De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Onze mannen en vrouwen in Cairo. Gevaarlijke journalistiek

cairoHet volgende citaat is van Hans Jaap Melissen, uit een stukje dat hij vandaag scheef op Villamedia.nl:

,Het is heel lief, al die bezorgdheid om de journalisten. Maar wij zitten hier toch echt uit vrije wil. We zoeken ongemakkelijke plekken zelf op. Daar horen risico’s bij. Daar mogen we ook best over vertellen. Maar we zitten hier  voor een ander verhaal: over mensen die er niet voor gekozen hebben om in deze dictatuur te leven. Die er voor kiezen daar een punt achter te zetten. Die zelfs hun leven willen geven voor die vrijheid’’

Hans Jaap Melissen werkt voor de Wereldomroep en voor ons. Hij is een van die collega’s voor wie ik diep respect heb. Specifiek nu: Nicole Lefever, Sander van Hoorn, cameraman Erik Feijten en voor hem Ruben Kocx en Hans Burgers, hun plaatselijke stringers, Rena Netjes , alle andere collega’s vanuit Nederland en van waar ook ter wereld. Plus de individuele bloggers en twitteraars.
Ik heb niet zoveel met het woord ‘held’, maar ik heb grote bewondering, waardering en respect voor wat zij doen. Zij zijn de ogen en oren, de verhalenvertellers. Zij zien de Arabische Muur  afbrokkelen, staan er middenin, voelen en merken de agressie, en merken ook dat –een sluipende ontwikkeling in de loop van de tijd- geweld zich steeds vaker ook tegen journalisten keert.

Gisteren –donderdag- was een hectische dag, toen we merkten dat cameraman Eric Feijten waarschijnlijk opgepakt was. (Ik twitterde het rond en merkte toen de snelheid van de twitteraars maar meer nog het mee-leven en een vorm van verbondenheid).
Eerst zat hij uren vast op het vliegveld. Toen kwam de mededeling dat hij daar vrij was en onderweg naar zijn collega’s in hun hotel.
En toen werd het stil, akelig stil.

Eerst waren we nog ontspannen: de weg van het vliegveld is immers chaotisch, Cairo is een stad met 16 miljoen inwoners, er zijn vast veel roadblocks.
Maar later kwamen de zorgen, en nog wat later de kille ongerustheid.
We hadden inmiddels alles in gang gezet om hem op te sporen. Via officiële en andere kanalen. De NOS-ers, ter plekke, maar ook hun collega’s, wachtten in spanning.
(Terzijde: een van de eigenschapen van werken in gevaarlijk gebied: er bestaat geen echte concurrentie tussen journalisten. Ze willen wel allemaal het beste verhaal leveren, maar delen alles: steun, informatie, water en eten als t nodig is, spullen. (en ook tussen bijvoorbeeld hoofdredacties van NOS en RTL en de buitenlandredacties bestaat contact over veiligheid. En soms, zoals gister, om elkaar sterkte te wensen. Heb dat zeer op prijs gesteld)).

Om tien over acht ‘s avonds telefoon. Eric aan de lijn, bij Karolien van productie.
De zucht van verlichting en opwinding op de redactie moet buiten Hilversum hoorbaar zijn geweest.
Hij was opgepakt, geblinddoekt, geslagen en geschopt, geïntimideerd, urenlang rondgereden, uiteindelijk bij een hotel afgezet. Maar hoe dan ook, het was goed met hem en hij deed een moord (vergeef me de woorden) voor een glaasje ranja.

Het zijn momenten waarop we de verantwoordelijkheid voor de collega’s die wij naar gevaarlijke gebieden uitzenden diep kunnen voelen.
Oorlogsjournalistiek (en daar mogen we hier wel over spreken) is het tegengestelde van stoere cowboy-journalistiek.
Het vereist evenwichtigheid en ervaring. Journalisten moeten in allerlei omstandigheden heel snel risico’s kunnen inschatten. Alles kan gebeuren: langdurige gevechten, maar ook bedreiging, gijzeling, diefstal (er zijn veel bendes die weten dat journalisten meestal geld en dure spullen bij zich hebben).

Degenen die voor ons werken (vast of freelance, zoals cameramensen, dat maakt niet uit), dienen getraind te zijn, goed getraind. Zoveel mogelijk ervaring te hebben. Contacten te leggen, duidelijke afspraken met de redacties thuis.
Maar allesoverheersend: zelf er willen zijn, bij die verhalen. Wij zullen nooit en te nimmer mensen dwingen om verhalen te maken op plekken waar zij zich naar hun eigen gevoel en inzicht niet veilig voelen.

We proberen zoveel mogelijk informatie te vergaren. Zijn bijvoorbeeld aangesloten bij INSI, het International News Safety Institute, waar gevaarlijke gebieden permanent worden gescand (en dat ook veiligheidstrainingen geeft, vaak ook voor journalisten in gevaarlijke, verpauperde landen die zelf geen geld voor wat voor opleiding dan ook hebben). We zijn aangesloten bij de Rory Peck-foundation, een organisatie die zich vooral bekommert om freelancers.
Binnen de nieuwswereld bestaat, zoals gezegd, veel solidariteit. Gisteren hadden we contact met de Washington Post, Reporters Sans Frontieres en de BBC onder andere. Niemand zegt nee tegen collega’s in nood.

En toch sterven er ieder jaar meer dan honderd journalisten.
INSI publiceerde een aantal jaren geleden het boek ‘Dying to tell the story’. Een eerbetoon, een waarschuwing, een aanklacht.
In het voorwoord wordt Lary Burrows geciteerd, oorlogsfotograaf van Life Magazine. Hij zei over zijn werk: ‘to show the interested people and to shock the uninterested’.
(Burrows werd gedood toen zijn helikopter in Vietnam werd neergeschoten).

Dit wil ik benadrukken op dit moment, niet meer, niet minder: diepe waardering voor de mensen die in Cairo (en op andere gevaarlijke plekken) de wereld vertellen en laten zien wat er gebeurt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “Onze mannen en vrouwen in Cairo. Gevaarlijke journalistiek”

 1. martijn zegt: 04-02-11 om 15:49

  Fantastisch om van dichtbij mee te maken wat zo hard wordt geprobeerd niet te laten zien aan de buitenwereld. Inderdaad enorme bewondering voor hen die hun leven riskeren om het nieuws te brengen!

 2. Jeroen zegt: 04-02-11 om 15:56

  Een mooi en duidelijk statement over het reilen en zeilen van het werk in dergelijke gebieden. Respect voor de mannen en vrouwen die het werk verrichten. In dergelijke brandhaarden lijkt het me des te gevaarlijker voor een vrouw om daar als journaliste haar werk te doen.

  Enkel de vraag die bij me naar boven komt, is waarom er soms geen foto’s geplaatst worden in voornamelijk twits? Natuurlijk begrijp ik dat een fotograaf daar z’n geld mee verdiend, maar een foto zegt soms meer dan een stukje txt dat er bijv. mensen voor een hotel staan om journalisten ‘op te wachten’.

 3. alex zegt: 04-02-11 om 16:17

  ik ben het helemaal eens met deze blog van Hans Laroes. Ik kan ook het gevoel begrijpen ‘erbij’ te willen zijn, zeker omdat hier geschiedenis geschreven wordt. Ook ik zou graag naar Cairo gaan, mede omdat er familie van me woont, en ik alles herken van de beelden.
  Waarom ik niet ga? ten eerste omdat ik een baan heb in Nederland, en niet zomaar weg kan, maar zeker ook niet om het gevaar op te zoeken.
  Een verslaggever doet dat wel, en bewust zoekt hij het gevaar op. Ga dan niet klagen wanneer het ook echt gevaarlijk blijkt te zijn, maar doe vooral je verslag, omdat je daar de luisteraars/lezers mee dient.
  Absoluut hulde voor dat laatste.

  Mijn punt is; dankzij deze doorzetters horen wij objectief nieuws.
  maar je weet wel van te voren waar je naartoe gaat, ga dan niet klagen over de omstandigheden, dat is waar op bv twitter zo over geklaagd is.

 4. Gelezen

  Laten we hope dat ze allemaal maar weer veilig thuis komen ->Hans Jaap Melissen Nicole Lefever, Sander van Hoorn, cameraman Erik Feijten Ruben Kocx en Hans Burgers, Rena Netjes, en alle andere reporters cameramensen waar ook ter wereld.

  Jacqueline

 5. Weet u wat mij wèl opgevallen is? Het lijkt er wel op dat hoe meer technologisch geavanceerd het Westen wordt hoe meer extremistisch het Midden Oosten wordt. Zou dit alles misschien soms een relatief eenvoudige principekwestie zijn?

 6. Ed Harms zegt: 04-02-11 om 17:42

  En als je, zoals ik, van de week in het Instutuut voor Beeld en Geluid bent geweest, en je ziet de kogelgaten in de filmdozen van de in 1982 in El Salvador omgebrachte IKON journalisten, dat is confronterend. Eenzelfde tentoonstelling is er in het Newseum in Washington. Dan voel je iets van hoe in die omstandigheden te werken.

 7. Saskia zegt: 04-02-11 om 20:15

  Wat een prachtlog. Obv Twitter kreeg ik al het beeld dat je beschrijft, maar mooi dat zo door de head honcho verwoord te zien.

 8. p.booij zegt: 04-02-11 om 21:41

  volgens mij begint een goed artikel met de juiste inhoud, tekst en uitspraak.
  peking werd voor de olympische spelen beijing, bombay na een paar aanslgen mombay, ik begrijp het, maar waarom hebben onze verslaggevers in egypte het over ka-iero en alle mensen uit het middenooosten en een paarhonderd miljoen engelstalgen het over kairoo (wat ik vroeger op de lagere school ook zo heb geleerd)

  het is voor ons westerlingen al zo moeilijk, zoniet onmogelijk om te denken zoals ze in islamitische landen denken.

  wanneer wij de meest elementaire zaken niet beheersen, hoe moeten we dan ooit een brug slaan??

  p.booij

 9. Respect voor een ieder die zijn leven op het spel zet om verslag te doen onder zulke verschrikkelijke omstandigheden.
  Het is jammer dat dit soort dingen gebeuren.
  Naar mijn mening kan mishandeling en het vermoorden van journalisten, met als doel belemmering van persvrijheid niet scherp genoeg veroordeeld worden.

  Het is erg triest dat deze dingen gebeuren.
  Nog erger is dat nu na meer dan 30 zonder reden opgepakte journalisten, talloze, door polite, in elkaar geslagen journalisten nu een dodelijk slachtoffer is gevallen.
  Maar laten we niet vergeten dat er inmiddels meer dan 5000 gewonden en tientallen, zo niet honderden doden zijn te betreuren in Egypte.

  Ook is het jammer dat de NOS zo laat met berichtgeving is begonnen en er zo, laten we zeggen: ‘voorzichtig’ over verslag doet.
  Het kan natuurlijk nog veel erger, FOX lijkt wel een propaganda kanaal van de USA, CNN zend de live stream uit van de Egyptische staat (propaganda) televisie! Maar ook beter, Aljazeera…

  voor ik er een heel artikel van maak… :-)
  Voor meer informatie over Egypte en Anonymous verwijs ik graag naar mijn Twitter Free_Dutchman.

 10. Dick Berts zegt: 05-02-11 om 09:37

  Beste Hans,

  Dankzij de moed van journalisten is een bloedbad in Egypte tot nu toe voorkomen. Ik doe een dringend beroep op je, om in de uitzendingen van het NOS journaal nog veel meer aandacht te besteden aan de veiligheid van journalisten in Egypte. Je moet het de kijker alleen wel uitleggen. Dit is geen navelstaren, of je eigen problemen overdrijven terwijl de Egyptenaren zoveel meer lijden, nee dit is -via een keten- de lifeline van de Egyptische demonstranten. En die loopt via de veiligheid van onze journalisten. Daar zeer uitgebreid aandacht aan besteden, is de allerbeste manier om een volk te steunen, dat zo dapper voor zijn vrijheid vecht. Mubarak wil ons blind maken door onze journalisten uit te schakelen, zodat hij een massa moord kan begaan. Dat is wat wij proberen te voorkomen met de uitgebreide aandacht voor het wel en wee van onze journalisten. Wat mij betreft wordt dit de permanente boodschap van het NOS journaal.

  Met hartelijke groet,

  Dick Berts

 11. Leonoor zegt: 05-02-11 om 10:28

  Ik heb de laatste dagen een enorme bewondering gekregen voor de journalisten in dergelijke gebieden en voor hun ware passie om ondanks alle risico`s het verhaal naar buiten te brengen en te laten zien wat er echt gebeurd daar. Jullie zijn helden en ik hoop dat jullie allemaal veilig terugkeren. Mijn oprechte waardering!!!

 12. Wanneer alle russische dronkaards nu eens hun wodka zouden laten staan en alle westerse junkies hun drugs, kinderen, kerkekn, laptops en gameconsoles zouden laten liggen dan zouden we hier misschien óók eens een revolutie kunnen organiseren.

  Maar zover zal het wel niet komen in onze gelukzalige democratie.

 13. Marijke zegt: 11-02-11 om 00:56

  Petje af voor alle betrokken journalisten die met gevaar voor eigen leven de wereld laten zien hoe een revolutie met gevolgen tot stand komt.

  Wat mogen we wensen?

 14. Marijke ben jet met je eens. Ongelofelijk dat mensen dit durven. Erg boeiend om alles via Twitter te kunnen volgen!

 15. Marie-Louise zegt: 13-02-11 om 12:36

  Nergens bij de uitzendingen waar commentatoren worden gevraagd zie ik Joris Luyendijk. Die heeft toch jaren in Egypte gewoond en er een boek over geschreven. Wil hij niets meer met het Midden-Oosten te maken hebben?

 16. HAN BRINK zegt: 21-10-11 om 11:13

  De journalisten die zich in deze gebieden bevinden,doen gewoon hun werk en vinden het een uitdaging om dit nieuw te verslaan !!!
  Gewoon doorgaan mensen maar let op lijf en ledematen !!!!
  Groetjes HAN BRINK HOOGERHEIDE

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Turkse rapper Ezhel onschuldig aan verheerlijken drugs 19/06/2018
    De Turkse rapper Ezhel, die was aangeklaagd voor het verheerlijken van drugsgebruik, is op de eerste dag van zijn proces vrijgelaten. De Turkse aanklagers mikten op een jarenlange celstraf, maar volgens de rechter is hij onschuldig. De rapper (28), die ook in Nederland populair is onder Turkse en Marokkaanse jongeren, werd vorige maand opgepakt in Istanbul. […]
   • EU wil vluchtelingen voortaan bij de rand opvangen 19/06/2018
    De Europese Unie wil dat vluchtelingen voortaan aan "de randen van de EU worden opgevangen". Dat moet gebeuren op speciale plekken waar 'echte' vluchtelingen gescheiden worden van economische vluchtelingen. De opvangplekken moeten worden opgezet in nauwe samenwerking met de vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Internationale Organisatie v […]
   • Macron leest jongen de les: noem mij president, geen 'Manu' 19/06/2018
    "Vandaag noem je mij president van de republiek of gewoon meneer." Met die woorden zette de Franse president Macron gisteren een jongen op zijn plek bij een herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Suresnes, in het noorden van Frankrijk. De jongen sprak Macron aan met 'Manu', maar daar was de president niet van gediend. "Je bent hier […]
   • Acht jaar cel voor doden echtgenoot na mishandeling 19/06/2018
    Een marktkoopvrouw uit Den Haag moet acht jaar de cel in voor het doodsteken van haar man. Ze deed dat na een lange periode van mishandelingen door haar man. Het 59-jarige slachtoffer was een bekende op de Haagse markt, waar het echtpaar een marktkraam had. Ze waren al dertig jaar samen en op de markt dacht iedereen dat ze gelukkig waren, schrijft Omroep Wes […]
   • Kamer laat Rutte zelf opdraven voor antwoord op vragen dividendbelasting 19/06/2018
    Premier Rutte is zelf naar de Tweede Kamer geroepen om vragen te beantwoorden over de dividendbelasting. SP-leider Marijnissen had voor het mondeling vragenuur vragen aan Rutte aangemeld over het bericht, zaterdag in Trouw, dat Shell met de Belastingdienst afspraken heeft gemaakt over het niet betalen van dividendbelasting voor een bepaald type aandelen. De […]
   • Rivalen Zuid-Sudan ontmoeten elkaar in Ethiopië 19/06/2018
    President Salva Kiir van Zuid-Sudan ontmoet morgen zijn aartsrivaal Riek Machar in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba om te bespreken hoe de burgeroorlog in het Afrikaanse land beëindigd kan worden. Dat heeft gastheer en bemiddelaar Ethiopië bekendgemaakt. Sinds het regeringsleger van Kiir in december 2013 slaags raakte met gewapende aanhangers van Machar […]