De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Liveblog: Verkiezingen vanaf de NOS-redactie. Rotterdam, Florida aan de Maas

 

hermanWat gebeurt er in de NOS-studios en op de redactie op verkiezingsdag en vooral -avond? Welke informatie komt er binnen en welke keuzes maken we?

01.35u, laatste update

 Een kleine tien minuten geleden is de tv-uitzending gestopt, na 4 uur, 22 minuten en 44 seconden, als ik goed op de klok in de studio heb gelet.Even wat drank, en vrolijkheid: dat het scherm goed werkte, dat de integratie van de berichtgeving over de social networks goed ging, etc.

Zelfde ploeg staat morgen om 7 uur weer uit te zenden. Tough.

De radio rondt af richting 2 uur. Op tv loopt de ticker met uitslagen, en Teletekst en de website gaan de hele nacht door.

Spannend beeld resteert:

* sterke overwinning PVV

* CDA in de problemen

* Kant idem

* D66 grote winst (en toch was er vast meer verwacht)

* VVD stabiel; maar wat doet straks de PVV in het VVD-electoraat op 9 juni?

* CU wint als enige regerigspartij, een beetje

* PvdA durft voorzichtig aan winst te denken

* coalitievorming: uitermate ongewis

* maar vooral: grote fluctuaties in bijna alle gemeenteraden, met veel verliezers en veel nieuwkomers.

 

00.48u Aan eind debat opwinding in de regie. ‘Rotterdam’.

Rotterdam blijkt een einduitslag met een voorbehoud te hebben. Eindredacteur Rene Went besluit: eerst Herman met de Rotterdamse uitslag met voorbehoud, en dan onmiddellijk Henrik-Willem Hoffs die Aboutaleb heeft. En de boodschap is: too close to call. PvdA en Leefbaar te dicht bij elkaar om vast te stellen wie de grootste is.  Florida 2000 revisited. Leefbaar vraagt ondertussen hertelling. Wordt spannend daar, komende dagen. Heerlijk om wat bedacht is een paar minuten later live in de uitzending langs te zien komen.

Dick Jansen (plv chef binnenland) belt nogmaals over morgenochtend vroeg. We gaan voor de lange extra journaals inderdaad naar Almere en naar Rotterdam. En naar een CDA-gemeente om te kijken wat daar gebeurt.

00.28u Debat moet maar door iedereen zelf worden gerecenseerd. Krijg mail van Marjet Krol, eindredaceur Digidesk (NOS-websites etc) dat NOS.nl het af en toe heel zwaar heeft, omdat mensen massaal aanklikken. 

00.08u Debat begonnen met Paul Witteman. Even heftigheid. Er zitten 4 lijsttrekkers al een tijdje te wachten (en ze dreigen met weggaan); twee anderen (Rutte, Bos) zijn nog doodgemoedereerd onder weg.

Kort voor debat uitslag Amsterdam; kan dus meteen de uitzending in

En 1 minuut na begin komt Rotterdam binnen (en dat kan pas na debat worden gemeld): 14 PvdA, 14 Leefbaar. 

23.41u Dat lijsttrekkersdebat interesseert me helemaal niets, zegt Wilders, nadat Marieke de Vries hem vraagt waarom hij niet komt. Ik zal ze nog tientallen keren treffen, dit is ons feestje, ik ga niet naar die rare collega’s, ik blijf hier een feestje vieren in Almere.

wilders123.30u Zelfde ‘nununu’ in de regie ongetwijfeld: Wilders in Almere. Tegen de linkse kerk & elite, en voor de zwijgende meerderheid die een stem verdient. ‘Wij gaan op 9 juni de grootste partij van Nederland worden’. 

23.24u JPB zelf, live vanuit Den Haag. ‘Nununu’, zal in de regie zijn geroepen. en Rob onderbreekt Ferry.

23.17u Twee vragen van mensen die dit blog volgen.

Wachten de politici met hun speeches tot de NOS schakelt? Ja, soms, ze kennen globaal ons draaiboek. Maar (bijvorbeeld Rouvoet), we nemen ook speeches op om ze soms een paar minuten nadat ze begonnen zijn te kunnen uitzenden. Voorkomt ook dat de ene politicus dwars door de andere speecht.

De andere vraag gaat over de vertaling naar het landelijke beeld: die is samengesteld op basis van peilingen die wij apart organiseren. Mensen die vandaag stemden hebben we gevraagd wat ze nu zouden stemmen als er landelijke verkiezingen waren. Dat geeft een betrouwbaar beeld, al moeten we ons niet te veel aan de exacte cijfers vasthouden. Trends wel, exactheid niet. Wat we niet kunnen meenemen zijn thuisblijvers, dus de uitslag op 9 juni wordt per definitie anders (noglos van wat er in de campagne gebeurt. 

Paul Witteman kondigt slotdebat aan voor kwart voor 12, 12 uur. Zonder Wilders, maar het JPB en Bos.

23.04 Jeroen Wollaars stuurt alle NOS-collega’s een mail:

‘Tot nu toe trouwens beste verkiezingsuitzending die ik ooit van de NOS heb gezien. En dat bedoel ik heel positief. :-)

ik check wat andere laatste tweets:

RobSpeekenbrink: RT @timvanwaard: Wel een erge strakke uitzending. Goed gedaan NOS #GR2010
5 minutes ago from Tweetie · Reply · View Tweet
 wwwonderwijs: niet echt wwwonderwijs, maar moet het ff kwijt. Krijg echt jeuk van Sietse Fritsma! (PVV Den Haag in NOS uitzending #GR2010)
5 minutes ago from web · Reply · View Tweet
 timvanwaard: Wel een erge strakke uitzending. Goed gedaan NOS #GR2010
6 minutes ago from Tweetie · Reply · View Tweet
 verajansw: De NOS heeft “nog geen PVVer sprekend in de uitzending gehad”. “sprekende PVVer” is dat geen contradictio in terminis? ;-)
7 minutes ago from Twitterrific · Reply · View Tweet
 keijzm: Eerste uitzending met de U-Touch 103″ (Panasonic) was het weerpraatje > http://bit.ly/awMZR0 (expand) #touchscreen #NOS #REAL #GR2010 #GV2010
9 minutes ago from web · Reply · View Tweet
 thms: Neemt iemand de NOS Minority Report uitzending inclusief geluidseffecten wel serieus? Dat scherm is zo fake
10 minutes ago from Tweetie · Reply · View Tweet
 jtemming: Als ik #NOS had kunnen stemmen dan had ik dat gedaan, wat een prestatie zetten ze hier neer met zo'n goede uitzending
17 minutes ago from web · Reply · View Tweet
 Stutger: Eens! RT @marketingfacts: complimenten aan NOS dat twitter op hele aardige manier heeft geintegreerd in de uitzending gemeenteverkiezingen!
19 minutes ago from Tweetie · Reply · View Tweet

scherm122.56u Fritsma speecht en incasseert zijn grote Haagse PVV-winst: ‘We gaan de  gevestigde politiek helemaal gek maken’

In de studio roept regisseur Martin de Groot: ‘weet iedereen wel dat we vroeger, toen we nog met computers stemden, nu al 80 procent van de stemmen binnenhadden?”

De uitslagenredactie is niet zo tevreden met de uitslagen, althans met het feit dat het alleen maar de kleinere gemeenten zijn die leveren. De grote komen gelukkig wel, en dat is nieuw, met tussenstanden.

Op het grote scherm, waar alle verbindingen samenkomen, zie we Henrik-Willem Hoffs met de  eerste spannende uitslagen: Leefbaar groter dan PvdA, op dit moment. Hij heetf Marco Pastors voor de microfoon. adequaat geregeld. Live-tv als deze komt altijd goed, ook als je even denkt dat er niets meer zit op de lijnen.

Even verwarring: wat doet Joost Karhoff daar, die staat klaar alsof hij live gaat.

Het klopt. Maar hij zit bij Journaal-op-3. Op 3 dus, even niet voor deze uitzending.

22.37u ANP-flash: PvdA de grootste in Den Haag, PVV tweede

radio122.28u Radio in actie. In het midden ofp de foto hieronder de twee presentatoren: Lucella Carasso en Kees Boonman. rechts politicoloog Voerman.

‘Schuif Sven nog maar even op’, zegt de eindredacteur. ‘We moeten nog tot 2 uur uitzenden’.

Op tv meldt Femke Halsema dat GroenLinks de grootste partij van Utrecht wordt, nadat Wim van de Camp (CDA) de landelijke peiling nuanceerde.

Pak van mijn hart: de uitslagen lopen gestaag binnen, ondanks dat rode potlood. Telling is beter georganiseerd dan bij ‘Europa’

Grijns: Herman reageert op tweets die zeggen dat het grote scherm geen echt touchscreen is. En dus raakt Herman even het scherm aan om te laten zien hoe het werkt

22.15 Ferry op het magische scherm bezig met coalitievorming. Lijkt prematuur op een dag als vandaag, maar dit is wel wat de komende maanden zal domineren. Wie met wie? Mijn inschatting: Bos als permanent campagnevoerder gaat het Balkenende maar ook D66 en SP lastig maken.

ANP flasht: ‘PVV op kop in Almere op basis van telling 9 stembureaus’

Marieke de Vries neemt de getallen door met burgemeester Annemarie Jorritsma. Een kwart van de Almeerders in die 9 bureaus stemt PVV.

22.05u Uitzendingen lopen gesmeerd, zeg ik (maar ben bevooroordeeld). Veel enthousiasme bij tv over wat via twitter binnenloopt en waar Jeroen Wollaars over vertelt.

Eerste overwinningsspeech van Pechtold die alvast zijn 12 zetels winst incasseert.

In de studio wordt gezegd: JPB komt naar slotdebat. Wordt dus eerste confrontatie met Bos na de kabinetscrisis.

Of Rob Trip dat al heeft gezegd. Nog niet dus.

Even later hoor ik het Rob op de tv aankondigen.

 

21.39u Bij de radio is het grote schakelen ook al begonnen. Of de VVD even niet in de uitzending hoeft; de radiowagen moet op last van de politie worden verplaatst.

Vraag op de redactie komt op: hoe valt deze uitslag bij het CDA? De partij blijft de grootste, maar de trend gaat omlaag en de PvdA komt eraan. En raadslene zulen zetels kwijtraken, op basis van het landelijke beeld.

21.33u Schakeling met PvdA en ja, te voorspellen: iedereen is winnaar.

21.30u Ferry naar de magic wall voor peiling: wat zou u gestemd hebben als er nu landelijke verkiezingen waren. Slecht nieuws voor Balkenende en Kant; Bos heeft nog wel een verhaaltje. Wilders 15 zetels erbij, GroenLinks stijgt, net als de CU (een beetje); D66 pingpongt weer omhoog; VVD stabiliseert, SGP, Dieren op 2, en Rita Verdonk is eventjes weg

21.24 uRozendaaal wint: eerste uitslag. 1500 stemmers, snel geteld. 3 lokale partijen kleine verschuivingen

21.15u Vraag onder dit blog over gemeenteraadsverkiezingen: doen we niet te veel landelijk, en hoe kunnen we deze cijfers vertalen naar een landelijk beeld?

Antwoord: groot deel van de avond gaat over gemeenten en hun uitslagen; we moeten even op het tellen wachten. En de uitslagen van vandaag worden niet vertaald naar een landelijk beeld (inderdaad 25 procent van de kiezers van vandaag  stemt lokaal). NOS en ANP hebben een eigen peiling gehouden en bij veel verschillende stembureaus gevraagd naar een landelijk oordeel 

21.09 Kop eraf op tv. Introductie, rondje langs de velden. Eerste sms: ‘wat een mooie tv’.

Druk op de verslaggevers ter plekke vanuit de regie. Zoveel verbindingen, dus iedereen moet zich aan z’n tijd houden.

In Den Haag, waar de stembureaus dichtgaan, en bij het CDA in Den Haag lukt t al niet. Maar we moeten om half tien bij de landelijke prognose uitkomen.

Op tafel een concept-prognose. Strijd tussen PvdA en CDA om plaats 1, VVD inde buurt, PVV groot. Getallen mag ik nog niet melden, die kunnen veranderd worden nog en half tien is half tien.

Op de foto de uitslagenredactie, onder leiding van Ad van Liempt (ex-Andere Tijden onder meer).

ad

 

20.46. aftellen. Opkomst om 20 uur: 53 procent

20.02u Achtuur opent op faits divers van door het hele land. Man uit Almere vindt situatie in zijn gemeente beangstiged; hij blijft zich een buitenlander voelen, zegt hij.

19.53u Martin de Groot repeteert de ‘kop’ van de uitzending. Nog niet alle verbindingen zijn er en sommige worden even door het Journaal gebruikt.

Wilders zal vml niet aan het slotdebat  (in Den Haag) deelnemen; hij wordt pas laat in Almere verwacht.

19.42u Opkomst om 19 uur: 47 procent

19.30u Jacqueline Nievaart is eindredacteur van de radio-uitzending (presentatie Lucella Carasso en Kees Boonman). Regisseur Roel Visser toont schema: 19 lijnen (dus-live verbindingen) door het land; nog nooit gedaan. Als het allemaal goed komt hebben we wel wat gepresteerd, zeggen ze.

Kees Boonman vraagt zich af wanneer de eerste uitslagen komen: wordt misschien een aantal uren vullen, gooi en smijtwerk, met maatr weinig uitslagen nog. We hopen geleidelijke en snelle stroom van uitslagen, maar ja, dat rooie potlood… 

In De WereldDraaitDoor voorspelt Maurice de Hond tegenvallende resultaten voor het CDA; een iets aantrekkende PvdA; een VVD die misschien de grootste wordt omdat ze PVV-stemmers krijgen  (die in de meeste gemeenten niet op Wilders kunnen stemmen); een afvlakkend D66; een slechte SP-uitslag.

19.00u Radioploeg eet. TV-ploeg is bezig alle verbindingen met de partijlokaties op te bouwen op de zes grote schermen in de studio, die Rob Trips’ lifeline met het land zijn.

Jeroen Wollaars toont speciaal voor ons gemaakte twitterapplicatie, waarbij hij, als-ie wil, per gemeente kan laten zie wat er daar getwitterd wordt over politiek.

repetitie118.45u Jeugdjournaal doet CITO-toets-uitslag, plus scholierenverkiezingen in Schiedam (alle groepen 8 aan de macht). Maar in de mail net binnen: idee voor nieuw Jeugdjournaaldebat, ergens voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zou de derde keer zijn en is zeer populair, dus dat gaan we zonder meer opnieuw doen. Van vorige keer herinner ik me de lijsttrekkers in de schoolbankjes; weleens goed voor ze.

18.25u Rijsttafel in de kantine. Bij de studio meldt producer Inge van de Weerdt dat er marsjes liggen voor als de presentatoren flauw raken van de honger, in hun uren durende uitzending.

Achtuur besluit te openen op Almere. De Bossche homo’s verhuizen naar het tweede plan

Jeroen Wollaars gepest: schiet eens op met dat blog van je

18.00 u. Zesuurjournaal, in de wachtstand, want het echte nieuws gaat pas vanaf 2100 komen. Gerri Eickhof meldt tegenvallende opkomst in Amsterdam en verzwakkking PvdA als centrale thema. ‘Mensen komen op uit plichtsbesef en niet omdat ze voor een bepaald thema kiezen”, zegt Gerri, die veel puzzellende kiezers tegenkomt.

Hoor graag, inderdaad, de kiezers zelf: de deskundigen bij uitstek.

 Pauline Broekema volgt wat er in Almere gebeurt. Ook hier de kiezers zelf de baas. Er is meer dan PVV voor of tegen.

Maar een niet-stemmer in beeld: ‘Ik heb er geen verstand van’.

1750u Nog even Marc Chavannes, die het onzin vindt dat politici tot winnaar of verliezer van debatten worden verklaard.

Gelijk heeft-ie. intern ook afgesproken dat we het niet doen. Mensen maken zelf wel uit wie hun winnaars en verliezers zijn of wie ze hun stem en sympathie schenken. (en toch ging t verkeerd bij ons op de radio, vanmorgen. We wezen zelf geen winnaar aan maar lieten dat anderen wel doen. Te simpel. Vanavond zien we wel verder, na de echte uitslagen.

17.30u Studio 8 ontruimd want Gerrit Hiemstra moet nu al z’n weerpresentaties voor vanavond opnemen; na nu is de studio niet meer van hem. Gerrit niet blij.

Krijg mail: ‘Ter info, afgestemd met Peter Kloosterhuis (eindredacteur avonduitzending, hl): om 1840 uur vanavond wordt er ca 5 minuten live geschakeld tussen RTL Boulevard en Studio 8 waarbij Ferry Mingelen een vooruitblik geeft op de uitzending ‘NederlandKiest’ vanavond’.

altijd goed, die aandacht.

En nu de vraag: komt Geert Wilders vanavond, naar het slotdebat? Hij is welkom natuurlijk, maar we weten het nog niet.

17.20u Marc Chavannes (columnist NRC)  op de NOS-radio. ‘Radio heeft heel goed de verkiezingen gemeentelijk verslagen, de TV doet alsof het alleen om Almere gaat’.  Zijn  betoog: er zijn genoeg mensen die zeggen : ik stem op de gemeente, jullie kunnen me wat met je landelijke politici. Hij heeft het vooral over actualiteitenrubrieken en praatprogramma’s.

Uitslagenavond gaat vooral over die gemeenten, en over het totaal aantal zetels dat partijen winnen of verliezen. Die vallen niet te vertalen naar een landelijk beeld (want: 25 procent van de kiezers stemt op lokale partijen; de opkomst is lager). Omdat we toch nieuwsgierig zijn publiceren we om 21.30 een landelijke peiling.

studio8verk216.55u (even tussendoor: spannende dag voor de kandidaten, maar ook voor ons. Lange live-uitzendingen op radio en tv zijn nieuw van opzet (radio: met andere omroepen samen; tv: nieuwe verbindingen, videowall, etc etc). op de site het NederlandKiestdossier. En alles wat NOS-Headlines heeft georganiseerd, inclusief jongerendebatten in Haarlem, Almere, Amsterdam, Woerden, Rotterdam, Den Haag. Maar vooral: wanneer komt de uitslag? Door het potloodstemmen bij de Europese Verkiezingen dramatisch laat, omdat de gemeenten zich nog niet goed op handmatig tellen hadden ingesteld. Nu moet dat beter georgansieerd zijn en zou er rond half 12 duidelijkheid moeten zijn. Mede daarom voor het eerst: lange tv-Journaals morgen om 7 en 8, minuut of 25. Met de ploeg die vanavond de lange uitzending maakt; ze  zullen niet veel slapen).

16.30u Herman oefent, zie de foto verderop. Hij doet Rotterdam alvast. Opkomst 30 procent. is dat veel? Niet te zeggen, we kunnen niet vergelijken met vorige keer (omdat iedereen binnen haar/zijn stad nu zelf mag weten naar welk stembureau er gegaan wordt)

Dit ‘flasht’ intern in ons redactietekstsysteem: Landelijk opkomstpercentage gemeenteraadsverkiezingen;
Tot aan 15.45 uur heeft 30 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht.

Helaas is er geen vergelijking met vier jaar terug te maken wegens het ontbreken van vergelijkbare gegevens. De totale opkomst bij de vorige raadsverkiezingen was ruim 58 procent.

 De volgende tijdstippen waarop de opkomstcijfers bekend worden zijn;
19.30 uur – 20.30 uur – 21.30 uur

16.15u Dick Jansen (plv chef binnenland) komt alvast overleggen over morgen, de dag van de conclusies. We gaan ongetwijfeld naar Rotterdam (Waar Pastors vertrekt als-ie niet kan meebesturen, waar Aboutaleb problemen krijgt als Pastors wint), Almere (trekken er al stadscommando’s binnen?); mischien Amsterdam, als de PvdA flink onderuit gaat; misschien een CDA-gemeente als Houten, EdeWageningen, Kampen, als de premierbonus niet meer zo sterk zou werken. (gister in  NRC interessant verhaal van CDA-raadslid uit Houten die niet blij was met zijn landeljke partijgenoten inclu de premier -wordt dat t gevoel van meer, of blijft t van een enkeling?)

15.25u: Erik Wijnholds, chef van onze redactie 24 uur (bulletins, Teletekst, websites) komt binnen. Het is gelukt: gedurende de nacht, als de tv-uitzending er niet meer is (na uur of half twee): geen herhalingen van programma’s dit keer, maar live de uitslagen doorzetten. Klinkt simpel, kost veel hoofdbrekens

15u: net in studio 8 geweest (die van het Jeugdjournaal, alle bulletins uit de avond, NOVA). Helemaal opnieuw ingericht: Grote schermen voor alle live-verbindingen met de 13 lokaties in het land waar we zijn. Werkplek van Rob Trip en Ferry Mingelen. Aparte hoek waar Jeroen Wollaars bij gaat houden wat er vanavond op de blogs en op twitter gbeurt.

studiohermanEn in de hoek (op de foto boven) ons nieuwe magische scherm, waar Herman van der Zandt allerlei uitslagen uit vele gemeenten kan analyseren. Door het scherm simpelweg aan te raken komen er grafieken, staafdiagrammen, taartpunten, cirkels en nog veel meer te voorschijn.

Middenin de studios de computers van de verkiezingsdienst, die natuurlijk in de weg staan en nu nog door regisseur Martin de Groot worden verplaatst.

Verder lang wachten. Saaie dag. Behalve bij NOS-Headlines waar ze al de hele dag met de Roadpotlood-tour bezig zijn. Check hier.

Openen we in Achtuur op de verkiezingen of op het bisdom Den Bosch dat homo’s zelf wil laten kiezen of ze ter communie gean? Voorlopig: Den Bosch.

Ochtend: zelf stemmen, in Leiden. Beschouw stemrecht ook als een stemplicht. Opkomst niet groot; de stembureaubeheerders zitten er flegmatiek bij. (eerlijk: ik volg de Leidse politiek niet uitbundig.)

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


41 reacties op “Liveblog: Verkiezingen vanaf de NOS-redactie. Rotterdam, Florida aan de Maas”

 1. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 16:18

  Wordt jullie scherm net zo cool als dat van CNN laatstelijk? Dat zou wel mooi zijn.
  En als jullie een dood punt hebben in de uitzending: twitterfall van lokale politici erop. Dat zou mooi zijn!

 2. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 16:21

  Laat die vorige post maar weg: te snel gelezen, @wol komt met twitter&blogs. Mooi.
  By the way: dat nieuwe scherm reflecteert soms (met name bij het weer) een blauwige waas (waarschijnlijk een karretje tussen de camera’s met een scherm met het huidige beeld).

 3. Jo van der Linden Roermond zegt: 03-03-10 om 19:22

  Bij de verkiezingen van de gemeenteraden gaat het over het wel en wee in dorpen en steden, over parken, groenonderhoud, kleine infrastructuur, uit- of inbreidingsplannen. Zaken waar de lokale burger een mening over heeft en zijn mening kan ventileren door zijn keuze.
  De media lopen achter de bonzen aan, debatten met landelijke lijsttrekkers over landelijke zaken. Dat Balkenende gaat stemmen is niet meer dan normaaal, dat heeft geen nieuwswaarde, net zo min de beelden van Bos , Rutten enz.Zij zijn er alleen maar fier op weer in beeld te komen om te zeggen hoe goed ze zelf zijn.
  Ga naar de stembureaus in de wijken en laat de mensen aan het woord. U zult zeggen dat doen we ook, en ik zeg veel te weinig.
  De man/vrouw in de straat bepaalt wie in de raad komt, niet de Haagse Blufpokerspelers.
  Daarnaast waar waren de vertegenwoordigers van de lokale partijen, een kwart van de zetels waard, de grootste partij van nederland nu ( 37 zetels ) niet interessant zeker.
  Je hoort we hebben wekelijks een wijk bezoek, ja ja, met alle honneurs ontvangen, een voorgeselecteerd gespreksgroepje en weer terug naar Den Haag.
  De mensen die met de problemen zitten, zijn er niet een halve dag, maar een heel jaar.
  Daarom ben en stem ik een lokale partij.
  U kunt het ook nog tot 21.00 uur.

 4. Marleen zegt: 03-03-10 om 20:32

  Ede en Wageningen zijn twee verschillende gemeenten! Verder een boeiend verhaal. Sterkte nog, de komende spannende uren!

 5. TV uitzending Gemeenteraads- verkiezingen dat begint om 21:00u is dat ook straks online te zien?

 6. Hans Laroes zegt: 03-03-10 om 20:46

  @ rene: via het digitale kanaal Politiek24 en via de NOS-website

 7. Chris van Rijn zegt: 03-03-10 om 21:02

  Wij verblijven momenteel in Oostenrijk en laten onze stem bij volmacht uitbrengen en wij hopen dat iedereen gaat stemmen en daarbij zijn of haar gezonde verstand gebruikt.

 8. Marcel de Breet zegt: 03-03-10 om 21:04

  De uitzending is net begonnen, maar zit me toch, helaas, al te ergeren : die dominantoie om het te koppelen aan de landelijke verkiezingen! Hier in mijn wwonplaats spelen veel belangrijke zaken die helemaal niets met de landelijke politiek hebben te maken! En als de voortekenen niet bedriegen gaat zo’n 25(!)% van de kiezers op lokale partijen stemmen . Hoe willen jullie dat gaan vertalen naar de statistieken voor de Tweede Kamer???? Die kloppen toch helemaal niet, want jullie weten niet waar die kiezers op gaan stemmen op 9 juni!!

 9. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 21:52

  Arjan Noorlander en z’n microfoon-mondafstand en gerelateerd stemvolume hebben weer problemen… ( http://www.geenstijl.nl/mt/arc.....verkl.html )

  Ach ja…[/mierenneuk]
  Voor de rest: complimenten voor jullie uitzending, stoere steadycam op Rob Trip, en @wol zenuwachtig maar keurig en helder achter een desk… mooi.
  Mooi ook om het verschil in sfeer te zien tussen al die cafe’s. Of de mensen meeluisteren met het interview of gewoon doorgaan met feesten zoals bij D66, kunstmatig juichen zoals bij de SP…
  Succes verder deze avond!

 10. ronald zegt: 03-03-10 om 22:22

  is het nodig om telkens het onderzoeksbureau te noemen?

 11. Peter zegt: 03-03-10 om 22:29

  Wat een laffe actie van Wilders… hij heeft met veel geluk (en deels ook door gebrekkig beoordelingsvermogen van de kijkers) volgens peilingen het vorige debat gewonnen.

  Aangezien hij aan zichzelf en zijn kwaliteiten als debater (Socrates zou acuut zelfmoord plegen bij het bijwonen van een debat met Geert) twijfelt, druipt hij met de staart tussen de poten af naar Almere, om een feestje te gaan vieren wegens de verkiezingsoverwinning.

  Die hij overigens niet aan zichzelf te danken heeft, maar aan het (merendeels Antilliaanse en Marokkaanse) gespuis dat de straten daar bevolkt in veel buurten.

 12. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 22:33

  Die geluidseffectjes van het scherm mogen wel iets minder hard erin gemixt worden. Leidt een beetje af van de inhoud.
  Alhoewel… de nonchalance van Herman van der Zandt wanneer hij pak hem beet Schiermonnikoog van het scherm afveegt en dan bijna begint te huppelen is werkelijk geniaal, en doet samen met dat geluidje bijna SF-achtig aan.

 13. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 22:37

  Oh ja, en ik ga screenshot’s maken van het Quizmaster Vingertje van Herman van der Zandt.

 14. MKtB zegt: 03-03-10 om 22:37

  Vraagje, de peiling voor de tweede kamer, is dat een zgn exit poll? dan is er nl wel een correlatie. Misschien de moeite waard om te vermelden.

 15. Jelle D zegt: 03-03-10 om 22:38

  Waarom zijn sommige gemeente’s donkerder gekleurd op het ‘magische’ bord?

 16. WMBee zegt: 03-03-10 om 22:43

  Die rare geluiden bij het gebruik van het ‘magische scherm’ maken de uitzending wel een beetje suf.

 17. de vries zegt: 03-03-10 om 22:46

  Waarom meneer Pechtholt en meerdere linkse partijen meer zendtijd geven dan andere partijen???????? Uw Wordt toch door ons belastinggeld betaald.

 18. de vries zegt: 03-03-10 om 22:48

  Nu weer Agnes Kant met haar grote mond, had ze maar iets geleerd van Jan Marijnissen

 19. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 22:50

  @MKtB: het lijkt mij gewoon een barometer “Wat zou u gestemd hebben alser VANDAG TWEEDE KAMERverkiezingen waren geweest”. Dus eigenlijk gewoon compleet los van de gemeenteraadsverkiezingen.

 20. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 23:00

  De PVV heeft toch maar ‘die linkse NOS’ op het scherm staan. Met veel vertraging, dat dan weer wel.

 21. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 23:11

  @Hans Laroes… wachten de toesprakenhouders met spreken totdat ze weten dat de NOS ze live doorzet? Viel met name bij Rouvoet op. Begrijpelijk wel natuurlijk, maar toch: ze spreken inhoudelijk met name hun achterban toe, en niet de kijkers. Want voor de rest van Nederland en de commentatoren als Ferry Mingelen zijn de toespraken toch wel erg doorzichtig positivelijk.

 22. de vries zegt: 03-03-10 om 23:13

  Laat ik u 1 ding zeggen dat D66 en P.V.D.A. in ons dorp zeggen dat zij het goed doen maar hoe goed doe je het als je iemand van in de 80 is die terminaal is een alfahulp geeft , terwijl zij al jaren dezelfde hulp heeft,dezelfde hulp niet wil geven, omdat W.M.O. niet na komt. Een blamage voor de P.V.D.A. Daarnaast krijgt de gemeente een behoorlijke bijdrage voor tafeltje dekje en men moet in onze gemeente bijna het dubbele betalen voor een maaltijd, ff bijstellen men is goedkoper uit met een maaltijd die en smakelijker is dan uitgelekte groente en een soepje dat niet meer is dan een bouillonblokje met 1 gehaktballetje want men wordt gesubsidieerd. Ik zou graag willen dat een gemeenteraad 1maand het gebruik van tafeltje Dekje neemt zodat zij kunnen oordelen. Maar in mijn gemeente is men daar te beroerd voor

 23. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 23:14

  Oh ja: RT @roelkramer: Het is eigenlijk wel slecht dat Herman v/d Zand geen onderscheid maakt tussen procenten en procentpunten.
  Mischien kan iemand van de economieredactie het hem eens uitleggen.

 24. Jaap Jamin zegt: 03-03-10 om 23:15

  Hoe kan het aantal stemmen van de PVV doorberekend worden naar landelijk als deze partij maar in 2 gemeentes meedoet?

 25. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 23:18

  Nu wordt @wol wel een beetje erg Media over Media. Nou ja, in jezelf feliciteren zijn CNN en de BBC altijd nog onovertroffen dus de NOS kan het hebben.

 26. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 23:27

  “Kies uit wat u leuk vindt, en juich, of treur (dat kan natuurlijk ook)”. Misschien moet Herman van der Zandt even een koude douche nemen en in een felle lamp kijken, zo’n kunstmatige studio omgeving maakt alles misschien wel een beetje erg relatief.
  Maar ach, jolijt op zijn tijd is ook niet slecht.

 27. Doortje Messing zegt: 03-03-10 om 23:32

  Aan de NOS: even buiten twitter retweeten: @kvdlinde: Zou tactisch meesterzet zijn van Wilders om tijdens debat zijn speech te beginnen, en NOS dwingen debat te onderbreken

  Mag ik u vragen, meneer Laroes: wat gaan jullie dan doen? Niet dat het zo’n moment wordt dat Wilders enkele minuten de boel gijzelt en iedereen eigenlijk door wil met het debat, maar ja, zullen we nog drie extra zinnen van Geert uitzenden, of niet, is dit applaus lang genoeg om hem af te kappen, is dit eigenlijk wel relevant, hebben we op TV de afgelopen tijd eigenlijk niet al te veel Wilders en Almere uitgezonden, etc etc…

 28. ali zegt: 03-03-10 om 23:37

  wat een leuke uitzending. wat doet die herman het leuk! zijn jasje is prima maar die ONDERSTE KNOOP moet open jongens.

 29. Karst zegt: 03-03-10 om 23:39

  Interessante blog :)

 30. alex zegt: 03-03-10 om 23:40

  Ok Geert, maak ze gek. Dat doen ze met ons ook, dus doe je best en verander de politiek en Nederland definitief.

 31. Doortje Messing zegt: 04-03-10 om 00:03

  Staan die minimarsjes nu gewoon in beeld op tafel en nog net achterin de mond van Rob Trip die iets langer op de kleverige karamel moest kouwen dan gedacht?

 32. Doortje Messing zegt: 04-03-10 om 00:13

  Ooh, gelijk door naar D66 amsterdam met gejuich. Dat is smooth. Hoeveel bufferhardeschijven hebben jullie daar staan en met bijbehorende strakke instartmensen… Complimenten.

 33. Claire van Beers zegt: 04-03-10 om 01:02

  Wat was ook alweer het basisprincipe van democratie: de burger kiest! dus welke partij de burger ook kiest (gemeenteraad of parlement), degene met het meest aantal stemmen zal moeten regeren. Of dat nu de PVV, het CDA of wat anders is; de grootste partijen zullen zo slim moeten zijn om samen te werken, willen zij de wil van de burger cq kiezer respecteren.

 34. Doortje Messing zegt: 04-03-10 om 01:04

  Heeft de computer die jullie scrollbaljes rendert trouwens een verstopte processorventilator, of een loszittende kabel naar de regie? Knippert een beetje.

 35. Almere, gratis af te halen

  http://link.marktplaats.nl/326853528

 36. Robert gabriel zegt: 04-03-10 om 01:58

  Graag wil ik laten weten dat ik vind dat Herman van der Zandt een buitengewoon goede prestatie heeft geleverd. Hij heeft de binnenkomende cijfers rustig en helder toegelicht via het aanraakscherm. Daarnaast gaf hij constant een partijneutrale toelichting.

 37. Wij mogen ons schamen over de verkiezingswinst van de PVV. Waar zijn onze waarde, normen en omgangsvormen. Dusdanig polariserend standpunten in nemen is een schande. Ons land dreigt een ondemocratisch bikkelhard land te worden, hoe een land over de gehele linie afglijdt is dagelijks ongewenst uit den treuren te volgen op radio, televisie en in kranten.
  Deze uitslag zal wereldwijd een veel grotere schade aanrichten als het gehele gedoe om Afganistan. Het vertrek was al genomen en lag al 2 jaar vast, weten jullie nog wel. Dat beloftes aan “het volk!!!”en aan de kamer voor onze leiders in dit geval CDA doet er totaal niet toe dat is al jaren bekend voor “het volk”. Voor de NAVO zijn wij ook kennelijk al zo ongeloofwaardig, alleen al het feit dat zij totaal niet voor vervanging gezorgd hadden, spreekt boekdelen.
  Alstublieft heren journalisten u bent mede verantwoordelijk voor het succes van de PVV, wat echt vreselijke gevolgen voor ons land zal hebben. U zorgt elke dag voor uren gratis zendtijd staat dus gelijk aan gratis reclame voor deze partij, “schaamt u zich” houdt ermee op, u wordt gebruikt door hen. Als kleine kinderen zijn jullie oh zo blij als hij de moeite wil doen om langs te komen en dan alleen nog als het hem wat oplevert het is gewoon lachwekkend. U maakt uzelf en de gehele nieuwsvoorziening tot schande en totaal ongeloofwaardig de luisteraars en lezers maar vooral hun kiezers zijn de eerste slachtoffers van de PVV, zij worden dagelijks met dezelfde oneliners lastiggevallen, zonder een enkele oplossing want die kunnen zij niet eens bedenken daarvoor zijn zij in ieder geval niet capabel genoeg en u werkt er gewoon aan mee. STOP ERMEE EEN LASTIG KIND MOET JE GEEN AANDACHT GEVEN, DEZE CLUB, lees PVV, AL HELEMAAL NIET. Een tip: Het lijkt mij dat alle politici voorlopig maar even niet op het menu moeten staan want zij hebben ook langzamerhand niets nieuws meer te melden. Nieuws is echt nieuws maar geen eindeloze herhaling van zetten, daarvoor worden jullie niet betaald en is een belediging van jullie vak!!!!! Diep het echte nieuws uit en geef eerlijke en objectieve informatie dan oefen je je vak goed uit, nu is amateurisme in de reinste vorm.

 38. Doortje Messing zegt: 04-03-10 om 07:19

  Inmiddels is de grafiekenrendercomputer van TouchHerman TM ook ernstig aan nachtrust toe.

 39. Ik ben blij dat het aanraakscherm, magischscherm en Touchscreen goed heeft gewerkt. Zat met een andere insteek gisteren te kijken..:)
  De leverancier van het U-Touch scherm…

 40. Geachte redactie,

  Met stijgende verbazing heb ik uw commentaar bij de uitslagen gevolgd. Zoveel staatsrechtelijke onzin wordt er verkondigd dat het niet vreemd is dat de opkomst steeds verder daalt bij de belangrijkste bestuurslaag in een democratie. Over de toename van de lokale partijen nauwelijks aandacht. Ook is het een raadsel waarom leefbaar apart genoemd wordt. Dat zijn gewone onafhankelijke lokale partijen.

 41. Hans en andere van de NOS, dank voor deze toelichtende blog! Geeft een goed beeld van wat er speelt tijdens een lange dag van live uitzending maken, erg interessant om te lezen.
  Daarnaast mooi integratie van multimedia én sociale netwerken. Netjes gedaan!

  Ga zo door!

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Nederlandse aids-pioniers: 'We zagen alleen dat wie besmet was, doodging' 21/07/2018
    Maandag gaat in de RAI in Amsterdam de grote internationale aids-conferentie van start. In 1992 vond dezelfde bijeenkomst ook in de hoofdstad plaats. Die was destijds op het laatste moment van Boston naar Amsterdam verplaatst, omdat de Verenigde Staten weigerden om mensen met hiv/aids toe te laten. Onder de deelnemers in 1992, en deels ook nu, zijn vier aids […]
   • Tientallen containers van schip gevallen in haven Rotterdam 21/07/2018
    In de haven van Rotterdam zijn vannacht zo'n 40 lege zeecontainers van een binnenvaartschip gevallen en in het water terecht gekomen. Dat gebeurde in de Amazonehaven op de Maasvlakte. Bij het laden en lossen van het schip ging iets mis, waardoor de tientallen containers in het water terecht kwamen. Wat er precies fout ging is niet duidelijk. Medewerkers […]
   • Wekdienst 21/7: Koningsdag (in België) en een nieuwe metro in Amsterdam 21/07/2018
    Goedemorgen! In Amsterdam wordt de Noord/Zuidlijn feestelijk geopend en bij de zuiderburen vieren ze dat Filip vijf jaar op de troon zit. Het wordt vrij zonnig, maar er kan vooral in het zuiden en oosten weer een enkele bui ontstaan. Op de meeste plaatsen blijft het verder droog. Het wordt tussen de 25 en 30 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht […]
   • Motief dader steekpartij Lübeck nog altijd onduidelijk 21/07/2018
    Het is nog altijd onduidelijk waarom een man gistermiddag in de Duitse stad Lübeck instak op mensen in een volle bus. Bij de steekpartij raakten tien mensen gewond, onder wie een man en vrouw van 21 uit Friesland. Vijf passagiers moesten naar het ziekenhuis, drie van hen zijn er slecht aan toe De dader, een 34-jarige Duitser die in Iran is geboren, heeft ove […]
   • Lowbudgetfilm over kankermedicijnen raakt gevoelige snaar in China 21/07/2018
    De Chinese fantasyfilm Asura, met een budget van 100 miljoen euro, werd deze week al na twee dagen uit de bioscopen gehaald vanwege tegenvallende bezoekersaantallen. Ondertussen is de slechts 300.000 euro kostende productie Dying to Survive nu al een van de best bezochte films van het jaar in China. De net afgestudeerde studente Zhan 'er Sun komt net de […]
   • Burberry verbrandt voor miljoenen aan kleding: 'Het mooie verhaal is weg' 21/07/2018
    Wie aan Burberry denkt, denkt aan luxe en exclusiviteit. En dat wil het Britse modehuis graag zo houden. Zo graag, dat het bedrijf afgelopen jaar voor tientallen miljoenen euro's aan eigen producten heeft verbrand. Onverkochte kleding, accessoires en parfum ter waarde van omgerekend 31 miljoen euro gingen in vlammen op. En dat gebeurt vaker: de afgelope […]