De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

En nu: Facebook en de NOS

sacha

Nieuw experiment begonnen en omdat het een experiment is kan het niet mislukken.

NOS Nieuws Team op Facebook.

Dertig jongeren gaan in de periode tot aan de verkiezingen rapporteren over wat er in hun wereld speelt: misschien is dat iets heel anders dan er in ‘Den Haag’ gebeurt. Misschien is het hetzelfde, een enkele keer. Dat gaan we dus zien.

De 30 jongeren (15-24) waren hier net; sterker, ze krijgen nu (maandag, half acht) een rondleiding op de redactievloer en in de studios.

Hun profielfoto’s zijn gemaakt door Sacha de Boer; ook nooit weg om haar als protretfotografe te hebben (zie de foto bij dit blog).

Ze hebben allemaal een flipcamera gekegen: een heel handig klein HD-videocameraatje waarmee je heel eenvoudig filmpjes kunt uploaden.

Eigenlijk is de vraag die wij stellen heel eenvoudig: vertel ons wat er speelt in jouw wereld  en in die van je vrienden. Schrijf er over, film, sms, reageer. Uiteindelijk zal er, denken wij, een redelijk compleet beeld ontstaan over wat jongeren -heel divers- bezighoudt, een agenda die van hen is, en die wij kunnen vergelijken met de politieke agenda’s.

Voor een organsiatie als de onze is dit redelijk nieuw. Wij maken niet de verhalen die we naar ons publiek sturen, in dit geval. We krijgen juist verhalen, en thema’s naar ons toegestuurd.

Soms zullen ze op Facebook blijven, die verhalen. Vaker zullen NOS-Headlines en NOS Journaal-op-3 er iets mee doen. En -daar ga ik van uit- ook het Achtuurjournaal en het Radio 1 Journaal zullen verhalen kunnen maken gebaeerd op wat we via Facebook te weten komen.

Het is een uitwerking van de Samen Nieuws Maken-gedachte die we hanteren. Nieuws is niet het exclusieve eigendom van journalisten, maar ook van alle anderen die iets te vertellen hebben.

Natuurlijk zullen wij blijven selecteren, blijven checken en dubbelchecken, blijven kijken wat relevantie en context is, maar er is zoveel meer. Er is geen enkele tegenstelling -of vijandschap- nodig tussen de wereld van de ‘formele’  (ik zet t tussen aanhalingstekens) journalistiek en die van de bloggers, twitteraars, facebookers, etc. Ieder speelt haar of zijn rol. Uit de samenwerking komen juist betere resultaten voort dan toen ‘we’ nog in ons eentje waren.

Nos Net is ook zo’n veelbelovend experiment: connecties met niet-journalisten die meer weten of andere ervaringen hebben dan journalisten die ons hun verhalen vertellen, kennis sturen en tips geven.

Ik begrijp journalisten niet die zich daartegen verzetten. Ik begrijp vooral degenen die denken: wat een zee aan verhalen en mogelijkheden en bronnen die we er bij hebben gekregen!

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “En nu: Facebook en de NOS”

 1. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by Milkshake: Cool van de NOS. Complimenten! RT @hanslaroes Blogje over Facebookproject: http://twurl.nl/dysvfo...

 2. MBS zegt: 27-04-10 om 07:53

  Nou, die website doet het niet, hij vraagt om een wachtwoord.
  Of wordt er verwacht dat ik mijzelf aanmeld bij facebook? Dat zou wel erg jammer zijn, niet zoveel behoefte toe mij aan te melden op weer zo’n site die al je persoonlijke gegevens de digi-ether instuurt.

 3. Hans Laroes zegt: 27-04-10 om 10:09

  @ MBS: yep wel aanmelden, want je moet Facebook-world binnen kunnen. Heb t ook gedaan, niet zo erg hoor.

 4. Hallo Hans, heb je dit gelezen van dé (ahum) columnist van De TeleTroepToeTerT?

  Marcel Peereboom Voller (De Telegraaf) merkt dat het NOS-Journaal (maandag, Nederland 1, 20:00, 1.574.000 kijkers) steeds commerciëler wordt. ‘Dat is officieel niet commercieel en ook niet om te lachen. Toch blinkt het steeds vaker uit in luchtige ledigheid.’ Zo bezocht verslaggeefster Lidwien Gevers maandag een imker. ‘Dit stukje participatiejournalistiek werd echt hilarisch toen de overgebleven bijen Lidwien ontdekten. “Er zit een bij in mijn haar!” gilde ze. “Doe eens weg!” Dat liet de bijenhouder zich geen twee keer zeggen en begon Lidwien op haar hoofd te slaan. Zonder twijfel was dit onderwerp een commerciële gooi naar hoge kijkcijfers.’

  —–

  Heb dat journaal niet gezien, zie het erg veel en vind het in het algemeen goed. Maar als het zo is gegaan als Marcel P. beschrijft….zou ik me er ook aan ergeren.

 5. A. en G. van Os zegt: 05-05-10 om 19:42

  Geachte directie,

  Hierbij willen wij u complimenteren met uw grandioze uitzending/reportage van 65 jaar Bevrijding. Het was echt feestelijk en
  indrukwekkend met de presentatie. Compliment hiervoor.
  Ger en Ann van Os
  Veldhoven

 6. Edmond V.O. Katusz zegt: 15-05-10 om 03:11

  Geachte Heer Laroes

  Facebook? Ach doet uzelf eens een plezier en stop het volgende in Google: “reasons to quit Facebook” Als er nu een bedrijf is dat op buitengmeen slordige en onaanvaardbare manier met de privacygevoelige gegevens van hun publiek omgaat dan is het wel Facebook met de heer Mark Zuckerberg aan de top. Dit heerschap heeft buitengewoon questieuze meningen over privacy.
  Link: http://www.guardian.co.uk/tech.....ok-privacy
  LEZEN, heer Laroes

  Beste Medelezers,
  U moet wel een verdraaid goed reden hebben om u af te geven met Facebook. Doet u het toch, waakt dan als een Cerberus over uw gegevens; (grijns) voor zover dat mogelijk is!
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Tientallen miljoenen schade na een van de zwaarste stormen in halve eeuw 18/01/2018
    Een van de zwaarste stormen van de laatste halve eeuw heeft vandaag een spoor van vernieling door Nederland getrokken. De verzekeraars komen morgen met een eerste prognose van de schade, maar vaststaat dat deze boven de 50 miljoen euro uitkomt. Een woordvoerder zegt dat 50 miljoen de ondergrens is en dat er tientallen miljoenen blij kunnen komen. Bij vorige […]
   • Parlement Oekraïne keurt omstreden 'oorlogswet' goed 18/01/2018
    In Oekraïne heeft het parlement een wet goedgekeurd waarin de gebieden die nu door pro-Russische rebellen worden beheerst, officieel verklaard worden tot gebied dat door Rusland wordt bezet. In de wet staat dat de oostelijke gebieden de Krim, Donetsk en Loegansk "tijdelijk bezet worden door agressor Rusland". Oekraïners die in die gebieden tegen he […]
   • Noordelijk glasvezelnetwerk voor scholen onbetaalbaar 18/01/2018
    Een glasvezelnetwerk dat met overheidsgeld is aangelegd voor basisscholen in het noorden van het land, wordt amper gebruikt. Het abonnement is te duur voor veel scholen, schrijft RTV Drenthe na onderzoek. In 2006 stelde het Rijk 4,2 miljoen euro beschikbaar, zodat basisscholen in buitengebieden snel internet konden krijgen. Het geld was bestemd voor Groninge […]
   • Ook minister vraagt zich af: waarom gingen lege trucks de weg op? 18/01/2018
    Waarom zijn er vandaag ondanks code rood toch zo veel vrachtwagens de weg opgegaan? Die vraag houdt transporterend en politiek Nederland bezig, vooral omdat er maar liefst 66, vaak lege trucks omwaaiden en voor veel oponthoud zorgden. Voor minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zijn de problemen met omgevallen trucks aanleiding voor een onderzoek […]
   • ​Duits parlement wil antisemitische asielzoekers uitzetten 18/01/2018
    Het Duitse parlement wil dat asielzoekers die oproepen tot Jodenhaat het land worden uitgezet. Het is een van de maatregelen die staan in een motie tegen antisemitisme, die de Bondsdag met grote meerderheid heeft aangenomen. "Wij willen het Joodse leven in Duitsland zien bloeien. Voor mensen die dat niet willen, is in Duitsland geen plaats", zegt i […]
   • Zeven uur vast in trein zonder werkende wc: 'Even je neus dichtknijpen' 18/01/2018
    Een groep treinreizigers heeft van 09.00 tot ongeveer 16.00 uur vastgezeten op de Nederlands-Duitse grens. Een ICE-trein van Amsterdam naar Duitsland was daar over takken gereden en gestrand. Vanwege elektrocutiegevaar duurde de evacuatie van de inzittenden veel langer dan gepland. Jay Moti uit Rotterdam is aan het einde van de middag vooral blij dat hij er […]