Het INPUT-festival is er ook voor studenten Journalistiek, Filmacademie, Kunstacademie en TV-opleidingen. Elk jaar richt INPUT een aparte dag in met nieuwe formats, workshops en documentaires die gericht zijn op jonge en aankomende professionals.

Op dinsdag 11 april 2017 is er weer een aparte INPUT-dag voor het hoger onderwijs. Om studenten in contact te laten komen en ideeën uitwisselen met programmamakers, televisiejournalisten, documentairemakers en producers. Er wordt een speciaal programma aangeboden in samenwerking met de Hilversum Media Campus en met de hogescholen zelf.

Voor ideeën en contact: gerard.van.den.broek@nos.nl.
Meer informatie over de INPUT studenten dag en het aanmeldformulier is te vinden op de website van Beeld en Geluid.

Waarom is de studentendag belangrijk voor INPUT?

In april is het weer tijd voor INPUT, het documentaire- en filmfestival van de publieke omroep, georganiseerd door de NOS en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.  INPUT beslaat twee dagen: maandag 10 april is de professionele dag, met nieuws- en sportdocumentaires en discussies met makers en workshops. Dinsdag 11 april is de Studentendag, vooral bedoeld voor studenten  Journalistiek, Film- en TV-opleidingen en Kunstacademies.

“Het voelde niet goed om steeds meer studenten te moeten weigeren.” 

“We zijn drie jaar geleden begonnen met de Studentendag, eigenlijk omdat de belangstelling vanuit de opleidingen voor het festival elk jaar fors groeide”, zegt organisator Gerard van den Broek. “Het voelde niet goed om steeds meer studenten te moeten weigeren, omdat zij toch onze nieuwe collega’s zijn, onze opvolgers, de mensen die het nog beter moeten gaan doen. En INPUT is een festival dat wordt ondersteund door de publieke omroep – door de NOS – die graag de kennis van nu wil overdragen aan de film- en televisiemakers van de toekomst. “

Voor Beeld en Geluid is de Studentendag een belangrijk onderdeel van INPUT “Studenten zijn de mediamakers van de toekomst”, zegt Julia Vytopil, manager van de afdeling Collectie Toegang. “Beeld en Geluid vindt het belangrijk om de toekomstige gebruikers, en wellicht leveranciers, van haar archief zo goed mogelijk te bedienen. Op het INPUT-festival krijgen zij de kans om in contact te komen met ervaren mediamakers, ideeën uit te wisselen en vooral inspiratie op te doen. Zo helpen we hen om innovatieve en onderscheidende mediaformats te ontwikkelen én om Beeld en Geluid en de NOS te leren kennen als inspirerende organisaties.

“Op de Studentendag ligt dit jaar de nadruk op de workshops”, zegt Gerard.  We hebben onder meer de Belgische filmmaker Peter Triest, die afgelopen november de Mediafondsprijs voor Documentaire won op IDFA. En Jenny Peeters die als programmascout  voor de publiek omroep  langs de internationale televisiebeurzen reist. Zij  laat op INPUT voorbeelden zien van nieuwe programma’s die wel of niet geschikt zouden kunnen zijn voor de Nederlandse omroep.

Onder de documentaires die in elk geval te zien zijn, is ‘Kayayo’, over jonge meisjes in Ghana die door hun ouders naar de markt worden gestuurd om daar geld te verdienen. Zoals boodschappen sjouwen voor vrouwen – voor ’n zakcentje. De Noorse filmmaakster Mari Bakke Riise maakte een indringend portret van één zo’n Kayayo-meisje en zij is op Input om haar film te becommentariëren en vragen te beantwoorden.  Voor het verdere programma, zie de website van Input.