De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Op zeehondenjacht op Groenland

mdv_dsc00256We varen weg uit de haven van Ilulissat, Groenland, 250 kilometer ten noorden van de poolcirkel. Vandaag gaan we op jacht met Ole en Willy, twee Inuiten. We varen in een sprookjeswereld van water, prachtige kleuren blauw en reusachtige ijsbergen die zijn afgebroken van de Jacobs -gletsjer, de grootste leverancier van ijsbergen ter wereld. Het zijn brokken ijs soms ter grote van een flatgebouw. Prachtig om te zien is het spel tussen de zon en deze giganten.

Na een uurtje tussen de ijsbergen is het tijd voor de zeehondenjacht! Ole zit op de voorplecht en kijkt spiedend in het rond. Willy vaart de boot en tuurt door een verrekijker. De mannen communiceren met elkaar via korte zinnetjes. Het is doodstil en spannend.

Plotseling vliegt Willy schreeuwend uit de kajuit en schiet op iets in het water. Ergens, zo’n honderd meter van de boot, zie ik het grappige koppie van een zeehond. Ook Ole doet zijn best het dier te raken. “Opdonderen”, wil ik schreeuwen naar de zeehond maar ik kan me beheersen.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Ik zie de kogels het water raken net naast zijn kop. Plotseling is de zeehond verdwenen. Willy vaart met volle kracht naar de plek waar we de zeehond het laatst zagen maar het dier laat zich niet meer zien. Het wordt weer doodstil. Ole en Willy spieden in het rond. Nu aan de andere kant van de boot duikt een zeehond op en ook hij krijgt de volle laag. Met een welgemikt schot wordt de zeehond door de jagers getroffen en met volle vaart racen de jagers naar de plek waar het dier drijft.

Ole grijpt een pikhaak die achter mij op de vloer van het schip ligt. Ik sta te filmen en kan zo gauw niet opzij springen. Met volle kracht slaat Ole de haak naar de zeehond om hem zo naar de boot te trekken. Hij mist en het dode dier zakt naar de bodem van de zee. Slechts een plas bloed blijft zichtbaar dat als helrode verf in het water zweeft.

mdv_dsc00268Ole maakt er een grapje over, wij hebben hem per slot van rekening voor deze reis betaald, maar in zijn ogen zie ik het verwijt. “Stomme stadse eikel”, zal hij hebben gedacht maar dan in het oud-Inuit’s en zal de gedachte uit een woord hebben bestaan van minstens vijftig letters zonder de C want die gebruiken de Inuiten niet. “Sorry”, verontschuldig ik me maar hij lijkt er niet tevreden mee. Later, als ik de camerabeelden bekijk, zie ik dat niet ik de schuld ben van het niet vangen van het dier. Ole slaat met de pikhaak naast de zeehond en mist hem op een haar.

Niet veel later is het weer raak. Kogels doorzeven de kop van nog een zeehond. Vlak bij de boot krijgt hij het genadeschot en nu, in een mum van tijd, ligt het lijk op de achterkant van onze boot gebonden en zijn we op zoek naar een kleine ijsberg waarop het dier gevild kan worden, een eeuwenoud gebruik.

In korte tijd is de zeehond gevild en in stukken gesneden. De darmen blijven achter voor de vogels maar de rest van de buit gaat mee in plastic zakken en wordt straks onder de twee jagers verdeeld.

De prachtige huid van het dier hangt over de reling van onze boot en doet de rest van deze prachtige dag op het water nog flink aan een zeehond denken.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


45 reacties op “Op zeehondenjacht op Groenland”

 1. Rianne zegt: 23-09-09 om 09:37

  WALGELIJK!!!!!!!!

 2. Philippe zegt: 23-09-09 om 10:20

  Nieuwswaarde nihil.

 3. uhm.. leuk deze publiciteit… maar WTF!?!?!
  Trieste gedoe elke keer…

 4. jantje zegt: 23-09-09 om 10:27

  gaat nergens over!!!!

 5. Cyriel zegt: 23-09-09 om 10:31

  Lekker veel toegevoegde waarde en niet lekker in zijn hoofd als hier met ‘trots’ over schrijft. Misschien moet de NOS eerst een nadenken voordat ze iets post.

 6. Laura zegt: 23-09-09 om 10:35

  wat een waardeloze weblog Hans Struik!!verslag doen van zoiets gruwelijks zonder een duidelijk standpunt erin te verwerken kan echt niet.en trouwens toch, wat is het nut van dit stukje? wat ga je volgende keer doen, mee met olifanten die afgeslacht worden voor ivoor en daar even de ranzige details en dito foto`s van posten? gadverdamme ga je schamen!!

 7. vera zegt: 23-09-09 om 10:38

  Als we dit erg vinden en dat vinden we ook dan gaan we ook met zn allen over op diervriendelijk vlees, eieren melk etc. etc. in Nederland anders zijn we maar hypocriet!

 8. 007 zegt: 23-09-09 om 10:39

  Echt zielig maar ja als zij t doen om van te leven is het wat anders dan dat wij het doen voor t geld

 9. René zegt: 23-09-09 om 10:39

  Voor al die mensen die dit walgelijk vinden en ook vinden dat het geen nieuwswaarde heeft heb ik één opmerking.

  Jullie kunnen alleen maar naar flut programma’s op de RTL’s kijken en gaan in een supermarkt lekker voorverpaktte visstick halen.

  Dit is zo oud als de wereld en dit is niet slecht en als nieuwswaarde geeft het aan dat er gelukkig nog mensen zijn die dicht bij de natuur staan.

 10. Ben Bosboom zegt: 23-09-09 om 10:43

  Walgelijk om te lezen. Jammer dat ons gemeenschapsgeld gebruikt is om de verslaggever dit stuk te leten produceren.

 11. roelof kramer zegt: 23-09-09 om 10:46

  Als ik lees “wij hebben hem per slot van rekening voor deze reis betaald”, denk ik “Heb je ook voor de boot en het geweer gezorgd?” Lijkt me zo nutteloos om met een zak geld van de NOS rond te reizen en dit soort verhalen te maken. Get a life!

 12. Thorsten zegt: 23-09-09 om 10:46

  Wat een tere zieltjes hier. Gewoon een man die voor zijn overleving een zeehond jaagt. Past prima in de serie waarin het gepubliceerd is.

 13. joy zegt: 23-09-09 om 10:46

  Hoe kan NOS dit nu plaatsen… okay het is de waarheid! maar alsnog, wie gaat er nu mee met een zeehonden jacht zonder maar ook een poot uit te steken om ze tegen te houden…. echt MISSELIJK GEWOON>>> HEEL LAAG van de NOS

 14. johan zegt: 23-09-09 om 10:48

  Laat die mensen toch met rust ze doen dit al 100 jaar en meer en nu moeten wij ons ineens druk gaan maken over zeehondjes in groenland ga maar filmen bij een islamitische slachterij Dat ziet er leuk uit !!

 15. Kathelijne zegt: 23-09-09 om 10:51

  Tja…ik ben vorig jaar in (op?) Groenland geweest en de mensen daar jagen alleen voor hun eigen gebruik. Alles wat gevangen wordt, wordt netjes verdeeld tussen de deelnemers aan de jacht. Als het aandeel waar je recht op hebt te groot is voor jouw familie, verkoop je het overschot aan andere mensen.

  En wat is er walgelijker: een beest dood maken dat vrij geleefd heeft of een beest in de bio-industrie laten groot worden en dan doodmaken? Zelf eet ik helemaal geen beest, maar dat terzijde.

 16. Tamara zegt: 23-09-09 om 10:52

  Te ziek voor woorden!!! Dat dit gepubliceerd wordt met zekere ‘trots’

 17. Corine zegt: 23-09-09 om 10:57

  Ik ben het volledig met Rene en Vera eens. Allemaal lekker voorverpakte vis eten en dan zeuren als ze met de dood van dieren geconfronteerd worden. Supermarkt vis wordt op een veel walgelijkere wijze is gevangen, want daar wordt ontzettend veel bijvangst weggemikt. Daaronder zitten ook dolfijn en zeehonden! Hier maakt een unuit jager zich tenmiste boos dat een zeehond verspild wordt!
  En wat betreft de nieuwswaarde; die blijkt dus torenhoog te zijn, want schijnbaar denkt het merendeel van de weblog-bezoekers dat vis voorverpakt aan bomen groeit!!

 18. Herman zegt: 23-09-09 om 10:58

  Lekker hoor, zo’n stukje zeehondenvlees. Maar wat een drukte, oeroud gebruik. Als het om een varken zou gaan, zouden de reacties een stuk milder zijn, vermoed ik.

 19. Nathan zegt: 23-09-09 om 10:59

  Iedereen die dit walgelijk oid vindt is neem ik aan vegetarier. Het slachten van dieren in NL gaat niet veel anders. En dan is er nog het grote verschil van leef kwaliteit van de zeehond en die van ons slachtvee! Verder is het aan de NOS waar ze hun verhalen vandaan halen. Het grootste gedeelte van het het geld voor de omroepen komt uit reclame opbrengsten e.d..

 20. Dominik zegt: 23-09-09 om 11:00

  Dit is niet laag van de NOS, en ook niet misselijk van de auteur. Sterker nog, de auteur werd zelf misselijk van de situaties waarin hij terecht kwam omschreven in dit artikel.

  Dit blog is gewoon een (redelijk objectief) verslag van wat de auteur heeft meegemaakt in Groenland. Als mensen het slachten van zeehonden misselijk vinden, dan moeten zij er júist over lezen en niet hun ogen ervoor sluiten.

  Bovendien, er valt in sommige reacties een bepaalde vorm van hypocrisie te bemerken (ik val daar eerlijk gezegd ook onder). Het is ook zielig en onmenselijk (in mijn ogen) om zulke beestjes te slachten. Maar in Groenland is het een eeuwenoud gebruik, en ze moeten toch ergens van leven? Waarom is het eten van een lief, pluizig konijntje minder immoreel dan het eten van zeehondenvlees?

 21. Veel mensen vinden dit een vreselijk verhaal, maar het is realiteit. We zijn hier zo ontvreemd van de werkelijkheid. Als iedere vleeseter in Nederland zelf het dier moest aanwijzen wat hij ‘s avonds op z’n bordje wilde, dan werd 95% vegetariër. Laat staan het ook nog zelf moeten slachten… Wij eten gewoon lekker kip, zo’n beest dat precies 41 dagen kan leven voordat hij door z’n poten zakt van het ziek zijn. Daarna eten wij het doodzieke dier op, geslacht door een ander. Het beest zit voor junkfood, zoals soja en maïs dat wij daarna binnen krijgen. Zo worden wij ziek, zonder te snappen hoe de natuur eigenlijk werkt.

 22. dennis zegt: 23-09-09 om 11:06

  Hier heb ik geen moeite mee het waren inuiten (eskimo’s) die de zeehonden vingen dit is voor eigen gebruik, en worden families van gevoed al honderden zo niet langer jaren, het bont wordt gebruikt om in die ijzige omstandigheden lekker warm te blijven niet alleen als kleding maar ook als behang om de koude te weren.

  Uiteraard vind ik commerciele vangst voor bont weerzingwekkend en hoop dat dit overal verboden wordt.

 23. Ben zegt: 23-09-09 om 11:10

  “Weblog Klimaatverandering,” staat boven het stukje. Wat heeft de walgelijke jacht op zeehonden met klimaatverandering te maken? Het weblog gaat alleen over een paar mensen die het leuk vinden om kogels door de hoofden van zeehonden te schieten. Zijn ze traditionele jagers die het vlees nodig hebben, of vermoorden ze zeehonden voor hun plezier? Zelfs dat wordt niet vermeld. Als je toch bij de jacht op zeehonden wilt blijven, schrijf dan over het smelten van de ijsbergen dat wellicht een einde maakt aan de traditionele jacht van de Inuit (er komt dan tenminste nog iets goeds van de klimaatverandering…).

 24. gerald zegt: 23-09-09 om 11:31

  schandalig dit doe je toch niet vind je het niet gek dat dieren zo uitsterven

 25. Jannenman zegt: 23-09-09 om 11:37

  Goed stukje, objectief.

  Voor mij vooral interessant door de reacties. De mens neigt naar de norm en is vervreemd van de natuur. Zeehonden zijn een waarde geworden door 40 jaar hersenspoelen en het geluk van het woordje ‘hond’ in de naam. Ze zijn daarmee ook heilige koeien geworden in een zieke maatschappij.

  Als het niet strafbaar was, zouden velen eerder de mens (willen) doden die het dier wil doden. En dat mens eten ze dan nog niet op ook.

 26. Marcel zegt: 23-09-09 om 11:50

  Sorry hoor maar wat een walgelijk artikel dat jullie hier plaatsen, om te kotsen! Totaal geen nieuwswaarde in dit artikel, jullie moeten je de ogen uit de kop schamen om hier überhaupt nog aandacht aan te besteden, pure vervuiling! Schrijf een mooi artikel hoe we deze barbaarse slachtingen eens tegen kunnen gaan van al die idiooten op de wereld net als al die zogenaamde walvis vangers, het moet stoppen!!!!

 27. Patiselva zegt: 23-09-09 om 12:09

  Onzinnig, echt belachelijk dat je dit doet,vind ik. De hele wereld weet toch onderhand wel hoe een zeehond geslacht word en dat Inuits nog doen, dus waarom moet je, onder het mom van mensen wakker schudden, dit doen? Notabene wordt er door JOUW geld weer een aantal dieren vermoord. Het is voor de lokale mensen een gebruik ja, maar waarom moet jij ze dan betalen? Dat vind ik niet kloppen. Ga mee met hun eigen jacht en vertel wat meer over de mensen en leg de link tussen jou stuk en klimaatverandering. Dat Inuits dit doen prima! Zolang alleen zij het doen voor eigen gebruik en niet voor commerie en ook niet voor toerisme, waar jij nu onder valt! Ik vind dit echt onnodig, wreed en zielig dat je dit doet voor een stukje zonder nieuwswaarde! Ga naar de jungle bedrijven tegen houden die illegaal de longen van de aarde wegkappen, DE AMAZONE. Dat is zeker iets waardevols en geloof me genoeg om over te schrijven!!

 28. Cynthia zegt: 23-09-09 om 12:12

  Het is afschuwelijk, vind je het gek dat de dieren uitsterven, zal me niks verbazen dat het weer voor bond wordt gebruikt. Laat lekker de natuur met rust.

 29. Griffioen zegt: 23-09-09 om 12:32

  Mijns inziens tracht de schrijver van stuk op impliciete wijze duidelijk te maken dat de kwestie rondom het milieu en de opwarming van de aarde een complexe aangelegenheid is. Het is nauwelijks te simplificeren, mede vanwege het feit dat de belangen van de betrokkenen diffuus zijn. Wat de moraalridders betreft: de milieubewuste Nederlander, die zich een superieure en egocentrische houding heeft aangemeten, veroordeelt de jacht op de zeehonden. Echter is het een traditie in de desbetreffende regio. Daarnaast wordt het vlees enkel en alleen gebruikt voor de noodzakelijke consumptie. Wij in het Westen zijn verantwoordelijk voor het vervuilen van het milieu, met name de vredesduiven in de VS. Wat wij doen is pas walgelijk. Nederland dient zich niet te bemoeien met de inheemse bevolking van Groenland, aangezien dat niet onze taak is.

 30. Michiel zegt: 23-09-09 om 12:34

  Wat een reacties op deze weblog zeg. Natuurlijk stuurt de NOS mensen de wereld in die verhalen schrijven over wat ze zien en meemaken in de wereld! Daarnaast heeft iedereen de vrijheid om te lezen wat ze willen toch? Veel succes verder in Groenland!

 31. Frank zegt: 23-09-09 om 13:00

  Dat het hier gaat om een traditionele vorm van zeehondenjacht zonder winstoogmerk lijkt me sterk, gezien het feit dat de journalisten moeten betalen om de jagers te ‘mogen’ vergezellen. Bovendien zie ik op de foto geen eskimo’s, maar eerder twee Deense (let ook op de namen) zeehondenjagers. Dat het geen traditionele Inuitjagers zijn, blijkt ook wel uit hun kledij. Journalistiek heeft het artikel weinig waarde, want echte achtergrondinformatie of duiding ontbreekt. Wat betreft de reacties: als iets een eeuwenoude traditie heeft, hoeft het nog niet goed of acceptabel te zijn. Het achterstellen en lynchen van negers was ook lange tijd een traditie in het zuiden van de Verenigde Staten. Ik ben het wel eens met de mensen die zeggen dat veel Nederlanders boter op hun hoofd hebben als het gaat om de afkomst van hun stukje vlees of vis.

 32. jaap bosman zegt: 23-09-09 om 13:50

  gewoonweg zielig!!!
  het is niet normaal hoe die lieve beestjes worden afgemaakt.
  ik vind het niet super erg als er af en toe een zeehond word afgemaakt.
  maar niet op z’n zielige manier.
  ik heb een hekel aan mensen die bond dragen van zeehonden (ook van andre dieren trouwens).
  nogmaals, het is gewoon niet normaal!!!

  jaap

 33. Jannenman zegt: 23-09-09 om 15:08

  De hersenspoeling heeft goed doorgezet zeg…
  ‘Idiocracy’ is here

 34. boerwortel zegt: 23-09-09 om 15:13

  Tja, Inuit leven al eeuwenlang van de zeehond. Hun kledij, eten, tenten, boten, gebruiksvoorwerpen kwamen en komen allemaal van de zeehond. De zeehond maakt deel uit van hun cultuur, religie en leven. Landbouw is niet mogelijk aan de Noordpool. Zeehond en Inuit maken deel uit van een gemeenschappelijk biotoop. Het leven als Inuit is nooit een pretje geweest, alleen de allersterksten overleven. Probeer het maar eens. Hun cultuur heeft nooit een bedreiging gevormd voor het voortbestaan van de zeehond, zoals dat in stabiele biotopen de regel is. Ik vind dat we dit moeten respecteren.
  Westerse invloeden bedreigen wel de Inuitcultuur. Dit heeft tot een sterke toename van geweld, alcoholisme en zelfdoding geleid. Misschien is dat wel het echte probleem in die gebieden.
  Een vrije zeehond heeft een veel leuker leven dan de gekweekte varkens en kippen in onze cultuur. Misschien toch eerst de balk uit eigen oog halen…

 35. Erwin Teusink zegt: 23-09-09 om 15:38

  Echt zielig dat deze prachtige dieren voor het bont worden gedood, terwijl er toch meer dan genoeg echte honden zijn die voor dat doel geslacht kunnen worden.

 36. bas zegt: 23-09-09 om 15:52

  Met anderen vraag ik mij af waarom dit stukje geschreven is, en waarom nu. De jacht op zeehonden voor consumptie door Inuit (vroeger Eskimos genoemd, maar dat bleek een scheldnaam) staat niet ter discussie, en terecht niet.

  De enige reden die ik kan bedenken is de grote aandacht die de laatste tijd aan poolgebieden besteed wordt – in het kader van de klimaatverandering – maar er wordt geen woord besteed aan bedreigingen of verbeteringen voor de betrokkenen

  Zelf zou ik geen zeehond willen eten, ik eet ook geen walvis, of andere beesten die in het water geleefd hebben. Maar waarom zou ik mij bemoeien met wat anderen eten? Leven en laten leven, dat lijkt mij een goede leefregel.

 37. guido zegt: 23-09-09 om 16:41

  wat zijn mensen toch hypocriet,
  snap dat je boos wordt op de zeehonden jacht voor bond…..
  maar deze mensen doen het voor eten.
  hoe zielig het ook is voor het diertje, hij heeft een beter leven gehad
  dan het vlees dat bij de meeste mensen op het bord ligt

 38. Gerben zegt: 23-09-09 om 17:02

  Mooi stuk, wou dat ik ook zo kon leven.

  Zeehonden sterven niet uit, zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Harbor_Seal

 39. W.J. van Hoek zegt: 23-09-09 om 20:17

  Wat is de buitenwereld toch hard voor alle walgende mensen die hier schrijven! Voor ons als welvarende beschaafde cultuur is echte natuur een walgelijk iets. Natuurlijk! Het wordt nog veel moeilijker voor de gewone mens als schitterende cultuur in schitterende natuur verweven zit. We zijn gewoon niks gewoon niks gewend in Nederland.

 40. Guido zegt: 23-09-09 om 22:36

  Het is een goede zaak dat de NOS eens verder durft te kijken en ook het thema van de zeehondenjacht niet uit de weg gaat. Politieke correctheid en overgevoeligheid gaan moeilijk samen met een evenwichtige nieuwsvoorziening. De wereld is nu eenmaal geen Disney-sprookje. En gelet op sommige erg emotionele reacties vanuit een erg beperkte Westerse visie lijkt me dit artikel juist erg zinvol.

  Het artikel zelf is best goed en genuanceerd. Het wijst erop dat vrijwel alles van de zeehond gebruikt wordt en geeft ook eerlijk de emoties vanuit Nederlands perspectief aan: de zeehond is een dier met een leuk kopje waar je snel sympathie voor kunt hebben, maar het is ook een bron voor een mooie warme vacht en voor voedsel. En de jacht op zeehonden hoort bij de cultuur en het voortbestaan in dat gebied.

  Van uitsterven door de jacht is overigens helemaal geen sprake. Er zijn miljoenen zeehonden en het aantal neemt nog altijd toe.

 41. Rostan zegt: 24-09-09 om 12:08

  Zoals velen ben ik erg geboeid en verontwaard door de reacties op dit artikel. Ik had niet verwacht dat er toch nog zoveel mensen zijn die zich concetreren op de objectiviteit van het geplaatste stuk.

  Wat ik n.a.v. de racties van sommigen niet begrijp is dat ze het misselijkmakend en wreed vinden dat zo’n ‘lief en schattig’ beest geslacht word. Wat ik misselijkmakend en wreed vind is dat volgens hen een zeehond niet geslacht mag worden vanwege het feit dat het zo lief uitziet… Dat zou dus betekenen dat een hyena (vanwegen zijn niet zo’n fantastische voorkomen) wel geslacht worden?

  Een eeuwenoude manier van jagen kun je gewoon niet beoordelen op basis van persoonlijke emoties.

 42. zande zegt: 14-11-09 om 18:07

  Ik begrijp niet dat je zo ver weg gaat om zeehondjes te jagen,terwijl het op de wadden een plaag is.Je kunt er de beste jassen van maken hoor!

 43. rangdangdoodle zegt: 12-12-09 om 13:25

  ook hier is de waanzin toegeslagen,dat de plaatselijke bevolking jaagt op deze dieren ok,maar de rijke dames die het enig staat zo’n jas zou toch gewoon deze dieren met rust moeten laten.we hebben tenslotte ooknog nepbond.enne een plaag zeehonden?
  volgens mij is het ff iets anders en is de mens een plaag.wereldwijd dringen er steeds meer wilde dieren in ons leven binnen niet vanwege dat het zo goed gaat met deze dieren maar omdat ze nergens meer leefruimte hebben maar ja we blijven alles maar afmaken en omhakken en leegvissen om er economisch een slaatje uit te slaan.wanneer dringt het tot ons door dat alles samenhangt niet zolang mensen natuurlijke bronnen misbruiken om hun afschuwlijke inerlijk te verbergen. ik walg van de mensheid.

 44. ik vind het heel zielig dat die arme zeehonden
  ik zou het niet doen want ik zit bij het wereldnatuurfonds
  doe het nooit meer het is echt heel zielig
  en slecht voor de natuur!!!!!!!!!!!!!!!!!

 45. sabrina zegt: 24-10-10 om 17:18

  hebben die mensen niks anders te doen dan dieren te slachten !
  zij zouden daar eens moeten liggen doodbloeden !
  walgelijke mensen !!
  jullie verdienen het niet !!!
  sabrina

Geef een reactie