De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Belasting op CO2

emissieFrankrijk wil belasting invoeren op CO2. Direct na de zomer komt de regering met voorstellen voor heffingen op de uitstoot van kooldoxide. Misschien niet zo’n slecht idee, nu blijkt dat de emissiehandel niet goed werkt als prikkel voor bedrijven om klimaatvriendelijker te produceren.

 

Dat komt eigenlijk door de economische crisis. Zoals blijkt uit een rapport van de Britse milieuorgansatie Sandbag.
Op zich is de crisis een zegen voor het klimaat: doordat de bedrijven minder produceren, stoten ze ook minder broeikasgassen uit. Maar daardoor is er nu ook een enorm overschot ontstaan aan emissierechten. Die rechten kunnen de bedrijven nu verkopen of gewoon bewaren voor na 2012.  En daardoor is de prikkel om te investeren in klimaatvriendelijke maatregelen verdwenen.  Want waarom zou je, als je toch nog genoeg uitstootrechten in je bezit hebt?  
Sandbag pleit ervoor dat Brussel daarom extra maatregelen neemt, om de bedrijven er wél toe te zetten om klimaatmaatregelen te nemen.

Frankrijk komt nu dus met die belastingmaatregel. Een ideetje van president Sarkozy persoonlijk, maar als advies overgenomen door een speciale commissie van experts, de commissie Rocard. Ze willen het vanaf 2010 invoeren en dan 32 euro belasting heffen per uitgestoten ton CO2. Elk jaar wordt het daarna iets meer, tot uiteindelijk 100 euro per ton in 2030.

De opbrengst van zo’n maatregel is voor volgend jaar 9 miljard euro. Dat zal -volgens de commissie- gebruikt worden om andere lasten te verlichten. Maar voor gezinnen zal het leven toch wel duurder worden. Ze gaan meer betalen voor gas, elektra en benzine… De socialistische oppositie klaagt al over koopkrachtverlies. En een van de regeringspartijen klaagt al dat het bedrijfsleven zo zijn concurrentiepositie verliest.

Frankrijk is overigens niet het eerste land dat zo’n carbon-tax zou invoeren. In Zweden bestaat-ie al 18 jaar….
In Nederland werd een poging gedaan met de vliegtax, maar die is, zoals we weten, inmiddels al weer afgeschaft. Benieuwd of de klimaatbelasting in Frankrijk er wél doorkomt….

Tags: , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


12 reacties op “Belasting op CO2”

 1. Jannenman zegt: 30-07-09 om 01:03

  En nu maar hopen dat de opwarming van aarde ook echt iets te maken heeft met CO2 uitstoot van mensen en dat de te verwachten ijstijd nog even op zich laat wachten.
  Zoniet, dan zal men snel moeten veranderen van een belasting op CO2 naar een subsidie op CO2

  haha

 2. Jan Zonnebrand zegt: 30-07-09 om 08:33

  De beste CO2-belasting is een flinke natuurramp. Verhuis maar vast uit de randstad.

 3. Ted zegt: 30-07-09 om 11:25

  Is een idee van het Bilderberg-gajes, ondertussen word je steeds meer verplicht spullen aan te schaffen die stroom gebruiken , zoals de STB voor de TV, de sluwe energiemeter, opdat de het Bilderberg-gajes hun foute oorlogen kunnen blijven financieren.

 4. Marcel zegt: 30-07-09 om 17:00

  De milieufascisten gaan gewoon door met hun achterlijke ideeën. Tijd voor een revolutie.

 5. Ton zegt: 30-07-09 om 18:02

  ben benieuwd naar dat succesverhaal in Zweden dan! Hoeveel minder uitstoot er daar nu is. En hoeveeel geld dat de staat opbrengt.

  Mischien iets voor je volgende blog.

  En die Fransen hebben toch wel gebrek aan visie. Ze kunnen de prijzen minimaal verdubbelen. Het volk legt dat toch wel neer. En als ze nou uitrekenen hoeveel die Fransen per jaar uitademen hebben ze nog een mooi extraatje ook.

  Succes Sarkozy! Je bent op de goede weg!

 6. Jannenman zegt: 04-08-09 om 14:10

  Waarom plaats je mijn reactie niet Jeanet?

  Het is geenszins bewezen dat een opwarmende aarde oorzakelijk verbonden is aan menselijke activiteit hoor, dus ik denk ik daar gewoon een grapje over mag maken.
  Wilt u bronnen oid? Ik kan echt heel snel een boel plaatjes toveren die het waarschijnlijker maken dat de mens niet causaal verbonden is aan die opwarming, of niet relevant in elk geval, ipv wel.
  Roept u maar.

 7. Gér. zegt: 07-08-09 om 14:40

  Het is te zot voor woorden, dat die CO2-leugen door de regeringen steevast beetgepakt wordt voor belastingen.
  Mensen beleer u zelf in de waarheid.
  Het IPCC is een VN-orgaan! Een hok vol met pseudo-wetenschappers welke niets anders doen dan het verkwanselen van de echte wetenschap.
  Het Vostok-isotopen onderzoek heeft eerder al aangtoond dat een CO2 stijging een ná-ijleffect is van een natuurlijke opwarming.
  De huidige mens leeft 13.000 jaar in een inter-glaciale periode.(lees opwarming)

 8. Rob zegt: 09-08-09 om 21:17

  Koolzuurgas is niet het probleem van de klimaatsverandering, dat is het project H.A.A.R.P. En waarom belasting heffen op iets wat niet gevaarlijk is. En wat veel effectiever is:Om geboorte beperking in te stellen. Zoiets als wat China is geweest, n.l.” het 1 kind belijd ” Dan kunnen we de uitstoot drastisch verminderen.

 9. frinx zegt: 16-08-09 om 11:35

  Jammer dat de NOS haar journalistieke plicht verzaakt om ook aandacht te besteden aan toenemende nuancerende geluiden in de klimaatdiscussie. Ze kan hierbij een voorbeeld nemen aan het blad Elsevier!! Het is toch van de gekke dat de politiek meent te kunnen bepalen met hoeveel graden de gemiddelde temp. op aarde mag toenemen!! De vele miljarden besteed aan opslag van kooldioxide en de windhandel in emissierechten kunnen beter worden uitgegeven aan het oplossen en voorkomen van de op ons af komenede energiecrisis!

 10. Marcus zegt: 08-09-09 om 11:16

  Sarkozy die de belastingen verhoogt ;) haha, ‘t moet niet gekker worden :P

  De nieuwe Japanse premier Hatoyama (die op 18 september wordt geïnstalleerd) gaat er ook werk van maken. Zijn rechtse voorganger Aso (what’s in a name?) wilde enkel een zwakke 8% reductie in emissies, maar de nieuw gekozen leider wil 25% reductie in 2020, t.o.v. de uitstoot in 1990.

  Hij stelt wel als voorwaarde dat ook de andere grote economieën dan met serieuze doelstellingen komen in Kopenhagen. En dat is logisch, want het werkt alleen als de hele wereld meedoet.

  Hij heeft met overweldigende meerderheid de verkiezingen gewonnen, en de rechtse conservatief-liberale partij, die 54 jaar bijna onafgebroken aan de macht was, verslagen.

  Dus de mensen die hier spreken over ‘milieufascisten’ (en dergelijke) hebben volgens mij een cursusje ‘democratie voor beginners’ nodig.

 11. Leon, Amsterdam zegt: 21-09-09 om 11:26

  Het doet mij denken aan de vliegtax. Door de vliegtax werd de uitstoot door de vliegtuigen echt niet minder.

 12. CO2 is niet de oorzaak maar het gevolg van de opwarming. Herinnert u zich nog de rampscenario’s van het Brundtlandrapport uit de 70-er jaren? toen werd een ijstijd voorspeld! Natuurlijk is de klimaatverandering een ramp voor vele regio’s. Maar als een maakbare samenleving al onbereikbaar is, dan is een maakbaar klimaat dat zeker. De overheid doet alsof we door CO2-heffingen het klimaat kunnen beinvloeden. Natuurlijk moeten we meer duurzaam produceren en leven. Maar dat moet wel op basis van eerlijke argumenten en maatregelen. Zie de achtergrondinformatie op http://www.easysheet.nl

Geef een reactie