In de News zaal worden documentaires getoond die aan de actualiteit gekoppeld zijn. Ze kunnen overal in de wereld gemaakt zijn. Het idee is het publiek te inspireren, nieuwe vertelvormen te vinden en de eigen werkwijze tegen het licht te houden.

Astrid Kersseboom is in de zaal om de documentaires aan te kondigen en begeleidt de gesprekken achteraf met de makers óf tussen de kijkers onderling.

 

The Flaw (David Sington, 2010)

De financiële crisis, uitgelegd door Amerikaanse economen, bankiers, makelaars en kredietnemers. Onderliggende oorzaken worden aan de kaak gesteld, zonder tussenkomst van een verteller. Bijzonder aan deze documentaire is het gebruik van oude tekenfilmbeelden om de boodschap te verduidelijken.


The Price of Sex
(Mimi Chakarova, 2011)

Deze documentaire belicht het verborgen criminele netwerk van mensenhandel en prostitutie in Oost-Europa. De van oorsprong Bulgaarse regisseur Mimi Chakarova is ‘undercover’ gegaan en heeft er jaren aan gewerkt het vertrouwen van mishandelde vrouwen te winnen om een levensecht document neer te kunnen zetten. Ook sprak zij met handelaars, klanten en activisten. De film heeft haar een nominatie voor een Emmy Award opgeleverd.


Surviving the Tsunami
(2011)

Op 11 maart 2011 is het noorden van Japan overspoeld door een tsunami. De Japanse omroep NHK brengt de gebeurtenis in beeld, van het ontstaan van de golf tot de verwoestende werking ervan op het land. Er is gebruik gemaakt van amateurvideo’s en professioneel – inclusief nooit eerder vertoond- materiaal. Bijzonder aan de documentaire is de persoonlijke benadering. Kustbewoners gaan terug naar het moment en vertellen hoe zij op de vlucht zijn geslagen voor de enorme vloedgolf.


Dead Men Talking
(Steven Seidenberg -producer-, 2011)

In de documentaire ‘Dead Men Talking’ interviewt de Chinese journaliste Ding Yu veroordeelde gevangenen vlak voordat zij geëxecuteerd worden. Hierbij komen de begane misdaden aan bod, maar ook zaken als familie, kinderen, hoop en ambities. De documentaire richt zich echter voornamelijk op de jonge journaliste Ding Yu, die met haar televisieserie Interviews Before Death een miljoenenpubliek in China heeft weten te bereiken.


Gunfight
(Barbara Kopple, 2011)

De documentaire ‘Gunfight’ werpt een blik op de impact van wapenbezit en de voortgang van het wapendebat in Amerika. Met naar schatting 250 miljoen wapens in privébezit worden er jaarlijks 30.000 mensen vermoord en 65.000 verwond. De film vertelt persoonlijke verhalen van onder meer een wapenlobbyist, een eerste hulp arts en een slachtoffer. In combinatie met feitelijke informatie probeert regisseur Barbara Kopple een beeld te schetsen van deze Amerikaanse realiteit.

  • Programma

   Klik hier voor het programma van INPUT 2011
   (wijzigingen onder voorbehoud)
  • Organisatie

  • Twitter #INPUT2011

  • Facebook

  • Met dank aan