De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De NOS en de privacy van de koninklijke familie

Vanmiddag om 14.29 uur gaf de RVD het volgende communiqué uit:

“Het gezin van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso heeft alle ruimte nodig om te leren omgaan met de gezondheidssituatie van Prins Friso en het leven daar op in te richten. Daarom verzoekt de Familie de media om de hiervoor benodigde privacy van het gezin te respecteren.”

Toen dit bericht vanmiddag kwam, hebben we kort gediscussieerd over de vraag of deze specifieke oproep iets zou moeten veranderen aan hoe we onze onderwerpen nu en in de komende dagen maken rond Friso en zijn familie. De conclusie was al snel: nee. Nee, omdat de privacy van de mensen, die we in beeld brengen of op de radio laten horen altijd al een rol speelt in onze overwegingen. Nu dus ook. Dat betekent voor ons dat we afstand houden en niet in de bosjes liggen met een camera, dat onze verslaggevers nu weg gaan uit Lech en over een paar dagen ook uit Innsbruck.

Dat wil niet zeggen dat we altijd meegaan in wat de koninklijke familie, de RVD of de betrokkenen bij een nieuwsgebeurtenis zelf vinden. Zeker niet. De nieuwswaarde en het maatschappelijke belang zullen altijd de doorslag geven. Daarom hebben we bijvoorbeeld wel alles verteld over de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn in 2009 en de reacties van de familie uitgebreid laten zien. En hebben we deze week ook laten zien hoe in Innsbruck de familie bij de prins op bezoek ging.

Het doen en laten van het staatshoofd en familie bij dergelijke gebeurtenissen (hoe intens verdrietig ook) is nu eenmaal nieuws, waar een heel breed publiek over geïnformeerd moet worden. Natuurlijk heeft de koninklijke familie recht op een privéleven, maar bij hun positie en verantwoordelijkheid hoort ook dat zij in bepaalde mate zichtbaar en publieke personen zijn; in gelukkige tijden maar ook in verdrietige. De plicht van de journalistiek is daarbij om het juiste evenwicht te vinden.

Bovendien: (ik heb in eerdere weblogs al gezegd): u als kijker weet nooit wat wij niet uitzenden; simpelweg omdat we het geen nieuws vinden of omdat we besluiten, dat het desbetreffende beeld niet relevant is of de privacy te zeer raakt.

Twee voorbeelden uit de praktijk:

Voorbeeld 1: Maandag is de herdenking van de slag om de Javazee. Willem-Alexander zal daar de koningin vervangen. Wij zullen daar ongetwijfeld aandacht aan besteden, omdat we het een gebeurtenis vinden die thuishoort in onze uitzendingen, ook al is de prins in zijn gedachten vooral bij zijn broer en zijn moeder en is dat misschien ook zichtbaar.

Voorbeeld 2: In 2009 werden er door het persbureau AP foto`s verspreid van Willem-Alexander en Maxima die met hun kinderen op wintersportvakantie waren in Argentinië. Toen die foto`s beschikbaar kwamen, heeft de NOS ze niet gepubliceerd omdat we de nieuwswaarde er niet van zagen. Maar toen er namens Willem-Alexander een rechtszaak werd begonnen tegen AP wegens het schenden van zijn privacy, hebben we daar een bericht over gemaakt en bijbehorende foto`s op tv uitgezonden. De RVD vond dat we dat niet mochten doen, maar voor ons gaat het altijd om de nieuwswaarde en daar gaat de RVD niet over of wie dan ook, daar gaat de redactie van NOS Nieuws over.

Zo moet het ook zijn in een volwassen democratie waar de vrijheid van meningsuiting in de grondwet is vastgelegd. Dat grondrecht is geen vrijbrief voor respectloos journalistiek handelen, maar moet wel te allen tijde doorslaggevend zijn voor wie uiteindelijk besluit tot publicatie.

Dit verklaart ook waarom de NOS de zogeheten mediacode van de RVD nooit heeft ondertekend of erkend.

Volgens deze code moet de pers altijd afstand houden tot de familie om hun privacy te beschermen, tenzij de pers wordt toegelaten (zoals nu bij het ziekenhuis in Innsbruck of tijdens een fotosessie op het strand bij Wassennaar). Dat is een inperking van de persvrijheid, waar ik nooit in mee zal gaan, maar in de praktijk zal het niet heel vaak voorkomen dat we de intentie van de code schenden.

Nieuws en privacy zijn soms elkaars tegenpolen en zitten elkaar vaak in de weg, maar altijd zal het een besluit per gebeurtenis zijn door de redactie van NOS Nieuws, dat bepaalt wat u in het NOS Journaal ziet.

 

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


43 reacties op “De NOS en de privacy van de koninklijke familie”

 1. Geert zegt: 24-02-12 om 20:27

  Maar heeft de persvrijheid het eerste en laatste woord? Er kunnen zwaarwegende redenen zijn voor een overheid die vrijheid enigermate in
  te perken.Wat u als redactie vindt is niet de norm waar een ieder zich aan moet houden. Toch?

 2. J. Heine zegt: 24-02-12 om 20:31

  Ik kan voor een groot gedeelte meegaan in uw gedachtengang. Echter bij Friso gaat het om een lid van de familie en niet van het koninklijk huis. En derhalve is het nieuws omtrent zijn gezondheid niet van algemeen maatschappelijk belang.

 3. K.Gorrebeeck zegt: 24-02-12 om 20:32

  Het zou mooi zijn als de pers nu echt weg zou gaan uit Lech en pieteit toont naar deze familie.
  En ik hoop van harte dat er in de komende dagen niet gespeculeerd gaat worden over troonsopvolging. Daar zit Nederland nu even niet op te wachten.

 4. Robbert zegt: 24-02-12 om 20:34

  Als ik de Koningin of Kroonprins was, zou ik het enorm irritant vinden om eerst door een haag van camera’s en journalisten te moeten vooraleer ik he ziekenhuis kon betreden waar mijn zoon of broer vecht voor zijn leven. Van Beatrix snap ik niet dat ze niet door de achteringang naar binnen gaat, van de NOS niet dat ieder bezoek weer opnieuw ‘Nieuws’ moet zijn. Laat ze toch even.

 5. Marcel Gelauff zegt: 24-02-12 om 20:55

  @Geert
  Nee, zeker hoeft niet iedereen zich er aan te houden. Ik schets het beleid van NOS Nieuws op dit punt.

  @J Heine
  Dat zie ik anders door de directe betrokkenheid van het staatshoofd en de kroonprins. Het gaat niet alleen om een formele benadering.

 6. Feline zegt: 24-02-12 om 21:18

  Ik vind het geen wat de NOS hier stelt correct. Wij zijn een democratische rechtstaat. Onze staatshoofd de familie heeft een openbare functie, als ze niet de media over ze heen willen hebben zou ze misschien afstand moeten doen van hun openbare functie. Ik hoor ze niet klagen over hun luxe leven, dat betekent dat men ook dient te slikken met het geen wat erbij komt. Dat houdt ook in dat er een volwassen gedrag ten toon gesteld dient te worden.

  Dat van Friso is erg, het leven in de bergen zegt een vriend van mij is zwaar. Ook al had Friso misschien de juiste kleding m.b.t. de air-bag aangehad, en dat was hij wel misschien op een andere manier lullig ter val gekomen. Dat weet je niet.

  Ik snap dat de NOS nu het gebied gaat verlaten, nieuws qua gezondheidsverandering komt er helaas niet. Ik denk dat er veel burgers in Nederland de hoop hebben gehad, dat het met Friso goed was gekomen.

  Ik persoonlijk had die hoop wel, maar het geen wat er nu voor hem bestemd is, dan zeg ik laat hem naar zijn vader gaan. Laat hem vrij zijn. Vergeet een ding niet, dit is op lange duur niet vol te houden voor Mabel ook niet, om haar man te zien lijden, niet gezond voor hun kinderen. Ik hoop dat de lieve heer hier de juiste beslissing in neemt.

 7. Dennis zegt: 24-02-12 om 21:21

  @Marcel : U gaat volledig voorbij aan de essentie van Geert zijn reactie, namelijk dat u voor uzelf de norm stelt, zonder (voldoende) rekening te houden met een ander, en aan zijn vraag of persvrijheid het eerste en laatste woord heeft. Geef dáár eens antwoord op!

 8. patrick snoek zegt: 24-02-12 om 21:31

  Prima inhoudelijke reactie. respect voor de familie zonder dat vrije nieuwsgaring in gevaar komt. Zo werkt dat in een democratie met een koningshuis.

 9. W. Reinboud zegt: 24-02-12 om 21:57

  Gaat het om de nieuwswaarde? Er waren heel wat items deze week die juist behelsden dat er geen nieuws was. Zo’n item kan dan 80 procent korter.
  De journaliste bij het ziekenhuis zegt dat we alleen maar kunnen speculeren en dat ze dat niet gaat doen, gevolgd door een heel rijtje speculaties. Zo’n item kan veel korter.
  Maar het is een algemener trekje, de schaatsers worden uitgevraagd over de reuze belangrijke kwestie waar ze volgend jaar gaan schaatsen. Dat kan veel korter.
  Samsom heeft nog niet besloten wat ie gaat doen, zegt dat hardop, en het item gaat nog eens veel langer door met gehengel, met zuigende vragen waar helemaal niets uitkomt. En dat wordt als nieuws uitgezonden.
  Het is een vrij droevig stemmende vertoning, al dat gejengel, al die angst dat er wat nieuwswaarde wordt gemist en daarom maar non-nieuws gaan uitzenden.

 10. Irene zegt: 24-02-12 om 22:25

  Beste meneer Gerlauff,

  Begin nou aub niet weer een discussie. De vorige leek al nergens op en de bloeddruk van bepaalde mensen word er niet lager op.

  Probeer de Oranjes nu echt maar even met rust te laten, zij hebben het hard nodig en het volk kan heus wel een dagje zonder hen.

 11. Joep zegt: 24-02-12 om 22:31

  Vrijheid van meningsuiting en andere dingen vastgelegd in grondwetten zijn privileges en kunnen ten alle tijden worden afgenomen. Vraag maar aan de Japans-Amerikaanse inwoners van de VS die massaal in concentratiekampen werden gestoken in de jaren tijdens de 2e wereldoorlog. Nota bene in een land waar men propageert vrijheid en democratie als groot goed te beschouwen. Onze monarchie (geen democratie) welke eigenlijk een republiek is wordt gediend door mensen van de pers die altijd een afweging maken tussen fatsoen, nieuwswaarde en een heleboel andere afwegingen. Hiervoor mijn dank, het zorgt er immers voor dat we in een illusie van vrijheid leven (Stalin heeft zijn zin gekregen in Nederland en George Orwell zijn voorspellende visie heeft voet aan land gekregen in de werkelijk rondom ons).

  Het siert de NOS dat zij nooit een document hebben getekend met “spelregels”. De spelregels zitten in elk normaal denkend mens en dat zou voldoende moeten zijn. De visie van de NOS is daarom de juiste, ik hoop dan ook dat zei zich nooit zullen onderwerpen aan nog meer regels.

 12. Jac zegt: 24-02-12 om 22:36

  Uit misplaatste privacy-overwegingen wordt in de media weggemoffeld dat deze onverantwoordelijke man door bewust gevaarlijk gedrag ook het leven van anderen ( zijn redders ) in gevaar heeft gebracht.
  De Oranjes zijn een voorbeeld ons, het lagere volk.

 13. Elisa zegt: 24-02-12 om 23:01

  Prins friso, ging met eigen risico uit de lijn.. hij kon het verwachten.
  Maar alsnog is het verschrikkelijk..
  Ik hoop dat ie uit zijn coma komt.. doeegh

 14. witchie zegt: 24-02-12 om 23:46

  Ik ben het volledig met u eens dat u nieuws omtrent het koningshuis brengt aangezien wij in een monarchie leven en er recht op hebben belangrijke feiten te weten.
  Prins Friso is echter al jaren geen lid meer van het koningshuis. De koninklijke familie is zo coulant geweest u de ruimte te geven hun verdriet te tonen aan het nederlandse volk. Echt nieuwswaarde heeft dit nooit gehad aangezien het geen enkele waarde heeft voor de monarchie. Zolang koningin Beatrix haar taken naar behoren uitoefent hoeven wij niet te weten wat er in haar prive leven speelt en wat en met prinses Mabel en haar kinderen gebeurt is al helemaal niet onze zaak. Aangezien de RVD namens de koninklijke familie heeft verzocht afstand te houden vind ik het niet meer dan normaal dat u dat daarom ook doet.
  De mens is van nature erg nieuwsgierig maar het heeft geen nieuwswaarde te weten waar de prins verpleegd gaat worden, wat Prinses Mabel gaat doen en hoe haar kinderen omgaan met deze tragedie. Tenzij deze mensen zelf iets aan ons willen melden hebben wij maar te accepteren dat wij dit nooit te weten mogen komen.
  Het feit dat wij iets willen weten is niet hetzelfde als het recht iets te mogen weten en iets willen weten maakt dat nog niet tot nieuws.
  Zelfs als een grote groep mensen iets wil weten maakt dat nog geen nieuws.
  Dat zou namelijk betekenen dat ik een petitie kan starten om te weten te komen of uw ouders, broers, zussen en andere familieleden allemaal in goede gezondheid verkeren en als genoeg mensen deze petitie tekenen wij dus ook het recht hebben dit allemaal uit te zoeken en te publiceren.
  Het feit dat sommige mensen een openbare functie bekleden geeft ons niet het recht alles in hun priveleven te weten. Laat deze mensen dus met rust en respecteer hun privacy

 15. Rien van Vliet zegt: 25-02-12 om 00:09

  De houding van de NOS als weergegeven in voorbeeld 2 getuigt van een ivoren torenmentaliteit zoals de eindredacteur van het NRC ook liet zien in DWDD, met zijn adagium van The New York Times, ‘anything that’s fit to print’ of zoiets dergelijks. Theoretisch nog net kloppend maar naar de menselijke maat en fatsoensnormen onjuist en betweterig.

 16. Antonio zegt: 25-02-12 om 00:33

  Droevig, intens droevig, dat de koninklijke familie om zoiets vanzelfsprekends moet vragen. Het gaat helemaal niet om nieuwsgaring maar een onbeschofte bevrediging van puur voyeurisme.

 17. Onbegijpelijke uitleg. Er is geen enkele zinnige aanleiding om een verdediging te schrijven, of meent de NOS dat een bericht van de RVD aanleiding moet zijn voor een beleidswijziging?
  Ik mag toch hopen dat de NOS allang bedacht had, dat zodra de urgentie van de geozndheidstoestand af was, er geen reden is om mensen en materieel in Innsbruck of Lech te houden.

  Interessanter lijkt mij een toelichting of de titulatuur van Friso die de RVD hanteert wel terecht is, en of de RVD het journalistieke medium is om dit te doen. Friso behoort niet tot het Koninklijk Huis. is derhalve ook geen Koninklijke Hoogheid en valt niet onder de media verantwoordelijkheid van de RVD.

 18. P. de Boer zegt: 25-02-12 om 01:00

  Ik ben het helemaal met Robbert eens. Het is inderdaad nieuws dat prins Friso in het ziekenhuis ligt, maar ik begrijp niet dat mensen een bezoek aan de prins, door de koningin of door wie dan ook, nieuws vinden. Als er nou meer bekend werd van Friso’s situatie, dat zou ik willen zien, maar ik word het gezeur na ieder bezoekje zat…

 19. Wessel zegt: 25-02-12 om 01:03

  ‘Het doen en laten van het staatshoofd en familie bij dergelijke gebeurtenissen [...] is nu eenmaal nieuws, waar een heel breed publiek over geïnformeerd moet worden.’
  ‘is nu eenmaal….’ O ja, waarom?
  ‘doen en laten…’ U bedoelt… die en die hotel in, om zo laat, en zo laat eruit. Die en die zo laat in het ziekenhuis, zo laat er weer uit. ‘Nieuws’ (N.i.e.u.w.s.!) waarover ik geïnformeerd ‘moet’ (M.o.e.t.!) worden. En dat ook nog eens door een cordon journalisten die allen exact hetzelfde zien en verslaan.

  De NOS is vandaag gelukkig tot inkeer gekomen en pakt haar biezen. Althans, dat moet ik horen van uw verslaggeefster, die totnogtoe de treurige taak had bij het ziekenhuis te moeten posten.

  Maar dat krijgt u hier niet uit uw Uiterst Zorgvuldige, immer alles overwegende journalistieke strot. Nee, ook aan deze keuze lag wederom een Zorgvuldige Afweging ten grondslag. Grote Belangen.
  Spijtig dat Godfried Bomans niet meer leeft; een interview met de Journalist had in ‘Kopstukken’ niet misstaan.

  Gefeliciteerd met het winnen van de verkiezing van ‘s lands allerschoonste straatje.

 20. John zegt: 25-02-12 om 02:57

  Het brengen van nieuws gebeurd “on the fly” en “in the heat of the moment”. tot zover begrijp ik dat zeer, en vind dat ook fijn, want ik ben op de hoogte van het laatste nieuws.
  als een “item” of onderwerp echter een paar dagen oud is hoeft niet elk bezoek te worden vermeldt. Komt er echter nieuws wat “breaking” is, moet het voorrang krijgen.
  tot nu toe probeerdt de NOS de balans te houden. Er is ook concurrentie van bijv. RTL. En wat te denken van de Prive of andere roddel-blaadjes.
  Tip voor NOS, blijf actueel, scherp, onpartijdig en critisch.
  laatste tip: de media is i.h.a. links, en valt vooral rechts aan. houd aub zelf het midden aan en val ook eens links aan, laat de mensen zelf hun mening vormen ipv te proberen te sturen.
  ga door met goede journaals maken.

 21. Esther zegt: 25-02-12 om 09:28

  Het zou goed zijn als de NOS zich aan de zorgvuldige richtlijnen van de RVD zou houden en niet eigenwijs zijn eigen wetten en regels zou maken. Het doet me denken aan een puber die altijd de grenzen probeert op te zoeken en daar nog een hele uitleg bij weet te geven waarom het zo zou moeten.
  Overigens vind ik het heel fijn voor de familie dat de NOS er dit keer wel in mee gaat en ik hoop dat komende maandag er op gepaste wijze beelden worden gemaakt (niet suggestief als er een keer gelachen wordt en niet ingezoomd als het verdriet er duimendik op staat…)

 22. maria zegt: 25-02-12 om 10:14

  U heeft wel erg veel woorden nodig om uw eigen straatje schoon te vegen. Het RVD heeft een redelijk verzoek en u klinkt als een echte puber: Wij hebben dan ook nooit de media code ondertekend, wij hebben nou eenmaal het recht, wij kunnen het zelf wel bepalen..etc.
  En als prins WA maandag misschien aangedaan is gaan jullie dat mooi laten zien omdat jullie nou eenmaal verslag doen van de herdenking. Zwak en onvolwassen. Voyeurisme. Of is dat voor u gewoon synoniem aan journalistiek? ‘Sorry dat het misschien pijnlijk is voor de mensen die in beeld zijn maar het is nou eenmaal nieuws.’ Laat die mensen, ze hebben hun handen vol aan zichzelf.

 23. peter zegt: 25-02-12 om 10:57

  als ze de revalidatie uit eigen zak betalen krijgen ze privacy, als het om belastingcenten gaat en het ceremonieel in stand houden van het koningshuis mag de pers erbovenop zitten.
  het 1 bestaat niet zonder het ander,zonder publiciteit voor een koning zal het volk die koning niet financieel steunen of feodale belastingen afdragen.
  deze situatie levert wel de vraag op in hoeverre technologie en mankracht moeten worden ingezet om een mensenleven te behouden.
  wanneer is het beter om te sterven en wanneer moet men gereactiveerd worden?
  het gaat om kwaliteit van leven en morele verplichtingen.
  als zoveel mogelijk nu levende mensen koste wat het kost zo lang mogelijk willen leven, wat voor belastingen geeft dat voor onze nakomelingen.
  mogen wij onze plaats in deze wereld opeisen en behouden of moete we gewoon op de natuurlijke weg plaats maken voor het nieuwe leven?

 24. Jean Frenken zegt: 25-02-12 om 12:39

  Het is fijn dat de NOS zijn eigen grenzen wil stellen.
  Echter wat de totale en inmiddels maatschappijbrede onthutsing of woede heeft losgemaakt is het minachten van plichten. Namelijk: het recht op vrije meningsuiting gaat nooit voor de plicht om op een fatsoenlijke manier nieuws te vergaren en te verspreiden.
  Dat is precies wat ten grondslag ligt aan het gebeuren bij de NRC.
  Daar is alleen gekeken naar rechten en geen sekonde heeft de plicht om op een fatsoenlijke wijze journalistiek te bedrijven daar serieus een rol in overwegingen mogen spelen. Los van schendingen van andere plichten natuurlijk maar dat moge eenieder al een week lang duidelijk zijn. Ik hoop van ganser harte dat deze verwerpelijke methodiek dan ook heel ver blijft van de redactie tafel van de N O S.

 25. pieter zegt: 25-02-12 om 13:32

  Ik moet zeggen dat ik geen begrip heb voor het standpunt van de NOS. Zijn beelden van de Koningin in diep verdriet werkelijk zo belangrijk nieuws, zodat heel Nederland die beelden hoort te zien? Ik heb sterk de indruk dat de NOS sensatie en nieuws niet altijd uit elkaar houdt. Het feit dat de NOS de mediacode van de RVD niet ondertekend heeft is veelzeggend en laat zien dat respect voor andere mensen op een lagere plaats komt. Niet alles wat nieuws lijkt is ook nieuws en niet alle nieuws is zo belangrijk dat het met beelden getoond moet worden. Voorbeeld 2 in dit stuk, waarbij de NOS de foto’s uiteindelijk wel liet zien betekent een zeer grove schending van de privacy van de Koninklijke Familie door de NOS! Dit alles maakt dat mijn vertrouwen in de nieuwsweegave en de zgn. ‘objectiviteit’ van de NOS behoorlijk verminderd is.

 26. josé zegt: 25-02-12 om 14:33

  Nos: ik heb jullie nog nooit op immorele berichtgeving kunnen betrappen. Hou je journalistieke recht in eigen hand en laat je niet de wet voorschrijven door de RVD. Persvrijheid is een waardevolle zaak. Journalistiek bedrijven is op een fatsoenlijke manier nieuwswaarden publiceren, en weten wanneer je je wat ingetogener op moet stellen. Publieke personen hebben veel lusten en dit is nou eenmaal een van de “lasten” waar ze mee horen te dealen. Het hoort bij hun functie. Alle lof voor de Nos.

 27. Carolien engels zegt: 25-02-12 om 14:34

  ik snap dat de mensen van de pers graag nieuws willen brengen aan alle mensen in nederland wand iedereen wil weten hoe het met de prins gaat maar ik vind ook dat we de koningklijke famalie even moeten laten
  we willen zelf toch ook even met rust worden gelaten om verdriet te kunnen verwerken het is allemaal al erg genoeg ik hoop en wens dat de prins weer bij komd en dat we dan allemaal blij mogen zijn dat hij er weer is.

 28. jm de ruiter zegt: 25-02-12 om 15:16

  ik vind dat de familie nu met rust gelaten moet worden ze moeten nu een moeilijke besluit nemen dus geef ze de tijd

 29. Ies van der Reest zegt: 25-02-12 om 16:56

  Het is jammer dat de pers zelf bepaalt wat nieuws is en wat niet. En vervolgens gaat men dan van allerlei zaken erbij halen in de vorm van wat als en dan. Stellen jullie je eens voor jezelf voor dat er op elk moment dat je buiten komt, er tientallen fotografen staan te flitsen. Of je nu bekend bent of niet, dat is niet leuk. Dus, laat die mensen met rust.

 30. annerie zegt: 25-02-12 om 17:15

  friso is onverantwoord geweest om buiten de piste te gaan skien,maar hij is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn die dat doet. Desondanks gun je niemand om zo iets te overkomen.zelfs je ergste vijand niet. wat betreft de media :afstand houden (het is geen nationaal belang) en gun de naaste familie privacy. Stel je maar eens voor dat dat bij je thuis of bij vrienden gebeurd…….wie wil er dan tussen journalisten,cameras en micros doorlopen om naar binnen te kunnen gaan ? met oprecht medeleven voor alle betrokkenen,heel veel sterkte en rust toegewenst.

 31. Luuk zegt: 25-02-12 om 17:24

  vrijheid is niet kosteloos.

  vrijheid is tegenwoordig meestal ten koste van de onvrijheid van anderen.

  persvrijheid gaat dus altijd ten koste van… iets of iemand.

  wat mag persvrijheid de NOS kosten..?

 32. Ik respecteer alle meningen hoor maar las in 1 ervan; Voyeurisme, of is dat voor u gewoon synoniem aan journalistiek?

  Daar sla je de spijker mee op de kop! Ik hoef jullie niet te vertellen dat “de journalistiek” al jaren lang van het ene item naar het volgende holt. Nieuws – Nieuw…Maar of het altijd waarde heeft? Ik ben een aantal malen op plaatsen op vakantie geweest waar geen radio, geen tv, geen internet en geen mobiele telefonie was. Denk je dat ik ook maar 1 moment “het nieuws” gemist heb?

  Ik kijk er gewoon niet meer. Simpel.

  Dit is gewoon mijn mening heh ;-) Niet boos worden!

 33. Bart zegt: 25-02-12 om 18:23

  Ik lees het NOS nieuws zeker 5 keer dagelijks, als een item waardevol zou kunnen zij klikken/kijken we gewoon verder.

  Een z.g. “life ” aanvulling op al dit nieuws is voor mij wat indringend, en de intervieuws van commerciele zenders of een PowNed, of hoe het mag heten, zie ik als een soort “vieze man reporter” , het kwijl en sensatie geil worden van een nieuws item druipt van het scherm.

  Dit is ook een motief om de ( Nederlandse ) televisie de gehele week te negeren ..

  Of er is een wekelijks slepende zaak met 3 krijsende mannen in witte pakken ( toppers ??) of ander rampzalige ervaringen met tante Bep en ome Rinus op vakantie in Turkije, of met Arno en Gratje in een verkeersovertreding ( wegmisbruikers?)

  Dus voor echte kwaliteit moeten wij helaas wat verder te kijken op overige Europese zenders , buiten dit Torremolinos in het vlakke land !

  Een respectvolle afstand bvan de media tot de tragiek van Friso is dan ook wel gepast lijkt me.

 34. Emma zegt: 25-02-12 om 20:34

  De RVD vraagt de pers helemaal niet om afstand te houden van iedereen, maar van het GEZIN van (prins) Friso. Dat vind ik vanzelfsprekend, dat men daarvan respectvol afstand houdt.
  Jullie gaan er als NOS niet op in dat het echtpaar in de afgelopen week de prinselijke status teruggekregen heeft, schijnbaar zonder enig vooroverleg. Een dergelijk besluit moet officieel toch via de Raad van State lopen?

  Los van dat punt hoop ik dat Friso nog beademd wordt, zodat er nog een keuze is. Zou een onbekende ook 50 minuten gereanimeerd zijn? Als je leert reanimeren, wordt gezegd dat je niet mag stoppen, dus dat je je besluit goed moet afwegen.
  In dit geval heeft dat besluit tragische gevolgen: een mens is opgesloten in een lichaam dat nog functioneert met een brein dat dat niet meer doet. Dit wil toch niemand, het beruchte ‘kasplantjesbestaan’.

  Daarom hoop ik zó dat er een keuze is, dat beademing (als ze er aan toe zijn), gestaakt kan worden zodat hij rustig weg kan glijden.
  Zou dat gebeuren, dan kunt u daar als NOS ook niet omheen. Dat nieuws moet u brengen – tenslotte brengt elke omroep het, elk medium plaatst foto’s. Dat is jullie taak.

  Tja, de discussie over wel of niet ethisch handelen door de NOS, dat lijkt me een zaak van de eindredacteur en niet van het publiek. Jullie worden er voor betaald om het nieuws te brengen en het soms te maken, wij zijn de consumenten. Daar ga ik dus niet op in.

  Voor mij is dit blog een plek waar ik mijn diepe medelijden en medeleven met de familie en vooral met de Koningin kan betuigen.
  Zij moest haar jongste zoon vragen om haar hand vast te houden, iets wat Friso uit zichzelf gedaan zou hebben. Wat zal ze hem missen, wat een verdriet, ook voor Mabel en voor die twee kleine meiskes.
  Achteraf (nu de ‘echte’ artsen gesproken hebben) begrijp ik ook wel waarom het regeringstoestel gebruikt moest worden, iets waar ik vorige week nog geen begrip voor had. De gezondheid van Friso was dermate kritiek dat het wel degelijk nodig was, hij had die eerste dagen kunnen overlijden. Dat had ik eigenlijk ‘liever’ gehad dan dit: een briljante geest is verdwenen, weg. Drie keer een bul halen, dan ben je ontzettend slim, en nu ben je alleen nog een omhulsel … Vreselijk!
  En het gezeur (in de reacties) over ‘eigen schuld’ e.d. vind ik zo flauw! Je neemt nooit dit risico, iedereen, maar dan ook iedereen, is bang voor het leven als een kasplantje waartoe Friso veroordeeld is. Niemand doet dit zijn familie aan, niemand doet dit zichzelf aan.

  Dingen die met de Koningin te maken hebben, blijven nieuws, dus als er verandering zou optreden, is het fijn als dat ons gemeld wordt.
  Wij blijven de consument, die toch willen weten of er verandering is, wat er gebeurt en wie er is. Dat is menselijk en daar spelen de media logischerwijs op in. Blijf dat dus doen, NOS.
  Maar ga er niet ietwat verdedigend over bloggen, want wij zijn consumenten die jullie product afnemen.

  Ik wens de familie en de Koningin als moeder alle sterkte toe in deze afgrijselijke situatie, in deze afschuwelijke tijd.

 35. John zegt: 26-02-12 om 03:56

  Met respect voor de achterliggende gedachte…..

  Overal kan vanaf geweken worden in speciale omstandigheden.
  De nos heeft nooit ondertekend dus dat staat ook niet in de weg !
  De nos is nogal onverzettelijk stoicijns……doet wat het wil , stoort
  zich OOK niet aan wat vele nederlanders ervan vinden…..

  johnvanprooijen7@gmail.com

 36. Bastiaan ten Dam zegt: 26-02-12 om 12:04

  Wikipedia:
  Nieuws in de journalistiek is berichtgeving over iets wat nog niet bekend was.
  Daarbij geldt ook dat nieuws een need to know-element dient te bevatten.

  Moeten we dan weten dat familie op bezoek is geweest of kunnen we dat wel raden?

 37. Klaas zegt: 26-02-12 om 12:16

  De media moeten wel beseffen dat wij degenen zijn die hen beoordelen op hun moraal. Nu gedraagt de media, onder het mom van persvrijheid, zich als een allesbepalende, autoritaire macht. En of dat nou zo goed is betwijfel ik.
  Enige zelfkritiek van de media zou wel terecht zijn, maar daar merk ik erg weinig van. Ik vind de toelichting van de NOS hierboven dan ook erg zwak.

 38. Puck Lemmens zegt: 26-02-12 om 16:43

  Als we nu eens zouden ophouden met praten…. wie gelooft in God alleen nog maar de handen wil vouwen voor een gebed en wie wil geloven in het goede het hoofd wil buigen in stilte; wellicht mag er door onze gebundelde kracht een wonder gebeuren

 39. Ik wens de familie en vooral koningin Beatrix en prinses Mabel,Ook de kinderen van Prins Johan Friso en prinses Mabel heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
  Ook namens me Man Hans Janssen.

 40. Fred Veenman zegt: 26-02-12 om 20:28

  Geen zee gaat ons te hoog, geen uitdaging veranderd onze koers,
  wij blijven altijd geloven in onze bestemming en beproeving.
  Prins Johan Friso is van ver gekomen en heeft zich ontwikkeld als
  een ” Groot man “, het mag niet zo zijn, dat dit licht dooft.
  Blijf alstublieft vertrouwen in een gedachte die wij allen delen,
  Buigen doen wij alleen voor de koningin, maar nooit voor de stilte die nu heerst……Veel sterkte en moed voor U mijn Koningin en uw dierbaren.
  Voor de media zeg ik, bericht mij in het licht van respect en eer het prive moment dat wij hun zo gunnen.

 41. Jack Jardin zegt: 28-02-12 om 12:22

  Even inhakend op twee opmerkingen over prins Friso’s titel:
  Als zoon van Hare Majesteit en ZKH Prins Claus is hij een vanaf geboorte een Koninklijke Hoogheid. Dit staat los van lid zijn van het Huis of van de Familie.
  De aanspreektitel Koninklijke Hoogheid raakte hij dan ook niet kwijt na zijn huwelijk, wel de titel Prins der Nederlanden.
  De Hoge Raad heeft er verder niets mee van doen.
  En dan nog even inhoudelijk: een NOS juffrouw voor het ziekenhuis, die precies herhaalt wat haar collega in de studio ons vertelde is nogal over de top, en dit gebeurde vele malen. In het journaal tekst en uitleg, dan over naar een man/vrouw ter plaatse, en ja hoor, weer dezelfde tekst en uitleg.
  Triest hoogtepunt was de verslaggever die de dag van het ongeluk voor een uitgestorven Paleis Noordeinde stond te blauwbekken om te herhalen wat ons al verteld was. Volslagen overbodig en eigenlijk nogal komisch, je zag hem denken: wat doe ik hier in hemels naam?

 42. mark zegt: 28-02-12 om 20:50

  Waar blijft nu die échte NOS Ombudsman en de button in het hoofdscherm ipv een zoekweg? De herstelpagina is ook al verouderd….

 43. mark zegt: 28-02-12 om 20:54

  @ emma:
  friso en mabel hebben geen prinselijke status teruggekregen, hij is (en zij uit courtoisie) een Koninklijke Hoogheid van Oranje-Nassau. De titel Prins der Nederlanden draagt hij niet meer sinds zijn huwelijk en Mabel heeft deze nooit gehad. Hun kinderen hebben geen prinselijke titel (noch HKH) maar zijn gravinnen.

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Brand in Loonse en Drunense Duinen nog niet geblust 19/07/2018
    Nog steeds is de brand in de Loonse en Drunense Duinen niet geblust. De brand in het natuurgebied in Noord-Brabant brak gistermiddag uit. De brandweer is de hele nacht bezig geweest, maar het vuur is nog niet overal gedoofd. Een gespecialiseerd brandweerteam uit Overijssel gaat het gebied in om de kleine brandhaarden die er nog zijn 'uit te kloppen […]
   • 'Verdachten van gifgasaanslag Skripal bekend' 19/07/2018
    Britse onderzoekers denken te weten wie de zenuwgasaanval op oud-spion Sergej Skripal hebben uitgevoerd, meldt het Britse persbureau Press Association. Het gaat om Russen die met beelden van bewakingscamera's zijn achterhaald, heeft een bron bij het onderzoek aan PA laten weten. De personen op die beelden zijn gekoppeld aan douanegegevens over reizigers […]
   • Wekdienst 19/7: uitspraak zaak-Lieke S. en Touretappe finisht op Alpe d'Huez 19/07/2018
    Goedemorgen! Lieke S., die ervan wordt verdacht dat ze naar Syrië wilde afreizen, hoort de uitspraak in haar zaak en de renners in de Tour de France hebben een zware etappe voor de boeg. Vandaag schijnt de zon weer vaak tussen de wolken door. Het wordt 23 tot 30 graden, daarmee is het bijna overal zomers warm. De wind waait zwak of matig uit het noorden. Moe […]
   • Gewenste salaris Randstad-klanten was tijdelijk te zien voor anderen 19/07/2018
    Als je je inschrijft bij een uitzendbureau en opgeeft hoeveel geld je wil gaan verdienen, verwacht je niet dat anderen dat kunnen inzien. Toch was dat wel mogelijk bij uitzendbureau Randstad. Ook adresgegevens en mobiele-telefoonnummers waren voor onbevoegden in te zien. Beveiligingsonderzoeker Dennis Veninga van Networking4all ontdekte het beveiligingsprobl […]
   • Ook basisschooldirecteuren willen meer salaris, en gaan actievoeren 19/07/2018
    Basisschooldirecteuren gaan na de zomer voor zichzelf actievoeren. Ze zijn ontevreden met de uitkomst van de salarisonderhandelingen voor leraren. Zo verdienen in de nieuwe cao de bestbetaalde leraren meer dan de meeste adjunct-directeuren. "Het is nu tijd om voor onszelf op te komen", zegt Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders. […]
   • Inwoners uit rebellengebied Syrië worden geëvacueerd 19/07/2018
    In twee dorpen in de provincie Idlib in Syrië is begonnen met de evacuatie van inwoners en strijders. De dorpen al-Foua en Kefraya worden al jaren belegerd door rebellen die tegen Syrische president Assad strijden. Assad zegt in ruil voor de evacuatie honderden gevangenen vrij te laten. Meer dan honderd bussen zijn afgelopen nacht het dorp ingereden, meldt h […]