De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS en 9 juni: campagnestress

stempotlood1Natuurlijk lijden journalisten aan campagnestress: vat ik goed samen? Heb  ik de goeie quote? Hoe is het als ik live ga? Met wie van de politici krijg ik gedoe?

Maar ik heb de indruk dat dat nog niets is vergelijken bij de campagnestress die de lijsttrekkers en hun omgeving meemaken. Zeker bij de partijen die het niet zo goed doen (naar hun eigen verwachting en hoop).

De tegenstander is al snel de journalistiek. Soms omdat de campagnevoerders oprecht vinden dat een journalist een verhaal verpest heeft of niet goed ziet. Vaker vooral om druk uit te oefenen, permanente druk, zodat de journalist wat minder scherp aan de wind gaat zeilen.

Ik herinner me zo’n moment van conflict, drie jaar geleden. Het was de avond voor de verkiezingen, na het grote NOS-debat. Ik vond -zie mijn vorige blog- dat het niet aan ons was een van de lijsttrekkers tot winnaar aan te wijzen. Zeker niet een dag voor de verkiezingen. De kiezers moesten het zelf weten, vanzelfsprekend.

Dat was niet naar de zin van een van de spindoctors. Briesend stond hij voor me, in Nieuwspoort.  De ruzie duurde een minuutje, en aan het eind kreeg ik de opgestoken vinger.

Hij zou er -dat moest hijvan zijn politieke bazen- excuses voor aanbieden, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Enfin.

Ook in deze tijd giert de stress en de adrenaline door de lichamen van de campagnevoerders.

Maandag maakten we een onderwerp in Achtuur over de uitspraken die de lijsttrekkers hadden gedaan in het RTL-debat, en meldden we welke uitspraak er klopte en welke niet.  Dat is natuurlijk tricky, want het moet onaantastbaar zijn.

Vanuit de kringen van het CDA kwam meteen een verwijt dat vrij heftig was.

Gisteravond tijdens een debat dat door het Nederland Dagblad was georganiseerd, zei lijsttrekker Balkenende dat mensen er op basis van maatregelen uit het CDA-program op achteruit kunnen gaan -wat niet zo raar is bij een grote ombuigingsoperatie. En dat was conform onze berichtgeving. Niets op aan te merken dus.

 

Gisteravond ook was ik op een debat, (over Ruben en zijn privacy), waar een PvdA-kamerlid me boos aansprak over ons verhaal (ook  in Achtuur) dat de PvdA had gespeeld met de data waarop de AOW-leeftijdverhoging zou moeten ingaan (2015 tegen 2020). Dat verhaal klopte van geen kant, zei hij, en de NOS had geen wederhoor geboden. Stoom uit de oren.

Ik checkte t meteen en kreeg een heldere mail van de chef van de Haagse redactie met daarin de aanpak, de feitelijkheden, de pogingen om Cohen te pakken te krijgen -wat langdurig niet lukte- en het simpele feit dat PvdA-kamerlid Diederik Samson een quote had geleverd en de PvdA zelf dus in het verhaal aan bod was gekomen.

Op twitter ging het nog van jetje tegen de NOS, namens de PvdA, die een dag eerder nog zo tevreden getwitterd had over dat eerdere verhaal; maar toen lag de pijn even bij het CDA.

 

Vanmorgen zei Cohen bij de NOS op Radio 1 dat hij spijt had van de wijze waarop de PvdA de AOW had laten doorberekenen, en dat hij dat niet nog een keer zou laten gebeuren. Ergo, het verhaal van gister in Acht was juist.

Zand erover, smste het boze Kamerlid vanochtend.

 

Zo wordt het spel gespeeld. Van onze kant moeten we openstaan voor echte opmerkingen over wat we doen, maar we moeten ook weten dat veel van de kritiek uit campagnestress voortkomt, en onterecht is.

 

PS De VVD is nog rustig, die voelen zich  in de winning mood. Als het daar slechter zou gaan, dan zal het ook weer wel aan ons liggen. :-)

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


14 reacties op “NOS en 9 juni: campagnestress”

 1. hendrick zegt: 26-05-10 om 14:35

  Ach mensen die op de VVD stemmen snijden zich vroeg of laat in de vingers, want dan zijn zij de enige nog die lasten zullen moeten dragen omdat de rest het niet meer kan.

 2. Ricardo zegt: 26-05-10 om 16:22

  Leuk en mild geformuleerd kijkje achter de schermen. Graag meer van dit, eventueel na de verkiezingen. Dit stukje laat ook zien dat het goed is dat de NOS echt onafhankelijke nieuwsredacties heeft. Ik vind de verslaggeving van de NOS over het algemeen informatief en objectief. Nadere inkleuring geven de soms nog veel op specifieke partijen gerichte omroepen wel (met name EO en VPRO). Bij RTL proef ik meer eenzijdige gerichtheid op de economie met een licht positief accent op politiek rechts en dat alles overgoten met een sausje van amusement. Men houdt daar mi. qua programmering rekening met wensen van adverteerders en aandeelhouders en de voor hen belangrijke (dus minder) inhoudelijke sfeer op hun zenders. RTL ontvangt geen subsidie en brengt een fatsoenlijk journaal maar minder programma’s van en voor (culturele) minderheden en meer reclame. Het lijkt me mede gezien de geschiedenis geen toeval dat politieke partijen graag menen dat zij juist de publieke omroep meer kunnen en mogen ‘aansturen’. Hierdoor, en gezien de huidige sfeer in het land, kan het geen toeval zijn dat vooral rechtse partijen juist nu aansturen op extra grote bezuinigingen op de zogenaamd linkse publieke omroep. Daarbij leeft vast een wens om ook via de media meer kritiekloos hun gang te kunnen gaan. Tegenwoordig komt mi. ‘de revolutie’ en daarmee indirect het grootste gevaar voor de democratie meer van rechts dan van links. En dat is niet beter dan de indertijd doorgeslagen linkse revolutie van de late jaren 60 en vroeg jaren 70. Waarmee ik weer niet zeg dat alle rechtse partijen onafhankelijke journalistiek via radio en tv het liefst zien verdwijnen. Het gaat om nuances en tendenzen.

 3. Doortje Messing zegt: 26-05-10 om 16:48

  Mmm, valt me nogal tegen van dit ‘PvdA-kamerlid’ (moet wel Martijn van Dam zijn: @martijnvdam). Hoewel, hij heeft wel eens vaker min of meer ruzie op twitter, met @ebvrNOS bijvoorbeeld. En dan vraag je je werkelijk af of hij nou echt PvdA-oogkleppen opheeft, of dat hij maar doet alsof hij niet ziet dat zijn perspectief niet helemaal, ehm, hoe zeg ik dit… volledig is.
  (aan de reactie-censor: eenieder met een beetje zoekmachinevaardigheid heeft dit ‘PvdA-kamerlid’ zo gedeanonimiseerd)

  Eerlijk gezegd ben ik van mening dat al dit soort informatie over hoe het spel achter de schermen gespeeld wordt, steeds slechter te verbergen is voor partijen. En voor media zelf, die er ook niet altijd even best op staan. Daar dragen dit soort blogs (die ik overigens zeer waardeer) aan bij, maar ook de hoogmoedige @jackdevries bij DWDD, bijvoorbeeld. Noem me naïef, maar ik verbaas me nog regelmatig bij het vernemen van alweer een nieuw bewijs van Pechtolds stelling over Haagsche politiek: vuil & vunzig.

  Daarom zou ik graag mijn stem geven aan een partij die er niet aan mee doet (maar is dat mogelijk in die ratrace?), en kijken/luisteren/lezen naar een journalist die genadeloos alles laat zien (maar levert dat wel informatieve journalistiek op?).
  Natuurlijk zijn er mensen die het proberen. Femke Halsema komt misschien een beetje in de richting, Peter Middendorp wellicht…maar het komt altijd van de underdog in de oppositie en kan bovendien uitmonden in oerverloos cynisme.

  Uiteindelijk word je met name wijzer van inhoud; feiten, argumenten, cijfers. Hoewel: het is natuurlijk ook ronduit een keuze om, pak ‘m beet, misdaadcijfers belangrijker te vinden dan de emotie van iemand die zojuist is overvallen. Hoe zeg ik dit…: VoxPop is a choice. Zo’n soort keuze is het, die de NOS natuurlijk wil vermijden. Nou, goed, ik word een beetje vaag in mijn zinnen geloof ik, en deze reactie dwaalt een beetje af. Mijn indruk is dat de NOS zich wat dit alles betref goed op lijkt te stellen.

 4. Ricardo zegt: 27-05-10 om 11:31

  @Doortje Messing, vuil en vunzig wil ik de druk van politieke partijen op de redacties niet noemen, het hoort zeker in campagnetijd al heel lang bij het ‘spel’ achter de schermen. Misschien geldt ook hier, net als in het politieke debat en de rest van de samenleving, dat men nog wat agressiever en brutaler is geworden. Dat de PvdA dit ook doet is niet extra opvallend, daar zit echt niet meer ‘fatsoen’ dan bij anderen. Het wordt pas onfatsoenlijk als partijen gaan dreigen om bepaalde omroepen geen interviews meer te laten doen. Of dat gebeurt weet ik niet (alleen de PVV?), ook daarom vind ik dit soort kijkjes in de ‘omroepkeuken’ wel leuk.

  In mijn reactie vergat ik nog de VARA als duidelijk politiek (PvdA) geprofileerde omroep. Je ziet het bij de omroepen ook vaak al aan de keuze van de (stam) gasten aan tafel. TROS Kamerbreed is neutraal, het is lang geleden dat de TROS een echt rechtse nieuwsrubriek had (Wibo vd. Linde). Echt links is ‘de’ publieke omroep of NOS allang niet meer en hooguit vrij kort misschien een beetje geweest. Dit wordt vooral door rechtse partijen en bv. De Telegraaf bij de media ‘ingestoken’. En inderdaad ook met enig succes. In mijn eerdere reactie heb ik het over de meer rechts gekleurde berichtgeving via RTL. Daar hoor ik tegenwoordig vrijwel niemand (meer) over, dit is waarschijnlijk in deze tijd ook meer politiek correct..

 5. Jannenman zegt: 27-05-10 om 18:25

  Interessant verhaal meneer Laroes. Je staat er niet altijd bij stil dat er eigenlijk best veel contact is tussen journalisten en politici, meer dan we zien, vooral in een tijd als deze.
  Ik denk dat u goede beslissingen heeft genomen, op basis van wat ik hier lees.

  Ik heb overigens nog wel een verzoek, voor intervieuws / debatten in de komende weken; om de pvv mensen niet te vragen naar de link israel en pvv. Ik zie namelijk niet zo in hoe dat relevant zou kunnen zijn (ja zijdelings) en ik vind het te toevallig dat dat net nu naar buiten is gekomen. Als er dan toch gevraagd wordt dan liever over het grote heikele punt van immigratie, ihb hoe anderen willen dat NL er over 20 jaar uitziet. Wat voor invloed grote veranderingen hebben op het geluk van de autochtone bevolking, enz. Of Nederlander zijn een waarde is (mogen wij trots zijn op onszelf en onze geschiedenis), over wat multicultuur is en waarom de voorstanders hiervan feitelijk een mondiale monocultuur creeren, enz.
  Ik zie deze problematiek als grootste punt bij de komende verkiezingen.
  mvg

 6. Doortje Messing zegt: 27-05-10 om 23:56

  @Ricardo

  Over gekleurdheid van omroepen kun je blijven doorpraten. De Wereld Draait Door bijvoorbeeld, heeft karrevrachten aan PvdA-gasten. Dat blijft opvallend (ik veroordeel het niet: het is de VARA). Soms lijkt Matthijs van Nieuwkerk te willen compenseren en gaat hij zinloze detailvragen stellen om een linkse gast in de hoek te drukken om maar kritisch over te komen.

  Veel belangrijker dat dit links/rechts verhaal bij omroepen (of RTL) lijkt mij de algehele sfeer van amusement. Je stelt terecht dat dat de saus is waarmee alles overgoten wordt. Dat kan een effectief middel zijn, maar soms vertroebelt het enorm het zicht op de werkelijkheid (zover er al een objectieve waarheid bestaat).

  Dat is het probleem waar de NOS tegenop bokst (al is een journaal natuurlijk ook een eigenlijk tamelijk raar genre op zich): het doorbreekt – met veel kijkers – de populaire verhalen waar spindoktors raad mee weten en brengt politieke gebeurtenissen en opvattingen gewoon sec. Pakt het dan slecht uit voor een partij, dan valt daar nog moeilijker wat tegening te brengen dan tegen een spinverhaal van de tegenstander (bijv: ‘Cohen dringt thee’).

  (Je verhaal over partij-opvattingen over de NPO lijkt me niet zo gegrond. GroenLinks wil geloof ik al jaren naar 2 netten, voor de PVV is het een gebbetje links/establishment-bashen. Voor het overige is het een klassieke afweging van wat publiek goed is en wat niet.)

 7. Rvl zegt: 28-05-10 om 19:30

  Graag zou ik een correctie in sommige media en politiek willen zien. Bij voorbaat dank. Sommige media, het UWV en sommige politieke partijen hebben er een handje van om te stellen (in rapporten) dat een WWB (bijstands)uitkering 900 euro in de maand is.

  Dit is onjuist. De hoogte is afhankelijk van de leeftijd, leefsituatie en gezinsamenstelling.

  Zo wisselt het vanaf 617,04 euro (alleenstaande) tot 1.305,60 (Gehuwden of ongehuwd samenwonenden, één partner jonger dan 65 jaar)

  Men kan maximaal 20% toeslag krijgen op de uitkering. Echter dit is afhankelijk van bijvoorbeeld of u op kamers woont of bij een woningbouwvereniging. En dan nog zit er verschil tussen gemeenten. Sommige gemeenten geven bijvoorbeeld bij kamerbewoning een lagere uitkering.

  Daarbij is het zo dat bij kamerbewoning bij geen eigen voordeur geen huurtoeslag (voorheen huursubsidie) wordt berekend. Dus het verhaal dat de fractieleider Rutte van de VVD houdt dat de huurtoeslag het wel repareert is voor die doelgroep onjuist.

  De VVD weet al lang en breed dat er mensen zijn die in sommige gemeenten niet rond kunnen komen van de WWB vanwege lokaal beleid (dakloos/ voedselbank). Gemeenten krijgen een bonus de minder uitkering dat ze betalen. En sommige gemeenten maken daar gebruik van (om gaten in de begroting te dekken)?

  Kortom de WWB wet die u heeft ontworpen dhr. Rutte vertoont kinderziekten. Wanneer gaat u die repareren?

 8. Sabineke zegt: 29-05-10 om 00:28

  Tja, het spel wordt hard gespeeld, aan beide kanten! Persoonlijk zit er niet op te wachten, de Amerikaanse mode komt met rasse schreden dichterbij.Heb zolangzamerhand wel een vraag over die doorrekeningen:Kost waarschijnlijk handen vol geld en niemand kan er wijs uit, waarom dan die verkiezingprogramma’s laten doorrekenen?Dat is al een bezuiniging die je zonder pijn voor mensen kan doorvoeren.Vind toch al dat het veel teveel over cijfers gaat en de economie. Nederland staat er in het geheel, in het rijtje van Europa, niet zo slecht voor. Ik geloof op plek 5.Verder waarom alleen die debatten op tv.bij RTL?

 9. Hans Laroes zegt: 29-05-10 om 09:06

  @sabineke debatten:min of meer stilzwijgende afspraak dat RTL debat(en) doet aan begin en NOS aan eind, al begint de hele campagne echt met het NOS Radio 1 debat (was vrijdag een week geleden). zaterdag 5 juni: NOS Jeugdjournaaldebat. dinsdag 8 juni; NOS debat met alle lijsttrekkers, 1 dag voor de verkiezingen: Maak je keuze!
  (andere omroepen doen ook nog aan eigen debatten)

 10. Bas Pels zegt: 29-05-10 om 10:52

  Op zich lijkt het mij redelijk dat RTL, en zou SBS willen dan ook zij, minimaal een gelijk deel van de debatten zouden hebben

  Niet alleen omdat de tijd vande politici redelijk verdeeld moet worden, ook omdat op de NOS nogal eens gekankerd wordt dat de NOS (te) links is. Ik heb dat nog nooit van RTL gehoord, wel het omgekeerde.

  Welnu, als de helft van de debatten onder leiding staat van mensen die voor liks uitgemaakt wordt, en de helft door mensne die voor rechts uitgemaakt wordt, dan valt – als de verwijten al kloppen – de grond onder het totale verwijt weg

  Een evt gebrek aan neutraalheid bij de NOS kan, in mijn ogen, door een ander gecompenseerd worden

 11. klaas zegt: 29-05-10 om 12:03

  En al die debatten zoals radio interviews hoor je alleen maar in herhaling de grootste partijen VVD, CDA, PVDA en enkele keren nou hop dan maar mag een andere partij ook heel even in beeld komen en of een opmerking maken. En dat al komen ze heel even inbeeld om even een reactie te mogen geven op blunders van die grote partijen.

  (andere omroepen doen ook nog aan eigen debatten)
  Wordt zekker een aardig bedrag voor neergelegd???

 12. Sabineke zegt: 30-05-10 om 01:41

  @Hans Laroes, hartelijk bedankt voor de informatie, ga in elk geval jeugdjournaaldebat kijken en 8 juni.

 13. Ik kijk vaak eerderhet jeudjournaal!!

 14. Elly Ouwerkerk zegt: 20-10-10 om 00:23

  Mieke v.d. Weij zegt over de aanval op het UN-convooi dat het gelukkig goed is afgelopen. Of de familie van de omgekomen politieman en de familie van de gewonden dat ook vinden vraag ik me echt af. Vond het een vreemde (en trieste) reactie. Net of andere mensen buiten Ad Melkert er niet toe doen.

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Verkoop giftige kogelvis brengt Japanse stad in rep en roer 16/01/2018
    Een Japanse supermarkt heeft een fout gemaakt met mogelijk dodelijke gevolgen. De winkel in Gamagori heeft porties 'fugu', kogelvis, verkocht, zonder de zeer giftige lever te verwijderen. Via luidsprekers op straat worden bewoners gewaarschuwd de delicatesse te laten staan. De kogelvis is zo giftig, dat ieder foutje in de bereiding een dodelijke af […]
   • Vrouw bevallen van gezonde dochter na ongeluk met keien 16/01/2018
    Een vrouw uit Schijndel die in juni zwaargewond raakte nadat ze met haar auto over een aantal keien was gereden, is bevallen van een gezonde dochter. De vrouw was tien weken zwanger toen ze de keien raakte en met haar auto tegen een boom botste. "Het gaat hartstikke goed met allebei en we genieten onwijs", zegt vader Stephan tegen Omroep Brabant. Z […]
   • Myanmar en Bangladesh willen terugkeer Rohingya in twee jaar afronden 16/01/2018
    Bangladesh en Myanmar hebben nadere afspraken gemaakt over de terugkeer van de meer dan 600.000 Rohingya die vorig jaar van Myanmar naar Bangladesh vluchtten. De bedoeling is dat dat binnen twee jaar na aanvang afgerond moet zijn. In november bereikten de twee landen een akkoord over de repatriëring van de moslimvluchtelingen, die nu samengepakt zitten in ka […]
   • Wekdienst 16/1: strafeis tegen politiemol en traditionele Nieuwjaarsontvangst 16/01/2018
    Goedemorgen! De strafeis tegen politiemol Mark M. wordt bekendgemaakt en koning Willem-Alexander en koningin Máxima houden hun traditionele Nieuwjaarsontvangst. Vandaag is het wisselend bewolkt en er vallen verspreid buien. Er is kans op onweer, hagel en later op de dag ook natte sneeuw. Het wordt 4 tot 6 graden. Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht va […]
   • Hulpdiensten halen slachtoffer onder puin vandaan in Antwerpen 16/01/2018
    De hulpdiensten in België hebben iemand onder het puin van het ingestorte pand in Antwerpen gehaald. Over de toestand van dit slachtoffer is nog niets bekendgemaakt. Er wordt nu nog één persoon vermist. Het is iemand met wie de politie geen contact heeft kunnen krijgen na de instorting van gisteravond. Een pand op de Paardenmarkt in het centrum van de stad w […]
   • ​Hoe een Frans bouwbedrijf de terreur van IS mede financierde 16/01/2018
    Jarenlang kon IS in Syrië en Irak op eigen benen staan èn terreuraanslagen financieren. In Frankrijk wordt nu steeds duidelijker hoe die geldstromen konden lopen. Zo heeft bouwbedrijf Lafarge tussen 2011 en 2015 smeergeld betaald aan de terreurorganisatie. In totaal werd aan IS en andere terreurgroepen 13 miljoen euro uitgekeerd, blijkt uit uitgelekte stukke […]