De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

‘Klimaatslachtoffers’

droogteVolgens een onderzoek dat deze week werd gepubliceerd, is klimaatverandering nu al verantwoordelijk voor 300.000 extra doden per jaar. En omdat we de komende jaren door de opwarming van de aarde vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden (hittegolven, noodweer, hevige regenval, grote droogte, overstromingen, bosbranden etc. etc.) zouden dat er in 2030 al 500.000 per jaar zijn. Indrukwekkende getallen, maar wat is precies een klimaatslachtoffer of -dode?

Dat het klimaat een factor is bij veel problemen in de wereld zal niemand ontkennen; natuurlijk ontstaan er in een gebied waar watertekorten zijn eerder conflicten en dan zal een deel van de bevolking op de vlucht slaan. Maar is dat klimaat niet één van de vele factoren die dan bijdragen aan het feit dat deze mensen ook echt slachtoffer worden? Weergerelateerde rampen kunnen honger, ziekte, armoede en de vernietiging van woongebieden opleveren.  En dus ook doden…. indirect dus.

Daarbij komt dat als we in Nederland worden bedreigd door bijvoorbeeld overstromingen, we maatregelen kunnen betalen die de ramp voorkomen. We kunnen ons aanpassen. In arme landen kan men dat niet en moeten mensen bijvoorbeeld op de vlucht slaan.  Zijn die mensen dan klimaatslachtoffer, of eigenlijk meer armoedeslachtoffer?

Dus hoe de opstellers van dat rapport hebben geteld, is me onduidelijk. Maar ja, eerlijk is eerlijk: het zijn niet bepaald de eerste de besten die het hebben opgesteld. Het is afkomstig van de denktank van de secreatris-generaal van de VN Kofi Annan. En die denktank gebruikte cijfers van de Wereldbank, de WHO, de VN, het gerenommeerde Potsdam Institute voor Klimaatonderzoek en Oxfam. Het rapport werd verder getoetst bij experts als IPCC-baas en Nobelprijswinnaar Pachauri, Jeffrey Sachs van de Columbia University en Margareta Wahlström, assistent-secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Overigens zeggen de auteurs zich te realiseren, dat de schattingen onzeker zijn en misschien wel lager of hoger kunnen uitvallen. Tja, wat moet je dan met zo’n rapport…….

Misschien moeten we ons niet doodstaren op getallen. Zeker is dat arme landen zwaarder getroffen worden door de klimaatverandering dan rijke landen, gewoon omdat ze nou eenmaal arm zijn en niets kunnen ondernemen. En dus hebben die landen extra steun nodig. Dat wordt een van de harde noten die gekraakt moeten worden tijdens de VN-klimaattop in Kopenhagen in december.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


12 reacties op “‘Klimaatslachtoffers’”

 1. keuleniscool zegt: 31-05-09 om 10:16

  Wat een onzin verhaal .
  De milieu-idioten zijn kampioen in verdraaien en liegen .
  Er is voedsel genoeg , mits goed beheer .
  Er is energie meer dan voldoende , via kernsplitsing op de korte termijn
  en kern-fusie ( van water ) in de toekomst .
  Zie voor meer info
  http://www.fusie-energie.nl
  en
  http://peswiki.com/energy/Directory:Nuclear
  Schoon en onbeperkt !

 2. Ferry zegt: 31-05-09 om 23:07

  Eigenlijk word ik wel een beetje moe van gegoochel met cijfers. Waar hebben we het in vredesnaam over als we zeggen 300.000 of 500.000??? Op het totaal van de wereldbevolking van 5 miljard? In de jaren zestig hadden we de zogenaamde Club van Rome met allerlei doemscenario’s. Weinigen daarvan zijn gehaald. Dus een getal van 500.000 is echt natte vingerwerk. Buiten dat over welk percentage hebben we het dan of met welk getal neemt daarmee de levensverwachting af. Wat zegt dat nu 5000.000 op het totaal. En 500.000 van wat of waarover? Het is nog niet eens om maar eens wat te noemen, het inwonersaantal van Amsterdam. Die getallen zeggen dus gewoon helemaal nada, niks, noppes. Daarbij vertrouw ik al die voorspellende wetenschappers al een tijdje niet meer en vooral niet als ze gelijk alarm slaan nog voor er wat gebeurd is. Wie bijvoorbeeld wist al vroegtijdig de economische crisis te voorspellen? En inderdaad ben ik het met de weblog schrijver eens als hij zich afvraagt hoe de opstellers aan dat cijfer gekomen zijn. Kortom een redelijk zinloos rapport waar vermoedelijk wel miljoenen voor uitgegeven zijn.

 3. Bastiaan zegt: 01-06-09 om 10:58

  Één grote HOAX. Je legt juist de vinger op de zwerende plek. Hoeveel rapporten hebben we inmiddels al mogen zien waar alles speculatief is?! De ene groep geeft co2 de schuld terwijl de andere groep weer “aantoont”dat de mens helemaal geen invloed heeft op het klimaat. De temperatuur en de ziespiegel stijgen…terwijl de andere dit weerlegd door de zeggen dat door de eeuwen heen dit al zovaak is voorgekomen.
  Voor mij is het geldklopperij.
  En dood gaan we allemaal. http://www.youtube.com/watch?v=kCpjgl2baLs

 4. Richard zegt: 01-06-09 om 11:06

  Het is door de mens,vulkanen, co2, veehouderij ect…ect..
  De reden waarom dit nu zo populair is is omdat politici dit allemaal klakkeloos overnemen en geld pompen in milieu-clubjes. De NOS mag met al hun journalisten weleens wat kritischer tegenover dit “fenomeen” staan. We krijgen alleen maar pro- bangmakerij te zien. Waar zijn al die andere hoogleraren en onderzoekers die wat anders beweren in jullie stukjes?

 5. Richard zegt: 01-06-09 om 11:08

  ik weet niet of hier een youtube link mag worden geplaatst, maar deze is toch wel het kijken waard! http://www.youtube.com/watch?v=kzqzTWINaOY

 6. Richard zegt: 01-06-09 om 11:54

  Bah bah…blijf lekker zo doorgaan NOS. Lekker je eigen verhaal blijven verkondigen zonder enige objectiviteit. Vandaag de dag mag je je al bijna schamen dat je voor de staat werkt. Zoiets als Berlusconi dat lijkt jullie wel wat heh. Wat een macht. Ook hier komt een einde aan. Jammer, dat je bij de NOS nu ook cencensureerd wordt. Maarja dat zegt een boel. Succes met jullie ondergang…hypocrieten!

 7. Richard zegt: 01-06-09 om 11:54

  slik…sorry maar ik zag dat mijn vorige berichten weg waren….en nu staat het er weer op…damn…do i feel stupid.

 8. chris zegt: 01-06-09 om 19:46

  Totaal onbegrijpelijk dat niet alleen de onwetende massa’s, maar ook zogenaamde wetenschappers en nog steeds in trappen (of het sprookje zelf verzinnen ter meerdere glorie van hun eigen portemonnee) IN DE LAATSTE 10(!) JAAR IS DE TEMPERATUUR WERELDWIJD NIET GESTEGEn!!!! U wordt dus collectief belazerd!! In 2002 was Al Gore 2 miljoen dollar waard. In 2006 200!!! Mag iedereen raden wie dat betaald heeft. Juist. U EN IK !!!!

 9. Marcel zegt: 01-06-09 om 23:41

  Klimaatsverandering is een natuurlijk fenomeen waarop de mensheid niet of nauwelijks invloed heeft. We kunnen maar één ding doen en dat is aanpassen, en dat zal moeten ook.

  Overigens daalt de gemiddelde temperatuur al sinds 1997 en daalt de zeespiegel sinds 2005, laat u dus niet gekmaken en voorliegen door de aanhangers van de klimaatkerk, die zijn namelijk alleen maar uit op ons geld.

 10. Erik Peter zegt: 03-06-09 om 10:51

  Het zou goed zijn om bij mogelijke oplossingen nu ook eens critische wetenschappers te betrekken. Bezien het grote belang voor ons allen is elke euro op de juiste plaats nu juist zo belangrijk. http://www.youtube.com/watch?v=22gwnbJxZjw Voordat we ons ophangen aan torenhoge kostenposten en belastingverhogingen ook even wetenschappers als Hans Labohm aanhoren.

 11. Rene zegt: 05-06-09 om 12:31

  Dat het klimaat veranderd is een feit..
  Dat men op allerlei manieren geld uit de zakken van de burgers wil trekken is ook een feit.
  Ach zolang we het maar kunne ophoesten toch ??
  Mijn tip is ..gewoon de dijken verhogen..en heel snel ..!! want als de zeespiegel stijgt hebben we meer tijd om ons terug te trekken naar hoger gebied..
  Houden onze kinderen en kinds kinderen ook droge voeten ..
  Landen zoals Bangladesh zullen het kind van de rekening worden (voor zover ze het nu al niet zijn ) er zit maar 1 ding op voor de mens..massaal verhuizen uit de laag gelegen gebieden ..en daar zullen wij als Nederlanders ons Nederig naar moeten voegen.
  We hebben niet veel tijd meer

 12. Marcel zegt: 05-07-09 om 18:57

  Angst! U zult bang zijn! Allemaal onderdeel van de klimaatmaffia die ons wil doen geloven dat een natuurlijk fenomeen ineens géén natuurlijk fenomeen meer is. En het hoofddoel: torenhoge extra belastingen (verpakt als milieutax, carbonkredieten etc…). Daarvan profiteren regeringen en door overheidsbeleid gesubsidiëerde wetenschappers (dat zijn er meer dan je denkt). Met andere woorden: follow the money.

Geef een reactie