De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Sociale media en jongeren

Gelukkig zijn er bloggers. En gelukkig zijn die begaan met de NOS en de betrouwbaarheid van het NOS Journaal. Waarvoor veel dank.

In reactie op alle kritiek over een NOS-onderwerp over het gebruik van sociale media door jongeren wil ik graag eerst even terug naar de basis. De NOS doet verslag van alles wat maatschappelijke belang heeft en relevant voor ons publiek is. Dat kunnen grote nieuwsontwikkelingen zijn, wetenschappelijke ontdekkingen, maar daar hoort ook het signaleren van trends bij. De enorme toename van het gebruik van sociale media onder jongeren is onmiskenbaar een trend. Ook zonder onderzoek kan ik me voorstellen dat we daar aandacht aan zouden besteden. Op basis van gesprekken met leraren, jongerenwerkers, ouders en uiteraard de jongeren zelf, zouden we daar een prima reportage over kunnen maken. Die waarschijnlijk dezelfde strekking zou hebben als onze uitzending van vorige week maandag.

In dit geval hebben we gekozen om het onderwerp ‘op te hangen’ aan een onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Onze redacteur die als specialisme onderwijs en jongerencultuur heeft, ontving het onderzoek op 1 mei. Vorig jaar hebben we ook een onderwerp gemaakt met als aanleiding een onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij.  Het feit dat we al eerder een onderwerp hebben gemaakt over een onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij geeft aan dat er al eerder kritisch door onze redactie is gekeken hun publicaties.

Wat hebben we in dit geval gedaan?

Op 2 mei hebben we de Nationale Academie voor Media en Maatschappij gevraagd naar de kwalitatieve resultaten (red. gesprekken met 85 jongeren). Daarop kregen we het volgende antwoord:

“Wij hebben slechts opnamen en ruwe uitwerkingen van de groepsgesprekken. Wij niet van plan geweest deze apart te rapporteren. Het kwalitatieve onderzoek is deze keer echt uitgezet als voorbereiding voor de inhoudelijk opzet van het kwantitatieve onderzoek. Op deze wijze zijn wij in staat geweest de stellingen te definiëren geheel gebaseerd op de belevingswereld van jongeren. Dat levert de beste en meest betrouwbare gegevens op.”

Zoekend naar een deskundige op het gebied van sociale media kwam onze redacteur uit bij Jan van Dijk, Hoogleraar Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Twente. Expert en adviseur op het gebied van sociale gevolgen van ICT. Auteur van De netwerkmaatschappij: Sociale aspecten van nieuwe media.

We hebben rechtstreeks contact met hem opgenomen. Het onderzoek dat we van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij hadden ontvangen, is aan hem doorgestuurd. Onder een embargo-afspraak. Daarna kreeg onze redacteur de volgende email van Van Dijk:

“Interessant onderzoek. Resultaten, hoewel niet representatief te noemen zijn geloofwaardig. Komen ook overeen met mijn eigen kennis. Waar ik in dit rapport bezwaar tegen heb, is de koppeling aan de Skinner Box en de suggestie van manipulatie van jongeren door een extern medium van buiten. Het zijn de jongeren zelf die dit doen! Met behulp van een tool die op een gegeven moment dwangmatig gedrag kan veroorzaken. Er is geen sprake van manipulatie”. 

De Box van Skinner hebben we in de berichten derhalve niet genoemd.

Van Dijk schreef verder: “Geen van de begrippen is wetenschappelijk onderbouwd, ook niet als dit gesuggereerd wordt (FOMO is geen erkende disorder of zo). Verder moeten begrippen als stress, gewenning en verslaving goed onderscheiden worden en deze drie van bekende algemene behoeften van jongeren aan de vorming identiteit en de voor hen zeer relevante peergroup omgeving. Ik zou in het verslag vooral aandacht besteden aan de antwoorden van de jongeren op de vragen, niet aan de vermeende context (Skinner , behaviorisme-straffen en belonen e.d.) Een beschrijving van de antwoorden van de jongeren kan een heel mooi artikel/item opleveren.”

Ook was hoofdstuk 1 van het boek door hem bijgevoegd:

“Ik hecht mijn Inleidend hoofdstuk van het Basisboek Social Media (D. van Osch en R. van Zijl Red.),Boom Lemma 2011 aan. Je hoeft alleen de korte paragrafen 1.4.5 (over stress) p. 24[25 en 1.4.7 (over verslaving) p. 26/27 te lezen.”

Op pagina 28 schrijft van Dijk:  “Het verschijnsel social media¬verslaving zal de komende jaren ongetwijfeld toenemen. Het gebruik van social media appelleert aan zo’n geweldige sociale behoefte, en er is zo’n grote sociale dwang van buiten dat sommigen hierbij geen maat weten te houden.”

Van Dijk stelde verder dat het onderzoek, in tegenspraak tot de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, volgens hem niet representatief te noemen was voor 984.000 Nederlandse jongeren in de leeftijdscategorie 13 tot en met 17 jaar, maar zeker wel geloofwaardig. Naar aanleiding van die opmerking hebben we in onze berichtgeving de resultaten omschreven als: “het blijkt uit onderzoek onder 500 jongeren”.

Behalve de contacten met Jan van Dijk heeft onze redacteur ook gesproken met diverse jongerenwerkers. Zij heeft de uitkomst van het onderzoek: “Jongeren lijden aan Sociale Media Stress” aan hen voorgehouden en hen gevraagd of zij dit herkennen. Die antwoorden waren allen bevestigend.

Na uitzending ontving onze redacteur op 9 mei 2012 de volgende mail van Jan van Dijk:

Geachte, ik ben vandaag gearriveerd op Sicilie (vakantie). Jullie hebben er een prachtig item van gemaakt maandag. Prachtig gecomponeerd. En verantwoord. Complimenten. Jullie Vlaamse collega`s hebben het ook opgepikt, want zij gaven niet toevallig op dinsdag aandacht aan hetzelfde onderwerp. Groet Jan van Dijk

De NOS brengt duizenden onderwerpen per jaar. Wij doen onze uiterste best om die alle te checken en er een gezonde dosis journalistieke achterdocht op los te laten. Dat is ook in dit geval gebeurd. Wat we intern hebben geleerd van dit geval is dat we nog zorgvuldiger moeten afwegen welke formuleringen we uiteindelijk kiezen. In dit geval zit het vooral in “het blijkt uit onderzoek onder 500 jongeren”. Als we daar bv hadden geschreven: dat komt naar voren uit gesprekken met etc, dan was al deze verwarring niet ontstaan.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Sociale media en jongeren”

 1. Prof. Dr. Ir. Kortsluiting zegt: 15-05-12 om 13:56

  Ik heb alleen wel es de indruk dat jullie site gehackt is want soms staan er berichten tussen waar je sokken van afzakken.

 2. Dit stuk is ook verschenen op De Nieuwe Reporter. Lees de discussie over de reactie van Marcel Gelauff op de kritiek hier: http://www.denieuwereporter.nl...../#comments.

 3. peter zegt: 15-05-12 om 20:22

  het feit dat onze kinderen vanuit de regering commerciele hypes opgedrongen krijgen als must in de maatschappij zegt voldoende over de zakenkabinetten over de gehele wereld.
  het enige wat dit gaat opleveren zijn meer verkeersdoden en een mensheid die zijn gratis gekregen lichaam niet weet te benutten.
  hoe zat het ook weer met vooruitgang,evolutie en de intelligente mens?
  ik snap heus wel dat er nuttige gadgets worden uitgevonden of dat er iets goed uit voort kan komen,maar de huisrobot is het volgende en wat moet dat weer gaan kosten waar men niet zonder zegt te kunnen.

 4. John van Dokkumburg zegt: 19-05-12 om 10:56

  Media moet niet als een ont-of afleidende bron ( rondjes om dezelfde oude moderne behoeften ) thema,s blijven draaien , maar als spiegel en hekkensluiter naar hun ziel gaan verlangen, zodat er over deze oude zaken geen vragen meer overblijven dan de vragen van hoe iets kan zijn misgelopen en daarbij naar alle mogelijke oplossingen/gedragsveranderingen toewerken, (verbanden met andere in de ziel , zelfde themas leggen ) want hier horen we nooit iets over (een gemis) , vandaar de verslavingen (onzinnige belangstelling) onder jongeren op hun media omdat ze zelf geen echte vragen of nuttige antwoorden meer kunnen vormen ! Doe eens goed je best redactie , het is er niet altijd zo om maar weer interesant, vlot , lollige of grappig te zijn .

  Wij , volwassen , moeten als een deskundig panel breed liggende sociale problemen in de wereld benoemen , en daar hoort politiek als het enige pad naar morgen niet bij want die duffe leiders doen op hun manier helaas altijd ook niets aan de nood van ongelukkige mensen, zij hebben in de diepte nooit oog voor de vrije wil van de vooruitgang die leeft in een eenling begrepen , dus zij horen het analiserende inzicht en hun blindheid ook in te zien .

  Hoop snel dat jullie eens wakker worden en geen slaaf van geschiedenis kanaal ANP blijven , onthoud dat negatieve veranderingen zoals we hebben geconstateerd bij jongeren maar ook bij ouderen, niet iets moet zijn waar jullie je toe gedwongen, bij stilstaan en aldus mee bezich mogen houden , omdat goede beelden over deze mensen echt wel meer weet te bereiken, en zij, die altijd met grote mond, (de dwaze negatievelingen, de egoisten, de media oplichters ), niets geen verrasingen kunnen aanvoeren, dan hun eigen kanaal maar op moeten zetten !

 5. peter zegt: 24-05-12 om 09:29

  onze jongeren zitten met media die hun foppen voor de doekoes.
  sinds wanneer was media sociaal?

 6. peter zegt: 24-05-12 om 09:40

  de groeieconomie dwingt de geldbelusten de burger en hun kinderen en liefst in de toekomst het ongeboren kind of de overledene nog financieel te plukken of op schuld te zetten met de meest dwaze verzinsels die wij nodig zouden moeten hebben.

  het ongeboren kind gaat geld kosten omdat als deze geboren wordt een belasting voor de wereld zal vormen.

  de overledene krijgt een naheffing omdat deze nog niet dood had mogen gaan en de zorg nog 3 ton had moeten opbrengen,als ze kunnen zouden ze de doden weer tot leven wekken om de achterstallige schuld nog te laten verdienen of om te straffen dat deze dood durfde te gaan voordat de rekening betaald was.

  en mensen die geen kinderen kunnen krijgen moeten ivf behandeld worden om de vergrijzing tegen te gaan, met hoge nood kun je ook een vliegtuig naar haiti sturen na de aardbeving heel snel de weeskindjes te deporteren en in de verkoop gooien op de adoptiemarkt,kunnen ze wat terugdoen voor het westen.

  of klink ik nu doorgedraaid?

 7. John zegt: 25-05-12 om 21:08

  Gelukkig zijn er bloggers. En gelukkig zijn die begaan met de NOS en de betrouwbaarheid van het NOS Journaal. Waarvoor veel dank.

 8. Jacqueline zegt: 03-06-12 om 13:33

  Betrouwbaarheid van het journaal? Gaat er bij mij niet in! Ik heb laatst een reactie gestuurd op een artikel waarop ik dus geen antwoord gekregen heb. Verder vergelijk ik het nieuws met andere media. Wat me dan opvalt is dat de NOS erg behouden overkomt. Alsof de burgers niet kunnen dealen met slecht nieuws. Als je terugscrollt naar eerdere berichtengevingen van de NOS dan merk je pas hoe ze iedere keer een eerder bericht in een andere context plaatsen. Wat moet je dan nog geloven? Ik houd me maar aan de berichtgevingen van BBC en CNN. Daar heb ik meer aan.

 9. John zegt: 07-06-12 om 15:31

  @Jacqueline
  Ik ben het dus met je eens.
  Ik had stevige (nette) kritiek op de opmerking betrouwbaar en dat blogger zo erg voor
  de NOS zijn Deze reactie werd ik geloof twee keer niet geplaatst.
  Ik noemde Marcel arrogant om zijn aanhef in het bovenstaande artikel.
  Later heb ik uit frustratie de aanhef gekopieerd en geplaatst …. (Zie boven)

  DIE IS WEL GEPLAATST !!!!!!!

  Het gaat dus niet om de naam die je hebt……. maar wát je zegt !!!!

  Hoe betrouwbaar is een dergelijke selectie ?

  johnvanprooijen7@gmail.com

  Ps.
  Wél plaatsen hé ?

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Nederlandse aids-pioniers: 'We zagen alleen dat wie besmet was, doodging' 21/07/2018
    Maandag gaat in de RAI in Amsterdam de grote internationale aids-conferentie van start. In 1992 vond dezelfde bijeenkomst ook in de hoofdstad plaats. Die was destijds op het laatste moment van Boston naar Amsterdam verplaatst, omdat de Verenigde Staten weigerden om mensen met hiv/aids toe te laten. Onder de deelnemers in 1992, en deels ook nu, zijn vier aids […]
   • Tientallen containers van schip gevallen in haven Rotterdam 21/07/2018
    In de haven van Rotterdam zijn vannacht zo'n 40 lege zeecontainers van een binnenvaartschip gevallen en in het water terecht gekomen. Dat gebeurde in de Amazonehaven op de Maasvlakte. Bij het laden en lossen van het schip ging iets mis, waardoor de tientallen containers in het water terecht kwamen. Wat er precies fout ging is niet duidelijk. Medewerkers […]
   • Wekdienst 21/7: Koningsdag (in België) en een nieuwe metro in Amsterdam 21/07/2018
    Goedemorgen! In Amsterdam wordt de Noord/Zuidlijn feestelijk geopend en bij de zuiderburen vieren ze dat Filip vijf jaar op de troon zit. Het wordt vrij zonnig, maar er kan vooral in het zuiden en oosten weer een enkele bui ontstaan. Op de meeste plaatsen blijft het verder droog. Het wordt tussen de 25 en 30 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht […]
   • Motief dader steekpartij Lübeck nog altijd onduidelijk 21/07/2018
    Het is nog altijd onduidelijk waarom een man gistermiddag in de Duitse stad Lübeck instak op mensen in een volle bus. Bij de steekpartij raakten tien mensen gewond, onder wie een man en vrouw van 21 uit Friesland. Vijf passagiers moesten naar het ziekenhuis, drie van hen zijn er slecht aan toe De dader, een 34-jarige Duitser die in Iran is geboren, heeft ove […]
   • Lowbudgetfilm over kankermedicijnen raakt gevoelige snaar in China 21/07/2018
    De Chinese fantasyfilm Asura, met een budget van 100 miljoen euro, werd deze week al na twee dagen uit de bioscopen gehaald vanwege tegenvallende bezoekersaantallen. Ondertussen is de slechts 300.000 euro kostende productie Dying to Survive nu al een van de best bezochte films van het jaar in China. De net afgestudeerde studente Zhan 'er Sun komt net de […]
   • Burberry verbrandt voor miljoenen aan kleding: 'Het mooie verhaal is weg' 21/07/2018
    Wie aan Burberry denkt, denkt aan luxe en exclusiviteit. En dat wil het Britse modehuis graag zo houden. Zo graag, dat het bedrijf afgelopen jaar voor tientallen miljoenen euro's aan eigen producten heeft verbrand. Onverkochte kleding, accessoires en parfum ter waarde van omgerekend 31 miljoen euro gingen in vlammen op. En dat gebeurt vaker: de afgelope […]