De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Liveblog Kopenhagen: dag 6

Logo van Cop15Welkom op het liveblog Kopenhagen. Op deze plaats kunt u de laatste ontwikkelingen volgen op de internationale klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen die van 7 tot en met 18 december wordt gehouden. De top moet een nieuw klimaatakkoord opleveren dat de opvolger moet worden van het Kyoto-protocol uit 1997. Vandaag staat de grote internationale actiedag op het programma. Over de hele wereld gaan mensen de straat op om voor een nieuw verdrag te pleiten. De grootste demonstratie vindt waarschijnlijk plaats in Kopenhagen zelf. Daar worden 60.000 mensen verwacht.

23.32 uur: Hoogtepunten van dag 6:

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

23.17 uur: Kopenhagen is weer rustig
Na een week van onderhandelen stond Kopenhagen vandaag in het teken van de grote demonstratie. De betogingen verliepen over het algemeen vreedzaam, hoewel er toch nog zo’n 600 tot 700 mensen zijn gearresteerd wegens ordeverstoring. Bij de protesten zijn volgens de organisatoren ruim 100.000 geweest, de Deense politie houdt het op 40.000.  De rust is inmiddels weergekeerd in Kopenhagen.

Het centrum van Kopenhagen (Foto: Karolien Hoevenaegel/NOS)

22.35 uur: In de trein: klimaatcollege en een borrel voor het slapen gaan

Minister Cramer in de trein (Foto: Joost Vullings/NOS)Klimaatcollege aan boord van de trein (Foto: Marieke de Vries/NOS)

Minister Cramer van Milieu aan boord van de Kopenhagen Express (Foto: Marieke de Vries/NOS)21.02 uur: Kopenhagen Express vertrekt
De Kopenhagen Express vertrekt vanuit Utrecht Centraal. Minister Cramer van Milieu werd uitgezwaaid door burgemeester Wolfsen van Utrecht. Met Cramer reizen in totaal 200 mensen mee naar Kopenhagen, onder hen parlementariërs, burgemeesters en vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties.

Cramer begint maandag aan de onderhandelingen, samen met vele andere milieuministers uit 190 landen.Gisteren presenteerde het Deense voorzitterschap de eerste concepttekst.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

19.24 uur: 700 demonstranten Kopenhagen opgepakt

In Kopenhagen zijn volgens de Deense krant Politiken zo’n de afgelopen dagen zo’n 700 mensen zijn opgepakt bij rellen. Momenteel houden de betogers in Kopenhagen, enkele tienduizenden, wakes met kaarsen.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

17.30 uur: Klimaattrein aangekomen in Utrecht
De klimaattrein die een ronde maakte door Nederland, is aangekomen in Utrecht. Daar vindt de manifestatie Beat the Heat Now plaats.

16.38 uur: Betogers Kopenhagen raken slaags
Honderden demonstranten zijn slaags geraakt met de politie in Kopenhagen. De betogers gooiden met bakstenen ruiten in waarna de politie ingreep. Tientallen activisten werden opgepakt. Vanwege de klimaattop in Kopenhagen zijn er tienduizenden milieuactivisten in de Deense hoofdstad. Ze roepen de onderhandelaars op veel meer te doen tegen de opwarming van de aarde. De demonstranten liepen een route van 6 kilometer door het centrum van de stad naar het Bella, Center, het congrescentrum waar de top wordt gehouden.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

15.07: Ook wetenschappelijke kritiek op ontwerptekst
Eén van de belangrijkste wetenschappers van het IPCC heeft ook kritiek op de ontwerptekst. “Duidelijk niet genoeg”, zei Thomas Stocker, het hoofd van de IPCC-studiegroep die de relatie onderzoekt tussen emissie en temperatuur.

13.46: Rijke landen uit kritiek op ontwerptekst
De rijke landen hebben kritiek geuit op de ontwerptekst van het Deense voorzitterschap van de klimaatconferentie. Volgens de Amerikaanse onderhandelaar Jonathan Pershing worden er aan de ontwikkelingslanden te weinig eisen opgelegd om hun emissie terug te dringen. “Het huidige concept werkt niet in termen van waar we naar toe willen”, aldus Pershing. De ontwerptekst voor een verdrag werd gisteren gepresenteerd.

13.30 uur: Rustig betogen door de straten van Kopenhagen

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Betogers in Kopenhagen13.00 uur: Betoging begonnen
In Kopenhagen begint omstreeks deze tijd de grote betoging om de wereldleiders aan te sporen een stevig klimaatakkoord te sluiten. De sfeer is ontspannen. De organisatie van de demonstratie rekent op 60.000 tot 80.000 mensen. De politie, die massaal op de been is in Kopenhagen, verwacht dat er zo’n 50.000 mensen naar de Deense hoofdstad komen.

12.15 uur: Duizenden mensen op de been in Sydney
In het Australische Sydney zijn duizenden mensen op komen dagen bij de wereldwijde protestactie voor het klimaat.

beattheheatnow10.30 uur: Klimaattrein vertrekt
Vanuit Amsterdam is de klimaattrein vertrokken. De trein maakt een rondreis door ons land en arriveert omstreeks 17.00 uur in Utrecht. Daar nemen de reizigers deel aan de actiedag in de Jaarbeurs. Om 21.00 uur vertrekt de trein dan weer richting Kopenhagen, met aan boord onder anderen minister Cramer van Milieu, en vele vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, ngo’s en veel journalisten.

09.30 uur: Ontwikkelingslanden uiten kritiek op EU
De 7,2 miljard euro die de Europese Unie wil vrijmaken om de ontwikkelingslanden te helpen bij het bestrijden van het klimaatverandering is onvoldoende. Dat hebben China en vertegenwoordigers van ontwikkelingslanden gisteravond gezegd. Lumumba Stanislaus Dia-Ping uit Sudan, vertegenwoordiger van de G77, een samenwerkingsverband van ontwikkelingslanden, noemde de 7,2 miljard euro “onbeduidend”. Hij zei dat door de tegenvallende toezegging het idee dat de EU niet echt iets aan de klimaatverandering wil doen alleen maar zal toenemen. De 27 EU-leiders besloten vrijdag in Brussel in de komende drie jaar in totaal 7,2 miljard euro steun te geven aan de ontwikkelingslanden voor de strijd tegen de klimaatverandering. De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken He Yafei vroeg zich af wat er na die drie jaar gaat gebeuren.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


19 reacties op “Liveblog Kopenhagen: dag 6”

 1. rangdangdoodle zegt: 12-12-09 om 13:36

  vooruit!!en nu verdorrie eens de belangen behartigen voor de aarde en niet voor de olielobby die welicht alles zal aanwenden om ons te doen geloven dat er niets aan de hand is en/of het een natuurlijke opwarming is.bekijk ook eens meerdere kanten ipv je kop in het zand steken.de wereld is beter af met mensen die zich enigzins verbonden voelen met deze planeet de rest mag vanmijn part op een eilandje gaan wonen in de pacific mogen ze aan de lijve voelen hoe het is om het water te zien stijgen,ach ook dat zullen ze wel ontkennen.

 2. depeer zegt: 12-12-09 om 15:13

  De hele discussie over global warming is overbodig en absurd. Verreweg de meeste bewoners van deze planeet (incl. andere dieren en planten) zien logica en noodzaak in maatregelen die als doel hebben het stoppen van het vervuilen/verwoesten van de planeet, o.a. via fossiele brandstoffen, ontbossing, kernafval. Schone lucht, water en voedsel hebben we allemaal nodig om gezond te kunnen leven. Dat moet een afdoende argument zijn en niet de stijgende waterspiegel. What’s next, het proberen tegen te houden van een nieuwe ijstijd met miljarden en miljarden belastinggeld van burgers die de vervuilende producten/technologie niet zelf hebben verzonnen of op de markt gebracht met toestemming van regeringen.

 3. Peter zegt: 12-12-09 om 15:17

  Die klimaatzooi hangt me echt de nek uit… de wereld is overbevolkt en zolang daar niks aan gebeurt (lees: aanmoedigen van massale sterillisatie in de ontwikkelingslanden, maar wel vrijwillig, dmv premies) is enige hoop op het tegengaan van het broeikaseffect totaal onrealistisch.

 4. Johnlars zegt: 12-12-09 om 16:00

  De klimaatconferentie is een mooi item als nieuwsvermaak en doen alsof we wat willen doen. Maar het is vooral een circus. De klimaattrein is daar al een voorbeeld van. Niet veel anders dan een bedrijfsuitje voor vips en politici. En het volgende moment laten de ‘hoge’ heren en dames zich weer iedere 100 meter rijden in een dikke auto met chauffeur.

 5. Rene zegt: 12-12-09 om 16:17

  De belastingbetalers worden genaaid, klimaatveranderingen zijn van alle tijden, niet tegen te houden

 6. Anne Kleyheeg zegt: 12-12-09 om 16:31

  Alle middelen zijn er om de global warming tegen te gaan. Alleen de regeringen over de hele wereld zitten dwars. Wie gaat er betalen want niet alle landen kunnen dat doen. en wie neemt de leiding. De leiding is het grootste probleem want niemand wil deze taak op zich nemen.

 7. gorissen zegt: 12-12-09 om 17:12

  Gaan we er van uit dat ze het goed bedoelen.Een ding is zeker,dit was al voorspeld door een Prof.heinz haber ca 1967 in zijn programma.Kun je nagaan en dat dit circus.Buiten dat allemaal het is een willen en kunnen.Om te beginnen in Nederland.Als Onze regering mee wilt helpen ( lees financieren) dan mogen ze eerst op het koningshuis bezuinigen ,dan wil ik best meebetalen.Wij doen al genoeg.zuiniger rijden/electriciteit/vuilnis splitsen e.d..Dus waar zit het goed voorbeeld ?

 8. Sunier zegt: 12-12-09 om 17:31

  Ik hoop dat Amerika en China met name in zullen zien, dat een wezenlijke
  CO2 reductie absoluut noodzakelijk is.
  Lasten we hopen dat de commerciele belangen NIET zegevieren,maar
  dat gezond verstand en echte maatregelen gerealiseerd
  kunnen worden.China moet toegeven dat ze te weinig doen en niet alleen
  groeicijfers moeten nastreven.Er is moed voor nodig en wil van de VS

 9. W. de Kruijk zegt: 12-12-09 om 17:33

  Grote bedrijven Ken Laye(Enron) en GoldmanSachs hebben geholpen dit “Cap en Trade” plan op te zetten. Deze plannen zijn allang doorgerekend door Shell en andere grote bedrijven, en gaan vooral de derde wereld landen en de belastingbetaler benadelen. Dat oa Shell en Unilever als sponsors worden genoemd van URC in de Emails(climategate) zou mensen die echt om het milieu geven aan het denken KUNNEN zetten.
  Grote bedrijven zijn jullie medestanders!!!!Jullie blindheid is ook meegerekend denk ik, WORD WAKKER!!!!

 10. Barbaricfellow zegt: 12-12-09 om 17:58

  Ik word zo moe van de climate change hype.En de agaenda erachter. OMG
  Bijna net zo moe als van de eenzijdige berichtgeving erover.
  De mafia heeft zich ingekocht in de cap and trade business.
  Een grote groep mensen in Kopenhagen die leuzen roept als “Our climate is not your business. Etc etc.
  Maar amper in de (Nederlandse) kranten.

  Lekker blijven negeren allemaal.
  Word je geloofwaardig van ^^^

 11. Barbaricfellow zegt: 12-12-09 om 18:10

  Meer CO2 betekend ook meer groen.
  En wat is dan het verschil?
  En nog zo iets: IJsbergen liggen voor 90% onder water.
  Ijs heeft meer volume dan water.
  Is het verschil dat van 10% die in het water zakt bij smelten, groter dan het verschil van de 90% ijs dat in water versnderd?

  Weet iemand hier het wetenschappelijke antwoord op?

  PS. Ik ben supporter noch denier.
  Het enige dat ik support is de mening dat de media hype buiten proporties is, dat de agenda van regeringen me zorgen maken ,en dat de manier waarop hier “wetenschap” word bedreven een beetje “typish” is.

 12. Johnlars zegt: 12-12-09 om 20:10

  dag Barbaricfellow.

  IJsbergen die in het water liggen, liggen inderdaad voor 90% onder water.
  Maar 98% van al het ijs op aarde ligt niet in zee maar op land.
  De reusachtige ijskap van Groenland (tot 1 km dik ijs) is nog maar het kleinste deel.
  Op de zuidpool ligt nog 30 x zoveel ijs op land.

 13. Daan zegt: 12-12-09 om 22:53

  @barbaricfellow:

  De 10% die boven het water zit is precies het extra stuk volume dat ijs inneemt, de massa blijft namelijk hetzelfde.

 14. Erik zegt: 12-12-09 om 23:57

  Voor velen en ook voor mij blijft de klimaatverandering nog steeds een abstracte kwestie. De effecten zijn sluipend en veelomvattend. Hierdoor bestaat het risico dat je vervalt in cynisme of onverschilligheid. Zeker omdat we hier in Nederland leven in een veilig en verzorgd gebied. Zo gezellig en comfortabel. Als we de nieuwste Nokia maar hebben. En zo dutten we langzaam in onze zelfgekozen hypnose. Zzzzzzzzt.

  Word wakker! Want mocht het nog niet duidelijk zijn: de klimaatverandering is zo echt als het brein achter je ogen op dit scherm. Gebuik deze hersenen en neem de tijd om je in dit probleem te verdiepen, de bewijzen zijn er. Kijk b.v. hier: http://tinyurl.com/ya9av6f

  Vraag je af wat jij persoonlijk zou kunnen betekenen. Ga in discussie met niet-gelovers en onverschilligen, want het klimaat en de aarde zijn ieders verantwoordelijkheid en dat wordt nog onvoldoende beseft. De oplossingen? Legio en die zullen van de hoogste lagen (Kopenhagen) tot de laagste (individuen als jij en ik) eigen gemaakt moeten worden. Op alle niveau’s is een drastische verandering nodig: politiek, economisch, en technologisch. Wat jij en ik kunnen doen? Kijk b.v. op http://www.juistnu.nl

  Geen zin in dit stichtende praatje? Blijf vooral zelf nadenken, en verder dan je eigen horizon. Wie weet heb jij de oplossing…

 15. Barbaricfellow zegt: 13-12-09 om 03:02

  Bedankt voor de antwoorden.
  Ik zal er naar kijken en eventueel nieuwe bevindingen hier posten

 16. Jannenman zegt: 13-12-09 om 13:43

  Wat nou ‘over de hele wereld gaan mensen de straten op’? Meldt dan ook even de aantallen en de verhouding tot aantallen die in NL de straat op gingen tegen kruisraketten (10 keer zoveel).
  60.000 is weinig en 1 procent gaat dan ruiten ingooien met bakstenen en vechten met de politie. Dat zijn de mensen die zo begaan zijn met ‘behoud’? Bah.

  Deugdelijke basis is er nog steeds niet voor deze onzin, dus wordt er weer 7 miljard weggegooid van belastingbetalers hier, plus de kosten van die hele klimaattop, want dat komt ook allemaal uit de zakken van de arbeiders. Kan die ‘klimaattrein’ wellicht een doodlopend spoor de Noordzee in?

  Kernprobleem is nog steeds overbevolking, zoals rapport club van rome begin jaren 70 al meldde. CO2 is inherent aan leven.

  Er gebeurt niets tegen groeieconomie en consumptie/wegwerpmaatschappij; milieu wordt aangewend om juist nog meer te consumeren en voor is voor economie een groeimarkt. Energieleveranciers varen er juist wel bij; hun goederen worden meer waard en zij kunnen er langer van profiteren.

  Voor de alarmisten: Zet je pc uit, scheelt al snel een paar honderd Watt en mij een hoop ergernis.

 17. W. de Kruijk zegt: 13-12-09 om 19:15

  @janneman

  Wat een ironie dat u na uw uitingen van ergernis over de klimaathysterie de zogenaamd juiste probleemstelling bij de club van Rome haalt! Deze club heeft 35 jaar geleden deze angstbeelden over het klimaat aangewezen als de methode om de bevolking angstig genoeg te krijgen om er een wereldregering doorheen te drukken. Als je de overbevolking wilt tegengaan moet je zorgen voor goede economische ontwikkeling in derde wereldlanden, kijk naar de bevolkingsontwikkeling van westerse welvarende landen zoals Nederland: zonder immigratie zijn de groeicijfers veelal negatief. Dus geen ontwikkelingshulp meer vanuit het westen, dit is in veel gevallen counterproductief(dus ook geen “climatedebt” betalingen als je wilt dat ze een sterke zelfstandige economie ontwikkelen).Blijkbaar willen de westerse landen dit ook niet omdat ze anders hun leidende positie kwijtraken(zie Azie dat nooit grootschalige ontwikkelingshulp heeft gehad en hun economien gaan als een trein).

 18. dercks zegt: 13-12-09 om 19:56

  15.000 religieuezen hadden beter gewoon thuis kunnen blijven en de telegraaf kunnen lezen:

  http://climategate.nl/2009/12/...../#more-345

 19. Jannenman zegt: 13-12-09 om 20:10

  @Kruijk,

  U haalt eea door elkaar: in de club van rome rapporten stonden geen politieke aanwijzingen; het was een verzameling wetenschappers die op dat moment huidige en toekomstige problemen voorspelden. Kernidee daarvan was dat met de groei van de wereldbevolking er schaarste zou komen aan grondstoffen en problemen met afvalstoffen. Dat is ook deels gebeurd en was inderdaad de basis voor de milieubeweging, maar één van de 2 rapporten heette ‘grenzen aan de groei’. Er is met een paar uitzonderingen geen grens aan groei gekomen (China bv door 1 kind politiek) en dat komt door economisch systeem dat globaal wordt opgelegd. Zo is de wereldbevolking inmiddels gestegen met ruim 2 miljard. Nee, ontwikkeling is niet contra-productief; een neger in Afrika zoals die leefde (stamverband, extreme low tech) verbruikt veel minder dan een verwesterde neger in Afrika. U maakt de klassieke fout dat model dat geldt bij de één ook geldt bij de ander. Sterker nog, wij verbruikten 100 jaar geleden óók een stuk minder. U zult wel voor diversiteit in culturen zijn. Ik in elk geval wel en dat betekent dat je niet moet ‘helpen’. Hulp is per definitie veranderen, naar jouw cultuur toe.
  Het model dat wij minder gingen voortplanten met toegenomen welvaart geldt ook wel op enig moment voor andere culturen, maar het is simpeler (en verdedigbaar vanuit multicultuur) om mensen te laten. Het ging pas ‘mis’ in Afrika toen blanken hier niet konden verdragen dat mensen daar naakt rondliepen en soms doodgingen als de natuur een jaar lagere opbrengst had. Het paste niet in het westerse plaatje, dus moest er voedselhulp gegeven worden. Met die ‘hulp’ (die goed uitkwam voor het westen door overproductie) bleven mensen daar in een jaar van tekort toch in leven. De aantallen nemen dan toe, om vervolgens bij enkele jaren tekort en een stagnatie van aanvoer uit het westen (omdat dat ineens niet uitkomt, of er een grens aan is) bij de miljoenen te sterven. Dat idee van hulp is inmiddels al enkele decennia achterhaald. Niemand die nog spreekt van voedselhulp alleen. Toen moesten er waterputten geslagen door de moderne evangelisten, die vervolgens vaak weer door ontbreken van onderdelen, kennis, e.d. binnen korte tijd in onbruik raakten. Inmiddels geldt ook voor Afrika niet meer dat het derde wereld is. Dat bestaat simpelweg niet meer en dat is mij goed, maar niet als mensen tegelijk ook claimen voor multicultuur te zijn. Dat roeit men uit op het moment dat men ‘helpt’.
  Duidelijker zo?

Geef een reactie