De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Levensstijl nomaden Kenia onder druk

382984819_29f1873e8d_bDe steeds drogere gebieden in Afrika, zoals in het noorden van Kenia, vormen van oudsher de habitat van nomadische volken en hun vee. Hun traditionele levensstijl staat onder grote druk. Door klimaatverandering is het vrijwel onmogelijk geworden om in relatieve rust en vrede van waterplaats naar waterplaats te trekken.

Dat heeft op de eerste plaats tot gevolg dat het voor de nomaden steeds moeilijker wordt om hun vee, dat ook hun kapitaal is, te behouden. De sterfte onder de dieren ten tijde van grote droogte betekent een verlies aan zowel inkomsten als voedsel.

Ook worden de spanningen tussen verschillende nomadische groepen steeds groter, omdat zij met elkaar moeten strijden om de bereikbaarheid van steeds minder graasland en waterplaatsen. Die toenemende rivaliteit wordt een nog ernstiger probleem als conflicten ook met vuurwapens worden uitgevochten, iets dat steeds vaker voorkomt.

Beluister de reportage van Koert Lindijer
Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Het meest extreme voorbeeld dat Afrika hier tot nu toe van kent, is de oorlog in Darfur. Het is een strijd die met maatschappelijke achterstelling van delen van de bevolking heeft te maken. Maar op de achtergrond hiervan spelen zeker ook de toegenomen spanningen door de steeds verder afnemende vruchtbaarheid van gebieden.

De nomadische levensstijl zoals het noorden van Kenia die kent, lijkt ten dode te zijn opgeschreven. Over de psychologische problemen die dit voor de mensen meebrengt, is nog erg weinig bekend. Grootschalige hulp van de eigen regering hoeven zij niet te verwachten. De nomade voelt zich dan ook steeds meer aan zijn eigen lot overgelaten.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “Levensstijl nomaden Kenia onder druk”

 1. Jannenman zegt: 22-09-09 om 11:29

  Ja, klimaten veranderen. En dan?
  Wil je ‘helpen’? Dan verander je óók hun cultuur (onze kant op) en daarmee vernietig je die manier van leven.
  Juist nomadische volken leven met de natuur. De natuur is keihard (Darwin) en dan gaan er soms een boel dood.

  Vreemd zoals u ineens springt van nomaden in Kenia naar stammen in Darfur (Soedan). Blijkbaar met als onderbouwing dat strijd daar is door afnemende vruchtbaarheid van gebieden (Ik wist niet dat nutrienten in de bodem ook spontaan verdwenen door droogte zeg).
  Gek dat die afnemende vruchtbaarheid vooral daar is en toevallig ook precies daar de Islam actief bezig is aan haar opmars. Dat past niet in het plaatje zeker?
  Ja, rivieren verleggen hun koers nogal eens. We kunnen natuurlijk als Nederlanders ‘helpen’ en de rivier kanaliseren. Er zijn vast zat bedrijven te vinden die met geld van burgers hier, daar de arme negertjes willen ‘ontwikkelen’. Met ‘adviseurs’ en al.

  Maar wat wilt u nu eigenlijk? Wel of geen nomaden? Wel of niet andere culturen?
  Je kunt niet ‘helpen’ EN culturen bewaren.
  Sterker nog, u hoort daar helemaal niet te zijn. Want uw aanwezigheid daar en de berichtgeving daarover zet hier zat idioten aan de gang die die culturen zullen vernielen.
  Begrijpt u dat?

 2. erik zegt: 22-09-09 om 13:13

  Vraag me af wanneer de eerste claims neergelegd gaan worden,hier bij ons
  degene die de hoofd -oorzaak zijn van een veranderend klimaat.
  Want in Afrika is nauwelijks enige uitstoot van co 2,zij zijn het slachtoffer van onze ongebreitelede consumptie drang.
  Eerst als slaven over de wereld verplaatst,en leegeroofd,en nu weer
  als eerste slachtoffer van de klimaats verandering.Ik zou het niet pikken als ik hun was!

 3. henk mensink zegt: 22-09-09 om 13:21

  ben 30 jaar veehouder geweest zowel in nl als in dk waar ik nog steeds woon en het zogenaamde ‘koeien bloed’ stroomt bij mij ook door de aderen
  ik ben wel es waar geen nomade maar mijn advies aan de nomaden is,verder trekken naar men mag hopen en bidden voor betere tijden
  groet henk

 4. Jannenman zegt: 22-09-09 om 13:51

  Dat is een berg onzin erik.
  Klimaten veranderen altijd.
  Er IS geen bewijs voor co2 en opwarming van de aarde, sterker nog, er is niet eens bewijs voor opwarming van de aarde. Laat staan door mensen veroorzaakte opwarming.
  En slaven hebben hier niets mee te maken. in de 17e eeuw hebben de moslim-arabieren hier 1 miljoen slaven gemaakt, in Europa, óók in Nederland. Daar zeur je ook niet over, waarschijnlijk omdat je dat niet eens weet.

 5. bas zegt: 22-09-09 om 14:38

  Jannenman

  een bodem is minder vruchtbaar als er minder kan groeien. Voor plantengroei geldt de wet van de slechtste voorwaarde:

  water, koolzuur, voedingstoffen en licht maken samen plantengroei. Of er nu tekort aan (bepaalde) voedingsstoffen is (vele gebieden in australië hebben erg weinig koper in de bodem, een beetje koper in de kunstmest doet de oogsten verdrievoudigen of meer) of water maakt niet uit: de bodem is minder vruchtbaar.

  In essentie kan ik mij wel in je stelling – tenminste zoals ik die lees – vinden: Wie dicht bij de natuur leeft, loopt meer risico’s. Dat kan je aan willen pakken, maar dan komen deze mensen verder van de natuur te staan – en het is de vraag of ze dat willen

  Maar de toonsoort vind ik toch niet kunnen ‘dan gaan er soms een boel dood’ kan je zeggen over konijnen. Of koeien. Maar niet over mensen

 6. Jannenman zegt: 22-09-09 om 15:36

  Dat snap ik bas, maar nutrienten nemen niet plotseling af door klimaatverandering, tenzij het zo veel regent dat alle voedingsstoffen weg spoelen. De term ‘vruchtbaar’ slaat niet op hoeveelheid regen of zon. Verhoogde CO2 concentratie doet plantengroei juist toenemen, omdat planten dit o.a. opnemen uit de lucht. Daarom gebruiken tuinders dit gas soms als bemesting.

  Dat de toon niet prettig is, ja, dat kan, maar zo spreek ik ook over ons als het moet hoor. Dat doe ik expres, omdat je, als je dingen zuiver wilt krijgen, niet met betraande ogen moet redeneren. Dat schiet niet op, moraal zit dan in de weg.
  Als ik zulke woorden gebruik zegt dat totaal niets over mijn gevoel. Dat zijn 2 verschillende dingen. En ik denk niet dat er ook maar 1 neger in Afrika is die zich drukt maakt over hoe ik iets zeg. Ik denk dat ze veel liever hebben dat wat ik zeg waar is.

  Van medelijden kun je niet eten bas.

 7. De berichtgeving gaat alleen maar over de droogte in noord kenia terwijl het in het westen enorm regent.

  http://www.nation.co.ke/News/-...../undmrg/-/

 8. Ruben zegt: 22-09-09 om 22:33

  @Janneman: Er zijn in het ‘huidige’ Nederland geen slaven gemaakt door de Arabieren. Ze zijn er wel via de handel gekomen, net als bij de vrije stammen was een krijgsgevangene bezit en dus economisch interesant.

  Voor de rest kan ik me volledig bij Bas aansluiten. Sowieso betekent tekort aan eten (door afnemende vruchtbaarheid) vaak spanningen, vooral in gebieden waar de landbouw de hoofdmoot van de economie bepaald. In het verleden zijn meerdere volken door klimatologische veranderingen op dreef geraakt met strijd e.d. als gevolg.

 9. Bart zegt: 23-09-09 om 08:54

  Zelf mocht ik ook wel eens reizen door Oost Afrika, zag de kuddes in het Sudanese grensgebied, Eritrea….. woestijn streken, het verplaatsen van gehele volkeren naar verliggende graslanden en land met meer neerslag is onrealistisch, dat geluk is er niet voor al die mensen. Het uitsterven lijkt een natuurlijk verloop van mens, dier en natuur, en daarom verwonderen wij ons nu aan de vondsten van duizenden en miljoenen jaren terug van de ijskap in de ijstijd welke tot aan Egypte groeide.
  Nu ziet u dat na zo’n lange tijd vanonder die ijskap dan een polderlandje is verrezen waar men zich druk maakt over de woelmuis en immigranten uit verre streken.
  Het zou wel eens kunnen zijn, dat de z.g. Nederlandse bevolking ook t.z.t. in Noord Afrika asiel moeten aanvragen vanwege hoger wordende zeespiegel, of een nieuwe ijstijd.
  De enige soort welke kan overleven is de soort welke zich kan aanpassen aan de veranderde omstandigheden.
  Dus de schuldige zoeken voor het feit dat je geen koeien kan houden in een woestijn, maar wel nog kamelen vindt ik na de omstandigheden daar gezien te hebben, een beetje simpel.
  Er zijn nog grotere rampen gaande,en in ontwikkeling in Afrika, maar die kunnen wij hier vanuit de comfortzone met het de voor ons zo vanzelfsprekende beschouwingen direct ‘wegzappen’.

 10. Jannenman zegt: 23-09-09 om 11:52

  @Ruben:
  Dat slaat nergens op. De redenatie van Erik was dat negroiden tot slaven waren gemaakt en dat klopt (deels), maar men dient dat af te zetten tegen andere feiten; vrijwel elk volk kende slavernij en van vrijwel elk volk zijn er tot slavernij gedwongen. In het ‘huidige’ Nederland niet nee, maar daar ging het niet over. In het huidige Afrika worden óók geen slaven gemaakt. En dan gaat het hele argument niet meer op.
  Eerder denk ik dat je gewoon niet wilt aannemen dat er een miljoen blanke slaven gemaakt zijn in Europa in de 17e eeuw. Wil je bronnen? Zeg het maar.

  2) Als mensen hongeren gaan ze lopen soms ja. Of dat nu door veranderende klimaten is of anderszins. Het duidt geenzins een verband tussen menselijk handelen hier en honger daar, middels klimaatverandering.

 11. Bart zegt: 23-09-09 om 13:06

  Heren blijf toch bij het onderwerp !, slaven ???, wij zijn allemaal slaven geworden van de banken, verzekeringsmaatschappijen ,kredietverlevers, huisjesmelkers en politici welke dit instrumentarium voor het rippen van de werkende mens in Nederland steeds verder verfijnd met een christelijke glimlach om de mond.
  De armste mensen in de wereld kopen wij af met de dubbeltjes in de collectebus of een donatie per giro.
  De vervuilende SUV is een soort prothese geworden voor de uitdijende elite, welke denkt dit vlakke land te moeten bestormen met terreinwagens, of voertuigen welke eigenlijk ontworpen zijn voor de bergen en bosrijke streken zonder wegverharding.
  De milieutax en vervuiling van deze voertuigen is met een gevijnsd glimlachje afgekocht, en wij stemmen weer massaal op de volgende groep rampen ontwikkelaars in de Haagse politiek.
  Maar ook dit alles is niet alleen de oorzaak van de problemen van de Keniaase nomaden

 12. goois lyceum zegt: 23-09-09 om 15:08

  leuk artikel.

 13. Jannenman zegt: 23-09-09 om 15:17

  Als ik zo de reacties lees, hier en bv het blog over het doden van een zeehond, dan is de conclusie vrij duidelijk; Het gemiddeld iq daalt en burgers volgen slaafs de meningen van de machtigen, die veelal liegen om die burgers slaaf te maken, danwel houden.
  … abandon all hope, hell is right here

 14. dercks zegt: 23-09-09 om 16:50

  Tja de mens moet zich aan de omstandigheden aanpassen. Dat moet al het levend wezen op deze planeet al miljoenen jaren. Geen nieuw. In tegenstelling tot de NOS verwijs ik wel naar feiten. De NOS suggereert steeds extremer weer. Maar is dat eigenlijk wel zo. U raadt het al. Natuurlijk niet. Hier een grafiekje over de orkanen: http://www.klimaatfraude.info/images/orkanen.jpg
  En hier de fantastische vorospellingen van het IPPC: http://www.klimaatfraude.info/images/orkanen.jpg

  Tenslotte is een deel van de zogenaamde opwarming van Nederland intussen ook al verklaard: http://www.elsevier.nl/web/Nie.....ratuur.htm

 15. Ruben zegt: 23-09-09 om 22:35

  @ Janneman: Moge ik u citeren “(…)hebben de moslim-arabieren hier 1 miljoen slaven gemaakt, in Europa, óók in Nederland”

  Fijn dat ik daarna beticht wordt van dingen niet willen aannemen. Naar je bron van een miljoen ben ik inderdaad benieuwd om dat ik diens primaire bron bijzonder interesant denk te vinden.

  Verder noem ik klimatologische veranderingen maar niet dat deze door menselijkhandelen komen, misschien eerst lezen.

 16. Jannenman zegt: 24-09-09 om 11:28

  http://www.bbc.co.uk/history/b.....s_01.shtml

  Incl. verdere bronnen.

  Dit gebeuren is de laatste decennia ‘verstopt’, omdat het politiek niet goed uitkomt. Wij blanken moeten immers slecht zijn, zodat wij uit schuldgevoel ons hele volk offeren voor de VS supergenocide.
  Over onze zeeheld Michiel de Ruyter rept niemand meer, terwijl deze toch echt naar daar is gevaren met een vloot om de arabieren/moslims aan te zetten tot verandering.

Geef een reactie