De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Veel reacties op nieuwe vormgeving NOS Journaal

De afgelopen dagen zijn er erg veel reacties binnengekomen op onze nieuwe decor, leaders en muziek. Veel mensen willen er iets over kwijt, wat nog maar eens laat zien dat het NOS Journaal van iedereen is en heel veel mensen er een mening over hebben.

De meeste reacties zijn positief. Modern, verfrissend, eigentijds en gedurfd lees en hoor ik onder meer. Sommigen herkennen heel goed dat we het nieuws meer willen vertellen en dat we daarom deze vorm hebben gekozen. Anderen zijn negatief: te druk, afleidend, rommelig, dat lopen is overbodig, lelijk, waarom staat Rob Trip eigenlijk?

Over smaak valt niet te twisten uiteraard, maar nog even kort waarom we dit doen: we willen het NOS Journaal in zijn uitstraling newsier en urgenter maken en het nieuws dichter bij u als kijker brengen. Het nieuws nog centraler stellen. De presentator meer een anchor maken die het nieuws meer vertelt en wat minder voorleest. Wat minder stijf dus. We proberen dat te bereiken door Sacha de Boer en Rob Trip aanweziger te maken; in combinatie met de grote beelden in het decor en de kleine bewegingen van de camera. En natuurlijk doordat ze nu staan en mogen bewegen. Vooral het NOS Journaal van 20.00 uur onderscheidt zich. Dat Journaal moet het vlaggenschip blijven waar we het nieuws van de dag samenvatten en op een rij zetten.

Veel opmerkingen gaan over de toon en de taal. Sommigen hebben het gevoel dat we meer richting popularisering opschuiven. Ik herken dat eigenlijk niet. De toon is wel hier en daar wat losser, maar we willen niet populariseren. Dat is niet wat we zoeken. Het gaat vooral over eigentijdser zijn in HOE we ons nieuws vertellen. Dichtbij zijn gaat niet over welke onderwerpen we maken, maar gaat over onze onderwerpen zo maken dat ze u als kijker gemakkelijker bereiken. Dat is echt wat anders dan popularisering.

Presentator Rob Trip zegt erover: “Ik denk dat mijn teksten nauwelijks anders zijn dan in het oude decor. Misschien in een enkele zin of een enkel woord, maar vertellen gaat wel een stuk makkelijker in dit nieuwe decor. De kleine bewegingen van de camera, in combinatie met mijn eigen bewegingen en de grote beelden in het decor zorgen zeker voor een meer losse uitstraling. En dat is precies wat we willen. Ik denk dat je pas na een langere periode kan zeggen wat er nu precies is veranderd aan onze toon en taal.”

De muziek onder wat wij de headlines noemen (de aankondiging van de 3 belangrijkste onderwerpen aan het begin van de uitzending) stond maandag te hard. Dat is dinsdag onmiddellijk aangepast.

De grafische effecten in het decor achter de presentator vinden veel mensen te druk en soms afleidend. Ik denk dat dat vooral speelt als je de presentator heel dichtbij ziet, want dan lijken de bewegingen sneller. We kijken even aan hoe dat over een paar weken voelt.

Andere kijkers zeggen wat over de vloer van de studio. De vloer van de studio is een probleem. Hij is geverfd vlak voordat we zondag gingen uitzenden, maar de verf op de ondergrond is kwetsbaar. We zoeken naar een oplossing.

De komende weken wordt in de kleine studio op de redactie ook een nieuw decor gebouwd. Daar komen straks overdag de Journaals vandaan en ook NOSop3. Net als de afgelopen jaren. We hebben deze kleine studio de afgelopen maanden gebruikt voor alle Journaals om in onze grote studio (die we delen met Nieuwsuur) ons nieuwe decor te kunnen bouwen en er mee te kunnen oefenen voor het gewone Journaal. En ook het Jeugdjournaal komt uit de grote studio.

We hebben twee studio’s voor het NOS Journaal omdat we vaak twee zenders tegelijk moeten bedienen. En in de grote studio kan technisch veel meer.

En tot slot: zo’n nieuw decor en een nieuwe opzet van de Journaals is een erg ingewikkelde operatie waar veel mensen aan meewerken. Kinderziektes zijn er altijd. Redactie, presentatie, technici en regie moeten wennen en allerlei nieuwe gewoontes en werkwijzen leren. Dus gaat er wel eens wat fout. En dan zijn we ook nog een bedrijf dat 365 dagen per jaar doorgaat, waar het nieuws altijd voor gaat. Ik ben dus erg benieuwd hoe over een paar maanden tegen het nieuwe NOS Journaal wordt aangekeken. Want u als kijker moet natuurlijk ook even wennen.

 Update 1

De naambalkjes staan voortaan zo dicht mogelijk bij waar betrokkene in beeld is. En zo dat ze niet in de weg staan. Daarom soms links en soms rechts.

Goes staat op de kaart van de weerpresentatie en niet Middelburg, omdat we verspreid over Nederland steden hebben gekozen, niet per se de hoofdsteden van provincies.

In 2014 willen we overstappen op HD. De huidige apparatuur in de regie en studio moet eerst volledig zijn afgeschreven. Het nieuwe decor is geschikt voor HD. Overigens: lang niet al het beeld, dat we binnenkrijgen is HD.

De gong zit in de beginleader van 18.00 uur, 20.00 uur en het Late NOS Journaal. En aan eind van de eindleader van elk Journaal.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


251 reacties op “Veel reacties op nieuwe vormgeving NOS Journaal”

 1. Erwin zegt: 30-05-12 om 09:00

  Duidelijker kan niet. Na een prachtig, modern en vernieuwend decor en huisstijl ook een heldere uitleg en openheid van zaken over de keuzes die gemaakt zijn en waarom. Via Twitter en hier een leuk kijkje achter de schermen én antwoorden voor de critici. Super!

 2. Freek Katteler zegt: 30-05-12 om 09:11

  Over het algemeen ben ik redelijk positief over de nieuwe vormgeving.
  Ik stoor mij echter aan de vele kleine bewegingen van de camera’s, waardoor het beeld minder rustig is om naar te kijken.

 3. Maarten zegt: 30-05-12 om 09:13

  Ik vind de studio erg mooi, de verdere huisstijl is opnieuw verbeterd, dat is leuk om te zien. De leader heeft wat mij betreft een hoog super-nintendo gehalte. Ook de eindleader. Duik weer eens met een mooi orkest de studio in, net als voorgaande jaren en neem een mooie leader op. Verder succes gewenst met de vernieuwingen! Ga zo door.

 4. Bas zegt: 30-05-12 om 09:29

  Het zal in elk geval lang wennen worden.

  En waarom? Ik zie de noodzaak niet.

 5. Roy zegt: 30-05-12 om 09:40

  Beste NOS,

  Wanneer zetten jullie de naambalkjes links en wanneer rechts?

 6. Ach ja, je mag nooit te veel kritiek hebben op vernieuwing, want vernieuwing is tegenwoordig synoniem aan verbetering toch?

  Als ik bovenstaande zo lees dan worden zaken belangrijk gevonden die voor misschien zelfs wel een minpunt zijn zoals: newsier en urgenter.
  De journaals van de NOS hebben altijd mijn voorkeur (gehad). Goede rustige presentatie waardoor je je kan focussen op het nieuws dat gebracht wordt. In dit nieuwe decor is veel beweging rond de presentator, die zelf een beetje verloren gaat in de grote ruimte.

  Afwachten maar, maar de eerste gevoelens zijn niet positief.

 7. Mar zegt: 30-05-12 om 10:10

  we vinden het nieuwe decor v.h. journaal erg leuk, minder
  is het heen en weer geloop v.d. presentatoren, is gewoon
  overbodig, tenslotte is alle verandering geen verbetering,
  maar over smaak valt te twisten

 8. Elbie zegt: 30-05-12 om 10:25

  Ik vind het er mooi uitzien, ook de nieuwe manier van presenteren bevalt wel. Alleen de tune van de journaals, anders dan die van 8 uur is volgens mij iets te simpel zonder duidelijk begin of eind, ook daar zou de gong wel in mogen volgens mij.

 9. Maarten zegt: 30-05-12 om 10:35

  Over het algemeen kan ik me prima vinden in de nieuwe vormgeving en de opfrissing van het format van het 8-uurjournaal.

  Toch 2 opmerkingen:
  Ik vind het storend dat ik Rob Trip afgelopen week een paar HOORDE lopen, met name als hij in het begin richting de camera loopt terwijl hij nog niet spreekt. Als Sacha de Boer straks een keer schoenen met hakken aantrekt is het misschien nog wel erger. Is daar niet wat aan te doen qua materiaalgebruik in de vloer of misschien gewoon qua microfoon-instellingen?

  M’n grootste “ergernis” (voor zover je daar van kunt spreken) gaat echter over het weer. Waarom is er voor gekozen om die weercomputer zo ingewikkeld te maken qua bediening? Je ziet de weerman/vrouw constant zoeken naar het goede knopje om in te drukken, terwijl het volgens mij weinig toevoegt: het weerverhaal en de kaarten die daar bij horen zijn toch van tevoren bedacht, dus waarom moeten er zoveel mogelijkheden zijn om een en weer te kunnen? Een optie “druk ergens op het scherm om naar de volgende kaart te gaan” is veel simpeler.
  Daarnaast mis ik in de meerdaagse verwachting de normaal-temperaturen door deze tijd van het jaar, iets wat bij het vorige ontwerp nog wel werd getoond.

  Kortom: volgens mij zijn jullie een prima weg ingeslagen, het is een kwestie van wat kleine puntjes op de i.

 10. Roel van Thiel zegt: 30-05-12 om 10:37

  Beste nieuwsredactie,

  Ik wil allereerst mijn complimenten voor de veranderingen omtrent de studio.
  Ik ben altijd een trouwe kijker van het RTL 4 nieuws geweest, omdat die meer inspelen op het Nederlandse nieuws.
  Ik kijk bij de NOS altijd op pagina 225 wat er in 18.00 uur journaal komt, want dat is het nieuws wat ik kijk, dan zie ik veel nieuws uit het buitenland (te veel). Je moet je ogen niet sluiten voor het buitenland, maar het kan ook overtrokken worden.

  Die kleine studio kon echt niet (die achtergrond met lopende mensen dat leidt alleen maar af), dus ben blij dat ook de NOS vooruitstrevend is en de digitalisering toepast.

  Ik wil ook zeggen dat er een aantal zeer goede nieuwslezers zijn zoals Annechien Steenhuizen en Herman van der Zandt. Het is goed als je het nieuws ‘los’ presenteert. Dat is ook een belangrijke trend.

  Kortom, ik ga de komende maanden maar eens kijken of jullie wat met de tips doen die ik aanreik.

  Met vriendelijke groeten,

  Roel van Thiel

 11. bert werkman zegt: 30-05-12 om 10:54

  Te druk en onrustig.

 12. Wim Russell zegt: 30-05-12 om 11:14

  Cool story, bro. Maar hoeveel heeft het nou gekost?

 13. Marco zegt: 30-05-12 om 11:28

  Waarom bij het weerbericht op de kaart nog steeds geen houtribdijk
  van Enkhuizen naar Lelystad ?

 14. John zegt: 30-05-12 om 11:39

  Marcel ik heb wel wat suggesties, kritiek en complimenten maar kan die
  hier niet geplaatst krijgen omdat jij mijn persoon absoluut altijd niet toelaat op jouw blog.

  Je bent het niet eens met mijn kritiek dus censureer je dat.
  Sla en Jammer

  vr gr

  johnvanprooijen7@gmail.com

 15. Irma Karsten zegt: 30-05-12 om 11:42

  Ls,
  Gisteravond voor het eerst het nos journaal in de nieuwe vorm gezien. Had eerst niet door dat het begonnen was. Het begin leek meer op een introductie van een actualiteitenprogramma.
  Het vorige flitseffect heb ik ook altijd te lang gevonden, maar mis nu de gong van het begin. Weet al niet meer of die er nog ergens tussen zat of niet. Was te verbaasd over de opening.

  Het lopen vond ik zeer afleidend. Ergens in het grote decor staat Rob te praten. Je kijkt en luistert niet alleen naar hem, maar hebt een beeld vol onnodige afleiding.
  De kracht van de eenvoud is hiermee totaal teniet gedaan. Erg jammer.
  Het journaal is voor nieuws. Voor entertainment zijn andere programma’s.

 16. Bert zegt: 30-05-12 om 11:57

  De grafische effecten in het decor achter de presentator vinden veel mensen te druk en soms afleidend. Ik denk dat dat vooral speelt als je de presentator heel dichtbij ziet, want dan lijken de bewegingen sneller. We kijken even aan hoe dat over een paar weken voelt.

  Inderdaad dit is heel storend. Als ik naar een drukke achtergrond wil kijken dan kijk ik wel naar een tekenfilm. Voor mij moet het journaal rust uitstralen. Het gaat toch om het nieuws !

 17. Prima dat is gekozen voor een meer eigentijdse vormgeving, een weg die (veel) eerder al is ingeslagen door nieuwszenders als Al Jazeera en CNN.

  Wel een tikkeltje te ver doorgeslagen, naar mijn idee. De anchor (wo)men van Al Jazeera staan ook voor grote panelen met beeld of graphics. Maar er wordt niet gelopen en er bewegen niet ook nog eens allerlei kleuren in de achtergrond. Dat is bij de NOS nu net even too much. Bovendien gaan ze bij Al Jazeera na 1 of 2 items alsnog achter de desk zitten. Dat maakt het wat rustiger en minder nadrukkelijk.

  En de losse toon? Zou leuk zijn, maar helaas zijn De Boer en Trip nu juist de mensen die daar moeite mee hebben. Los doen terwijl je eigenlijk stroef bent, krijgt dan heel snel een ongemakkelijk toontje.

 18. Nicole zegt: 30-05-12 om 12:05

  De “vernieuwing” is voor mij zeker geen verbetering. Door de constant bewegende achtergrond en de lopende presentator en de camera onrust haak ik binnen de minuut af omdat ik er erg duizelig en misselijk van word.

  Daarnaast verwacht ik van wereldnieuws een zakelijke uitstraling en geen MTV gehalte met knipperende lichten, geluiden enz. Wil ik dat zien kijk ik wel naar Journaal op 3. Welke leeftijdsgroep is voor ogen gehouden na deze “verhipping”?

  Zolang er niets verandert is het hier helaas geen journaal kijken, of met mijn ogen dicht of de teletekst pagina ervoor zodat ik de bewegingen niet zie. Helaas.

 19. mat zegt: 30-05-12 om 12:12

  Enkele opmerkingen van mijn kant.
  De weerman moet steeds onder in het scherm klikken.
  Ik vind dit er onrustig.
  Verder is het geloop van de presentator wat kunstmatig en
  voor mij heft hij of zij ook niet helemaal in beeld te verschijnen,
  dit leidt alleen maar af.
  Houd het gewoon eenvoudig!

 20. Frank zegt: 30-05-12 om 12:24

  Doe ook wat aan de verlichting, nu heel ‘vlak’ licht, dan kan best wat flashier, dus ook wat Joop van den Ende zei in DWDD. Ook het wiebelende rode tafeltje, je ziet het water in het glas bewegen…

 21. Het statement “De presentator meer een anchor maken die het nieuws meer vertelt en wat minder voorleest.” Dat voorlezen is leuk bedacht, maar van de autoque voorlezen is slechts in houding anders dan van papier voorlezen. Het blijft een ‘volgende’ presentator.

  De bewegende elementen in het decor is wat mij betreft een ergonomische misser. De camera moet bewegen en daarmee onstaat een dynamisch maar rustiger bewegend beeld waarbij perspectief op presentator en achtergrond/decor/context veranderd – wat gemakkelijker maakt aandacht vastte houden.
  De korte kleine bewegende elementen zullen dat effect niet hebben, zo heeft odnerzoek uitgewezen. Volgens mij niet slim, want vermoeiender voor de kijker.

  Verder wens ik jullie succes met het inspelen op het nieuwe decor en dat jullie maar het best bekeken programma kunnen blijven, met meer nieuwsberichtgeving over en uit Europa.

  Good luck.

 22. Bart zegt: 30-05-12 om 12:44

  Het decor ansich is een mooie en goede vooruitgang/verfrissing. Ik heb niet gemeten of het daadwerkelijk zo is, maar heb het gevoel dat de begintune langer is en ik vind deze minder dan alle voorgaande. De kwaliteit van de vloer heeft me gestoord, maar dat was jullie zelf ook al opgevallen.

  In de derde alinea schrijft u: “[...] het nieuws dichter bij u als kijker brengen”. Ik vind de interactie met het scherm op de achtergrond prettig en duidelijk. Een hele vooruitgang. Want dit heb ik in het verleden alleen gezien tijdens verkiezingen. Mooi dat deze techniek nu vaker gebruikt wordt. Echter, persoonlijk voor mij scheppen jullie juist een afstand door de presentator uitgezoomd volledig in beeld te laten zien. Dichtbij vanaf het middel is voor mij fijner en bovendien rustiger. Daarbij is het rondlopen icm de het bewegen van de camera erg onrustig kijken.

  Ik heb medelijden met de dame en heren welke het weer presenteren. Die moeten, zeker na al het oefenen, toch met een wat onplezierig voelend rug rondlopen. Ikzelf vind het (schuin?)voorover bukken erg storend en kan me niet voorstellen dat de presentatoren deze manier van presenteren fijner vinden dan de ‘ouderwetse’ afstandsbediening in de hand. En als het dan perse ‘modern’ op het scherm moet, waarom dan onderaan en niet rechtsboven?? Dat zou naast minder storend voor mij ook ergonomisch beter zijn en op den duur bezoeken van de weerpresentatoren aan de fysio voorkomen.

  Al met al een wel een stap voorwaarts en hoop dat de puntjes op de ‘i’ gezet kunnen worden.

 23. Essted zegt: 30-05-12 om 12:44

  Dat lopen is echt overbodig! Wel ontzettend blij dat je niet meer de redactie achter hun bureau ziet zitten (achter de lezer) wat alleen maar afleid. Verder verdienen Rob & Sacha een dikke pluim.
  Tot slot graag wat meer aandacht voor NL nieuws ipv het vele buitenlandse nieuws. Verder overall KUDOS!!!

 24. Deventer zegt: 30-05-12 om 12:46

  Bij de vorige start van het journaal werd het geluid uitgezet en pas aangezet als herrie was afgelopen en je de nieuwslezer liplezend zag zeggen goede avond enz.

  Nu vind ik het een mooi vormgegeven decor met een beschaafd geluid.

 25. Robert Corel zegt: 30-05-12 om 12:57

  Ik sluit me aan bij wat er gezegd wordt over de leader. Het is jammer dat er tegenwoordig van synthesizers gebruikt gemaakt wordt. Nova had een prachtige tune, die van Nieuwsuur is blikkerig. Men steunt toch juist de omroeporkesten hiermee? Verder vind ik de decors en de presentatie prima!

 26. chris zegt: 30-05-12 om 13:19

  mooi logo, mooie tune en het is in ieder geval beter dan ervoor, en beter dan rtl

 27. Gerrit zegt: 30-05-12 om 13:37

  Het NOS is echt stukke beter geworden.
  Vooral het uiterlijk.

 28. Heel mooi.
  Het lijkt een beetje op de studio van BBC, maar dan met een Nederlands tintje.

 29. Frank Bakker zegt: 30-05-12 om 13:42

  Hoe meer (bewegende beelden) we zien van Sacha de Boer, hoe beter !

 30. Joris zegt: 30-05-12 om 14:07

  Ziet er goed en mooi uit! (lijkt een beetje alsof ik naar BBC zit te kijken, maar dan in het Nederlands) Ik vind alleen die gong niet echt mooi.
  Maar voor de rest: stukken beter dan eerst!

 31. robert redelijk zegt: 30-05-12 om 14:07

  Als die hard fan van het 8 uur journaal nu toch een domper: weinig fantasieloze immitatie van de BBC Headlines met een superirritante begintune die door het introbabbeltje van de niewslezer heen loopt… Bij de BBC is de afstemming tussen bewegend en stil beeld veel beter in balans en zijn de bewegende items functioneel ingebouwd. Dat is nog even zoeken stel ik voor. Zodat ik straks weer met plezier kan kijken uiteraard! De Jip en Janneke teksten in het script liggen er ook wel erg dik boven op hoor! Voorlopig toch maar even naar de sensatietroep van RTL… gatver.

 32. Marcel Gelauff zegt: 30-05-12 om 14:10

  @ John,

  We laten je alleen toe als je je aan onze spelregels houdt. En dat gaat dan vooral over on topic zijn.

 33. Joost zegt: 30-05-12 om 14:11

  Mooi decor, had voor mij wel wat fleuriger gemogen, zoals één Vandaag.
  Ik vind de bewegende achtergronden storend en afleidend van het besproken item. Krijg het gevoel alsof ik in een lift of draaimolen zit.

 34. ryan zegt: 30-05-12 om 14:14

  ik vind de nieuwe stijl mooi, vooral de schermen achter de nieuwslezer het lopen is overbodig, en ik vind dat de tune meer aanwezig moet zijn van hier is het journaal, kort samengevat alles goed behalve de tune moet opzwepender

 35. Rens zegt: 30-05-12 om 14:15

  De restyling is over het algemeen een verbetering vind ik tot nu toe.
  Echter net als anderen eerder in reacties aangaven kunnen er nog wat dingetjes beter.

  Het meest in het oog sprong bij mij het weer. Het telkens net ff niet goed reageren van het scherm komt soms wat pietluttig over. Jammer. Misschien is een functie waarbij er willekeurig op het scherm gedrukt kan worden voor de volgende kaart beter?

  En waarom wordt er in het Journaal zelf geen gebruik gemaakt van die touchscreens? Dat zou wel een mooie toevoeging zijn. Laat de presentatoren op die manier iets minder stijf overkomen in plaats van de stapjes die ze af en toe zetten.

  De studio opzet zoals die nu is, is een goede verbetering en verfrissing. Handig die grotere schermen, maar blijf creatief met het invullen ervan. Dat lijkt me voor een redactie het lastigste…

  Iets minder vind ik de tune. Een beetje te simpel voor een Journaal met kwaliteit. Het heeft niet echt uitstraling vind ik. Ook al klinkt hij fris. Er zit geen opbouw in en hij klinkt niet urgent en belangrijk. Voor mij en vele anderen staat het NOS Journaal altijd als ‘Hét Journaal’ te boek. Niet voor niets hebben jullie nog altijd veruit de hoogste kijkcijfers als nieuwsprogramma. Laat die uitstraling er ook vanaf spatten zou ik zeggen. De gong is leuk dat ie terug is, maar dit compenseert de rest van de tune niet. Voor mij moet jullie tune iets statigs, iets belangrijks en degelijks uitstralen op een moderne manier.

 36. Veel en veel te druk!

 37. Rik zegt: 30-05-12 om 14:30

  Prachtig…….maar nu nog een verbetering van de ondertiteling, want voor de doven onder ons is het niet altijd te volgen. En met de techniek van deze tijd moet dat toch geen probleeem zijn……Wel??

 38. CHOU zegt: 30-05-12 om 14:36

  Vind zo een vernieuwing altijd wel leuk. Verder een kwestie van smaak volgens mij.

  Bij het weer ben ik het wel eens met een van bovenstaande reacties. Het is een beetje onnodig al die verschillende knopjes op het touch screen. Als de volgorde bekend is, zou een knop voldoende moeten zijn. Je ziet ook dat Gerrit Hiemstra alleen op volgende drukt terwijl Marco Verhoef de verschillende knopjes aan de rechterkant gebruikt. Zie daar de meerwaarde nog niet van. Maar wellicht klaar voor de toekomst.

 39. Desiderius zegt: 30-05-12 om 14:36

  De hoofdredacteur leutert:

  “Over smaak valt niet te twisten uiteraard, maar nog even kort waarom we dit doen: we willen het NOS Journaal in zijn uitstraling newsier en urgenter maken en het nieuws dichter bij u als kijker brengen. Het nieuws nog centraler stellen. De presentator meer een anchor maken die het nieuws meer vertelt en wat minder voorleest. Wat minder stijf dus”.

  Nog erger dan de nieuwe vormgeving.
  Triest. Heel triest.

 40. Jan van den Heuvel zegt: 30-05-12 om 14:47

  Leuk decor maar waarom zijn al die boekenplanken nog leeg?

 41. Ricardo zegt: 30-05-12 om 14:54

  Ik herken het wel, de popularisering van het nieuws door taal- en toonkeuzes. Dit was ook vaak (m.n. bij Rob Trip) voor de nieuwe stijl van het Journaal zo. Het Journaal moet bij de feiten blijven en deze aan het publiek meedelen in plaats van het nieuws inkleuren naar eigen goeddunken.
  Voorbeeld: “Het is weer zover dat zus of zo heeft plaatsgevonden” i.p.v. “Op nieuw heeft zus of zo plaatsgevonden”. Het eerste drukt een negatief vooroordeel en frustratie uit terwijl het laatste het feit vergezeld met een neutrale connotatie t.a.v. de frequentie van het feit.
  Bij het eerste zal de kijker bijvoorbaat enigzins cynisch en afgesloten stemmen voordat de kijker het hele nieuws gehoord heeft, terwijl bij het laatste de kijker het oordeel moet uitstellen tot het hele beeld van het nieuwsfeit verteld is.

 42. Martijn zegt: 30-05-12 om 15:23

  Ben zeer positief over het nieuwe decor en de nieuwe opzet. Persoonlijk houd ik wel van deze CNN-achtige stijl. Het enige waar ik me een beetje aan stoor (tijdens de promo-filmpjes al) dat je de presentator kunt horen lopen.

  Verder enkel lof!

 43. Bastiaan zegt: 30-05-12 om 15:38

  Toch vond ik de leader in de 2001-2005 periode beter.

 44. Niet meer denken over bewegingen in de achtergrond gewoon nu per direct er mee stoppen. Wanneer presentatoren in het beeld zijn de kleuren stil houden. Het leidt veel te veel af van de mensen en de boodschappen, het nieuws.
  Dus kappen er mee. Stom gewoon dom om zoiets te doen.
  Groeten.

 45. Jeroen zegt: 30-05-12 om 15:41

  Niet elke verandering is een verbetering en de nieuwe vormgeving van het journaal is daar voor mij een voorbeeld van. Dit had voor mij echt niet gehoeven. Ik word tureluurs van het steeds maar bewegende beeld, dan loopt de lezer weer, en als ie stilstaat pant de camera voor ‘m langs zodat het beeld toch weer beweegt. Die nieuwsset is VEEL te groot, het hele overzicht is weg. Kortom: Afschuwelijk. Wat is er in godsnaam mis met een goede nieuwsmeneer/mevrouw die in alle rust vanachter een desk het nieuws brengt? Een stuk of drie camerastandpunten voldoet voor mij, als ik een show wil zien zap ik wel ergens anders heen. Wat mij betreft een faliekante mislukking. Nieuws vertellen… nieuws is geen verhaaltje. Nieuws is de harde feiten, zonder tierelantijnen. En het weerscherm… weg met die lelijke fotohoekjes in de hoeken. En de grafische vormgeving, de titelbalkjes en zo…. ik vond de vorige versie veel mooier. Dit is allemaal alleen maar anders omdat het zo nodig anders moest. Maar ja er zal wel zo veel geld in zitten dat het niet terug te draaien is. Maar ik kijk als het even kan toch liever naar het RTL-nieuws dan. Hopen dat ze daar niet ook met die onzin beginnen.

 46. Anoniem zegt: 30-05-12 om 16:05

  Jammer dat je foto’s niet meer kan weg klikken. Vroeger kon dat wel.

 47. Danny zegt: 30-05-12 om 16:30

  Ik vind de nieuwe look maar niks. De muziek van de lead in is ook te traag en te houterig en door de uitzending van die scherpe geluiden. Slechte keus. De vorige look was toch goed, waarom altijd alles maar veranderen? Oja en de weermannen hebben problemen met de nieuwe touchscreen, zie ze altijd 2 keer drukken voor het beeld veranderd

 48. Gerrit zegt: 30-05-12 om 16:44

  Fantastisch mooi gedaan. Mooi strak en modern. Journaal anno 2012. Is wel wennen voor sommigen zo te zien, maar dat komt wel. Al kan ik zelf nog niet heel erg goed wennen aan de intro tune, die vind ik zoals eerder gezegd niet heel erg bijzonder. Beetje slap.
  Ik ben benieuwd naar de nieuwe kleine studio. Zullen we straks nog de redactie in beeld zien, of is dat nu eindelijk verleden tijd? Dat heeft niet echt een toevoeging volgens mij.

 49. Bart zegt: 30-05-12 om 16:48

  Super!!!!

  Betere vormgeving maar nog steeds het betrouwbare wat we van de NOS gewend zijn.

  Ga vooral zo door!!!

 50. Anoniem2 zegt: 30-05-12 om 17:04

  De leaders zijn inderdaad wat traag. Vooral nu de NOS “urgenter” wilt zijn, moeten de leaders ook echt flitsend zijn. Dat is nu niet het geval. Het geluid van de leaders vind ik trouwens ook een beetje te zacht.
  Die van de BBC vind ik echt goed.

 51. na een paar mooie decor’s,
  is er nu een decor wat duidelijker is en dichter bij de kijker staat!
  moet zeggen dat de overdag journaal’s ook goed zijn en wat ook erg goed is vind ik zelf aan het begin dat je de studio ziet net als bij het oude decor op de draaischijf van 2001/2005!

  erg mooi!

 52. Youssef zegt: 30-05-12 om 17:12

  ik vind het nieuws vooral beknopt, en dat ik vind ik jammer. rtl nieuws gaat meer in het onderwerp dan de nos. Jammer, want ik zelf ben een trouwe kijker van de nos

 53. Lotte zegt: 30-05-12 om 17:38

  Ik vind het nieuwe decor heel irritant omdat het heel chaotisch overkomt. dit komt doordat alles beweegt, dit leidt weer af van wat er wordt verteld. het vervelende aan het bewegen is ook dat alles door elkaar beweegt. alle strepen bewegen door elkaar draaien. op het decor en op het scherm. bovendien zie je bij sommige reportages in de hoek een blauwe streep draaien. als je die eenmaal hebt gezien kun je er niet meer vanaf kijken. doordat de presentator steeds loopt zit het er allemaal uit als een chaos. zo ook dat tafeltje in het midden. kortom: een hele chaotische verandering waardoor ik niet meer geconcentreerd naar het journaal kan kijken.

 54. Walter Nijnens zegt: 30-05-12 om 18:23

  Positieve wending, maar een paar minpuntjes:
  1) In het begin bij de headlines duurt de eerste line te lang. Het is pakkender om een nieuwsfeit in 1 zin samen te vatten zoals vroeger.
  2) Het is jammer dat bij het weer de temperatuur die normaal voor de tijd van het jaar is, weggevallen is. Vroeger kon je dat vergelijken met de huidige temperatuur

 55. René zegt: 30-05-12 om 18:32

  Als trouwe kijker van het NOS journaal ben ik erg teleur gesteld.
  Al die drukte, De presentatie moet rustig zijn zodat je goed kunt consentreren wat de presentator te zeggen heeft.
  Het gaat om de inhoud van het nieuws!
  Ik word erg afgeleid door al die onnodige bewegingen.
  Ik ben echt wel voor verbeteringen. Ik hoop dat de organisatie er wat mee doet.

 56. Frans zegt: 30-05-12 om 18:43

  Ik kijk het journaal altijd via Uitzending Gemist met mijn koptelefoon op, dus krijg ik (met een beetje heen en weer spoelen) een aardige indruk van hoe de nieuwe leaders in elkaar zitten.

  Zondag en maandag begon het 20 uur journaal met een vrij harde en nogal doordringende drumsolo, wat afleidde van wat Rob Trip me probeerde te vertellen. Daarnaast werd de drum nogal raar afgebroken door de veel te zacht afgestelde leader, die dan (ook nog eens zonder drum) opeens nogal dun en ielig klinkt, ondanks de gong die erop volgt.

  Op woensdag was aan de (zachter afgestelde) drumsolo ook muziek toegevoegd (een variatie op het leader-thema). Hierdoor werd het geheel een stuk warmer en minder opdringerig, en paste het ook meer in het geheel met de leader die erop volgt. Ik vraag me af: waren jullie zondag nog niet op tijd klaar met componeren of stonden er zondag en maandag per ongeluk wat sporen uit? ;-)

  Bij het 18 uur journaal zojuist was er weer alleen die drum, en weer zo’n rare overgang naar de drumloze leader. Ik denk dat het gisteravond bij het 20 uur journaal precies was zoals het bedoeld is?

  Ok, behalve dit zeikpuntje van een perfectionist: ik hou erg van veranderingen en ik vind de nieuwe leader en vormgeving prachtig, sowies een grote verbetering t.o.v. hiervoor.

  Sommige dingen komen misschien nog wat gekunsteld over. Het losjes ‘praten over het nieuws’ in plaats van het nieuws ongekleurd brengen vind ik een prima en logische keuze die past bij deze tijd, maar het ligt er nu wel erg dik bovenop. Verder is lopen in de ruimte en camerabeweging prima zolang het functioneel is en niet overkomt als “er zijn weer zoveel doden gevallen en u merkt het vast niet dat ik nu even protocollair vier stappen naar rechts doe om u mee te nemen in dit nieuwsfeit.” Net als de bewegende achtergrond: dat is goed zolang het ‘artistiek functioneel is’, bijv. de rode cirkel in bewegende delen is in lijn met de leader, maar laat het daar dan ook bij en laat het niet de hele tijd prominent in beeld.

  Als iedereen z’n draai heeft gevonden en hier en en daar nog wat wordt bijgeschaafd denk ik dat het nieuwe format niet alleen eigentijdser en ‘jonger’ oogt, maar ook juist meer rust en allure uitstraalt.

 57. Michael zegt: 30-05-12 om 19:04

  Is het het ethisch om in tijden van crisis belastinggeld uit te geven aan dure snufjes en uiterlijk verschijn? Ik heb het gevoel dat hier meer geld naar toe is gegaan dan naar de voedselbanken.

 58. Jeroen zegt: 30-05-12 om 19:09

  Mooie vernieuwing. Wennen, maar op termijn wel een vooruitgang, vermoed ik. Alleen… is de traditie verdwenen om het 8uur-Journaal te openen met “Dames en heren…”? Dat zou jammer zijn…

 59. Geert zegt: 30-05-12 om 19:14

  Wij zijn het helemaal met de vorige spreekster eens. Alles is heel storend en vol beweging. Jammer, hebben altijd heel bewust het 8 uur journaal van ned 1gekeken, maar zien ons nu genoodzaakt over te stappen naar het veel rustiger rtl nieuws. Als de rust terug is op ned 1 komen wij ook weer terug.

 60. jeroen zegt: 30-05-12 om 19:17

  Laat dit format maar over aan 1 vandaag, dit heeft vrij weinig met nieuws te maken. 1 vandaag beheerst dit format en hier is het ook op zijn plaats. Als ik duiding wil lees ik de krant.
  Ik wil geen 2e jeugdjournaal a la 1 vandaag. Als jullie jip en janneke, henk en ingrid en wat dies meer zij willen bedienen ga je gang. Ik kies voor het rtl journaal voortaan, een stuk professioneler en to the point. Vooral het to the point mist volledig hier.
  Decor is inderdaad niet erg functioneel en mist elke context.

 61. Henriette zegt: 30-05-12 om 19:27

  Alles moet wennen, maar wat mij betreft is een direct verbeterpunt het stilzetten van de “bewegende strepen” op de achtergrond. Aub graag stoppen! Als de camera dan ook gewoon even stil mag staan wordt het een stuk rustiger en prettiger. Helaas weet ik niet of ik aan het weerbericht kan wennen, dat gedruk op die knopjes leidt wel heel erg af. Zit steeds te hopen dat Gerrit op tijd de juiste knopjes kan vinden… En ik verbaas me dat ik nog nergens opmerkingen over het licht heb gezien. Als een interview start zien we die persoon vanuit het donker oplichten…. Maar al met al ga ik er van uit dat deze kinderziekten wel overwonnen worden en dat het allemaal een stuk rustiger gaat worden zodat de focus weer op het nieuws kan liggen.

 62. Marianne zegt: 30-05-12 om 19:34

  Ik vind het nieuwe decor erg rommelig. Bovendien kijk ik naar het Journaal om het nieuws en word ik nu erg afgeleid door de vele bewegingen er omheen. De weersverwachting is helemaal een ramp.Ik kan me ook niet voorstellen dat de presentatoren hier blij mee zijn, al zullen zij beweren dat het een hele vooruitgang is. Het feit blijft immers: Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

 63. Jelena zegt: 30-05-12 om 19:57

  Jammer, het is er niet beter op geworden.
  Vooral het weer is totaal niet meer te volgen. Teveel bewegingen voor een onduidelijke kaart, die touchsceen maakt het heel onrustig. Ook worden er teveel verschillende kleuren op de kaart gebruikt waardoor een en ander slecht te zien is. Vernieuwing is niet altijd een verbetering.

 64. Arjen zegt: 30-05-12 om 20:00

  Cool met die knipperende en door het beeld schietende duizeligmakende achtergrondeffecten. Net als op de kermis: nu hebben we tenminste iets om naar te kijken! Alleen jammer dat die man er steeds voorlangs loopt :-)

 65. John zegt: 30-05-12 om 20:08

  Ik vind het journaal vernieuwend en mooi.
  Het heen en weer lopen van de weerman steeds naar rechts om de touch knoppen te bedienen is zeer irritant om naar te kijken.

 66. Anneke zegt: 30-05-12 om 20:11

  Ben niet tegen verandering, maar is de nieuwe vormgeving van 8 uur NOS-journaal een verbetering?
  Een geheel in beeld zijnde en wandelende presentator leidt af van het nieuws.
  De nadrukkelijke dwarsgestreepte en felgekleurde omlijsting van wat in het journaal voorbijkomt trekt erg de aandacht (teveel naar mijn smaak). Af en toe zit er zoveel beweging in de omlijsting dat ik er bijna duizelig van wordt. Zelf ben ik visueel ingesteld, hou van vorm en kleur, maar deze veranderlingen benadrukken meer de vormgeving dan het nieuws, terwijl het toch om dat laatste gaat!

  De weerman moet steeds bukken of reiken tijdens de presentatie; dat kan toch wel eleganter.

  Was een voorstander van de rustige en adequate manier waarop de NOS het journaal brengt; hoop dat dat zo blijft.
  Wens iedereen succes met de nieuwe decorbouw, die misschien best wat simpeler kan.

  m.vr.gr. Anneke Wiese-Koop

 67. Jeroen zegt: 30-05-12 om 20:13

  Om zes en acht uur nog eens even zitten kijken…. verschrikkelijk. Dat drukke rot-decor alleen al. Overal kleurtjes, plankjes, springertjes, schermpjes. En daar loopt zo’n Rob Trip (die man straalt van zichzelf al genoeg uit) dan doorheen te dwalen. Ik kies vanaf nu definitief voor het RTL-nieuws. Dat zag er goed en gedegen uit met Roelof en Suzanne achter de desk, waar ze een goed plaatje maken. Met een groot scherm waarop grafieken kunnen worden getoond, waar de weerman zijn praatje kan houden en waarop met correspondenten kan worden gepraat. Decor eenvoudig, met licht kan er elke gewenste kleur aan worden gegeven, ook lekker duidelijk. ‘s Morgens oranje met de ontbijtbulletins, ‘s middags lichtblauw voor de economie. Simpel en doeltreffend met de focus op de goeie mensen die het nieuws bondig brengen. Trek er je les uit NOS en kom terug op deze misplaatst-hippe dwaling. Back to basic!

 68. john zegt: 30-05-12 om 20:28

  hallo nos ik vind het nieuwe decor super leuk het is een goede voor uitgang zo ik zou zeggen ga zo door een ding vind ik wel heel jammer gong erg zacht is dat vind ik een min punt maar de rest is heel goed groetjes john

 69. Floris zegt: 30-05-12 om 20:32

  Geachte redactie,

  Ik vind het decor van het journaal helemaal goed. Leuk dat de opzet is veranderd, en de presentator niet meer stijf achter een tafeltje zit. Ik vind het wel wennen. Ik kijk naar zowel RTL4 als NOS, afhankelijk van waar ik zin in heb.

  Ik heb wel twee opmerkingen:
  - Het tikkende schoengeluid. Dit gebeurd als de presentator een grotere afstand loopt door de studio. Misschien een ander soort schoen met een zachtere hak gebruiken.

  - De beeldnavigatie bij de weerman. Ik vind het storend dat de weerman helemaal naar de digi-knoppen moet lopen om het beeld te kunnen bedienen, en dan een veel te opvallende beweging moet maken. Misschien is het een idee om voor de reguliere voor- en achteruit een afstandsbediening (draadloos?) met twee knoppen te gebruiken, en voor een detail overzicht van een plaats het scherm aan te kunnen raken.

  Verder helemaal goed!

 70. Ruud zegt: 30-05-12 om 20:45

  Nieuwe decor heel onrustig door de kleine bewegingen van de camera. Door het heen en weer lopen van de nieuwslezer wordt het nog onrustiger. Veel afleiding waar niet op zaten te wachten. Ook de bewegende beelden in de achtergrond werken storend. Snel terug naar de ‘ oude ‘ formule aub.

 71. Ton zegt: 30-05-12 om 20:49

  Heel vervelend decor.
  Is er echt zo’n grote ruimte nodig om NIEUWS te vertellen.
  Alles loopt door elkaar, een mislukkig 1e klas als je het mij vraagt.
  Een staande presentatie OK maar een lopende is ietwat te veel.
  Het scherm van de weerman….. Leuk hoor dat hij overal op het scherm kan drukken, beter was het vorige scherm, stukken beter.
  Jammer dat je zo’n TV topper kan afbreken….

 72. Wim zegt: 30-05-12 om 20:56

  Over de nieuwe vormgeving. Het trommelgeroffel aan het begin van de uitzending vind ik erg hinderlijk, overheersend en afhankelijk van de nieuwsflitsen vaak erg ongepast!!! Neem bijvoorbeeld het geval van de ca. honderd doden in Syrië. Het trommelgeroffel erbij vond ik echt walgelijk.

 73. Frank zegt: 30-05-12 om 21:16

  Wij vinden de nieuwe opzet heel erg druk en afleidend. Ook het hoorbare klikken van de schoenen van de presentatoren op de vloer is irritant.
  De weerman loopt steeds voor zijn beeld om de touchscreen te bedienen, niet handig en ook weer zeer afleidend.
  Tot nu toe geen succes wat ons betreft.

 74. Marc zegt: 30-05-12 om 21:26

  Prachtig met hier en daar een aantekening als;
  op streams (ook die van hele goede kwaliteit) ‘vreten’ de bewegende 0101010101-tjes achter de weerman heel erg.

  Op Journaal24 Komt logo van Journaal24 door hoofd weerman

  Bij zittende presentatie komt er een rare balk uit hoofd presentatie

  En de ‘pompende’ rode banen (rechts van presentatie) vallen vaak, deels, uit beeld.

  Geen probleem maar smaak; De naamtags van correspondenten, zoals als woensdag 30/5 die van Ron Linker, zijn niet alleen de foto maar ook de vorm wel heel ‘statisch’ en ‘oubollig’.

  Verder moet je maar durven met ‘het Journaal’ en dan mag je blij concluderen dat veel, heel veel goed gelukt is!

 75. Cornelis zegt: 30-05-12 om 21:27

  ZON
  Ik ben een trouwe kijker van het weerbericht en genoot van de stijl waarmee de weermannen en vrouwen het weer presenteerden en op welke wijze zij een indruk gaven van achterliggende principes en patronen.

  REGEN
  Vandaag de dag kijk ik met gekromde tenen naar de complexiteit van de weerberichtpresentatie. Veel aandacht gaat uit naar de bediening van het bord. Waar voorheen de weerman (en vrouw!) nog een persoonlijke en inhoudelijke kleur aan het verhaal kon geven, wordt nu veel tijd en aandacht opgeslokt door opgelegde onhandige bewegingen en een ingewikkelde routine.

  MIST
  Voor mij is de samenhang tussen getoonde dia’s onduidelijker geworden. Ik kan door opgelegde bewegingen minder goed volgen wat de patronen zijn in het weer.

  NA REGEN…
  Wie weet wordt het weer inhoudelijk beter?

  Veel sterkte weermannen en vrouw om ‘het weer’ helder, krachtig, verfrissend en aangenaam te maken, want daar zijn jullie goed in!

 76. G. Staal zegt: 30-05-12 om 22:49

  Nieuwe vorgeving is altijd spannend. Ik vind echter de tunes van het journaal erg leeg. Hij is erg zacht en er is vrijwel geen sprake van een melodie. Voorts had ik verwacht dat de leader en studio van Studio Sport zijn gele achtergrond zou behouden.Buiten deze opmerkingen vindik er alles goed uitzien.

 77. Albert zegt: 31-05-12 om 00:47

  Als je de herkenbaarheid van de NOS wilt vergroten, dan zou het nog mooier zijn als ook het NOS-journaal op de radio en het Radio 1 Journaal dezelfde muziek gaan gebruiken. De nieuwe leaders en SFX lenen zich, in tegenstelling tot de eerdere ‘ bombastische’ tunes van het journaal, ook uitstekend voor radio.

  Het zou erg leuk zijn als er elke dag andere steden op de weerpresentatie zouden staan. De ene dag bijvoorbeeld Lelystad en de andere dag Almere. Ene dag Den Haag, volgende dag Rotterdam etc.

 78. Het werd gepresenteerd met de opmerking dat het geheel rustiger zou zijn. Niet afgeleid door wat b.v. op de achtergrond gebeurt. Maar het is een warboel van beelden en indrukken geworden. Ik heb minder aandacht voor de inhoud nu. Het weer vind ik een ramp. De weerman moet telkens over het beeld heen het scherm aanraken. Ik zou zeggen, neem een voorbeeld aan België Een of Canvas. No nonsens en to the point.

 79. ryan zegt: 31-05-12 om 06:42

  Beste redactie ik heb een vraag hoeveel heeft dit geintje mogen kosten.

 80. Philip zegt: 31-05-12 om 07:29

  Veel veranderingen vind ik verbeteringen. De leader ook, want de vorige was vreselijk. Maar ook deze vind ik niet mooi: de O is gewoon een O, hoezO? Had daar graag een (grafisch fijnzinnige) wereldbol gezien. Die vervagende balk met NOS Journaal die de O binnendringt is onduidelijk, het geheel vormt geen mooi ‘logo’.
  En de muziek vind ik veel te flets, weinig urgent, geen ballen.

 81. P.Visser zegt: 31-05-12 om 07:44

  Storend element is dat horizontale lijnen door de presentator lopen.

 82. Peter Wateraar zegt: 31-05-12 om 07:46

  Mooi, nu lijkt het meer op de BBC, terwijl ik vroeger het idee had dat ik naar de stijve Duitse nachrichten zat te kijken.

 83. Philip zegt: 31-05-12 om 07:57

  Aanvulling: de datumaanduiding
  Volgens mij is het mooier om 31.05.2012 te schrijven dan 31-5-2012, dus punten i..p.v streepjes en de maandaanduiding altijd met twee karakters.
  Op zich zou 31 mei 2012 nog beter zijn, want dat zég je ook. Maar ik kan me voorstellen dat daar niet voor gekozen is: mei is prima maar november en januari en augustus vergen te veel ruimte.

 84. Fien de Bree zegt: 31-05-12 om 08:40

  Bij het begin en bij de aftiteling klinken er harde tonen, het lijken wel schoten. Waarom? Dat is erg storend en afleidend. Voor slechthorenden is de tekst dan niet te horen.

 85. Donña Doesborgh zegt: 31-05-12 om 08:42

  Na mezelf een paar dagen de tijd te hebben gegeven om te wennen,
  kan ik helaas niet anders zeggen als dat deze verandering geen echte verbetering is. Waarom moet een journaal toch in hemelsnaam flitsend zijn?? Daar gaat het toch helemaal niet om!
  Dat de presentatoren staan/lopen vind ik prima, maar dat gerommel met de schermen is niet prettig en het getrommel aan het begin v.d. uitzending is ronduit verschrikkelijk.
  Ik zet het geluid dan uit, en pas weer aan als ze “echt” beginnen.
  Dan heb ik wel een paar woorden gemist, maar dat is dan jammer.

 86. jevede zegt: 31-05-12 om 09:13

  Helaas de plank ernstig gemist door:
  Onrust in de presentatie
  Onrust in het decor
  Onrust door de muziek
  Bijna niet meer om aan te zien.

 87. Marianne zegt: 31-05-12 om 09:27

  Verschrikkelijk, die bewegende beelden achter de presentator. Kijkt zeer onrustig.

 88. Marcel zegt: 31-05-12 om 09:48

  De nieuwe presentatie heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat je niet meer die mensen op de achtergrond ziet. Nadeel, de lijnen bewegen op de achtergrond. Voordeel; de kleuren zijn best mooi, nadeel, de studio is te groot. De presentator wordt nu belangrijker, Annechien, Herman en Astrid stralen de rust uit. Maar al die beweging maakt het geheel tot een soort show i.p.v. nieuws voorlezen. Ik hou mijn hart vast voor de eerste grote mediahysterie. Allemaal schermen met overal journalisten. Hoe onrustig kan het dan worden? Let wel het betreft hier nieuws lezen en geen actualiteitenprogramma waar jullie steeds meer naar toegaan met de rapportages over de onderwerpen. Branchevervaging heet dat.
  Ik hoop op meer rust want inmiddels schakel ik steeds meer over naar RTL 7. Ik sluit mij aan bij de “flash”tussen onderwerpen. Lelijk en ongepast. Tevens vind ik dat de kijker steeds meer als een “dodo” wordt behandeld. Jammer, want met eenvoud kun je dit ook oplossen zonder er de nadruk op te leggen. Ik weet niet of het went, maar jullie hebben nog een hoop te regelen, Om positief af te sluiten, Sasha kan ik niet missen, dus ik wacht in spanning hoe zij het aanpakt. Succes met de eventuele veranderingen. En probeer het rustig te houden. Groet Marcel

 89. Carla van Harsselaar zegt: 31-05-12 om 10:27

  Net terug van vakantie en tot mijn schrik is het vertrouwde journaal verdwenen! Het lijkt nu wel een actualiteitenrubriek. Ik vind het niet prettig om naar te kijken, veel te onrustig.
  Het journaal was voor mij toch even een rustpunt, waarin de nieuwspunten op een rijtje werden gezet. Niet iedere verandering is een verbetering, dat blijkt nu wel weer. Voor mij toch liever het dagelijkse nieuws vanachter een desk, daarmee onderscheidde het journaal zich juist van andere nieuwsprogramma’s.

 90. Joest zegt: 31-05-12 om 10:52

  Kwaliteit zit niet alleen in de vormgeving. Het zou bijvoorbeeld fijn zijn als die domme schakelfouten achterwege zouden blijven. Het voorkomen daarvan, “beter opletten jongen!”, kost minder dan de nieuwe vormgeving. Daar wordt juist geen kwaliteit gewonnen. Het lijkt alsof de presentator in een soort tunnel staat. Opeens staat hij te praten terwijl er 2 meter links van hem een losse katheder staat met een glaasje water en dan ook nog in een andere richting. En het is al gezegd, alles draait en beweegt waarbij het lijkt alsof er bij een close-up van de presentator een andere achtergrond is dan bij een breder shot. Als kijker ben je in ieder geval helemaal je oriëntatie kwijt. Vriendelijk gezegd: Na drie dagen vind ik het drie keer niks.

 91. anti rood zegt: 31-05-12 om 11:50

  het rode leger heeft de overhand ivm kleurstelling het nieuwe journaal
  en wij moeten daar maar naar kijken,of het knopje omdraaien, hetgeen
  ik nu doe.wat mogen zij allemaal uitspoken met onze belasting centjes.zelf vrijheid van meningsuiting wordt gecensureerd door de nos,
  dag allemaal.

 92. Een dikke thumbs up voor de nieuwe vormgeving. De presentatie, het decor: allemaal een enorme verbetering. Nu maar hopen dat jullie niet al te snel onder druk van enkele negatievelingen veranderingen gaan doorvoeren. Vooral op het gebied van presentatie niets veranderen…dit is een giga stap vooruit! Complimenten!!

 93. Bart zegt: 31-05-12 om 15:26

  Lees wel diverse malen ( 4 a 5 keer) het NOS nieuws en BBC op de websites .
  Televisie sporadisch, de wandelende nieuwslezer was opvallend evenals het grote ‘touchscreen’

  Dus modern, nieuw en verfrissend.

  Vanuit hier dus geen kritiek !

 94. Christ zegt: 31-05-12 om 15:29

  Wat zijn we toch een heerlijk volkje. Altijd commentaar. Ook op de vormgeving van de pindakaaspot? Of op de kleur van de melkpakken? Of op de lettertypes van ingredienten? Het type vliegtuig voor de vakantie? Gun dan ook de ontwerper van het journaal het voordeel van zijn keuze. Kijk of kijk niet. Als we iedereen de zin geven dan is er nooit een journaal. Ik vind het het aankijken meer dan waard.

 95. Jasper zegt: 31-05-12 om 17:19

  Ik kijk het 8 uur journaal, en het eerste bericht gaat over het begrotingsakkoord, en de strenge eisen van de EU. Sorry, maar dan vind ik het moeilijk om de NOS serieus te nemen, als ze veel (belasting)geld uitgeven aan een overbodige modernisering van de studio. ‘Het nieuws dichterbij de kijker brengen’.. Hoe? Door de camera nu langzaam van links naar rechts te laten bewegen? Door een schermpje, wat uit de grond tevoorschijn komt? Laat me niet lachen! Het merendeel van de uitzending blijft bestaan uit videobeelden en interviews waarbij je als kijker de studio niet ziet, en er dus in feite niks veranderd. De tekst veranderd nauwelijks, dus aan het nieuws veranderd ook.. nauwelijks.

 96. Zie net voor t eerst het nieuwe journaal. Wat ik jammer vind is de onflatteuze manier waarop ingezoomd wordt op Sacha de Boer. En hoe onnodig ook. Het eindshot is mooi maar de weg ernaartoe kan veel beter en mooier…. Ziet er nogal onprofessioneel uit en dat is jammer… Het decor vind ik onrustig. Je kan zeggen dat wij in Nederland altijd commentaar hebben, dit is de eerste keer dat ik hierop commentaar heb., en waarom? omdat het een amateuristische sfeer heeft qua filmen en decor, sorry.
  Verder over de inhoud geen commentaar…

 97. Jeroen zegt: 31-05-12 om 19:20

  Ik vind het jammer dat ik bij de vorige huisstijlwisseling niet goed in de gaten heb gehouden hoe de reacties waren, maar ik zie nu wel een paar dingen naar boven komen waaraan bijna iedereen zich stoort:

  - de veel te onrustige omgeving en achtergrond, inclusief de muziekjes.

  - het veel te grote oppervlak van de studio

  - de verwarring: is die nou het Journaal of een actualiteitenrubriek?

  - de weerman met de rare knopjes en buttons

  en vooral

  - wat moet die ongein wel niet gekost hebben?????

  Ik denk dat de mooie grote ronde tafel nog net niet bij het vulles ligt, haal snel terug voor ie verregent. En zet de nieuwslezer daar gewoon weer achter. Zet alle looplampjes op STIL, geef de weerman zijn oude scherm terug…… dan zijn VEEL mensen een stuk tevredener.

 98. Stan zegt: 31-05-12 om 19:21

  Het voortdurende gezoom en gedraai van de camera is echt erg vervelend. Het leid verschrikkelijk af, zeker geen toegevoegde waarde. Ik word er duizelig van!

 99. Mark zegt: 31-05-12 om 19:27

  Ik bekijk het maar van de positieve kant. Mocht ik aan het nieuwe journaal wennen zullen de flash reclames op de websites me ook minder storen.

  Helaas na 5 jaar flash reclames ben ik er nog steeds niet aan gewend maar dat is met een add-blocker op te lossen.

  Oplossing voor het flash journaal is dan maar RTL?

  Hopelijk wordt het snel NOS snel iets minder flashie.

 100. C.Hoogenbosch zegt: 31-05-12 om 19:31

  Bewegende beelden aan de zijkant maken de uitzending onrustig en leiden erg af.vernieuwing of het zoeken er na prima maar dit is te veel

 101. Ik vindt al deze veranderingen niet nodig en erger me mateloos.

 102. aan het gedraai van al die beelden.

 103. Fiona engels zegt: 31-05-12 om 19:40

  Om positief te beginnen: mooie tunes en vormgeving. Maar met dat gesta en geloop voel ik me net een ramptoerist: kijken hoe ongemakkelijk De Boer en Trip zich voelen en wanneer ze de mist in gaan met al dat gedoe. En dat leidt af.

 104. Fiona engels zegt: 31-05-12 om 19:43

  En de luchtigere teksten zijn soms misplaatst: ‘je zou het bijna vergeten met al het geweld in Syrië, maar ook in Congo…(-)” … I rest my case.

 105. Vervaet zegt: 31-05-12 om 19:46

  Geachte redactie,

  Als zeer trouwe kijker van het acht-uur journaal ben ik niet geheel positief over de verandering. Het is inderdaad te druk, te rommelig en mis daardoor de heldere structuur zoals we die gewend zijn. Het lopen van Rob en Sasha vind ik persoonlijk overbodig, evenals de ongelofelijke grote schermen op de achtergrond met daarom heen bewegende delen. Indien er gebruik wordt gemaakt van bullets dan zijn die moeilijk te lezen. Kortom af en toe vernieuwen mag/moet, maar dit is niet geheel mijn (persoonlijke) smaak. Een beetje conservatieve uitstraling mag en hoort eigenlijk wel bij het 8-uur journaal.

 106. Helma zegt: 31-05-12 om 20:08

  Wat doen de presentatoren toch met die papieren in hun hand?
  Als ze dan al nodig zijn, leg ze op de desk.
  Het lopen is inderdaad totaal overbodig en afleidend. Als het beeld ingezoomd wordt tot het middel, is het direct een stuk rustiger.
  Wat doen de boekenplankjes bij het weer? Erg rommelig en heeeeel veel gedoe om iets duidelijk te maken.

 107. Nance zegt: 31-05-12 om 20:44

  Vernieuwend, fris, modern vind ik de nieuwe opzet van het NOS journaal.
  Maar ook wat storende factoren. Onder andere; Een drukke achtergrond qua bewegende beelden en qua kleuren.
  Maar ik merk dat ik me nogal stoor aan de duidelijk hoorbare hakken van de schoenen.
  Vernieuwing voor het journaal is prima, maar teveel ruis door het journaal heen, kan niet de bedoeling zijn.

 108. Johannes zegt: 31-05-12 om 21:57

  Arme weerman. Op zoek naar de juiste knop. Vooral hinderlijk als hij links in beeld staat en zijn arm moet uitstrekken over de weerkaart. De knoppen leiden af – zijn alleen bedoeld voor de weerman – en geven je als kijker de illusie dat je voor een touch sceen zit dat je zelf kan bedienen.

  De boekenplanken in het decor zijn leeg (zie opmerking van Wim de Bie). Symbolisch? Tip: vul ze met indrukwekkende rapporten die de presentator al lopende kan raadplegen (lang geleden, in de tijd van Fred Emmer, lag op de desk soms ook een dik verslag van een belangwekkende overheidscommissie waaruit geciteerd werd.

 109. Kees zegt: 31-05-12 om 22:43

  Over smaak valt niet te twisten. Maar is het wel onrustig en rood

  Kees

 110. Esther zegt: 01-06-12 om 02:13

  Wat jammer toch dat iets dat goed is altijd anders moet. Met de blik op RTL4 gericht moest het Journaal dichter bij de mensen staan. We hebben er de debiliserende, jolige nieuwsberichtjes aan het eind van het Journaal aan te danken. En nu weer dit gehuppel. Misschien is de kracht van het Journaal juist wel dat het een ander geluid laat horen, dat het niet jolig en populair is en dat het een bepaald publiek bedient dat kwaliteit wil horen en zien. Misschien voor de huidige hoofdredactie te saai, maar wel nieuws zoals veel mensen het graag gebracht zien: met moderne middelen en toegankelijk, maar wel sec en to the point.

 111. jay zegt: 01-06-12 om 07:56

  Hee ik zie dat het ontbijtnieuws nu al is aangepast, met Simone niet meer zichtbaar zittend in beeld. Is al beter!

 112. John van Dokkumburg zegt: 01-06-12 om 08:39

  Jammer , ik steek er elke keer weer niks mee op (het is irriterend) met die weerbericht knoppen rechts en onder op het scherm , als je een film op je P.C. bekijkt wil je toch ook niet al die computer icoontjes op je scherm ?

  Presentatie totaal is per land sterk verschillend, het kan zijn dictatoriaal , industrieel koud, soft slaapverwekkend, zweverig (zonder kant of wal) maar – nieuws – word nooit neutraal benaderd , en dat laat zich in de presentatie verraden. Onafhankelijk ? , het heeft er de schijn van, enwel omdat we ons aan de regels/afspraken/maskers van dit/het land houden .

  Oppervlakkig nieuws, of noem het de actuele situatie , staat nog niet gelijk aan waarheidsgetrouwe en , vanuit de hoek van de onderdrukte individuen juist weergeven van conflicten, doelgerichte want alleen vanuit een ingenomen waarde positie kun je ook de eigenwaarde van de gehele bevolking opmeten. jullie moeten niet altijd weer die verkeerde vragen willen stellen zo van , gaat het ons nu werkelijk beter/voor de wind met uw natuur plan .. Wij , burgers moeten via uw instelling, vragen aan onze machthebbers kunnen stellen dat gaat over het persoonlijk geluk van deze profiteurs … Ja het kost moeite om hier aan deze doelen te werken maar begin/doe maar eens wat met uw mooiste wensen want daar komen grote vragen van .

  Met eenzelfde bewoording, liever niet het amusement uitgesproken en gewenst uit te spreken door een weinig zeggend theater, (het theater dat jullie er nu vaak bij halen) maar signaleer de foute indische dove en verdoofde lieden die gezeteld zijn met macht door waardeloosheden verkregen en verder continueren, en confronteer hun met hun onwerkbaarheid wat zich altijd wil mengen in ons verenigde streven , geluk is niet van hun wet door aan ons te zeggen, veiligheid voor uw land eerst, maar door mijn vrijheid om tegen hun macht op te kunnen staan, die met zekerheid (grootheidswaan) is bezoedelt ..

  Besluit,

  Dit decor is pas een echt decor waar over word nagedacht, waar je het maar presenteert, onze eigenwaarde zal ergens vallen …

 113. John zegt: 01-06-12 om 08:55

  Marcel Gelauff zegt: 30-05-12 om 14:10
  @ John,
  We laten je alleen toe als je je aan onze spelregels houdt. En dat gaat dan vooral over on topic zijn.

  @ Marcel gelauff

  Beste Marcel,

  Een absolute verwording van de waarheid en dat staat je erg slecht Marcel !!!
  Er is geen bewijs van wat je zegt !
  Dit onderstaande is slechts geplaatst maar dat was niet het enige !
  Over die zinsnede wat de eerste zin van je blog artikel is zei ik immers dat je arrogant bent dat te zeggen.
  Soms tel ik 80% klachten over de NOS zoals op de blogs over Friso.
  Ook in deze blog is veel kritiek.
  Daarom zei ik in de geweigerde reactie dat je arrogant bent , arrogant en onwaar !
  Je mag blij zijn als de helft van de kijkers het NOS Journaal betrouwbaar vind en
  de blogs staan vol met kritiek !
  Dat is dus kritiek op jou Marcel en dat was de reden om mijn bijdrage te wissen.
  Mijn reactie ging wel degelijk over je stuk !
  De door jou gestelde betrouwbaarheid is dus een arrogante onwaarheid !
  En je reden die je geeft voor weigering een drog.

  weblogs.nos.nl/hoofdredactie/2012/05/15/sociale-media-en-jongeren/comment-page-1/#comment-3844

  (Marcel…)
  Gelukkig zijn er bloggers. En gelukkig zijn die begaan met de NOS en de betrouwbaarheid van het NOS Journaal. Waarvoor veel dank.(…)

  Waar is de rest van mijn reactie ?

  Marcel gedraag je niet zo zielig……..je bent hoofdredacteur……behoud je waardigheid.
  Bedien jezelf niet met leugens !

  johnvanprooijen7@gmail.com

  Ps.
  Zal het geplaatst worden ?

 114. H. Raaijmakers zegt: 01-06-12 om 11:02

  Ik snap ook niet zo goed, waarom er aan gesleuteld moet worden. Het voegt niets toe.
  Het weer wordt er ook niet anders door.
  Misschien is het voor intellectuele leden van de pvda.
  Ik zoek mijn heil elders.

 115. jay zegt: 01-06-12 om 11:28

  “En tot slot: zo’n nieuw decor en een nieuwe opzet van de Journaals is een erg ingewikkelde operatie waar veel mensen aan meewerken. Kinderziektes zijn er altijd. Redactie, presentatie, technici en regie moeten wennen en allerlei nieuwe gewoontes en werkwijzen leren. Dus gaat er wel eens wat fout. En dan zijn we ook nog een bedrijf dat 365 dagen per jaar doorgaat, waar het nieuws altijd voor gaat. Ik ben dus erg benieuwd hoe over een paar maanden tegen het nieuwe NOS Journaal wordt aangekeken. Want u als kijker moet natuurlijk ook even wennen.”

  Had die ‘erg ingewikkelde operatie waar veel mensen aan meewerken” lekker achterwege gelaten. Dat was rustiger en voordeliger geweest. En het had een boel geklaag gescheeld. Want ik zal wel weer gek zijn, maar volgens mij vinden niet echt heel veel mensen die nieuwe opzet geslaagd.

 116. Piet Voncken zegt: 01-06-12 om 11:57

  Kijk al vanaf het bestaan van televisie naar het (NTS nieuws) NOS journaal.
  Nu is dat niet meer zo.De nieuwe outfit lijkt nergens op.
  Dan maar om 19.30 uur bij de concurrent kijken,

 117. Arie zegt: 01-06-12 om 12:21

  Ben het helemaal met Piet Voncken eens!
  Ik ben ook een trouwe NOS journaal kijker met name om 20.00 uur. Deze week heb ik mij voor het eerst ontzettend geergerd aan de vormgeving. Veel en veel te onrustig. Dit geldt voor het hele journaal incl het weer. Ga nu ook maar ergens anders kijken.

 118. Magnus zegt: 01-06-12 om 13:47

  Het nieuwe decor ziet er best wel strak uit. Maar dat heen en weer gewandel van de presentatoren geeft het allemaal wel een slome indruk.

  Laat ze gewoon weer lekker zitten en stop met dat heen en weer bewegen en switchen van van de camera.

 119. Ik heb deze keer echt met alle aandacht die ik kon opbrengen gekeken naar de nieuwe uitvoering. Maar, er is altijd ‘n maar, waarom noemt men dit ‘n verbetering? ‘t Is veranderd, okay, moest dat? Er zijn echt wel storende elementen. Kortom, elke verandering hoeft nog geen verbetering te zijn. Het is en het blijft op z’n Hollands. En daar moetyen we mee leren leven. Geeft niet hoor, we moeten aan álles wennen.

 120. Gé Tol zegt: 01-06-12 om 16:21

  Neem een voorbeeld aan het Belgische Journaal: simpel, rustig en met de nadruk op het nieuws en de beelden die daar bij horen. Het Nederlandse Journaal was in de vorige versie al een kermis van kleuren en ruimtevaarteffecten en nu komen daar nog veel meer toeters en bellen bij, jingels en jengels. En dat gemaakte heen en weer drentelen leidt ook alleen maar af. Na afloop vraag ik me steevast af welk nieuws ik heb gezien. Maar al te vaak kijk ik tegen de boodschapper aan terwijl ik dan roep: laat zien, toon beelden.

 121. Qua design vind ik de boel erg goed.
  Alleen de TUNE … veel te veel in mineur … zo treurig dat je ‘t gevoel krijgt dat er iemand overleden is.
  Snel wat neutralers of liever nog wat vrolijker.

 122. marianne zegt: 01-06-12 om 17:31

  blij dat die vreselijke gong in elk geval weg is dat mag nooit meer veranderd worden, want dat was al jaren iets wat ik vreselijk vond.
  Ik vind het nu niet perse beter geworden maar als de NOS het nu eenmaal leuk vindt om te vernieuwen dan hebben ze mijn zegen. Voor mij gaat het om het nieuws wat gebracht wordt en welk decor er nou achter zit is minder ter zake doende, het laatste decor vond ik ook erg mooi en was wat mij betreft niet aan vernieuwing toe, en of ze nu zitten of staan is hetzelfde alleen het ziet er wat onrustiger uit als ze lopen, dat is een element wat er van mij niet in had gehoeven.

 123. John zegt: 01-06-12 om 17:40

  Misschien een loop en sta (Houdings) training ?

 124. De Vries zegt: 01-06-12 om 18:12

  Iedere werkdag kijk ik tussen 8.00 uur en 9.00 uur naar het NOS journaal, nu is de nieuwe vormgeving mij niet onopgemerkt gebleven. Naar mijn mening lijkt het wel een disco. Veel te “druk” (qua vormgeving vooral). ‘s Ochtends is dit erg onprettig, mede doordat ik ‘s ochtends vroeg nog moet ontwaken. Normaliter doe ik dit met het NOS journaal, nu laat ik de tv uit.
  Ander punt waar ik mij aan stoor is de manier hoe de nieuwslezer(es) wordt gefilmd. Telkens vanuit een andere hoek. Zij of hij staat tegenwoordig als een soort docent voor een stel schermen. Alsof er een presentatie wordt gegeven met behulp van PowerPoint.

  Ik heb de indruk dat NOS de kern uit het oog is verloren, of kwijt aan het raken is. De essentie van het Journaal is geloof ik nog altijd het informeren van de kijker, en nieuws brengen. De nieuwe vormgeving leidt de kijker veel te veel van de kern af. Dat de NOS met haar tijd meegaat en regelmatig moet vernieuwen juich ik alleen maar toe. Maar dat dit op zo een kermisachtige manier moet, stelt mij erg teleur!

  Hopelijk is er ergens de ruimte om het NOS journaal een rustigere opmaak te geven. Ik denk namelijk dat veel kijkers het met mij eens zullen zijn (kijkend naar vrienden en familie om mij heen).

 125. Koen Vermeer zegt: 01-06-12 om 18:42

  Ik ben best in voor vernieuwing maar het nieuwe decor en opzet van het 8-uur journaal is echt teveel van het goede. Het “bewegende” decor leidt te veel af waardoor de aandacht naar de nieuwslezer verzwakt. Mijn ogen trekken steeds naar de achtergrond waar teveel te zien is. En dan nog de weerman. Ook nu let ik teveel op al zijn overbodige handelingen die hij moet doen waardoor mij het weerbericht eigenlijk ontgaat. Dat ging voorheen met het knopje in de hand veel beter en kwam veel rustiger over. En was toch ook al modern. Elke verandering is heus geen verbetering.
  Vriendelijke groet,
  Koen.

 126. Afgezien dat achtergrond geluid in alle uitzendingen, films e.d. inbegrepen, steed veel te luid staat, vind ik de gehele opzet zeker dynamischer en meer “beeldend”. Want het kijken neemt toch een hoor percentage van de aandacht buiten het gesproken woord.
  Inmiddels zie ik dat het achtergrond geluid beter beheerst wordt.
  Als nu ook nog Mw. Sacha naar een spraakcursus wordt gestuurd waar ze behoorlijk leert articuleren en haar randstad gegorgel afleert, dan zijn we een heel eind op weg naar een prima journaal presentatie.
  Wij beginnen de dag met BBC Breakfast. Qua inhoud met items die je soms met kromme tenen aanziet, maar qua taalbeheersing ( van de presentators) een voorbeeld. Ook op de Belgische zenders wordt voortreffelijk Nederlands gesproken. We blijven hopen. De (mannelijke) nieuwslezers zijn in elk geval proma.

 127. Ineke Fleuren zegt: 01-06-12 om 19:32

  Ik vind de veranderingen geen verbetering. Het geheel is erg rommelig geworden. Het heen en weer lopen heeft geen functie en leidt af. Veel te veel interviews die geen andere informatie geven dan dat de inleider al heeft gedaan. Graag snel weer terug naar een informatief journaal.

 128. Janet Burer zegt: 01-06-12 om 19:42

  Verfrissend? Modern en vernieuwend? Nou, ik dacht het niet. Ik denk eerder aan woorden als chaotisch, druk en irritant. De achtergrond leidt nogal af en dat getrippel van de desbetreffende presentator had voor mij echt niet gehoeven. Evenmin als dat slaapverwekkende deuntje en ik zit er ook niet op te wachten dat een of andere snotneus mij een ‘mooi weekendje’ wenst. Is dit een soort van ‘hippe’ aanpassing om te concurreren met rtl of sbs? Nee, dit is echt geen verbetering. Niet ìedere vernieuwing is beter.

 129. Jammer, vorige week had ik plotseling zo’n ingeving, dit Decor, begin item en sound moeten ze nooit veranderen.
  Plots een week later, een Nieuw decor,

  Klasse minder, grote klasse minder > begin Logo en wereld bol waren uniek en van grote mate doeltreffend, dit ligt meer voor autobanden
  voor de hand.

  Oke, succes groet LdB

 130. Marion van Voorst zegt: 01-06-12 om 21:13

  Met de nieuwe vormgeving van het Journaal ben ik helemaal niet blij. Ik vind het onrustig en een tikkie onwaardig. Genant dat serieuze journaalpresentatoren een beetje heen en weer moeten gaan lopen. Totaal zonder functie. Al die beweging leidt erg af van de informatieve boodschap.Ook met de achtergrondfilmpjes wordt veel te royaal omgesprongen. Het is alsof ogen en hersens geen rust mogen krijgen.
  Ik zou er wat voor geven om weer terug te kunnen naar het vorige format. Het is echt irritant, quasi-modieus. Als mijn ogen alleen maar gekieteld hoeven worden kijk ik wel ergens anders naar.

 131. Heb eerst de vernieuwingen bekeken en lees nu de uitleg;
  Van beide snap ik niets.
  Het decor ziet er niet uit. Wat is dat toch met glimmende tafels en achtergronden in twee hoofdkleuren rood en blauw? Lelijk en storend. En waarom snapt men niet dat zinloos bewegende beelden altijd afleiden van de gesproken inhoud?
  Prominent aanwezige kleuren van de kleding van de presentatrices (kanariegeel en knalrood!) is ook storend evenals totaalshots: we hoeven niet te weten wat ze aan hebben en zeker niet wat voor trendy gehakte schoenen ze aan hebben.
  Waarmee meteen beargumenteerd is dat lopen helemaal uit den boze is.
  Over de manier van de teksten brengen kan ik heel kort zijn: het wordt allengs infantieler.
  Begrijpelijk als je weet dat de heersende slogan luidt: dom is het nieuwe slim.

  De uitleg van de hoofdredacteur getuigt daarvan. Zelden zo’n stuitende hoop onzin bij elkaar gelezen.
  “Newsier…”, dichter bij de mensen brengen…
  Mag ik een teil alstublieft?
  En Marcel, over smaak vvalt wel degelijk te twisten want wansmaak wordt aangeleerd!

 132. Jan van Wezer zegt: 01-06-12 om 22:26

  Het beeld is veel onrustiger, al dat draaien en inzoemen hoeft niet. Ook het lopen leidt af van waar het om gaat: het nieuws.
  Wat was er eigenlijk verkeerd, ik vond het prima zoals het ging.

 133. Alice zegt: 01-06-12 om 22:26

  Ik woon 33 jaar in Nederland, heb mijn kinderen groot gebracht met het NOS 8 uur Journaal, maar in de nieuwe format vind ik er niets meer aan. Dit uitleg van Marcel Gelauff bewijst alleen maar dat het niet meer om de inhoud gaat maar alles daar omheen. Jammer. Net als Piet Voncken ga ik nu ook vaker bij de concurrent kijken, dat doe ik ook al ‘s ochtends.

 134. De vorm is belangrijker dan de inhoud.

  Niet gepast tijdens een wereldwijde recessie waar zoveel mensen onder ( gaan ) lijden.

 135. robert zegt: 02-06-12 om 06:52

  Mooi uiterlijk, alleen het beeld beweegt te veel. En het lijkt als of jullie een jaar over 1 nieuwsbericht praten.

 136. ggm gubbels zegt: 02-06-12 om 10:43

  verschrikkeklij is het juiste woord voor deze wanprestatie

 137. omaerica zegt: 02-06-12 om 11:14

  Ik wordt nogal moe van dat gedrentel. Het geeft mij helemaal niet de indruik dat het nieuws belangrijk is. In tegendeel.

 138. Ken Burns zegt: 02-06-12 om 11:27

  Het zal er vast allemaal bij horen en het zal wel wennen zijn maar deze 30er vind het ‘Ken Burns’ achtige effect van de camera (langzaam inzoomen/draaien) wel erg onrustig evenals de achtergrond, het Belgische Nieuws is vaak een stuk rustiger (voor een adhder beter te volgen), ik vind het jammer dat er wat meer sensatie in moet om maar een beetje RTL bij te blijven,het zit mij al een tijd dwars helaas dat er ontzettend grove beelden worden gebruikt, bij een aanslag gewoon even alles in beeld (dat hoeft echt niet! we begrijpen dat het afgrijselijk is als er lichaamsdelen rond vliegen/ ik zou een waarschuwing op prijs stellen) de radio was perfect maar sinds Rob Trip er niet meer te horen is kijk ik m maar evenals uiteraard S de B ;) het zal voor de jongere kijker wel belangrijk zijn om zoals een PC game alles grof in beeld te zetten, maar die kijken toch niet, de wat oudere die zn verstand gebruikt heeft dit soort beelden niet nodig volgens mij, vandaar ook dat ik regelmatig met zulk nieuws graag naar België kijk, niet grof maar duidelijk. Maar 1 2 en 3 zijn wel mijn zenders dat dan weer wel ;) dus lof en ga zo door, ik pas me wel aan.

 139. Jeanne zegt: 02-06-12 om 12:22

  Na een aantal dagen gedacht te hebben eraan te moeten wennen, nu toch een reactie. Wat een onrust: een lopende nieuwslezer en nog erger die bewegende beelden zonder functie achter hem of haar. Vooral dat bewegen op de achtergrond is zeer vermoeiend. Mijn verzoek: probeer eens uit hoe het lopen is zonder al dat gedoe erachter. Dat is ook nieuw, maar misschien is de rust dan teruggekeerd.

 140. van Breugel zegt: 02-06-12 om 14:07

  Ik kijk graag journaal en wil mij dan op het gebrachte nieuws concentreren, door alle bijzaken (bv de irritante witte strepen in beeld enz. ) raak ik de weg kwijt in dit decor. In het artikel worden hoop zaken een plus genoemd die dit echt niet zijn, Noem dit verkwanselen van geld wat beslist niet nodig was en is.Maar het lijkt er op dat de mening van de kijker cq sponsor van dit verhaal er weer eens niet toe doet.
  Ben nieuwsgierig of er veel kijkers gevraagd hadden om dit te gaan doen. Vermoed dat de kijkers dit niet bedacht hebben.

 141. Jan Willem zegt: 02-06-12 om 15:19

  Ik ben erg te spreken over de nieuwe stijl. Het werd hoog tijd voor een verfrissing van het journaal, en dat is goed gelukt.

  Zeker met de wetenschap dat er in de komende weken nog wat puntjes op de i worden gezet, mogen jullie – wat mij betreft – blij zijn met het resultaat. De bewegende achtergrond is soms wat te onrustig inderdaad. Maar met een kleine aanpassing van de snelheid van de bewegingen zou dat wellicht al opgelost zijn. Verder is het gewoon een kwestie van wennen. Maar hier wen ik graag aan!

 142. Het nieuwe formaat is even wennen, maar ik vind het eigenlijk wel prettig kijken. Ik ervaar het eigenlijk helemaal niet zo druk, maar misschien komt dat ook, omdat ik al gewend ben aan de snelheid van twitter en andere moderne media. Dat verandert je kijk toch wel.

  Het nieuwe systeem om het weerdata te kunnen tonen is in één woord geweldig! Dit is hoe je het verwacht in 2012.

 143. Piet Voncken zegt: 02-06-12 om 20:46

  Arie en Alice bedankt dat jullie het met mij eens zijn,en daarbij vele anderen.
  Hoofdredactie Marcel Gelauff zegt in zijn weblog dat de meeste reacties positief zijn.Mogelijk ziet hij de meeste negatieve reacties niet.
  Hopelijk komt hij op zijn schreden terug en gaan we weer een beschaafd journaal krijgen,net zoals op de Belgische en Duitste TV.
  Tot dan niet meer kijken naar dat irritante, en drukke gedoe zonder toegevoegde waarde.

 144. Jan Picavet zegt: 02-06-12 om 22:59

  De nieuwe huisstijl van het NOS journaal ervaren we als een verslechtering. De vormgeving is tot hoofdzaak verheven. De bewegende balken tijdens het informeren zijn irritant en leiden af. Door de achtergrondmuziek is het gesprokene moeilijker te verstaan. Veel vrienden en kennissen hebben soortgelijke meningen. Zowel inhoudelijk als qua vormgeving vinden we het Belgische journaal kwalitatief stukken beter. Een afstemming op wat de meerderheid van de kijkers wil is datgene wat voor een programma als het NOS journaal maatgevend moet zijn. Hopelijk volgt er binnenkort een goede evaluatie. Succes ermee.

 145. Maarten zegt: 03-06-12 om 08:38

  Het decor is mooi en ruim. Het deuntje is veel beter. Ik kan me voorstellen dat dit decor veel mogelijkheden biedt.

  Wat niet bijdraagt aan het kijkerscomfort zijn al die camerabewegingen. Ze zijn ook erg voorspelbaar. Een item begint met een breed shot in de studio, langzaam wordt ingezoomd, als we dicht bij de presentator zijn begint een filmpje. Bij een nieuw item begint het riedeltje van voor af aan.

  Een suggestie van meer inhoudelijke aard; schaf de vox popjes en pretfilmpjes af. Ik ben niet geïnteresseerd in de mening van Piet uit Drachten, en nieuws over onderwijs kan ook goed zonder een filmpje over klas 4b van de Zonnestraal te Veere. Het zijn ook altijd dezelfde correspondenten die met dit soort prut komen.

  Oh, en met het EK op komst: sport komt op andere plekken al meer dan genoeg tot zijn recht, bijvoorbeeld in het sportjournaal. Dus houd het een beetje binnen de perken ;)

 146. Jeroen zegt: 03-06-12 om 09:06

  Gisteravond het 8-uurjournaal maar weer eens gezien. Om doodmoe van te worden. Astrid Kersseboom ook duidelijk ongelukkig dat ze nu ten voeten uit in beeld moet en bijna een choreaografie moet aanleren voor de 8-uurshow. En bij werkelijk IEDERE presentatie draait, beweegt of zoomt de camera, het plaatje staat nooit stil. En dan nog alle onrust in het decor. Om van te kotsen. De studiopresentatie leidt totaal af van het nieuwsaanbod. Ik kan me alleen The Queen herinneren als item, de rest is langs me heen gegaan. Mensen dit is afschuwelijk, gooi dit wanidee overboord en begin opnieuw. Men neme 1 tafel………etc.

 147. André zegt: 03-06-12 om 12:41

  Heeft het zin een ontwerper te vragen zijn eigen ontwerp te veranderen omdat het gewoon slecht is? Nauwelijks, denk ik. Toch doe ik het maar.
  Terwijl boeddisten weten dat om rust, evenwicht, geluk en concentratie te bereiken elke onnodige afleiding geelimineerd moet worden, doet u precies het tegenovergestelde. Het tegennatuurlijk decor maakt mij erd gestrest en ik heb echt meer moeite de inhoudeljke boodschap te onthouden.
  Ik veronderstel dat uw positieve reacties mogelijk te maken hebben met een beperkte vaak jongere groep mensen die gewend zijn te reageren via E-mail. Verder kan ik niet uitsluiten dat de NOS verantwoordelijken, die zelf die niet graag in eigen vlees snijden en moeilijk kunnen toegeven dat een grote investering gemeenschaps geld verspilt, een selectieve kijk hebben op de zaak.
  Daarom stel ik voor dat u een representatieve enquete laat organiseren door een psycholgisch lab van een universtiteit. Daarbij ga ik ervan uit dat u het algemeen belang toch stelt boven uw eigen mening.

 148. Wim zegt: 03-06-12 om 13:20

  Heb het gevoel dat ik naar een soort dialyse filmpje aan het kijken ben wat zich op de achtergrond afspeelt, erg hinderlijk en het leid af.Vindt het decor echt niks…te ver doorgeschoten met het logo en de tafel waarvan gepresenteerd wordt doet me denken aan plastic campingtafeltje…veel te klein en goedkope uitstraling…kijk eens naar Duitsland,Belgie..meer rust uitstralend, en echt een journaal!!

 149. Kersten zegt: 03-06-12 om 19:26

  Ik ben niet zo erg te spreken over de nieuwe stijl. Er moet altijd iets ‘vernieuwends’ zijn, daar wordt ik zo snel moe van! Maar in dit geval vind ik het een échte achteruitgang. De nieuwslezers zijn erg slecht uitgelicht. Wie vind het interessant om deze mensen van top tot teen in beeld te zien? Wat voegt het toe? Het decor is schreeuwend, onrustig en koud. Het niéuws dát is waar het toch om draait? Gewoon een kwestie van wennen, dát is waar, maar wel zonde van het geld. Hierbij wil ik mijn mening toch graag ongezouten geven. Geef mij toch maar Sacha’s gezicht groot in beeld. Vernieuwing is niet altijd een verbeterijng. En eens met Van Beugel,.. ik vermoed dat de kijkers dit niet bedacht hebben.

 150. Anke zegt: 03-06-12 om 19:30

  Ik ben verrast te lezen dat ‘urgenter’ een doelstelling is. Toen wij totaal onvoorbereid de eerste keer de nieuwe opzet zagen, vonden we beiden dat de afstand van de presentator, het grote decor en de bewegingen, maken dat je het onderwerp niet als urgent ervaart!

  (songfestival-associatie: alsof de camerabewegingen vooral bedoeld zijn het enorme decor recht te doen ipv het nieuwsonderwerp)

 151. Prima decor ook al vind ik al die ‘lege boekenplanken’ wat onrustig…
  Onlangs meldde de nieuwslezer dat onderzoek had uitgewezen dat een bepaalde groep mensen ‘duidelijk vermoord’ is. Kun je ook onduidelijk vermoord worden? Ik hoop dat eenvoudiger taalgebruik niet verder leidt tot dit soort taalvervuiling.

 152. Jeroen Meefout zegt: 03-06-12 om 23:07

  Duidelijk journaal.Gelukkig geen Nijntjetaal, of Goois, Amsterdams of Poldernederlands accent. Helaas spreekt de weerman wel met een nogal platte (Zuidhollandse) tongval. Als zijn uitspraak wat verzorgder zou zijn, zou het makkelijker zijn de aandacht bij het weerbericht te houden.

 153. John zegt: 04-06-12 om 07:13

  Goed om te zien dat het Journaal met de tijd mee gaat, het decor is eigentijds met heldere kleuren. Tip om ook de muziek aan deze tijd aan te passen, het klinkt zwaar en droevig. Het weeroverzicht geeft een duidelijk beeld wat er binnen Europa gebeurt al hoewel het af en toe druk overkomt.

 154. Henk Maeghs zegt: 04-06-12 om 08:28

  Mooi dat jullie het nieuws willen ‘vertellen’ en dichterbij willen brengen, maar er is aangetoond dat verstrooiing ontstaat wanneer teveel zintuigen gelijktijdig worden geprikkeld. Volgens dit gegeven kan het nieuwsbericht dan ook niet optimaal door de ontvanger worden verwerkt (toch een kerntaak, of hebben we het over infotainment?). Vandaar dat ik met verwondering naar de bewegende beelden in het decor kijk
  Die leiden af en voegen niets toe (dan ergernis).

 155. Johanna zegt: 04-06-12 om 11:05

  Vind het vreselijk irritant dat heen en weer lopen en dat staan. Ook erg vermoeiend voor de nieuwslezer, denk ik.
  Ga voortaan wel naar RTL4 kijken. Vraag me toch af waarom iets moet veranderen wat goed is.

 156. Zoals ik in mijn eerste reactie al heb laten weten is de lol er wel bij om naar het NOS-journaal nieuwe stijl te kijken. Voor dove mensen met een infraport zijn die volkomen nodeloze harde tonen een aanslag op het toch al slechte gehoor. Werkelijk afschuwelijk.
  Ik moet er maar aan wennen om het nieuws op buitenladse zenders te zien. Daar heb je tenminste een rustig beeld en geen idioot harde tonen tussen twee berichten.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Pluis.

 157. jeroen zegt: 04-06-12 om 15:08

  En zijn jullie nu gestopt met het plaatsen van reacties? Toch geschrokken van het hoge aantal negatieve commentaren?

 158. Edith Pels zegt: 04-06-12 om 19:21

  Het gaat niet meer om het nieuws maar om de show. Helaas krijgt ook het eens zo gewaardeerde NOS Journaal een steeds hoger RTL gehalte. Ook de manier van mededelen wordt aangepast naar het niveau van RTL publiek, het lijkt het jeugdjournaal wel! Alstublieft ga weer terug naar de nieuwswaarde en naar niveau. Commerciële journaals zijn er voor die liefhebbers al voldoende op de commerciële zenders.

 159. Jetty zegt: 04-06-12 om 22:43

  Moet nog wel even wennen aan het nieuwe journaal, op mij komt het wat onrustig over (vond het nos-journaal altijd prima, maar zal wel wennen.

  Maar de presentatie van het weer vind ik stukken minder (daarmee bedoel ik niet weerman of weervrouw zelf) maar je krijgt veel minder te zien, alles veel vluchtiger zowel van Nederland maar vooral van buitenlands weer.
  Ook mis ik het weer voor de komende 5 dagen.

 160. Willem zegt: 05-06-12 om 10:49

  Veel aan de nieuwe vormgeving is leuk, vernieuwend en vraagt van de kijker ook wat aanpassingstijd. Alleen dat heen en weer geloop van de presentatie dient geen doel. Onrustig!! Kijkers gaan kijken naar hoe ze zich bewegen, welke schoenen ze aan hebben, hoe ze de voeten neerzetten. Levert wat mij betreft geen meerwaarde op. Laat ze dan achter de desk staan, maar niet ‘storend’ door het beeld bewegen.

 161. R.E.Butia zegt: 05-06-12 om 13:00

  Het geluid van de spreker klinkt zoals in een grote lege ruimte gesproken.

 162. Ciel zegt: 05-06-12 om 19:46

  Allereerst, ik ben een fan van het 8-uur Journaal. Ik vind het decor erg modern en opgeknapt. Gelukkig is er iets gedaan aan het volume van de leader. Dit is echt veel beter en je schrikt je niet meer rot als het Journaal start. Wel een punt van aandacht vind ik de kledingkeuze van Gerrit Hiemstra. Dat ziet er echt niet uit! Als je dan toch kiest voor een moderne aanpak dan ook graag letten op de restyling van de presentatoren. Ook het haar van Gerrit mag wel eens een opknapbeurtje krijgen (ouderwets nu). Overigens zien Sacha, Rob en Marco er altijd tiptop uit, alleen het blauwe jurkje van Sacha van vanavond met zwarte legging/panty en bruine laarzen vond ik niet zo goed bij elkaar passen. Ook het model van het jurkje deed haar perfecte figuur geen goed. Mijn man vroeg aan mij of Sacha zwanger was!! Volgens mij is dat niet zo??? Ach, en dat heen en weer lopen daar wen je wel aan. Ik vind het wel prettig als iemand helemaal in beeld is en niet zo statisch achter een desk zit. Ik zou zeggen ga zo door!!

 163. Catharina zegt: 05-06-12 om 22:52

  Ik vind het absoluut onnodig een moderne uitstraling aan het journaal te geven. Dat geloop is alleen maar storend en afleidend van de inhoud van het nieuws. Gewoon zitten dus en rust. Ik kijk naar het journaal om het nieuws te horen/zien en niet om de nieuwslezer. Nu ik toch de gelegenheid heb. Ik erger me ook mateloos aan al aan dat voetbalnieuws/sportnieuws. Daar zijn toch sportprogramma’s voor. Een beetje respect voor de niet sport/voetballiefhebber. Voor wie het nog niet weet SPORT IS EEN SPELLETJE en NIEUWS IS DE REALITEIT VAN WAT ER IN DE WERELD GEBEURT. Nieuws in het journaal, en sport in sportprogramma’s. Sport hoort NIET in het journaal thuis. Sport Is geen nieuws, maar slechts een spelletje. Zeker in deze tijd van EK, wordt je al genoeg geconfronteerd met dat voetbalgedoe. Alsjeblieft, doe er iets aan!!!!! Heel veel mensen zullen jullie dankbaar zijn!!!

 164. Jan A zegt: 06-06-12 om 10:32

  NOVA => Nieuwsuur grotendeels afgehaakt.
  Lijkt nu oom met 2000 jorunaal te gebeuren.
  Te druk en nog meer inhoud naar achtergrond.
  Casual rondlopende presentatoren maken het nieuws niet helderder.
  ..
  TUNE = OK daar wennen we wel weer aan.
  ..
  Ik vindt het wat te geforceerd aandoen.

 165. Vind de nieuwe opzet nogal verwarrend.De bewegende ,gekleurde balken leiden af.Met name de verticaal bewegende.Kan aan mijn leeftijd liggen?
  Presentatie ;prima! en houden zo!

 166. Jean Peters zegt: 06-06-12 om 15:38

  Heb in het verleden al eens opm. gemaakt over de soms miserabele uitspraak van het Nederlands. Een keer kreeg ik een reactie: men zou het ter sprake brengen. Heb er niets van gemerkt!
  Sacha de Boer: ‘Dode en gewonde in Jeme.’ Het ging om vele doden en gewonden in Jemen. Het is de bekende Nederlandse n- of en-angst: Kopehage, Londe, tevredeheid, verlegeheid en nog heel veel meer en ook door vele anderen.
  We praten niet meer zoals 80 jaar geleden en zoals ook Philip Bloemendal, maar ik vind dat met name Sacha de Boer het wel heel erg bont maakt met haar uitspraak. Het Journaal heeft toch ook een educatieve funktie!

 167. john post zegt: 06-06-12 om 17:19

  Eindtune dwint tot overzetten van kanaal of geluid dempen , is dat de bedoeling daarvan ??

 168. L. Guldemond zegt: 06-06-12 om 18:02

  We worden gek van al dat gewiebel in het beeld. Vandaag hebben we besloten niet meer naar het nieuws van Ned. 1 te kijken. Zoek het maar uit met die beeld histerie.

 169. Ben Telgenkamp zegt: 06-06-12 om 19:12

  Beste, slechte vernieuwing. Zeer druk, afleidend, rommelig.

 170. Ben zegt: 06-06-12 om 19:16

  Hallo, hoe kunt u nu zeggen dat de meeste reacties positief zijn? Leest u wel de reacties!

 171. Het beeld is erg onrustig en soms hinderlijk druk. Het meest stoort mij het slechte lezen. Bij enkele nieuwslezers ligt de klemtoon in de zin konstant verkeerd. Zijn er geen mensen te vinden die op school een voldoende voor lezen hebben gehaald? Waarom besteed de redactie daar geen aandacht aan?

 172. Reactie op het zeer onrustige journaal.
  VERSCHRIKKELLIJK!!! Wat een bewegingen streepjes en belletjes. En laat de nieuwslezers alsjeblieft gewoon zitten en niet heen en weer lopen.
  Het nieuws op zich is al onrustig genoeg.
  De kunst is het in de eenvoud te zoeken.
  Het journaal tweemaal terug was wel okay.
  Succes!!

 173. Jeroen M. zegt: 07-06-12 om 10:48

  Ik heb 2 opmerkingen op het decor. Ten eerste vind ik de blauw opgelichte balken erg afleiden. Deze lopen ook gedeeltelijk over de schermen heen, erg jammer. Het weerbericht is al veel over gemeld, ook hier mijn irritatie over die balken die niets toevoegen, en de knoppen op het scherm zijn ook overbodig. Verder is het goed.

 174. Kelvin zegt: 07-06-12 om 19:18

  Misschien is het een idee de presentator om 8 uur de hele tijd te laten staan en alleen te laten lopen om te praten met correspondenten of om infographics te laten zien

 175. Godert zegt: 08-06-12 om 19:45

  De bewegende rode vlakken, in de achtergrond, doen me, bij close ups steeds denken aan de zich met bloed vullende slangen van een nierdialyse apparaat. Niet te geloven dat de ontwerpers en bedenkers hiermee weg kunnen komen. De begintune klinkt erg droevig.

 176. mary van eldijk zegt: 09-06-12 om 10:35

  het 8 uur journaal lijkt wel een show te worden
  ik vind het helemaal niets met al dat geloop
  neem maar een voorbeeld aan het belgische nieuws, dat is simpel en goed
  daar is het waar het omdraaid
  het weer dat is zo helemaal een poppenkast ,drie keer niets

  mary

 177. Leo J zegt: 09-06-12 om 15:02

  De nieuwsvoorziening is geen show waarin ik vermaakt moet worden. Ik wil feiten en rugnummers. De nieuwe schoenen van Astrid (die overigens wel dun in de bovenbenen zit) hoef ik niet te zien, hoe mooi ze ook zijn. Verder vond ik het altijd een geruststelling te weten dat ik kon afwassen tot de gong van het Journaal. Nu moet je de hele tijd op en neer lopen (ik lijk daarmee wel een Journaalpresentator) om te zien hoe ver jullie zijn. Verder mis de ik boeken op de boekenschapjes links en recht van de weerbak, koket afgeschuind in de hoeken. En Rob Trip klinkt niet of hij er lol aan heeft. Gun uw medewerker een plezier, doe mij een lol en update uw 20.00 uur Journaal als de wiedenweerga. Mij dank is al bij voorbaat zeer groot.

 178. Nicoline van der Velden-Bos zegt: 09-06-12 om 16:34

  Geachte redactie,

  Graag wil ik reageren op Het Journaal ‘nieuwe stijl’. Ik heb bewust even gewacht, om mijzelf de kans te geven er aan te wennen.

  Helaas, ik vind het lopen van de presentatoren absoluut geen verbetering. Het voegt totaal niets toe, erger, het is onrustig en het leidt af. Ergerde ik mij bij de KNMI presentatrice al steeds aan het onesthetische uiterlijk (en dan bedoel ik de “lower extremities”), nu heb ik dit ook bij, de overigens charmante, Sacha de Boer. Maar weinig vrouwen hebben een figuur dat ook in een lange broek fraai oogt en dat geldt helaas ook voor Sascha de Boer. Het is een uitstekende vakvrouw, afleiding daarvan is ongewenst.

  Met vriendelijke groet,
  Nicoline van der Velden

 179. Joosten zegt: 09-06-12 om 19:32

  Die continue beweging achter en van de presentator leidt enorm af. Die ‘plankjes’ in het decor ben ik nu al beu. Ik vind het ook helemaal niet eigentijds, dat de fysieke aanwezigheid van de presentator een grotere rol krijgt, integendeel. De openingstune erg somber, de sfeer die deze oproept voorspelt weinig goeds. Kortom, ik vind het écht he-le-maal niks. Misschien nu toch RTL maar weer eens proberen.

 180. Wilhelmien zegt: 09-06-12 om 21:07

  Ik vind de dames en heren omroepers heel vreemd in beeld komen. Staand, lopend van een been op andere been steunend maakt het geheel maar vreemd. Het lijkt wel of ze heel klein en heel breed zijn. Ik vind het geheel erg afleidend, van mij mogen ze weer zitten achter hun desks. We hebben het hier toch over het journaal de noodzaak om de nieuwslezer steeds door het decor te laten lopen zie ik niet. Datv de weerman ook steeds zichtbaar op een knopje moet drukken voor een ander beeld voegt voor mij ook niets toe. Al bij al een beetje te vernieuwend naar mijn idee.

 181. Erik zegt: 09-06-12 om 23:00

  Ik vind het journaal er zeker niet op vooruit gegaan, het decor is veel te groot, de presentatoren verzuipen erin en weten zich geen houding te geven. Wat de weerman/vrouw aan het doen is met al die knopjes begrijp ik al helemaal niet. Ze lopen hun zelf in de weg.

  Wat ik ook belachelijk vindt is dat deze hele grap € 900.000,- heeft gekost terwijl ik nu meer afgeleid wordt van waar het over zou moeten gaan: het nieuws!

  Wat mij betreft bezuinigen ze nog 200 miljoen op de publieke omroep zodat jullie de volgende keer wat beter nadenken voordat je dit soort zogenaamde “verbeteringen” doorvoeren!. Gelukkig heeft RTL4 wel begrepen hoe je het nieuws moet brengen.

 182. Gerrit H. de Bie zegt: 10-06-12 om 11:33

  Ik zag vrijdag of zaterdag Astrid Kersseboom het nieuws presenteren, en ze moest op een gegeven moment op bijna haar knieën om de tekst van de autocue te lezen.
  Dit kwam eerlijk gezegd zeer bespottelijk over, eigenlijk werd Astrid gewoon voor schut gezet.
  Als dit het nieuws moet worden van de NOS, dan kijk ik maar naar het nieuws van RTL, dat nu een stuk rustiger is.

 183. de vormgeving van het decor is goed maar de mensen die het journaal presenteren die zijn echt heel goed zo goed zelfs dat zij van mij een dikke 10 hebben verdient en wat mij betreft mogen zij dat op deze manier de komende 10 jaar echt blijven presenteren

 184. Jolly zegt: 11-06-12 om 09:03

  Waarom moet het beeld zo onrustig zijn als de presentator van dichtbij in beeld is. Al dat gedraai,moet dat nu ?

 185. Theo zegt: 11-06-12 om 16:08

  Het viel mij al een paar weken op voor het nieuwe decor er was, dat het 8 uur journaal niet uit de grote studio kwam, omdat de redactie op de achtergrond was te zien, is dat mensen opgevallen ? mij dus wel :)
  Eenvoudig, eens vertelde de weervrouw of man, dat die de nieuwslezer niet kon verstaan toen het weerbericht aangekondigd was in het 8 uur journaal, dat was toch wel zeker voor mij het bewijs, temeer omdat ik er een paar jaar terug een keer ben geweest, rond geleid door Hans Laroes.
  In het decor van de kleine studio, blijft de redactievloer zichtbaar ?

 186. vd Plas zegt: 11-06-12 om 19:19

  Journaal kijken is voor mij veel minder aantrekkelijk.
  Wat een drukte, wat een kleuren en een raar gewandel tijdens het programma.
  Ik kijk journaal om het nieuws, niet om flitsende en snelle beelden. Voor mij voegt het nieuwe decor niets toe. Voor de presentatoren lijkt het me ook een ingewikkelde klus, ik vind als kijker alle extra’s afleidend.
  Ik mis het ‘degelijke’ journaal. Maar wel vetrouwd en rustig.
  Jammer dat alles sneller mooier en nieuwer moet.
  (ik ben pas 22 overigens)

 187. Gabri zegt: 11-06-12 om 19:36

  Vormgeving en kleur vind ik prima, alleen laat de nieuwslezer weer zitten of de hele tijd staan achter een desk. Het komt heel onrustig over dat geloop door het beeld. De achtergrond met foto’s en reportages is genoeg beweging. De nieuwslezer moet juist rust uitstralen tussen al dat hectische nieuws.

 188. ben mendes zegt: 12-06-12 om 11:36

  Zelfs volgens mijn zoontje van 10 is het journaal nu lelijker geworden. Hij kwam er spontaan mee gisteravond! Ook het gewandel van de presentatoren leidt af vond hij. Het motto: ‘Het nieuws nog centraler stellen’ klopt dus helemaal niet: de vormgeving staat centraal. Ik mis het journaal zoals het was, betrtouwbaar en met het nieuws centraal. Weg met die stomme achtergrond, de bliepgeluidjes, het gewandel en de slecht leesbare weerkaart! Bah!

 189. ben mendes zegt: 12-06-12 om 11:37

  @ Ben zegt: 06-06-12 om 19:16

  Hallo, hoe kunt u nu zeggen dat de meeste reacties positief zijn? Leest u wel de reacties!

  Helemaal mee eens!!!! De eindredacteur leest de reacties toch niet vrees ik .. stel je eens voor dat hij zich iets aan zou trekken van de kijker :(

 190. Rodger zegt: 12-06-12 om 14:11

  Ik moest even aan de nieuwe ‘format’ wennen en dus heb ik me tot nu toe ook onthouden van commentaar. Ik moet zeggen dat ik het er gelikt uit vind zien. Jammer dat veel mensen altijd iets te klagen hebben. Ik krijg het idee dat sommigen hier terug willen naar de tijd dat er een nieuwslezer(es) in zwart/wit achter een bureau zat met daarop een zwarte bakelieten telefoon en een glas water… Dat is mijns inziens jammer want de wereld is in beweging en het journaal ook.

  Wat ik wél jammer vind is dat het weer gepresenteerd wordt vanaf een groot uitgevallen tv met daarom heen allemaal tierelantijntjes die ontzettend afleiden (de eerder genoemde boekenplanken, schuin afgevlakte hoeken van het beeldscherm etc.) Het lijkt wel een spelshow die Gerrit en consorten presenteren. En dát terwijl het hele decor één groot beeldscherm is. Het is mijn mening dat het mooier zou zijn wanneer het weer gewoon op zo’n megascherm wordt gepresenteerd. Natuurlijk zie je dan de lijntjes die tussen de kleine schermen zitten waaruit zo’n groot scherm is opgebouwd maar dat is dan nog steeds rustiger dan de kermisattractie die het nu is. (SKY News en de BBC doen dit ook en het ziet er prima uit.

  Het tweede wat ik minder mooi vind is het tafeltje. De oude ronde hoogglans tafel in de vorm van de rode ‘O’ en de kleinere versies daarvan die bij Studio Sport etc. werden gebruikt vond ik vele malen professioneler. Aan die grote tafel konden ook correspondenten aanschuiven. De huidige tafel lijkt van mat bordkarton gemaakt.

  Verder vind ik het echter gelikt eruit zien. Ook de tunes kunnen mijn goedkeuring wegdragen (op het ontzettend zenuwachtige, tweetonige deuntje na wat in de kortere journaals aan het einde klinkt.

  Succes!!

 191. Ik heb het een tijdje aangezien, maar ik blijf het GEEN verbetering vinden dat de presentator van het journaal rond wandelt.
  Het nieuws is natuurlijk niet anders, maar het komt wel over als (niet serieus te nemen) verteller.
  Het late journaal is met gewoon zittende presentatie een voorbeeld van hoe het ook had gemogen van mij.

 192. DR. N. C. Rol zegt: 13-06-12 om 09:59

  Afschuwelijk, die draaiende rode wielen, en alles onrustig met die heen en weer lopende presentator. Mijn vrouw en ik verlangen nog steeds terug naar de situatie van een maand geleden. Ook de weersverwachting vonden wij vroeger prettiger.Wij denken er nu over maar eens RTL nieuws te proberen. of zelfs Belgie of weet ik veel!! Het beste gewenst!!!

 193. Ken Gould zegt: 15-06-12 om 09:33

  De sfeer van de nieuwsuitzendingen is niet meer prettig. Er heerst een overmatig ernstig, bedrukt en erg zelfbewust gevoel. De hoge toon tussen items klinkt als een onderzeeër, en de drukke achtergrond en omlijsting van de beeldschermen zijn niet functioneel en in het algemeen vrij lelijk. Het geluid van de stemmen is nu erg kaal, wat het onvriendelijker en niet per sé verstaanbaarder maakt. De microfoon is ook gevoeliger, waardoor je voetstappen kan horen. De verlichting is ook harder geworden. Vroeger heb ik de nieuwsuitzendingen ‘s ochtends vaak twee keer achter elkaar willen bekijken om zo alle nuances eruit te halen. Nu niet meer – ik zet het liever zo snel mogelijk uit.

 194. N.Doorneveld zegt: 15-06-12 om 11:27

  Ik vind de reactie van het NOS journaal over alle negatieve reacties op de nieuwe vormgeving zeer teleurstellend.
  Ze willen het nieuws centraler stellen…lijkt me prima…
  en om dit te bereiken moeten Rob Trip en Sascha de Boer AANWEZIGER zijn????? Huh?? en is het belangrijk HOE het nieuws wordt verteld???Huh??

  Dan stel je wat mij betreft toch niet het nieuws centraal, maar gaat t over de randvoorwaarden….
  Laat in dat geval Sascha een kort rokje aantrekken en Rob een hippe outfit….

  Maar ik zou eerder zeggen….laat die lopende poppen weer stilzitten achter een bureautje….WEG met alle afleiding….STEL HET NIEUWS CENTRAAL!

 195. Vraag: Wat was er mis met het ‘oude’ Journaal????
  Vind de nieuwe vormgeving ‘drie keer niks’
  Frans

 196. Veel te onrustig !!!
  Onrustig decor: felle kleuren, witte strepen etc. dient nergens toe.
  Bewegend decor vreselijk en leidt erg leidt af van het onderwerp !
  Staan achter desk is prima, maar rondlopen niet, geen gezicht en leidt af.
  Het achtergrondscherm voor het instarten van filmpjes lijkt op zich wel prima.
  Leader klinkt te ‘zwaar’, triest.
  Kortom: AFSCHUWELIJK.
  Kan me niet voorstellen dat de reacties overwgend positief zijn.
  Nieuws moet over de inhoud gaan!
  Moet nu het nieuws ook al op een ‘populaire’manier gepresetneerd worden? Nergens goed voor.
  Ik ga voortaan op andere zenders naar het nieuws kijken.

 197. Jose zegt: 17-06-12 om 19:32

  Goedenavond,

  Prima hoor de nieuwe vormgeving, alleen wat ik vreselijk
  Storend vind is als de presentator in gesprek is met
  de weerman of een collega op beeld, wij enkele minuten
  lang tegen de rug vd presentator aan moeten kijken.
  Hoop dat daar wat aan gedaan kan worden.

  Met vriendelijke groet!

 198. Henriette zegt: 17-06-12 om 19:42

  Ik heb mezelf 2 weken de tijd gegeven om te wennen, maar helaas…. Het gewandel, in en uitzoomen en al die bewegende balken blijven maar afleiden… Ik kan er niet aan wennen. Ik zie dat de studio veel mogelijkheden heeft om het nieuws te verduidelijken maar de afleiding van de inhoud is te groot… Aub breng rust!

 199. Barend zegt: 18-06-12 om 15:28

  Een paar opmerkingen -na een paar weken- :

  1) De “roffels” in de begintune van het 8 uur journaal zijn na de eerste dag in volume teruggebracht. Maar ze zijn er nog steeds in het 6 uur journaal en verdringen, zoals velen zeggen, inderdaad de spraak (althans op een doorsnee TV). Kan het ook in het 6 uur journaal niet wat zachter?
  2) De gong van de eindtune heeft geen mooie aanzet. Lijkt of deze middenin -als ware vergeten- plots wordt ingefaseerd tijdens de toontjes van de afkondiging.
  4) Het grote decorscherm blijkt geen groot scherm: het ziet eruit als een soort broekriem: brede gesp en daarna (veel) smallere gedeelten. Samen met die lichte dwarsliggende strepen, is het beeld toch niet vloeiend, eerder onrustig. Misschien opvullen met extra beeldscherm-elementen tot een volwaardig groot scherm en de “balkjes” weghalen? Dan kan de weerman/vrouw ook meedoen in zo’n integraal scherm; want het eigen scherm is niet veel groter dan die in het vorige journaal en veel onrustiger met die lichtbalkjes en afgeronde hoeken.

 200. Gert Gruyer, Hilversum zegt: 19-06-12 om 14:58

  Het 8-uur-Journaal is zo vervelend met de nieuwe opzet. Voortdurend draaiende beelden van de nieuwslezer. Ik wou dat die eens ging zitten. Er is geen intimiteit. En maar zwenkende camera’s, en maar lopende presentatoren, die zelfs met hun rug naar je staan als ze ‘praten’ met correspondenten. En dan die draaiende rode wielen achter de presentator. Het veel te kleine, bijna ovale raampje, waar dan de beelden van de nieuwsthema’s te zien zijn. Een caravanraampje met de blik op de wereld, ingeperkt door de lege ‘boekenplanken’. Ik zap steeds maar halverwege weg. Naar Canvas of helemaal wat anders. Of ik heb het 6-uurjournaal op een (VRT) al gezien of kijk BBC. Verlos me van die modische onzin van de nieuwe presentatieruimte, waar ik zo draaierig van wordt en geen vast punt in vind. Kijk BBC. Daar is de ruimte subliem en gaan ze zitten. Wat een ellende hier.. Bij het weer het ridicule tasten naar schermknoppen. Wermannen maken tot voor kort overbodige bewegingen, alsof ze een machine moeten bedienen. Ridicuul afleidend.Wat was het handknopje prettig. De dag- en nachttemperaturen bij het weer slechts weergeven met een ‘golfjesgrafiek’ zonder ‘y-as’, en waar niets op af te lezen of te vergelijken valt is niet veel meer dan een open deur intrappen: Ja, ‘s nachts is het kouder dan overdag. Maar hoeveel? Daarvoor kijk ik bij het Nieuws op VRT. De grootste ellende is de Europese weerkaart, volkomen volgehangen met ‘huisnummers’, waar geen geografie meer op is af te lezen. Helemaal volgeplakt. En omdat de ‘bordjes’ voor Londen te dichtbij Amsterdam komen, zie ik ze vooral van Dublin. Geen kaart meer te herkennen. Dat schiet toch zijn doel volkomen voorbij?! Ik haak af. Ik lijk ineens geen doelgroep meer te zijn voor het 6- en 8-uur-Journaal. Ik herken mezelf er tenminste niet meer in. Journaal-op-3 is wat dat betreft voor mij eenvoudiger en beter. En natuurlijk de VRT en de BBC.
  Gert Gruyer, Hilversum

 201. Gert Gruyer zegt: 19-06-12 om 19:20

  Dat mijn bijdrage weggelaten is toont haar zeggingskracht.

 202. Jeroen zegt: 20-06-12 om 17:08

  De laatste tijd heb ik gemerkt dat er al driftig gesleuteld is aan het plaatje. En eerlijk is eerlijk, het is al rustiger. Maar waarom, o waarom moet er achter de nieuwslezer de hele tijd van alles bewegen in het decor? Om zeker te weten dat je tv niet stuk is??? Hou daar nou mee op! RUST in beeld. Neem een voorbeeld aan RTL. En neem ook gewoon je verlies en geef toe dat dat hele plan van lopen door het decor een dure fout was. Heb nog niemand gelezen die dat prettig of waardevol vond. Lekker zitten of staan achter een desk. En de decor-looplichtknop op PAUZE. Als ik looplicht wil ga ik wel naar de disco.

 203. Jeetje zegt: 21-06-12 om 18:47

  Ik wil iets positiefs kwijt over de muziek, de begintune. Toen ik de eerste keer de muziek hoorde was ik aangenaam verrast. Subtiel, niet spectaculair en met een hele mooi bijna melancoliek eind dat -mij- zoiets wilde zeggen als : het is een mooie planeet maar er gebeuren helaas nare dingen. Het tegengestelde van schreeuwerig en alarmerend. Nee, stijlvol en met gevoel.
  Na die eerste keer hoorde ik het niet meer, ik dacht dat het vervangen was door een andere tune. Wat bleek : het 18:00-journaal heeft dit mooie einde wel, dat van 20:00 is anders, ook mooi, maar niet zo mooi (in mijn oren) als de tune van 18:00.

 204. Kitty zegt: 21-06-12 om 19:11

  Ik vind die nieuwe begintune VERSCHRIKKELIJK!!!
  Iedere keer denk ik: wie is er overleden, welke ramp heeft zich nou weer voltrokken en meer van dat soort negatieve gedachten.
  Het is zoooo vreselijk deprimerend! Juist in deze voor velen moeilijke tijd, kunnen we wel eens iets positiefs gebruiken maar wie dit bedacht heeft??!
  Ik ben er van overtuigd dat een iets gezelligere begintune niets afdoet aan het serieuze karakter van het journaal, integendeel.
  Misschien toch iets om es over na te denken want ik neem aan dat ik niet de enige ben die er iedere avond lichtelijk depressief van wordt.
  Overigens vind ik de nieuwe opzet m.b.t. beeld, camera’s etc. wel een verbetering, ziet er goed uit!

 205. Rachid zegt: 23-06-12 om 11:37

  @Robert Corel:

  Je wil niet weten hoeveel echte instrumenten er voor het leaderpakket van Nieuwsuur gebruikt zijn. Het grootste gedeelte komt niet uit synthesizers. Sowieso zijn de drums, strijkers en blazers echt. Blikkerig is de muziek dan ook absoluut niet.

  Overigens maken componisten van opdrachtmuziek al jarenlang geen gebruik meer van de omroeporkesten, maar regelen zij zelf muzikanten. Soms wordt een basis gelegd met synthesizers. Bij producties met aardig wat budget, zoals de tunes voor de NOS, worden vervolgens verschillende instrumenten live ingespeeld. Dit zijn veelal instrumenten die moeilijk na te bootsen zijn met een synthesizer, zoals blazers, gitaren etc. En soms bestaat een productie geheel uit ‘echte’ instrumenten, uitgevoerd door betaalbare orkesten in Tsjechië of Bulgarije.

 206. Monique zegt: 25-06-12 om 11:07

  Sorry hoor, maar de eerste keer dat ik de nieuwe muziek hoorde dacht ik dat iemand belangrijk overleden was. Ik vind de muziek heel droevig. Het lijkt net een aanleiding voor een heel droevig bericht.

 207. Astrid zegt: 26-06-12 om 21:38

  Alles goed en wel maar laat de presentatoren alsjeblieft zitten! Dat oogt toch veel professioneler? Bovendien lijkt het me voor de nieuwslezers ook veel makkelijker, behoeft de aankleding van benen minder aandacht ;-)

 208. Amo, Hans zegt: 27-06-12 om 11:33

  Ik volg het nieuws en dat is voor mij van belang.
  Maar dat ik het VERUIT onnodig vind dat deze veranderingen doorgevoerd zijn staat als paal boven water. Ik vind het allemaal niks.
  De prachtige Sacha de Boer (jullie mooiste en beste) zie ik nu wijdbeens staan in altijd maar dezelfde broek. Geen gezicht. En dan zo’n dom blauw papiertje in de hand en maar lopen. En haal asjeblieft dat rode ronde mislukte regenbooggeval weg. Afschuwelijk.
  Waarom moet Nederland altijd maar veranderen wat goed en mooi is? Onzekerheid, gewend aan steeds nieuwe regeltjes, dus veranderen maar ?????

 209. Catherine zegt: 01-07-12 om 15:14

  Sinds de nieuwe opzet van het NOS Journaal heb ik iedere dag dezelfde ergernis: eerst worden de onderwerpen benoemd, dan wordt er inhoudelijk op deze onderwerpen ingegaan en aan het einde sluit men af met wat er besproken is. Nou jaaaa, het is toch geen spreekbeurt van de basisschool? Onlangs werd er zelfs een woord uitgelegd. Dit gebeurde voorheen ook niet. De minuten die ingezet worden voor de ‘inleiding’ en ‘conclusie’, zou veel beter kunnen worden besteed aan andere onderwerpen.

  Is het doel: een groter kijkers publiek?

 210. Mijn vrouw heeft Anesthesia Dolorosa. Dit is de ergste pijn die een mens kan overkomen en die nauwelijks te onderdrukken is. Het nieuwe journaal geeft veel extra pijnscheuten. Dit wordt veroorzaakt door (1) de flitsende beelden op de achtergrond en (2) de piepjes tussen de onderwerpen. U zou mij en mijn vrouw en ik denk veel andere mensen echt een groot plezier doen door met deze twee pijn veroorzakende zaken te stoppen. De rest maakt niet veel uit. Maar echt dat gepiep moet weg en ook al die flitsende beelden. Heel hartelijk dank als u hier naar wilt luisteren.

 211. Mevrouw De Blocq van Scheltinga zegt: 09-07-12 om 10:48

  Het gaat niet om degene die het nieuws meedeelt, maar om de wijze waarop het binnenkomt bij de ontvanger. Leuk dat Rob Trip vrijheid van beweging krijgt – jammer voor ons als ontvanger dat NOS kiest voor stoorzenders.
  Zoals ook de houtje-touwtje in beeld, bij het weer. En de nietcorresponderende tekstblokken bij foto’s.

  Tsja. Groot SBS6-gehalte dus – voortaan schakel ik over naar RTL4.

 212. piet bos zegt: 17-07-12 om 23:50

  Beste Marcel.
  Mooi decor en goede vooruitgang.
  maar zet A.U.B de bewgende achtergrond gewoon stil ! de ene balk gaat weg en de ander komt weer terug. A.U.B luister naar de reacties ! zet stil. of zet ze heel langzaam op stand 1. of vervang de rode balken in de draaiende circkel die aan de zijkant van het decor staan. A.U.B pas het aan!!!.

  En u zegt dat de gong in het 18:00 , 20:00 en het late journaal te horen is. Nou ik hoor alleen maar om 20:00 de gong en de volledige tune. misschien een vergissing. Maar alstublieft doe wat aan die achtergrond Marcel zet het stil, laat die balken héél langzaam draaien. of zet die draaiende circkel in de plaats. een grote circkel die voor allebei de kanten gehalveerd draaien. miscchien een idee ? want ik vind die cirkel rustiger dan die balken.

  de rest TOP met een beetje aanpassing.

 213. piet bos zegt: 17-07-12 om 23:52

  en nog één ding soms zie ik de onderwerpen van 20:00 1 keer wel staan en de andere keer niet.

  wisselen jullie af ? per dag ?
  heb liever dat ze gewoon altijd in beeld komen.

  Nogmaals top vormgeving met wat aanpassingen hier en daar :D

 214. Nicoline van der Velden-Bos zegt: 20-07-12 om 19:13

  Nogmaals: als dan toch persé het hele lijf vertoond moet worden, laat Sascha dan in vredesnaam niet zo wijdbeens gaan staan!! En trek een charmant rokje aan, dat camoufleert dikke dijen!!

  Vriendelijke groet,
  Nicoline van der Velden-Bos

 215. Patty Versteegh zegt: 22-07-12 om 22:07

  Een styliste voor Sacha de Boer maar ook de dames van het weer, zou niet overbodig zijn. De heren zijn professioneel gekleed en de dames in hun boodschappen kloofje.

 216. piet bos zegt: 27-07-12 om 18:16

  Marcel , zet die balken rustig !!!

 217. piet bos zegt: 27-07-12 om 18:47

  Marcel zet die balken rustig !!!
  we zijn 2 maanden verder en iedereen heeft het erover.
  regel iemand die het kan doen. laat ze draaien net als in de ochtend/ overdag journaals.
  ze leiden alleen maar af !!!!
  ze hebben totaal geen fuctie !!!!!!!!
  en haal die boekenplanken die de schermen overlappen weg! je hebt er niks aan!!!!
  en zorgen alleen voor domme en soms rare beelden!
  zoals die merkel !!!! en het gedicht dat door de lammellen werden bedekt ! haal ze toch weg man !!!
  wat heb je eraan!!! dus : Balken rustig en overlappende lamellen weg! de lamellen in de achtergrond ( die kleine ) mogen wel blijven.
  alstublieft marcel doe het !!!!!!!!!!!

 218. Oscar zegt: 28-07-12 om 17:20

  Ik weet niet wat voor mensen jullie in dienst nemen, maar ze kondiggen niet eens het nieuwe onderwerp aan, ze beginnen te praten vanaf een schermpje en lezen het op alsof het de eerste schooldag is

 219. Johannes zegt: 28-07-12 om 20:47

  Jammer van die staande presentatoren. Ik kan me niet voorstellen dat ze er zelf erg gelukkig mee zijn. Staan en lopen in beeld (op een podium) is toch een vak apart. Acteurs kunnen dat na enkele jaren toneelschool. Bij de journaalpresentatoren komt het geforceerd en gemaakt over (vooral de lichte spreidstand die zelfbewustzijn moet suggereren en in feite afstand tot het nieuws en de kijker creeert).
  Je houdt iedere keer weer je hart vast als er een paar pasjes gezet moeten worden of als de regie weer een halve of kwart draai voorschrijft en de presentator zijn of haar choregrafische opdrachten moet uitvoeren.
  Over de kleding van met name de vrouwelijke presentatoren is al te veel gezegd.

 220. C. Mentink zegt: 29-07-12 om 14:57

  Na weken van kijken met open blik en elke dag denkend dat ik er best wel aan ga wennen, ben ik nu toch tot de conclusie gekomen dat het niet went. De vorm van o.a. wisselende decors en achtergronden, lopende presentatoren, veel te veel kleuren, jip-en-janneke-taal, leiden mij zodanig af dat ik de inhoud voor de helft kwijt ben! En daar kijk ik toch voor naar het Journaal! Tot mijn eigen schrik heb ik bedacht dat ik dan toch maar naar een of andere commerciële zender moet gaan kijken. Waarom niet, zoals op de duitse zender presentatoren laten staan achter een tafel, als er dan zonodig niet meer gezeten kan/mag worden? De kleding van de dames is nooit de sterke kant geweest van de presentatie en dat is nu, al lopende, er niet beter op geworden. Ik ben voor veranderingen, maar niet als het ten koste van de inhoud gaat en ook nog irritaties oplevert. Gelukkig is Nieuwsuur een prima programma en kan ik daar nog terecht voor nieuws. Kijk daar nu ook steeds meer naar.

 221. piet bos zegt: 29-07-12 om 23:12

  En nog één ding.
  bij het late nos journaal zie je soms een grote weerkaart.
  het rode vak waar staat Nacht en Morgen komt dwars door het NOS logo heen.
  kun je dat niet verbeteren staat zo raar.

  en bij de kaarten met een wereldbol en daarnaast een grote kaart zie ik in de wereldbol linksonder de tekst sgbi staan wat is dat ? reclame ? kom op!

 222. Koen Vermeer zegt: 31-07-12 om 15:39

  Aan het journaal nieuwe stijl raak ik al aardig gewend. Maar alleen dat getob met het weerbericht. Wat een onzinnig en ergelijk gedoe met dat aanraken van al die “knoppen”. Waarom niet gewoon weer een knopje in de hand of hooguit 1 aanraakknop op het scherm.

 223. rnld zegt: 31-07-12 om 19:31

  NOS Journaal nieuwe stijl……….
  Niet alle verandering is een verbetering!!!!!!
  Zoals het er nu uitziet komt het meer over alsof een puber een programmaatje in elkaar gezet heeft en dit laat afspelen. Zeer amateuristisch….
  Het loop niet, nouja ze lopen wel doelloos heen en weer, maar het heeft totaal geen meerwaarde.
  En om de boel nog even mooi af te sluiten komt nog even de weersverwachting met een enorm touchscreen, waarop de presentatoren regelmatig moten zoeken naar de juiste toets.
  Conclusie, houdt op met deze onzin, en laat het zoals het was.

  Gr. Ronald

 224. Paul Louter zegt: 02-08-12 om 10:24

  Het is inderdaad wat vlotter en dynamischer, voor het lichtere ‘amusements’ nieuws is dat goed.
  Maar het 8 uur journaal straalt minder rust uit. Met name bij het serieuzere en zwaardere onderwerpen is dat ook storend.
  Is dit een proef?
  Wie heeft bepaald dat dit nu zo gedaan wordt?
  Heeft de vaste kijker hier ook inspraak in?

 225. Nicoline van der Velden-Bos zegt: 03-08-12 om 20:46

  Yes!!!!! Eindelijk eens geen broek aan, zóveel charmanter dit jurkje Sascha……. (zie mijn vorige mails).

  Ik begrijp dat de redactie niet van vandaag op morgen kan/wil stoppen met deze format, maar nog steeds vind ik ‘het lopen’ niets toevoegen. Gisteren weer gekeken naar het journaal op ZDF: zij staan óók, maar dan achter een desk. En de rúst van de achtergrond……. kortom, ruimte voor de inhoud…..

  Met vriendelijke groet,
  Nicoline van der Velden

 226. Johan zegt: 05-08-12 om 12:59

  ik kijk regelmatig naar het NOS-journaal en tegenwoordig naar de Olympische Spelen. Ik wilde even een opmerking maken over het decor, ik vind het net een stel boekenplanken waar niets op staat. Ik vind het in iedergeval niet mooi, en misschien wel meer mensen.

 227. piet bos zegt: 06-08-12 om 19:08

  Ik zie dat de balken en de camera bewegingen rustiger zijn.
  Goedzo Marcel zo is het goed :D zo wiil ik graag blijven kijken :D :D

 228. piet bos zegt: 11-08-12 om 19:31

  Beste marcel.
  Ik ben helemaal blij, bij 18:00 zie je de balken nauwelijks en als je ze ziet draaien ze LANGZAAM !

  en bij 20:00 ook langzaam draaiende balken! maar mag nog net een tikkeltje langzamer .. ach zeik puntje.

  Maar echt top langaam draaiende balken dat geeft gelijk meer rust. Dit is een echte verbetering !

  Goedzo echt TOP.
  Alleen hoop ik over de leaders dat de koninginnedag leader wat vrolijker muziek krijgt :D

  Maar nogmaals over de balken .. Echt top Marcel !
  houd het zo ! gewoon lekker rustig op de achtergrond!

 229. David zegt: 20-08-12 om 21:05

  Beste Marcel,

  Blij voor je dat je zelf zo tevreden bent over die nieuwe eigentijdse frisse flitsende journaal van je maar ik ben er niet blij mee! Inhoudelijk gaat het er ook niet op vooruit! Het nieuws dichter bij de kijker brengen door overal maar onnodige verslaggevers zoagenaamd het nieuws dichter bij de kijker te laten brengen is volslagen zinloos. Als klapper op de vuurpijl het weer! Zo’n geheel overbodig aanraak scherm die zo storend is dat ik van het weer zelf niets meer mee krijg! De weer presentatoren hebben zelf zichtbaar moeite met de onlogische manier van klikken op het te traag reagerende scherm. Vermoeiend om te zien! Nee van A tot Z een mislukt project dat nieuwe frisse journaal’tje van je!

 230. Janna zegt: 28-08-12 om 19:20

  Hoogst irritant en geen gezicht, die rondlopende presentatoren. Het lijkt wel of ze dikker en korter zijn, vooral met die beelden schuin van boven.
  Graag weer gewoon zittend in beeld, dat maakt het geheel een stuk rustiger, overzichtelijker en prettiger om naar te kijken.

 231. Nicoline van der Velden-Bos zegt: 30-08-12 om 19:28

  Nogmaals: veel charmanter zo ‘n jurkje (of rokje) Sascha!

  Maar ik blijf erbij dat het lope niets toevoegt………

  Vriendelijke groet,
  Nicoline van der velden

 232. piet bos zegt: 31-08-12 om 22:11

  Ik wil even de mensen aanspreken die dit (blijven) afkeuren. houden we dat jaren vol?
  of accepteren we dit gewoon?. het is niet anders de NOS heeft hier voor gekozen. er is al aan gesleuteld (het beeld) het is al rustiger gewoon klaar!. ikzelf vind het prettig want ik heb het gewoon geaccepteerd. en over het lopen, blijven we daar nu 7 jaar over zeuren? wen er gewooon aan!

  Dit is hoe de NOS nu wil zijn! bevalt het niet? oprotten !

 233. Reinard zegt: 18-09-12 om 19:16

  Ik had een vraag over de vloer van de nieuwe grote studio. Ik neem elke keer krassen waar op de zwart/grijze vloer. Het lijkt of er steeds meer bijkomen. Gaan jullie hier nog iets aan doen?

 234. Nicoline van der Velden-Bos zegt: 24-09-12 om 19:10

  Charmant Sascha! Mij hoor je niet meer…….

  Nicoline van der Velden

 235. Ray zegt: 22-10-12 om 11:30

  Nieuwe huisstijl is gewoon in één woord..TOP!

 236. QuickCat zegt: 23-10-12 om 19:34

  Ik ben nog steeds niet gewend aan het nieuwe NOS Journaal.
  Erg jammer. Ik denk meestal: “ik lees het morgen wel in de krant”.
  De overgang van het item over Waalre naar het volgende item (20 u journaal 23-10-’12) was nauwelijks te bespeuren. Leek alsof het volgende item ook iets met zigeuners in Waalre te maken had.
  Newsy en urgent is niet nodig. Al die stijl & vormgeving en de overmatige aandacht op de persoon van de nieuwslezer brengt het nieuws niet dichterbij. Zo was het in Amerika 42 jaar geleden al.
  Voor mij hoeft het niet. De inhoud raakt steeds meer zoek. Erg jammer.
  Het laatste nieuwsbulletin is een oase van duidelijkheid geworden.

 237. alexandra zegt: 09-11-12 om 02:56

  Wat vind ik het toch een vreselijk die staande en lopende nieuwslezers.
  Vooral de vrouwen weten niet hoe ze moeten gaan staan. Vind het achter een desk stukken beter en ook rustiger.
  Hoop dat het snel veranderd.

 238. Waarom maken de nieuwslezers zoveel grammatica fouten tijdens het voorlezen van het journaal?
  Wie is die persoon die de steeds maar terugkomende fouten voorschrijft?

  Ik heb geen nederlands gestudeerd, maar zelfs ik kan het niet aanhoren. En eerlijk gezegd sprak laatst iemand mij aan op een gramma fout en ik was hem zeer erkentelijk, waarschijnlijk is de scriptschrijver van de journaals nu heel erg beledigd!

  Hoe kan iemand aan zo’n baan komen en waarom corrigeert niemand deze persoon…..

 239. Nicoline van der Velden-Bos zegt: 14-11-12 om 20:31

  Rob Trip, de allerbeste – zowel inhoudelijk alls qua presentatie (sic!) – sinds jaren! En, zoals hij er vanavond uitziet ook de meest stijlvolle… klasse ! Hadden we er daar maar meer van …….

  Nicoline van der Velden-Bos

 240. Wiel Claessen zegt: 23-11-12 om 16:27

  Degenen, die de vorm van het nieuwe journaal maar niks vinden,
  kunnen praten als Brugman. Er verandert toch niets.De bedenkers
  in Hilversum menen dat ze iets prachtigs hebben uitgevonden,
  wat nog in geen enkel land op deze wijze wordt gepresenteerd.
  Voor mij hoeft het niet zo!. Het gaat uiteindelijk om de boodschap
  (het gesproken woord) en niet om het plaatje.
  Zelfs een gerenommeerd oud-televisieman als Koos Postma
  schreef in ‘n weekblad dat hij van de huidige vorm ook allerminst gecharmeerd is. Ik zou ook willen zeggen: dame en heer, neem
  weer mooi uw plaats in achter de desk. Het op natuurlijke
  wijze voortbewegen op een groot toneel is een vak apart. Toneelspelers
  hebben daar een opleiding voor gehad. Die kunnen dat, en
  dan heeft het ook een functie.
  Bij de presentatoren zie ik alleen een stuntelig en stijf
  heen en weer bewegen op een veel te grote vloer.

 241. W.Claessen zegt: 14-12-12 om 20:13

  Het gaat niet om het leuke plaatje, maar om de inhoud.
  De nieuwe vormgeving, maar vooral de nieuwe presentatie,
  leiden alleen maar af.
  Bovendien weten de presentators zich geen houding te geven
  en zich natuurlijk te bewegen op een veel te groot “toneel”.
  Dat is iets voor ervaren acteurs. Die heb ik bij de nieuwslezers
  nog niet ontdekt.

 242. Verloving Berlsuconi:

  Ik vind de uitgebreide verslaglegging over de verloving van Berlusconi absoluut niet passen in een NOS Journaal, pure emo-tv.
  Deze man heeft zijn land in veel opzichten het verkeerde voorbeeld gegeven, zo ook nu, dat verdient absoluut geen plaats in een journaal, mijns inziens een foute keuze van de redactie.

 243. hanneke dapper zegt: 19-12-12 om 20:07

  Ik heb anderhalf jaar in Amerika gewoont en me daar vooral geërgerd aan het nieuws dat alleen maar uit Amerikaans nieuws bestond. Ik was altijd heel blij met het NOS omdat het gevarieerd wereldlijk nieuws bracht. Inmiddels is dat behoorlijk gekanteld. NOS nieuws is zo lokaal geworden dat het te triest voor woorden is. Ik kijk inmiddels wel BBC world

 244. Het is een slechte zaak dat de NOS nauwelijks aandacht besteed aan de Europese politiek.
  Zeer belangrijke nieuwe wetgeving voor ons wordt tegenwoordig in Brussel vastgelegd.
  Van het proces van deze beslissingen krijgen we helemaal niets te horen of te zien.
  Wel ellen lange toelichtingen op de journaal info en dan weer een aanvulling op de toelichting ergens in het donker van een reporter in de wind.
  Laat de helft van de Nederlandse politieke info maar achterwegen en schakel over naar Brussel voor de Europese politiek.

 245. Marian K. zegt: 08-03-14 om 17:27

  Persoonlijk zou ik het een verbetering vinden als men in het journaal meer rust brengt.. De laatste jaren vind ik het begin, met al die bewegende kleuren, onrustig. Dus nieuwslezers/essen ga erbij zitten, lees rustig voor, wees niet gejaagd. Van de radio vooral en in mindere mate van het tv-Journaal, krijg ik een opgejaagd gevoel. Kijk eens naar het journaal van 50 jaar terug, dat is echt een groot verschil. Belangrijk vind ik ook de kleding. Nette kleding maken de man en de vrouw.

 246. Marian K. zegt: 08-03-14 om 17:54

  Nog iets, ik vind het zeer vermoeiend dat men in het NOS-Journaal zo lang doorgaat over een en hetzelfde onderwerp. Ook komt een onderwerp dagenlang in het nieuws, waarvan ik denk, wat gaat mij dat aan, vooral als het gaat om rechtszaken. Iemand die het aangaat gaat wel naar de rechtbank. Als men er langer en dieper op door wil gaan, dan is dat juist iets voor actualiteit uitzendingen, zoals bijvoorbeeld in Een Vandaag.

 247. Dick zegt: 03-05-14 om 20:33

  abominale knoeiers bij de NOS
  Pratende poppetjes in een te groot decor
  Een intro alsof het polygoon journaal nog bestaat met de verwachting dat de gordijnen even dicht gaan om ijs en frisdrank rond te brengen.
  Tijd om het nieuws maar af te schaffen, Dat zien we toch wel op CNN, BBC, TV5 or whatever.
  Bezinning en achtergronden. Het waarom is zinniger dan dit flapdrollen gedoe

 248. Na 2 jaar nog steeds niet gewend en nog steeds niet positief over het decor en de manier van presenteren het NOS journaal.
  Te veel onzinnige ‘decorstukken’/ balken / bewegende ‘dingen’ in te felle kleuren storen en leiden af.
  Het heen en weer lopen idem. Vind het persoonlijk onnodig om de presentator/-trice van top tot teen te bekijken, het gaat om het nieuws. Dat moet m.i. geen nieuws-’show’ worden.
  Bij het weer die ‘muurplanken’ aan beide zijden van het ‘raam’… waar dient dat voor?
  Bovendien zag ik laatste dat de rode desk beschadigd is, ziet er sjofel uit.
  Het (nieuwe) decor van het RTL nieuws is een verademing: modern, fris, rustig, strak en de presentator loopt niet heen en weer zodat je je kunt concentreren op het nieuws dat gebracht wordt.
  Hoop dat het NOS decor snel passé is…dan kan ik ook daar weer naar gaan kijken, is nu niet om aan te zien, helaas.

 249. J.F.Slagter zegt: 28-05-14 om 14:00

  Waarom al die onrust met werkelijk belachelijk rondwandelende
  presentatie. Ga achter een bureau zitten en hou het beschaafd.
  Veel platvloerse poeha met rondvliegende cirkels en herrie.
  De werkelijk keiharde en indringende tinkel tonen tussen de kort nieuws
  onderwerpen, het lijkt RTL wel, geen respect voor de kijker.
  Noem de afkomst van criminelen zodat de kijker een eerlijk en juist beeld van de verhoudingen krijgt, of is die censuur opgelegd door den Haag ?
  Hou het fatsoenlijk ( geen herrie en poeha) en objectief, zodat het
  weer prettig word om naar het journaal te kijken.

 250. Mar zegt: 02-06-14 om 15:31

  Decor NOS Journaal.
  Na ruim 2 jaar nog steeds niet gewend aan nieuwe decor en presentatie.
  Te veel onrust in het decor zelf: te opvallende kleuren, niet om aan te zien zijn de ‘wandplanken’ (bij het weer).
  Ook te veel onrust en afleiding door het lopen van de presentatoren, die van top tot teen in beeld zijn (onnodig).
  Kortom: verlang ernaar dat het nieuws weer op een andere manier en met een rustiger decor wordt gepresenteerd. Het nieuwe RTL nieuw vind ik een verademing!!

 251. isabelle zegt: 11-08-14 om 01:30

  Heel vervelend de vernieuwingen. Ik heb er niet aan kunnen wennen en ben uit ellende overgestapt naar het RTL4 nieuws. Armoede troef.

  Wat me nog het meest stoort bij het nos journaal is het vertraagde praten van de presentatoren. Vooral Jeroen Overbeek praat zo traag, soms ineens snel en met vreemde niet gepaste pauzes tussendoor dat ik meteen wegzap. Als je zijn rare vertelwijze eenmaal hebt gehoord kan je het niet meer uitzetten, u bent gewaarschuwd.

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Merkel en Poetin weten (met dank aan Trump): we hebben elkaar nodig 18/08/2018
    De ontmoeting tussen kanselier Merkel en de Russische president Poetin, vanavond in de buurt van Berlijn, markeert een opmerkelijk en interessant keerpunt in de relatie tussen Duitsland en Rusland. De twee spreken elkaar in het 18e eeuwse barokke slot Meseberg, het gastenhuis van de Duitse regering op zeventig kilometer van de hoofdstad. Pragmatisme, 'r […]
   • Feyenoord-fans mogen knuffels niet meenemen in De Kuip 18/08/2018
    Feyenoord-fans mogen om gezondheidsredenen bij het duel van hun club met Excelsior geen knuffels naar De Kuip meenemen. De supporters van Excelsior mogen dat wel. De eerste thuiswedstrijd in de competitie van Feyenoord morgen staat in het teken van het Sophia Kinderziekenhuis. Verschillende supportersgroepen riepen op knuffels mee te nemen naar het stadion, […]
   • Kofi Annan 'probeerde altijd mensen bij elkaar te brengen' 18/08/2018
    "Een groot en charismatisch mens", zo typeert premier Rutte oud-secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties. De diplomaat uit Ghana is na een kort ziekbed in de Zwitserse hoofdstad Bern overleden. Rutte is bedroefd door het nieuws. "Als secretaris-generaal van de VN heeft hij zich altijd op bevlogen en weloverwogen wijze ingezet voo […]
   • Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden 18/08/2018
    Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan (80) is overleden. De VN heeft bekendgemaakt dat hij overleed na een kort ziekbed in Bern in Zwitserland. De Ghanese diplomaat bekleedde tien jaar lang, van 1997 tot en met 2006, de hoogste positie bij de Verenigde Naties. Hij gold als een groot diplomaat en bruggenbouwer en een succesvol secretaris-generaal. In 20 […]
   • Nieuwe premier van Pakistan biedt gekleineerde Pashtuns (een beetje) hoop 18/08/2018
    De nieuwe Pakistaanse premier Imran Khan is vanochtend ingezworen. Zijn verkiezing geeft voorzichtig hoop aan de PTM, een protestbeweging van Pashtuns, de etnische minderheid waartoe Khan behoort. Zij eisen dat er een einde komt aan het etnische profileren van Pashtuns in de strijd van het Pakistaanse leger tegen de Taliban en andere militanten in de stammen […]
   • Wegbeheerder van rampbrug in Genua komt met verklaring 18/08/2018
    Het dodental van de ramp met de brug in Genua is opgelopen tot 41, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bergingswerkers vonden vannacht in het puin nog een auto met drie doden. Het zou gaan om een meisje van 9 en haar ouders. Twee mensen worden nog vermist. Onder de doden zouden zes buitenlanders zijn, vier Fransen en twee Albanezen. De Morandi-hangbrug in […]