (eventueel) ook HR 16 april 1996, NJ 1996/527 en/of andere arresten dienaangaande.
  Ook kunnen de Handelingen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal over dit onderwerp worden nageslagen.

  Een oud-president van de HR, die zich volgens de huidige stand van zaken als voorzitter van een commissie met een onderzoek naar de voorbereiding en de besluitvorming over de politieke steun van het Koninkrijk der Nederlanden aan de inval in de Republiek Irak gaat bezighouden, kan hierover nog wel “een woordje” meepraten.

 11. Ellard zegt: 16-02-09 om 19:42

  Mijn conclusie uit de bijdrage van Tim is dat er teveel wordt vergaderd bij de NOS. Wie moet er nou allemaal meepraten op de redactie en waarom? Van de 10 kunnen er 8 naar huis. De overige twee speuren op internet de nieuwsberichten af en tikken er een eigen redactieverhaaltje voor teletekst en de nieuwslezers. Klaar. Volgend nieuws item graag.

 12. André zegt: 16-02-09 om 21:13

  Ik snap best wel dat het moeilijk is om de juiste beslissing te nemen. Hoeveel aandacht geven we aan dat mannetje? Maar het is uitindelijk nieuws. En of je er nu wel of geen nieuws van maakt, hij weet het altijd weer zo te draaien dattie zielig is. Dus gewoon lekker mee hobbelen en hem vooral vaak laten zeggen dat Europa binnen no time een Islamitische republiek is met één over andere ayatolla op de troon, alle vrouwen met een laken om, etc. Hem bewonderen omdattie zoveel durft te zeggen. Wat een gezeur. Heb we dat koppie gezien met die plakharen en matje in het vliegtuig. Hij vond het prachtig. Hij zat te genieten. Dus: hij/het is nieuws, dus negeren kan niet, maar niet met teveel mensen achter die vogel aan. Jongens, jongens, wat een gedoe. Als je er over nadenkt, dan kom je niet meer bij van het lachen; wie loopt er nu achter Wilders aan?

 13. Tim Overdiek zegt: 16-02-09 om 22:01

  @Danny,
  Arjen van der Horst stond te wachten in de aankomsthal, zodat hij inderdaad het stokje kon overnemen mocht Wilders zijn toegelaten. Dat gebeurde niet, want het nieuwsverhaal voltrok zich tussen Schiphol en Heathrow. Arjen is vervolgens de Britse kant van de zaak gaan verslaan voor radio, tv en internet. Dat was ook onderdeel van de context.

 14. Jan zegt: 18-02-09 om 17:10

  En gij gelooft het? Deze etische afwegingen in zwaarwichtige vergaderingen? Kom op eg. Wilders tochtje is sensatie en dus hobbelt iedereen die een camera, microfoon of blocnote vast kan houden er achter aan. Het is erg droevig gesteld met de Nederlandse journalistiek. Wilders is geen nieuws, van Wilders wordt nieuws gemaakt.

 15. Bert Westera zegt: 20-02-09 om 22:31

  Het onderzoek over wie zijn de kiezers van de PVV, uitgevoerd door TNS NIPO, in opdracht van de Volkskrant, wil de NOS maar niet publiceren. Het staat inmiddels op het NRC, De Volkskrant, Elsevier, maar de NOS?? Nee, die brengen het liefst slecht nieuws over de PVV. Walgelijk.

  Hier dan maar dan de link, http://www.volkskrant.nl/binne.....ide_kiezer, want de NOS wil u doen geloven, dat PVV-stemmers tokkies zijn. Helaas blijkt uit het onderzoek totaal iets anders.

 16. Michael zegt: 17-05-09 om 09:53

  Haha, nieuws is en blijft nieuws. De eerste keer dat Geert een scheet laat is leuk, bij de tweede zien we het al minder fris tegemoet. Aandacht trekken is heel belangrijk om ergens nadruk op te leggen en in het licht te brengen, doe je het echter teveel verliest het waarde. Dit item van Geert is overigens best nieuws en ik ben blij dat het gebracht is.

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Grote grazers worden nog een maand langer bijgevoerd 19/04/2018
    De herten, runderen en paarden in de Oostvaardersplassen worden nog een maand langer bijgevoerd, tot 5 mei. Dat heeft de provincie Flevoland besloten. Eerder was er sprake van dat de grote grazers tot eind maart extra hooi zouden krijgen van Staatsbosbeheer. Dat besluit nam de provincie begin maart vanwege de "maatschappelijke onrust". Dierenartsen […]
   • Kogel in teelbal en afgerukte vinger; boetes na ongelukken bij Defensie 19/04/2018
    In de afgelopen jaren zijn twee militairen ernstig gewond geraakt door ongevallen bij Defensie. Een militair verloor een testikel, een andere een pink en een kootje van zijn ringvinger. Dat blijkt uit stukken die de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan De Telegraaf heeft gegeven, na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De inspectie legde […]
   • Politie doorzoekt vijver in Diemen om vermissing vrouw 19/04/2018
    Duikers van de politie in Amsterdam doorzoeken een vijver in Diemen in verband met de vermissing van Sabrina Oosterbeek (30). De drugsverslaafde vrouw is sinds maart vorig jaar spoorloos. In verband met haar vermissing werd in juni vorig jaar een man zonder vaste woon- of verblijfplaats opgepakt, de 45-jarige Sjonny W. Hij wordt verdacht van moord of doodsla […]
   • Duisenberg en Rosenmöller samen informateur Rotterdam 19/04/2018
    Oud-VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg en voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller gaan in Rotterdam aan de slag als informateur. Ze zijn door de VVD en GroenLinks naar voren geschoven. Deze partijen hebben nu het initiatief genomen om een nieuwe coalitie te smeden in de Maasstad. De formatie van een nieuw stadsbestuur in Rotterdam verloopt moeizaam. Twee ve […]
   • Werkloosheid zakt onder de 4 procent 19/04/2018
    Voor het eerst sinds bijna 10 jaar is minder dan 4 procent van de beroepsbevolking werkloos. De afgelopen maanden kwamen er opnieuw meer mensen aan het werk, gemiddeld 20.000 mensen per maand. Volgens het CBS zijn nu 357.000 Nederlanders werkloos. Dat zijn er ruim 100.000 minder dan een jaar geleden. In de cijfers tellen alleen mensen mee die hebben gezocht […]
   • 'Bereken ook klimaat- en gezondheidsschade bij uitbreiding Lelystad Airport' 19/04/2018
    Een brede coalitie van natuur- en milieuorganisaties, bewonersgroepen en wetenschappers roept het kabinet op om de 'volledige milieu-impact' van de uitbreiding van luchthavens uit te rekenen, om te beginnen bij Lelystad Airport. De oproep is vanmorgen naar het kabinet gestuurd. De oproep komt een dag nadat de Commissie MER het milieueffectrapport v […]