De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Mijn reactie op Afshin Ellian

Op de site van Elsevier is vrijdagavond 31 augustus dit stukje verschenen.

Wat zijn de feiten?

Vanmiddag (vrijdag 31 augustus) hebben twee verslaggevers van de Haagse redactie van NOS Nieuws de VVD en de PvdA een toelichting gevraagd op de uitlatingen van Mark Rutte en Diederik Samsom gisteravond in het debat bij Knevel en Van den Brink op Ned 1.

Ze hebben dat gedaan aan de hand van een transcriptie van het debat. Bij zowel de VVD als bij de PvdA werden we te woord gestaan door een lid van het campagneteam.
De VVD liet ons daarbij weten te erkennen, dat Rutte er donderdagavond naast zat bij Knevel en Van den Brink mbt de economische groei in het PvdA-programma. Verder liet de VVD ons weten van mening te zijn dat Samsom op een aantal andere punten (onder meer mbt de staatsschuld) niet de waarheid heeft gesproken.

De PvdA ontkende die punten en legde de desbetreffende uitspraken van Samsom anders uit dan de VVD.

Wij hebben vervolgens het Centraal Planbureau (CPB) gevraagd welke partij gelijk heeft op de betwiste punten. Het CPB volstond met het verwijzen naar zijn eerdere publicaties over de verkiezingsprogramma’s.

Wij hebben toen twee conclusies getrokken: op 1 punt erkent de VVD dat Rutte er naast zat. 2 Op een aantal andere punten blijven beide partijen het oneens. Wij hebben daarbij de VVD vanmiddag meerdere keren om een interview met Mark Rutte gevraagd. De VVD weigerde dat steeds en verwees naar het optreden van Rutte dat vrijdagavond plaats zou hebben in Half Acht Live! op Ned 3.

Tot zover onze bevindingen. Wat hebben we vervolgens gedaan?
Wij hebben de journalistieke conclusie getrokken, dat de erkenning van de VVD mbt de fout van Rutte een belangwekkend nieuwsfeit is.
Wij hebben de journalistieke conclusie getrokken, dat de partijen het op de overige punten niet eens zijn en een verschillende uitleg blijven geven.

Wat hebben we er in onze uitzendingen mee gedaan?
Vanaf 17.00 uur hebben we er heel feitelijk over bericht op NOS.nl, op Teletekst, in het NOS Journaal op TV en in het NOS Radio 1 Journaal.
In de uitzending van het NOS Journaal van 18.00 uur hebben we het nieuwsfeit gebracht mbt de erkenning door de VVD.
In de uitzending van het NOS Journaal van 20.00 uur hebben we context toegevoegd. We lieten het stukje uit het debat van donderdagavond zien, waarin Samsom zijn beschuldiging uitspreekt. Daar hebben we enkele uitspraken van Rutte over Samsom uit dat debat ruimhartig aan toegevoegd. En we hebben de erkenning van zijn fout door Rutte uit Half Acht Live! (uitgezonden op Ned 3) laten zien.

Dan de fout van Samsom mbt het ziekenhuis in Eindhoven. Dat hebben we gemeld op onze site, op Teletekst, op de radio, het zat uitgebreid in Nieuwsuur en het zat in het Late Journaal.

Resten mij twee slotopmerkingen:

Wij hebben buitengewoon zorgvuldig onze journalistieke plicht gedaan door de feiten te onderzoeken, die heel precies aan beide partijen voor te leggen en de uitkomst van onze bevindingen zo feitelijk mogelijk weer te geven.

De spanning in de verkiezingsstrijd loopt op en dat is op allerlei manieren merkbaar. NOS Nieuws staat per definitie boven alle partijen. Wij doen niet meer dan berichten over de campagne en de verkiezingen. Een onderdeel van de strijd zijn we niet en zullen we nooit worden.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


54 reacties op “Mijn reactie op Afshin Ellian”

 1. Emmy zegt: 01-09-12 om 00:02

  De NOS redactie staat boven de partijen? Hoeveel tijd spenderen jullie aan Rutte’ s en hoeveel aan Samsons fout.? Is het niet de VVD die fors op de publieke omroep wil bezuinigen? Als VVDer erger ik me al jaren aan jullie verslaggeving. Dat jullie redacteurs en journalisten links zijn vind ik geen punt, maar zeg dan niet dat je boven de partijen staat.

 2. Samsom heeft het zelf uitgelegd bij watkiestnl.
  Bij KvdB werd het ook uitgelegd

  conclusie, Rutte gebruikt het grof liegen om zijn eigen complete visieloosheid te verhullen.
  Procentueel is is de staatsschuld volgens de CPB doorrekening bij de vvd 0,1% kleiner dan bij de PvdA 74,6 of 74,5%
  Maar in Miljarden gerekend is is de schuld 9 miljard groter bij de VVD

  De VVD maakt meer schuld, en laat de economie daardoor iets meer groeien.
  De PvdA is zuiniger en zorgt voor een lager tekort

  9 miljard op ca 470 miljard

  Het argument van Rutte gaat dus nergens over, begrijpelijk dat hij er niet mee op TV wilde

  Kunnen jullie als journalist ook niet beter doorvragen naar de echte diagnose. Debat over de beste diagnose geef de politiek weer zin.
  http://www.duurzamebrabanders......en-inhoud/

  En de journalistiek ook.
  Waarom werken de mooie plannen wel of die van de ander juist niet?
  Leg de mechanismen achter succes of falen bloot.

  Vraag vooraf door met waarom. en weer waarom.
  Dan maak je vervolgens een goed interview dat ergens over gaat

 3. Remko zegt: 01-09-12 om 06:59

  Toch jammer dat de leugen van Samsom over de ziekenhuizen niet in het zelfde journaal zat. Dat de po meer voelt voor de PvdA mag duidelijk zijn aangezien die niet op de PO wil bezuinigen.

  Laat duidelijk zijn dat de PvdA nog nooit door de journalistiek in de steek is gelaten.

  Neem de mevr van nieuwsuur die nog even voor het KvdB Debat het nodig vond Rutte een leugenaar noemde. Dat is ook NOS NTR heerlijk objectief is dat.

  Laat duidelijk zijn dat ik uw salaris betaal.

  Een interview met Rutte was niet nodig geweest om een objectiever verhaal te vertellen over vermeende leugens.

 4. Cleme t Tonnaer zegt: 01-09-12 om 07:58

  Nou doet u ‘t weer… Dank voor deze uitgebreide verdediging. Toch begrijp ik dat sommige mensen hier met opgetrokken wenkbrauwen naar keken. De keuze om in verkiezingstijd met dit onderwerp te openen is ook nog wel te begrijpen. Maar de vraag van Sacha de Boer aan de binnenwandelende Dominique van der Heyde naar de mogelijke gevolgen was een gevaarlijke. En het antwoord ook.
  Je bent op dat moment zélf veel aandacht hierop aan het vestigen en dan kun je je dus vervolgens niet helemaal buiten de krijtlijnen positioneren. Neutraal zeggen: ‘wij doen niet meer dan berichten’ is maar een deel van het verhaal. Het herhalen van het ‘nou doet u ‘t weer’ zal bij het campagneteam van de PvdA met gejuich zijn ontvangen. Toch? Mijn voorstel is toch om Iets meer afstand te nemen van het idee dat politiek een ‘horserace’ is waarbij de premierpositie via tv-debatten kan worden verkregen.

 5. vraagstaart zegt: 01-09-12 om 08:43

  “NOS Nieuws staat per definitie boven alle partijen.”

  Hoe krijg je het uit je pen. Na deze gaffe en niet te vergeten: jullie actieve, enthousiaste bijdragen aan de karaktermoord op Fortuyn en Wilders.

 6. Dennis zegt: 01-09-12 om 09:27

  Boven de partijen? Er wordt karaktermoord gepleegd door de NOS en de publieke omroep in zijn algemeen. Denk nog eens terug aan de demagogische en tendentieuze uitzending van een vandaag van 2 jaar geleden waarbij de VVD op ongeoorloofde manier in een kwaad daglicht werd gezet. Nu doen “jullie” het weer.
  Beweren journalistiek onafhankelijk te zijn. Kom nou toch!

 7. Dit zijn nou typische dingen, waardoor de kiezer geen meer vertrouwen hebben in Politisie. Zeker na Rutte’s blunder in Brussel

 8. jansen zegt: 01-09-12 om 10:03

  De vraag is waarom de PO/NOS als partijdig wordt gezien voor de linkse zaak. Als je zegt boven de partijen te staan, zou je toch eens heel kritisch moeten kijken naar je inhoud, vormgeving en additute van je berichtgeving. En zeer belangrijk, meer aandacht voor de context die bij de een wel en niet bij de ander wordt gebruikt. Ook de agressieve opstelling speelt mee. Vraag je af wat de reden is dat rechtse/meer rechtse partijen niet willen aanschuiven of commentaar willen geven. Daar moet grond voor zijn. Geen gehuil DAT ze niet willen aanschuiven. Onpartijdigheid claimen terwijl de partijdigheid er vanaf druipt is een gotspe.

 9. Wie is Afshin Ellian? Opiniemaker? De voormalige Iraanse moslim en stalinist vind je alleen nog maar zo af en toe in kerkzaaltjes in de provincie om christenen op te zetten tegen moslims. En Elsevier is zo onbetrouwbaar dat de RvJ er niets mee te maken wil hebben. Zonde van de tijd om aan zijn ‘mening’ aandacht aan te besteden.

 10. MichaelCopsy zegt: 01-09-12 om 10:07

  Uitleg van NOS lijkt mij in orde. Alleen kan een NOS een door objectieve verslaggeving benadeelde groep nooit tevreden stellen. Bestaat er geen onafhankelijke mediawaakhond?

 11. (be)kijker zegt: 01-09-12 om 10:09

  onafhankelijke journalistiek is onmogelijk, het pretenderen is dan ook een leugen.

 12. Boven de partijen?
  Soms, zeg maar dikwijls lijkt het dat
  de hele NOS onderdeel is van het PvdA
  Promotieteam.
  Dus kom niet aan met wij staan boven de partijen

 13. Mark zegt: 01-09-12 om 10:12

  Jullie reageren als een kat in het nauw en ik kan me nog steeds niet onttrekken aan het idee dat jullie een ‘linkse’ redactie zijn.
  Ferry Mingelen boven aan!

  Dat kan ook niet anders aangezien jullie dit al jarenlang op een flagrante wijze tentoon spreiden.

  Onafhankelijk? No Way!

 14. MichaelCopsy zegt: 01-09-12 om 10:16

  Toevoeging: die waakhond moet ook over De Telegraaf waken ;)

 15. Anna zegt: 01-09-12 om 10:34

  “Wat hebben we er in onze uitzendingen mee gedaan?
  Vanaf 17.00 uur hebben we er heel feitelijk over bericht op NOS.nl, op Teletekst, in het NOS Journaal op TV en in het NOS Radio 1 Journaal.
  In de uitzending van het NOS Journaal van 18.00 uur hebben we het nieuwsfeit gebracht mbt de erkenning door de VVD.
  In de uitzending van het NOS Journaal van 20.00 uur hebben we context toegevoegd. We lieten het stukje uit het debat van donderdagavond zien, waarin Samsom zijn beschuldiging uitspreekt. Daar hebben we enkele uitspraken van Rutte over Samsom uit dat debat ruimhartig aan toegevoegd. En we hebben de erkenning van zijn fout door Rutte uit Half Acht Live! (uitgezonden op Ned 3) laten zien.”

  Maar wat jullie NIET hebben gedaan in eerdere uitzendingen, ook niet in het journaal van 18:00 en 20:00 uur is het vermelden van de leugen van Samsom tijdens het debat, die het volgende zei:

  “In de regio Eindhoven zijn ziekenhuizen met elkaar gaan samenwerken in plaats van met elkaar gaan concurreren. Dat is ingewikkeld in dat systeem van marktwerking want dan moeten ze de Nederlandse Mededingingsautoriteit uitschakelen maar dat is ze gelukt. En er wordt gebudgetteerd en wat gebeurt er; er wordt meer zorg geleverd; de wachtlijsten nemen af. De kwaliteit van de zorg neemt toe. Dat is op dit moment gaande in Nederland.”

  Dit werd gisteren direct door die ziekenhuizen ontkend. Samsom had dit voorbeeld gewoon uit zijn grote duim gezogen, maar hierover geen woord in het radionieuws en in het journaal van 18:00 en 20:00 uur. Ja, pas later op teletekst en in het late journaal.

  En nou niet komen met het excuus dat dit feit bij de NOS redactie niet bekend was, want dat bericht heeft ook de hele dag op Twitter rondgezongen, maar geen enkel redactielid heeft dit opgepikt.
  Ohja, Nieuwsuur heeft hierover bericht, maar mensen die niet naar Nieuwsuur kijken, en ook niet naar het late journaal hebben dat dus gemist.

  En de manier waarop Samsom dit feit in het late journaal bagatelliseerde was ook tenenkrommend, maar nog meer hoe de verslaggeefster Samsom met dat verhaal weg liet komen.

  Het zoveelste voorbeeld van partijdigheid, dat niet thuishoort bij de NOS, die onafhankelijk en betrouwbaar nieuws zou moeten brengen.
  De nadruk moest gewoon op de leugen van Rutte worden gelegd en samsom werd uit de wind gehouden. Zoveel is duidelijk.

  Dus Afshin Ellian heeft gelijk. De NOS manipuleert met de waarheid.
  En dat is niet de eerste keer.

 16. Joop zegt: 01-09-12 om 10:40

  Grappig dat gedoe over de linksheid van de NOS en de PO. En grootspraak over ‘wij’ betalen. Ik heb de NOS vaak genoeg ook ‘linkse’ partijen zien afkraken, maar ja. Een leugen in stand houden met de nodige retoriek, dat doet iedereen. Jammer, dat ons land zo is afgegleden. Allemaal onkundige grote bekken opzetten.

 17. Laurens de Vries zegt: 01-09-12 om 10:46

  Het is onmogelijk “per definitie boven alle partijen. ” te staan. Het moet blijken uit je verslaggeving. Twee politici verdraaien de waarheid, de een wordt gigantisch aan de schandpaal genageld op 8 uur journaal, de andere wordt ‘iets te enthousiast’ genoemd op teletekst. Dat is de strekking van het stuk in Elsevier, en dat wordt in deze blog ook niet ontkent.

  NOS krijgt vaker het verwijt links te zijn. Het verwijt gewoon ontkennen en gewoon zo doorgaan is echt onvoldoende.

 18. thomas_van_h zegt: 01-09-12 om 10:51

  Duidelijk dat bijna niemand het eens is met uw bewering dat NOS boven de partijen staat. De NOS doet het nu weer, net als 2 jaar geleden inderdaad. Mevrouw van der Heyde die het heel objectief had over jokkebrokken, give me a break. U moet zich nog steeds diep schamen, vooral na dit ongeloofwaardige commentaar.

 19. Lowie Apitz zegt: 01-09-12 om 11:22

  Het doet er niet toe wat waar is, het gaat erom wat je aannemelijk maken kunt.

 20. Ricardo zegt: 01-09-12 om 12:04

  Alweer zo’n defensief stuk van de NOS hoofdredacteur vanwege slechts een column van iemand met een sinds jaar en dag vaststaande uitgesproken mening en (politieke) kleur. Je gaat toch bijna denken: waar rook is, is vuur. Heeft het misschien ook iets te maken met onzekerheid over de politiek, de verkiezingsstrijd en het alvast verdedigen van de belangen van de publieke omroep?

  Ook de NOS maakt natuurlijk weleens keuzes qua nieuwsselectie. Onvermijdelijk en soms inderdaad opvallend. Neem woensdag 29 augustus: De Telegraaf kopte met een terreurdreiging op Den Haag door Somaliers. Geen geringe beschuldiging. Behalve een kort berichtje in de ochtend hoorde ik daarover bij de NOS niets. Wel veel over een achteraf gebleken nepkaping. Er werd zelfs alweer flink ingebroken in andere programma’s, lange tijd zonder meer nieuws.

  In het Oog op Morgen van die avond praat Clairy Polak over de toestand in het CDA. terwijl juist die dag groot nieuws werd dat de SP blijkens de cijfers van het CPB een forse en tot dan toe verzwegen draai maakt m.b.t. de AOW leeftijd. En wegens eerdere onwrikbaarheid eerder AOW accoorden meer frustreerde als hielp. Scheidend voorzitter Jongerius van de FNV verzuchtte dat die draai wel wat eerder had mogen komen. Vormen van nieuwsselectie die je net als elders toch kunt bekritiseren.

  Hetzelfde geldt voor de tv journaals. Ik heb het dan niet over ‘harde’ nieuwsfeiten van die dag, dit doen beiden weinig verschillend en heel behoorlijk. Maar m.i. bij RTL toch wel wat meer gericht op het bedrijfsleven, criminaliteit, amusement, zo je wilt wat meer ‘rechtse’ thema’s. Bij de NOS ongeveer hetzelfde maar wat meer gericht op sociale(re) onderwerpen, cultuur, zeg wat meer ‘linkse’ thema’s. Niet altijd opvallend of voortdurend maar ik meen dit wel te zien.

  De publieke omroep is de laatste jaren heel vaak aangevallen. Soms terecht, vaak vanuit een ook weer bekritiseerbare sterk ideologische invalshoek. Elian is een bekende conservatief, rechts in of buiten de VVD. De VVD is al decennia bezig met aanvallen op de publieke omroep. Van hen moet die veel kleiner worden. Deels ook ideologisch, deels gevoed door rancune van uitgevers als De Telegraaf. Een keuze waarover je lang en diepgaand kunt discussieren. Die veel kanten heeft. Veel viel ook samen met de opkomst van de PVV en een meer algemene sfeer in het land. Het is prima als de NOS haar nut en noodzaak steeds weer onderbouwt en verdedigt. Maar m.i. overdreven om steeds weer op heel specifieke aanvallen van politici of columnisten te reageren.

  De heer gelauff zegt het zelf al: de spanning in de verkiezingsstrijd loopt op en dat is op veel manieren merkbaar. Ook bij de NOS.

 21. Het is jarenlang duidelijk dat de PO links is. Trouwens, ook bij de PO worden hun eigen verkiezingen openbaar gemaakt. Een aantal jaren geleden stond de PvdA veruit bovenaan met daarna de SP, GRlinks en D66. De VVD had maar 1 stem gekregen. Dus NOS, niet jokkebrokken. Jullie hebben altijd de linkse politiek gesteund. Nu is het zelfs al zo dat Witteman (vara) openlijk zijn afkeer van Rutte en (eerder) ook Wilders in de media brengt. En dat heet dat een neutrale publieke omroep? Wel eerlijk blijven. Niet zeggen dat jullie boven de partijen staan, want dat is gewoon niet zo.

 22. Hans zegt: 01-09-12 om 12:11

  Minder werkloosheid. Meer toename van groei. Meer koopkracht. Lagere huren. Dat zou er allemaal gebeuren als de PVV aan de macht kwam. Twan Huys kon dat allemaal niet door zijn strot krijgen en begon te foeteren tegen Coen Teulings over het niet doorbereken van het uit de EU stappen. Zou dat misschien iets te maken hebben met ongezouten eigenbelang? Een van de gevolgen van PVV-beleid zou namelijk zijn:

  De grootste bezuiniging betreft een korting op de publieke omroep (½ mld euro).

 23. Thom zegt: 01-09-12 om 12:26

  Manipulatie en propaganda is al jaren een feit bij NOS niks nieuws maar wel vreselijk sneu . Men zou NUjij eens moeten volgen die kunnen nog veel beter manipuleren dan NOS ,Bij Nujij verdwijnen hele topic’s als het de redactie niet bevalt

  Ik wil iedreeen er nog even op wijzen dat de Nu.nl ook niet betrouwbaar is.
  er staat groot op nu.nl ‘Rutte erkent verkeerde uitspraak over PvdA’
  Maar er staat niets over het totaal verkeerde verhaal van samsom over de ziekenhuizen
  hmmm lekker objectief, geheel subjectief bedoel je. en dat geld ook voor de collums op nu.nl

 24. Vooropgesteld: dit is een goed blog. Maar of dit nodig is? Ik mag hopen dat de NOS niet zwicht voor dit soort intimidatiepogingen vanuit de VVD-campagne en aanverwante opinieschrijvers. Immers, de zogenaamde ‘aanval’ op de NOS komt uit de koker van Ton Elias, Frits Huffnagel en consorten. Ik vind eigenlijk dat de hoofdredacteur van het NOS Journaal niet hoeft te reageren op een column op de site van een rechts-liberaal blad. Als het een officiële klacht van het VVD-campagneteam was, ja dan wel. Afshin Ellian heeft zelf een zeer twijfelachtige reputatie als het aankomt op eerlijkheid en objectiviteit in zijn columns. Bijvoorbeeld de manier waarop hij Cohen in het verleden kapot probeerde te schrijven. De NOS heeft o.a. bij Cohen en Balkenende in het verleden ook altijd gewoon bericht over wat er gaande was in de campagnes. Voor hun aanhangers waren die feiten dan ook even slikken. Maar het waren ook feiten. Daar heeft meneer Ellian nooit van gezegd dat het oneerlijk was. Nu bij Rutte vind ik het totaal onterecht dat VVD’ers proberen de NOS te intimideren om zo de berichtgeving te beïnvloeden. Schaamteloos. Bovendien hebben de andere media, waaronder RTL Nieuws, EenVandaag en de grote dagbladen, er op dezelfde wijze over bericht. Ellian’s suggestie dat (alleen of vooral) de NOS aan een bepaalde ‘hogere’ journalistieke standaard gehouden zou moeten worden is totale waanzin. Die standaard geldt natuurlijk voor de gehele journalistiek. De column van Ellian vind ik dan ook een wrokkige, politiekgekleurde poging om onafhankelijke, neutrale media te intimideren. Als dat soort pogingen lukken is er pas echt sprake van manipulatie. Gevaarlijke ontwikkeling.

 25. jeroen zegt: 01-09-12 om 14:07

  Is dit niet een wel erg veel eer voor Elian?? Met die haatdragende gast is geen normale discussie te voeren. Blijkbaar is de waarheid te hard voor ‘m en wat doe je dan?? Juist! Dan val je de boodschapper maar aan. Don’t shoot the messenger!

 26. j eldert zegt: 01-09-12 om 14:28

  Ach arme NOS. Jullie kunnen het nooit goed doen, wat je ook probeert. Op rechts, met Ellian vooraan, wordt er te pas en te onpas geroepen dat de PO te links is, ook vinden de meeste linkse kiezers dat jullie dat helemaal niet zijn en jullie ook regelmatig betichten van teveel aandacht voor Rechts. Wat dus betekent dat jullie prima in t midden zitten.

  maar t probleem is dat rechtse fanatici zoals Ellian de leugen over de PO maar blijven herhalen en dat er vanzelf mensen zijn, die zelf niet na kunnen denken, in die leugen gaan geloven. De kracht van herhaling nietwaar.

 27. Journalisten bestaan niet meer, het zijn allemaal columnisten, journalist dient verslaggever te zijn ( dus zijn mening voor zich te houden ), columnist geeft zijn mening in een column of weblog.
  Dus de NOS heeft geen verslaggevers maar alleen columnisten en die zijn omdat dat in Nederland zo lekker ligt voor 90% socialist.

 28. Lukas zegt: 01-09-12 om 15:07

  Vind NOS erg partijdig
  Na deze schande kijk ik er ook niet meer naar
  Sterker nog ga nu VVD stemmen uit protest
  Echt heel erg dat zo een zender totaal niet neutraal is
  Stoor me er al langer aan
  Samsom liegt vaker en daar maakt men dan van dat het enthousiasme is
  Rutte geeft een fout toe zo hoort het
  Mijn stem krijgt hij

 29. wim zegt: 01-09-12 om 18:34

  Toch is de nos stout om het maar zo te noemen, de SGP en de VVD waren urenlang deze week op de startpagina met een grote foto te zien en dat alleen negatief!! vd Staay met zn abortus en Rutte met de fout!! Het foutje van de Pvdarabieren stond er nauwelijks zeker het gevalletje vd staay vond ik onzinnig en bewust aanvallen!! Dus NOS zet een aantal linkse gasten op een andere plek en neem wat rechtse rakkers aan iedereen weet dat de nos links is

 30. André zegt: 01-09-12 om 18:47

  Jammer, dat zo’n instituut als het NOS Journaal tot dit niveau is afgezakt. Je moet toch doof en blind zijn om niet te zien hoe partijdig de berichtgeving m.b.t. de verkiezingen is.

 31. Laura zegt: 01-09-12 om 21:06

  Gaarne opheffen deze linkse hobby, genaamd NOS

 32. Peter zegt: 01-09-12 om 21:47

  De taak van de publieke omroep is waarheidsbevinding en -publicatie. Mensen die zeuren dat de publieke omroep te ‘links’ is, gaan misschien maar al te gemakkelijk voorbij aan de mogelijkheid dat ‘links’ het bij het rechte eind kan hebben? Maar dat willen ze niet toegeven.

  Verder houden dezelfde hypocrietelingen stelselmatig de kaken stijf op elkaar geklemd als de conservatieve journalist Frits Wester een verkiezingsdebat zo manipuleert dat hij de socialist Roemer af kapt op momenten dat de conservatief Rutte gewoon door had kunnen blaten?

 33. Peter zegt: 01-09-12 om 21:50

  @ Wim: de SGP haalt tienduizenden vrouwen door het slijk, de VVD holt de koopkracht van miljoenen mensen in de onder- en middenklasse (inclusief artsen, ingenieurs, ontwerpers en andere mensen die de vooruitgang van de samenleving dragen) en je zeurt over dat ze 2 van deze futiliteiten prominent op de voorpagina posten? Ze zijn juist ongelooflijk mild voor ze.

 34. Steven zegt: 01-09-12 om 22:08

  Haha.. links & bij het rechte eind?
  Al jaren kijk in het NOS journaal met de nodige pakken zout bij de hand. Af en toe komt er een goede journalist voorbij, maar zowel op tv en radio zijn het altijd de negatieve, zeurende journalisten die rechts of conservatief Nederland afkraken en een draai aan de bevindingen geven. Tijdens de verkiezing rennen ze zichzelf voorbij en bewijzen ze hun eigen linksigheid. Geeft verder niet, maar ga het niet ontkennen. Per definitie boven de partijen? Een grotere onzin heb ik niet eerder gehoord. Alsof er uberhaupt objectiviteit mogelijk is als je zelf PvdA, SP of GroenLinks stemt.

 35. frank zegt: 01-09-12 om 23:48

  Er zijn hier weinig inhoudelijke en beargumenteerde reacties te vinden, anders dan dat de NOS links zou zijn. Inderdaad, anderen zijn veel in het nieuws. Dat volgens een kamerlid verkrachting zelden tot nooit leidt tot zwangerschap, is inderdaad nieuws. Dat Rutte liegt, is nieuws. Ook Samson is hierdoor in het nieuws gekomen. Wat is nu het punt? De publieke omroep wordt gekort, de NOS is een publieke omroep en dus links? U wordt ontslagen, u bent geen zzp’er, dus u bent dan links? Dat is pas stigmatiseren en karaktermoord. Het tij is wel aan het keren: gelukkig. Straks komt er een gewoon beschaafd middenkabinet, de voortekenen zijn er al, en dan heeft beschaving het toch weer voorlopig gewonnen van platvoerse eenvoud.

 36. Peter zegt: 02-09-12 om 01:57

  Ja. Links heeft het bij het rechte eind. Kijk maar naar de samenhang tussen levenskwaliteit en egaliteit van de samenleving. Scandinavische landen die extreem veel aan herverdeling doen draaien economisch prima, de crisis is zowat ongemerkt aan Zweden en Denemarken voorbij gegaan. Verder is het consumptiepatroon van burgers (en hoe minder je verdient hoe meer van je inkomen op gaat aan consumptie) van veel grotere invloed op de economische groei, dan de rijkdom van de rijken. Rijken investeren extra verdiend geld, mensen met een normaal inkomen consumeren extra verdiend geld. De invloed van investeringen op de economische groei is in Nederland 3x kleiner dan die van consumptie.

  Dat is natuurlijk alleen van toepassing op landen die het kunnen betalen. Nederland, met een groot exportoverschot, hoort daar bij. Landen zoals Spanje en Griekenland, die veel meer importeren dan exporteren, leven boven hun stand en doen juist WEL goed aan zaken zoals loonmatiging etc. Hier remt dergelijk rechts beleid de economie alleen maar.

 37. Gijs zegt: 02-09-12 om 07:41

  Dat denk ik nu al weken: Het lijkt wel Noord Korea op de publieke omroep. Muziek, toon en geluid dat de socialistische heilstaat predikt. Wat is dit voor een volk dat de zaken voorstelt of wij van de staat zijn, voor de staat leven en blij mogen zijn dat we soms wat terugkrijgen? De staat moet kleiner. De media denken daar blijkbaar anders over. Tijd dat er weer flink in de publieke omroep gesneden gaat worden.

 38. Wim Bakker zegt: 02-09-12 om 15:16

  Over de ongelijke berichtgeving aangaande de leugens van Rutte (oplopende kosten gezondheidszorg eigen begroting en begrotingstekort pvda begroting)en de foutieve uitspraken
  van Samson (aangaande samenwerking ziekenhuizen die verder niets met eigen of vvd programma te maken hebben), ik vind dat nogal een verschil uitmaken , Rutte liegt over eigen en andermans begroting, Samson heeft een bericht in de krant verkeerd geinterpreteerd, logisch dat over de leugens meer bericht wordt. Om over het dreigement van Rutte nog maar te zwijgen (RTL debat) : als de SP een evenwichtiger verdeling wil van de lasten, dus rijken meer betalen, dan gaan “we” met onze zakken gevuld met geld naar het buitenland (Rutte zie “ze”, maar Rutte vertegenwoordigt duidelijk de gevulde zakken , dus heb ik er “we” van gemaakt), en een hoop bedrijven/particulieren doen het al, zie Ierland constructie NS . En over de oplopende zorgkosten, het huidige systeem zorgt voor een enorme tweedeling, als je het geld heb , verzeker je voor een klein bedrag allerlei extra’s erbij , zoals boobjobs, facelifts, tandheelkunde, goedkopere autoverzekering, noem maar op, maar daar wordt wel door iedereen door meebetaald via de verplichte basisverzekring, dus ook dit systeem bevoordeelt de “have’s” , en ik vraag me ook af of een verplichte verzekering , wat dus in feite gewoon een belasting is, door commerciele partijen geind moet worden. Het is gewoon een melkkoe voor die maatschappijen, want je kan van alles en nog wat goedkoper verzekeren als je die zorgverzekering maar bij hun afsluit, om van de groepskorting nog maar te zwijgen, hoezo solidariteit.

 39. Paul Jan Petersen zegt: 02-09-12 om 15:30

  Op dit moment (zie tijd) kop op NOS teletekst: “Roemer gaat nog voor premierschap”; het woord ‘nog’ is volstrekt overbodig en suggereert dat het voor Roemer al een verloren strijd is en dat zijn ‘voor-het-premierschap-gaan’ eigenlijk belachelijk en overbodig is.

  Indien de NOS (Teletekst in dit geval) onpartijdig zou zijn dan zou er eenvoudigweg staan: “Roemer gaat voor premierschap” , maar nee hoor, vergeet onpartijdigheid maar bij de NOS…

 40. Guido zegt: 02-09-12 om 15:33

  Ik vind dat de NOS al vele jaren linkse denkbeelden en politici propageert. Alles wat links is krijgt veel meer aandacht. In USA krijgt Obama altijd positieve kritieken van de NOS, de republikeinen zijn maar een stel idioten, Israël: alleen maar negatieve kritieken en commentaren WAT er ook maar gebeurt, Hier in ons land: PVV en SP worden bijna altijd negatief afgeschilderd door de PO. En dat terwijl ook ik mee-betaal aan de PO. Ook ik heb recht op een deskundig commentaar en niet alleen maar eenzijdig (links socialistisch) gedram. Samsom krijgt ongelooflijk veel aandacht bij de NOS. Mensen: prik hier dwars doorheen. De NOS is niet meer om aan te horen/ zien. Gelukkig is er internet !!!

 41. Carola zegt: 02-09-12 om 16:28

  Ik vind dat de NOS onwaarschijnlijk gekleurde berichtgeving brengt, en dat dit met de jaren erger is geworden. Dit draagt echt niet bij aan een beter Nederland. Ik zou het erg waarderen als er eens wat meer inspanning wordt geleverd om neutraal te zijn! Het voorbeeld van Paul Jan Petersen in zijn reactie van 2/9/12 15:30 is een goed voorbeeld waarin de objectiviteit in een poging om ‘smeuïg’ te zijn met voeten wordt getreden.

 42. G.G.P. Garulli zegt: 02-09-12 om 16:57

  Tot mijn grote verbazing lees ik in uw reactie op het stuk van Afshin Ellian het volgende: “NOS Nieuws staat per definitie boven alle partijen.”

  Dit vraagt dus van de lezer een onvoorwaardelijk vertrouwen (noem het geloof) in de betrouwbaarheid van de NOS berichtgeving.

  Helaas weet u ook wel dat waardevrij informeren niet volledig mogelijk is. U maakt keuzes over welke items wel en niet in het nieuws komen, welke plaats die krijgen, hoeveel aandacht ze krijgen etc.

  U staat “per definitie” niet boven de partijen maar tussenin. Het hoogst haalbaar om uw journalistieke betrouwbaarheid te verdedigen is dat u aantoont (door feiten en achteraf) dat u op een evenwichtige manier bent omgegaan met positieve en negatieve berichtgeving over de verschillende partijen en dat u derhalve geen voorkeursbehandeling aan deze of gene stroming hebt gegeven.

  De bewering dat de NOS “per definitie” onpartijdig zou zijn is misleidend, onjuist, naif en vraagt van de lezer een onvoorwaardelijke overgave van het verstand die u van weldenkende burgers niet kan opeisen.

 43. Pierre zegt: 02-09-12 om 21:43

  Blijft apart dat de NOS een man met zo’n bedenkelijke achtergrond (Greenpeace) de hand boven het hoofd houdt.

 44. Bas zegt: 03-09-12 om 08:00

  Inderdaad staat de NOS per definitie niet boven de partijen.

  De NOS bestaat uit mensen, die wellicht geschoold zijn in het proberen neutraal te zijn, maar ik geloof niet dat ze dat ook altijd lukt. Daarnaast is de NOS soms onderwerp van het debat. Dan staat de NOS niet boven de partijden, maar er onder. Zinvoller is te constateren dat de NOS dan – net als andere organisatgies – zal gaan lobbyen.

  Om een voorbeeld uit een geheel andere hoek te halen, indien een weerman bij de NOS weggaat wordt daar veel aandacht aan besteed. Is dat omdat die weerman zoveel voor de samenlevingheeft betekend? Ik wil best erkennen dat hij veel voor de TV heeft betekent, maar daar blijft het toe beperkt.

  De NOS vind dit afscheid belangrijker als het objectief gezien is, en dat vind ik nog begrijpelijk ook. De weerman was immers wel 30 jaar een gewaardeerde collega.

  Maar ik ben ervan overtuigd dat op andere onderwerpen de NOS minstens even subjectief is.

  Al jaren wordt op deze site opgeroepen dat de NOS open zou moeten zijn in de politieke kleur van haar medewerkers, maar dat weigert de NOS. Helaas

  Want het is bekend dat journalisten als regel links van het midden zijn. Ze zijn ook hoger opgeleid als het gemiddelde en hebben een bovengemiddelde interesse in het nieuws. Ik bedoel, dit is gewoon een feit waarmee je moet omgaan.

 45. Frits zegt: 03-09-12 om 12:58

  Natuurlijk is dit stuk van de NOS zo defensief als de neten. Juist als er geen goede verdediging mogelijk is, zoals door velen voor mij al goed uiteengezet, dan geef je je – en helemaal als zeer gesloten en betweterige monopolist – bijna automatisch over een zeer defensief opstelling.

  Het is klip en klaar dat de NOS, ondanks de grote protesten in de afgelopen jaren en waar helemaal niets mee is gedaan, bij voorkeur de linkse insteek kiest.

  Voor wie het nieuws goed volgt weet hoe bijvoorbeeld Teletekst zwaar wordt gemanipuleerd. De berichten zijn op zich niet onjuist, maar je kunt aan de selectie zien welke berichten door de NOS wel of juist niet breeduit worden gemeld. En dan valt altijd weer overduidelijk op dat er een poklitieke agenda achter schuil gaat. Negatief nieuws over de VVD en PVV is heel wat vaker en prominenter te lezen dan minder goed nieuws bij de PvdA en Groenlinks. Als het Noorpoolijs smelt wordt dat met grote omhalen gemeld als bewijs van “zie je wel!”, maar als er belangrijke wetenschappelijke feiten boven tafel komen waaruit de AGW onderuit wordt gehaald (en die zijn er legio, NOS!), vindt er geen enkele melding plaats. En zo gaat het met heeeeeel veeeeeel onderwerpen.

  Nogmaals, wie via tal van andere bronnen heel goed het nieuws volgt kan uitstekend zien welke zeer selectieve selecties door de NOS worden gemaakt en zo hun weg vinden naar journaals en teletekst. Voor wie daar op let is het zonneklaar dat de NOS heel BEWUST maniplueert. Hans Laroes is weg…maar zijn opvolger is niet minder erg. Maar ja, die benoemingen zijn nu eenmaal voor het grootste deel inteelt.

  De NOS is links en daarin is helemaal NIETS veranderd. Maar het interesseert ze geen bal, mensen…het geld blijft toch wel binnenstromen.

 46. Henki zegt: 03-09-12 om 16:47

  Daarom kijk ik steeds meer naar het RLT4 nieuws

 47. Frits zegt: 04-09-12 om 12:35

  Nieuws van de NOS:

  DE PVDA IS AAN EEN ENORME OPMARS BEZIG!
  DE PVDA IS AAN EEN ENORME OPMARS BEZIG!
  DE PVDA IS AAN EEN ENORME OPMARS BEZIG!
  DE PVDA IS AAN EEN ENORME OPMARS BEZIG!
  DE PVDA IS AAN EEN ENORME OPMARS BEZIG!
  (o ja… de VVD wint ook steeds verder in de peilingen)
  DE PVDA IS AAN EEN ENORME OPMARS BEZIG!
  DE PVDA IS AAN EEN ENORME OPMARS BEZIG!
  DE PVDA IS AAN EEN ENORME OPMARS BEZIG!
  DE PVDA IS AAN EEN ENORME OPMARS BEZIG!
  DE PVDA IS AAN EEN ENORME OPMARS BEZIG!

  ZUCHT…..

 48. Ferry zegt: 04-09-12 om 23:12

  Ik snap niet zo best als de ene politicus de ander van liegen beschuldigt waarom vervolgens iedereen elk klein gaatje op zoekt om aan te tonen dat de ander ook wel eens ergens gelogen heeft.
  Wat ik al jaren niet begrijp is dat rechts (VVD en CDA) altijd wegkwamen met het negatief wegzetten van links. Daarbij werd nooit onderzocht of de beweerde opmerkingen ook juist waren. Mark Rutte doet niet anders dan gewoontegetrouw deze lijn voortzetten. Wat nu plots anders is, is dat hij er niet meer mee wegkomt en gewoon en terecht voor leugenaar wordt uitgemaakt. Het ongestraft bezoedelen van het linkse blazoen wordt eindelijk weersproken en komt als een boemerang terug.

 49. Bart zegt: 05-09-12 om 08:56

  Zoals ik het NOS nieuws dagelijks via de website lees, is er gewoon sprake van verslaggeving bij een eerst stijgende SP, VVD en later groeiende PVDA, met de stijgers en dalers na een debat.

  De liberale media terreur zoals in de Telegraaf , Elsevier en meneer Wientjes om de SP neer te sabelen schijnt dan ook gelukt te zijn.
  Meneer Afshin Ellian is volkomen duidelijk, de werkende gewone mensen weer in zijn ‘kastenstelsel denken ‘ met de voet in het stof drukken, monddood maken, en met zijn dictator moraal hard schreeuwend fier met harde hand weer in het gareel krijgen.

  Dus er is helemaal niets mis mee, als er wat kritisch naar deze lieden wordt gekeken .

 50. Laura zegt: 05-09-12 om 11:55

  Conclusie:

  Chronisch links getint nieuws maken op kosten van de belastingbetaler is niet meer van deze tijd.

  Stekker eruit en overgaan tot de orde van de dag..

 51. Nescio zegt: 06-09-12 om 06:01

  Je gelaufft het of je gelaufft het niet

 52. Frank zegt: 07-09-12 om 12:10

  @Frits, beter had je het niet kunnen verwoorden. Zo is het precies en als de geldkraan richting NOS niet dichtgaat blijft het ook zo. Ik hoorde mijn opa indertijd al over de linkse publieke omroep in het algemeen en over de NOS in het bijzonder. Het fundament is rot.

 53. m. schaepman zegt: 10-09-12 om 21:01

  Het is dat de NOS nog niet bestond ten tijde van het ontstaan van het socialisme, anders had deze omroep de PvdA zonder twijfel opgericht.

 54. Obbe zegt: 13-09-12 om 06:56

  Hoofdredacties van de Media je ziet maar weer dat de stemmer beslist. VARA EAT YOUR HART OUT!

  Nog steeds laten jullie reacties zien van redacteuren alsof die iets te zeggen hebben. ze willen graag belangrijk zijn maar de stemmer beslist en kiest zelf. HA HA HA

  Misselijk werd iedereen van de doorzichtige spelletjes.

  Teflon President Rutte boekt een historische zege en komt in deze crisis als sterkste boven. goh wat een verrassing hé !

  Gaan jullie nu eindelijk weer eens onafhankelijk journalastiek laten zien. Of verdienen jullie ook echt bezuinigingen.

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Merkel en Poetin weten (met dank aan Trump): we hebben elkaar nodig 18/08/2018
    De ontmoeting tussen kanselier Merkel en de Russische president Poetin, vanavond in de buurt van Berlijn, markeert een opmerkelijk en interessant keerpunt in de relatie tussen Duitsland en Rusland. De twee spreken elkaar in het 18e eeuwse barokke slot Meseberg, het gastenhuis van de Duitse regering op zeventig kilometer van de hoofdstad. Pragmatisme, 'r […]
   • Feyenoord-fans mogen knuffels niet meenemen in De Kuip 18/08/2018
    Feyenoord-fans mogen om gezondheidsredenen bij het duel van hun club met Excelsior geen knuffels naar De Kuip meenemen. De supporters van Excelsior mogen dat wel. De eerste thuiswedstrijd in de competitie van Feyenoord morgen staat in het teken van het Sophia Kinderziekenhuis. Verschillende supportersgroepen riepen op knuffels mee te nemen naar het stadion, […]
   • Kofi Annan 'probeerde altijd mensen bij elkaar te brengen' 18/08/2018
    "Een groot en charismatisch mens", zo typeert premier Rutte oud-secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties. De diplomaat uit Ghana is na een kort ziekbed in de Zwitserse hoofdstad Bern overleden. Rutte is bedroefd door het nieuws. "Als secretaris-generaal van de VN heeft hij zich altijd op bevlogen en weloverwogen wijze ingezet voo […]
   • Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden 18/08/2018
    Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan (80) is overleden. De VN heeft bekendgemaakt dat hij overleed na een kort ziekbed in Bern in Zwitserland. De Ghanese diplomaat bekleedde tien jaar lang, van 1997 tot en met 2006, de hoogste positie bij de Verenigde Naties. Hij gold als een groot diplomaat en bruggenbouwer en een succesvol secretaris-generaal. In 20 […]
   • Nieuwe premier van Pakistan biedt gekleineerde Pashtuns (een beetje) hoop 18/08/2018
    De nieuwe Pakistaanse premier Imran Khan is vanochtend ingezworen. Zijn verkiezing geeft voorzichtig hoop aan de PTM, een protestbeweging van Pashtuns, de etnische minderheid waartoe Khan behoort. Zij eisen dat er een einde komt aan het etnische profileren van Pashtuns in de strijd van het Pakistaanse leger tegen de Taliban en andere militanten in de stammen […]
   • Wegbeheerder van rampbrug in Genua komt met verklaring 18/08/2018
    Het dodental van de ramp met de brug in Genua is opgelopen tot 41, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bergingswerkers vonden vannacht in het puin nog een auto met drie doden. Het zou gaan om een meisje van 9 en haar ouders. Twee mensen worden nog vermist. Onder de doden zouden zes buitenlanders zijn, vier Fransen en twee Albanezen. De Morandi-hangbrug in […]