De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Lang Live. Japan en Libie

libieZaterdag 19 mrt. Diep in mijn geheugen teruggaand kom ik niet tot een periode die zich laat vergelijken met de huidige: twee hele grote nieuwsverhalen met enorme impact, die over elkaar heen denderen. Voorafgegaan door andere al dan niet gerelateerde nieuwsverhalen: de winter, Wikileaks, Tunesië, Egypte, alles.

Zelfs de Val van de Muur, of 9/11, lijkt overzichtelijker dan de huidige periode, die het uiterste vergt van iedereen die hier werkt. En hier, dat is dan NOS in binnen- en buitenland. Ik betrek daar ook graag Hans-Jaap Melissen (Wereldomroep) bij, die weliswaar formeel niet van ons is maar in de praktijk toch weer wel een beetje.
Het is nu zaterdagmiddag kwart voor twee en al een hele ochtend hoor ik hem rustig, onderkoeld, en soms nog rustiger van de spanning, rapporteren vanuit Benghazi, waar op dit moment of de Dag van de Schande (te laat ingrijpen door de internationale gemeenschap) of de Dag van de Interventie (net op tijd) wordt beleefd.
Gerard van den Broek (chef buitenland) zei een paar weken geleden dat de wereld niet meer opgehouden is onrustig te zijn sinds ik mijn vertrek aankondigde. Maar al ben ik hoofdredacteur en dus per definitie bovengemiddeld ijdel, toch heb ik die gedachte nog nooit gehad. Durven hebben.

Hoe is wel prettig te zien hoe geolied de live-aanpak is op alle fronten. De liveblogs zijn een mooie aanvulling op wat we tot nu toe deden. Televisie-uitzendingen rollen met schijnbaar gemak en gezag over het scherm. Radio klinkt levendiger, meer op het meebeleven van het nieuws gericht dan een paar jaar geleden. Teletekst heeft voor het eerst in z’n bestaan (denk ik) dubbele blokken en een grote regeldichtheid. Ondertussen wordt er veel ervaring opgebouwd juist op het gebied van live-uitzendingen.

Hoogtepunt qua lengte, hoewel ik niet weet of het een record is, is de eerste dag van de Japanse aardbeving, vorige week vrijdag. Bijna permanent op de radio, van negen tot zes live op tv. Heb nog nooit een tsunami haast rechtstreeks over het scherm zien trekken.

Werd toevallig geïnterviewd door studenten over van alles –en kort daarvoor ook door FunX-,  over live-gaan onder meer. Heb ze gezegd dat ik me kan voorstellen dat je discussieert over Moerdijk-live of niet (wij deden het niet, RTL wel), maar dat Tunesië, Egypte, Japan, nu Libie, evident grote live-gebeurtenissen zijn. En die spelen zich toch vooral bij de NOS af, zeg ik maar met een zeker gevoel van understatement.

Ik geloof dat nieuws de primaire kerntaak is van de Publieke Omroep en dat we die kerntaak redelijk vorm geven.

En nu zitten we te wachten. Op Parijs. Op de aanvallen. Op wat dan ook.
Joris Voorhoeve zit in de studio.
,,Pap’’, zegt Jacob Voorhoeve van 7 die ook mee is, ,,ik wil tot kwart voor zeven blijven!’’
Het Jeugdjournaal heeft zich namelijk over Jacob ontfermd.
Half vijf is het nu, zaterdagmiddag. Zowel radio als tv (en internet met allerlei extra toevoegingen), zijn voor vieren weer live gegaan, op soepele manier (al duurt t toch nog een enkele minuut te lang voordat de tv-zender vrij is, maar vooruit).
Er is veel ervaring in de organisatie en de individuele collega’s geland inmiddels.

Ik hoor Mustapha uit Tabruk, Hans-Jaap uit Benghazi, Eelco uit Washington, de Parijse ploeg…. Spannend en goed.
Om zes uur sluit de tv z’n live-uitzending af. Of 7 uur de radio de extra ingelaste uitzending.
(om tien voor zeven zit Pa Voorhoeve zelf in het Jeugdjournaal, by the way)

,,Man man je beleeft in je nadagen de mooiste tijd an je NOS-leven of niet…’’, zegt een van m’n vaste twittervolgers.

En zo is het.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


15 reacties op “Lang Live. Japan en Libie”

 1. Stef zegt: 19-03-11 om 19:34

  En dan ook nog even een blogje typen. Complimenten!

 2. Martijn zegt: 19-03-11 om 19:48

  Soepele manier de zender op gegaan? Sport werd er zonder pardon vanaf getrokken…

 3. Clement Tonnaer zegt: 19-03-11 om 19:54

  Vorige week vrijdag luisterde ik tijdens een lange autorit naar radio 1 en het viel me op dat het accent heel erg op het meebeleven viel. Oh my God. Het stoorde me een beetje. Pas toen ik thuis aangekomen de tv aanzette, zag ik dat ik me had vergist. Nu pas begreep ik waarom Lara Rensen zo kreunde bij het bekijken van de beelden. Dit moest je dus gezien hebben.
  Ik ben als nieuwsjunk op meerdere schermen en radiozenders aangesloten en zie dat de NOS kwalitatief niet onder doet voor de beste broadcasters. Toch zie ik ook wel een risico van live gaan. De eerste twee dagen van Wouter Zwart gingen ook over de avonturen van kuifje. De wow-factor van Jan Jaap Melissens verslag van het neergeschoten vliegtuig kan niet met het gejuich van de omstanders worden begroet. Juist zo’n voorval dat als het lont in een kruidvat kan fungeren vereist dat je vragen blijft stellen, afstand houdt. Begrijpen we wel wat zich voor onze ogen lijkt af te spelen? Er is dus een grens aan meebeleven.
  En dat geldt wat mij betreft ook voor de promootjes waarbij radio 1 zich op de borst trommelt met knap gemonteerde emotionele hoogtepunten, gemaakt door mensen die professioneel erg genieten van deze opwindende tijden.

 4. Hans Laroes zegt: 19-03-11 om 20:00

  @martijn Dat is waar maar het karakter van ‘brekend’ nieuws

 5. Ricardo zegt: 19-03-11 om 20:53

  De liveblogs zijn inderdaad een even overzichtelijke als handige aanvulling, al is niet altijd even duidelijk hoe actueel ze buiten ‘kantoortijd’ gehouden worden. De NOS is behalve in het snel de zender vrijmaken qua diepgang meestal beter dan het ook veel kleinere RTL, maar de snelste en beste updates en context komen voor mij toch van BBC Worldservice en CNN.

  Ook bij de NOS duurde het mi. weer vrij lang alvorens er wat meer concrete en/of technische (rand) informatie kwam over bv. de soort reactor en het (slechte) trackrecord van het energiebedrijf in Fukushima. Maar dit zijn details. Het grote nieuws en leed zijn nu inderdaad wel erg overdonderend terwijl je er niets aan kunt doen, juist daarom wil ik liever niet voortdurend geinformeerd worden.

  Zonder deze grote gebeurtenissen gaat Radio1 bij mij steeds vaker uit. Ook de NOS, vooral in de ochtend. Ik word verveeld en moe van de snelheid en erger me aan diverse relatief nieuwe presentatoren en hun (consumenten) programma’s. Een rustig inhoudelijk gesprek is zeldzaam geworden. Alles moet in 2, 4, 6 of hooguit 8 minuten en dan snel op naar het volgende item of de volgende gast. Soms luister ik alleen nog maar met bewondering en verbazing hoe snel men met relatief weinig fouten kan praten. De inhoud gaat dan helemaal verloren. En dan die ronkende aankondigingen, de inhoud valt later doorgaans tegen, de haastige vaak lompe interviewtechniek, parmantig gebracht met voortdurend ironisch klinkende stem: nee, Gertjan Droge heeft bij radio en tv hoorbaar en zichtbaar blijvend school gemaakt, zie de toon van de diverse ‘Kockelmannen’. Een soms lachwekkend clichee van de o zo kritische journalist die afstand en overzicht bewaart, terwijl men vaak nog maar weinig meer is dan een op snelle produktie overlevende ZZP’er. De inhoud is ook weer vaak een vehikel voor een mi. even modieuze als kunstmatige ideologisch opgeblazen strijd tussen ‘links’ en ‘rechts’, met dank aan Wilders en de toegenomen hyperigheid van politiek en journalistiek in het algemeen. Ik maakte de jaren zeventig nog heel bewust mee en heb geen behoefte die nogeens ‘over rechts’ over te doen. Programma’s reageren ook vaak op elkaar, een beetje incestueus allemaal.

  Toegegeven, deze kritiek geldt vooral diverse andere omroepen, de NOS bezondigt zich hier gelukkig nog steeds weinig aan en stelt nieuws en duiding centraal, hoewel met name de ruimte voor het hobbyisme van diverse presentatoren van ‘voormalig instituut’ Het Oog mij ook tegen is gaan staan. Misschien een beetje een zuur verhaal, wellicht luisterde ik de afgelopen jaren gewoon iets teveel naar Radio1. Verandering van spijs doet eten en daar ben ik ondanks het vele verpletterende nieuws van nu mee bezig. Ook een soort afscheid..

 6. Martijn zegt: 19-03-11 om 21:42

  @Hans Het kan mijns inziens allemaal wat netter, waar uiteindelijk iedereen nóg blijer van wordt. Maar: Hulde voor de Journaals. Zitten inhoudelijk en visueel erg goed in elkaar.

 7. Bas Reijnen zegt: 19-03-11 om 22:38

  Het zijn inderdaad hectische tijden voor de NOS. En het einde is nog lang niet in zicht, integendeel, zowel de problemen met de kerncentrale in Japan en de gevolgen van de aardbeving en tsunami en de situatie in Libie; Beide kennen een onzekere afloop in twee opzichten. qua tijd en het verloop van de toestanden in de twee gebieden. Dit alles vraagt een intensieve samenwerking met de verschillende media. Ik wens u veel sucses en wijsheid.

 8. Wouterjan zegt: 19-03-11 om 23:58

  Bij Journaal 24 wordt soms nog gewoon weekoverzicht herhaald. Misschien een idee om op zulke dagen die even weg te laten en actueel te blijven?
  Verder wordt het wel steeds vaker en groter het nieuws.

  Waar het vroeger eens in het jaar zo groot is. Lijkt het steeds vaker en bijna continu groot te zijn.

 9. Roos zegt: 20-03-11 om 04:51

  Ik baalde ook flink van de manier waarop Milaan – San Remo tijden lang werd onderbroken. De hele dag door al hoor ik (graag) over het nieuws maar soms wil ik ook wel eens wat anders, zoals Milaan – San Remo. Het ging wel zonder pardon, Ah well…

 10. bas zegt: 20-03-11 om 10:16

  @ Martijn

  ik vreesde dat het 13 uur journaal op een zwarte dag zou beginnen met:

  Centrale 3 in Japan is ontploft, de troepen van Khadaffi hebben een bloedbad aangericht in Benghasi, maar nu eerst de sport – met een onbenulligheid over een trainer, of over doping of whatever.

  Gelukkig lijkt dit niet te gebeuren – omdat Khadaffi het waarschijnlijk niet zal lukken Benghasi in te nemen

  maar ik stoor mij enorm aan die traditionele opening van het 13 uur journaal: …. maar nu eerst de sport

 11. Beste Hans,
  Het valt mij op dat alle mensen van het NOS Journaal wanneer zij het hebben over de mensen die in verzet komen tegen Khadaffi in Libië steevast “de rebellen” of “de opstandelingen” worden genoemd.
  Naar mijn mening kunnen zij beter “de vrijheidsstrijders” worden genoemd daar zij juist onder het juk van Khaddaffi willen uikomen en voor hun vrijheid strijden… Het zou derhalve meer gepast zijn om hun in jullie berichtgeving de vrijheidsstrijders te noemen.
  Met vriendelijke groet,
  Richard R. van Nieuwenhoven Helbach
  (06-53860561)

 12. SevenCirkel zegt: 25-03-11 om 22:01

  De NOS zou het nieuws objectief moeten brengen. ik begrijp dat je uiteindelijk als mens een kant moet kiezen of er geen woorden aan vuil maken. velen zijn op de nos aangewezen als bron van nieuws. en al hoewel ik het nieuws gehalte van de NOS hoog acht, heb ik het af en toe het idee dat jullie willen/moeten concureren met de commerciele omroepen. Omroepen die hun nieuws afstemmen op hun doel groep. over het algemeen is dit niet fout. maar het wordt natuurlijk sappige reality tv als je bepaalde onbelangrijke, niets zeggende dingen gaat verslaan als wereld nieuws. ik heb de laatste tijd het idee of het wordt gebracht of dat het een oefen pot van Oranje is. Ik verlang van de NOS een onbevoordeelde, juiste berichtgeving. Als ik sensatie wil dan kijk ik wel een filmpje. wat de mens nodig heeft zijn de feiten zodat die zelf daarover een mening kunnen vormen. Als ik uitgekauwde troep wil waarin al is bepaald hoe iedereen moet denken, zet ik SBS wel op!!!!!!!
  Wie bepaalt wie goed is of kwaad? Zijn daar (in Libya) echt geen mensen die een redelijk bestaan hebben. Is het altijd zwart of wit. en wie bepaalt dat? zijn jullie er om de mening te vormen of om informatie te verstrekken zodat we zelf onze mening kunnen vormen? Hoe zou het trouwens zijn als je jaren en jaren je best hebt gedaan om een zaakje op te starten wat vervolgens in een oogwenk wordt plat gegooit door stumper uit europa die vindt dat zijn ‘vrijheid’ aan iedereen moet worden op gedrongen. Waarom wordt vrijheid altijd gezien als iets westers met het kunnen en hebben van alles. Als ik een zaakje zou hebben in libya en niet werd lastig gevallen door staats belastingen om nog meer asfalt aan te leggen of nog meer mensen te helpen in het buitenland terwijl onze ‘eigen’ mensen kunnen verrekken, dan zou ik een gelukkkig mens zijn. helaas wordt in onze maatschappij vrijheid over het algemeen gekoppeld aan bezit! Hoe hypocriet is dat!?!
  Er zijn al genoeg mensen die zichzelf journalist noemen maar niets meer zijn dan een programma maker of entertainer. Der vraag is wil de NOS nieuws VERSLAAN of gaat het nieuws MAKEN?????
  De VRAAG is wil je het nieuws verslaan of maken!!!!

 13. jaja zegt: 29-03-11 om 13:58

  De NOS niet bedoeld voor strategische marketing van de opstand in Libie. Het is een burgeroorlog geworden waarbij de ene Libiër de ander probeert dood te schieten. Aan de beelden te zien lijken de strijders er wel plezier aan te beleven, hoe onvoorstelbaar dat voor ons nederlanders misschien ook is

 14. Hans Brink zegt: 02-04-11 om 01:26

  LS.
  De berichtgeving rondom de overleden Nederlander is wat verwarrend. Het zou hier om een duiker gaan. Beroepsduikers zijn onderhevig aan strenge keurigseisen Het is ondenkbaar dat iemand met epilepsie goedgekeurd zou worden voor duiken. Kortom, voor mij is het ongeloofwaardig dat het hier om een duiker zou gaan die door gebrek aan medicijnen zou zijn overleden.

 15. Jonathan Eilander zegt: 11-11-11 om 00:59

  Ik vind dat de NOS het echt heel erg goed doet in dit soort crisistijden ik bedoel Japan, Egypte Libie ect. Mijn complimenten. de live blogs vind ik ook heel erg goed

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Nederlandse aids-pioniers: 'We zagen alleen dat wie besmet was, doodging' 21/07/2018
    Maandag gaat in de RAI in Amsterdam de grote internationale aids-conferentie van start. In 1992 vond dezelfde bijeenkomst ook in de hoofdstad plaats. Die was destijds op het laatste moment van Boston naar Amsterdam verplaatst, omdat de Verenigde Staten weigerden om mensen met hiv/aids toe te laten. Onder de deelnemers in 1992, en deels ook nu, zijn vier aids […]
   • Tientallen containers van schip gevallen in haven Rotterdam 21/07/2018
    In de haven van Rotterdam zijn vannacht zo'n 40 lege zeecontainers van een binnenvaartschip gevallen en in het water terecht gekomen. Dat gebeurde in de Amazonehaven op de Maasvlakte. Bij het laden en lossen van het schip ging iets mis, waardoor de tientallen containers in het water terecht kwamen. Wat er precies fout ging is niet duidelijk. Medewerkers […]
   • Wekdienst 21/7: Koningsdag (in België) en een nieuwe metro in Amsterdam 21/07/2018
    Goedemorgen! In Amsterdam wordt de Noord/Zuidlijn feestelijk geopend en bij de zuiderburen vieren ze dat Filip vijf jaar op de troon zit. Het wordt vrij zonnig, maar er kan vooral in het zuiden en oosten weer een enkele bui ontstaan. Op de meeste plaatsen blijft het verder droog. Het wordt tussen de 25 en 30 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht […]
   • Motief dader steekpartij Lübeck nog altijd onduidelijk 21/07/2018
    Het is nog altijd onduidelijk waarom een man gistermiddag in de Duitse stad Lübeck instak op mensen in een volle bus. Bij de steekpartij raakten tien mensen gewond, onder wie een man en vrouw van 21 uit Friesland. Vijf passagiers moesten naar het ziekenhuis, drie van hen zijn er slecht aan toe De dader, een 34-jarige Duitser die in Iran is geboren, heeft ove […]
   • Lowbudgetfilm over kankermedicijnen raakt gevoelige snaar in China 21/07/2018
    De Chinese fantasyfilm Asura, met een budget van 100 miljoen euro, werd deze week al na twee dagen uit de bioscopen gehaald vanwege tegenvallende bezoekersaantallen. Ondertussen is de slechts 300.000 euro kostende productie Dying to Survive nu al een van de best bezochte films van het jaar in China. De net afgestudeerde studente Zhan 'er Sun komt net de […]
   • Burberry verbrandt voor miljoenen aan kleding: 'Het mooie verhaal is weg' 21/07/2018
    Wie aan Burberry denkt, denkt aan luxe en exclusiviteit. En dat wil het Britse modehuis graag zo houden. Zo graag, dat het bedrijf afgelopen jaar voor tientallen miljoenen euro's aan eigen producten heeft verbrand. Onverkochte kleding, accessoires en parfum ter waarde van omgerekend 31 miljoen euro gingen in vlammen op. En dat gebeurt vaker: de afgelope […]