De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Haren als middelpunt van wereld

Bij de NOS komen nogal wat reacties binnen op de gebeurtenissen in Haren en de rol van de media daarin. De strekking is dat de media en de NOS Haren het middelpunt van de wereld hebben gemaakt en deze ellende (mede) hebben veroorzaakt door te berichten over een feest dat niet bestaat.

Ik denk dat veel Nederlanders net als ik deze week met een gevoel van verbijstering hebben zitten kijken naar wat zich ontwikkelde in Haren. Een meisje doet iets verkeerd op een webpagina, dat wordt verspreid door anderen en uiteindelijk zijn er rellen, staat de nationale pers voor de deur en besteedt ook CNN er aandacht aan.

Uit het niets kwam het en over een paar dagen is iedereen het vergeten. Behalve de inwoners van Haren.

Hoe zijn wij als redactie van NOS Nieuws hier mee omgegaan?

Ik wil benadrukken dat ik me zeer bewust ben van de mogelijke maatschappelijke effecten van wat wij uitzenden. Wij hebben als redactie van NOS Nieuws een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en die aanvaard ik ten volle. Wij beseffen heel goed, dat wij bij kunnen dragen aan het van niets iets maken of emoties kunnen uitvergroten.

Dat is vaker een dilemma en dat was het zeker nu. Daar hebben we het deze week op de redactie ook een aantal maal over gehad. En consequenties uit getrokken.

Haren hebben we de hele week als onderwerp niet gekozen, totdat de burgemeester een noodverordening afkondigde, straten ging afzetten en straatnaambordjes liet verwijderen. NOSop3 en 3Fm hebben er wel eerder bij stilgestaan, omdat zij zich op specifieke doelgroepen richten, maar pas donderdag zat Haren voor het eerst uitgebreid in het NOS Journaal op TV, was het uitgebreid op Radio 1 en een belangrijk onderwerp op NOS.nl.

We hebben die keuze gemaakt, omdat het simpelweg nieuws is dat de burgemeester zulke maatregelen neemt, hoe absurd misschien ook de aanleiding is. Het is nieuws dat een meisje een fout maakt op de sociale media en vervolgens een dorp in Groningen rellen vreest. Het is onze taak te laten zien wat er in de wereld gebeurt en dan kan en wil ik dit niet negeren.

Dat we er uiteindelijk over moesten berichten staat voor mij vast. De vraag is vooral hoe je er over bericht.

Wij hebben geprobeerd het zo verantwoord mogelijk te doen door zo lang mogelijk afstand te houden, een zakelijke en rustige toon te kiezen en de oproep om naar niet naar Haren te komen voortdurend te herhalen. Er waren geen extra NOS Journaals, er was geen hijgerige toon, we deden louter verslag.

Maar uiteindelijk kwamen er mensen die er blijkbaar genoegen in scheppen het leven van anderen op hun kop te zetten, anderen te kwetsen en rellen en veel schade te veroorzaken. Een kleine groep binnen al die duizenden nieuwsgierigen ongetwijfeld maar er was angst, er werden vernielingen aangericht en hulpverleners aangevallen.

De mensen die  dat doen zijn verantwoordelijk voor de ellende die ontstaat. Niet de verslaggevers van de NOS.

Ik zie hoe schokkend en bedreigend dit voor de inwoners van Haren is geweest maar het is blijkbaar de wereld waar wij in leven. En die laten we zien.

Dit is hoe ik het nu beoordeel. De komende dagen zullen we onze verslaggeving evalueren en bekijken wat wij er van kunnen leren.

Update 1, 11.30 uur
Ik zie nu de oproep van de burgemeester en de politie van Haren aan de media om na te denken over de effecten van de sociale media en hun eigen optreden. Een terechte oproep en dat gaan we zeker doen.

Update 2, 12.40 uur
NOS-Verslaggever Jeroen Wollaars mailt me: ‘Wij hebben gisteren in Haren de camera uit de auto gehaald toen we zagen dat de gemeente de straatnaambordjes ging weghalen. Ook op straat zijn we ons continu bewust geweest van de versterkende rol die een camera kan hebben, dus die lag vaak in de auto. Tot de straat ook zonder onze zichtbare aanwezigheid vol liep, pas toen zijn we gaan filmen.’

Update 3: 12.45 uur
Ik krijg meerdere reacties dat CNN er niet zelf aandacht aan heeft besteed, maar dat het op de site van CNN is geplaatst op een plek waar iedereen zijn eigen nieuws kan plaatsen. Zie http://ireport.cnn.com/docs/DOC-844085. Dat had ik anders begrepen maar hierbij de correctie dus.

Update 4: 23 september, 12.15 uur:
CNN heeft de gebeurtenissen inmiddels wel als nieuws meegenomen: Facebook birthday invite leads to mayhem in Dutch town, authorities say

Ook in andere landen was Haren nieuws, zie bv:
- BBC News: Facebook party invite sparks riot in Haren, Netherlands
- VRT: Facebookfeestje Haren omgeslagen in relletjePolitie Haren: “Meld je, of we komen je halen” en  Verschillende relschoppers Haren melden zich
- ZDF:  Facebook-Party eskaliert
- RTBF: Soirée “Projet X” aux Pays-Bas, une trentaine de blessés et 34 arrestations
- TV2: 4000 gæster mødte op til 16 års fødselsdag
- FranceTVInfo:  Pays-Bas. Une soirée “Projet X” tourne à l’émeute

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


167 reacties op “Haren als middelpunt van wereld”

 1. Hans zegt: 22-09-12 om 10:33

  Ik vind het wel heel erg een Pilatus-benadering, met schone, afgedroogde handen. De waarheid ligt altijd in het midden, en de media zijn medeverwantwoordelijk voor wat er in Haren gebeurd is. Niet als enige, zeker niet als enige, maar wel mede.

 2. Arjan zegt: 22-09-12 om 10:44

  En toch leren de psychologie en ons wetboek dat oproepen tot ordeverstoring een groot effect hebben. Daarom is het ook strafbaar in Nederland.

  Zeggen “wij doen verslag” en niet inzien dat je daarmee impliciet ook oproept tot ordeverstoring is gevaarlijk kortzichtig.

  Categorisch de verantwoordelijkheid afwijzen voor je eigen nieuws kan echt niet meer na alle vorige incidenten waarin -ook de NOS- een prominente rol heeft gespeeld als megafoon.

 3. jacco zegt: 22-09-12 om 10:47

  Een veelgehoord argument. CNN heeft er zelfs over bericht. Dit is niet correct. Er is veelvuldig verwezen naar een site van CNN waar reacties op geplaatst kunnen worden van het zgn. CNN audience. Maar deze site staat niet onder redactioneel toezicht o.i.d.

 4. Michel zegt: 22-09-12 om 10:48

  Het is een duidelijke reactie, en valt vanuit journalistiek oogpunt te begrijpen. Mijns inziens is het wel te ver doorgevoerd. Met name op 3FM was er op een gegevens moment ieder half uur aandacht voor. En andere zenders/media pompten het nog veel verder op.

  De grootste veroorzaker is de burgemeester van Haren geweest. Die heeft volstrekt overtrokken gereageerd met zijn media-optredens en de noodverordening. Het blijkt wel dat het daardoor een enorme hype is geworden. Bovendien had hij zelfs in een later stadium de boel nog kunnen redden door ergens een pleintje vrij te maken voor een feestje van anderhalf uur en daarna gratis bussen naar Groningen.

  Toch had ook ‘de media’ veel beter met de situatie om kunnen gaan; ook de NOS en 3FM. Het is ook een journalistieke keuze om kleine bijeenkomst (waar het tot een uurtje of 4 naar uitzag) niet te coveren. Veel aandacht heeft een zuigende werking gehad.

 5. Robin zegt: 22-09-12 om 10:59

  Ik begrijp dat het lastig is als nieuws uitzenden/maken je werk is.

  Als je echter gaat aankondigen dat er wellicht een groot feest a la project x gaat komen om vervolgens aan te geven dat men niet mag komen, is natuurlijk vragen om problemen.

  Hiermee maak je het voor elke puber in de regio natuurlijk enorm interessant en iedereen zal dan denken dat ze daarbij moeten zijn om een onvergetelijk avond mee te maken.

  Ik vind 8000 man achteraf nog wel meevallen eigenlijk. Als het wat centraler in het land gelegen had was het feest nog veel groter geweest.

 6. Yorick zegt: 22-09-12 om 11:22

  Tegen jongeren en relschopper constant herhalen dat ze iets voor NIET moeten doen is vrij zinloos.

  De quote van de burgemeester in het 8 uur journaal gisteren was communicatie technisch vrij zwak. “Het weer ziet er slecht uit. Maar toch willen mensen naar Haren komen om iet wat hier eigenlijk niet te gebeuren staat. [vraag: want als ze hier komen?] Dan moeten ze EIGENLIJK hier zo snel mogelijk weer weg. Hier is geen manifestatie. Hier is geen happening. Hier is geen feest.”

  Het enige wat ik hoor is dat er een feest is. Een happening.

  Als ze hadden gezegd: “We verwachten rellen. We zetten ME in. Mensen zullen terug worden gestuurd.”, denk ik dat het voor veel mensen veel duidelijker was geweest dat het geen goed idee was om naar Haren te komen.

 7. remus zegt: 22-09-12 om 11:28

  Het wordt tijd dat de media en het journaille eens gaat inzien dat de impact van verslaggeving groter en destructiever kan zijn dan de verantwoordelijkheid die men er voor neemt.
  De vrijheid van de pers moet gewaarborgd blijven, maar als situaties zo uit de hand lopen mag er ook wel eens gekeken worden naar de schuldvraag en bij wie deze nu ligt.
  De media wast altijd haar handen in onschuld en dit is een mediahype geworden met zware gevolgen. Next topic dan maar?

 8. wirbel zegt: 22-09-12 om 11:28

  De media hebben wel degelijk een rol gehad en Matthijs van Nieuwkerk ook meende ik te horen. Die Lul moet zijn excuses dan maar aanbieden op tv. Maar voor de rest zijn het toch echt de relschoppers die schuld hebben en die toch echt eens aangepakt moeten worden in dit land! Ze komen er altijd veel te makkelijk mee weg. Bepaalde jongeren zijn totaal losgeslagen en passen niet in de maatschappij. Heropvoeding en tucht zijn nodig net als ouders verantwoordelijk stellen voor hun falende opvoeding.
  Uiteindelijk mag Jan met de pet het weer via de belasting gaan betalen.

 9. djobber8 zegt: 22-09-12 om 11:29

  Ik heb de NOS hoog in het vaandel staan en dat zal ook zo blijven. Toen het bij jullie echter op het nieuws / text stond. Toen was het hek van de dam en was het ook echt “groot nieuws”.

  Echter, Als beste nieuwszender (etc.) van Nederland verwachtte ik wel meer research. Dat stuk op CNN staat op het gebruikers-deel van de site. Iedereen kan een account aanmaken en dat toevoegen. Dus in feite heeft CNN er geen aandacht aan besteed. Dus ik zal blij zijn als dat verdwijnt uit het nieuws, want het is fake.

  En zo heb ik meer voorbeelden, maar dit is wel de grootste, en elke nieuwszender aap mekaar na, zodat iedereen t gelooft maar niemand weet of t waar is.

  mvg.

 10. Glenn zegt: 22-09-12 om 11:36

  Mooi omschreven. Rest mij nog wel een kritische vraag: waarom is er gekozen om het vertrek van Merthe en haar moeder met de auto uit te zenden? Dat je als cameraman het op dat moment filmt snap ik, maar dat dit vervolgens werd uitgezonden in het journaal en jeugdjournaal vond ik meer iets voor Hart van Nederland…

 11. Thijs zegt: 22-09-12 om 11:41

  Gelukkig heeft CNN er geen aandacht aan besteed. Het is door “davybling7″ op iReport gezet.

 12. laurentius zegt: 22-09-12 om 11:44

  Het fenomeen Facebook, net als overige sociale media, is leuk maar kan dit soort, spontaan ontstane en oncontroleerbare ,jongerenmassa’s met bijbehorende wantoestanden opleveren.
  Ook zonder de radio-en tv aandacht had een grote menigte, waaronder zich altijd, in verhouding, een klein aantal relschoppers bevinden, zich naar Haren begeven. Waarschijnlijk iets minder , maar inderdaad oproepen aandacht van diverse radiodj’s om vooral te gaan hebben het wel verergerd.
  De enige manier om de chaos IN het dorp te voorkomen had geweest het op tijd volledig afsluiten van alle in-uitvalswegen, elke sluipweg en de afslagen van de snelweg. Volledig isoleren dus.
  Dit had in ieder geval de vernielingen in het dorp kunnen voorkomen.
  Op naar Gouda zou ik zeggen! (dit staat nu al in de krant).

 13. Bernd Ebbo Visser zegt: 22-09-12 om 11:44

  Oh, ik dacht dat het juist de rol van de media is, om hun eigen nieuws zelf te veroorzaken. In de politieke verslaggeving is dat toch ook al vele jaren aan de gang en wordt er niet voor niets gesproken van een mediacratie?

  Een beetje meer realiteitszin zou op zich wel de zelfreflectie ten goede komen, vermoed ik.

 14. Marcel Gelauff zegt: 22-09-12 om 11:48

  @Glenn
  Omdat we het relevant vonden om te laten zien, dat betrokkenen besloten, dat ze beter hun huis konden verlaten.

 15. Stef zegt: 22-09-12 om 11:49

  Met grote woede heb ik gisteren zitten kijken naar ‘mijn’ generatie die dit op zijn geweten heeft. Die zijn allereerst verantwoordelijk; ik vind het dan ook een plicht van bekenden en betrokkenen (ouders…) om aangifte te doen.

  3FM mag het boetekleed in ieder geval aantrekken, want tijdens mijn rit vrijdagmiddag van werk naar huis ging het praktisch nergens anders over. Hopelijk wordt de financiële schade meegewogen bij het bepalen van het mediabudget van de publieke omroep(en) die aan het hypen hebben bijgedragen.

  En een oproep aan iedereen ,en vooral het OM, om de daders niet te laten lopen en daadkrachtig op te treden. Voorbeeld stellen en aanpakken.

 16. johan zegt: 22-09-12 om 11:49

  m e had sneller en veel harder moeten optreden.de grootste relschoppers eruit trekken en met bek over straat trekken ,dan leren ze het wel af,en straffen worden zeker goedkope bekeuringen of 2 week taakstraf,,,laat ze maar aan banden worden gelegd

 17. MijnDenkTank zegt: 22-09-12 om 11:52

  Ik denk zelf dat je als media ook het feestje een rustige kant op had kunnen sturen. Zou dat naief zijn? Beelden van rustige feestjes, mensen die in het park zitten.. een starttijd van 14.00, eindtijd 22.00. Als alle media de handen ineen hadden geslagen, was het misschien mogelijk geweest om een soort 70s sit-down ervan te maken?

  Gemiste kans. Als dat het was geworden, had Haren misschien volgend jaar zelf georganiseerd?

  Door aan te geven dat politie en ME “klaar zouden staan”, trek je direct de aandacht van rellers en vervelende oproerkraaiers. In dit geval had, naar mijn bescheiden mening, de media dus best een thema op het feestje mogen plakken. Rust, elkaar ontmoeten en zingen met een gitaar in het park. Misschien eventueel zelfs een klein, door de gemeente georganiseerd kampvuur?

  .. ik ben vast niet meer van deze tijd ;) ..

 18. Marjolein zegt: 22-09-12 om 12:01

  We kunnen met z’n allen wel de media en de NOS aanvallen en belachelijk maken, maar de verantwoordelijkheid ligt toch echt bij degene zelf, en de ouders! Zij heeft zelf een facebook account aangemaakt, en het bericht erop geplaatst! Zó fantastisch is dat hele social media niet…. Komt een hoop ellende van! Ze had ook ‘gewoon’ haar vrienden op kunnen bellen of even langs kunnen gaan!
  Was het laatst ook al niet fout gegaan in arnhem, vanwege een bericht op facebook?
  Ik wens de gemeente Haren succes met het opruimen van de zooi! Ik zou de rekening doorsturen naar facebook, denk dat ze geld genoeg verdienen!

 19. Ricardo zegt: 22-09-12 om 12:01

  Dat ook andere media als Facebook dit voorzienbaar uit de hand gelopen verjaardagsfeestje aan extra publiek en hooligans hielp staat m.i. wel vast. De spanningsboog werd al dagen opgebouwd. De NOS berichtte inderdaad vooral voor zover het nieuwswaardig was. Maar diverse andere omroepen met programma’s zoals De Wereld Draait Door of Vrijdagmiddag Live brachten al een ‘extra lekker sausje aan’. Inclusief verwijzingen naar wat eerder in Duitsland plaatsvond. Het werd ook zo via de traditionele media steeds meer iets waar ‘je blijkbaar bij moest zijn’. De hype werd snel groter.

  Niet de media maar de Harense autoriteiten droegen m.i. het meeste bij aan het opbouwen van een spannend evenement. Het beeld ontstond ook van een haastig en amateuristisch opgezette staat van beleg in een doorgaans zeer rustig dorp. Logisch dat men via de media opriep om niet te komen, maar waarom ook uitgebreid ingaan op de vergaande veiligheidsmaatregelen die men in Haren duidelijk niet gewend was te nemen? Extra interessant voor ‘diehard’ hooligans. Ik zie de dilemma’s ook wel en ja, het was eerst nog leuk en gezellig. Maar men had beter moeten verwachten dat dit niet zo zou blijven. Het was dus onverstandig om zo’n grote en onduidelijk samengestelde massa in Haren toe te laten. Die had m.i. niet verder mogen komen als die mooie grote wei buiten het dorp. Eventueel met wat vermaak van een deejay. Dit had vast ook ongeregeldheden gegeven, maar geen dreiging en schade in Haren. En veel minder succes voor hooligans die via de media altijd op zoek zijn naar evenementen om met geweld diezelfde media uitgebreid te halen.

 20. Er zijn heel veel duidelijke beelden waarop de relschoppers en plunderaars herkenbaar te zien zijn.
  Als je deze mensen kent is het het je morele plicht deze mensen aan te geven. Bedenk eens als het je zelf zou overkomen.
  En laat deze raddraaiers er nu eens niet er met een kleine straf van afkomen maar stel met deze relschoppers een voorbeeld voor anderen, dat dit nooit nog een keer mag gebeuren!
  Ouders van minderjarige er ook bij betrekken en alle schade laten vergoeden. Dat sowieso.

 21. Rene zegt: 22-09-12 om 12:04

  overduidelijk is dat 3FM iig de boel heeft lopen opkloppen en aanjagen. En dan na de rellen allemaal schande spreken. Het wordt tijd dat die organisatie eens flink door de mangel gaat en dat de budgetten eens gehalveerd worden.

 22. Martin Meijer zegt: 22-09-12 om 12:05

  Dit zag je ver voor vrijdag aankomen. Natuurlijk zuigt de media mensen aan, dat is een feit. Nederland is een land vol ramp en sensatie toeristen/terroristen. Ook dat weet je. Zeker als burgermeester en politie. En dan komt de burgemeester nu met zelf reflectie. Maar kijk even na de dag zelf. We waren er om 15 uur om wat af te geven aan een regionale radio zender die er live uitzending verzorgde.
  Allemaal smalle straatje, en overal kleine dranghekjes. Er zou een veld ingericht worden. De geruchten stroom kwam op stoom. Je voelde het, dit ging niet geruisloos voorbij. Even naar het centrum om te kijken in de supermarkt daar, hoe was het met de verkoop van fris en chips? Volop chips in de aanbieding voor in de winkel, met er naast een muur van bier, ook in de aanbieding. Her en der groepjes jongeren die zin hadden in een feestje. Want er zouden artiesten komen spontaan om er een feest van te maken. Artiesten die populair is bij de jongeren.
  Terug naar de lokatie, meer en meer werdt afgezet met kleine dranghekjes. Heel amateuristisch en in een wir war van kleine straatje aan het eind pas. Waarom niet2 meter hoge bouwhekken die zicht ontneemt. En dan ook van muur naar muur en niet dat je er nog links en rechts om heen kunt of er gewoon overheen.
  Okee het kost mischien iets meer, maar veel minder dan nu. Er was mogelijkheid voldoende om het publiek zo te lijden naar een plek waar je verlichting aan kunt brengen en podium. Gecontroleerd verkoop eten en drinken ipv nu in supermarkt kisten vol die vervoerd werden in een metalen karretje die je al kunt kopen voor
  50 cent en waar met gemak 6 kisten bier gaan met elke 24 flesjes bier.
  Nood verordering is extra controle bij de supermarkten, geen alc verkoop onder 21 jaar. Extra politie op het trein station daar en extra politie in de trein tussen Groningen en Assen, had je voor controle.
  Op de toegangs weg was niets te zien, dus met auto, fiets, brommers ect was Haren gewoon zonder probleem bereikbaar.
  Er was voldoende tijd om iets te regelen met artiesten die wilden komen en wel gratis op wilden treden. Had ze benaderd en overlegd hoe of wat. Dan een feest programa laten starten tegen 19 uur, toegang tot 20.30. En dan door tot 23 uur en dan afvoer met bussen naar station Haren, Groningen en Assen.
  Gecontroleerde aanvoer had je dan omdat je er voor een bepaalde tijd moest zijn, daarna komen was terug zenden. En gecontroleerde afvoer.
  Nu konden raddraaiers zich op gemaak mengen tussen feest gangers, paniek zaaien en de boel opnaaien.
  Politie komt in actie, niet raddraaiers zijn beschonken, voelen zich opgejaagd en worden ook raddraaiers. En dat in smalle straatjes, en een wir war aan straatjes. Vol met spullen om de oprukkende politie op afstand te houden.
  Ik wil niets goed praten en ook niet achteraf. Ik heb veel stadions in binnen en buitenland bezocht, net als kleine en grote feesten bezocht. Van kleine dorpsfeestjes tot Oktoberfest Munchen, Love Parade, concerten van klein tot groot. TT festival met de bekende nachten. En van kleinere dorpen met feest nachten.
  En je ziet daar duidelijk hoe je mensen kunt sturen en begeleiden.
  Ook zie je waar en wanneer het fout gaat.
  Maar de burgemeester dacht dat iedereen zou luisteren door te zeggen, kom niet naar Haren. Nee dan komt juist iedereen wel. Want we zijn een land die veel mensen kent die nieuwschierig zijn, sensatie belust. Meng dat met ramp toeristen die komen kijken of er ook echt wat gebeurd. Geef ze geen brood en spellen maar paar niets zeggende afzettingen, laat er ware relschoppers zich er tussen mengen. En dan de karren vol bier en drank uit de lokale supermarkt, en ja dan is het wachten op problemen.
  Had de media en sociaal media juist gebruikt om het te leiden.
  Maar nee ze dachten in Haren echt dat er niets zou komen en gebeuren.
  Ipv liever voorkomen dan genezen lieten ze het erop aankomen.
  Had maatregelen genomen dan had je nu minder schade.
  En was er idd niks gekomen, dan was het ook goed geweest.
  Kijk naar OS2012, mega beveiliging, was het achteraf nodig? Weten we niet, maar wat als er minder beveiliging was geweest daar en het was wel mis gegaan, dan had je ook mega probleem.
  Daarom burgemeester Bats kijk in je eigen spiegel en leer 1 ding, voorkomen is beter dan genezen.
  Hoewel het daar te laat voor is.
  En ik de slachtoffers sterkte wil wensen met alles. Ook de ondernemers dasr die iets proberen te verdienen.
  En tegen de verkopers die euro tekens in de ogen hadden en dachten hun slag te kunnen slaan en lekker te verdienen aan dit feest, huil niet al te hard in beeld en kijk even goed in de spiegel van je zelf. Want wat was het leuk verdienen aan dit feestje tot 20 uur. Complete voorraad op, super. Maar denk ook aan de slachtoffers van je extra verdiensten. Want leeftijds controle in de winkels was er niet.

 23. Reinder zegt: 22-09-12 om 12:09

  Wat een ongelooflijk slap verhaal. Satelliet wagens opstellen met camera ploegen en verslaggevers. En dan zeggen dat jezelf niet medeveroorzaker bent van het feit dat er randdebielen op af komen. De redactie moet zich in een hoekje gaan schamen en vanavond in het Journaal excuses aanbieden!

 24. Peter zegt: 22-09-12 om 12:12

  http://www.aljazeera.com/news/.....50656.html

  Het heeft iig wel Al Jazeera gehaald

 25. Louis van Rasten zegt: 22-09-12 om 12:13

  @Marjolein,

  helemaal 100% met jouw eens. De persoon in kwestie is zelf verantwoordelijk alsmede opvoeders/verzorgers. Het is derhalve ietwat te gemakkelijk gedacht om de schuld in de schoenen van de media c.q. NOS te schuiven. Men dient uiterst zorgvuldig en acuraat om te gaan zeker wanneer het gaat om uitnodigingen die via het internetverkeer worden gedaan.

  Dit neemt allemaal niet weg dat het buitengewoon erg is wat zich de afgelopen nacht in het Groningse plaatsje heeft afgespeeld. Ik hoop derhalve dat deze relschoppers tot hun verantwoording zullen worden geroepen, dat zij de financiële schade zullen moeten betalen. Ik vrees echter dat zij er conform Nederlands recht weer vanaf zullen komen met één of ander taakstrafje zoals al zo vaak is gebleken.

 26. Allereerst wil ik zeggen dat ik het waardeer dat u op dit blog uw licht laat schijnen over actuele onderwerpen welke uitgezonden worden, zoals eerder bij het bekritiseerde item over ‘Social Media Stress’.

  Los van de opmerkingen hierboven, vind ik dat de media een nogal verzuilde manier van benadering naar dergelijke onderwerpen hebben. Als iedere omroep of zender er een item van maken, is het bij elkaar opgeteld een enorme hoeveelheid media-aandacht, zelfs als deze allen dezelfde overwegingen maken als u in uw blog schetst.
  En natuurlijk wil iedere zender hier een item van maken, maar wees dan niet verbaasd als dat op kritiek komt te staan. Kritiek die in mijn ogen terecht is, lees ook mijn eigen blog hierover:
  http://socialmediawijs.nl/2012.....omment-827

  Groet,

  Thijs van de Reep
  Social Media Wijs

 27. Mark zegt: 22-09-12 om 12:15

  Reacties als ‘de media zijn medeverantwoordelijk’ vind ik totale waanzin. De enigen die verantwoordelijk zijn, zijn die idioten die naar Haren zijn afgereisd. Niet omdat ze een feestje wilden bijwonen, maar omdat ze op zoek waren naar de confrontatie met de autoriteiten.
  De relschoppers hebben waarschijnlijk niet eens naar het Journaal gekeken, want internet geldt voor hen als voornaamste mediabron. Heeft internet het dan gedaan? Natuurlijk niet! Mensen mogen best verantwoordelijk worden gehouden voor hun eigen handelen

 28. A. v/d Parkhof zegt: 22-09-12 om 12:18

  1 programma heeft zeker bijgedragen aan het mede veroorzaken van de probleemsituatie gisteren: De Wereld Draait Door. Het was al lang en breed duidelijk dat een minderjarige in Haren uit onwetendheid een foutieve uitnodiging in de ether had geslingerd. Dat vervolgens in het afsluitende onderdeel een oproep wordt gedaan om zeker naar Haren te gaan is vanuit maatschappelijk oogpunt hoogst onverantwoordelijk. Satire? Een onzinnig argument. Dit is gewoon effectbejag “laten we eens gaan kijken wat er gaat gebeuren”. Kijken wat Matthijs van het satirisch gehalte vindt wanneer we alle kinderpostzegelverkopende kinderen in Nederland op zijn privé-adres afsturen, gewoon “om te kijken wat er gebeurt”.

 29. pieter zegt: 22-09-12 om 12:19

  Slaat de plank finaal mis.

  De oorzaak is alcohol.

 30. Jan Tuitman zegt: 22-09-12 om 12:28

  Fijn om te lezen dat een redacteur nadenkt over de keuzes die hij heeft gemaakt. Maar ik hoop ook dat jullie niet alleen je eigen straatje schoonvegen, maar kritische rapportages gaan maken over de andere media (denk aan nrc, 3fm), die wel degelijk de fout ingingen. De pers heeft altijd de grootste mond als de politiek een foutje maakt en die grote mond mogen ze ook wel eens tegen elkaar opzetten.

  NRC had tot laat in de avond nog een bericht live staan “Niet in Haren? Bekijk hier de livestream.” Geembed was een livestream die het niet deed, niet van eigen makelij maar van een of ander particuliere sensatiezoeker. Ik hoorde door mijn open raam dat de menigte opgefokter raakte, vuurwerk en scanderen. Ook nu.nl schreef heel droog en feitelijk op dat de situatie grimmig werd. Maar pas toen echt de rellen uitbraken vond de NRC het tijd om de titel van het desbetreffende artikel wat zakelijker te maken door er een andere titel aan te geven. En pas heel veel later hebben ze het hele artikel maar verwijderd. Ondanks het feit dat de livestream al tijden niet werkte. Ondanks het feit dat ze een correspondent ter plaatse had die veel eerder had kunnen opmerken dat het mogelijk mis zou gaan.

  Tegelijkertijd schreef de NRC ook serieuzere berichten, maar dat het ludieke berichtje in hun sidebar stond, terwijl er bij mij in de straat een steeds opgefoktere groep mensen rondliep, was mij echt een doorn in het oog.

  De NRC heeft regelmatig ook andere “internetonderwerpen” in die sidebar staan , bijv. een tijdje geleden bedreigde een Jordaanse politicus een andere politicus op tv met een pistool. Wat doet nrc? ze plaatsen een youtube filmpje in die ludieke sidebar van hen, en geven geen eens journalistieke duiding/context waarover de ruzie ging.

  Ik heb toen geklaagd op hun site en ook nu weer. Maar ze blijven ermee doorgaan. Dus mooie kans voor de NOS om eens een keer een kritische rapportage te maken over de kwaliteit van de internetsites van onze ‘kwaliteitskranten’.

 31. Wim zegt: 22-09-12 om 12:32

  Beetje laf dat het alleen maar over de ‘gewone’ tv-journaals gaat. Gelauff zegt dat NOS op 3 en 3FM (leuk dat je weet hoe je de namen van je eigen organisaties schrijft) er wél eerder en meer over hebben (mogen) berichten, omdat zij zich op specifieke doelgroepen richten. Lekker, volgens mij zijn het juist mensen uit de doelgroepen van die programma’s (jongeren) die ook naar Haren kwamen. Daarnaast ging met name 3FM verder dan pure objectieve verslaggeving van een nieuwsfeit. De toon van de presentatoren was op z’n zachts gezegd uitdagend. Het siert presentator Timur dat hij achter via twitter z’n excuses aanbood.

 32. Mirko zegt: 22-09-12 om 12:40

  Wat mij het meest stoorde was de opgewonden toon van verslaggever Jeroen Wollaars. Vooral zijn optreden bij Nieuwsuur, waar hij met bijna overslaande stem melding maakte van de plundering van een AH en “mensen die met pakjes sigaretten over straat liepen” gaf blijk van een onverholen zucht naar sensatie. Het is inmiddels zijn handelsmerk aan het worden, zaken groter maken dan ze zijn en daarmee bijdragen aan de opgeklopte toon van het NOS journaal. Misschien dat hij beter op z’n plaats is bij Pownews.

 33. Asimov zegt: 22-09-12 om 12:41

  Het verhaal van Gelauff over de rol van de NOS en de Nederlandse pers in het algemeen wordt steeds schimmiger. Als het over de Mohammed Cartoons van Charlie Hebdo gaat mogen we de Cartoons niet zien omdat dat provocerend werkt, maar een klein stadje in het Noorden van Nederland mag wel platgelopen worden mede door toedoen van de aandacht van de pers.

  Het verschil is mij wel duidelijk: in het geval van de Cartoons zou het tonen van generlei invloed zijn geweest op de rellen, maar was de NOS domweg bang. In het geval van Haren was de sensatiezucht toch net iets te lekker en er was ook geen risico op represailles, dus filmen maar!

 34. ruben koerts zegt: 22-09-12 om 12:41

  ,, De media ,, in z,n volle omvang is een industrie, die simpelweg hun bestaan dankt aan het verslaan van spannende dingen, en aan mensen die op die manier het ongeluk , de ramp of allende van anderen van dichtbij kunnen bekijken.
  RTV Noord is er op dit moment al 24 uur mee bezig, herhaald uit arremoede nu steeds maar zichzelf, en laat vooral hun afkeuring horen. Net de begravenis ondernemer d ie de nabestaanden zijn innige medeleven betoont en ondertussen de hele uitvaart regelt tegen een tarief van € 14500–of zo. Dat dit echter wel de wereld is waarin we op dit moment leven boeit niemand, dat er massas mensen dagen mee bezig zijn, incl een burgemeester die zich zelf geweldig vind, is veel intressanter.

 35. Dan zegt: 22-09-12 om 12:42

  Rellen…hoe kan dat nu op basis van een filmpje zeggen we over de rellen in het Midden-Oosten… Haren ..hoe kan dat nu op basis van 1 Facebook bericht?

 36. Dan zegt: 22-09-12 om 12:44

  Dit soort Facebook berichten natuurlijk niet verbieden, al komt het wekelijks tot een project X.
  Freedom of speech as you remember?

 37. Dan zegt: 22-09-12 om 12:46

  Is er wel geconstateerd dat de rellen na het vrijdaggebed zijn ontstaan?
  Hoeveel Moslims waren de aanstichters van deze rellen?
  Ik vind dat de AIVD dit moet aantonen.

 38. Wat een bizarre reacties.
  1. Zijn media schuldig aan het brengen van feiten? Ok, Er had bij veel stations afstandelijker kunnen worden gereageerd, of niet zo vroeg in het traject. Maar volgens mij zijn het niet de journalisten geweest die zijn gaan rellen. Bovendien was dit evenement op facebook al zeer groot voordat er door oa de NOS melding van werd gedaan. Doodzwijgen en achteraf melden had misschien een aantal Nederlandse toeristen minder opgeleverd, maar de journalisten zijn niet gaan rellen.
  2. Moeten al die ramptoeristen niet bij zichzelf te raden gaan voor hun gebrek aan invulling van hun leven? Volgens mij hebben we allemaal een wil en leer je op de basisschool al afwegingen maken tussen goede en slechte keuzes. Dit valt mijn inziens onder slechte keuzes.
  3. Moet een gemeente nu bij elk evenement wat onterecht wordt aangekondigd en uit de hand dreigt te lopen een eigen feest gaan organiseren? Voor de gemiddelde project X ganger waarschijnlijk een mooi vooruitzicht (en voor de belastingbetaler een minder leuk vooruitzicht, want ook dit soort evenementen kosten geld). Succes voor de gemeentes in de toekomst!

  Laten we hiervan leren en niet de schuld neer gaan leggen bij hen die probeerden feiten weer te geven en te doen wat in hun macht lag om de openbare orde te handhaven. Het zijn en blijven de relschoppers, die de schade hebben aangericht en niet de burgermeester en/of de media (misschien was anders handelen beter, maar achteraf weet je niet of er dan niets was gebeurd, of exact hetzelfde als nu). De relschoppers vernielden auto’s, de relschoppers gingen politie en ambulancebroeders te lijf en de relschoppers hebben dit gestart.

 39. Dan zegt: 22-09-12 om 12:48

  Serieus,
  Waar het aan ontbreekt is dat niemand in zijn (school)opvoeding leert dat hij in alle omstandigheden zelf verantwoordelijk is voor zijn daden.

 40. Marcel Gelauff zegt: 22-09-12 om 12:50

  @Asimov
  Je conclusie is niet correct. Zo hebben we gisteren niet in Haren gewerkt en angst speelde geen rol bij de cartoons.
  De overeenkomst is nu juist dat we ons voortdurend afvragen wat het effect is van onze uitzendingen en van daar uit maken we keuzes.
  Wel uitzenden, niet uitzenden, wel live, niet live, wel alles laten zien, niet alles laten zien etc.

 41. pieter zegt: 22-09-12 om 12:58

  maar deze vraag is gewoon niet de kern.

  Is de media wel of niet schuldig aan de onder invloed van alcohol aangebrachte vernielingen… dat is niet relevant.

  De conclusie die gemaakt moet worden is dat alcohol de maatschappij, als geen andere drugs, geld en veiligheid kost.
  mensen doen zoiets niet als ze stoned zijn, dat doen ze dronken.

 42. Jan Peters zegt: 22-09-12 om 13:00

  De mond vol van persvrijheid maar wie controleert de media? Je merkt dat politici hier niets over durven te zeggen maar het broeit wel. In toenemende mate excessen zoals we ook (wel is waar anders) in de aanloop van de verkiezingen hebben gezien. We hebben het hier over de publieke omroep nota bene. Als ik gisteren met eigen oren hoor op 3FM dat het hier werkelijk continue hier over ging en er 1 2-tjes waren tussen DJ en nieuwslezer van NOS JOURNAAL “Is er nu wel of geen feestje vanavond?” en Jeroen Wollaars in het 18:00 uur journaal live verslag doet van een evenement dat er niet is dan ben je aan het opruien. Mart Smeets al vergeten bij Nederland-Duitsland?

  Wat ik verder wel eens wil weten hoe dit zo in de media is gekomen. Op Facebook zijn er dagelijks 1000de mensen die vinkjes verkeerd zetten. Is er door de media actief een voorbeeld gezocht ter vergelijking met Project X? Men hield in de berichtgeving ook niet op daar continue mee te vergelijken.

  Nee, maar Journalisten zullen nooit toegeven. Elke gemeenschap waar geen onafhankelijke controle wordt uitgevoerd leidt vroeg of laat tot excessen. Men krijgt blinde vlekken. Ik denk dat er nog een aantal ernstige incidenten moeten gebeuren voor de politiek eindelijk ingrijpt. Net zoals in Engeland met het afluisterschandaal.

 43. Asimov zegt: 22-09-12 om 13:03

  Marcel,
  Het effect van de cartoons laten zien zou nihil zijn geweest en je stelling ‘…het is blijkbaar de wereld waar wij in leven. En die laten we zien.’ ging toen niet op?
  De berichtgeving over Haren (jullie waren er misschien niet maar hebben er wel over bericht hoog en breed voordat er ook maar iets te doen was) heeft mijns inziens wel degelijk impact gehad op de beslissing van mensen om toch maar eens te gaan kijken.

 44. Erik zegt: 22-09-12 om 13:25

  Mocht het inderdaad de echte Merthe zijn geweest die van de week in de uitzending van 3FM zat, dan is overduidelijk dat het absoluut geen “foutje” was dat ze het feestje openbaar had gemaakt. Ze geeft duidelijk aan al lang 16 te zijn, en daar naast, als ze na 100, of 1000 aanwezigen nog niet door heeft dat het een openbaar feestje is en dat ze de pagina offline moet halen, is de opzet vrij duidelijk…. Ze is waarschijnlijk alleen tot de orde geroepen en heeft toen verzonnen dat het “per ongeluk” ging… Verder is de rol van de media waar het hier over gaat natuurlijk schandalig, als er gewoon geen aandacht was besteed, was er niemand op Haren af gekomen. Wat natuurlijk niets zegt over de mensen die wel gingen, want iedereen die naar Haren ging, wist donders goed dat er niets was, behalve rellen, deze mensen moeten daarom allemaal bizar hard aangepakt worden.

 45. Tom zegt: 22-09-12 om 13:25

  Onzin. Journalisten gaan er heen omdat er wat gebeurt en onder het mom van ‘wij laten ook maar zien wat daar gebeurt’, doen ze hun werk. Daar zit sensatie achter. Natuurlijk is het spannend voor zowel inwoners als journalisten. Maar veel jongeren uit de omgeving van Groningen (ik woon er zelf), krijgen dat ook mee via de media. Ook bij hen vormt zich een sensatiedrang. Er gebeurt namelijk iets in hun slaperige regio waar ze verder nooit wat van terugzien in de landelijke media. Het kleine plaatsje Haren is wereldnieuws, en dat is voor veel jongeren een bezoekje waard.

  Wat het ergste is, is dat geen enkel medium zich ooit heeft afgevraagd of ze wel verslag moeten doen. Wordt die afweging gemaakt? De heer Gelauff zegt van wel, maar uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid (bij sommigen: sensatiezucht) en de angst om t.o.v andere media de boot te missen, het van de ethiek.

  Natuurlijk, het zijn niet de journalisten die letterlijk de stenen naar de politie hebben gegooid. Maar een vuurtje wordt heus niet zomaar opgestookt.. In het geval van Haren heeft de media het nieuws gemaakt. Het zou andersom moeten zijn…

 46. Ricardo zegt: 22-09-12 om 13:34

  @Marcel Gelauff Even off topic, maar toch heeft @Asimov wel een puntje. De voorzichtigheid van de NOS met die cartoons is mij ook opgevallen. Past in een m.i. merkbare lijn van flink nuanceren c.q. relativeren van Islamitisch geweld met weinig even flinke aandacht voor de grote verschillen in staatsvorm, cultuur en vrijheid van meningsuiting. Je hoort bij de NOS en andere omroepen vrij veel over succesvolle of zielige allochtonen, maar erg weinig over de minder leuke facetten van immigratie. Dat b.v. Somaliers bij velen ook bekend staan als weinig geintegreerde ‘woonterroristen’ waarvoor buren vaak letterlijk op de loop gaan. De NOS stelt zich m.i. regelmatig op zoals Europarlement voorzitter Schultz onlangs nog deed. Wekt toch enige schijn van ‘dhimmy gedrag’. Overigens waren de rellen in Haren vooral een ‘autochtone aangelegenheid’.

 47. Robert zegt: 22-09-12 om 13:40

  Ik snap dat de NOS een verslaggever stuurt “voor het geval dat”.

  Maar houdt dat stil tot er eventueel ook echt wat aan de hand is. Jeroen Wollaars berichtte om 15:00 uur enigszins gedesillusioneerd dat hij alleen wat scholieren met feestmutsen zag. Hashtag #ophefenvertier.

  Je weet dan dat op zo’n moment diverse kanslozen het plan vatten zich ook maar eens te laten zien.

 48. robatsie zegt: 22-09-12 om 13:41

  spiegeltje spiegeltje aan de wand wie is de ………………. in het land?

 49. Jelle zegt: 22-09-12 om 13:44

  Denk níét aan een roze olifant.

  Precies…..

 50. Marcel Gelauff zegt: 22-09-12 om 13:45

  @Ricardo
  Nee, daar past het zeker niet in. Daar heeft het niets mee te maken.
  De cartoons wel uitgebreid laten zien, zou betekenen dat we grote groepen mensen kwetsen en ons laten gebruiken door een blad dat louter wil provoceren.
  We besluiten elke dag allerlei beeld niet te laten zien, bv omdat het kwetst of nodeloos leed aanricht.
  Dat hoort bij verantwoordelijkheid nemen voor de mogelijke gevolgen voor wat je uitzendt.
  Het lastige is natuurlijk dat de kijker meestal niet weet en kan weten wat we niet uitzenden.

 51. Asimov zegt: 22-09-12 om 13:52

  @Ricardo
  Niet echt off topic, het gaat over de afweging vd pers wat wel en wat niet te laten zien. De vergelijking gaat goed op vanwege de afweging vd NOS welk effect nieuwsgeving heeft.

  @Marcel
  Dat de cartoons mensen zouden kwetsen kan nooit een absoluut argument zijn, kwetsen en gekwetst worden is subjectief. De cartoons zijn niet kwetsend gezien vanuit de Nederlandse waarden en normen. En die moeten het uitgangspunt zijn van de journalistieke afweging van de Nederlandse Omroep Stichting. Niet alles wat mensen als kwetsend benoemen kunnen we verborgen houden.

 52. Karlijn van den Puienbroek zegt: 22-09-12 om 13:54

  Minimum leeftijd Facebook omhoog naar 18 jaar dan voorkomen we dit soort domme foutjes in de toekomst.

 53. Asimov zegt: 22-09-12 om 13:59

  Overigens doe je je collega’s van Charlie Hebdo erg tekort door te zeggen dat ze louter willen provoceren. Volgens hun hoofdredacteur ging het om een reactie op de commotie rond de film.

 54. Gerard Mulder zegt: 22-09-12 om 14:05

  De oude media, TV, omroepen en kranten komen er nu achter dat de nieuwe media krachtiger zijn dan verwacht.
  De nieuwe media hoeft er geen journalist of TV-ploeg op af te sturen, mobieltjes en internet zijn overal aanwezig.
  Daar zit nog een groot verschil, bij de nieuwe media is geen redactie aanwezig, hooguit het strafrecht, wat achteraf uitspraak doet.

 55. Marcel Gelauff zegt: 22-09-12 om 14:05

  @Asimov
  Ik bedoel zeker niet dat alles verborgen moet worden wat kwetsend kan zijn.
  Ik bedoel het tegenovergestelde: je moet niet alles zo maar de ether inslingeren, hoe kwetsend het ook kan zijn. Je moet steeds weer heel bewust een afweging maken.

 56. maas zegt: 22-09-12 om 14:10

  We hebben hier te maken met een nieuwe mix van een diepgelegen onrust bij jongeren, sociale media en media.

  Het zou naief zijn om te denken als een van deze zaken opgelost worden (als dat al mogelijk is), deze problemen zich niet meer voordoen.

  Mi gaat het erom hoe ga je hiermee om? Omarm je het (en tot op welke hoogte) of ga je er tegenin. De burgemeester had het als een halfvol glas kunnen beschouwen, er boven gaan staan, een feest in de buurt kunnen houden en hier als gemeente financieel met een een opgepoetst imago uit kunnen komen. En wellicht dat Mrthe dan had kunnen genieten van haar onvergeetelijke verjaardags feest. Helaas heeft hier angst en impulsiviteit geregeerd, en angst is altijd een slechte reaadgever.

  Niemand gaat hier helemaal vrij uit maar als iemand het nog had kunnen redden dan was het de gemeente geweest. Ik hoop dat de volgende keer het glas wel half vol is bij de gemeent en dit gewoon een geweldig feestje voor Merthe was geworden. Vrij zinloos om nu de schuld (en oplossing) bij de jongeren(alhoewel die hard aangepakt moeten worden), sociale media en media neer te leggen.

  De arabische lente, rellen in london hebben aangetoond dat zoiets als dit moeilijk tegen te houden is. Overheid doe svp niet alleen aan symptoom bestrijding maar kijk ook eerlijk naar jezelf, voordat Nederland een politiestaat wordt.

 57. Ricardo zegt: 22-09-12 om 14:15

  @Marcel Gelauff, dank voor deze mij nu wel duidelijke uitleg m.b.t. een door de NOS gemaakte keuze. Die cartoons zie ik toch ook als voor het publiek relevante informatie. Op grond waarvan je beter geinformeerd een beter oordeel kunt vormen. Maar toegegeven, je kunt je doel ermee voorbij schieten, niet veel beter informeren maar wel veel meer kwesten of je medium kwetsbaar maken voor dit soort meer ideologische discussies. Gelukkig ben ik geen hoofdredacteur die zulke lastige afwegingen moet maken maar een vrij doorsnee nieuwsconsument met zo zijn eigen irritaties en voorkeuren..

 58. Paul S. zegt: 22-09-12 om 14:26

  Marcel Gelauff weet heel goed wat voor een maatschappelijk effect de nos kan brengen
  Kijk naar de afgelopen verkiezingen.. staatspropaganda ten top, maar ja dit leverde hoogstwaarschijnlijk flink wat centjes op dan is het natuurlijk niet erg..

 59. Ricardo zegt: 22-09-12 om 14:29

  @Asimov, ik vind dit blog en deze korte discussie nuttig juist omdat ze die motivatie voor door de NOS gemaakte keuzes beter motiveert en blootlegt. Dat zouden meer hoofdredacteuren mogen doen.

 60. Paul S. zegt: 22-09-12 om 14:30

  Marcel Gelauff zegt: 22-09-12 om 13:45
  Maar wel overduidelijk Rutte en Samsom promoten en in beeld brengen, weet je hoe kwetsend dit is voor veel mensen!?

 61. Marcel Gelauff zegt: 22-09-12 om 14:36

  @Paul S
  Je bent off topic maar vooruit.
  Flink wat centjes???? Pfff…. Nee hoor, het was een hele fikse financiele tegenvaller.

 62. Pepijn zegt: 22-09-12 om 14:37

  De media, de sociale media – whatever: je bent gewoon niet goed bij je hoofd als je ergens naar toe gaat waarvan je expliciet weet dat er geen feest is, louter om de verveling te dempen of erger, om te rellen.

 63. Ricardo zegt: 22-09-12 om 15:06

  Terug naar het onderwerp. Zoals diverse anderen hierboven ook opmerken: het waren de hooligans die het feestje in Haren zo bruut verpestten. Voordeel van de aanwezigheid van zoveel media kan nu zijn dat de harde kern makkelijker aangehouden en veroordeeld kan worden. Elk nadeel heeft zijn voordeel lijkt ook hier weer op te gaan.

  Hoewel hun mening me vrij weinig interesseert ben ik toch benieuwd naar de achtergronden. Hoe ontstaat zoiets, wat is de ‘lol’, wat gaat er in die hoofden om, waar komen ze zo vlug vandaan? Wat was de rol van alcohol, de groepsdynamiek? Vragen waarbij de nu makkelijk verguisde media toch ook weer een positievere rol kunnen spelen. Minder ter vermaak, meer ter lering.

 64. marieke zegt: 22-09-12 om 15:31

  Wat betreft media en wat blijkbaar wel/niet belangrijk is heeft de media duidelijk wel een rol…en mijnsinziens is iets negatiefs blijkbaar alleen nieuwswaardig..Media niet sensatiebelust??? Heb daar grote vraagtekens bij.

  De aanloop naar het ‘feest’ en hoe het misgaat wordt uitgebreid besproken etc, maar dat er ook middels facebook een hele groep mensen die kant op gaat om de boel weer op te ruimen. Dat er viooltjes worden gepland etc. om Haren weer op te knappen etc. kom ik op GEEN nieuwssite tegen. Blijkbaar is een dergelijk super initiatief (rotzooi van anderen opruimen) niet nieuwswaardig, terwijl ik dat persoonlijk veel meer nieuwswaarde vindt hebben. Er gebeurd ook nog wat goeds op deze aardkloot en dat mag ook es in de picture…dus media…pak deze kans dan ook en laat zien dat het ook anders kan (wellicht pikken de raddraaiers daar ook wat van op..)

 65. Het zou de NOS sieren als niet de schuld wordt gelegd bij de gemeente, de burgemeester, het meisje en facebook, maar juist bij de gehele groep van 3000-5000 man die wisten dat er geen feest was, maar toch kwamen omdat ze met zijn allen zin hadden om de overheid uit te dagen.
  Waarom deed die grote groep dat en hebben ze gemeente Haren met zijn inwoners zo toegetakeld. Ik vind het schandalig.
  Ik zag net het 1600u nosjournaal en ik vond het geen genuanceerd verhaal, vandaar mijn reaktie. Ik leef mee met de hulpverleners en inwoners van Haren! Ik hoop dat deze groep van 3000-5000 man een gepaste straf krijgt.
  Daarnaast vind ik dat de NOS ook onvoldoende geprobeerd heeft
  om dit te voorkomen, er is teveel aandacht aan gegeven. De “ramptoeristen” hebben zij mede naar Haren geleid.

 66. Marjan zegt: 22-09-12 om 15:48

  @ marjolein + Martin Meijer
  Zeer goed wat jullie opmerken!
  Vraag mij af of een landelijk gestuurd politie-optreden,waarbij de burgemeester niet in zijn eentje beslissingen moet nemen , beter verlopen zou zijn.

 67. Petra zegt: 22-09-12 om 15:54

  Had men enig idee waar de jongens heen moesten toen ze door de politie weggestuurd werden? Waar moesten 3000 jongens die reuring wilden, heen in dit piepkleine dorp? 5 km lopen naar Groningen? Onder invloed? Elke politie-agent was verantwoordelijk voor 6 jongens. Er was genoeg politie. Er was geen overloop, dat was het probleem. Waarom is dit van tevoren niet opgepakt als een gezamenlijk project van Groningen en Haren? Waar is de korpsbeheerder (burgemeester Rehwinkel) eigenlijk? Waarom liet hij dit probleem over aan een burgemeester van een kleine plaats die nog maar net begonnen is?

 68. Nique zegt: 22-09-12 om 16:01

  Kijk al die media ineens hun handen wassen in onschuld. Geeft toch wel een beetje aan hoe ‘ziek’ de media zelf ook is. Erken je fouten en volg je pad verder. Zo moeilijk is dat niet.

 69. HadeJee zegt: 22-09-12 om 16:09

  Typisch gevalletje van bestuurlijke onkunde en als je daar over bericht ben je dus medeverantwoordelijk? Degene die verantwoordelijk is voor de openbare orde had een alternatief moeten bieden, anders gezegd afleiding.

 70. Kees Cloost zegt: 22-09-12 om 16:09

  Stel…

  Merthe was aangesproken door de burgermeester van Haren, had het feestje vervolgens gecancel(e)d en het ‘nieuws’ was verder niet in de nationale media gekomen.

  Wat was er dan gebeurd?

  Ik kan daar een beeld van maken en het is heel anders gelopen dan dat beeld wat ik me voorstel.

  Wie is de ‘fout’ ingegaan?

  Het doet me een beetje denken aan de opmerking: “Je mag aan alles denken behalve een olifant.”, waar denk je nu aan….

  Hopelijk worden er lessen getrokken, want de wereld kan nog niet omgaan met de veranderingen in communicatie van de afgelopen 15 jaar.

  Groeten,
  Kees Cloost

 71. Stephan zegt: 22-09-12 om 16:13

  Ik denk dat het eens tijd wordt om de media aan te klagen of voor de rechter te slepen (NOS,RTL , Powned,nu.nl). Zij hebben dit zo opgeblazen dat dit kon gebeuren. Als dit niet in het nieuws was gekomen was dit helemaal niet gebeurd. Ik vind dus dat ook de media een deel van de schade moet betalen.

 72. Jurgen zegt: 22-09-12 om 16:16

  Degene die echt verantwoordelijk zijn zijn de rellende jongeren zelf,
  oplossing keihard aanpakken die rellende idioten.
  Ook de jeugd spoort tegenwoordig totaal niet nl: als er in de media wordt gezegd: er is geen feest niks is georganiseerd het blijkt een menselijkefout te zijn. Hoe stom kun je dan zijn om toch naar die plek te gaan? Het onderwerp probleemjeugd lijkt steeds groter te worden is er thuis geen opvoeding en gezag van ouders meer?
  Ook daar ligt een grote verantwoordelijkheid van hoe om te gaan met social media en wat wel kan en absoluut niet, zoals in dit geval waar iemand per ongeluk een fout maakt!

 73. Marcel Gelauff zegt: 22-09-12 om 16:27

  @NB
  Ik schrijf letterlijk:
  Een kleine groep binnen al die duizenden nieuwsgierigen ongetwijfeld maar er was angst, er werden vernielingen aangericht en hulpverleners aangevallen. De mensen die dat doen zijn verantwoordelijk voor de ellende die ontstaat.

 74. Willem zegt: 22-09-12 om 16:35

  Ik vind niet dat men de rol van de NOS aan de ene kant en programma’s als DWDD en 3FM aan de andere kant met elkaar kan vergelijken en daarmee over “de media” als overkoepelend begrip kan spreken.

  Er is een enorm verschil tussen terughoudend verslag doen op locatie en daarbij herhalend oproep doen om níét te komen – zoals de NOS – en enthousiast en opgefokt mensen te stimuleren vooral naar het feest te komen, zoals 3FM meerdere malen deed, samen met – hoe gekscherend bedoeld ook – DWDD.

  Het lijkt me bijzonder onverstandig om nu te vervallen in rancune (“Geef de ME vrij spel”, “Schiet die knieschijven maar kapot”) en fatalisme. Als je toch mensen de schuld wilt geven, doe dat dan genuanceerd.

 75. Remco zegt: 22-09-12 om 16:57

  @ Marcel Gelauff,

  Ik vind dat de privacy policy van Facebook ook niet goed in elkaar steekt.

  Facebook profielen zijn openbaar, tenzij iemand aangeeft het al dan niet volledige profiel privé te zetten. Dit zou andersom moeten zijn: Facebook profielen zijn privé tenzij je (als meerderjarige) aangeeft het al dan niet gedeeltelijk openbaar wilt zetten.

  Mogelijke oplossingen:
  - Alle profielen zijn standaard privé
  - Het moet dan ook onmogelijk worden voor derden (buiten je vriendenlijst) om op je prikbord berichten te reageren. De prikborden moeten dan ook onzichtbaar worden voor mensen die niet in je vriendenlijst staan.
  - Ook moet het standaard uitgesloten zijn dat mensen buiten je vriendenlijst kunnen zien op wie je reageert, welke dingen je liked etc.

  Verder kun je vanaf dertienjarige leeftijd al een profiel op Facebook aanmaken en we weten allemaal, dat dit minderjarigen zijn en nog niet volledig voor de gevolgen van hun berichten op Facebook kunnen instaan. Laat staan dat ze wegwijs op Facebook weten om verschillende functies uit te zetten (privé te zetten).

 76. j.hopster zegt: 22-09-12 om 17:02

  Grenzenloos, we proberen steeds het randje te zoeken vanwege de kijkcijfers.
  Maar dat deze hoodfredacteur geen enkele vorm van zelfreflectie toont, een dag later, maakt het ernstiger.. Wart staat ons de komende jaren nog te wachten met dit soort redactes?

 77. Als er niet zoveel mensen naar Haren waren afgereisd. Had de NOS daar volgens mij nooit aandacht aanbesteed. Hebben de (sociale) media (waaronder de NOS) dit niet over zichzelf afgeroepen…? Ik vind dit een vorm van sensatiejournalistiek. Om maar een voorbeeld te noemen: een bloemencorso in Zundert (komen ook een heleboel mensen op af) haalt het NOS journaal niet eens. Tenzij Prins Willem Alexander en Prinses Maxima en hun drie kinderen verschijnen.Meestal gebeuren daar ook nooit rellen. Een vraag aan de heer Gelauff: Bestaat er eigenlijk wel “objectieve” journalisitiek..? Alles is tenslotte aan selectie onderhevig. Als ik uw reacties lees. Is er dan niet eerder sprake van selectieve journalistiek en selectieve verontwaardiging (door onder andere de media en de plaatselijke overheden)…? Ik vind dat je alles moet kunnen uitzenden. Men kan de kijkers vooraf ook waarschuwen. Is journalistiek niet het verkrijgen van vrije nieuwsgaring. Daar komt volgens mij het woord censuur niet in voor. En vrijheid van meningsuiting is nog altijd een grondrecht. We leven tenslotte niet in China of Noord-Korea.

 78. Franka zegt: 22-09-12 om 17:17

  Nou beste Marcel Gelauf,

  Niks geleerd van de kroningsrellen op 30 april 1980?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kroningsoproer

  Hier had (wederom) de VARA een prominente rol. Ook jullie zijn debet aan dit gebeuren. Elkaar overtreffen op radio en TV in de berichtgevingen.

 79. TjerkW zegt: 22-09-12 om 17:19

  Het was helemaal geen nieuws, het was gewoon een uitnodiging op facebook van een meisje. Dat er aandacht door NOS besteed is aan de acties van de burgermeester is opzich juist. Maar dit hoeft dan nog niet in het journaal te komen. Ook op 3FM is er teveel aandacht aan besteed.

  Er was helemaal niks, en dat is opgeblazen door de media.

 80. Marcel Gelauff zegt: 22-09-12 om 17:19

  @Anne
  Als redactie zijn wij onderdeel van de maatschappij waar we in leven. Dus dat kleurt altijd je perceptie.
  Compleet kunnnen we we nooit zijn, want inderdaad selectie is er altijd. We kiezen de onderwerpen die we nieuws en relevant voor ons publiek vinden.
  Een NOS Journaal van 25 min bevat misschien 10 of 12 onderwerpen dus heel veel onderwerpen doen we niet.
  Wat we altijd proberen te doen, is neutraal te berichten, dwz als redactie hebben wij geen mening. We stellen kritische vragen en proberen achtergronden bloot te leggen.
  Het is aan u als kijker om een mening over die nieuwsfeiten te hebben.

 81. Nicol zegt: 22-09-12 om 17:54

  Ik zie de relschoppers als enige schuldigen, zij waren hier op uit.

  Voor het overige het kan zijn dat er minder fout was gegaan als de media er minder aandacht aan had besteed of als noem maar op…maar dat is slechts achteraf gepraat. Het is voor iedereen moeilijk in te schatten geweest wat nu werkelijk zou gebeuren. Ik denk wel, dat er lessen voor een volgende keer geleerd kunnen worden.

 82. Tom zegt: 22-09-12 om 17:56

  Dat snap ik allemaal wel meneer Gelauff. U maakt een journalistiek product dat wordt bepaald door selectie, nieuwswaardigheid en relevantie.

  Maar is er een discussie geweest op de NOS-redactie over wat het effect zal zijn van een uitzending op tv? Ik vermoed namelijk van niet. Ik denk dat geen enkel medium die discussie heeft gevoerd. Maar ik weet wel zeker dat de aanwezigheid van al die media heeft gezorgd voor een aanzuigende werking. Rellen wordt voor jongeren immers pas echt leuk, als er volop aandacht voor is, en helemaal als alle nieuwsstations met hun camera en microfoon in de aanslag staan. De media bieden het podium, en de relschoppers maken er dankbaar gebruik van.

  Je zag het al bij het verslag van Jeroen Wollaars toen enkele kinderen zich beseften dat ze op tv waren. Niets is interessanter dan dat.

  Overigens, vind ik dat de overige media (3FM, RTV Noord) zich daar nog wat schuldiger aan hebben gemaakt. De reden dat ik er bij U over begin, is omdat er nu ruimte is om over deze kwestie te discussieren met de traditionele media. Waarvoor overigens hulde.

 83. hein zegt: 22-09-12 om 18:02

  helemaal eens met martin maar wat ik er nog even aan toe wil voegen is dat er bij de politie intern ook wel het 1 en ander uitgezocht mag worden want het zijn net een stel haantjes op xtc er komt geen normaal woord af slaan op onschuldige mensen en lopen weg voor de echte relschoppers heb 3 uur opgesloten gezeten in haren in de auto met mijn kammeraden en wat betreft politie ? denk dat 80 procent ongeschikt is
  er werdt naast ons een oude man voor over met zijn gezicht in stekelbosjes gegooid nadat 4 politie collega’s al gezegt hadden laat die meneer lopen hij doet niks verkeerd de beste man kon niet meer omhoog komen en werdt door meneer de agent uitgelachen en aan zijn lot over gelaten wij zelf zijn een paar minuten later uit de auto gestapt en hebben deze man weer in de benen geholpen dit is maar 1 van talloze politie acties die ik gisteren meegemaakt heb en nu zullen er mensen zijn waarom waren jullie daar of zijn jullie niet weggegaan: wij mochten van oom agent het dorp niet verlaten hebben vanaf half 10 meerdere pogingen gedaan om daar weg te komen maar ieder antwoord was gelijk van oom agent het boeit me niet ik kom hier niet vandaan en zoek het maar uit maar hier kom je niet langs . als de politie een beetje verstandig was geweest hadden ze de relschoppers ertussen uit gehaalt zo moeilijk was dat niet want je kon ze met neus aanwijzen en was er niks aan de hand geweest want 98procent van de mensen hadden gewoon een feestje en waren nieuwsgierig bier tentje erbij podium op het voetbal veld en er was niks aan de hand geweest alleen misschien een vertrapt grasveldje maar dat verdient zich dan wel terug dacht ik …

 84. Marcel Gelauff zegt: 22-09-12 om 18:09

  @Tom
  Ja er is zeker discussie geweest. Voortdurend.
  Moeten we aandacht aan Haren besteden? Wanneer? Hoe? Welke vorm? Hoe lang? Waarom eigenlijk? Op welke plek in de bulletins?
  Al die vragen kwamen steeds weer terug.

 85. Ries zegt: 22-09-12 om 18:11

  Beste Marcel en redactie,

  Kijk het journaal van vrdagavond 2000 nog even terug met de evaluatie. Een ronduit opgewonden verslaggever staat in de camera in Haren gewoon ellende uit te lokken. Steek de hand in eigen boezem.
  Gewoon de volgende keer zo goed mogelijk negeren, waarom een verslaggever ter plaatse met camera en satelliet schotel, zonde van de middelen en contra productief.

 86. dick zegt: 22-09-12 om 18:17

  Hulpverleners aanvallen. Onschuldige burgers hun eigendommen vernielen? Zeg maar gewoon: oorlog spelen! Dat we zo lijdzaam toekijken is onverteerbaar!

  Ik heb de filmpjes gezien: Hoe is het mogelijk dat ouders toestaan hun kinderen….let op kinderen! daar naar toe laten gaan. Men had gewoon veel van deze jonge jongens en meiden op moeten pakken en daar na door hun ouders moeten laten ophalen. Media , burgemeester … allen krijgen de schuld. Maar hoe zit het met die ouders van die zogenaamde feestvarkens? Misschien zit daar wel een grote fout en de oorzaak, thuis dus.Ouders die alles maar goed vinden.

  Ik ben van mening: als er iemand een hulpverlener aanvalt, daar moet de politie direct een kogel schieten in zijn/haar been, afvoeren naar het ziekenhuis daar dat been laten repareren, daarna de bak in voor 4 jaar! En zelf de behandeling in het ziekenhuis laten betalen!

  Je moet als overheid niet toestaan, dat iemand onze hulpverleners aanvalt of moeilijk maakt, dit moet je zeer zwaar straffen. Het hek lijkt al aardig van de dam gegleden.

 87. Tjakko Speelman zegt: 22-09-12 om 18:30

  Naast de rol van de media lijkt het me ook nuttig om de rol van facebook eens kritisch te bekijken. Niet, omdat ik tegen facebook ben. Maar er kunnen dus gevolgen uit voortvloeien,die erg schadelijk zijn.
  Merthe heeft een dure vergissing gemaakt en/of is naïef w.b. de impact van zo’n facebookbericht. De vrienden spelen een rol vanwege het verspreiden en wel of niet denken aan de consequenties.Vrienden wordt zo een eigenaardig begrip.
  Vervolgens degenen die er aan gehoor geven: gewone feestgangers en relschoppers.
  En de ‘kijkers’: ik hoorde een meisje uit een plaats op zo’n 15 km. afstand van Haren zeggen:”Toch wel gaaf,dat ik dit heb meegemaakt.”
  De consequenties w.b. schade,agressie en angst kwamen ‘even’niet bij haar op en waren in elk geval op dat ogenblik ondergeschikt aan de zucht het te hebben meegemaakt.
  Is dat het dan: de zucht tot uit je dak gaan? En daaraan gekoppeld het voorop stellen van het ‘ik?’ Wat ‘ik’ wil,moet gebeuren,lak aan anderen. Het lijkt erop dat wat gisteren gebeurde, de fallout van de in het extreme gecultiveerde individualisering.
  En is de kritiek, dat het gemeentebestuur dan maar een feest had moeten organiseren voor die arme-zo-aan-een-feest-toezijnde jongeren, niet de wereld op z’n kop?En als op dat georganiseerde feest dan ook die relschoppers waren afgekomen en op hun tocht naar de feestlocatie allerlei vernielingen hadden aangericht? Of de voor vervoer zorgende bussen hadden geruïneerd? Zou beheersing van je verlangens zo langzaamaan niet weer wat meer gepraktizeerd moeten worden?
  En voor alle duidelijkheid: ik spreek niet over DE jeugd.
  Het heeft allemaal een inkijkje opgeleverd in de staat van beschaving van een bepaald segment van de jeugd.En misschien van hun opvoeders.

 88. j.hopster zegt: 22-09-12 om 19:12

  Het is werkelijk van de ratten besnuffeld!
  Gisteren toonde de NOS redactie een onvolwassen en onverantwoord gedrag:
  Om 1800 uur luidde de tendens via de verslaggever:Het is rustig op straat
  Om 2000 luidde de tendens: Het wordt al wat onrustiger … Je hoeft geen mediasocioloog te zijn om de effecten te raden: CHAOS!
  Vandaag meldt dezelfde verslaggever hypocriet: Ér waren te weinig agenten op straat!
  Met zulke publieke media moet je waakzaam gaan worden: geen zelfreflectie, levensgevaarlijk!

 89. Peter zegt: 22-09-12 om 19:19

  Wellicht goed om Jeroen Wollaars te vertellen dat hij als verslaggever niet zin mening dient te geven. Aan het einde van z’n verslag zegt hij dat hijzelf het goed zou vinden dat er discussie komt over de rol van alle betrokkenen en hoe nu verder.

 90. Realist zegt: 22-09-12 om 19:27

  De vraag is: Waarom doen mensen dit, blijkbaar voelen ze te veel vrijheid en te weinig dreiging om het niet te doen. Normen en waarden kennen ze niet, en totaal geen verantwoordelijkheidsgevoel, zelfreflectie en zelfkritiek al helemaal niet. Zelfingenomen egocentrisch tuig dus. Hoe heeft het zover kunnen komen dat dit soort tuig bepaald wat er gebeurt op zo’n avond? Vrijheid en eigen verantwoordelijkheid is een mooi fenomeen, maar er moet geen misbruik van worden gemaakt door paupers en proleten die het niet aan kunnen. Dus laten we volk met een iq van lager dan 100 keihard aansturen ipv ze vrijheid te geven. Anders word het, zoals wederom is gebleken gisterenavond, een zooitje.

 91. Jet zegt: 22-09-12 om 19:29

  Het was net ook op CNN te zien. Misschien een vooruitziende blik van meneer Gerlauff?

 92. maarten zegt: 22-09-12 om 19:43

  een ieder is verandwoordelijk voor eigen gedrag , schade en overlast verhalen , meer aanhouden en uitschakelen door rubberkogels .

 93. Bruijn zegt: 22-09-12 om 19:48

  ik vind dat ook facebook mee moet betalen men is indirecht ook schuldig

 94. J. Zeegers zegt: 22-09-12 om 19:54

  Worden we eindelijk een keer wakker in dit land. We laten teveel over ons heen lopen. Het probleem bij de wortels aanpakken, en niet bij de blaadjes, anders gaat het bloemetje of plantje niet dood. De daders(oftewel asociaal tuig) hard aanpakken, en alle schade zelf aten betalen, er zijn filmpjes en foto”s genoeg om de de daders op te pakken.Ik heb er schoon genoeg van als de verzekering of belasting volgend jaar weer komt dat de premies of belastingen omhoog moeten. Waar zijn de normen,waarde en respect voor andere en andermans spullen gebleven bij deze hersenloze wezens. Ik heb zes kinderen ,als er een bij deze volkomen zinloze actie aanwezig geweest zou zijn, zou hij van mij zo”n onnoemelijke harde schop onder zijn reet hebben gehad, dat hij het voor de rest van zijn leven niet meer in zijn hoofd zou halen om dit nog een keer te doen. Dus bij deze, ouders van deze vandalen, pak je kind eens hard aan en geef hem aan bij de politie. Regering, provincie, gemeente en welke instantie dan ook, die met deze kwestie te maken gaat krijgen, pak deze zaak hard en grondig aan, en laat niet over je heen lopen. Zwaar straffen en alle schade laten betalen.

 95. Gert zegt: 22-09-12 om 19:54

  Een meisje van 15 “ophangen” omdat ze een vinkje is vergeten…..
  Alle zichzelf serieus nemende media heeft zich mede schuldig gemaakt aan de gevolgen van deze uit de hand gelopen hype. Met als droevig dieptepunt een gniffelende Mathijs in DWDD, die notabene filmpjes vertoond van eerder uit de hand gelopen hype’s op dit vlak. Mijn verzoek: een wetenschappelijk onderzoek naar de impact van de media op deze hype en op basis van die feiten wil ik bovenstaand betoog van de NOS nog wel eens een keer tegen het licht houden. Inderdaad de a-sociale droeftoeters die onder invloed deze daden hebben begaan zijn schuldig, maar U zichzelf serieus noemende media bent schuldig aan het geven van een voedingsbodem!

 96. ronald zegt: 22-09-12 om 19:57

  Was er nou bij niemand ook de media niet bekend dat voetbalhooligans onderling afgesproken hadden om daar te gaan vechten? Vak410 van Ajax was aanwezig veel supporters van de lokale fc uiteraard…

 97. Esther zegt: 22-09-12 om 19:59

  @ Realist 19.27

  Goed gesproken, ik ben het helemaal met je eens!
  Ik woon in Dubai, en hier is het heel simpel: als je steelt word je hand er zonder mededogen afgehakt. En het werkt prima, want de criminaliteit is hier nul en dit soort infantiele uitspattingen heb je hier niet. Een zegen!
  Nederland is het hedonistische afvoerputje van Europa, waar paupers alleen nog maar aan hun rechten denken en NIET meer aan hun plichten. Succes allemaal, hahahahahaha!

 98. Nick zegt: 22-09-12 om 21:06

  Ik vind deze brief absurd eerlijk gezegd. Ik vind dat media absoluut niet hoeven te reflecteren op hun optreden. Er is in de verste verte geen sprake geweest van opruiing, sterker nog, over het algemeen vind ik de toon van NOS juist veel te belerend en moraliserend. We moeten niet doen alsof een medium zich moet gaan gedragen als een kleuterjuf.

  Er is door de NOS nota bene melding gemaakt van het feit dat de familie aangeslagen was, dan weet je al dat je aanwezigheid absoluut niet wordt gewaardeerd. Als je dan tóch naar zon plaatsje toe gaat, is er al iets niet helemaal goed met je.

  Het is logisch intuitief te denken dat media schuldig zijn. Immers, een medium (een in mijn ogen zeer onhandig medium overigs) is ontegenzeggelijk aan te wijzen als directe aanleiding. Als iets een directe aanleiding is, is dat echter nier perse de oorzaak. Als er een ondeugdelijke brug gebouwd wordt kan een auto direct aanleiding zijn voor het instorten, de oorzaak is echter de verkeerde constructie.

  Voetbalgeweld los je ook niet op door voetbal te verbieden. Het geweld in en om voetbal is de laatste jaren door een initiatief van KNVB door de Tweede Kamer sterk teruggedrongen. Volgens RTL (Voetbal International) “zitten er veel voetbalhooligans tussen”. Sommige mensen zijn gewoon in staat verstandige beslissingen te maken.

 99. marco zegt: 22-09-12 om 21:17

  Nederland is gewoon slecht voorbereid op noodsituaties en ik houd mijn hart vast voor het moment dat het een keer dramatisch misgaat. Een volksopstand, terreuraanval of simpelweg natuurlijke rampen en het is dan ieder voor zich. Dan hoef je echt niet te rekenen op de overheid, zij redden hun eigen hachje wel.

 100. shuri zegt: 22-09-12 om 21:37

  De (sociale) media zijn absoluut niet verantwoordelijk voor dit geweld. Verantwoordelijk zijn ten eerste de types met het IQ van een primaat die ingaan op zo’n Facebook uitnodiging en verder de overheid, justitie, politici die het hooliganisme al zo lang laten doorkankeren

 101. Pierre Lebon zegt: 22-09-12 om 21:44

  Gefeliciteerd NL jongens en meisjes!
  Jullie hebben de Franse TV gehaald in een item dat meer dan 10 minuten duurde, terwijl ik hier in Frankrijk in een afhaalrestaurant op mijn bestelling stond te wachten, pontificaal en op een gigantisch flatscreen, overigens zonder geluid, want gasten.
  Ambulances en Politie auto’s af en aan, petjes en capuchonnetjes paupertjes die aan hekken en verkeersborden trokken, plunderden, auto’s op de kant legden en de hermandad uitdaagden, die stoïceins stond toe te kijken.

  Jullie hebben een meer dan excellente PR in de Pays-Bas, want zelden vertoont de Franse televee dit soort lange reportages over de interne sores van andere landen.
  Ik ben trots op jullie!!!
  En blij, dat ik daar definitief weg ben.

 102. Harry zegt: 22-09-12 om 21:45

  Het was geen fout van dat meisje, hoe komen jullie daarop? Als je een event op Facebook plaats nodig je mensen uit die je kent. Je kan onmogelijk een event plaatsen op facebook zodat iedereen het kan zien die niet me je geconnected is. Dat zou toch zot zijn? Als ik een event plaats, en de hele wereld kan het zien zou toch te zot zijn? Jullie moeten jullie huiswerk beter doen, de film Project X is nagebootst om het zelfde effect te bereiken maar dan op facebook. Een uit de hand gelopen grap mag je het noemen. Stop met het slaan op sociale media want deze zijn hier tegen bestand, de gebruikers zijn een ander verhaal. Kijk de film ProjectX en je ziet dat het precies is zoals ik jullie zeg.

 103. Martijn zegt: 22-09-12 om 22:06

  De burgemeester wist dat er. Mensen. Kwamen. Er waren aanvragen voor. Feestje had. Buiten. Haren groot. Weiland. Landelijke radio. Wilde. Komen. Was er. Ook zag op. Internet. Simone fm. Er. Waren. Dj en. Artiesten maak. Drie. Podiums. Of meer. Er. Waren. Genoeg. Die. Wilden. Draaien. Wat. Catering. Bedrijven die. Laten. Betalen. Huur. Pagt. En. Het. Kost je. Nix. Nu. Werden. Ze. Centrum in. Gestuurd.

 104. Jeroen zegt: 22-09-12 om 22:09

  Kunnen we nu eens een keer ophouden met de media en/of internet en/of burgemeester en het de politie de schuld te geven van dit soort gebeurtenissen? Elke keer weer dat er zoiets schokkends gebeurd zijn de “experts” er als de kippen bij om meteen te benoemen en duiden aan welke instantie het gelegen heeft dat het niet in de toom is gehouden… Lazerstraal toch op! De schuldigen zijn degenen die naar Haren zijn getrokken op basis van een facebook berichtje van iemand die ze niet eens kennen… Als je daar je lol uit moet halen ben je triester dan maar zijn kan. En als het dan ook nog als excuus gaat gebruiken om te rellen en andere mensen te terroriseren, dan is er gewoon echt iets goed mis met je. Punt.

 105. Marco zegt: 22-09-12 om 22:22

  Hoewel media in het algemeen op mij vaak onvoldoende als zelfkritisch overkomen, vond ik met de berichtgeving van de NOS in dit geval weinig mis. Als er zoveel mensen plannen hebben om te komen, is het goed om te weten hoe de sfeer is. De aanzuigende werking kwam in dit geval vooral van social media. De gemeente had een voetbalveld vrijgehouden met lichtmasten. Begreep dat verzuimd is de mogelijkheid te bieden om electra aan te sluiten voor muziek e.d. en verzuimd is mensen hier naar toe te leiden. Logisch dat mensen zich dan in de wijk gaan ophouden, waarbij risico aanwezig is dat mensen zich uiteindelijk gaan vervelen. Verantwoordelijkheid ligt primair bij relschoppers. Gemeente had in mijn ogen meer en beter kunnen sturen. Oproep om niet te komen leek het omgekeerde effect te hebben.

 106. Tim zegt: 22-09-12 om 22:27

  Er is heel veel woede voelbaar in de wereld, ook hier op de blogs, mensen zijn verontwaardigd, maar de tendens die ik zie en waar ik mijzelf ook niet bewust van was. Is het wijzen naar de anderen, de media, de relschoppers….Wie zijn die “anderen” dan…ik ben goed en zij zijn de slechterikken.
  Er gaat op dit moment een krachtveld aan agressie en veel energie hier naaruit, mijn inziens wordt er teveel energie gestuurd naar daders ipv dat we naar de slachtoffers kijken …alle energie “negatief” word gericht naar de daders…zo wordt er iedere keer een sneeuwbal effect gecreerd wat ook naar jezelf toe werkt……

  Door je energie/agressie naar de agressor te richten blijft er een krachtveld aan agressie….laten we onze energie richten naar de slachtoffers die hebben het nodig …..Ik wens de slachtoffers veel sterkte toe en onze maatschappij liefde en aandacht.

 107. Henk B. zegt: 22-09-12 om 22:28

  Veruit de meeste mensen die naar Haren kwamen hadden geen kwade bedoelingen. En de groep die met naar Haren ging om te rellen was niet geïnspireerd door de traditionele media. Zulke mensen kijken geen NOS Journaal of DWDD. Ze hebben hun eigen tam-tam. Dat er omroepwagens in Haren stonden maakte voor deze lieden niet zoveel uit.Ze zagen al lang hun kans schoon om hun hobby te beoefenen. Sympathy for the devil. Een avondje uit voor orks. Daar hebben ze geen 3FM-deejay bij nodig.
  Dat de media graag verslag doen van sensationele onderwerpen klopt overigens. Dat komt omdat hun kijkers en luisteraars zulke onderwerpen het liefst horen en zien. De kritiek was dan ook minstens even groot geweest als géén verslag was gedaan vanuit Haren. Veel van bovenstaande kritiek riekt naar hypocrisie.
  We hebben allemaal boter op ons hoofd.
  Maar die reltrappers hebben het gedaan.

 108. Stijn zegt: 22-09-12 om 22:40

  Hierbij de link naar het artikel dat wél door CNN zelf is geschreven: http://edition.cnn.com/2012/09.....=allsearch

 109. Wilko zegt: 22-09-12 om 22:43

  Volgensmij heeft CNN het nu toch wel opgepakt.
  http://edition.cnn.com/2012/09.....l?iref=NS1

 110. R. P. zegt: 22-09-12 om 22:47

  Elke persoon (of de ouders van een minderjarige) is verantwoordelijk voor dit soort organisatie zonder enkele begrip. Daar kan man ook verwachten ‘gasten’ zonder enkele begrip? Als op een plek komen duizenden mensen zonder begrip, de ergste gebeurtenissen zijn te verwachten. Wat zou er gebeurd als er op de zelfde dag tientallen van dergelijke ‘feesten’ zijn georganiseerd . Ongelofelijk ​​chaos.
  Na mijn stelling,er zijn dringend bestraffende wettelijke maatregelen nodig tegen degenen die zoiets te organiseren , voor een eventuele rampzalige ontmoeting in de toekomst?!?

 111. R. P. zegt: 22-09-12 om 22:54

  Elke persoon (of de ouders van een minderjarige) is verantwoordelijk voor dit soort organisatie zonder enkele begrip. Daar kan man ook verwachten ‘gasten’ zonder enkele begrip? Als op een plek komen duizenden mensen zonder begrip, de ergste gebeurtenissen zijn te verwachten. Wat zou er gebeurd als er op een dag tientallen van dergelijke ‘feesten’ wouden georganiseerd. Ongelofelijk ​​chaos kan gebeuren !
  Na mijn stelling, er zijn dringend bestraffende wettelijke maatregelen nodig tegen degenen die zoiets proberen te organiseren, voordat een rampzalige ontmoeting in de toekomst plaats vindt ?!?

 112. Corné zegt: 22-09-12 om 23:00

  CNN heeft wel zelf een artikel geplaatst hierover: http://edition.cnn.com/2012/09.....index.html

  Overigens: niet het meisje, niet de sociale media, niet de politie, niet de gemeente maar de relschoppers hebben alle schuld. De politie had er namelijk niet hoeven staan als al die mensen ‘normaal’/vredelievend zouden zijn..

 113. Hans zegt: 23-09-12 om 00:08

  Grappig, de headhoncho van het Staats-TV nieuws met de zoveelste facepalm. Na de ontelbare Godwin-alerts de laatste decennia m.b.t. bepaalde politici, de politiek-correcte wegkijkerij, de afgelopen weken opnieuw één grote PvdA-show, en nu weer dit. Gelauff heeft nog steeds niet in de gaten dat zijn journaals voor het verder denkende deel der natie allang niet meer zaligmakend zijn. Thanks Spaghettimonster for the internet. Het NOS journaal? Schnee von gestern.

 114. Herman zegt: 23-09-12 om 00:56

  @Henk B. Je hoeft geen kwade bedoelingen te hebben om andere mensen problemen te bezorgen, naïviteit, domheid en koppigheid zijn ruim voldoende.

  Het probleem zit hem volgens mij niet bij de traditionele media die bericht hebben als altijd, noch bij de overheid/burgemeester waarvan brandhout zou zijn gemaakt als ze minder voorzorgsmaatregelen getroffen zouden hebben, noch bij de jongeren die ook hun normale kuddegedrag getoond hebben, maar bij de sociale media die dat domme gedrag bevorderen en versterken omdat ze daar veel geld aan verdienen.

  Die sociale media maken het niet alleen mogelijk dat enorme massa’s mensen zich “spontaan” organiseren rondom een bepaald onderwerp, maar sturen zelf flink in het ontstaan van die verschijnselen zonder daar verantwoordelijkheid voor te nemen. De sociale media bepalen namelijk door middel van computerprogramma’s welke onderwerpen “trending” zijn en brengen ze in een zichzelf versterkend proces onder de aandacht van een steeds groter publiek. Net zoals als de computerprogramma’s die op de beurs handelen daar de markten op hol laten slaan door de onverwachte en onbedoelde neveneffecten die ze creëren, veroorzaken de “trending” algoritmes van de sociale media stormloop-effecten in de sterk vergrote sociale netwerken van jongeren.

 115. Tim zegt: 23-09-12 om 02:22

  @MijnDenkTank zegt: 22-09-12 om 11:52
  Je suggestie klinkt in wezen leuk, en zo’n feestje is inderdaad minder schadelijk voor de omgeving, maar het had waarschijnlijk net zoveel effect gesorteerd als het oproepen tot een keiharde hardcorerave in de jaren 70.
   
  Ik vraag me persoonlijk verder af of de rol van de media in deze wel zo enorm groot is. Het is vooral heel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat er meer dan genoeg onderwerpen (noem het rages, noem het hypes) zijn waaruit blijkt dat de jongeren meer dan in staat zijn om vele duizende mensen achter iets te krijgen via sociale media. Daar hebben ze de algemene media nog nooit voor nodig gehad, dus is het niet een beetje vreemd om aan te nemen dat die toch voor een groot deel hebben bijgedragen aan het probleem?
   
  Dat gezegd hebbende is het natuurlijk niet handig om het e.e.a. te berichten op de manier waarop ze dat bij 3FM hebben gedaan. Oproepen tot rellen hebben ze in mijn ogen echter ook niet gedaan, ze zijn hooguit schuldig aan te enthousiast berichtgeven over iets wat een relatief hoog risico op problemen met zich meebracht. Dat is in mijn ogen geen opruien, en straffen zou mij dan ook te ver gaan. Bovendien kun je je afvragen hoe hoog je het risico van tevoren (achteraf is namelijk makkelijk praten) in had moeten schatten; zei de gemeente niet dat ze overal op voorbereid was?
   
  Niet dat ik de gemeente, of de politie, de schuld wil geven van het uit de hand lopen van deze avond. In mijn ogen zijn boven iedereen de mensen die zich hebben misdragen de schuldigen. Anderen hebben misschien bijgedragen aan het probleem, maar niet op een moment dat het aannemelijk was dat het uit de hand zouden lopen danwel niet op een manier die het vertoonde gedrag uitlokt.
   
  De beste manier om dit in het vervolg te voorkomen, is zorgen dat de consequenties voor het vertonen van dergelijk gedrag zodanig hoog zijn dat niemand zich daar zal durven te vertonen. Het handjevol ‘echte’ hooligans wat je op dat moment aan zult treffen is altijd wel ergens voor problemen aan het zorgen. Wat berichtgeving denk ik dat iedereen hier van geleerd heeft, en dit in het vervolg dan ook anders aan zal pakken (of het nou om de NS, de NOS of 3FM gaat).
   
  Vooral de gemeentes van Nederland zullen moeten leren van deze gebeurtenis. Simpelweg oproepen niet te komen en stellig volhouden dat er niets te doen zal zijn werkt, zoals velen voor mij al hebben gezegd, niet voldoende. Het verwijderen van straatnaambordjes was een interessante ingeving, maar helpt niet omdat iedereen wel een smartphone met GPS heeft (zeker in zo’n jonge groep). En dan nog kun je je afvragen of zoiets echt tegen te houden is, dus moet er ook zeker gekeken worden naar de mogelijkheid om inderdaad te kijken of er een grasveld ingericht kan worden om er toch een beetje een feestje van te maken. Dat heeft dan wel wat geluidsoverlast en onnodige uitgave van gemeentegeld tot gevolg, maar het moge duidelijk zijn dat het toch beter is dan de situatie die zich vrijdag op zaterdag heeft voorgedaan.

 116. Remko zegt: 23-09-12 om 04:06

  Op “donderdag pas aandacht eraan besteden” en op vrijdagavond is het ‘feest’.

  Het is niet dat men een ticket moest kopen of een reis naar het buitenland moest boeken om er heen te gaan.

  Was jullie handen niet in onschuld. Al hadden jullie er diezelfde ochtend er melding van gemaakt dan was het voor de 90% aanwezige noordelingen een nog steeds een peulenschil er heen te gaan. Het OV draaide vrolijk door.

 117. Erik is online zegt: 23-09-12 om 07:28

  Social Media zoals Facebook en Twitter worden ernstig onderschat. Iedereen kan meelezen op de tijdlijn van anderen, en zo kan een onschuldig bericht al gauw megagroot worden opgeblazen. Deze week heb ik een paar keer de vader van Merthe op televisie gezien en op de radio gehoord die opriep om vooral NIET naar haren te komen, want er was geen feest.
  Hoewel er altijd “gasten” zijn die hier geen boodschap aan hebben, en ondanks alle waarschuwingen vooraf toch komen, ben ik van mening dat de gemeente Haren hier ernstig tekort is geschoten met het bieden van tegengewicht. Als de boodschap om niet te komen was gericht aan een ouder publiek, dan was de boodschap duidelijk. Dit was een jongerenevent, dus dien je er vanuit te gaan dat niet iedereen de boodschap begrijpt. En bij veel jongeren is nee, juist ja. Dus je had moeten weten dat er aanloop zou zijn. De gemeente had dus een alternatief feest kunnen organiseren, en de jongeren gefaseerd weer het dorp kunnen uitleiden. Maar door straatnaambordjes te gaan verwijderen, dranghekken te gaan plaatsen lok je een conflict uit. Hier had alleen een hoog hekwerk op zwart plastic geholpen dat het zicht op de woning van de ouders van Merthe ontnam. Vervolgens had men met de zelfde hekken een gang moeten creeren naar het voetbalveld dat genoemd werd, en daar had men een kort festijn kunnen organiseren. Kort, ongeveer een uur/anderhalf uur om de jongerne duidelijk te maken dat er niets te doen was in Haren.

 118. Marie-José van den hoven zegt: 23-09-12 om 07:37

  STRAFFEN DAT UITSCHOT

  Een maatschappelijke discussie zou er moeten komen. Nou hierbij mijn aandeel. Schokkend, schandalig, schofterig! Waar is de ‘serieuze’ journalistiek mee bezig?! Pas moest ik walgen dat het ‘belangrijkste’ nieuws ging over de benadeling van ZZp-ers door de PvdA. Eigen belang. Machtsmisbruik. Nu gaan ze als sensatiegeile paparazzi in Haren de voorbereiding op een feestje wat niet gaat plaatsvinden, filmen. Wat daardoor uiteraard wel gaat plaatsvinden. Het was een regelrechte uitnodiging! We wisten het na het 18.00 uur nieuws al. ME, wegafzetting, meisje die met haar moeder met hoge snelheid wegrijdt die NIET gefilmd wil worden. Villawijk vol in beeld. Smullende verslaggever die nu al verwachtingsvol uitkijkt naar wat er komen gaat. Je reinste manipulatie! Jullie geven dat schorem een open podium. Ik kan me toch niet voorstellen dat er één fatsoenlijk iemand nieuws wil creëren met deze gevolgen. Angst, vernieling, plundering, diefstal, mishandeling, een veldslag! Straffen dat uitschot en dan als eerste bij de NOS.

 119. Olav zegt: 23-09-12 om 07:51

  Wat een slappe wegduiker die Marcel Gelauff.
  Voel je consequenties, leg je er niet bij neer. Een beetje journalist heeft verstand van de maatschappij, jongeren zijn daar altijd een toonaangevende groep van geweest en zullen dat ook blijven.

 120. Fred zegt: 23-09-12 om 07:57

  Ik vind:
  1.In deze moderne tijd is de onbeperkte informatievoorziening der mate groot, voor de samenleving dat zij daar tegen beschermt moet worden.

  2.Een illegaal feest organiseren en daarvoor beloont worden, waarbij de belasting betaler hiervoor moet betalen is onacceptabel.

  3.Ouders hebben een verantwoordelijkheid bij het omgaan en toezicht van internet, telefonie en het gebruik van alcohol van hun kinderen. Ook zij mogen op hun verantwoordelijkheid aangesproken worden.

  4.Relschoppers moeten gelijk bestraft worden, de schade zelf betalen en dwangarbeid (fysiek zwaar werk) opgelegd worden voor bepaalde tijd.

  Iedereen is naar mijn mening schuldig en verantwoordelijk aan deze hype.

 121. Bas Sturkenboom zegt: 23-09-12 om 08:51

  Is het niet tijd dat Facebook zijn verantwoordelijkheid neemt en alle te versturen evenementen per definitie prive maakt, tenzij je het aanvinkt als publiek?

  Dit moet zeer eenvoudig zijn om te maken, zo slim als dhr. Zuckerberg is.
  Dan voorkom je al dit soort ellende, dat ook al in andere landen heeft plaatsgevonden.

 122. Nick zegt: 23-09-12 om 09:11

  Ik zie dat veel mensen vinden dat mensen niet in staat moeten worden geacht zichzelf verantwoordelijk te gedragen. Het NOS journaal moet volgens velen ons behandelen alsof we volledig beinvloed baar zijn, en als zombies de informatie tot ons moeten laten komen.

  NOS moet eigenlijk niet over revolutie in Libie berichten. Ik bedoel, straks gaat er nog iemand naartoe en overlijdt daar… dat is dan de schuld van de NOS. Berichtgeving over hoe gevaarlijk het is spoorwegen over te steken terwijl de slagbomen dicht zijn? Doe maar liever niet, straks breng je pubers nog op het idee er een sport van te maken. “Nee” betekent volgens velen hier immers “ja”.

  Ik stel voor dat jullie dan toch maar je nieuwsuitzendingen flink veranderen. Ik vind jullie intro dan echter ook niet erg geschikt meer, misschien dat jullie deze intro kunnen gebruiken; http://www.youtube.com/watch?v=1c84T7KT-xs
  Dan hoeven jullie ook niet meer over de voor het volk eigenlijk veel te spannende realiteit te berichten. Dan kijken we weer naar de avonturen van origami-dieren. Mocht het dan toch uit de hand lopen, dan is het iig niet jullie schuld. Tenminste… waarschijnlijk krijgen jullie dan nóg deze kritiek.

 123. Arjan zegt: 23-09-12 om 09:20

  “Update 1: Ik zie nu de oproep van de burgemeester en de politie van Haren aan de media om na te denken over de effecten van de sociale media en hun eigen optreden. Een terechte oproep en dat gaan we zeker doen.”

  Tjsonge jonge… hadden jullie dat niet vooraf kunnen doen…hebben jullie echt niets geleerd… Ik weet nog goed dat jullie NOS sportverslagever Mart Smeets olie op het vuur gooide in de Nieuwstraat van Kerkrade in 1990 waarna er hevige rellen uitbraken naar aanleiding van de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland.

 124. Kletskoek. De verwijdering van de straatnaamborden gebeurde pas op vrijdagmorgen 21 september, en daarvoor was de NOS er al zeer uitgebreid mee bezig. De titels van de NOS-berichten (tekst. audio en video) van 17 t/m 20 september (dus 1 dag vóór de gebeurtenis) op een rijtje:

  Haren ‘klaar’ voor Facebookfeest

  Haren bereidt zich voor op feestje

  Haren bereidt zich voor op Project X-feestje

  Bezorgdheid na Facebook-oproep

  Onrust Haren om facebookfeestje

  Haren bang voor #projectXharen

  Paniek in Haren om lokale Project X

  Haren bereidt zich voor op Project X-feestje

  Ondernemer Haren: in wat voor wereld leven wij?

  Geen alternatief feest in Haren

  Oproep vader: kom niet naar Haren

  Vader van Harens meisje vreest Facebook-feest

  Haren geeft Project X- feestje geen kans

  ‘Niemand had voorspeld dat het deze proporties zou aannemen’

  Noodverordening ligt klaar om ‘Project X Haren’

  Burgemeester Haren geeft persconferentie

  Niemand had voorspeld dat het deze proporties zou aannemen

  ‘ME jaagt relschoppers het dorp in’

  Voilà, 18 titels, dus gemiddeld 6 NOS-berichten per dag – nog vóór de dag waarop het feest zou plaatsvinden. We mogen dus legitiem concluderen dat de NOS, net als alle andere massamedia, de gebeurtenis simpelweg gehyped heeft, en zodoende zeker wel bijgedragen heeft aan de gevolgen. Dat de NOS ethisch boven de andere massamedia staat, en ook in dit geval heeft gestaan, is kletskoek.

 125. Jos Aalders zegt: 23-09-12 om 10:13

  Als eerste wil ik dit even zeggen: Ik lees nu nergens Kut hooligans of kut Nederlanders?
  Dit even geschreven hebbende..!

  Verder mijn mening in deze:
  Media zeker wel medeschuldig niet voor de vernielingen etc maar wel voor de toestroom..!
  Er was die dag om 18uur veel media aanwezig in Haren,maar er was niet veel te doen.
  En doordat de media om 18uur dat nog even op al de nieuwszenders liet zien is de toestroom pas op echt gang gekomen.
  Men zag al die media op tv daar in Haren en dat trekt natuurlijk aan,1 en 1 is nog steeds 2,dus media is zeker medeschuldig.

  http://nos.nl/artikel/421638-g.....roemd.html

  Media medeschuldig, zelfs NOS gooide een week lang olie op het vuur!
  Had men dat niet gedaan, dan was het niet zo een puinhoop geworden!
  Een inzameling om de schade te vergoeden lijkt mij ook zeker een goed idee!
  Want veel bewoners uit Haren hebben schade.
  Dus maak er Project Clean& Pay-X !
  Keep also a collection for the damage,THXX
  Ook de media zou hier een bijdrage kunnen storten,want juist die gooide nog even olie op het vuur om sensatie belust even door heel Nederland iedereen die het nog niet wist even op deze verjaardag te attenderen en dus ook uit te nodigen!
  Dit alles, ondanks dat de media wist dat het een vergissing was van een 15 jarig meisje.
  Pers/media Rtv hebben in ons Nederlandje en Europa veel macht vanwege haar cruciale rol bij het informeren van de burgers.
  Maar doen dat helaas niet altijd naar behoren:
  http://kinderrechtenactivist.p.....;id=488511

  Lees ook deze: Hoe ontstaat jeugdcriminaliteit meestal, Het begint meestal met vandalisme, Vandalisme komt meestal voort uit verveling, aandachtstekort, slechte opvoeding, verwaarlozing, mishandeling, misbruik. En om die aandacht wel te krijgen gaat men veelal over tot bv het zogenaamde stoere gedrag , onbeschoft gedrag het vernielen van dingen op straat etc. Mishandelde misbruikte kinderen, hebben (begrijpelijker wijs) geen vertrouwen meer in de medemens en gaan zich dan veelal afzetten tegen een ieder die te dichtbij komt. Ze zijn boos, kwaad en reageren dan veelal agressief of grijpen naar drugs of drank met alle gevolgen van dien.. Word dat niet adequaat opgemerkt, aangepakt dan word het van kwaad tot erger en lijd het uiteindelijk veelal snel tot ook crimineel gedrag criminaliteit.
  Hoe kunnen wij het voor een aanzienlijk wel oplossen zal u nu zeggen:
  1 Pak als eerste de kindermishandeling beter aan, en zo voorkom je gedragsproblemen/jeugdcriminaliteit (uitzonderingen daargelaten).
  2 Zie bv in Duitsland en Zweden daar zijn goede ervaringen opgedaan met: gedragsbeinvloedende methodieken op basis van (cognitieve) gedragstherapie en intensieve gezinstherapien.

  Natuurlijk is kinderen opvoeden op de eerste plaats een taak van de ouders,verzorgers.
  Maar ook de media,rtv, programmamakers,filmproducenten spelen een rol in de opvoeding en moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen.

  Dus hier ook even voor de pers/media en programmamakers, opvoeders, medelanders, lees dit maar eens goed en laten wij dan met ons alle de hand eens in eigen boezem steken.
  En er dan met ons allen de schouders er onder zetten om alle kinderen een wereld geven waar zij recht op hebben..
  Want goed voorbeeld, doet goed volgen, maar slecht voorbeeld doet ook volgen..
  Want ook de afzeikcultuur, geweld, sex, drugs etc in pers/media en rtv is een slecht voorbeeld voor onze kinderen..
  Afzeiken is vooral in de maling nemen en uitschelden, gevolgd door roddelen; op de derde plaats staat iemand belachelijk maken.

  Uit het onderzoek bvb, getiteld ’Van kwaad tot erger!’, blijkt dat 98 procent van de kinderen tussen 8 en 15 jaar dit in de media ziet en waardeert.
  Van de kinderen die deelnamen aan het onderzoek gaf 94 procent aan zelf wel eens afgezeken te worden en 93 procent zei wel eens zelf anderen op die manier te bejegenen.
  Dat gebeurt voor de lol, omdat ze ruzie hebben of om wraak te nemen op anderen die hen afgezeken hebben.
  Met name ’in de maling nemen’ scoort hierbij hoog en ook uitschelden wordt in het echte leven veel gedaan.
  Vooral op de commerciële zenders verschijnen nog steeds nieuwe programma’s waarin afzeikgedrag voorkomt’, aldus het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nationale Academie voor Media Maatschappij.
  Onder andere de programma’s Southpark, America’s Next top Model en My Supersweet 16, maar ook internetsites als MSN, YouTube en Hyves scoren hoog op afzeikgedrag.
  Die cultuur geeft kinderen het slechte voorbeeld.

  Mediaproducenten, programmamekers etc behoren zich te bezinnen op hetgeen zij uitzenden en op de effecten die deze beelden zouden kunnen hebben op de ontvangers.
  Laten wij het svp niet onderschatten, want waar zal dit eindigen als het zo doorgaat?

  Daarom hier nog maar eens de brief die ik als kinderombudsman ook al eens aan de politiek schreef:

  Neem ook uw verantwoording in deze..
  Als eerste hier even wat info voor alle volwassen medelanders: Zie IVRK:Internationaal Verdrag Rechten Kind artikel 17 en 18, kinderen moeten beschermd worden tegen schadelijke media producten en tegen commerciële vormen van uitbuiting zowel thuis als op school en speelplaatsen.
  De uitzending van de documentaire Sex sells heeft gelukkig al veel los gemaakt en het goed naar voren gebracht.
  Veel kinderen deden de clips na van rappers met veel sex,drugs etc.

  En ontkennen in deze heeft geen zin en daarom ook wil ik graag even het volgende laten lezen: Er is al heel wat onderzoek gedaan naar reclame op rtv/media,bladen,kranten etc en het bewijs is er dat reclame ons wel degelijk beïnvloedt .

  Wat is reclame eigenlijk: Reclame komt van het Latijnse reclamare, letterlijk: weergalmen, iets luidkeels aanprijzen, laten zien .
  Ontkennen heeft dus echt geen zin meer, want als reclame invloed heeft dan hebben zeker ook de spelletjes en Seksueel uitdagende beelden in de zogenaamde moderne amusementswereld en gewelddadige videospellen of films een grote rol bij het ontstaan van agressief gedrag bij jongeren.
  Kinderen worden helaas gevoed met Seksueel uitdagende beelden en gewelddadige videospellen en films alsof het allemaal normaal zou zijn.
  Kinderen krijgen de schuld, maar de volwassenen die eigenlijk verantwoordelijk zijn denken niet aan de kinderen maar aan de winst die men er mee heeft gemaakt of kan maken.

  Waar eindigt dit?
  Programmamakers, tekstschrijvers, media , rtv etc moeten in deze ook ter verantwoording worden geroepen.
  Want goed voorbeeld, doet goed volgen, maar slecht voorbeeld doet ook volgen..
  Zet bv de tv eens aan, kijk op internet, de computer games het is veelal geweld en sex alles om de kas te spekken van de commercie.
  Maar dat er ook nadelen uit voortkomen wil blijkbaar niet iedereen zien, want men denkt teveel in eurootjes de geldelijke winst moet blijven stijgen.
  En dus ook op deze wijze worden kinderen van jongs af aan gehersenspoeld en denken dat het allemaal normaal is.

  Kinderen leren immers wat ze leven.
  Kinderen leven met wat ze leerde…
  Maar Kinderen leven met ook met wat ze niet leerde.

  Maar kinder rtv op verantwoorde wijze is juist goed voor de ontwikkeling van kinderen.
  Kinder tv zoals bv Brum, teletubbies, etc zijn juist heel goed voor de ontwikkeling .
  Ik heb het bij mijn (vijf) kinderen gezien en zie het nu ook weer bij mijn (acht) kleinkinderen en zie het nog iedere dag hoe snel kinderen juist door ook kinder-tv als in deze deze genoemde programma’s juist alles snel oppakken en sneller leren mede door de herhalingen in ieder uitzending.
  Voor een kind betekent herhaling net als voor jong en oud ook leren.
  Als peuters één jaar zijn beginnen ze veelal te begrijpen dat er voor ieder object een woord/kleur bestaat en dat woord/kleur de naam is van het object.
  Dit is het eerste begin van het vermogen om taal en kleur te begrijpen en deze te leren.
  Kinder tv programma’s zoals Brum, Teletubbies Ernst en Bobbie zijn juist van die programma’s die spelen met dit concept door objecten aan te wijzen en ze te benoemen en te herhalen.

  Lees ook wat onder andere Hoogleraar Pedagogie L.Tavecchio hierover zegt: Televisie speciaal gericht op kinderen kan bij peuters vanaf twee jaar een positief effect hebben op hun ontwikkeling, stelt ook hoogleraar Pedagogie Louis Tavecchio van de Universiteit van Amsterdam. Tavecchio is zelf betrokken bij peutertelevisie die onder meer door Teleac wordt ontwikkeld.

  Onderzoek heeft uitgewezen dat de pedagogisch verantwoorde televisie niet nadelig is voor kinderen maar juist heel positief is.
  Maar helaas worden kinderen/jongeren worden nog dagelijks gevoed met Seksueel uitdagende beelden en gewelddadige videospellen en films alsof het allemaal normaal zou zijn.
  Kinderen krijgen nu de schuld, maar de volwassenen zoals ouders, verzorgers de medemens die eigenlijk verantwoordelijk zijn denken niet aan de kinderen maar aan de winst die men er mee heeft gemaakt of kan maken.

  De commercie is hier natuurlijk niet blij mee en zullen zeggen dat het onzin is.
  Ik zou dan willen vragen heeft u kinderen?
  En zo ja, mogen die van u deze Seksueel uitdagende beelden en gewelddadige videospellen en films die jullie produceren ook zien?
  En ook ouders , verzorgers zou ik willen vragen, kijk eens een dagje met ze mee, zet de tv aan, kijk op internet, ook de computer games het is veelal geweld en seks en dat alles maar met een doel om de kas te spekken van de commercie.
  Maar dat er ook nadelen uit voortkomen wil blijkbaar niet iedereen zien, want de geldelijke winst moet blijven stijgen.
  En dus op deze wijze worden kinderen van jongs af aan gehersenspoeld en denken dat het allemaal normaal is.
  En nu worden de kinderen erop aangekeken en krijgen de schuld.

  Kent u het spreekwoord: als je een aapje leert klimmen.
  Want dat is wat de commercie heeft gedaan en nog steeds aan het doen is.
  Het eerst voordoen en dan de onschuld uithangen.
  En diezelfde verantwoordelijke media/rtv maar schrijven, laten horen en zien hoe lastig de jeugd van tegenwoordig is.
  Hypocratie op zijn best zou ik zeggen.
  Natuurlijk zijn in de eerste plaats de ouders, verzorgers, opvoeders verantwoordelijk, maar die zijn niet altijd thuis er moet ook gewerkt worden.
  En de huidige tweeverdieners maatschappij laat het niet toe dat er altijd iemand thuis is waardoor veel kinderen op straat blijven hangen, en op internet zitten omdat er niet echt naar hen word omgekeken.

  Nog wat info voor alle volwassen medelanders.
  IVRK: Internationaal Verdrag Rechten Kind: kinderen moeten beschermd worden tegen schadelijke media producten en tegen commerciële vormen van uitbuiting zowel thuis als op school en speelplaatsen.
  Artikel 17 Recht op informatie en toegang tot de media.
  De Staten die partij zijn, erkennen de belangrijke functie van de massamedia en waarborgen dat het kind toegang heeft tot informatie en materiaal uit een verscheidenheid van nationale en internationale bronnen, in het bijzonder informatie en materiaal gericht op het bevorderen van zijn of haar sociale, psychische en morele welzijn en zijn of haar lichamelijke en geestelijke gezondheid.

  Hiertoe dienen de Staten die partij zijn: a. de massamedia aan te moedigen informatie en materiaal te verspreiden die tot sociaal en cultureel nut zijn voor het kind en in overeenstemming zijn met de strekking van artikel 29, b. internationale samenwerking aan te moedigen bij de vervaardiging, uitwisseling en verspreiding van dergelijke informatie en materiaal uit een verscheidenheid van culturele, nationale en internationale bronnen, c. de vervaardiging en verspreiding van kinderboeken aan te moedigen, d. de massamedia aan te moedigen in het bijzonder rekening te houden met de behoeften op het gebied van de taal van het kind dat tot een minderheid of tot de oorspronkelijke bevolking behoort, e. de ontwikkeling aan te moedigen van passende richtlijnen voor de bescherming van het kind tegen informatie en materiaal die schadelijk zijn voor zijn of haar welzijn, indachtig de bepalingen van de artikelen 13 en 18.
  Artikel 18 Verantwoordelijkheid van de ouders 1. De Staten die partij zijn, doen alles wat in hun vermogen ligt om de erkenning te verzekeren van het beginsel dat beide ouders de gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding en de ontwikkeling van het kind.

  Ouders of, al naar gelang het geval, wettige voogden, hebben de eerste verantwoordelijkheid voor de opvoeding en de ontwikkeling van het kind.
  Het belang van het kind is hun allereerste zorg.
  2. Om de toepassing van de in dit Verdrag genoemde rechten te waarborgen en te bevorderen, verlenen de Staten die partij zijn passende bijstand aan ouders en wettige voogden bij de uitoefening van hun verantwoordelijkheden die de opvoeding van het kind betreffen, en waarborgen zij de ontwikkeling van instellingen, voorzieningen en diensten voor kinderzorg.
  3. De Staten die partij zijn, nemen alle passende maatregelen om te waarborgen dat kinderen van werkende ouders recht hebben op gebruikmaking van diensten en voorzieningen voor kinderzorg waarvoor zij in aanmerking komen.
  Zie hier het complete verdrag IVRK: http://www.kinderombudsman.nl of op http://kinderrechtenactivist.punt.nl/?gr=772264

  Dus laten wij met ons alle de hand eens in eigen boezem steken.
  En nu de schouders er onder zetten om alle kinderen een wereld geven waar zij recht op hebben..
  Want goed voorbeeld doet immers goed volgen, maar slecht voorbeeld ook ..
  Ik vind dat hier toch ook zeker een taak ligt voor de volksvertegenwoordigers en Kinderrechten organisaties zoals de EU-kinderombudsmannen en de Europese commissie .
  Tot slot en zeker ook niet onbelangrijk in deze:

  Het is tijd
  Hoog tijd.
  Tijd om te stoppen.
  Stop met het denken.
  Dat slechte mensen.
  Want die zijn er helaas ook.
  Maar een kleur zouden hebben.
  Geweld heeft niets met kleur te maken.
  Geloof heeft niets met kleur te maken.

  J.Aalders

 126. Monique zegt: 23-09-12 om 10:28

  “Ik zie hoe schokkend en bedreigend dit voor de inwoners van Haren is geweest maar het is blijkbaar de wereld waar wij in leven. En die laten we zien.”

  Dat vind ik toch iets te makkelijk. Media moeten nieuws brengen, dat is een van de taken. Maar daarbij hoort in mijn optiek ook een adviserende rol. Als iedereen, niet alleen de NOS, maar ook de overige pers, gaat roepen: “Kom vooral niet” kun je er gif op innemen dat dat voor een bepaalde groep als een uitnodiging klinkt.

  Hoe minder mensen van kwesties als deze weten, hoe minder erop kunnen reageren. En hoe kunnen we ervoor zorgen dat zo min mogelijk mensen het weten? Precies.

 127. Toevoeging. Na onderzoek blijkt dat de allereerste berichten over Haren in de massamedia op 18 september zijn gepubliceerd. Op die dag publiceerde de NOS er ook over. Dus de NOS mag je in deze niet heiliger noemen dan de andere media. Afgezien daarvan, de NOS heeft Haren wél “de hele week” als onderwerp gehad.

 128. Abjectief zegt: 23-09-12 om 10:59

  Qua zelfkritiek doet de journaliste niet onder voor de politiek.
  Bah.

 129. Youri zegt: 23-09-12 om 11:01

  Eindelijk een hoofdredacteur van de media die eens stil staat bij de verantwoordelijkheid, invloed en macht van de media.

  Helaas zijn de handen aan het einde van de brief weer ‘schoon’, maar toch….

  Het was vrij duidelijk dat na een dergelijke verslaggeving, het erg druk zou gaan worden in Haren. Voor 8000 mensen was dit tenminste duidelijk, want die waren er zo van overtuigd dat ze ook echt naar Haren toegingen. Als 8000 mensen na het zien van de verslaggeving het idee hebben dat er WEL een ‘feest’ gaat plaatsvinden, hebben dan de journalisten niet een klontje boter op het hoofd door dit niet te zien aankomen?

  Ik denk trouwens dat het goed is de discussie breder te trekken en de media te vragen in z’n algemeenheid minder sensatiegericht te berichten.

  Het lijkt me interessant om de invloed van de media op bijvoorbeeld de economische crisis eens nader te belichten. Het is niet raar dat na alle zwartgallige manier van berichtgeving (waarbij zo ongeveer het einde van de wereld wordt voorspelt), het consumentenvertrouwen tot een dieptepunt is gedaald. Ook bij de economische crisis is de media natuurlijk niet de oorspronkelijke oorzaak, maar lijkt wel duidelijk een versterkende rol te spelen. Benieuwd of er een keer een nieuwsrubriek is die dit onderwerp durft op te pakken..

 130. Rutger Stevelmans zegt: 23-09-12 om 11:07

  Nee hoor NOS, schaam je maar diep. Het “dit is nieuws” argument komt er bij mij niet in als jullie niet of nauwelijks aandacht besteden aan hoe IJsland de crisis is uitgekomen of dat er serieuze aanwijzingen zijn dat groepen in Israel achter het recente anti-moslim filmpje zaten. Nee, jullie laten dit soort onbelangrijke onzin zien waarmee jullie het vervolgens 2x zo erg hebben gemaakt (Ik had er nota bene nog niet van gehoord totdat het op het nieuws was, pas toen had iedereen het op facebook er over).

  Wat mij betreft mogen jullie voor de helft van de kosten op draaien. Helemaal gezien jullie bijna net zo achterlijk zijn geworden als nieuws op commerciële zenders.

  Kom nog eens met echte journalistiek ipv. internet nieuws en persberichtjes voor te lezen.

 131. Ludje zegt: 23-09-12 om 11:13

  Jammer dat er geen ‘like’ knop is, daarmee zou je zichtbaar kunnen maken waar meer of minder mensen het mee eens zijn, en voorkom je herhalingen.
  Ik vind het prijzenswaardig dat de nos-redactie zich voortdurend beraadt op de keuzes die ze maken mbt wel/niet uitzenden en op de ‘toon’ die ze daarmee eventueel zetten. Helemaal neutraal zijn lijkt me overigens onmogelijk, alleen al door de onderwerpkeuze – wat laat ik zien, wat laat ik vallen – neem je stelling. Dat is niet erg, maar wees daar dan wel helder over.
  Wb Haren: iedereen heeft bij alles wat hij/zij doet en op elk moment van de dag de keuze tussen ja / nee, wel/niet iets doen, kiezen voor ‘goed voor jezelf’ en ‘goed voor de samen-leving’ of niet. Iedereen die naar Haren afreisde had ook kunnen kiezen voor gewoon thuisblijven en een feestje vieren met echte vrienden. Eenmaal in Haren had ieder voor zich de keuze om het gezellig te maken of er een zooitje van te maken. Etc etc. Wat burgemeester, politie en/of media ook misschien anders of beter hadden kunnen doen, hoofdverantwoordelijke blijft de relschopper zelf en het wordt hoog tijd dat dergelijke mensen daar eens op worden aangesproken.
  Wb het optreden van de politie waar iemand hierboven het over heeft: tja, die mensen zijn waarschijnlijk minder gewend aan dit soort relgedrag dan bijv de politiemensen van Amsterdam (helaas overigens). Dus dat die af en toe knullig reageren of hun eigen angst ook niet de baas zijn, is weliswaar niet handig of zelfs vervelend maar ook wel te begrijpen. ‘t zijn ook maar gewone mensen die graag ‘s avonds weer heel thuis willen komen. toch?

 132. Nartuurlijk kun je na dit geweld van alles zeggen.Wat mij toch wel moeite kost.Dat nu alleen maar gewezen wordt naar de overheid.Ze hadden dit ze hadden dat.MAAR waar blijft de verantwoording van de jongeren zelf. Het is toch van de zotte als je ergens vandaan komt B.V. midden uit het land en je weet dat daar NIETS wordt aan geboden dan ga je toch niet.En hebben ze het recht om geweld te gebruiken en te gaan pluderen IK DACHT HET NIET!!! Ik heb medelijden met Merte en haar ouders die hebben hier zeker niet om gevraagd.Ik wens Haren heel veel sterkte toe.

 133. Wat ik maar een enkele keer zie in de hele discussie is het vermogen van de mens om van te voren na te denken en vervolgens tegen zich zelf te zeggen: ‘Nee, dit doe ik maar niet.’ Dat komt er ook in dit stuk van de redactie maar bekaaid af. Dat tieners onder groepsdwang leven is bekend, maar het was toch altijd een teken van volwassenheid en beschaving dat je NEE tegen jezelf kunt zeggen. (Moeten we dan echt zeggen ‘Plato zei het al’?)

 134. Chris zegt: 23-09-12 om 12:00

  Ik heb mij er aan geërgerd dat de NOS niet live op de zender was. Of het nu via NOS op 3 of NOS zelf was. Het was al lang en breed duidelijk, in ieder geval voor mij als jongere, dat we te maken hadden met een voor Nederland ‘nieuw’ nationaal fenomeen. Waarom moest ik dan naar RTV Noord zappen, nota bene een lokale zender, om op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen? Dit was geen gebeurtenis meer van lokale proporties.  

  In het verleden was het wel anders. De NOS zat er letterlijk en zeker hijgerig bovenop. Zie http://www.youtube.com/watch?v=kXshUlF5PnM

  Mijns inziens heeft de NOS hier blijkbaar gevoelig voor kritiek sterke terughoudendheid genomen met het (gewoonweg niet)  uitzenden van een gebeurtenis van nationale proporties met uitzondering een tweetal items in de late journaals. Waar ik het er mee eens ben dat er afstand genomen moet worden, lijkt mij stoppen en het dus niet of gematigd uitzenden geen optie. Dat proeft naar zelfcensuur. Vanuit ethisch vlak afstand bewaren is voor mij wel een optie. Wees een fly on the wall, maar breng het wel allemaal in woord en beeld.

  Door de eeuwen heen hebben mensen diverse media gebruikt als instrument. De intentie gaat nog altijd uit van de mensen zelf. Als de NOS en andere media niet beschikbaar zijn vindt de mens wel weer een ander instrument om zijn doelen te bereiken. 

  Uit het verhaal blijkt overigens dat de NOS dus geen aandacht aan Haren heeft besteed totdat er in real life veranderingen optraden in Haren. Geen aandacht aan ontwikkelingen op online media? Niet belangrijk? De NOS ziet niet dat online en offline tegenwoordig verweven met elkaar zijn? Vreemd. Ook weer omdat de NOS ‘terughoudendheid’ wilde bewaren? Oei!

 135. jordy zegt: 23-09-12 om 12:05

  wat ik nu graag van de NOS zou willen zien is dat wanneer het tot rellen komt, de camera gericht aangaat om zoveel mogelijk relschoppers duidelijk vast te leggen. deze beelden kunnen dan achteraf aan de politie worden doorgegeven. dat is verantwoordelijkheid nemen!
  het verschuilen achter het media standpunt (wij doen alleen verslag van iets dat er zonder ons ook zou zijn) dat vind ik je verantwoordelijkheid opzettelijk uit de weg gaan.

 136. Jeroen zegt: 23-09-12 om 12:38

  ” Marjolein zegt: 22-09-12 om 12:01

  We kunnen met z’n allen wel de media en de NOS aanvallen en belachelijk maken, maar de verantwoordelijkheid ligt toch echt bij degene zelf, en de ouders!”

  Pardon??!! Hoe kan je dat meisje nou de schuld geven? Het zijn toch echt de relschoppers zelf die verantwoordelijk zijn voor alle schade. Ook al had Merthe 300.000 mensen uitgenodigd, dan nog is dat geen reden om je zo als een randdebiel te gaan gedragen.

  Tevens is het ook een vriend van een vriend van Merthe geweest die het feestje als een publieke event heeft gepost op Facebook met als titel “Project X Haren”. Niet Merthe zelf!

 137. Ruben zegt: 23-09-12 om 14:35

  Vanuit mijn studie interesseer ik mij in de maatschappelijke rol van de media in Nederland. Het zwaartepunt hierbij ligt op de media aandacht voor Bosnië in de jaren negentig, het uitzend debat, en de behandeling door de media van het NIOD Srebrenica rapport.
  Daarnaast ben ik een redelijk actieve facebook gebruiker

  Tijdens mijn aandacht voor de media tijdens mijn studie maakte ik al op dat de media een participerende partij is die weigert verantwoording te nemen voor de gevolgen van de eigen berichtgeving. Als ze dat wel doe dan is het vaak van een korte duur waarna men vrolijk verder lijkt te gaan. Duurzame lessen blijven uit.

  Als facebook gebruiker heb ik niets meegekregen van de openbare uitnodiging die het Harense meisje had geplaatst. Toch gebeurd het mij geregeld dat ik een dergelijke onpersoonlijke openbare uitnodiging krijg. Uniek is het dus niet, de gevolgen wel.
  Als NOS.nl lezer kwam ik echter wel op de hoogte van de openbare uitnodiging. Daarbij hebben ook andere nieuws mediums aan bijgedragen. Ook de hedendaagse nieuwsgaring van het kijken wat de andere mediums naar buiten brengen en dat navolgen heeft hieraan bijgedragen. De berichten waren vaak inhoudelijk nauwelijks, of zelf niet, anders dan die van andere mediums.
  Ook ik heb, zoals andere ‘reaguurders’, voorspelt dat dit uit de hand zou gaan lopen met als indirect ‘schuldige’ de media.

  Ik prijs mij gelukkig dat ik leef in een land waar persvrijheid geldt, deze liberale zegen moeten we koesteren. Dat vergt echter ook iets. Een kritische media met een grote mate van zelfbewust zijn.

  Participerende journalistiek met een oorzakelijke uitwerking is een structureel probleem met gevolgen van uiteenlopende aard en omvang. Ook in handboeken voor journalistieke ethiek is voor dergelijke zaken niet tot nauwelijks aandacht. We kunnen dus spreken van een gat in de vorming van Nederlandse journalisten. Journalistiek Nederland lijkt de vrijheden die het traditioneel heeft niet aan te kunnen.

  De Duiste filosoof J. Habermas meent, terecht dat de journalistiek zich in de publieke ruimte moet bevinden, vrij van invloed van de staat en markt. Dat geldt voor de NOS meer dan voor NU.nl bijvoorbeeld. De NOS is immers een stichting vrij van marktwerking. Vanuit onze politieke cultuur hoeft Nederland niet te verwachtten dat de overheid ingrijpt. De, duurzame, oplossing moeten journalisten zelf aandragen en in dit geval, het boetekleed dragen.

  Steeds vaker voel ik mij in de steek gelaten door de NOS. De berichtgeving wordt steeds kortademiger zoals het RMO het in 2003 al noemde. Soms is het niveau zelfs tergend laag, laat staan de onderwerp keuze. Als voorbeeld wil ik het volgende bericht geven.
  http://nos.nl/artikel/87951-sp.....anthe.html

  Dat bericht stamt al uit 2009, recenter was de buiten proportioneel grote hoeveelheid aandacht die uitging naar R. Murdoch die afgelopen zomer de rechten voor de eredivisie kocht. Op het hoogtepunt stonden daarover op NOS.nl negen unieke berichten.

  Ook tijdens de afgelopen verkiezingen liet de NOS zijn lezer en kijkers in de steek. Slechts het vaste stramien aan onderwerpen passeerde de revu. Belasting, zorg, woningmarkt, studiebeurs.
  Dat de Adviescommissie Internationale Vraagstukken een ongevraagd advies deed uitgaan aan de Tweede Kamer over de erbarmelijke situatie in het Nederlandse veiligheidsapparaat door de aanhoudende slecht doordachte bezuinigingen was geen onderwerp van belang. Misschien dat één instantie, hoewel zeker niet de minste, iets roept een wat kleine steen des aanstoots is. Gegeven is echter dat dergelijke geluiden ook al voortkwamen uit Instituut Clingendael en de Vereniging van Marine Officieren. Des ondanks bleef de aandacht uitgaan aan belasting, zorg, woningmarkt, studiebeurs. De NOS onderscheid zich niet meer.

  Het wordt de hoogste tijd dat de NOS zich eens achter de oren gaat krabben en zich afvragen wat hun functie nu is en moet zijn in de toekomst. Hoe legitimeren zij zich op dit moment? Is zij nog wel uniek en volwaardig onderhoudend of slechts een middelmatige partij in het Nederlandse medialandschap?

 138. Hans zegt: 23-09-12 om 16:03

  Desalniettemin toch kudos voor het plaatsen van mijn reply van 00.08 uur qua (non)censuur!

 139. Marcel Gelauff is een ordinaire draaikont en ook nog eens hardleers want eenzelfde soort discussie is reeds eerder gevoerd m.b.t de verslaggeving rondom onze skiprins!

  Wat mij vooral zeer stoort in de discussie, is de “oplossing” toch maar een feest, of feestje te organiseren, want de idiotie ten top. Het heeft vooral te maken met angst voor wat er speelt en het niet kunnen hanteren van de werkelijke problemen die keihard en zeer breed moeten worden aangepakt. De oeverloze vrijheid die grote groepen mensen niet aankunnen wordt met zo’n soort tegemoetkoming nog eens extra gevoed: Veel herrie, opgefokte beats, drank en wat dies meer zij en vort maar weer met die ongeleide op scherp staande testosteronbommen.
  Ze krijgen hun zin toch wel weer!

  Dat bedenkelijke fenomeen wordt reeds jarenlang ingezet als een pavlovreactie op alle mogelijke bijeenkomsten, hoe kleinschalig en voor welke gelegenheid dan ook.
  Ik kan het woord feest echt niet meer horen! Het is vooral de horeca/detailhandel die er zeer wel bij vaart, maar ook schandalig genoeg de oordoppenfabrikanten en in het verlengde de afkickklinieken en KNO-artsen.
  De diepe dreunen van deze massaal bezochte “events” en de beschamende puinhopen nadien vertellen genoeg over het niveau van die zgn. saamhorigheidsbevorderende bijeenkomsten. Het leger aan hulpverlenende diensten dat paraat moet zijn en daadwerkelijk ingezet wordt, kost de samenleving klauwen met geld. En ook die zijn hun leven niet meer zeker.

  Dat we plaatjesdraaiende leeghoofden en alle mogelijke “top” bands en zangers (m/v) tot wereldidolen verklaren is even treurig als walgelijk. Het is muziekte van het ergste soort.
  In de media krijgen dit soort triviale zaken vooral héél veel aandacht maar er is nauwelijks werkelijke, empathische aandacht voor alle slachtoffers die het oplevert en dan bedoel ik iedereen die er ongevraagd en ongewild mee opgezadeld wordt en er in welke mate dan ook overlast door ondervindt.

  Zinvolle reacties hier, die dus verder kijken dan het wijzen naar schuldigen,
  zijn er gelukkig ook nog.
  Duidelijk moet zijn dat er een brede maatschappelijke discussie nodig is want in wezen heeft iedereen schuld.
  Geheel eens ben ik het dan ook met de noodzakelijke vraag naar hoe dit soort asociaal en gewelddadig gedrag zo massaal heeft kunnen ontstaan en waarom dat maar blijft toenemen.
  De media moeten juist dáár hun verantwoordelijkheid in nemen. Gedegen onderzoeksjournalistiek en discussies met en voor slachtoffers en dan zónder de eeuwige tegenpartij erbij aanwezig. De stille, van schrik zich teruggetrokken medemens in de verdrukking, die zich niet meer herkent laat staan gehoord weet, eindelijk eens de ruimte geven op een geheel andere manier dan nu het geval is met de Arie’s en Keesen die je, als je mazzel hebt, 2 volzinnen achterelkaar geven.

  Ik wil me hier verder beperken tot het even simpele als nauwelijks onderkende gegeven dat de menselijke zintuigen op dagelijkse basis zwaar worden mishandeld op radio en tv en inmiddels doet internet ook een steeds irritantere duit in de zak. De commercie regeert en dicteert op zeer luidruchtige wijze.

  Het is nl. niet alleen de informatiestroom die ons geestelijk overvoert. Mensen met gezond verstand zijn heus heel wel in staat te beoordelen wat tot zich te nemen en wat niet en wat waar is en wat niet. En bij twijfel een gezonde dosis argwaan in te zetten, waarbij waken voor cynisme overigens óók een goede les in beheersing is.

  Het is vooral de VORM waarin e.e.a over ons wordt uitgestort die zorgt voor strak gespannen zenuwen en lichtontvlambare emoties.
  De snelheid waarmee beelden op ons worden afgevuurd, het bespottelijke, amateuristische en duizeligmakende wiebelcamerawerk, iedere beweging heel close volgend, maken ziek en bij steeds grotere beeldschermen in de huiskamer is het veelal ronduit smakeloos en misselijkmakend wat we te zien krijgen. Er valt nauwelijks aan te ontkomen.

  Qua geluid is het eenzelfde opsomming van gekte. De nieuwe generatie “gamers” en andere electronica-nerds zitten aan de belangrijkste knoppen voor nb. het fijngevoeligste orgaan dat we bezitten: onze oren.
  Die zoals iedereen weet niet alleen aan ons hoofd zitten om te kunnen horen maar het evenwichtsorgaan bevatten, en zeer gevoelige heen en weer bewegende trilhaartjes bevatten die na te vaak te zijn mishandeld erbij gaan liggen. Onomkeerbaar.
  Hele simpele fysiologische, biologische feiten leren ons dat oog en oor beide een specifieke tijd nodig hebben om binnenkomend resp. beeld en geluid te verwerken tot hapklare informatie, waarmee we mentaal en emotioneel aan de eigen slag kunnen.

  Het gesproken woord is inmiddels totaal respectloos ondergeschikt en onverstaanbaar gemaakt door een brij aan muziekjes, bliepjes, tingeltangeltjes, dreuntjes en daarbij nog lekker ter verhoging van de spanning wat zoef-woesjgeluiden.
  Om de irritatie en infantilisering af te maken is de voice-over uitgevonden die alles wat we zelf hadden kunnen (!) zien en horen nog eens uitgebreid gaat vertellen. En dat dan nog vele malen herhaald na ieder steeds langer durend reclameblok.

  Met deze zintuigvervuiling van het ergste soort, want volledig gericht om zelf na te denken, te voelen en, heel belangrijk, de rust en ruimte te krijgen om te reflecteren, te ondermijnen, is het vermogen tot werkelijk luisteren en navenant handelen volledig om zeep geholpen.
  ERGO: Homo Mobilis Decibilis is geboren, waarmee de zieke geest uit de fles.

  Is er nog ergens een serieus podium beschikbaar?

 140. De NOS en overige ‘traditionele’ media hebben zeker een rol gehad in het geheel. Ik volgde zelf het evenement uit interesse, en tijdens het NOS Journaal (en het eerste halfuur daarna) verdubbelde het aantal bezoekers en genodigden ruim (van 10.000 naar >25.000 en 50.000 naar >120.000 respectievelijk).

  Waar het echter vooral fout gegaan is, is hoe grondig de daadwerkelijke opkomst onderschat is.

  Ze hadden het vanaf de eerste seconde de kop in moeten drukken. In plaats van een noodverordening op alcohol hadden ze een tijdelijk samenscholingsverbod in moeten voeren.
  Met waarschuwen en wegsturen gevolgd door bekeuren en vervolgens oppakken had er nooit een menigte kunnen verzamelen, waren mensen eerder naar huis gegaan of naar Groningen vertrokken om daadwerkelijk te feesten. Op die manier had er geen oncontroleerbare kudde aan (al dan niet dronken) mensen kunnen groeien. In de stad zouden geen rellen ontstaan zijn, omdat die voortvloeien uit verveling van een dronken kudde. Die verveling is er niet met alle uitgaansmogelijkheden.

  Ten tweede hadden ze op alle grote treinstations en ‘overstapstations’ zoveel mogelijk mensen moeten pakken op openbaar dronkenschap. Zo zouden de lasten verspreid zijn over het hele land, in plaats van dat al deze mensen in Haren opgevangen moest worden.

  Als laatste was het natuurlijk van de gekken dat er oorspronkelijk maar 50 man ME stond. Vergelijkbare evenementen in Duitsland, Groot Brittannië en de Verenigde Staten hadden allen een opkomst van rond de 10% tot 20%. De getallen die Facebook aangaf (op de dag zelf: >30.000 “gaan”, >200.000 “uitgenodigd”) lieten al zien dat het een ravage ging worden.

  De mensen die zeggen dat er een vervangend feest had moeten zijn, zitten er ook gigantisch naast. Dan zal er niks meer zijn wat anderen tegenhoudt om ook een gigantische groep mensen te verzamelen, waarna de gemeente maar een feest moet gaan financieren om schade te voorkomen. Dat is in feite chantage: “Wij komen met enkele duizenden jongeren, zorg maar dat er iets te doen is of anders …”. Om deze verspilling van belastingcenten te voorkomen mogen bezoekers dan ook absoluut niet ‘beloond’ worden met een gratis feest. Wie dat serieus overweegt mag eens héél snel leren vooruit te denken en oorzaak-gevolg situaties te herkennen.

 141. Charles zegt: 23-09-12 om 21:11

  De media verdient de boterham met het uitventen van andermans fouten, beperkingen, crimineel gedrag etc.

 142. Als zoiets als dit twee dagen van tevoren al op ‘het’ landelijke journaal te zien is, dan geef je er wel onnodig veel aandacht aan, ja. Dat kan toch ook achteraf?

  Toppunt was de presentator die ‘s avonds uitgebreid live verslag deed, terwijl er achter hem een hele groep sensatiezoekertjes, al druk bier drinkend en gebarend stond te popelen om rottigheid uit te gaan halen. Zoiets is ronduit een uitnodiging voor meer volk dat op ‘een verzetje’ uit is en dat had de NOS op dat moment heus wel door.

  Sowieso is het een raadsel waarom zoveel totaal onbenullige zaken het NOS halen of zelfs onverkort, live uitgezonden worden, terwijl over andere onderwerpen, die veel meer impact hebben op ons leven, genegeerd blijven.

 143. Willem zegt: 24-09-12 om 00:43

  Schuld aan de rellen hebben alleen de anti-sociale elementen die naar Haren zijn gegaan om rellen uit te lokken, niet de media, gemeente of politie.
  Dat er voor het zogenaamde feest in Haren heel erg veel aandacht in de media was zal iedereen opgevallen zijn en velen zullen gedacht hebben dat het wel eens uit de hand zou kunnen lopen juist door al die overdreven aandacht.
  Achteraf roepen “wij niet hoor, wij hebben ons keurig gedragen” is typish voor de Nederlandse journalistiek.
  Kom eens uit de glazen toren en geef gewoon toe dat er meegedaan is aan een spontaan ontstane hype en dat het daarna uit de hand gelopen is.
  Het gaat niet om de “schuld” voor de rellen en de daardoor ontstane schade, het gaat er om dat journalisten ook eens nadenken over de impact van hun werk op het publiek, goed en slecht.
  Het zal wel weer zo zijn dat de journalisten elkaar dekken door allemaal te roepen dat de media er niets aan kon doen.
  Haren is voor de media geen nieuws meer, ze zoeken het daar maar uit, op naar de volgende hype en vooral hoofd in het zand, jammer.

 144. Piet zegt: 24-09-12 om 01:52

  Jullie horen onzijdig en neutraal te zijn, de afgelopen maand hebben jullie Mij al duidelijk gemaakt dit niet te zijn.
  Jullie hebben er door de sensatie ook ongetwijfeld aan bijgedragen dat ramptoeristen en raddraaiers naar Haren kwamen.

 145. Peter zegt: 24-09-12 om 10:34

  Ik wordt een beetje misselijk van de vele negatieve reacties richting pers of politie. Laten we duidelijk stellen dat er één groep schuldig is en dat zijn die relschoppers. Een mens met een beetje hersens gaat sowieso niet naar een feestje van iemand die hij niet kent. Daarnaast is door het jarige meisje zelf bericht dat het feest niet doorging en heeft de media ook uitgebreid bericht dat er sprake was van een misverstand. Vervolgens heeft de burgemeester geanticipeerd op de omstandigheden en de politie om hulp gevraagd. Hoe de burgemeester dat heeft gedaan en in welke bewoordingen is niet van belang. De mensen die alsnog naar Haren kwamen zijn dus zelf verantwoordelijk voor hun daden. Daar is geen speld tussen te krijgen. Nog zo’n dooddoener van de relschoppers is dat veel politie agressie opwekt. Diezelfde politie reageert op omstandigheden en komen opdagen omdat er juist zoveel mensen op één plek aanwezig zijn en de veiligheid gewaarborgd moet zijn. Ik lees twitter-berichten waarin staat dat relschoppers, want zo zie ik de complete groep die aanwezig was in Haren, pijn hebben en boos zijn vanwege klappen van de ME. Ik weet uit eigen ervaring, als agent en als ME, dat men altijd 3x wordt gewaarschuwd om zich te verwijderen daar anders geweld wordt gebruikt. Diegene die dan nog blijven staan verdienen gewoon klappen. Zo hard mogelijk. Ik geef de media, de politie en andere hulpverleners een grote pluim voor hun optreden en hoop dat de relschoppers keihard worden aangepakt. Al moet ik dit voor de televisie of de radio uitleggen. Ik wordt de negatieve berichtgeving vanuit de publieke opinie omtrent dit soort zaken spuugzat. Het zijn altijd de politie of de overheid in zijn geheel die schuldig zijn. Steek de hand in eigen boezem zou ik zeggen. Uiteraard laat ook de NOS wel eens een steek vallen maar het siert als zij die openlijk toegeven. Ook hier hebben zij beloofd te evalueren maar als buitenstaander vind ik dat zij hier goed hebben bericht. Overigens.. ramptoeristen moeten ook goed opletten wat zij doen en op welk moment zij verschijnen. Ik reken tot de ramptoeristen overigens niet de inwoners van Haren en omgeving. Sterkte voor de getroffenen en voor het jarige meisje en haar familie

 146. Hwb zegt: 24-09-12 om 11:29

  Grappig dat de hoofdredacteur van NOS Nieuws uitlegt waarom er gehandeld is zoals gehandeld is bij het NOS Journaal en dat het vervolgens in de reactiepanelen gaat om ‘de media’.

  Het artikel gaat over het NOS Journaal, wat er op 3FM en bij DWDD gebeurt, valt niet onder de verantwoordelijkheid van deze hoofdredacteur, dus het is onzin om daarover te beginnen hier.

 147. Boer zegt: 24-09-12 om 11:57

  Beste Marcel Gelauff

  De situatie is dit.
  a. Mensen zouden meer terughoudend moeten zijn de nos te zien ?

  b. De nos zou zich terughoudend moeten opstellen in situaties waar
  mogelijk hun invloed automatisch te groot zou worden.

  Het eerste is het beste, als die nos de schuld is van Haren of de bombar-
  dementen op Libi:e dan kijk je er gewoon niet meer naar.

  Schrijf naar de minister dat je de publieke omroep anders wil.

  Het tweede is nogal iets anders het is namelijk zo dat de nos onze dienaren zijn.
  Wij zijn de overgrote meerderheid én afnemer.
  De nos moet luisteren ! of het nu om de verslaggeving over friso gaat of over
  Haren… De kwaliteit is anders zo erg weg, en de vrijheid ook.

  Wij de consumenten moeten kunnen zeggen dat het tamelijk onbeschoft is om
  in een interview tin het journaal e zeggen “dan zet je toch gewoon een stofzuiger
  aan, als je kinderen stil wil krijgen” .
  De geinterviewde probeert duidelijk te maken dat klassiek goed is voor baby´s.
  De interviewer houd kennelijk niet van klassiek en zet dus de geintervieuwde
  maar voor schut. Zo krijgen we dan toch spannend nieuws over een totale non item.

  Nog even de B…….
  Er schijnt wereldwijd afkeuring te bestaan over de poging van media om de mening
  van mensen te beinvloeden. Dit door de keuzes die er gemaakt worden over wat uit
  te zenden en wat niet. Vooral wat niet…….
  Want men is zich bewust van het opinievormend karakter van nieuws…..
  Ook het copy cat verschijnsel bewijst dat enigzins. Proberen CNN of FOX na te doen
  is niet zo slim natuurlijk…
  Alhoewel FOX nog wel eens heftige anti regerings retoriek laat horen. Of dingen laat
  zien die van de regering daar niet mogen vertoond worden.
  Internet restrictie en media restrictie. Het volk moet dommer worden vind men.

  Aan De nos de keus meneer marcel, meer doen wat de mensen willen.
  Of heeeeel langdradig uitleggen hoe het is gekomen dat er verkeerde beslissingen
  zijn genomen, (of niet).
  Ik adviseer doe maar gewoon en kom weer bij het volk.
  Maar helaas u kennende word dit niet eens geplaatst.
  Want daar gaar de aandacht naar toe. Onderdrukken van feiten !
  Beheersen van de opinie !
  Niet naar een beter functioneren. Dat is niet nodig…….iedereen slaapt tóch ? !

  Boer

 148. John zegt: 24-09-12 om 12:07

  De NOS heeft een goede GURU nodig.

  Om de spirituele, pure, zinnige, waarheidslievende,
  onderzoekende, menselijke, waarden en normen weer
  terug in het journaal krijgen.
  De Nos is misschien geestelijk ziek.
  Sleept ons mee via inductie.

  Genezen !
  Via liefde, niet dwang…..kan de nos genezen !
  De liefde voor waarheid………

 149. Lia zegt: 24-09-12 om 12:49

  Dat mensen, omdat ze hier toch zijn, meteen maar even andere programma’s aan de Haren erbij slepen, stoort me bepaald niet.

  Tenslotte heeft DWDD cs voor de ‘normale’, zonder vreesboek en twitter door het leven gaande mens allang geen fatsoenlijke reactiemogelijkheid meer.

  Alles stroomt in weerzinwekkende snelheid en anderhalve zin, de wereld over.
  Hier bij de NOS, is bovendien de zekerheid dat de veroorzaker van de reacties, zijn ogen erover laat gaan.

  Ook niet onbelangrijk, de heer Gelauff zal allicht op menig moment aanzitten aan tafels met andere hooggeplaatste omroepfunctionarissen.

  We gaan er aldus opgewekt van uit, dat er van wat hier wordt neergeschreven in hoofden van deze of gene zal beklijven.
  Er staat meer dan voldoende dat het verdient niet tevergeefs te zijn toevertrouwd aan de heer Gelauff en anderen.
  Later meer.

 150. Lia zegt: 24-09-12 om 12:52

  Dat mensen, omdat ze hier toch zijn, meteen maar even andere programma’s aan de Haren erbij slepen, stoort me bepaald niet.

  Tenslotte heeft DWDD cs voor de ‘normale’, zonder vreesboek en twitter door het leven gaande mens allang geen fatsoenlijke reactiemogelijkheid meer.

  Alles stroomt in weerzinwekkende snelheid en anderhalve zin, de wereld over.

  Hier bij de NOS, is bovendien de zekerheid dat de veroorzaker van de reacties, zijn ogen erover laat gaan.

  Ook niet onbelangrijk, de heer Gelauff zal allicht op menig moment aanzitten aan tafels met andere hooggeplaatste omroepfunctionarissen.

  We gaan er aldus opgewekt van uit, dat er van wat hier wordt neergeschreven in hoofden van deze of gene zal beklijven.

  Er staat meer dan voldoende dat het verdient niet tevergeefs te zijn toevertrouwd aan de heer Gelauff en anderen.
  Later meer.

 151. “Wij hebben geprobeerd het zo verantwoord mogelijk te doen.”

  Laat zien (gezien het resultaat) dat “jullie” het begrip verantwoordelijkheid in de huidige en vooral toekomstige maatschappij anders zullen moeten vertalen in beleid en uitvoering daarvan.

 152. iocus zegt: 24-09-12 om 14:40

  Het is het verhaal van de eend. Radio begint te harpen over een foutje van een simpel meisje, NOS neemt over en de rest volgt. Om het af te maken doet die hele domme burgervader er nog een schep of tig bovenop maar het leed was al gecreëerd. Media vindt het leuk om sensatie te verslaan want dat is goed voor de kijk- en luistercijfers en zeker voor de ego van de media mens. Daarna rennen voor de heuvels want verantwoordelijkheid is een begrip dat de media altijd zal afwijzen en bij een ander neer zal leggen. Natuurlijk gaat de media het ontkennen maar…… en daar is die eend.

 153. Youri zegt: 24-09-12 om 18:11

  Het valt me de afgelopen dagen weer op hoe druk de media weer is om de schuld bij een ander neer te leggen. De media staat dagelijks met het vingertje klaar om iedereen terecht te wijzen, maar een keer zelf toegeven dat er niet heel handig gehandeld is zit er niet in.

  Een onderzoek naar eigen wanprestatie zit er al helemaal niet in. Zou best interessant zijn!

 154. chevaux zegt: 24-09-12 om 20:12

  De rol van de media is verslag te doen van maatschappelijke ontwikkelingen en daarvan is de rol van facebook in de moderne samenleving er een.

  Niet alleen een harde kern is verantwoordelijk maar ook de toeschouwers. Geen feest betekent geen groepen mensen die op ‘iets’ staan te wachten.
  Met de noodverordening in de hand had de burgemeester van Haren gebruik kunnen maken van de aanwezige media door te laten zien dat er echt geen feestje was. Niet eerst oogluikend toeloop toestaan in de hoop dat het ludiek zou worden terwijl algemeen bekend is dat grote groepen mensen met alcohol en zonder doel vragen is om ongeregeldheden.

 155. Terzake de affaire Haaren moet in alle en volledige onpartijdigheid en beroepsmatige objectiviteit worden gezegd, dat NOS Journaal en ook RTL Nieuws hun werk normaal, goed en zoals het hoort hebben gedaan. Zelfs van uitstekende kwaliteit zoals Gelauff ook zegt. Daar gaat niets van af en Gelauff had dan ook in de Nieuwuur-uitzending van zojuist volkomen gelijk.

  Dat er enorm veel hitsigheid is omdat de boodschapper het weer eens heeft gedaan, zoals zovaak, zoals altijd is nauwelijks nog een punt van ook maar de geringste beschouwing waard.

  Zouden er nog meer van dit soort in- en accidenten komen, en dat zal zeker, dan zal weldenkend Nederland niet anders verwachten, dan dat de traditionele media als NOS Journaal en Nieuwsuur, RTL Nieuws en Hart van Nederland hun werk gewoon zoals vanouds en zonder nodeloze opsmuk zullen blijven doen met uitstekende kwaliteit zoals ze dat ook nu hebben gedaan.

  Dat mag wel eens worden gezegd.
  Ik heb verder geen enkele bemoeienis met wie of wat dan ook
  en spreek geheel en alleen voor mezelf.

  Compliment voor het NOS-Journaal.

  -.-

  Jules Zollner, oud-dagbladjournalist.

 156. Gert-Jan zegt: 24-09-12 om 22:45

  Een voorganger zei het al: de media lijken veel op Pilatus die zijn handen in onschuld wast.
  Sjors Frohlich bracht in de Volkskrant in herinnering hoe Mart Smeets een aantal jaren geleden de oorzaak was van rellen aan de Duitse grens ten tijde van het voetbal. Zet ergens een camera en een verslaggever die uitspreekt dat er wat te gebeuren staat, en het wordt een ‘self fulfiling propehecy’. De NVJ kwam ook met een statement dat men vond niks verkeerd gedaan te hebben. En beklagt zich er tegelik over dat 2 journalisten een paar klappen van ME’ers kregen. Zeker nog nooit ervan gehoord dat je bij rellen moet maken dat je wegkomt…

 157. Kas van der Linden zegt: 25-09-12 om 09:22

  Er doet zich een wonderlijke overeenkomst voor in de (kromme!) redenering van veel mensen die beschuldigend naar de media (‘oude’ en/of ‘nieuwe) wijzen als het om de projectX-rellen gaat en de lijn van de verdediging die door de advocaten van de benzinedief wordt gekozen. “Als de politie geen file had veroorzaakt was dit niet gebeurt” is vergelijkbaar met “Als de media het niet zo hadden verslagen was dit niet gebeurt”. Beide stellingen zijn op zich correct. De argumentatie echter gaat verder linea recta naar de schuld-conclusie: Het is dus de schuld van de politie/media. Dat is een conclusie die niet uit het gegeven argument voortkomt. Ware dat wel zo, dan zou elk verkeersslachtoffer zelf schuldig zijn (“als ik daar niet had gefietst, dan was ik nooit door die auto geschept”), zou elk slachtoffer van een misdaad daar zelf verantwoordelijk voor zijn (als ik daar niet had gepind, was ik nooit overvallen”). Aanwezigheid bij de gebeurtenis is een noodzakelijke maar geen voldoende voorwaarde om de schuld in de schoenen geschoven te krijgen!

 158. Kas van der Linden zegt: 25-09-12 om 09:26

  … en voor wat het waarde is: schuldig zijn degenen die de misdaad plegen. Daar veranderd ‘onhandig’ optreden van burgemeester, politie en wellicht ook de oude en de nieuwe media helemaal niets aan. boeven oppakken en volgens de regels straffen.

 159. j.hopster zegt: 25-09-12 om 10:59

  De heer HGelauff blijft de publieke opinie negeren. Als journalist weet hij, dat ‘perceptie telt’. Elk weldenkend mens heeft het gezien op vrijdagavond: de ‘opbouw naar chaos’ via de berichtgeving. Sjors Frohlich verwoordde het prima, maar Gelauff had zijn perceptiefiltersllang dichtzitten!

 160. Paul zegt: 25-09-12 om 13:02

  Het had zomaar bij u in de straat kunnen gebeuren, meneer Gelauff.
  Hoe had u de berichtgeving en uw mannetjes ter plaatse aangestuurd als het BIJ U in de straat was!? Nou? Had u er dan ook zoveel aandacht aan besteedt met de wetenschap wat er gaat gebeuren( want dat was zo te voorspellen!). U neemt uw verantwoordelijkheid niet en komt met een slap verhaal. Daarbij, raar dat o.a de NOS de Oosterparkwijkrellen niet noemden. Andere situatie maar: ook een grote groep jongeren die wel even gingen ‘feesten’ in een woonwijk met rellen als doel. De ME die veel te laat kwam, te weinig politieoptreden en bewoners totaal niet beschermd. Met afschuwelijke gevolgen voor hen. Dat is de overeenkomst: burgers worden niet beschermd tegen dit soort tuig! En de media smult ervan. En zal het ook in de toekomst erger maken in dit soort ellende. Jullie worden bedankt…

 161. Lia zegt: 26-09-12 om 08:39

  Wereldnieuws zou zijn geweest:

  De NOS (als hoogste orgaan binnen de PO) veroordeelt de onvolwassen opstelling van haar publieke collegae van DWDD en de ‘Lucky’ uitsmijter van dit programma.

  De NOS adviseert de netmanager van Radio3, het opruiend dj’tje per direct te ontslaan en dat vooral wereldkundig te maken.

  De NOS zal niet aanwezig zijn in Haren.

  De NOS blijft in Hilversum, welkom allen.

  Onze anchor oorlogs verslaggever -Jeroen Wollaars- staat klaar u hartelijk te ontvangen.

 162. Lia zegt: 26-09-12 om 15:01

  In de ochtend een berichtje verzenden en dan ver in de middag nog niet terug te vinden op het blog van de hoofdredacteur…

  Dan kan toch niet!

 163. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het allemaal niet meer uitmaakt wie wat te zeggen heeft , hoe dat gezegd wordt en waar het neergelegd wordt. Werkelijk iedereen krijgt de ruimte om wat dan ook te ventileren. Wat ooit gerenommeerde programma’s en kranten waren zijn nu commercieel lelijk ogende vergaarbakken van elk allooi.
  Maar dat er vervolgens iets zinnigs en constructiefs mee wordt gedaan, ontbreekt volledig.
  Niemand is van zins het boetekleed aan te trekken of excuses te uiten. Ik zie hier ook geen enkele update meer verschijnen.
  Stilte voor de storm?
  Graag dus op zijn minst een “wordt vervolgd”.
  Daar is wat mij betreft het wachten op.

 164. Rob Heusdens zegt: 27-09-12 om 14:19

  Ik hoop dat de NOS redactie ook eens gaat nadenken over haar berichtgeving over Syrië, want de eenzijdige westerse blik, en die van de despotische golfstaten, heeft daar een burgeroorlog ontketent die zijn weerga niet kent met nu al 20.000 doden tot gevolg. Dat alles was zonder de eenzijdige berichtgeving vanuit de media over dit conflict niet het geval geweest, dan had het een beperkt conflict geweest, en was het binnen een maand over. Nu duurt het al 18 maanden, en het eind is nog niet in zicht.

 165. De media hoort neutraal te zijn. Door de vele aankondigingen in de media heeft dit bijgedragen aan een grote opkomst. Indien de media niets had vermeld waren mijns inziens een stuk minder mensen en raddraaiers naar Haren gekomen.

  Nu rest er mijns inziens niks anders dan de raddraaiers keihard straffen. Van andermans spullen moet je afblijven, dat moet een keiharde les zijn voor hen.

 166. R. van Heuveln zegt: 12-01-13 om 10:04

  Ik hoorde vrijdagmorgen in het Radio 1 journaal informatie over energie en afsluiting bij gezinnen die niet meer konden betalen. Men spreekt hier over Gas en Licht, maar we hebben toch ook nog waterbedrijven die soms gedurende maanden gezinnen afsluiten van water? Terwijl water een eerste levensbehoefte is blijkt dat waterbedrijven gezinnen met kinderen die vanuit armoede niet kunnen betalen gewoon afsluiten. bezig om hier aandacht voor te vragen. Ikzelf beperk me tot Brabant Water die ca. honderden afsluitingen heeft en streef ernaar om voordat afsluitingen plaatsvinden van gezinnen met kinderen eerst kontakt opgenomen wordt met de betreffende gemeentelijke sociale dienst. Die weg is al moeilijk genoeg.

 167. De Hype van Haren is symptomatisch voor de funeste invloed van Media en Propaganda, en de NOS redactie heeft er niets van geleerd, als we de nieuwste Hype zien in het dorpje Veen. Net als in Haren was de kern van het nieuws niet echt spannend, een feestje of een politierel, maar werd het opgepompt door de NOS redactie tot een kijkcijferexplosie, waardoor burgemeester en Opstelten wel moesten ingrijpen, met als effect dat 100 onschuldige burgers 4 dagen werden opgesloten, en dat allemaal voor de kijkcijferscijfers van de NOS, draai er niet om heen beste NOS..

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Merkel en Poetin weten (met dank aan Trump): we hebben elkaar nodig 18/08/2018
    De ontmoeting tussen kanselier Merkel en de Russische president Poetin, vanavond in de buurt van Berlijn, markeert een opmerkelijk en interessant keerpunt in de relatie tussen Duitsland en Rusland. De twee spreken elkaar in het 18e eeuwse barokke slot Meseberg, het gastenhuis van de Duitse regering op zeventig kilometer van de hoofdstad. Pragmatisme, 'r […]
   • Feyenoord-fans mogen knuffels niet meenemen in De Kuip 18/08/2018
    Feyenoord-fans mogen om gezondheidsredenen bij het duel van hun club met Excelsior geen knuffels naar De Kuip meenemen. De supporters van Excelsior mogen dat wel. De eerste thuiswedstrijd in de competitie van Feyenoord morgen staat in het teken van het Sophia Kinderziekenhuis. Verschillende supportersgroepen riepen op knuffels mee te nemen naar het stadion, […]
   • Kofi Annan 'probeerde altijd mensen bij elkaar te brengen' 18/08/2018
    "Een groot en charismatisch mens", zo typeert premier Rutte oud-secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties. De diplomaat uit Ghana is na een kort ziekbed in de Zwitserse hoofdstad Bern overleden. Rutte is bedroefd door het nieuws. "Als secretaris-generaal van de VN heeft hij zich altijd op bevlogen en weloverwogen wijze ingezet voo […]
   • Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden 18/08/2018
    Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan (80) is overleden. De VN heeft bekendgemaakt dat hij overleed na een kort ziekbed in Bern in Zwitserland. De Ghanese diplomaat bekleedde tien jaar lang, van 1997 tot en met 2006, de hoogste positie bij de Verenigde Naties. Hij gold als een groot diplomaat en bruggenbouwer en een succesvol secretaris-generaal. In 20 […]
   • Nieuwe premier van Pakistan biedt gekleineerde Pashtuns (een beetje) hoop 18/08/2018
    De nieuwe Pakistaanse premier Imran Khan is vanochtend ingezworen. Zijn verkiezing geeft voorzichtig hoop aan de PTM, een protestbeweging van Pashtuns, de etnische minderheid waartoe Khan behoort. Zij eisen dat er een einde komt aan het etnische profileren van Pashtuns in de strijd van het Pakistaanse leger tegen de Taliban en andere militanten in de stammen […]
   • Wegbeheerder van rampbrug in Genua komt met verklaring 18/08/2018
    Het dodental van de ramp met de brug in Genua is opgelopen tot 41, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bergingswerkers vonden vannacht in het puin nog een auto met drie doden. Het zou gaan om een meisje van 9 en haar ouders. Twee mensen worden nog vermist. Onder de doden zouden zes buitenlanders zijn, vier Fransen en twee Albanezen. De Morandi-hangbrug in […]