De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hoe ziet Turkije er over vijf jaar uit?

ik.jpgVechten over Darwin, de vrije pers die het steeds moeilijker krijgt – is er eigenlijk nog wel hoop voor Turkije? In mijn allerlaatste weblog wil ik graag met U speculeren over hoe Turkije zich de komende jaren gaat ontwikkelen.

Mijn Turkse vrienden zijn erg somber. Elke dag immers zijn er nieuwe incidenten die hen ervan overtuigen dat dit land steeds minder liberaal wordt. Ik noemde er net al een paar. Een artikel over Darwin en de evolutie (die moeilijk ligt bij gelovige moslims) werd op het laatste moment geweerd uit een officieel Turks wetenschappelijk tijdschrift. Een grote persmagnaat die ruzie heeft met premier Erdogan, krijgt opeens een astronomische boete van de belastingen opgelegd en zo zouden we nog uren door kunnen gaan. Veel van mijn vrienden zijn ook zeer bezorgd omdat op belangrijke posten tegenwoordig alleen nog aanhangers van de AK-partij worden benoemd.

Maar zal Turkije wegzakken in een moeras van politieke crises, conflicten over de islam en nepotisme? Veel van mijn Turkse vrienden denken dus van wel maar ik ben persoonlijk optimistischer. Een reden voor optimisme is dat het Turkse electoraat altijd uiteindelijk heeft afgerekend met partijen die de democratie in het land niet versterkten en zich te buiten gingen aan corruptie. De AK-partij van premier Erdogan heeft nu nog stevig de teugels in handen. Maar de Turkse politiek is uiterst volatiel. Veel Turken die wat minder gelovig zijn, stemden op de AK-partij omdat zij dachten dat Erdogan en de zijnen Turkije democratischer en liberaler zouden maken. Anderen hoopten dat de AK-partij eens en voor altijd zou afrekenen met corruptie. Beide groepen raken steeds meer teleurgesteld. De AK-partij geeft er steeds minder blijk van Turkije te willen hervormen en steeds meer verhalen over corruptie doen de ronde. Op termijn hollen beide ontwikkelingen de steun voor de partij uit, een proces dat versneld zal worden door de recessie die ook in Turkije keihard toeslaat. Veel Turken zullen dan op zoek gaan naar een andere partij die wellicht minder ‘gelovig’ is maar ernst maakt met de aanpak van corruptie en de modernisering van het politieke bestel.

Ik heb ook meer vertrouwen in de ‘gewone’ Turk dan veel van mijn Turkse vrienden. Een van de aardigste ontwikkelingen in Turkije die ik als correspondent heb gezien, is dat veel niet-gouvernementele organisaties en ook de media aan zelfvertrouwen hebben gewonnen. Zelfs veel vijanden van de Dogan-groep spreken schande van de grote belastingaanslag die de groep kreeg opgelegd omdat daarachter een politieke vete schuilgaat. Zo’n ‘democratische’ gezindheid is van wezenlijk belang voor de toekomst van dit land.    

Ik denk ook, eerlijk gezegd, dat Turkije over vijf jaar niet echt religieuzer zal zijn. Natuurlijk, de AK-partij benoemt op veel plekken Turken met een religieuze achtergrond. Maar daar staat tegenover dat de jeugd, en zeker ook de gelovige jeugd, steeds liberaler wordt. Steeds meer Turkse jongeren gaan het Internet op, leren Engels en studeren aan de universiteit. Uit veel onderzoeken blijkt dat de dracht van de hoofddoek onder jonge vrouwen en meisjes eerder afneemt dan toeneemt. Turkije zal nooit een Iran worden, zoals streng-seculieren vrezen.

Misschien heb ik het helemaal mis, alleen God (als ik mezelf ook eens een religieus moment mag permitteren) weet wat de toekomst voor Turkije in petto heeft. Ik ga dit jaar boeken schrijven, dit is mijn laatste weblog voor de NOS.  Als dit weblog mij iets heeft geleerd, dan is het wel dat Turkije nauwe banden heeft met Nederland en dat Turkse problemen ook ‘onze’ problemen zijn. Over enige weken, als ik het wat minder druk heb, start ik een weblog op http://www.bernardbouwman.nl .  Ik wens U alle goeds en dank U voor Uw bijdragen. Bye, bye, öptüm!

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


24 reacties op “Hoe ziet Turkije er over vijf jaar uit?”

 1. Esther zegt: 16-03-09 om 16:07

  Beste Bernard,

  Bedankt voor je weblogs over Turkije. Ik heb je verhalen altijd met veel plezier gelezen. Voornamelijk je overwegingen wat betreft de zeer uiteenlopende meningen aldaar boeiden me (ik wacht op iemand die iets dergelijks over Nederland kan schrijven).

  Groeten,

  Esther

 2. Kees zegt: 16-03-09 om 16:28

  AK-partij heeft een brede aanhang. Het is eigenlijk 3 partijen in 1. Namelijk FP(islamtisch), DYP(progressief-liberaal) en ANAP(conservatief-liberaal). De AK-partij moet dus steeds alle kanten tevredenstellen, wat moeilijk is. De EU onderhandelingen, de hervormingen, de kiesdrempel, charismatische leider Erdogan, (economische) stabileit, zwakke oppositie, invloed leger en nog andere factoren hebben ervoor gezorgd dat AK-partij 47% van de stemmen kreeg. Dus als AK-partij naar de ‘religieuze hoek’ wordt geduwt of daar zelf wilt blijven, zal de partij nooit zo groot worden als ze in 2007 waren.

  Bedankt voor uw goede en interessante weblogs. Dat mag ook een keertje gezegd worden. Fijne dagen nog.

 3. Gokhan zegt: 16-03-09 om 16:48

  Beste Bernard,

  Ik ben zeer overtuigd dat je dit verhaal vanuit een perspectief van Istanbul of Ankara hebt geschreven. Wat dus bijvoorbeeld in Istanbul gebeurd geld niet voor heel Turkije. Neem eens een kijkje in Konya of Kayseri, en komend op de INEENS belasting schulden. In Turkije is er al jaren een belastingfraude in de omloop. Ik ben eens blij dat men hier wat aan doet. Ik zal je eens vertellen dat turkse mensen nooit tevreden zijn, iedereen heeft wel ergens over te klagen met dat ze weinig geld hebben en niet rond kunnen komen maar wel in hun woonkamer een Plasma scherm en 3 (nieuw) verschillende mobiel telefoon en ook nog eens 2 nieuwe autos hebben. Klagen kunnen als de best. Reden dat ik nu hier een reactie plaats is dat er altijd maar vanuit 1 stad en dat is in het algemeen Istanbul wordt gekeken. Ik geloof dus eerlijk gezegd niet in wat u hier geschreven hebt dat het voor geheel turkije geld, want dat is zeer zeker niet zo.

  Vr Gr,

  Gokhan

 4. Karin zegt: 16-03-09 om 20:14

  Beste Bernard Bouwman,
  İk wil u bedanken voor alle weblogs die ik met veel plezier heb mogen lezen. İk zal zeker uw website bezoeken over een paar weken.
  Veel succes met het schrıjven van uw boeken, ik zal ernaar uitkijken.

  Groetjes Karin

 5. flesser18 zegt: 16-03-09 om 23:36

  Beste Heer Bouwman,
  mooi afsluitend stuk, veel geluk verder!

 6. orkun zegt: 18-03-09 om 11:47

  Geachte heer Bouwman,
  Ik heb vaak uw weblogs gelezen maar nooit gereageerd maar dit keer wil ik het wel doen. Ik wil u meegeven dat ik met plezier en veel interesse naar uw weblogs en alle reacties die er opkwamen heb zitten uitkijken.Ik heb zeker wat geleerd over de visie van mensen. Ik wil u bedanken voor de interessante onderwerpen en wens u veel succes in de toekomst.

  Met vriendelijke groet,
  Orkun

 7. Sahin zegt: 18-03-09 om 13:12

  Turkije is meer dan Istanbul, bodrum, antalya….. enz. enz. enz.
  ik geloof niet dat Dhr Bernard Bouwman steden heeft bezocht als denizli, kochisar, elagiz, dogubeyazit, van, mardin, etc. etc. etc.
  Is hij ook in de gewone wijken van Istanbul geweest???? Dan zou hij toch echt meer vrouwen met een hoofddoek gezien hebben en die ook goed zijn opgeleid!!

  Daarom zijn de voorspellingen van Dhr Bernard Bouwman over TR en hoe het er over vijf jaar uit zal zien niet belangrijk!

  Ik vraag me af of hij goed Turks verstaat. Dat is ook belangrijk om een volk goed te begrijpen. Het is dan meer dan een-op-een vertaling.

  Veel succes.

  Reactie BB: Ik presenteer zelfs een programma in het Turks en heb ook veel in Turkije gereisd, ook in steden als Mardin en Elazig. Ik wens U alle goeds.

 8. Sahin zegt: 19-03-09 om 09:01

  Heer Bouwman, ik dacht dat u één van de journalisten was die niet of nauwelijks buiten de bekende of toeristische regio’s was geweest, zoals Istanbul, Alanya enz.

  Dan heeft u recht op spreken, ik denk meer dan de meeste Turken. Sommige mensen hebben altijd een uitgesproken mening/idee over TR, terwijl ze nooit in het binnenland of oosten zijn geweest.

  Nogmaals veel succes.

 9. Eren zegt: 20-03-09 om 23:27

  hartstikke bedankt voor de vele weblogs die u met ons heeft willen delen.

  groetjes,
  Eren

 10. Tolga zegt: 25-03-09 om 21:26

  Geachte heer Bouwman,

  Ik heb altijd met veel plezier op uw webblogs uw ervaringen in turkije gelezen. Mijn Istanbul vond ik een zeer ophelderend en fascinerend boek hoop in de toekomst nog veel van u te horen.

  Veel succes en hoop nog veel van u te lezen,

  Tolga

 11. rob zegt: 12-04-09 om 23:12

  Beste Bernard, ook ik zal je weblogs missen. Ik heb er altijd van genoten en ik hoop je op je nieuwe weblog te kunnen blijven volgen. Je bent een erg goede journalist en lijkt me een prettig mens. Je hebt altijd met veel liefde over Turkije geschreven en ik herkende altijd veel van wat je schreef.
  Succes met boeken schrijven!
  Rob

 12. keuleniscool zegt: 11-05-09 om 13:17

  De Moslim druk in Turkije groeit zeer sterk ….
  De radicale moslim scholen groeien er explosief !
  Met de Koerden willen ze niet praten !
  De koerden zijn vrijheidstrijders.
  Zoals de Belgen en Nederlanders tegen de Duitsers in WO 1 +II .
  Turkije heeft 80 miljoen moslims ,
  dit is een agressief geloof
  dat altijd oorlog heeft gepreekt .
  Zie o.a. 9/11 , Madrid en van Gogh .
  Turkije wil het EU lid Cyprus NIET erkennen .
  Turkije wil haar genocide op de veel meer dan 1 miljoen Armeniers gepleegd , NIET erkennen .
  EU staat voor Europa .
  Turkije ligt in Azie en NIET in Europa .
  Turkije is een intolerant moslimland
  Daarom Turkije BUITEN de EU , nu en altijd !

 13. Kees zegt: 15-05-09 om 23:59

  @keuleniscool

  Ben je weer begonnen met je knip- en plakwerk? zie maar: http://www.google.nl/search?hl.....&meta=

  Ga toch buiten frisse lucht halen. Je redenatie klopt niet eens :S

 14. Erik Peter zegt: 06-06-09 om 19:10

  Beste Bernard Bouwman, Bedankt voor het interresante stukje ! Ben zelf in Istanbul, Antalya, Alanya en enkele kleinere plaatsen meet oostelijk geweest en moet zeggen, de mensen zijn heel vriendelijke en gastvrij. Ik maak me ook zorgen over de verdere islamisering van Turkije want daar zullen de Turken erg onder lijden. Er komt natuurlijk een ‘point-of-no-return ‘ als er zoveel akp/erdogan aanhangers op belangrijke posten zijn benoemd, dat zelfs een opstand van betekenis de kop in gedrukt kan worden. Hopen dat het niet zover komt. Heb in Nederland ook in mijn kennissenkring gezien dat een jongedame door haar turks-nederlandse man werd mishandeld enkel omdat ze door wou leren. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen waarom dat van de koran niet zou mogen? Is dat niet een subjectieve interpretatie van lokale imams? Veel succes verder met uw boeken en werkzaamheden !

 15. Erik Peter zegt: 06-06-09 om 19:14

  Nog even dit. Ik hoor ook wel eens Turkse Nederlanders zeggen dat Turkije nooit een al dan niet religieuze dictatuur zal worden want dan grijpt het leger in. Maar dat houdt natuurlijk ook een keer op wanneer de chefstaf volledig is vervangen door AKP/Erdogan aanhangers.

 16. ibrahim yaman zegt: 14-06-09 om 00:51

  Over 5 jaar; “De turk” in turkije(ieder die een turkse nationaliteit heeft is “turk”,onder het mom van ieder is gelijk.)zitten in een bewustwordings proces.. men is erg leergierig..en over 5 jaar zal “de turk” De ISLaM meer en meer zien als een “way of life”.. Geloven is cruciaal.. alles begint met geloven,, ik geloof dat we over 5 jaar een vele hogere zorgverzekerings premie zullen betalen dan dat we nu doen.. wat vinden jullie daar van??
  **@keuleniscool
  1.Turkije ligt niet in europa..oekraiene,roemenië,moldavië,bulgarije,en de rest van die 3.de wereld landen liggen wel in europa..
  2.van de 11 presidenten waren er 6 van koerdische afkomst.elk koerd in turkije is officïeel turk.. hier in nederland ben ik autochtoon ondanks mn nederlandse nationaliteit.. en nederlanders heb j ook al niet, tis nu autochtoon geworden..
  3.Nederland heeft niet deelgenomen aan de 1.ste W.O.. en inde 2.de W.O. weten we allemaal hoeveel joden er in nederland op de trein zijn gezet.
  4.De E.U. heeft het verdeelde cyprus probleem zelf op de hals gehaald..
  De EU heeft het grieks Cypriotische deel erkent..Diplomatisch gezien hebben ze hierdoor het Turkse deel erkent..maar ze willen het niet toegeven..ze willen ook niet praten..of niet luisteren..het is helaas zo dat de EU met dubbele maatstaven meet..min punten voor de buitenlandse politiek van de EU..
  5.EU staat voor christen unie..
  6.De 1ste moslim(turk) die stadsrechten kreeg,dat was in amersfoort, dateerd uit het jaar +/-1687. De tulp(tulbent)komt uit turkije. De Spaanse koning die rechts omkeer maakte omdat hij de Ottomaanse vlag op de kasteelmuren van Breda zag wapperen..Turkije,jarenlang “the garantor” geweest van de democratie in europa..als Turkije er niet was geweest was europa Comunistisch geweest..en M’n ouders die vanaf 1965 keihard hebben gewerkt om dit land mee op te bouwen,die het nu met minder AOW moeten doen,omdat?? niks omdat.. ik hoor ze niet klagen…dat is de turkse mentaliteit.. De turkse inbreng aan europa is groter dan men denkt.. als laatst “een frietje kapsalon ;) )”
  7.oFFicïeel is Turkije geen moslim land..
  8.Het verschil tussen turkije en nederland is dat De armeniër Agop,de Jood Davud en de moslim mehmet met elkaar leven zonder oordeel te hebben over geloof..
  **over 5 jaar zal Turkije een sterkere onderhandelings positie hebben.. Dat is niet in het voordeel van de EU.. Dus ook niet voordelig voor nederland..680.000 Turkse nederlanders..(ook een macht wat in het voordeel van nederland zou moeten kunnen functioneren,economisch gezien.)

 17. Jay zegt: 04-10-09 om 03:20

  Sommige mensen zijn echt hypocriet Turkije buurland Bulgarije is in de EU, toch worden veel zigeuners erger gediscrimineerd dan de minderheden in Turkije. Roemenie en Bulgarije zijn ook veel armer dan Turkije. Rusland ligt verder in het oosten en wordt als europees beschouwd zelfs landen ten oosten van TR zoals Georgie en Armenie. Alleen op geloof iemand weigeren in de EU is erg opportunistisch. Trukije is geen moslim land mar seculier en verder ontwikkeld in mijn opinie dan Bulgarije en Roemnenie die wel in de EU zitten.

 18. keuleniscool zegt: 09-10-09 om 17:57

  @Kees
  Turkije in de EU zou een ramp zijn .
  Erdogan kwam vorig jaar in Keulen /BRD ff vertellen ,
  dat de Turken zich NIET moesten aanpassen .
  Turkije is een Aziatische moslim staat ,
  daarom mag dit land NOOOOOOIT in de EU .

 19. Kees zegt: 05-11-09 om 15:49

  @keuleniscool.
  Nee, die woorden heeft Erdogan niet gebruikt. Dat heeft jouw onzin media (waaronder Elsevier) verzonnen om Erdogan zwart te maken. Hij zei alleen dat gedwongen assimilatie een misdaad tegen de menselijkheid is. Niks mis mee. Dat zeggen Europese leiders ook, bijvoorbeeld als het gaat om de Koerdische minderheid in Turkije.

  Nu is het uw beurt weer.

 20. Piro zegt: 30-11-09 om 00:33

  De Islam fundemantisme in Turkije wordt in hoofd van militaire kazeren van genelkurmay gepland en opgericht. Denk aan Hizbulah etc. Ze proberen ieder keer een bepaalde groep als vijand te beschilderen. Al die vijandige aanvalen namens islam tegen aleviten in 1978 in maras, in 1993 in sivas, moord op Christen in malatya allemaal door beruchte moordenaar groep JITET gepland en uitgevoerd. Ook de voormaalige president Ozal zelf door hen vergieftigd, in kurdistan vermiste 17.000 kurden door hen zijn vermoord. Boeren, islamite gemeenschap vaak werd door hen misbruikt en ingezeten tegen de anderen.
  Gelukkig zijn ze ook nu pas waker geworden; toen ze op de moord lijst van jitem ve genelkurmay terecht gekomen.

  Erdogen moest uiteindelijk een keuze gaan maken tussen moord op zich zelf net als Ozal of met steun van binnenland en buitenland in strijd te gaan tegen hen.
  Nu lijk dat Erdogan wat begin te winnen.
  Dus nu verliest kemaliste, millitaire rejim stukje van hun macht .
  Dit is goede teken voor hele wereld…..
  Europeanen hadden altijd verkeerde informatie over Turkije en verkeerde informatie bronen gekozen warschijnlijk.
  De realiteit in Turkije was en is nu ook heel anders dan wat een gemiddel Nederlander weet. Zelf ook de veel Turken met name de nieuwe generatie weten veel minder over Turkije, behalve staats propaganda.
  Pas nu horen veel Turken dat hun leger en voorouders in 1938, in Dersim 70.000 alevite Koerden massal afgeslaagd hebben.

  Met Vriendelijke Groeten
  piro

 21. paul hermans zegt: 24-12-09 om 22:05

  ik weet niet hoe het over 5 jaar zal zijn maar ik wordt onderhand doodziek van alle leugens en draaikonterij. In allerlei landen die onlangs lid zijn geworden van de eu is het niet zo dat het systeem corrupt is maar dat corruptie het systeem is. Als je daar dan nog het in mijn ogen volstrekt niet moderne islamitische geloof bijmengt dan is het naief te denken dat er ook maar iets beter zal zijn in turkye over 5 jaar. Het zal alleen maar leiden tot grotere spanningen en alles wat daarbij hoort. De politiek in nederland zit als een stel kaboutertjes ernaar te kijken. Ik hoop dat er net als in amerika een vliegtuig neerkomt bovenop de tweede kamer. Dan piepen de heren wel anders. Nu niet en de terroristen die de zaak leiden die houden nederland buiten schot want die wonen hier. Vreemd dat ene wilders zoveel aanhang heeft alhoewel ik het zeker niet met alles eens ben wat hij verkondigt. Wanneer worden we hier nou eens wakker en staan we voor onze eigen waarden en normen en dat wil niet zeggen dat de moslims het land uit moeten, dat is onzin.

 22. p hansen zegt: 19-02-10 om 18:42

  “Misschien heb ik het helemaal mis, alleen God ( weet wat de toekomst voor Turkije in petto heeft” Sorry, maar met die uitspraak ondergraaf je je eigen opinies van en over Turkije. Ik vrees met paul hermans dat er in Turkije helemaal NIETS ten goede veranders. Integendeel: de huidige machthebbers zijn islamitische fundamentalisten, en die zullen hun macht ongaarne weer afstaan. En verkiezingen kan je altijd manipuleren.
  Sinds Erdogan aan de macht is ben ik tegen een toetreding van Turkije bij Europa. Samenwerking prima, toetreding nooit. Niks seculiere staat Turkije. Toetreding van Turkije vergiftigd de grondregels/rechten binnen Europa. De extremisten worden niet geneutraliseerd door toetreding, nee de Eu wordt besmet met het Islamitsche virus. Los daarvan: Turkije ligt NIET in Europa. Ze sluiten zich maar aan bij een Midden -Oosten blok. Of anders bij de Nafta: de VS wil o zo graag dat Turkije bij het westers blok blijftvanwege economische en geopolitieke overwegingen. OK dan nemen ze ook maar de consequenties daarvan: neem Turkije op in Nafta.

 23. jan kees zegt: 31-03-10 om 10:14

  eehh dits een waarschuwing
  binnekort treed er een 3e wereld oorlog
  want turkije gaat nu de andere kant op de kant van het midde oosten
  en isreal vergroote met de dag mee
  en isreal is in zijn eentje
  dus dan gaat europa en de vs en japan ze helpen met het verslaan van de arabische landen en degene die gaan overwinnen zijn isreal vs japan en europa
  dus voordat het hel uitbreekt
  gefeliciteerrd met jullie overwinning
  1 ding
  julle hebben dan slechts 1 oorlog gewonnen
  want god moet het dan nog afrekenen met jullie haat tegen islam
  vooral een bericht tegen p hansen
  vrede (de groet van een geloof waar jullie zoveel haat tegen hebben (islam))

 24. Bedankt voor de vele inspirerende artikelen, Bernard! Het was erg interessant om op deze manier meer over Istanbul te weten te komen.

Geef een reactie