De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Komt dat zien, horen en lezen….

groenlandVanaf 21 september zendt de NOS een week lang reportages uit op radio en tv over klimaatverandering.
De themaweek heeft de naam “De verhitte aarde” meegekregen. En natuurlijk is er op internet van alles over te lezen.

De serie vormt een eerste aanloop naar de grote VN-klimaatconferentie in december in Kopenhagen. Daar moet een nieuw klimaatverdrag komen, een opvolger voor het Kyoto Protocol.
Juist in week 39 zijn er belangrijke conferenties in aanloop naar Kopenhagen: zo is er een bijeenkomst van regeringsleiders in de VS, (Obama zal zijn eerste speech over het klimaat houden) en in Buenos Aires is deze week een wetenschappelijke VN-conferemntie over verwoestijning.

 
mariekeVerslaggever Marieke de Vries heeft voor de themaweek Groenland bezocht en de correspondenten Kees Broere en Koert Lindijer rapporteren over de droogte in het noorden van Kenia. In beide regio’s is al bijzonder goed te zien wat klimaatverandering betekent. En hoe ingrijpend het kan zijn voor de mensen die er wonen.

 

kees1

 

Van harte aanbevolen!
De beelden (ik heb al het een en ander gezien) zijn prachtig en indrukwekkend.

Ook op internet is er de komende tijd van alles over te lezen in het dossier klimaatverandering. Op de voorpagina komt -in ieder geval in de week van de serie- een button te staan.  Zodat je dat dossier snel kunt vinden. Daarna is het klimaatdossier weer via de dossierlijst rechtsboven op de voorpagina  te vinden.

Tags: , , , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


17 reacties op “Komt dat zien, horen en lezen….”

 1. Meindert M zegt: 19-09-09 om 15:17

  De wraak van Gaia.

 2. Jannenman zegt: 19-09-09 om 16:20

  Is geen nieuws dat het klimaat verandert. Dat is altijd al gebeurd.

 3. duivjuh zegt: 19-09-09 om 23:54

  Thema week “de verhitte aarde”. Lopen jullie bij de NOS niet een kleine 10 jaar achter? De aarde is allang niet meer verhit, sterker nog zij is aan haar cyclische koeling bezig de laatste 10 jaar. Of is dit een onderdeel van de promotiecampagne voor een “gedoemd” Kopenhagen? Het volk moet weer eens geindoctrineerd worden om onze wil en wet te geloven. Kom opzeg NOS, feiten en geen fictie dat is jullie taak.

 4. John van Dokkumburg zegt: 19-09-09 om 23:56

  Sorry, VN-klimaatconferentie moet gaan over consuminderen en alternatieve energieen en h2-waterstof autos . , dat bied banen en dus een groot werkgebied . Ik vraag mij af of ze die zaken daar aankaarten want ik geloof eigenlijk in maar in telkens maar één liedje : het is foei en dat moet maar minder ( uitstoot ) . Allemaal weinig serious thinking dus onpraktische onzin .

  Voor alternative energie hoort men niet onder het argument van in ieders belang voor een moeilijke techniek kiezen, alle technieken belanden uiteindelijk in een luxe probleem , want zeg : zoals we vroeger met eenvoudige relais een electromoter aan en uit konden doen , doen we dit nu met de techniek van halfgeleiders .. maar we vergeten voor het gemak wel even wat voor langdurige opleidingen hele volks groepen daarvoor hebben moeten volgen .. daarbij bekeken is het recyclen minder aantrekkelijk omdat demonteren en opnieuw aan bieden duur word .

  Extra energie (opwekken) resulteerd in meer onzin vrije tijd en dus opgevolgt in – tijdvergetende vermakelijke of producten -) die geest past helemaal niet in het biologische nuttige en daarvan een opbrengst van – de aarde geeft haar vrucht – laat nog staan op dit miliue aansluit –

  Ik wil ook een aantekening maken berteft atoom energie . Het atoom energie heeft een eind product dat nog eens 1000 jaar als nutteloos – dodelijk uitstralend onverwerkt afval meegaat , die risico aangaan dat is een inmoreliteit .

  Passend in het miiue concept heb ik als conclusie ; Energie en vooral gevaarlijke energie zou alleen om miliue fouten van te herstellen mogen toegepast maar niet om onzin en voor vermaak te produceeren , kies daarvoor eens leukere eenvoudigheden uit /.

  Extra Energie verleid tot tegennatuurlijke activiteit dus bandeloos ( zonder geweten ) en zedeloosheid . Dit moeten we vermijden , het moet schoon ( als mogelijk ) aan de gang gaan .

  Hogere opleidingen kosten velen een gelukkig leven met minder – altijd in aanzien – tevredener pleziertjes .maw.. mbt de sfeer van gezamelijkheid : het ene pleziertje is qua sociale effect totaal het andere niet ! er bestaat en is bedacht veel onvrede in eerlijk plezier .

 5. John van Dokkumburg zegt: 20-09-09 om 09:40

  Terwille van miliue en klimaat is het beter niet te streven naar eindeloos gezoek naar gedetailleerde ontwikkelde technieken , welke er alleen maar zijn om onze zinnen te bevredigen of beter , te verslappen ! Verder aangeleerde dus onze zo aanbeden en geprezen ingewikkelde – materiale (stoffelijke) beroepen hebben eerder een tegen zinnelijk efficient dan een sociale getuigenis van een klimaat verandwoordelijke ontwikkelingskoers , juist wanneer we nut tav de sociologische impackt wegen .. dan worden onze (pertro) chemische ondernemingen hier absoluut te licht bevonden , ze zetten de burger aan het koehandelen met als inzet onze totale natuur , dat in ogenschouw genomen verliezen we veel zelfstandig denken en dus onze van nut , totale leerverbindingen .
  Zulke typische anti participatieve parasiet wijsneusbanen mogen in het belang van het algehele psychische klimaat ( zullen zo goed als zeker ) direct verdwijnen .
  Gevolg is dat ook onze militaire verdedigingen opgeheven kunnen worden ( omdat wij streven naar onthouding van anti sociale bedrijvigheid dus verzamelen -van roest- verleiding ) juist dit zal mede getuigen omdat vooruitgang niet meer betekend om elkaar met nieuwe norm en standaard steeds weer opnieuw willen verwonderen .

  Even een naar mijn mening belangrijke hint : we hoeven geen werk uit bestaande onvrede te maken Alleen omdat onze primaire behoefte zoals daar zijn de behoefte aan eten en drinken . werk (is inwezen naar een antwoord zoeken) is niet meer dan het omgaan met de resultaten van ieders *gecreerde fouten want (helaas ) deze vragen blijven wel op ons afkomen , daar is onze keus om hiermee te doen of te laten . Het werken om te presteren heeft geen bestaansrecht – maar nog duidelijker – in het wezen bestaat het voor mensen niet !

  ( * onze streeffouten opgewekt door ons gebrekkige .. beheersysteem .., welke (getuigd van) een ijdele inbeelding )

 6. John van Dokkumburg zegt: 20-09-09 om 09:49

  Zin correctie betreft volgende : Even een naar mijn mening belangrijke hint : we hoeven geen werk uit bestaande onvrede te maken Alleen omdat onze primaire behoefte zoals daar zijn de behoefte aan eten en drinken

  Dit laatste moet luiden : we hoeven geen werk uit bestaande onvrede te maken alleen onze primaire behoefte zoals daar zijn de behoefte aan eten en drinken en is een natuur wet.

 7. Stel je voor dat het klimaat niet verandert! Wat een bezopen aanname die als uitgangspunt wordt genomen en door iedereen volkomen ondoordacht wordt overgenomen. Ploeg nummer zoveel naar bestemming ver weg met vervoer dat aan geluid- en luchtvervuiling lekker negatief bijdraagt.
  Het wordt tijd dat we op onze eigen vierkante meters op dagelijkse basis eens gaan luisteren naar de teringherrie om ons heen. Als dat als eerste wordt aangepakt in de strijd voor een gezonder en socialer leefklimaat en we ook op dagelijkse basis daar letterlijk en figuurlijk bij stilstaan, dan komt de rest als vanzelf. Heus!
  Lawaai is oorlog en stilte is vrede. Zo simpel is het.
  Niet morgen als “dag van de vrede”, maar altijd en ieder moment van elke dag. Te beginnen bij NU.
  Luister en huiver…

 8. Sipke zegt: 20-09-09 om 12:13

  Fijn dat jullie met zoveel middelen de klimaatverandering en deze top oder de aandacht brengen. Het is erg nodig!

 9. Jannenman zegt: 20-09-09 om 16:07

  Nodig? Het is de grootste kolder die er is.

  Ik sloot me aan bij de beginnende milieubeweging van begin jaren ’70. Met name, de rapporten van de Club van Rome en haar conclusies waren simpel: Er zijn te veel mensen. Het tweede rapport heette letterlijk “Grenzen aan de groei”. Maarrrrrr
  Grenzen aan groei is totaal strijdig aan de kapitalistische groeieconomie. De mens moet immers consumeren, anders stort het systeem in elkaar. Wat gebeurde? Wetenschappers werden gekocht met dollars, om een andere boodschap te verkondigen. Er moesten niet minder mensen komen, maar meer en ze moesten ook meer consumeren. De techniek zou wel voor oplossingen zorgen en deels deed de techniek dat ook, totdat men uitkwam bij kooldioxide, een natuurlijk product. En dat was een geweldige stok om mee te slaan voor de kapitalisten. Energie moest belast worden, ter meerdere eer en glorie van de energie producenten. Het volk nog verder uitgeknepen. En staten hadden er belang bij, want er moesten toch belastingen worden geind om de zieke economiën en a-sociale politieke koers van opmenging van volken vol te houden. Een geweldige vondst, de hockey stick, die een dag na de ontdekking al werd weerlegd, maar door hersenspoeling nog altijd voortleeft, zelfs bij zogenaamde wetenschappers. En dat mag, er mag onder wetenschappers gediscussierd worden over wat er gebeurt tav klimaten. Maar dit gegeven is al lang geen wetenschap meer. De wetenschappers zijn hier zo verdeeld als CO2 over de aarde. Het hele ding is eenvoudig te weerleggen en dat zal ik binnekort dan ook zeker wéér doen, als er meer artikelen komen. Vooralsnog hou ik het even bij waar deze waan vandaan komt en welke, opnieuw afgodm zij dient.
  De hele milieubranche is opgezwolgen door het kapitalisme en in haar voordeel aangewend. Het is een industrietak geworden waar miljoenen brood van vreten. Onterecht brood van vreten, want zij dragen niets nuttigs bij aan de maatschappijen. Integendeel.

  Dat is NIET wat de club van rome beoogde, integendeel.
  Het is NIET ten dienste van volken, want ontwikkeling begint met energie.
  En de genoemde argumenten zijn NIET waar.

  Dat begint al met het woord ‘klimaatverandering’. Klimaten veranderen altijd, dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven.

  Kom maar op met die artikelen. Ik lust ze rauw.

 10. Marcel zegt: 20-09-09 om 19:23

  Klimaatsverandering = natuurlijk fenomeen.

  Geen enkele menselijke actie kan daar verandering in brengen.

  Al Gore is trouwens een grote leugenaar. En de overheid wil ons bang maken zodat ze meer nieuwe belastingen en heffingen kunnen doordrukken.

 11. Jannenman zegt: 21-09-09 om 11:04

  Waarom plaats je mijn stuk niet Jeanet?

 12. Michiel zegt: 21-09-09 om 12:02

  Waarom zijn jullie zo bang voor het opwarmen van de aarde over duizenden jaren?

  Want dit schrijven jullie: citaat:

  “Want als het landijs smelt, komt dat in de oceanen terecht en dat zorgt voor een stijging van de zeespiegel. Op Groenland ligt een ijskap van bijna twee miljoen vierkante meter en als die in zijn geheel afsmelt, zal dat een zeespiegelstijging van zeven meter veroorzaken.
  Dat zal de komende duizenden jaren nog niet gebeuren.”

  Deze zin zit vol onzekerheden en ligt zo ver in de toekomst dat het gewoon te zot voor woorden is om in deze tijd de economie onderuit te schoffelen voor misschiens en duizenden jaren.

  Juist dankzij warmer wordende aarde is de mens zo geevolueerd. En we zitten nu in een afkoeling.

 13. Jannenman zegt: 21-09-09 om 13:37

  De nos wil discussie Jeanet, dat staat hier rechts. Plaats dan ook relevante berichten.

 14. Paul zegt: 21-09-09 om 18:23

  CO2 = Niet Giftig

  Ga weg met je global warming maffia.

 15. Adri zegt: 21-09-09 om 19:31

  Waan van de dag Michiel. Ze moeten toch mee in de hypes?

  Als het nou eens over vervuiling zou gaan, of over natuurverwoesting. Daar zóu misschien iets aan te doen kúnnen zijn. Maar dan komen er snel wat hekele punten als overbevolking en heilige huisjes als consumptiedrift, kapitalisme en ‘vrije’ wereldmarkt om de hoek kijken.

  Dus dan maar klimaat, en let maar op: onder het mom dat het zo ontzettend erg gesteld gaan wij daar weer vette rekeningen van krijgen.

 16. Ton Smeets zegt: 25-09-09 om 22:31

  Hallo even mijn mening kwijt
  Hoe begon het ook weer even denken, ja ik weet het alweer.
  De forsielle brandstoffen dat is niet goed,
  en ik dacht nog wel dat het de fabrieken waren die het deden.
  of was het nou oorlogje voeren met al die kruitdampen in de lucht.
  maar dat was in 1914 tot 1918 al en 1939 tot 1945 deet ook mee aan de luigt vervuiling.
  en wat dacht je van vulkaan uitbarstingen o nee dat is natuurlijk.
  de zuure regen ja dat was de oorzaak,
  o nee ik vergis me.
  Het was het ozon gat ja dat was het.
  of toch niet, er kwam iets nieuws,
  we moesten zoeken maar we hebben het gevonden.
  de co2 uitstoot ja dat is de oorzaak.
  maar we zoeken alweer naar het volgende wat zal er uit de bus komen ik laat mij verrassen, de wolken die over drijven of we fietsen te veel nee ik denk de watersport die hebben we nog niet gehad,maar we blijfen zoeken om de bevolking uit te melken met hulp van de Milieubewegingen want die weten er alles van hoe het komt dat alle sneeuw smelt en o ja de noordpool en de zuidpool niet vergeten. maar als we gaan demonstreren dan neemen we de bus of de auto of de trein bromfiets of weet ik wat maar we gaan niet lopen naar denhaag of naar het werk daar neemen we de vervuilers voor.maar ik hou er mee op we krijgen toch geen gelijk alleen een nieuwe belasting.
  o ja alleen dit nog als we nu eens alle schepen uit het water halen en alle schier eilanden en bruggen en al het andere op gevulde land wat we aan de zee hebben onttroken eens terug zouden geven dan zakt de zeespiegel al een meter.
  En de onderzoeken nu op de pool gaan we daar lopend naar toe nee vliegen is makkelijker DUS WEER VERVUILING VOOR HET GOEDE DOEL.
  Groetjes
  TON

 17. rangdangdoodle zegt: 12-12-09 om 12:58

  het zou inderdaad kouder moeten worden maar het word warmer,mmmmmmm ik denk dat ik toch de wetenschappers maar geloof en niet het volk dat massaal hun koppen in het zand steekt.en a.u.b.volg “het is allemaal een leugen” volk niet.negeer ze,zij weten niet beter.

Geef een reactie