De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Meeste luisteraars tevreden over muziek in NOS Radio 1 Journaal

Bijna een jaar geleden begonnen we ermee en het leidde tot heel veel discussie: elk uur twee keer muziek tijdens het NOS Radio 1 Journaal.

De discussie werd gevoerd in kranten, op sociale media, op de radio zelf en we kregen bij de NOS honderden reacties binnen. Aanleidingen genoeg om onderzoek te laten doen naar wat onze luisteraars er zelf van vinden.

We hebben daarom in december het bureau No Ties een a-selecte steekproef laten houden onder Nederlanders van 16 jaar en ouder (N=500) die ‘ja’ antwoordden op de vraag of ze wel eens naar het NOS Radio 1 Journaal luisteren.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit dat onderzoek:

• Relatief veel ondervraagden (38%) geven aan dat muziek in het NOS Radio 1 Journaal hen niet zo veel uitmaakt. 44% van de ondervraagden is positief. 17% is tegen muziek in het NOS Radio 1 Journaal

• De gekozen muziek past volgens de meeste luisteraars enigszins bij het programma. Men zegt niet vaak ‘zeer goed’ over de gekozen muziek, dus erg enthousiast lijkt men niet te zijn

• Over de hoeveelheid muziek zijn de meeste luisteraars te spreken. Ruim de helft zegt dat twee platen per uur de juiste hoeveelheid is.

• Of het muziek in de ochtend- of middageditie is, maakt de meeste luisteraars niet uit. Als men geen voorstander van muziek is, wil men het sowieso niet, anders maakt het niet uit.

• De mensen die dagelijks naar het NOS Radio 1 Journaal luisteren, zijn over het algemeen iets kritischer over de muziek. Ruim een derde van deze ‘vaste luisteraars’ van het programma is tegen muziek. Bijna twee derde vindt het wel goed of maakt het niet uit.

Discussie
Wie de uitgebreide discussie van begin dit jaar, toen we met de muziek begonnen, nog eens wil teruglezen, verwijs ik graag naar dit bericht.

Daarin schreven we onder meer:

Muziek gebruiken we in het NOS Radio 1 Journaal om het doorluisteren prettiger te maken. Luisteraars hebben momenten van reflectie en ontspanning nodig, en tempowisselingen, om het nieuws beter tot zich te kunnen nemen.

Een ononderbroken stroom van gesproken woord leidt onvermijdelijk tot momenten, waarop de aandacht verslapt. Iedere luisteraar herkent dat: momenten dat de radio aanstaat en je wel gepraat hoort, maar ontdekt dat je helemaal niet hebt geluisterd naar wat er is gezegd.
Daarom draaien we dus af en toe een plaat. Niet omdat er geen nieuws is, want er is altijd nieuws. Maar omdat we graag willen dat het nieuws beter wordt gehoord.

Welke conclusies trekken we nu uit dit onderzoek?
De belangrijkste is, dat we denken de juiste keus te hebben gemaakt door muziek standaard in het format vast te leggen.

Wel gaan we nog kijken naar welke muziek wordt gedraaid, al wordt dat best lastig. Muziek is heel erg een kwestie van smaak en bovendien willen we als publieke omroep per definitie een zo breed mogelijk publiek bereiken. En jongeren hebben nu eenmaal andere voorkeuren dan ouderen. Op dat punt zullen we dus altijd compromissen moeten sluiten.

Wie ten slotte de uitgebreide onderzoeksresultaten wil lezen, kan dit pdf-bestand downloaden.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


70 reacties op “Meeste luisteraars tevreden over muziek in NOS Radio 1 Journaal”

 1. Menno L. zegt: 10-01-14 om 10:29

  De gemiddelde leeftijd van luisteraar van de R1-journaals is 60+ (bron: @overdiek).
  Als je dan 500 mensen 16+ gaat vragen of ze het erg vinden dat er muziek gedraaid wordt is het niet raar dat ze ‘het niet zo erg vinden’, ze luisteren waarschijnlijk niet.
  Daarnaast is het best erg dat de manier van nieuws brengen zo slaapverwekkend is dat er muziek of reclame voor nodig is om de luisteraars niet in te laten dommelen.

 2. HvD zegt: 10-01-14 om 11:35

  Dit was te verwachten, per saldo slaagt een proef altijd, zelfs al geven de vaste luisteraars (33%) van Ned1 aan tegen muziek te zijn en ook problemen te hebben met de soort muziek, het gaat door. Voor mij is het veelal herrie en gaat het volume direct omlaag. Het argument “de aandachtsspanne”, de bevoogding van de NOS is absurd, ik bepaal zelf wel of ik bij de les blijf of niet.
  Momenteel maakt men het de laatste 5 minuten voor het 8 uur journaal helemaal bont, een kakofonie van geluid waarmee de veranderingen op Ned 1 dagelijks aangekondigd worden, gewoon takkenherrie. Geachte programmamakers, het is inmiddels 10 januari en ik weet het nu wel, Ned 1 is “vernieuwd”, dat had ik al op Nieuwjaarsdag vernomen dus stop met dat waanzinnig kabaal, maak een goed programma voor uw niet gehoorgestoorde luisteraars.

 3. Bas zegt: 10-01-14 om 11:45

  Geloof er geen woord van

 4. HvD zegt: 10-01-14 om 12:01

  Ik heb de berichten van maart 2013 nog eens doorgelezen en daar zie ik een totaal andere trend dan die uit het onderzoek van No Ties komt. Verklaarbaar want daar staan de reacties van de harde kern luisteraars, resultaat geen muziek maar informatie. Muziek kiest men zelf wel.
  No Ties trekt uit zijn Panelbestand 500 leden en stelt die een aantal vragen t.a.v. muziek ja of nee. Ik zou geneigd zijn een groter gewicht toe te kennen aan de kern van vaste luisteraars, maar ja waar blijf je dan met je experiment, terugdraaien, denk het niet, wij zijn de NOS.

 5. Bas van Stapelberg zegt: 10-01-14 om 12:11

  Nou laat ik jullie even uit een droom helpen over het compromissen sluiten. Jongere luisteren (massaal) naar 538 of radio-3 of Q of whatever,
  en dat is van niet aan opleiding gebonden. Dus daar is genoeg voor en hoef je geen rekening mee te houden.

 6. Ricardo zegt: 10-01-14 om 13:13

  De luistercijfers zullen het wel bewijzen. Ik blijf vooral afgehaakt en van mening dat de NOS en de publieke omroepen ook met de nieuwe programmering ouderwets en mij oninspirerend van teveel walletjes eten en zowel jongeren als ouderen willen ‘paaien’.

  Uiteraard weer zonder echte redactionele vernieuwing en met veel teveel dezelfde soms ‘stokoude’ presentatoren. De ‘vaste hap’ bleef gewoon weer zitten en daarmee ook hun wereldbeeld. Resultaat: ‘vlees noch vis radio en tv’. De uitstraling blijft hetzelfde: christelijk linksig humanistisch met een opvallend zelfs activistisch accent op de wereld van de Islam en de ‘goede’ migrant, vluchteling of illegaal. De onderwerpen worden meestal eenzijdig ‘sociaal belicht’ de om commentaar gevraagde politici komen als vanouds meestal van links. In deze tijd een toch opvallende ‘mismatch’ met ‘de straat’.

 7. Bas van Stapelberg zegt: 10-01-14 om 14:21

  Nou Ricardo volgens mij luisteren we toch echt dan naar 2 verschillende zenders. Het is zo rechts en liberaal geworden als het maar zijn kan. Al ingezet eind jaren tachtig, goed luisteren want ik kan juist weinig linkse standpunten ontdekken, zowel bij PO en (uiteraard) CO.

 8. Dennis zegt: 10-01-14 om 14:25

  Compliment voor de technici van Ericsson Radio

 9. vreselijk die muziek steeds.
  voel me dan gedwongen om gauw weer naar BNR te switchen.
  radio 1 denkt dat ze me ook moeten entertainen. hoeft niet hoor. ik zoek dan informatie, kan dat best aan zonder muziek.

 10. Kees zegt: 10-01-14 om 16:14

  Een beetje muziek wat bij het tijdsstip past is niet erg maar helaas gaat het nu wel ten koste van de inhoud.

  Blijft altijd wel gevoelig vrees ik…

 11. Boris zegt: 10-01-14 om 17:04

  Gelukkig is er BNR

 12. Ron zegt: 10-01-14 om 18:14

  Als nieuws- en muziekverslaafde luisteraar, denk ik te weten welke muziek past bij een nieuwszender: Intelligente popmuziek van bekende en onbekende singer-songwriters, ver verwijderd van de middle of the road maar ook weer niet zover offroad dat luisteraars afhaken. Luister hier naar een selectie die ik vanmiddag in de Spotify-platenkast maakte: http://open.spotify.com/user/n.....kfVWa1WEEA

 13. He Ricardo , je schrijft dat je ‘blijft afgehaakt’ en toch weet je precies wat er op de radio is. Volgens mij heb je het over een andere zender of je bent blijven hangen op een retoriek niveau van jaren geleden en wat door gedegen onderzoek ook nog eens onwaar bleek.
  Geenstijl een beter optie voor je ?

  Van mij mag/moet de muziek tijdens nieuws per direct weg. Maar ja, (god) Gelauff heeft (en had waarschijnlijk) toch al besloten. Jammer.
  Nieuws gaat toch over nieuws en niet over muziek. Tijdens het draaien van een plaat praat je toch ook niet over nieuws.

 14. PaulQ zegt: 10-01-14 om 19:46

  Fijn zo’n onderzoek, maar ook ik geloof er niets van. Niet alleen is de muziek irritant, de keuze wordt vrees ik door een nieuw hater gedaan. Maar gelukkig hoef ik er wat betreft de middaguitzending er niet meer aan te storen. Voordat ik thuis ben van werk is de EO al begonnen met nietszeggend gereutel. Gelukkig dat ze bij de commercielen wel naar de luisteraar luisteren. Dag NOS, dag Lara en Bert (voortreffelijke) presentatoren, maar mijn wisseling naar BNR is definitief.

 15. D.M. Goedhart zegt: 10-01-14 om 21:42

  Wat geeft 2014 op radio 1?: Arrogante interviewers en radiomakers! Vaak niemand laten uitpraten. Idiote muziekkeuzes en niet ter zake dienende en overdreven overgangen tussen overbodige muziek en nieuwsfeiten. HET MOET ANDERS!!!!!

 16. 365Y zegt: 11-01-14 om 11:11

  Ik kan het ochtend nieuws als inlichtingen programma heel goed missen , danwel vooral minder of eruit houden van de one man – ver van mijn bed shows, een extractie van het schemer geweten van een groep totalitaire regelneven (politiek), ontzettend irritant die ouwe statussen behoefte hier ! Daarom voor mij liever nog meer muziek en culturele thema,s , dat laatste daar steek je soms ook nog eens een vrolijke gedachte van op.

 17. michel verbeek zegt: 11-01-14 om 12:44

  Al om 1 minuut over zes ‘s ochtends bulkt het uit de radio: “En muziek hebben we ook! Wat dacht u daarvan!”. Reflectie waarop? Ontspanning waarvan?
  Ik ben het met een aantal reacties eens: de baasjes van de NOS weten wat goed voor ons is, een handig in elkaar gezet onderzoek bewijst dat. Wie het er niet mee eens is heeft pech, want we kunnen niet iedereen het naar de zin maken.
  Maar de hele discussie is al niet meer relevant. Radio 1, inclusief de NOS, is sinds 1 januari naar een baggerniveau gedaald. De godganse dag gaat het geleuter over televisie; over de programmering, over de kijkcijfers, over John de Mol, Reinout Oerlemans, Ramses Shaffy, etc. etc.
  Wie echt nieuws wil horen, bedoeld voor serieuze luisteraars, heeft allang BNR gevonden.

 18. Kox zegt: 11-01-14 om 12:55

  71 % van de luisteraars van het Radio 1 Journaal geeft aan korter dan 30 minuten te luisteren. Dikke kans dat daar 4 minuten irritante STER en een muziekje van 3:30 in valt. Er blijft dan wel heel weinig tijd over om bijgepraat te worden…….

 19. Het is voor mij heel simpel: als ik muziek wil horen ga ik naar een muziekzender. Zodra er een plaat wordt gedraaid op radio 1 ga ik naar BNR.

 20. Nico zegt: 11-01-14 om 16:53

  Ben afgehaakt als trouwe luisteraar. Sinds kort luister ik maar naar BNR. Wel een goede ontwikkeling is dat het gekakel van Lara Rens niet meer deel uit maakt van het ochtendjournaal. Een verademing. ‘s avonds helaas nog wel, dus weer naar BNR.

  Lara zou het goed doen bij het jeugdjournaal. Laat ze dan ook Marc-Robin Visscher meenemen. Die vindt zichzelf zo verschrikkelijk grappig. Wie weet dat kleine kinderen ervan kunnen genieten, maar ik heb mijn twijfels…

 21. Bas van Stapelberg zegt: 11-01-14 om 16:56

  Moet hard lachen om die mensen die naar BNR luisteren. Als er een propagandazender bestaat voor de VVD dan is het BNR wel dat vind bagger.

 22. Ricardo zegt: 11-01-14 om 18:34

  @Bas van Stapelberg, we zouden vast lang kunnen praten over wat je wel of niet via Radio1 aan ‘propaganda’ of liever wereldbeeld hoort. De vele ‘omroephokjes’ tot 2014 klonken inmiddels ouderwets. Maar mijn punt is dat men bij de NOS radio ook qua presentatoren moet vernieuwen wil je echt ook een nieuw geluid krijgen. Ik luisterde echt niet veel meer en heb dus minder recht van ‘spreken en zeuren’ maar de grootste vernieuwing lijkt me voorlopig het ‘oprekken’ van oude omroep hokjes’ van een of anderhalf uur naar grotere blokjes van drie uur. Die kritiek wilde ik toch nog graag even melden.

  @Harrie, je hebt deels gelijk maar zie toch ook mijn antwoord hierboven aan Bas. Ik volgde voor mijn oude doen Radio1 vanaf de jaarwisseling erg weinig. En wat ik zo af en toe hoorde viel niet erg mee. Is vernieuwinghet plaatsten van Willemijn Veenhoven naast Felix Meurders? GeenStijl heb ik altijd als een soort pest vermeden, allang leerde ik ook dat een leuke discussie met nuances op de meeste sites en blogs eigenlijk heel ‘ouderwets’ onmogelijk is want doorgaans door de vaste publieke of journalistieke hap ‘grof afgemaakt en verketterd’ wordt. Dat valt tenslotte gelukkig op deze oude ‘slaperig duffe’ site nog steeds prima mee. Voor mij verloren de radio en tv ook aan waarde omdat ik het (te) vele nieuws en andere ‘ruis’ niet meer wil en kan volgen. Leven is keuzes maken.

 23. Joost zegt: 11-01-14 om 18:50

  Ik wil Het Gebouw van de VPRO trerug!

  Dat was nieuws radio op zijn best.
  De verloedering is begonnen met Veronica niewsradio. Een hersenloze, goedkope diarree van persberichtjes afgewisseld met nietszeggende woordvoerders. Een onderwerp mocht niet langer dan twee minuten duren. Inmiddels is dit de standaard voor alle Radio 1 nieuwsitems geworden.

  Het is treurig dat we, om het getetter en gekwetter van radio 1 te ontvluchten, masaal uitwijken naar BNR, de neoliberale propagandazender.

  Deze muziekdiscussie is exemlarisch voor het gebrek aan lef en creativiteit van de Hoofdredactie. Het gaat niet om de vorm, het gaat om de inhoud, en deze wordt er met een muziekje tussendoor niet beter op.

 24. R.Schutten-Brouwer zegt: 11-01-14 om 21:01

  Net als Nico ben ik blij dat Laura Rens `s morgens is verdwenen. Ze kaakte van elk item een soort hype. `Middags laat ik haar kakelen en luister niet meer. Marc Robin Visscher is te kinderachtig voor het jeugdjournaal. De muziek vind ik niets en totaal overbodig!

 25. Johan Meijer zegt: 11-01-14 om 23:48

  Radio 1 journaal is voor informatievoorziening en niet om naar muziek te luisteren, daar zijn al zoveel andere zenders voor. Omdat niet elk onderwerp je evenveel interesseert zitten daar al automatisch momenten van ‘ontspanning’ tussen tijdens de onderwerpen die je minder interesseren. Daar is muziek niet voor nodig.
  Ik luister vaak Radio 1 in de auto en wanneer de muziek van Radio 1 start, zet ik altijd mijn eigen muziek aan en vergeet vervolgens weer terug te schakelen naar de radio. En dat is weer -1 luisteraar…

 26. Ricardo zegt: 12-01-14 om 01:37

  @Bas van Stapelberg. BNR heeft geen betere maar herkenbaar andere accenten. Voor (de perceptie van) het ‘hijgerige nieuws’ maakt het m.i. niet uit. Interessante vraag blijft wel of nieuws werkelijk zo belangrijk is..Publieke omroepen brengen het in 2014 in blokjes van twee en niet zoals ik verkeerd beweerde drie uur.Of dit vernieuwing is laat ik graag over aan het oordeel van diverses luisteraars, critici en cijfers. Voor mij is 2014 vooral ‘nieuws uit’..

 27. Frans zegt: 12-01-14 om 07:19

  Ik ben erg tevreden over de muziek tijdens het Radio 1 Journaal, voor mij absoluut geen wegzapmoment. Zo’n zapmoment heb ik alleen bij die irritante STER-blokken. Maar daar blijkt geen ontkomen aan, want reclame is echt overal. Het komt erop neer dat ik de radio uitzet, en pas weer aan wanneer ik vermoed dat de reclame voorbij is; mijn interne klok is daar inmiddels aardig op ingesteld.
  Maar muziek vind ik leuk, en de muziekkeuze van de Radio 1 Journaal redactie bevalt mij goed. Ik ben een tevreden.luisteraar (55+).

 28. Ronald zegt: 12-01-14 om 20:08

  Ha, ha, ik was al afgehaakt als vaste luisteraar van radio1; uitkomst verbaast mij niets.

 29. Ricardo zegt: 12-01-14 om 22:28

  @HvD, ik vergat nog te reageren op uw goede reacties. Je vraagt je inderdaad af hoe en op welke gronden programmatische beslissingen genomen worden. Daarover worden luisteraars nog altijd weinig betrokken, zeker als reacties niet uitkomen. Zelf maakte ik ook op deze site pas nog mee dat beleefde maar scherpe of voor mijn part eenzijdige kritiek op de journalistiek zelf niet of veel later geplaatst wordt. Journalisten doen m.i. dus meestal niet onder voor politici qua selectiviteit, ijdelheid, hooghartigheid, liever zwijgen over serieuze kritiek en het ‘pluggen’ van vooral de eigen voorkeuren. Ook dit ging mij steeds meer vervelen. De onderlinge concurrentie van de media lijkt vaker belangrijker dan wat langer stilstaan bij onderwerpen met wat minder gasten. En ook op de radio moet het almaar gezelliger worden, er zal en moet dus vaak gelachen worden.

  @Joost, dat waren ook qua muziek en eigengereidheid mooie radiojaren. De vervlakking was er volgens mij ook toen volop, radio blijft een massamedium, maar begon m.i. pas goed hoorbaar een jaar of 5 na de komst van zendermanagers met ook weer hun eigen omroeppolitiek. De Hilversumse ‘slangenkuil’ werd begin jaren negentig groter. Inmiddels zien ook uitgerangeerde politici nog maar weinig in een voorzitterschap van een omroepvereniging. Ook die status veranderde radicaal en gaf misschien wat minder stilstand en patstellingen maar ook een steeds vreemder omroepbeleid.

  Die ‘anarchistische’ tijden van de jaren tachtig en negentig komen niet terug en hadden zeker ook inhoudelijke nadelen, maar er was .m.i. toch wel meer hartstochtelijk gemaakte radio voor zeer diverse groepen. Of ik voelde me meer betrokken. Er was ook nog geen internet van betekenis. Eigenlijk de enige echte mediarevolutie met nu verreweg de meeste positieve en negatieve invloeden.

 30. Op heel drukke dagen is voor mij het R.1-journaal, thuis en in de auto, de enige bron van informatie.
  Ook ik vind het helemaal niet erg dat Lara Rense er ‘s ochtends niet meer is. Ze is goed, maar te fel.
  En omdat ik ieder item toch wel aanhoor, is een muziekje geen probleem, eigenlijk wel aangenaam. De keuze is toch niet zodanig dat je onmiddellijk weg moet zappen ..
  Mijn (aangename) bron van info blijft het, en dat terwijl ik zo nu en dan een uitstapje naar 538 maak.

 31. Maiser zegt: 13-01-14 om 16:17

  Gelukkig verschaft ook radio 4 nieuws en mediaoverzichten, net als BNR. Zodra de muziek aangaat op radio 1, ben ik weg.
  Helaas is ook de muziek van Met het oog op Morgen in de loop van de jaren veranderd van een (voor het programma) herkenbare soort naar main stream, 13-in-een-dozijn-muziek. Zo maakt het tijdstip van luisteren niet meer uit en hoor je alleen nog in het holst van de nacht en bij Kunststof minder, geen of andere muziek.
  Dat Lara Rense weg is in de ochtend vind ik geen gemis; dat ze ‘s avonds Tim Overdiek is gaan vervangen, is m.i. echt heel jammer. Over muziek gesproken: het is de toon die de muziek maakt.

 32. Marije zegt: 13-01-14 om 18:56

  Ik ben een van die mensen die zich vreselijk stoort aan de muziek op Radio 1. Vaak is het ook nog eens zo dat de muziek niet wordt aangekondigd. En omdat de muziek veel harder gaat dan het praten, schrik ik me telkens weer een ongeluk.

  Als jullie, wat ik niet hoop, doorgaan op de ingeslagen weg, zouden jullie dan tenminste het fatsoen willen hebben de plaat aan te kondigen, zodat ik tijdig het volume zachter kan zetten? Dat zou ik buitengewoon op prijs stellen.

 33. Chris zegt: 13-01-14 om 19:18

  Heb grote problemen met de gekozen muziek op Radio 1, Ik luister voor de informatie en niet voor de muziek. Krijg sterk de indruk dat men hoopt meer jongeren aan te trekken met de nieuwe muziekkeuze, maar die stemmen toch af op andere zenders.
  Het ergste vind ik nog het vervallen van vaste programma’s op R1 vanwege sportwedstrijden, alsof sportwedstrijden bij het belangrijke nieuws horen. Op zondagmiddag gaat R1 vanaf 2 uur altijd uit!

 34. Jeroen zegt: 14-01-14 om 23:16

  Graag wil ik nog een opmerking maken over de titel van dit Weblog: ” Meeste luisteraars tevreden over muziek in NOS Radio 1 Journaal” Het lijkt een beetje op “Wij van WC Eend..” Maar dit blijkt ook een beetje uit de spelregels die u stelt ten aanzien van de reacties. U geeft aan dat reacties worden gemodereerd. Houdt dit in dat u de reacties inhoudelijk wijzigt, of worden alleen reacties geplaatst die u voldoen aan uw stelling ? Ik ben vanaf nu ook luisteraar van BNR geworden, heel erg jammer, maar als ik muziek wil horen had ik ook terecht gekund op radio 2 ,3 ,4 of 5. Echt een onbegrijpelijke keuze en ik hoop dat deze reactie niet wordt ‘weggemodereerd’, maar dat er ook inhoudelijk op wordt gereageerd.

 35. Peter zegt: 15-01-14 om 00:38

  Ik luister(de) ‘s ochtends en ‘s avonds altijd in de auto naar het NOS radio 1 Journaal. Sinds er muziek gedraaid wordt, switch ik twee keer per uur naar BNR… of één keer, als ik bij BNR ben blijven hangen… Heel irritant!

 36. Marcel Gelauff zegt: 15-01-14 om 09:12

  @Jeroen

  Alleen reacties die off topic zijn of niet voldoen aan elementaire fatsoensnormen worden geweigerd. Inhoudelijk wijzigen doen we zeker niet.

 37. Ik begrijp niet waarom jullie niet gewoon toegeven dat het een ordinaire bezuiniging is. Al die smoesjes en gezwaai met cijfertjes is hoofdstuk 1 uit het boekje: How to lie with statistics. Praat eens met Diederik Stapel.

  Ik probeerde het in het nieuwe jaar weer een keer. En ik ben weer weg.

  En geef toch eens antwoord: waarom luisteren jullie niet? Die vraag wordt nooit beantwoord, want jullie luisteren niet.

 38. Frank zegt: 15-01-14 om 13:26

  Ben het helemaal met Peter eens: “Wij van WC eend…”. Muziek luisteren doe ik op een muziekzender. Nieuw luisteren hoopte ik te kunnen op radio 1. En ik vraag me af hoe je je als Radio 1 bevestigd in een keuze kan zien door dit onderzoek. In de percentages komt je in de voor- en tegenstanders niet boven de 50% uit. Terwijl de onverschilligen 38% vertegenwoordigen. M.i.: per morgen geen muziek meer op Radio 1.

 39. 365Y zegt: 15-01-14 om 16:24

  Muziek is helemaal niet verkeerd, sterker, mensen krijgen zo wat tijd om het nieuws af te wegen tegenover hun leefsituatie . Verder zou het niet verkeerd zijn om de burgers.. enkele .. vragen over nieuwe (nuttige of geen nuttige wijzigingen) mbt andermans ideeen, en algemeen over het leven zelf te laten beantwoorden (feedback) daar hoor je nu helemaal niets over, alsof nieuws gewoon maar geslikt hoort te worden , vele flauwe kul berichten waar we zelf niets mee te maken hebben zoals ontslagen , werkloosheid, economische cijfers , allemaal voor de bezieling van de elite maar niks voor de gewone man en vrouw. Wie dus heden het nieuws volgt is met grote zekerheid goed voor een smalle groepering die hun ding op allerlei manier wel weet te verkopen zowel in hun goede als in hun slechte tijden.

 40. Erik uit de Bosch zegt: 15-01-14 om 16:45

  Ik kan me bij nieuwsarme dagen voorstellen dat er zo af en toe een plaatje wordt gedraaid, ook tijdens de daluren en de sportuitzendingen vind ik het prima. Maar twee platen per uur vind ik te veel in de piekuren (het toverwoord voor Radio 1 toen men in 1995 het ‘Radio 1 Journaal’ invoerde). Ik hou heel veel van muziek, en ook mijn smaak is zeer breed, maar in het Radio 1 Journaal gaat het om het nieuws en de achtergronden. In de ochtend- en avondspits wil ik op de hoogte gehouden worden over wat er speelt in ons land, maar ook in de rest van de wereld. Dan zit ik niet te wachten op muziek wat vaak nog slecht is uitgekozen; mijns inziens zit er totaal geen lijn in de muziekkeuze.

  Waar ik me ook enorm aan erger is dat het Radio 1 Journaal sinds 1 januari jl. om 18.00 uur eindigt. Vaak vertrek ik pas na 18.00 uur van het werk en ben ik pas rond 19.00 uur thuis; een tijd dat alleen de Vlaamse VRT een nieuwsuitzending biedt. De EO biedt na 18.00 uur vaak diepgaande gesprekken waar ik in de auto echt geen behoefte aan heb. Met regelmaat wordt daarbij ook een religieuze draai aan het desbetreffende onderwerp gegeven; iets waarvoor de piekuren in mijn opinie niet geschikt voor zijn. Op 1 september 1995 moest alles anders want ‘gekleurd nieuws’ mocht niet meer op de piekuren via Radio 1 te horen zijn. De EO moest haar ‘Tijdsein’ inleveren; de VARA kon haar editie niet meer kwijt en de ‘Echo’ van de KRO verdween ook. De NCRV treurde omdat noch hier noch nu te horen en net nog daar te vinden was. Nu is alles wel horizontaal, maar zijn we eigenlijk weer terug bij af. Gekleurd nieuws terwijl we juist op de drukste momenten van de dag toch wel een (vrij) neutraal nieuwsprogramma mogen verwachten op de Nederlandse radio? De Publieke Omroep is van ons allemaal, althans…. dat ventileerde men zelf op radio en televisie.

  Nu begrijp ik dat dit geen keuze van de NOS is geweest doch van de NPO. Ik zie zelf dan ook maar één oplossing (en dat denk ik al vele jaren): het afschaffen van de omroepverenigingen. Het is een ouderwets (en typisch Nederlands) systeem wat niet meer van deze tijd is. Met andere woorden: een BBC-model (of VRT-model) waarbij de NOS dan alle landelijke radio- en tv-netten vult. Voor de kijker en luisteraar hoeft er niet veel te veranderen. Veel programmatitels kunnen ‘gewoon’ worden uitgezonden omdat men veel medewerkers van de omroepverenigingen in de NOS kan onderbrengen. Niemand die het merkt en het scheelt heel veel in (o.a.) overheadkosten. Daarmee kan je gelijk de opgelegde bezuinigingen goed besteden en gaat de kwaliteit er niet op achteruit (misschien zelfs wel op vooruit). Verder zijn de lijnen korter en is ‘Hilversum’ slagvaardiger.

 41. Johannes zegt: 15-01-14 om 21:33

  Waarom zou je je als nieuwszender moeten gaan profileren naar ‘wat de luisteraars willen’. Breng nieuws met achtergrond en diepgang! Zo een zender is het nu helaas niet (meer). Blijkbaar haken dan mensen af, beweert u? Er moet muzak geraaid worden om ze erbij te houden. (Gelooft u het zelf?)
  Nu dan, ik, en velen met mij, haken af vanwege prutmuziek en het halve weekend sport gelardeerd met dezelfde muzak Maak dan van radio 2 (betere doelgroep) een muzak annex sportgebeuren.
  Eigenlijk zou radio 1 een zender moeten zijn met ‘alles behalve’ muziek en oppervlakkigheden. Beetje het volk opvoeden mag toch wel, of durft u dat niet?

 42. Ricardo zegt: 16-01-14 om 17:34

  @Erik, een gedeeltelijk afschaffen van de oude omroepverenigingen is al gaande, evenals bezuinigingen op al te kritiekloos verstrekt geld aan het inderdaad versleten oude omroep en omroepbladen bestel. De NPO lijkt desondanks geen kweekvijver voor nieuw talent omdat de deels zelfs gemensioneerde ‘oude hap’ met dure vaste contracten blijft zitten. Dit gaat ten koste van echte vernieuwing qua inhoud en toon. Maar ook typerend voor de NPO van de afgelopen decennia.

 43. Ricardo zegt: 16-01-14 om 17:35

  PS, ik bedoelde dus ‘gepensioneerde oude hap’..

 44. Hans zegt: 16-01-14 om 21:44

  Waarom weet ik niet, maar er schijnt een onbedwingbare behoefte te zijn bij het radio 1 journaal om muziek te draaien. De enige reden die ik me er bij kan bedenken is dat het goedkoper is.
  Gewoon een bezuiniging. Draai 4 muziekjes in een uitzending en spaar een verslaggever uit……
  Meneer Gelauff, mevrouw van Cann, eerlijk zijn!

  Mijn voorkeur is geen muziek. (Ik vind dat net zo irritant als de reclame)

  Met vriendelijk groet,
  Hans de Vries

 45. Marcel Gelauff zegt: 17-01-14 om 09:44

  @ Hans

  Het komt niet uit bezuinigingen voort.
  Het is echt een programmatisch keuze.
  In het NOS Radio 1 Journaal draaien we een plaat per half uur.

 46. Hans Jansen zegt: 18-01-14 om 13:23

  Beste Marcel,

  Ik ben 58 en een fervent en fanatiek muziekliefhebber. Nog steeds ben ik regelmatig op zoek naar nieuwe pop- en jazzmuziek. Er gaan weinig uren voorbij, waarin ik niet naar muziek luister. Behalve als ik het radio 1 journaal aan heb staan. Ik ben namelijk ook erg geïnteresseerd in maatschappelijk en politiek nieuws. De manier waarop dit in het radio 1 journaal gebeurt is professioneel en onderhoudend. En wordt nu onderbroken door muziek. Dat maakt voor mij het doorluisteren niet prettiger. Ik heb voldoende momenten van reflectie en ontspanning in mijn leven en tempowisselingen creëer ik zelf wel, door bijvoorbeeld harder te gaan rijden. Kortom, twee dingen die ik erg prettig vind, muziek en nieuwsvoorziening, hoeven van mij niet gecombineerd te worden. Ik hou ook van lekker eten, maar hoef in een restaurant niet geconfronteerd te worden met nietszeggende muziek.
  Dat de aandacht zou verslappen bij een onafgebroken stroom informatie, is eigenlijk een belediging van de intelligentie van je luisteraars. Wie onvoldoende aandachtsspanne heeft om de onderwerpen in het radio 1 journaal te volgen, zal ook niet geholpen worden door een risicoloos muziekje tussendoor. Misschien bieden radio 2 of WNL in die gevallen uitkomst.
  Als gerichte en bewuste luisteraar naar radio 1 vraag ik je deze ongevraagde en wat mij betreft mislukte combinatie ongedaan te maken, zodat ik (en met mij ongetwijfeld vele anderen) zelf kan bepalen waar mijn aandacht naar uit gaat.

 47. Martijn zegt: 21-01-14 om 22:23

  Het bijgevoegde onderzoek maar eens bekeken, maar het is wel een wat mager onderzoek. Ik krijg het idee dat er toch een beetje gezocht is naar onderbouwing van de nieuwe programmering. Er is bijvoorbeeld niet uitgesplitst naar de verschillende uren / dagdelen;

  - In de ochtend luister ik naar het journaal voor het nieuws, niet voor de oubollige plaatjes.
  - Vanaf een uur of negen mag je van mij wel 10 platen per uur draaien. Maakt mij niet uit.
  - Misschien moet je dan zo tegen de avondspits dan weer ff wat dimmen met die muzak en weer echt nieuwsradio gaan maken.

  Volgens mij heb je dan het grootste deel van je publiek tevreden. Zowel je would-be luisteraars als je vaste luisteraars.

  De enquete krijgt in ieder geval nog geen gelijk in stijgende luistercijfers. Die zijn voor de hele zender het afgelopen jaar lager dan in 2012. Zowel procentueel als ook voor bijna iedere maand in absolute aantallen.

  Nou ja, ik luister nog wel, maar bij een plaat gaat de wekkerradio meestal gewoon weer uit. Langer dan een minuut of 20 haal ik meestal niet meer.

 48. De nieuwe programmering vind ik waardeloos.
  Om te beginnen veel te veel muziek.Ten tweede is het niet mijn soort muziek en ik denk dat ik deze mening niet alleen heb.
  Verder denk ik dat jullie bij radio 1 niet luisteren naar de kritiek die er is, en gaan jullie gewoon op de zelfde manier verder. Zeggen gewoon het valt wel mee.Radio 1 luisterde ik de hele dag ( overdag )en met het oog op morgen.Maar nu ben afgehaakt en luister nu naar BNR. De beoordeling wat ik nu heb over radio 1 is gewoon slecht.

 49. Wim zegt: 29-01-14 om 22:47

  Ik heb nog nooit de moeite genomen om te reageren op een programma op radio of tv, maar wil dat nu toch doen omdat het zo vervelend is dat op Radio 1 zoveel muziek wordt uitgezonden. Radio 1 is geen nieuwszender meer maar is een soort familiezender geworden. Ik neem aan dat u -mede gelet op de muziekkeuze: drukke en harde muziek- probeert om een jonger publiek aan te trekken, maar dit niet zal lukken terwijl Radio 1 de trouwe luisteraars van zich vervreemdt. Ook ik schakel tegenwoordig steeds vaker over naar BNR Nieuwsradio. Uit onderzoek zou blijken dat de luisteraars tevreden zijn over de toename van de muziek, maar dat zegt niet veel. De uitkomsten van dit soort onderzoeken zijn niet erg betrouwbaar en veelal toegeschreven naar de wensen van de opdrachtgever. Ik hoop oprecht dat Radio 1 weer een echte nieuwszender wordt.

 50. Douwe zegt: 03-02-14 om 22:49

  Beste Marcel Gelauff,
  Stel de zendercoördinator van 3 FM is even maf als jullie grote leider Laurens Borst. Hij komt met het briljante idee om af en toe een klassiek muziekje te draaien op 3FM . Want zoals we inmiddels weten… dan worden de hitjes veel beter gehoord door de jonge luisteraars.

  Na een periode van klassieke muziekjes op 3FM doet No Ties ook een onderzoek naar de mening van de luisteraars van 3FM. Onder de 500 aselect geselecteerde personen zijn er flink wat oudere luisteraars die soms ook wel eens een kwartiertje luisteren naar 3FM. En ziedaar, een groot aantal deelnemers laat aan de onderzoekers van No Ties weten dat ze af en toe een klassiek muziekje op 3 FM niet erg of zelfs wel leuk vinden!!.
  De conclusie van de zendercoördinator 3FM is vervolgens: “Meeste luisteraars van 3FM tevreden over klassieke muziek op 3FM. We denken de juiste keuze te hebben gedaan door klassieke muziek standaard vast te leggen in het format van 3FM “

  Ik wil maar zeggen: waaróm toch voeren jullie die oorlog tegen de natuurlijke liefhebbers van nieuwsradio die met veel plezier luisterden naar Radio 1? Die vaste kern van luisteraars kiest nu eenmaal voor nieuwsradio juist omdát ze gemiddeld ouder zijn, juist omdát ze goed zijn opgeleid, en juist omdát voor hen geldt: radio luisteren is voor mij pas ontspanning als mijn grijze hersencellen flink aan het werk worden gezet.
  Waarom in godsnaam wil je als de hoofdredacteur van de grootste journalistieke organisatie van Nederland luisteraars naar Radio 1 trekken die er niets te zoeken hebben? Hun belangrijkste kritiek bij No Ties blijkt nota bene te zijn dat er bij Radio 1 te veel gepraat wordt. … (!) Bovendien hebben ze al een ongelooflijk ruime keuze zoals Radio 2 en nog honderden andere muziekzenders met oppervlakkig geneuzel erbij. De nieuwsliefhebber kan alléén terecht bij Radio 1.

  Vanaf 1 januari lijken er twee versies van Radio 2 te zijn (ëén met wat meer en één met wat minder muziek). Is dat geen overtreding van het concessiebeleidsplan van de publieke omroep waarin aan de politiek is beloofd dat Radio 1 bedoeld is voor (ik citeer het beleidsplan 2010-2016 blz 55) “Mensen met brede nieuwsbehoefte en interesse in opinie”?

  Muziek is heel erg een kwestie van smaak schrijf je zelf. Inderdaad, dat klopt helemaal. Bij elke muzakje dat jullie draaien jaag je dat moment 80% van de nieuwsliefhebbers weg omdat ze zich kapot ergeren aan het plaatje dat op dat moment wordt gedraaid. Want zelfs de mensen die zeggen dat ze muziek wel aardig vinden bedoelen dan in feite dat ze hún eigen muziek aardig vinden. En hún eigen muziek is bijna altijd anders dan het muziekje wat gekozen is.

  We smeken jou, laat zien dat ergens diep in jou nog een echte journalist zit en houd alsjeblieft zo gauw mogelijk op met die rotmuziek en die ondraaglijke lichtheid. Gun de nieuwsliefhebber weer een Radio 1 Journaal waarbij de grijze hersencellen in actie mogen komen!

 51. Mariane Sepers zegt: 06-02-14 om 17:41

  Marcel Gelauff zegt: 15-01-14 om 09:12
  @Jeroen
  “Alleen reacties die off topic zijn of niet voldoen aan elementaire fatsoensnormen worden geweigerd. Inhoudelijk wijzigen doen we zeker niet.” Wie o wie gelauft u?

 52. Harrie Diqulers zegt: 12-02-14 om 07:40

  “Ruim de helft zegt dat twee platen per uur de juiste hoeveelheid is.”
  dus wat doet de NOS ?
  hier is de playlist van 0600-0700 uur op 12/2/2014
  06:45: Stromae – Formidable
  06:23: URE, MIDGE – If I was
  06:10: Amy Macdonald – This Is The Life

 53. Roel Bezembinder zegt: 22-02-14 om 08:52

  Er is een uitstekend sport- en muziekaanbod op commerciele zenders. Kan Marcel nog één keer uitleggen waarom de publieke zender volgepropt moet worden met sport en middle of the road muziek? Vanwege de luistercijfers? Maar daarom hebben we toch juist met belastinggeld een zender voor nieuws?

 54. J. van de Veen Oudehaske zegt: 24-02-14 om 15:37

  De majority van de luisteraars van radio 1 is het met de muziek keuze eens…???
  Wij, trouwe luisteraars omdat we graag wat algemene informatie te horen willen krijgen (overigens dit vinden wij prima van jullie zender!) maar die muziek: VRESELIJK. Is er nou niet wat anders te vinden? Luister eens naar NDR 1, ook een info zender.
  Ik weet wel, we zijn over de 60, maar toch!
  note: op verjaardagen etc. horen we vaak deze klacht, OOK van jongeren

 55. Douwe zegt: 26-02-14 om 21:53

  Beste Marcel Gelauff,

  Net als bij het eerdere weblog Muziek van het Radio 1 Journaal is ook hier de hoofdredactie niet bereid om hier serieus op kritiek vanuit de luisteraars te reageren. Zelfs nu de luistercijfers van Radio 1 in december-januari het laagste niveau (6.5%) hebben bereikt en de gemiddelde luistertijd afneemt blijf jullie maar hautain zwijgen hier…

  Hadden jullie als hoofdredactie vorig jaar niet beloofd aan de eigen NOS-Ombudsman om het effect van de muziek op de luisteraars serieus te onderzoeken? Lees het nog maar eens na:

  http://over.nos.nl/organisatie.....o+1-Jennie

  “Is de hoofdredactie dan wel bereid tot bijstelling als het doel niet wordt behaald? Onderzoek moet binnenkort uitwijzen of luisteraars inderdaad langer blijven plakken of juist zijn weggelopen. Misschien is het beeld gemengd, en stellen ze muziek in de middag op prijs, maar in de ochtend minder.
  DAAR ZAL DE HOOFDREDACTIE SERIEUS NAAR KIJKEN

  Recent heeft de Commissie van Deskundigen/Ombudsman NOS aan dit weblog over de muziek in het R

  OP BASIS VAN DE UITKOMSTEN VAN DIT ONDERZOEK KAN ONVOLDOENDE WORDEN VASTGESTELD OF DE DOELSTELLINGEN VAN DE FORMATWIJZIGING (ZOALS LUISTERAARS LANGER VASTHOUDEN) ZIJN GEREALISEERD. Ouke Arts en Yvonne Zonderop

 56. Douwe zegt: 26-02-14 om 22:15

  Volledige zin boven laatste alinea had moeten zijn:
  Recent heeft de Commissie van Deskundigen/Ombudsman NOS aan dit weblog over de muziek in het R1J haar eigen oordeel toegevoegd over het onderzoek van het bureau NoTies.

  Mijn vraag aan Marcel Gelauff:
  Ben je bereid om hier de ontwikkeling van de luistercijfers en de gemiddelde luisterduur (specifiek voor het Radio 1 Journaal) bekend te maken sinds de invoering van de muzak in het format vanaf maart 2013?

 57. Ramon zegt: 01-03-14 om 08:07

  Ook ik stoor mij aan de muziek op radio1, vooral ook omdat het “middle of the road” is en geen hoogwaardige popmuziek. Als radio1 dan toch persé muziek wil draaien stel ik voor om zo nu en dan muziek te laten horen uit de landen van het betreffende onderwerp. Oftewel, meer wereldmuziek, gebeurde vroeger wel ‘s meer op de zender. Ik betrap mijzelf erop dat ik nu meer BNR luister.

 58. Reacties waarin het woordje “plaat” steeds voorkomt wanneer het over muziek gaat zijn vast van luisteraars die zelf nog platen draaien. Er wordt in Hilversum al 25 jaar geen plaat meer gedraaid. Zelfs de presentatoren hebben het nog steeds over een “plaat” als er muziek wordt bedoeld. Over vernieuwing gesproken. Een nieuwszender moet zowiezo geen muziek gebruiken om items aan elkaar te breien. Praatradio moet zijn wat het is. Praten over actualiteiten, afnemen van interviews etc… Gesproken essays zouden ook een goed en nieuw item kunnen zijn. Zo ook beschouwingen. Trouwens elke ochtend een medisch onderwerp is zeer onaantrekkelijk. Er is nog heel veel toe te voegen aan het zgn. “nieuwe” concept/format van Radio1 maar ik ben bang dat met de huidige presentatoren daar niet veel van terecht zal komen. Het moet immers middelmaat blijven lijkt het wel. Villa VPRO begreep het helemaal en BNR nog steeds!

 59. Paul zegt: 02-04-14 om 17:47

  Frans zei: “Het komt erop neer dat ik de radio uitzet, en pas weer aan wanneer ik vermoed dat de reclame voorbij is; mijn interne klok is daar inmiddels aardig op ingesteld.”

  Dit heb ik precies hetzelfde. Maar niet alleen door door de reclame; de irritante en agressie opwekkende reclame tune is echt vreselijk. Zeker als je bv op zondagochtend Vroege Vogels ligt te luisteren en het geluid van vogels ineens wordt overgenomen door een explosie van geluid dat als een bom in je hoofd slaat: De Reclame tune.

  Vandaag hoorde ik tot mijn verbazing een nieuwe tune. Wanneer dit zo blijft ben ik een stukje meer tevreden.

 60. “een a-selecte steekproef laten houden onder Nederlanders van 16 jaar en ouder”
  in 2010 schreef Lara Rense dat er wekelijks 1,6 miljoen Nederlanders van 10 jaar en ouder naar het programma luisteren

  @Marcel Gelauff :
  waarom vroeg je niet aan je luisteraars van 10-15 jaar wat ze graag willen horen ?

  ;- )

 61. Lara schreef ook :
  We draaien goed. De stijgende lijn houdt aan, steeds meer luisteraars vinden ons en blijven hangen. Een prachtig resultaat, waar we apetrots op zijn.

  als je zo goed draait, waarom verander je de format dan ?

 62. Marcel Gelauff @Hans :
  “In het NOS Radio 1 Journaal draaien we een plaat per half uur.”

  of 3 in 41 minuten, zoals op 9 april :
  06:48 Robbie Williams Shine My Shoes
  06:25 Train Drive By
  06:09 Waite, John Missing you

 63. wat Marcel Gelauff zegt over 1 plaat per half uur is dus niet helemaal correct.
  als je zelf wilt checken hoe vaak en wanneer die platen gedraaid worden kan dat op http://www.radio1.nl/playlist

 64. David zegt: 06-05-14 om 15:20

  Ik heb dus helemaal geen behoefte aan muziek tussendoor. Sterker nog, na 30 seconden heb ik er genoeg van en zet ik de radio uit. Meestal vergeet ik hem weer aan te zetten en luister ik pas weer rond het hele uur. Echt jammer dat ook radio 1 mee gaat met de ‘muziek omdat het moet’ gedachte.

 65. Frank Noordenbos zegt: 28-06-14 om 12:15

  Lang geleden dat iemand hier iets schreef. Maar ik wil ook nog een duit in het zakje doen.

  Ik stel vast dat het onderzoek van No Ties van geen kanten deugt. Het schiet niet op als je de preferenties van een luisterpubliek meet als dat publiek voortdurend veranderd van samenstelling. De NOS zou geen banden met No Ties moeten willen hebben omdat het bureau wat al te opportunistisch “onderzoek” uitvoert. Aan flauwekul-onderzoeken hebben we niets. Doodzonde van de publieke middelen.

  De kernvraag zou moeten zijn wat de hoofdredactie zelf wil met Radio1. Kennelijk is het antwoord dat de redactie zo veel mogelijk tevreden luisteraars wil. Die doelstelling is een heel andere doelstelling dan een nieuws- en informatiezender te willen zijn.

  En, inderdaad, we kunnen vaststellen dat Radio1 steeds minder een nieuws- en informatiezender is. Het babbel-gehalte groeit met de jaren. Kennelijk houdt het publiek over het algemeen gewoon van babbelen. Ik niet. Ik heb liever nieuws, informatie duiding.

  Muziek is een steeds prominentere plaats gaan innemen. Een programma als “Met het oog op morgen” gaat er langzamerhand aan kapot. Ik merk dat ik Radio1 steeds minder vaak aanzet omdat het gebabbel me niet boeit. En, als Radio1 al aan staat, zet ik het steeds sneller uit, vanwege dat gebabbel en de muziek.

  Redactie; wilt u een groot publiek ‘pleasen’, of wilt u een kwalitatief goede nieuws- en informatiezender in de lucht houden? Echt; het zijn twee volstrekt verschillende dingen.

  Maak alstublieft een keuze, maak die keuze kenbaar en handel ernaar. Dan weten de luisteraars waar ze aan toe zijn.

 66. jan de vries zegt: 07-07-14 om 06:40

  Persoonlijk vind ik het jammer dat die geweldige muziekkeuze steeds weer wordt onderbroken door nieuws.(not).Even serieus,radio 1 is geen muziekzender en moet het ook niet willen zijn.In de nacht is het nog vele malen erger.Mijn verzoek is kappen met die muziek.Daar zijn andere stations voor.

 67. Lia zegt: 25-07-14 om 12:48

  De verschrikkelijke gebeurtenis en alles er rond omheen, op deze plek met name de verslaggeving , het in beeld brengen, de dag van nationale rouw , de aanpassingen enz. zijn toch onderhand een update blog van de hoofdredacteur waardig.

  Niet iedereen heeft de mogelijkheid om via de zgn. social media reacties en oprispingen te volgen.
  Op deze site is er tenminste nog ruimte om in normale zinnen uiting te geven aan wat er zich allemaal aan onbegrijpelijks afspeelt.

  De media spelen daarin tenslotte een cruciale rol.

 68. Paul zegt: 06-08-14 om 13:36

  Als ik muziek wil horen, zet ik een muziekzender aan.
  Volume van muziek en reclame is hoger dan van gesproken woord.
  Laat elkaar eens uitpraten.
  Stap eens af van nieuwsbenadering in problemen.
  Poldernederlands = voertaal

 69. jan de vries zegt: 26-08-14 om 11:32

  nu al de halve ochtend een “nieuwsitem”over een musical.het wordt echt met de dag infantieler op radio 1.maar goed jullie hebben je zin,ik verdwijn naar de bbc en zo nu en dan BNR.

 70. Paul zegt: 07-09-14 om 02:27

  We zijn een maand verder. Mijn reactie is geplaatst, verder geen reacties. Triest. Berusting? Of… Wat? Fouten tegen het Nederlands worden nog altijd gemaakt: ‘die’ en ‘dat’ in plaats van ‘dit’ of ‘deze’. Leest de redactie dit ook? Of wordt alles maar klakkelooz (!) geplaatst???

Geef een reactie

 

  • Weblog Hoofdredactie

   Dit is het weblog van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Die bestaat uit hoofdredacteur Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de adjunct-hoofdredacteuren Aletta Oosten en Bart Leferink.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Aretha Franklin op 31 augustus bijgezet in familiegraf 17/08/2018
    Aretha Franklin wordt op vrijdag 31 augustus naar haar laatste rustplaats gebracht. Nabestaanden hebben laten weten dat de Queen of Soul dan wordt bijgezet in het familiegraf op Woodlawn Cemetery in de Amerikaanse stad Detroit. Daar liggen nu al de resten van haar vader, een broer en twee zussen. Voorafgaand aan de uitvaart heeft het publiek twee dagen de ka […]
   • CDA-coryfee Elco Brinkman kondigt vertrek uit politiek aan 17/08/2018
    CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Elco Brinkman verlaat halverwege volgend jaar de politiek. In een interview met NRC Handelsblad vertelt de 70-jarige partijprominent dat hij plaats wil maken voor een nieuwe generatie en zich "met de kleinkinderen gaat bemoeien". Volgens Brinkman had het CDA-bestuur hem gevraagd om opnieuw lijsttrekker te zi […]
   • Bittere verwijten bij eerste begrafenissen slachtoffers ramp Genua 17/08/2018
    Bij de begrafenissen van de eerste slachtoffers van de ramp met de Morandi-brug in Genua waren bij nabestaanden bittere verwijten te horen. Naast verdriet was er veel woede jegens de Italiaanse autoriteiten, die verantwoordelijk worden gehouden voor het instorten van de brug, waardoor 38 mensen omkwamen. De begrafenissen waren in Torre del Greco, bij Napels, […]
   • Rechter in zaak-Manafort wordt bedreigd 17/08/2018
    De rechter in de zaak tegen Paul Manafort, de oud-campagneleider van president Trump, heeft bedreigingen ontvangen. Waar die over gaan en uit welke hoek ze komen, wil hij niet zeggen. Eerder zei hij wel dat er veel druk op hem wordt uitgeoefend om de namen van de leden van de jury bekend te maken. Dat doet hij niet, omdat hij bezorgd is om hun veiligheid. De […]
   • Van graffiti in de metro tot een speelkaart: Queen Aretha overal in VS herdacht 17/08/2018
    Van Los Angeles tot in New York wordt Queen of Soul Aretha Franklin herdacht. Op allerlei manieren brachten fans een eerbetoon aan de gisteren overleden zangeres. Soms heel groot, met concert en billboards, maar vaak ook heel klein. "Het doet pijn aan mijn hart", zegt een rouwende vrouw in Detroit. Voor de New Bethel Baptist Church lagen knuffels, […]
   • Opnieuw geweld Gaza, terwijl gesprekken over akkoord verder gaan 17/08/2018
    In de Gazastrook hebben opnieuw duizenden Palestijnen gedemonstreerd aan de grens met Israël. De demonstranten gooiden met brandbommen en stenen naar Israëlische militairen, die reageerden met traangas en geweervuur. Volgens de Palestijnse gezondheidsautoriteiten kwamen daarbij twee Palestijnen om het leven. Zo'n 270 demonstranten raakten gewond, van wi […]