De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

En nu: Facebook en de NOS

sacha

Nieuw experiment begonnen en omdat het een experiment is kan het niet mislukken.

NOS Nieuws Team op Facebook.

Dertig jongeren gaan in de periode tot aan de verkiezingen rapporteren over wat er in hun wereld speelt: misschien is dat iets heel anders dan er in ‘Den Haag’ gebeurt. Misschien is het hetzelfde, een enkele keer. Dat gaan we dus zien.

De 30 jongeren (15-24) waren hier net; sterker, ze krijgen nu (maandag, half acht) een rondleiding op de redactievloer en in de studios.

Hun profielfoto’s zijn gemaakt door Sacha de Boer; ook nooit weg om haar als protretfotografe te hebben (zie de foto bij dit blog).

Ze hebben allemaal een flipcamera gekegen: een heel handig klein HD-videocameraatje waarmee je heel eenvoudig filmpjes kunt uploaden.

Eigenlijk is de vraag die wij stellen heel eenvoudig: vertel ons wat er speelt in jouw wereld  en in die van je vrienden. Schrijf er over, film, sms, reageer. Uiteindelijk zal er, denken wij, een redelijk compleet beeld ontstaan over wat jongeren -heel divers- bezighoudt, een agenda die van hen is, en die wij kunnen vergelijken met de politieke agenda’s.

Voor een organsiatie als de onze is dit redelijk nieuw. Wij maken niet de verhalen die we naar ons publiek sturen, in dit geval. We krijgen juist verhalen, en thema’s naar ons toegestuurd.

Soms zullen ze op Facebook blijven, die verhalen. Vaker zullen NOS-Headlines en NOS Journaal-op-3 er iets mee doen. En -daar ga ik van uit- ook het Achtuurjournaal en het Radio 1 Journaal zullen verhalen kunnen maken gebaeerd op wat we via Facebook te weten komen.

Het is een uitwerking van de Samen Nieuws Maken-gedachte die we hanteren. Nieuws is niet het exclusieve eigendom van journalisten, maar ook van alle anderen die iets te vertellen hebben.

Natuurlijk zullen wij blijven selecteren, blijven checken en dubbelchecken, blijven kijken wat relevantie en context is, maar er is zoveel meer. Er is geen enkele tegenstelling -of vijandschap- nodig tussen de wereld van de ‘formele’  (ik zet t tussen aanhalingstekens) journalistiek en die van de bloggers, twitteraars, facebookers, etc. Ieder speelt haar of zijn rol. Uit de samenwerking komen juist betere resultaten voort dan toen ‘we’ nog in ons eentje waren.

Nos Net is ook zo’n veelbelovend experiment: connecties met niet-journalisten die meer weten of andere ervaringen hebben dan journalisten die ons hun verhalen vertellen, kennis sturen en tips geven.

Ik begrijp journalisten niet die zich daartegen verzetten. Ik begrijp vooral degenen die denken: wat een zee aan verhalen en mogelijkheden en bronnen die we er bij hebben gekregen!

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “En nu: Facebook en de NOS”

 1. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by Milkshake: Cool van de NOS. Complimenten! RT @hanslaroes Blogje over Facebookproject: http://twurl.nl/dysvfo...

 2. MBS zegt: 27-04-10 om 07:53

  Nou, die website doet het niet, hij vraagt om een wachtwoord.
  Of wordt er verwacht dat ik mijzelf aanmeld bij facebook? Dat zou wel erg jammer zijn, niet zoveel behoefte toe mij aan te melden op weer zo’n site die al je persoonlijke gegevens de digi-ether instuurt.

 3. Hans Laroes zegt: 27-04-10 om 10:09

  @ MBS: yep wel aanmelden, want je moet Facebook-world binnen kunnen. Heb t ook gedaan, niet zo erg hoor.

 4. Hallo Hans, heb je dit gelezen van dé (ahum) columnist van De TeleTroepToeTerT?

  Marcel Peereboom Voller (De Telegraaf) merkt dat het NOS-Journaal (maandag, Nederland 1, 20:00, 1.574.000 kijkers) steeds commerciëler wordt. ‘Dat is officieel niet commercieel en ook niet om te lachen. Toch blinkt het steeds vaker uit in luchtige ledigheid.’ Zo bezocht verslaggeefster Lidwien Gevers maandag een imker. ‘Dit stukje participatiejournalistiek werd echt hilarisch toen de overgebleven bijen Lidwien ontdekten. “Er zit een bij in mijn haar!” gilde ze. “Doe eens weg!” Dat liet de bijenhouder zich geen twee keer zeggen en begon Lidwien op haar hoofd te slaan. Zonder twijfel was dit onderwerp een commerciële gooi naar hoge kijkcijfers.’

  —–

  Heb dat journaal niet gezien, zie het erg veel en vind het in het algemeen goed. Maar als het zo is gegaan als Marcel P. beschrijft….zou ik me er ook aan ergeren.

 5. A. en G. van Os zegt: 05-05-10 om 19:42

  Geachte directie,

  Hierbij willen wij u complimenteren met uw grandioze uitzending/reportage van 65 jaar Bevrijding. Het was echt feestelijk en
  indrukwekkend met de presentatie. Compliment hiervoor.
  Ger en Ann van Os
  Veldhoven

 6. Edmond V.O. Katusz zegt: 15-05-10 om 03:11

  Geachte Heer Laroes

  Facebook? Ach doet uzelf eens een plezier en stop het volgende in Google: “reasons to quit Facebook” Als er nu een bedrijf is dat op buitengmeen slordige en onaanvaardbare manier met de privacygevoelige gegevens van hun publiek omgaat dan is het wel Facebook met de heer Mark Zuckerberg aan de top. Dit heerschap heeft buitengewoon questieuze meningen over privacy.
  Link: http://www.guardian.co.uk/tech.....ok-privacy
  LEZEN, heer Laroes

  Beste Medelezers,
  U moet wel een verdraaid goed reden hebben om u af te geven met Facebook. Doet u het toch, waakt dan als een Cerberus over uw gegevens; (grijns) voor zover dat mogelijk is!
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Harry vraagt William als getuige 26/04/2018
    De Britse prins Harry heeft zijn broer William gevraagd als getuige voor zijn huwelijk met Meghan Markle, volgende maand. Harry en Meghan trouwen op 19 mei in St. George's Chapel in Windsor. Kensington Palace laat weten dat de prins "vereerd" is met het verzoek van zijn twee jaar jongere broer. Harry was in 2011 de getuige van William bij zijn […]
   • Nieuwe staatsiefoto's van Willem-Alexander en Máxima 26/04/2018
    De Rijksvoorlichtingsdienst heeft vanwege het vijf jaar koningschap van Willem-Alexander nieuwe foto's naar buiten gebracht. De foto's zijn vorige maand gemaakt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Onder foto's zijn meerdere staatsieportretten, van Willem-Alexander en Maximá, alleen en samen. Op de foto's draagt Willem-Alexander het Rid […]
   • Na 20 jaar weer skelet gevonden in Pompeii 26/04/2018
    In Pompeii hebben archeologen het skelet gevonden van een kind van zeven à acht jaar. Een dergelijke vondst in Pompeii is in 20 jaar niet gedaan. Het volledige skelet werd ontdekt in het centrale badhuis van de stad, die in 79 na Christus bedolven werd onder as en lava door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Het kind zocht na de uitbarsting van de vulka […]
   • 'Drie mishandelaars Praag Tsjechië uit gezet' 26/04/2018
    Drie van de vijf Nederlandse mannen die in Tsjechië zijn opgepakt vanwege het mishandelen van een ober in Praag hebben een voorwaardelijke straf gekregen en ze moeten het land verlaten. Dat melden Tsjechische media. Twee mannen zitten nog steeds vast. Afgelopen weekend werden zeven Nederlandse mannen op het vliegveld opgepakt voor de mishandeling. Twee van h […]
   • Lintjesregen 2018 voor de liefhebber (én degene die de korte samenvatting wil) 26/04/2018
    Dit is het jaarlijkse verhaal over de lintjesregen, voor diegenen die er alles van willen weten en de mensen die denken: 'ach, doe mij de korte samenvatting maar'. Wie koninklijke onderscheidingen weinig interesseert en slechts de namen van enkele prominenten wil weten om erover te kunnen meepraten: sla de rest van dit verhaal over en ga direct naa […]
   • Facebook denkt aan gezichtsherkenning in Instagram 26/04/2018
    Instagram-moederbedrijf Facebook houdt de mogelijkheid open dat op Instagram gezichtsherkenning wordt ingeschakeld. Dat is te lezen in de nieuwe 'data policy' van Instagram, die in aanloop naar de nieuwe Europese privacywet is gewijzigd. Gezichtsherkenning ligt gevoelig in Europa. Lange tijd bood Facebook wereldwijd gezichtsherkenning aan, waarmee […]