De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS en Wikileaks (2): achter de schermen

wikileaks

Vanaf vorige week vrijdag publiceren wij, net als RTL en NRC, de documenten die wij de WikiLeaks mogen noemen: de Amerikaanse rapportages van ambassades naar het State Department, het ministerie van Buitenlandse Zaken. En soms vanuit de VS naar de hoofdsteden; de omgekeerde route dus.
(RTL en NRC hebben de documenten niet van WikiLeaks, maar van de Noorse krant Aftenposten)

Een aantal feiten en antwoorden:

 

• Inmiddels hebben we de beschikking over plusminus 3250 ‘cables’ tussen Den Haag en Washington. Daar zijn inmiddels bijna 7.000 cables bijgekomen die over Afghanistan gaan en dus meer inhouden dan alleen ‘Nederlandse’ rapportages. Die cables hebben we op basis van onze afspraken met WikiLeaks gekregen

• De stelling van de hoofdredacteur van de NRC (in zijn krant en in De Wereld Draait Door, vrijdag jl.) dat WikiLeaks beperkende voorwaarden stelt lijkt mij de facto niet juist. RTL-hoofdredacteur Harm Tazelaar heeft dat met zoveel woorden in De Wereld Draait Door van maandag gezegd. De NOS zou ook geen beperkende voorwaarden accepteren en is 100 procent vrij in zijn journalistieke benadering en keuzes.

• Wij publiceren alle cables waarop wij –en de collega’s van Nieuwsuur- onze verhalen baseren. Soms gaan daar wat extra uren mee gemoeid, maar alles komt op de site, zodat iedere bewering die wij doen, en ieder citaat, te checken is.

• Het gaat om de Amerikaanse samenvatting, versie en visie van –bijvoorbeeld- gesprekken met Nederlandse diplomaten en ministers; er is geen absolute waarheid. Mijn persoonlijke noot: het lijkt mij sterk dat de Amerikanen voortdurend net verkeerd samenvatten, maar dat moet blijken.

• Wij leggen de verhalen die wij publiceren altijd voor aan betrokkenen. Ministers, departementen bijvoorbeeld. Meestal reageren ze niet. Of blijven ze bij de vaststelling: ‘dit is de Amerikaanse samenvatting’.

• Wij halen alleen namen weg (zo hebben we dat met WikiLeaks afgesproken), als we mogen aannemen dat genoemde personen in levensgevaar zouden kunnen gaan verkeren na publicatie van de cables. (en in een enkel geval: telefoonnumers bijv). Dat er ‘gedoe’ ontstaat, of dat er ongemakkelijke gesprekken kunnen volgen, is geen reden tot het weglaten van namen.

• We mogen aannemen -tot het tegendeel blijkt- dat ambtenaren opereren binnen de ministeriële verantwoordelijkheid. Desondanks kiezen we ervoor (ook gelet op bovenstaande) ook hun namen te publiceren gegeven de prominente rol die zij als adviseur of diplomaat spelen in de contacten met de VS. Het lijkt ons goed te kunnen laten zien hoe er achter de schermen wordt geopereerd. Dat blijkt sterk uit het Afghanistandossier: er is meer dan politieke beweging alleen

• Voor ons is WikiLeaks een logische partner: de authentieke bron van de cables. Bovendien vind ik het interessant aansluiting te zoeken bij deze digitale beweging-van-onderop, van wie veel leden geen of weinig vertrouwen meer hebben in de wijze waarop de instituties hun rol en verantwoordelijkheid invullen. Dat is overigens niet onze agenda: wij willen laten zien wat er gebeurt, hoe het werkt

• Niet veel verhalen passen in de categorie ‘breaking news’. Dat is misschien vanuit journalistiek oogpunt jammer, maar de waarde zit hem in de schets, de inkleuring, de context, het opereren. In een samenleving als de onze handelen ministers, en dus ook hun ambtenaren, in opdracht van hun kiezers. En natuurlijk hebben zij recht op een zekere vertrouwelijkheid om te kunnen opereren en is er een zekere spanning met openbaarheid. Naar mijn overtuiging is –tot nu toe- de waarde van openbaarmaking groter dan die van de bescherming van het vertrouwelijke karakter van de gesprekken.

• Sommige verhalen zullen we op radio en tv publiceren; sommige dossiers lenen zich voor publicatie op de website. Check ze daar.

• Om mijn hoofdredactionele verantwoordelijkheid te kunnen waarmaken zie ik alle cables zelf, voordat wij (en WikiLeaks op hun site) ze publiceren.

• En tot slot: ik vind het publiceren van de cables geen journalistieke wedstrijd tussen concurrenten. Vind het goed dat zo veel mogelijk journalistieke organisaties hun werk doen. Eerdere WikiLeaks-verhalen bij Bas Paternotte (HP/De Tijd); ook Argos (VPRO-radio) heeft op basis van de documenten al verhalen gemaakt (via onze site terug te vinden).

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


23 reacties op “NOS en Wikileaks (2): achter de schermen”

 1. Bastiaan Paternotte FTW!!

 2. Een psychopaat dient zich te verantwoorden voor de rechter i.v.m. meervoudige verkrachting en moord.
  Gedurende de terechtzitting onderbreekt hij het requisitoir van de officier van justitie herhaaldelijk met
  ‘Ik ben onschuldig aan alles wat je zegt’
  De rechter grijpt uiteindelijk in, ‘…maar u heeft toch al een volledige bekentenis afgelegd
  tijdens de eerdere onderzoeksverhoren?’
  ‘Ja, maar die bekentenis was een diplomatiek ambtsbericht’….

 3. kerstster zegt: 20-01-11 om 18:06

  Wat goed dat jullie voor kwaliteit gaan!

 4. Bericht wikileaks ook over de zeespiegelstijging?

  Hilversum aan zee. Blijf gassen, blijf in Rotterdam, Leiden en Amsterdam wonen, dan komt alles goed.

 5. jos zegt: 21-01-11 om 10:30

  Wat ik totaal niet snap, is dat er op de gehele NOS website echt geen enkele manier is om artikelen en video’s te delen (doormailen, tweeten, Facebook). Ik weet niet hoor maar het is 2011 en op deze manier is de NOS wel erg bezig om de Wikileaks documenten en informatie niet te verspreiden… Ben benieuwd wat de beweegredenen van de NOS in deze zijn; waarom geen mogelijkheid bieden om artikelen etc. te delen??

 6. Jack Russel zegt: 21-01-11 om 15:18

  Citaat: “Om mijn hoofdredactionele verantwoordelijkheid te kunnen waarmaken zie ik alle cables zelf, voordat wij (en WikiLeaks op hun site) ze publiceren.”

  Die notitie tussen haakjes, bevalt me niet. Ik geloof wel dat Wikileaks zijn cables bekijkt, he he natuurlijk, maar ik geloof ook dat Wikileaks ze gewoon allemaal uiteindelijk publiceert in een bepaalde volgorde, en niet filtert zoals de NOS ons hier voorzichtig wil doen geloven.

  Een verschuilende opmerking zo tussen haakjes, Maar als er dingen niet gepubliceert worden door de NOS vawege zogenaamde hoofdredacrionele verantwoordelijkheid, is dit mensen info onthouden uit angst voor je eigen hagje.
  Maar niet getreurd mensen, het komt in ieder geval een keer uit. En dan kan wikileaks de de totale verantwoordelijkheid dragen zoals de NOS het prefereerd doormiddel van het “tussen haakjes” genoteerde. Kunnen we later toch nog de Amerikanen onder ogen komen.

 7. Hans Laroes zegt: 21-01-11 om 15:23

  @ jack russel: misverstadn. wikileaks en wij publiceren zelfde versie. wikileaks checkt of wij geen fake-cable in handen hebben, en of we niet (wat kennelijk eens is gebeurd) te veel info weghalen. als we het totaal oneens zijn publiceren wij niet en zij wel (is niet voorgekomen nog); dus iedereen kan checken wat wij doen en wat wiileaks doet. niemand kan zich verbergen.

 8. barbara klaster zegt: 21-01-11 om 15:34

  Voor mij is het niets anders dan het lezen van het dagboek van een ander; iets wat je niet behoort te doen. Er vervolgens over gaan publiceren is zeer zeer onbehoorlijk. Zullen we ook de interne mails van jullie redactie eens opduikelen en openbaar maken? liefst met veel ” name and shame”.

 9. Jack Russel zegt: 21-01-11 om 16:00

  @Hans Laroes

  Ja, als de NOS publiceert, dan natuurlijk dezelfde versie, anders heb je gedonder natuurlijk. Het gaat mij om de dingen die niet worden gepubliceerd omdat de NOS het er niet mee eens is, ondanks dat je het eigenlijk niet oneens kan zijn met de waarheid.
  Ik bedoel hier dus niet het filteren in een bepaald onderwerp, maar het filteren van de onderwerpen specifiek. Dus het ene onderwerp wel, en het andere niet publiceren. maar dat is nog niet voorgekomen dan.

  Ik begrijp ook wel dat de NOS enigzins onder politieke druk staat door met name de VS.

 10. Lauwerens zegt: 21-01-11 om 16:08

  Ik vind het een goede ontwikkeling dat op deze manier de waarheid boven tafel gehaald kan worden. Daarom pluspunten voor de NOS dat ze dit serieus nemen!

 11. illuminati zegt: 21-01-11 om 16:10

  barbara, het gaat hier om belangrijke zaken, dat is wel wat anders dan prive mails van de nos.
  Er zullen vast weleens mailtjes tussen zitten die interessant zijn maar zij regeren de aarde niet.
  het witte huis en alle andere politiek zooi wel, en zij vertellen het volk dan doodleuk allemaal onzin verhalen.
  Nu komen we tenminste een beetje achter de waarheid, nog lang niet de gehele maar het is beter dan niets.
  En als je dan zo wilt zeuren dat het niets anders is dan een dagboek van een ander, misschien moet je dan eens naar de anne frank stichting toe om daar te klagen.

 12. Jack Russel zegt: 21-01-11 om 16:12

  @barbara klaster
  Onzin, Het gaat over de “dingen” die er politiek en bestuurlijk toe doen, uitgevoerd door hooggeplaatste mensen die soms over leven en dood van de gewone burger beschikken. Het gaat hier over het welzijn en de rechten van de mens over de hele wereld.

 13. Hans Laroes zegt: 21-01-11 om 16:18

  @jack russel: ik ervaar geen enkele druk

 14. Wim zegt: 21-01-11 om 17:06

  Een cable van wikileaks is maar één bron. Voor verantwoorde journalistiek is minimaal een tweede bron nodig. Hoe gaat de NOS met dit beginsel om? Het departement (AZ, Def. Buza) geeft geen enkele inhoudelijke reactie, is dus geen bron. De betrokken ambtenaar houdt zijn kiezen op elkaar. Voor zover ik weet heeft alleen Timmermans iets toegegeven. Blijft mijn vraag: waar is uw tweede bron?

 15. Binwa zegt: 22-01-11 om 00:06

  @Wim,

  Ik denk toch dat de theorie en de praktijk die je hanteert niet redelijk is. Er is geen enkele overheid, die zal bevestigen of de cables wel of niet echt zijn, maar uitgand van inhoud kunnen we er op vertrouwen dat deze cables kloppen. Twee bronnen zijn niet altijd voldoend omdat men kun samenspannen om “ïets” te creeeren.

  je vertrouwt het of je vertrouwt het niet, daar gaat het om!

  Groeten,

  Binwa

 16. barbara klaster zegt: 22-01-11 om 07:45

  @ Iluminati;

  Ten eerste ” zeur” ik niet; als je mening van een ander op die manier afdoet ben je geen haar beter dan de mensen die je veroordeelt, ten tweede heeft het Dagboek van Anne Frank een geheel andere waarde, ten derde; hoe meer er op deze manier in de openbaarheid gebracht wordt, hoe geheimzinniger echt Top overleg zal worden. De wereld , en de besturing daarvan grijpt dermate in elkaar internationaal gezien, daar heb jij geen idee van. Ik wellicht iets meer na 10 jaar in het Midden Oosten gewoond te hebben en nu in Rusland.

 17. barbara klaster zegt: 22-01-11 om 07:48

  Voor de redactie; ondanks de ” spelregels” mag ” Illuminati” lekker anoniem blijven en ik geef netjes mijn eigen naam? Ten tweede, opeens mag er wel ” op de man ” gespeeld worden omdat ik een mening geef die jullie niet willen horen?

 18. barbara klaster zegt: 22-01-11 om 08:05

  Als de journalisten in de westerse wereld hun werk goed doen, en dat doen ze, is er voldoende openheid om als burger optimaal geinformeerd te zijn. Elk besluit is een ingewikkeld doch democratisch samenspel van economische en politieke waarheden en wensen, het is zinloos en onheus de diverse persoonlijke overwegingen achteraf lukraak als op zich zelfstaand te presenteren. Het zal hoogstens nog meer media-angst creeeren bij de bestuurders en het spel zal zich immer meer binnenkamers afspelen . ( Zie Davos overleg). Vanuit je nederlandse stoel achter de krant kun je je oordeel veel te snel klaar hebben.

 19. bla zegt: 22-01-11 om 09:59

  Oeps, sorry voor mijn rare reactie gisteren! Heb de filmpjes van de presentatie van het kabinet al gevonden.

 20. jan zegt: 22-01-11 om 12:48

  waarom draaien de wereldbollen in het wikileaks logo de verkeerde kant op, omdat het de omgedraaide wereld is?

 21. Susanne zegt: 23-01-11 om 17:08

  Is het vragen om commentaar aan een tweede bron, in dit geval AZ of BuZa dan niet voldoende?

 22. rob zegt: 24-01-11 om 16:13

  Zoals “Jan” al op 22 januari jl. opmerkte: steeds als wikileaks berichten op het journaal komen, draaien de wereldbollen de verkeerde kant op – ze horen naar het oosten (waar de zonopkomt) te draaien, niet naar het westen.

  Of krijgen we binnenkort nog een wikileaks onthulling dat de aarde toch in het centrum van het heelal staat?

 23. Van de Vijver zegt: 24-01-11 om 21:47

  Laatst hoordeik de heer Laroes op de radio vertellen waarop de Wikileaks worden gelezen.Onder andere noemde hij: de Nederlandse politiek alsook Geert Wilders. Mijn vraag is wanneer het journaal het “nieuws” over Geert Wilders gaat brengen. Als het journaal dat kort voor de statenverkiezingen doet, laadt het de verdenking op zich politiek te bedrijven.

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Nederlandse aids-pioniers: 'We zagen alleen dat wie besmet was, doodging' 21/07/2018
    Maandag gaat in de RAI in Amsterdam de grote internationale aids-conferentie van start. In 1992 vond dezelfde bijeenkomst ook in de hoofdstad plaats. Die was destijds op het laatste moment van Boston naar Amsterdam verplaatst, omdat de Verenigde Staten weigerden om mensen met hiv/aids toe te laten. Onder de deelnemers in 1992, en deels ook nu, zijn vier aids […]
   • Tientallen containers van schip gevallen in haven Rotterdam 21/07/2018
    In de haven van Rotterdam zijn vannacht zo'n 40 lege zeecontainers van een binnenvaartschip gevallen en in het water terecht gekomen. Dat gebeurde in de Amazonehaven op de Maasvlakte. Bij het laden en lossen van het schip ging iets mis, waardoor de tientallen containers in het water terecht kwamen. Wat er precies fout ging is niet duidelijk. Medewerkers […]
   • Wekdienst 21/7: Koningsdag (in België) en een nieuwe metro in Amsterdam 21/07/2018
    Goedemorgen! In Amsterdam wordt de Noord/Zuidlijn feestelijk geopend en bij de zuiderburen vieren ze dat Filip vijf jaar op de troon zit. Het wordt vrij zonnig, maar er kan vooral in het zuiden en oosten weer een enkele bui ontstaan. Op de meeste plaatsen blijft het verder droog. Het wordt tussen de 25 en 30 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht […]
   • Motief dader steekpartij Lübeck nog altijd onduidelijk 21/07/2018
    Het is nog altijd onduidelijk waarom een man gistermiddag in de Duitse stad Lübeck instak op mensen in een volle bus. Bij de steekpartij raakten tien mensen gewond, onder wie een man en vrouw van 21 uit Friesland. Vijf passagiers moesten naar het ziekenhuis, drie van hen zijn er slecht aan toe De dader, een 34-jarige Duitser die in Iran is geboren, heeft ove […]
   • Lowbudgetfilm over kankermedicijnen raakt gevoelige snaar in China 21/07/2018
    De Chinese fantasyfilm Asura, met een budget van 100 miljoen euro, werd deze week al na twee dagen uit de bioscopen gehaald vanwege tegenvallende bezoekersaantallen. Ondertussen is de slechts 300.000 euro kostende productie Dying to Survive nu al een van de best bezochte films van het jaar in China. De net afgestudeerde studente Zhan 'er Sun komt net de […]
   • Burberry verbrandt voor miljoenen aan kleding: 'Het mooie verhaal is weg' 21/07/2018
    Wie aan Burberry denkt, denkt aan luxe en exclusiviteit. En dat wil het Britse modehuis graag zo houden. Zo graag, dat het bedrijf afgelopen jaar voor tientallen miljoenen euro's aan eigen producten heeft verbrand. Onverkochte kleding, accessoires en parfum ter waarde van omgerekend 31 miljoen euro gingen in vlammen op. En dat gebeurt vaker: de afgelope […]