De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live: de successen van de Deur, het Proces

deur

Op dinsdag 26 oktober (als ik dit schrijf is het morgen) presenteert het kabinet-Rutte zich in de Tweede Kamer. Eerst de regeringsverklaring, daarna het debat.
Overdag zenden we uit op Nederland 1, op tv dus. En van het begin tot het einde op het digitale kanaal Politiek-24, dan we om omroepinterne redenen geen NOSPolitiek-24 mogen  noemen. Maar het is natuurlijk wel een NOS-kanaal.

Heb zelf het idee dat we al meer dan een jaar demissionair worden geregeerd, al is dat natuurlijk niet helemaal waar. Maar dat is mijn ‘gevoelstijd’ sinds de val van het laatste JPB-kabinet.
Vanaf dat moment was het crisis, campagne, verkiezingen, formatie. Chaos en brekend nieuws, dus.
Denk dat  de collega’s in Den Haag God of welk ander opperwezen dan ook op hun blote knietjes danken dat de zaken nu even wat meer regulier lijken te worden –en hun agenda, eindelijk, eens wat rustiger.

Crisis, campagne, formatie. Het klinkt naar spektakel en soms is dat het ook. Maar wat ik vooral zo prettig vind is dat er veel belangstelling is voor politiek –en dan niet alleen voor dat spektakel, maar ook voor de inhoud.

Dat leid ik althans af uit de kijkcijfers op de digitale kanalen, op internet. Honderdduizenden mensen kijken naar alles wat met politiek te maken heeft.
Hoogtepunt, zowel op tv als via de digitale kanalen (de mobieltjes bijvoorbeeld: het CDA-formatiecongres met 1,4 miljoen kiezers op het hoogtepunt, maar een veel groter bereik gedurende de hele dag.

Ook de presentatie van het kabinet leverde zowat 1,3 miljoen kijkers op (en en veelvoud dat eventjes keek): ongeveer 40 procent meer dan toen het laatste kabinet-Balkenende zich presenteerde.

En middenin de verkiezingsnacht, toen wij als enige uitzonden, keken ook vele duizenden mensen mee met wat we brachten: de toen nog eventjes onbesliste PvdA-VVD-strijd.

Enfin, de ‘Deur’ is een begrip geworden: de lange live-uitzending op Politiek24 van de deur waarachter de CDA-fractie vergaderde (zie de foto: dat is ‘m). Symbool voor de grote publieke belangstelling, het ‘mee willen  beleven’. Wat dat betreft is onze Haagse redactie een soepele live-machine geworden. Wij aarzelden tijdens de nacht waarin het vorige kabinet viel nog over de wijze van uitzenden –want er was toch nog niets gebeurd zolang er vergaderd werd?- maar zijn door reacties en kijkgedrag volkomen omgegaan.

Ondertussen is digitaal kijken groot geworden. En zal het groter en groter worden. Natuurlijk is de tv een medium dat meer kijkers bereikt, maar de digitale kanalen vormen zonder enige twijfel ook een massamedium, massaplatform. Op dit moment is het aanvullend, niet kannibaliserend: het aantal tv-kijkers neemt niet af omdat meer mensen op hun laptop of mobieltje kijken; de cirkel van belangstellenden breidt alleen maar uit.

Op die wijze zie je ook de verschillende mogelijkheden die wij als NOS kunnen aanbieden: samenvattend in de bulletins, en de mogelijkheid alles zelf te zien en er bij te zijn via de digitale toepassingen.

Hetzelfde geldt het proces-Wilders. Belangrijk, maar echt wel een beetje saai –op enkele spectaculair-inhoudelijke momenten na. Maar ook hier wordt door heel veel mensen langdurig naar gekeken.
Een ideale manier om een digitale publieke tribune te bouwen. In de Kamer, in de rechtzaal. Of in Chili, waar de redding van de mijnwerkers ook een groot aantal digitale mee-kijkers en mee-belevers opleverde.
Op naar morgen, de regerinsgverklaring: iedereen voor de buis, de laptop, of het mobieltje. Maak het mee!

PS mijn laatste blog is wat lang geleden. Komt: ben een twitterfan geworden, en daar maak je als het ware mini-blogs. Volg me op @hanslaroes.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Live: de successen van de Deur, het Proces”

 1. Leuk te zien dat de NOS goed bezig is met nieuwe media. Of het nu sociale media is (o.a. Twitter) of de verregaande digitalisering van ons TV landschap (de thema-zenders bijv.). Ik kan me voorstellen dat het, ik begrijp dat het zoals je stelt geen kanibalisering is, een uitdaging is om de “kijkcijfers” dan nog te kunnen meten? Hits en pageviews zijn ongetwijfeld te produceren..maar hoe dat je dat met het meten van de effectiveit van Twitter bijv? (Lijkt me niet mogelijk?!)

  PS: (als vb PowNews) kunnen we nog meer interactiviteit verwachten als het gaat om Twitter op de “conventionele” TV? Bijv hashtag stream op Nieuwsuur? Al kan ik me voorstellen dat dit, qua moderatie, een uitdaging is? ;-) De techniek zal het probleem niet zijn!

  Groeten van je trouwe volger op Twitter,
  Pim
  @pu66

 2. Je hebt gelijk wat mij betreft. We zitten in een overgangsfase van monomedia naar een wereld waar de gebruiker zijn eigen kanalen bepaald. Ik noem dat nu niet multimedia omdat het niet om de media zelf gaat maar om welke media de gebruiker zelf verkiest om actualiteit en andere zaken te volgen. Veel mensen reageren nog wel dat dit voor nerds is maar hebben intussen niet eens door dat ze er al deels gebruik van maken door middel van SMS, email, Hyves, Facebook en ga zo maar door.
  Het wordt dus belangrijk voor partijen en organisaties onder ogen te zien dat het koppelen van content in media en middelen aan het begin staat maar niet meer te stuiten is. Controle op content houden mag niet meer vanuit angst worden beoordeeld maar vanuit de kansen die er nu zijn. En wie daar geen visie op heeft loopt nu al mijlen achter. En de eindgebruiker die kiest gewoon wat in zijn/haar wereld voorhanden is. En dat is al zou oud als de weg naar Kralingen.

 3. Ted zegt: 25-10-10 om 12:50

  Over de inhoud, wanneer komt de NOS met de rekensom wie die 18 miljard gaan betalen, gewoon alssom onder elkaar met getallen die die 18 miljard opleveren.
  Lees trouwens de column in de Pers maar eens over de huidige journalistiek,ik heb er niks aan toe te voegen.
  Wat mij betreft leveren alle ‘nieuws’programma’s het grootste deel van hun geld in, het is enge meelul-propaganda, van ‘s morgens 7 tot 12 uur ‘s nacht, en in de nacht wordt het herhaald

 4. Dat kanalen zoals politiek24 in opmars zijn, verbaast me niets. Ik kan het sowieso ontvangen via de interactieve TV van KPN, echter nog beter, gewoon via de PC op een goede kwaliteit. De publieke omroep heeft al langer meer kanalen dan alleen Nederland 1, 2 en 3.

  De geluidssets van PC’s en de computermonitors zijn tegen woordig van dusdanige kwaliteit, dat een uitzending op politiek24 van excellente kwaliteit is. Ik kijk – zoals je weet Hans – veel naar de politieke actualiteit. Dus politiek24 en journaal 24 staan hier vaak aan. Ik merk het verschil met de tv niet eens.

  Verder is twitter inderdaad steeds meer een bron van het eerste nieuws, wat dan aangevuld wordt op de tv of het internet. Journaalpresentator Rik van de Westelaken op twitter @rikvdwestelaken is hier erg sterk in. Vaak twittert hij voor de uitzendingen al een soort teasers op twitter, waardoor je weet dat er op het NOS journaal iets boeiends komt. Zijn collega Marieke de Vries @mariekenos laat ook regelmatig van zich weten.

  Twitter is voor nieuwsmensen, politici en burgers een laagdrempelig medium, waardoor men naar elkaar kan luisteren, ideeën kan opdoen en vorm kan geven aan de communicatie met elkaar. Op Twitter (@nos_net), Facebook, Linkedin en Hyves is de NOS onlangs begonnen met NOS-net (http://nos.nl/dossier/128677-nos-net/) een ideaal middel om een netwerk van experts op te bouwen in welke tak van de maatschappij dan ook. Goed bezig.

  Groet, Patrick

 5. Ricardo zegt: 25-10-10 om 17:15

  Die ‘boost’ aan politieke belangstelling heeft mi. voornamelijk te maken met de verkiezingen, de uitslag, de ‘informatiesoap’, het novum van de komst van een rechts minderheidskabinet en het proces Wilders. De forse bezuinigingen en soms ingrijpende keuzes die gemaakt worden zullen die politieke belangstelling vast regelmatig doen ‘opflakkeren’. Maar het zal me ook niet verbazen als het de komende tijd wat minder wordt. Tenzij Wilders erin slaagt om wekelijks voor ‘extra amusement’ te zorgen. Dat lijkt me zelfs voor hem een iets te grote opgave.

  Het vele op ADHD snelheid gebrachte herzuilde nieuws met of zonder die (draai)deuren zorgt er in mijn geval al voor dat ik, tot voor kort vrij verstokte volger, al regelmatig vele uren van de nieuwszenders en rubrieken oversla. Veel van de nieuw verworven zendtijd wordt op een manier ingevuld die althans voor mij bar weinig toevoegt. Tenzij je geïnteresseerd bent in analyse van de kleur en toon van in te korte tijd te vol met gasten en onderwerpen gepropte op ‘consumenten’ gerichte linkse en (inmiddels vooral) rechtse ‘hobbyrubrieken’. Dat duurde bij mij slechts enkele weken. Overigens kwijt de NOS zich temidden van die publieke en commerciële kakafonie nog altijd goed van de taak om vooral nieuws te verspreiden en een korte context te geven.

 6. Vraag 1: Was en/of is in het systeem van de (zogeheten) “kijkcijfers”, waarbij (‘uiteraard’/natuurlijk) zowel positieve als negatieve overwegingen een rol konden en/of kunnen hebben gespeeld, het getal “0″ ["nul"] niet één van de meer (on)betrouwbare uitkomsten? Of … was en/of is het systeem van de (zogenaamde) kijkcijfers, waarbij de presentator(en) dan wel presentatrice(s) ((hoogst)waarschijnlijk) niet werd(en) en/of wordt(/worden) ‘meegerekend’/meegeteld, niet (on)afhankelijk van “de uitkomst” van het proces?

  Vraag 2: Waren en/of zijn de in de afgelopen jaren tijdens de betreffende missies gesneuvelde militairen voor de “‘Britse’ koningin” òf voor de “‘Nederlandse’ koningin” (en/of diens aangaande verwanten) en het vaderland gevallen? Of … was en/of is het (‘gewoon’/gewoon) voor de “lijken in de kast” ‘geweest’/geweest?

 7. johan zegt: 26-10-10 om 15:39

  Hans, ik wordt echt horensdol van dat gelul over politiek, en stel voor dat voortaan op twitter af te handelen. Voor ingewijden en de geinteresseerden. Het levert helemaal niets op, behalve stress en ellende, en daar bedank ik vriendelijk voor.

 8. marcel zegt: 27-10-10 om 13:43

  het is alemaal lulkoek wat ze doen waar ze op moeten letten is het salaris van mensen want als ik zo vriendelijk mag zijn om terug te rekenen naar guldens zie ik dat ik bv 300 euro betaal aan huur is pak en beet 640 gulden waar het voor de euro 300 gulden was ze hebben kwa huur het florein teken in euro teken veranderd als ze dat dan ook doen met je salaris en niet halveren en dan een euro teken er voor doen
  ik zeg maar zo stel je zit in de ww en je krijgt 800 euro en je heb 300 euro huur en 100 euro unive en 100 euro energie koste + zeg maar 60 euro tv enzo

  300 800 kan ook minder wezen
  100 560
  100 —-
  060 240 over
  —-
  560

  stel je heb een gezin dan kom je daar niet mee rond in de maand

  dus ik zou zeggen verminder de huur van mensen

 9. marten zegt: 28-10-10 om 02:02

  Beste Hans,
  Bloggen is uit! Knap is dat jullie tv-bereik niet afneemt.

 10. Marc zegt: 03-11-10 om 15:06

  Geachte heer Laroes,
  Onderstaand een stukje dat niet op uw stuk betrekking heeft maar op de bijdragen van journalisten in het algemeen.

  Met veel plezier lees ik de bijdragen van journalisten onder de kop standplaatsen. Echter vind ik het vreemd dat deze bijdragen zich beperken tot een aantal landen (plaatsen)waar dagelijks, wekelijks of maandelijks iets wordt toegevoegd en dat terwijl plaatsen zoals Parijs sinds maart al geen bijdrage meer leveren. Tevens is het vermelden van het weblog olympische spelen natuurlijk een wassenneus. Hiermee kan ik mij niet onttrekken aan de mening dat omroepen zich bij hun core business moeten houden. Bestaat er niet een soort publicatie of bijdrage plicht voor nos journalisten in den vreemde.

  Met vriendelijke groet.

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Parijs ontploft van vreugde na WK-winst: 'Het leek alsof de aarde trilde' 15/07/2018
    Al lang voor het fluitsignaal is de menigte in hartje Parijs uitzinnig, maar als het verlossende signaal klinkt, lijkt de boel te ontploffen. Tienduizenden Fransen springen, hossen, steken vuurwerk af en schreeuwen zichzelf schor van vreugde. "Er is complete gekte losgebarsten", zegt correspondent Frank Renout. "Het leek of er een kleine aardb […]
   • Pussy Riot bestormt veld tijdens WK-finale 15/07/2018
    De WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië in Moskou is kort na het begin van de tweede helft onderbroken nadat vier personen het veld op waren gestormd. Het bleek te gaan om een protestactie van de Russische protestbeweging Pussy Riot. Twee van de actievoerders, die allen in ouderwetse politieuniformen waren gekleed, wisten de middencirkel te bereiken. Na ong […]
   • Geredde Thaise voetballers eren omgekomen reddingswerker 15/07/2018
    De twaalf jonge voetballers die afgelopen week uit een ondergelopen Thaise grot zijn gered, treuren om de vrijwilliger die is omgekomen tijdens de internationale reddingsoperatie. De duiker, een voormalig marine-man, stierf op 6 juli aan de gevolgen van het zuurstoftekort dat hij opliep tijdens het installeren van zuurstoftanks in het grottencomplex. De jong […]
   • Demonstratie Rabat om celstraffen leiders protestbeweging Rif 15/07/2018
    In de Marokkaanse hoofdstad Rabat zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de celstraffen voor de leiders van de protestbeweging in de Rif. De demonstranten dragen afbeeldingen van de veroordeelden en eisen hun vrijlating. Aan de protestmars doen onder meer aanhangers van de linkse oppositie, mensenrechtenorganisaties en familie […]
   • 'Prins Charles en prins William hadden geen zin in Trump' 15/07/2018
    Al maanden voor het vierdaagse bezoek van president Trump aan het Verenigd Koninkrijk en de traditionele ontvangst door koningin Elizabeth hielden sommigen hun hart vast: zou de ongepolijste Trump de koningin in verlegenheid brengen? Trump werd vrijdag samen met zijn vrouw Melania door koningin Elizabeth ontvangen op Windsor Castle. Het werd inderdaad een on […]
   • Botswana overweegt jachtverbod olifanten op te heffen 15/07/2018
    De regering van Botswana overweegt het verbod op de plezierjacht op olifanten te schrappen. Volgens de overheid brengen de dieren veel schade toe aan landbouwgewassen en lopen kleine boeren daardoor veel geld mis. Natuurbeschermingsorganisaties schatten dat er zo'n 130.000 olifanten in het land leven. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal olif […]