In de Sport zaal zijn producties te zien die een geschiedenis vertellen of ingaan op een actualiteit. Na een succesvolle aftrap vorig jaar, is besloten er dit jaar mee door te gaan. In een uitgebreidere versie.

Hugo Borst kondigt de documentaires aan en verzorgt de gesprekken achteraf. Ook zal er een moment ingelast worden voor een langere discussie (onder begeleiding van Tom van ‘t Hek) met Nederlandse en Belgische documentairemakers van de programma’s ‘Andere Tijden Sport’ en ‘Belga Sport’.


Senna
(Asif Kapadia, 2010)

In dit opmerkelijke verhaal over de Braziliaanse Formule1-coureur Ayrton Senna worden de prestaties van de drievoudig wereldkampioen in kaart gebracht. Net zoals zijn zoektocht naar perfectie en de mythische status die hij daarmee heeft bereikt. De documentaire volgt de racelegende vanaf zijn openingsseizoen in 1984 tot zijn vroegtijdige dood een decennium later.

 

The Two Escobars (Jeff Zimbalist en Michael Zimbalist, 2010)

Deze sportdocumentaire vertelt het verhaal van Andres en Pablo Escobar. De één is het boegbeeld van het Colombiaanse voetbalteam en de ander een beroemde drugsbaron. Op het eerste gezicht is er geen relatie tussen de twee. Toch wacht beiden hetzelfde lot en hebben ze meer met elkaar gemeen dan gedacht.

 

Splinters (Adam Pesce, 2011)

Splinters is een documentaire over de evolutie van de surfsport in het afgelegen dorpje Vanimo aan de kust van Papoea Nieuw Guinea. In de jaren ‘80 liet een Australische piloot er een surfboard achter en twintig jaar later is surfen niet meer weg te denken uit het leven van de inwoners. Het veroveren van een plek in het nationale surfteam is voor velen de enige manier om meer van de wereld te zien. De camera volgt vier gegadigden naar de top.


Alex Higgins: The People’s Champion
(Jason Bernard, 2010)

Tijdens de hoogtijdagen van snooker was er één man die de televisiekijkers aan de buis kluisterde: Alex ‘Hurricane’ Higgins. De in Belfast opgegroeide Higgins was niet alleen een supertalent maar ook zijn charisma en gedrag zorgden ervoor dat duizenden kijkers ademloos voor de tv zaten. Maar het genie werd ook geplaagd door demonen. Hij had een groot alcoholprobleem, hij bedreigde een tegenstander met de dood en gaf een belangrijke snookerbestuurder een kopstoot. Het liep uiteindelijk niet goed af met het ‘enfant terrible’ van de snookersport. Na een lang gevecht tegen kanker overleed Alex Higgins in juli 2010.

  • Programma

   Klik hier voor het programma van INPUT 2011
   (wijzigingen onder voorbehoud)
  • Organisatie

  • Twitter #INPUT2011

  • Facebook

  • Met dank aan