De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Liveblog Kopenhagen: dag 9

Logo van Cop15Welkom op het liveblog Kopenhagen. Op deze plaats kunt u de laatste ontwikkelingen volgen op de internationale klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen die van 7 tot en met 18 december wordt gehouden. De top moet een nieuw klimaatakkoord opleveren dat de opvolger moet worden van het Kyoto-protocol uit 1997. Grote landen als de VS en China staan echter lijnrecht tegenover elkaar. De verwachting is dat er alleen een politiek akkoord wordt gesloten. De details voor een juridisch bindend verdrag moeten dan volgend jaar worden geregeld.

23.15 uur: Hoogtepunten van dag 9:

 21.28 uur: CNN/YouTube-debat
Over een half uur  het CNN/YouTube-debat over het klimaat.

21.03 uur: Concert op het Raadhuspladsen
Het is niet alleen maar praten en discussieren over het klimaat en een akkoord in Kopenhagen. Er zijn ook vele evenementen die gewoon bedoeld om even de zinnen te verzetten, zoals een concert in het centrum van de stad.

Concert op het Raadhuspladsen (Foto: NOS/Karolien Hoevenaegel)

20.58 uur: Gore wil sneller
Ook de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore (tevens klimaatgoeroe) heeft zich in het koor geschaard van mensen die roepen dat er niet zo getreuzeld moet worden. Een uitgewerkt, juridisch bindend klimaatakkoord moet niet nog een jaar duren, zo zei hij vandaag. En moet dus niet pas in Mexico (volgend jaar december) worden vastgesteld, maar als het aan Gore ligt, al in juli. “Mexico vindt dat vast wel goed”, zo zei hij, ongetwijfeld doelend op het feit dat het akkoord dan dus niet het Verdrag van Mexico gaat heten.

20.30 uur: Schwarzenegger hekelt klimaatvisie Palin
Arnold Schwarzenegger heeft voor een speech tijdens de klimaattop in Kopenhagen de ideeën van partijgenoot Sarah Palin gehekeld. Palin zei voor het begin van de top niet te geloven dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering en riep president Obama op de bijeenkomst te boycotten.

De gouverneur van Californië, die zich zelf altijd hard heeft gemaakt voor maatregelen tegen klimaatverandering, denk dat Palin haar boute uitspraken deed voor politiek gewin. “Je moet je afvragen: wat wil ze bereiken. Heeft ze echt interesse in dit onderwerp, of is ze alleen geïnteresseerd in haar carrière en wil de Republikeinse presidentskandidaat worden.”

“Je moet het allemaal met een korreltje zout nemen.” Schwarzenegger had eerder al gezegd dat mensen niet bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem “in het Stenen Tijdperk leven”. “Maar ach, die heb je ook nodig.”

19.28 uur: Schwarzenegger wil regionale conferenties
Als het aan gouverneur Arnold Schwarzenegger ligt, worden er in de toekomst niet alleen wereldtoppen gehouden zoals Kopenhagen. Ook conferenties voor bijvoorbeeld steden kunnen zinnig zijn.

18.41 uur: Vier wereldleiders in videoconferentie
De Franse president Sarkozy, de Amerikaanse Obama, de Britse premier Brown en de Duitse kanselier Merkel hebben een videoconferentie gehouden over de top. Dat heeft het bureau van Sarkozy bekendgemaakt. Het gesprek duurde vijftig minuten.

18.00 uur: Grote ceremonie
In het Bella Center is de ceremonie aan de gang ter verwelkoming van vele ministers van Milieu en andere hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de Britse prins Charles.

16.26 uur: Merkel maakt zich zorgen
De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakt zich zorgen. “Ik kan er niet omheen om toe te geven dat ik nerveus wordt of we het wel aankunnen. We weten allemaal dat we in tijdnood zitten en dat we serieus zaken moeten gaan doen”, zei Merkel op een persconferentie die zij in Berlijn gaf, samen met de Indonesische president Yudhoyono. “Het is alom bekend dat dit soort conferenties met zo veel belangen soms vastlopen, maar gezien de hoeveelheid tijd die over is, moet iedereen nu constructieve bijdragen gaan leveren om Kopenhagen een succes te maken.”

15.55 uur: Yvo de Boer maant tot spoed
De onderhandelingen op de klimaattop in Kopenhagen verlopen te langzaam. VN-klimaatbaas Yvo de Boer maande de regeringsdelegaties dinsdag tot spoed om op tijd tot een akkoord te komen. Vrijdag moeten meer dan honderd wereldleiders het eens zijn over de manier waarop de klimaatverandering wordt aangepakt.

Rij bij het Bella Center (Foto: NOS/Karolien Hoevenaegel)15.14 uur: Opnieuw lange rijen bij Bella Center
Net als gisteren stonden er vanochtend weer lange rijen bij het Bella Center waar de klimaattop plaatsvindt. De VN heeft inmiddels verontschuldigingen aangeboden voor de vertraging. Volgens de VN wordt de vertraging veroorzaakt doordat veel meer mensen dan verwacht zich hadden aangemeld. Iedereen moet een accreditatie ophalen, de registratie duurt vijf minuten per persoon, en de Deense politie heeft alles zeer strak beveiligd. Eenmaal binnen in het Bella Center is de drukte niet voorbij. Zo zitten de journalisten hutje mutje, zo ongeveer bij elkaar op schoot.

“Het is mijn schuld”, zei VN-klimaatchef Yvo de Boer. “We kunnen 15.000 mensen kwijt en er willen 46.000 mensen in. Dat is fysiek onmogelijk.”

13.52 uur: Canada veroordeelt hoax
Canada heeft een klimaatactie op internet scherp veroordeeld. Waarschijnlijk hebben milieuactivisten een hoax aan e-mails veroorzaakt en een website gemaakt die nep blijk te zijn. In de mails en op de site stond dat Canada zijn uitstoot van broeikasgassen veel meer zal beperken dan eerder aangekondigd. Dat blijkt dus niet waar te zijn.

13.13 uur: India somber
Volgens India verlopen de onderhandelingen in Kopenhagen stroef: “Er is veel verwarring en onduidelijkheid op dit moment”, zegt Jairam Ramesh, de Indiase minister van Milieu. “Er kan op alle terreinen nog wel iets misgaan en we hebben niet veel duidelijkheid hoe het de komende dagen zal gaan.” Onderhandelaars zijn het er ook nog altijd niet over eens of het Kyoto-protocol moet worden verlengd, of dat er een heel nieuw verdrag moet komen. Volgens Ramesh kan de top zelfs met twee teksten zal worden afgesloten.

12.17 uur: Paus roept op tot actie
Paus Benedictus XVI heeft opgeroepen tot spoedeisende actie om het milieu te beschermen. Volgens de paus bedreigen klimaatverandering en natuurrampen het recht op leven, voedsel, gezondheid en uiteindelijk ook op vrede. De paus zegt dat tijdens zijn jaarlijkse toespraak op de Wereld Dag voor Vrede. Die wordt door de katholieke kerk op 1 janauari gevierd, maar het Vaticaan heet de boodschap van de paus in verband met Kopenhagen vervroegd bekend gemaakt.

Arnold Schwarzenegger op de klimaattop (Foto: AFP)11.17 uur: Schwarzenegger: economie en groen gaan samen
De gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger zegt dat de beleidsmakers in Kopenhagen helemaal niet hoeven te kiezen tussen economische groei en een schoon milieu. Die twee zaken gaan volgens hem uitstekend samen. “Dat hebben we in Californië meermalen bewezen”, zei hij. De voormalige acteur vindt verder dat mensen die zich zorgen maken over het klimaat meer hun blik zouden moeten vestigen op het bedrijfsleven, universiteiten en gewone mensen. En zich niet moeten blindstaren op internationale afspraken.

09.00 uur: Nieuwe rellen in Christiania
Bij nieuwe rellen rond de klimaattop in Kopenhagen zijn gisteravond meer dan tweehonderd mensen opgepakt. Dat gebeurde bij een manifestatie van klimaatactivisten in de vrijplaats en hippie-enclave Christiania.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


22 reacties op “Liveblog Kopenhagen: dag 9”

 1. dercks zegt: 15-12-09 om 13:25

  On daily basis: new inconvenient facts!

  http://www.timesonline.co.uk/t.....956783.ece

  Het wordt langzamerhand eens tijd dat de religieuzen zich weer eens gaan terugtrekken.

 2. dercks zegt: 15-12-09 om 14:16

  Die 95 % van de wetenschappers volgens de propaganda machine uhh, NOSn zijn er dus 60 : http://www.geenstijl.nl/archiv.....umbers.pdf

  Dus zijn de sceptici met zijn drieen Bram Schilham Hans Laroes?

  Je hebt er geen interesse in, amar voor de volledigheid biedt ik je aan honderden, misschien wel duizenden namen van wetenschappers aan te leveren die niet in de nieuwe religie geloven!

  http://www.copenhagenclimatech.....8;Itemid=1

  Maar als de nep-wetenschappers geen interesse hebben in ciritici zal de NOS wel geen interesse hebben in deze feiten.

 3. Ik begrijp die milieu activisten niet. Ze gaan protesteren voor een beter klimaat, maar ze steken barricades in de brand, die heel wat co2 uitstoot geeft. Vreemd?

 4. Voor meer informatie over de Canadese hoax:
  http://web.me.com/heli1/Gein/w.....hagen.html

 5. @Richard de Wind en iedereen die wil weten hoe het echt zit,
  Men hoeft echt geen wetenschaper te zijn om te zien wat er mis is met deze planeet.
  We hoeven enkel onze zintuigen te gebruiken.
  Ga bijvoorbeeld eens een weekeinde uitwaaien in zeeland.
  Als we dan na een paar dagen relatief schone lucht terug naar bv Brabant of Zuid Holland gaan dan merken we op en daar hoeven we echt geen moeite voor te doen.
  Dat bijvoorbeeld richting Bergen op Zoom de lucht ineens erg smerig ruikt.
  Onze zintuigen hebben zich in die paar dagen weer in enige mate hersteld en we proeven en ruiken weer van alles.
  Dus ook al de Fijn stof en ultra fijn stof. Wat fijn stof met ons doet kunt u vinden op de site van TNO.
  Wat de luchtvervuiling in zijn algemeenheid doet merkt u als u terug keert naar schone dan wel vuile lucht.
  Dat we er vaak niet bij stilstaan komt vanwege de gewenning aan de vuile lucht op een gegeven moment ruik je het gewoon niet meer.
  Je hebt zelfs niet eens meer in de gaten dat dat de conditie achteruit gaat.
  Zoals ik al zij hoeven we geen wetenschaper te zijn maar meer op onze zintuigen vertrouwen verteld ons al genoeg.
  Lees TNO er maar eens goed op na vergeet ook onderaan de pagina, twijfel effectiviteit fijn stof beleid voor de volksgezondheid niet te lezen.

  http://www.tno.nl/content.cfm?.....tem_id=358

 6. Hoe zat het ook alweer met ons geld!
  Wel Cramer wil 300 miljoen uitreken verspreid over 3 jaar.
  Dat is 100 miljoen per jaar. Op 16 miljoen inwoners is 6 euro en nog wat centen per persoon per jaar.
  Dat is net 50 cent per maand per persoon, dat is nog geen twaalf en een halve cent per week.
  Dus per dag iets minder dan anderhalve cent per dag.
  Dit is wat onze activistische door Shell opgeleide minister wil betalen van ons geld om de door ons uitgewrongen mensen in Afrika ook een boterham te gunnen.
  Hier past maar 1 word SCHANDE, ik schaam mij dood dat ik ooit op de partij heb gestemd die zo weinig op heeft met onze medemens.
  50 cent per maand ongelooflijk.
  Als we nog geen 50 cent over hebben voor onze medemens wat zegt dit dan over ons.
  Nog 1 dan, anderhalve cent per dag is nog minder als?
  1 honderdste liter brandstof.

 7. Ron zegt: 15-12-09 om 19:53

  Milieu realisten lijkt mij een betere benaming.
  Dank u, u bevestigt met uw niet onderbouwde kritiek op de mensen die eindelijk eens de wereld willen opschonen dat het echt nodig is.

 8. A. Bosscher zegt: 15-12-09 om 22:44

  Ron, ga zo door. De wereld gaat te gronde. Maar liever niet voordat ik mijn winst op investeringen in Duitsland in de zonnepanelen industrie heb kunnen verzilveren.Zelf ben ik een uitgesproken scepticus maar ik weet wel aan welke kant mijn boterham gesmeerd is. Hoe meer paniek hoe hoger de omzetten.
  Met dank aan Cramer Samson en, en, en, en vooral al die duizenden wetenschappers die zonder inzage in de basic climate data en de op hun losgelaten bewerkingen (want die hield het CRU clubje zorgvuldig onder de pet) van de op handen zijnde rampspoed overtuigd zijn.
  Bosscher.

 9. dercks zegt: 16-12-09 om 00:24

  @ron
  elke cent voor leugens is er 1 teveel. En intussen is ook duidelijk dat ontwikkelingsulpt averechts werkt, dus stop met het bestelen van burgers gebaseerd op sprookjes.

 10. Marco zegt: 16-12-09 om 08:01

  @A. Bosscher:
  GISTEMP geeft vrijwel hetzelfde resultaat als HADCRU. GISTEMP heeft *alle* informatie online staan, van de ruwe data (die komt van GHCN) via de algorithmes naar de uiteindelijke data.

 11. “ScienceDaily: “About 40 percent of deaths worldwide are caused by water, air and soil pollution, concludes a Cornell researcher. Such environmental degradation, coupled with the growth in world population, are major causes behind the rapid increase in human diseases, which the World Health Organization has recently reported. Both factors contribute to the malnourishment and disease susceptibility of 3.7 billion people, he says.”

  Jaarlijks sterven 18.000 Nederlanders voortijdig door luchtvervuiling.
  BBC: “Air pollution is responsible for 310,000 premature deaths in Europe each year, research suggests.”
  Wereldwijd wordt aangenomen dat zo’n 3 miljoen mensen jaarlijks sterven door luchtvervuiling.”

  En toch heb je nog ‘mensen’ die weigeren ook maar een cent bij te dragen aan het milieu. Onze beschaving is in verval. De luchtvervuiling heeft waarschijnlijk de hersentjes (of wat er nog van over is) aangetast.

  http://web.me.com/heli1/Gein/w....._2009.html

 12. Jannenman zegt: 16-12-09 om 10:13

  @Ron

  De lucht in Zeeland is niet schoon, sterker nog, de luchtverontreiniging is in Zeeland het hoogst van heel NL, gemiddeld / j.
  Dat komt omdat er nogal wat industrie is in Zeeland en aan Zeeland grenzende gebieden. (Noord R-dam, Oost Boz, ZO-Antwerpen, Z Zelzate, Gent, ZW Zeebrugge, plus eigen industrie in kanaalzone, Terneuzen en Vlissingen.)

  Maar het gaat over CO2, dacht ik…

 13. Horizon zegt: 16-12-09 om 10:19

  Hallo,

  beetje losse opmerking maar wat stelt logo van klimaattop Copenhagen eigenlijk voor?

 14. rangdangdoodle zegt: 16-12-09 om 11:24

  leuk dat de paus ook een woordje doet ik heb wel het idee dat milieu en zijn religie niet echt samen gaan en met zijn anti condoom gebruik jaagd zijn religie de wereld bevolking omhoog komt uiteindelijk ook gedonder van.ook jammer dat een bischop pleit voor een vis-vrijdag kunnen de vissers de zeeen lekker leeg vissen voor afrika want hier zijn ze al bijna niet meer ja de paus en de zijne zijn lekker bezig in het tuintje en vijver van hun vader het ergste is nog dat ze het niet doorhebben.de samenleving zoals het is hebben zei al bijna 2000 jaar mede verziekt nu bijna 200 jaar zijn we vrij van deze juk maar ja de joods/christelijke cultuur schud je niet zomaar van je af. wat een goed voorbeeld daar zal hun vader trots op zijn.

 15. Ron zegt: 16-12-09 om 11:45

  Ja kritiek mag je mij wel geven.
  Kan er nog wel bij,
  Gaan jullie ook kritiek leveren op de moderne slavernij, 1863 is dit gruwel afgeschaft brbrbr.
  Althans dat is wat we allemaal op school leren, Het blijkt toch iets anders in elkaar te steken de slavernij bestaat nog steeds.
  Ja en wij Hollanders zijn daar nog steeds de grootste profiteurs van. Dus die anderhalve cent per dag is niets helemaal niets.
  Als u dit zeer kleine beetje geld al teveel vind dan bent u echt rijp voor een onderzoek.
  Wie geeft ons het recht om de planeet in amper 100 jaar af te breken.
  U bent niet goed ingelicht en als u bij dit item allen denkt hoe kan ik hier nu weer een slaatje uit slaan ja dan houd het natuurlijk eens op.
  Kijk maar even naar de bijgevoegde film en documentatie, als dit niet voldoende is voor rationeel inzicht is er wat gruwelijk mis in deze maatschappij.
  Ik heb wat niet al te schokkend beeldmateriaal gebruikt omdat er ook kinderen deze site lezen.

  http://www.youtube.com/watch?v=IQmue5eSwMQ

  http://www.kb.nl/dossiers/slavernij/slavernij.html

 16. Ron zegt: 16-12-09 om 12:01

  Trouwens over bestelen of bestolen voelen.
  Ik voel mij iedere keer als ik de electra gebruik thuis bestolen, bestolen van schone lucht en van mijn geld.
  Ik voel mij bestolen als ik mij moet vervoeren in en auto en weer eens moet gaan tanken, natuurlijk ook weer van de schone lucht en van mijn geld.
  1 maal tanken laten we zegen 50 liter brandstof maal 1.50 euro is 1 vijftduisenste of daaromtrend van wat er van de belasting naar deze zogenoemde arme landen gaat.
  Wel ik wacht er op om te kunnen tanken zonder te betalen gewoon thuis met eigen opgewekte stroom, met de wetenschap dat ik de lucht en mijn longen niet verder vervuil.
  Heerlijk vol kunnen ademenen, dat heeft niemand van de huidige generaties ooit meegemaakt omdat de brandstofvervuiling al meer als 100 jaar voorduurt.
  Oja hier heb ik wel een heel leuk filmpje over veel plezier met kijken.

  http://www.youtube.com/watch?v.....playnext=1

 17. Ron zegt: 16-12-09 om 14:18

  @Jannenman

  Ik schreef ook RELATIEF schone lucht.
  De wind komt in dit land en zeker bij de kust voor 90 % uit het westen.
  Van de industrie gebieden heb je dus in zeeland relatief minder last als in de rest van Nederland.(met uitzondering van de steden natuurlijk)
  Als men nog steeds twijfelt dan nog maar een link zie de eerste link dan hoef je de tweede niet helemaal te lezen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fijnstof

  http://kreeft.zeeland.nl/zeest.....0927_1.pdf

 18. Jannenman zegt: 16-12-09 om 17:47

  @Ron,

  Kan zijn dat het inmiddels wat is verbeterd, maar ik heb de cijfers een paar jaar dagelijks gevolgd op teletekst, waarbij zeeland steeds het hoogst was. De provincie kan wel veel schrijven in haar rapport; ik wil dan een historisch overzicht en in relatie tot andere gebieden in NL.
  Zolang pal west van Terneuzen nog een open kolenoverslag ligt, waarbij met grote regelmaat het kolenstof gewoon in de gordijnen hangt, ga je mij echt niet wijs maken dat de lucht hier schoner is dan in Utrecht.

  Pal aan de kust zal het doorgaans best ok zijn, of hogerop op Schouwen Duivenland bv, maar op walcheren, zuid beveland en zeeuws vlaanderen, waar de meeste mensen wonen > no way.
  De bulk aan industrie van NL is hier en pal naast de deur.

 19. Ron zegt: 16-12-09 om 20:00

  Ik weet van de vervuiling in Zeeland maar als ik een weekeindje in noord beverland doorbreng merk ik echt veel verbetering.
  Ik heb namelijk al ruim 40 jaar last van lucht verontreiniging.
  Als ik dan vanuit noord Beverland weer richting Brabant of Zuid Holland rijd word ik gewoon ziek van de verontreiniging die ik dan tegemoet rijd.
  Dit is wat ik zelf heel goed kan waarnemen hier hoef je echt geen wetenschaper voor te zijn.
  Dit is wat wij in onze omgeving tegenkomen en wat iedereen kan waarnemen, de vragen over het nut van de Kopenhagen top lijkt hiermee dan ook overbodig. Natuurlijk is het in het zuiden van Zeeland veel vuiler, maar In Noord Beverland word over het hele jaar gemeten de laagste vervuiling waargenomen en hier knapen mijn longen iedere keer flink van op.Hopelijk krijgen we een echt goed klimaat straks en kunnen de mensen die al jaren ziek zijn er ook nog van profiteren.

 20. Jannenman zegt: 17-12-09 om 00:52

  Wel eens van ‘placebo’ gehoord Ron?

 21. Ron zegt: 17-12-09 om 09:15

  Ik heb werkelijk geen idee wat je met placebo bedoelt.
  Ik vertel allen mijn ervaringen de westenwind maakt bv Noord Beverland 1 van de minst vervuilende gebieden in NL.
  Maar natuurlijk ben ik ook in de woestijn van Noord Afrika in de amazone en nog wel andere gebieden geweest.
  Ja en hier is de lucht natuurlijk nog wat schoner als in de randstad, Maar waar gaat het nu helemaal over.
  De vervuiling is overal, de oerbossen worden zo snel gekapt om er bv palm olie of soja te planten.
  Er is gewoon geen balans meer op deze planeet dat hoef ik u niet duidelijk te maken, en de Shell zal mij dat ook niet duidelijk kunnen maken.

 22. Jannenman zegt: 17-12-09 om 11:32

  Ja, noord beveland (zonder r) vervuilt niet veel, omdat er bijna geen industrie is en er amper mensen wonen. Het ligt wel midden tussen allerlei industriën. ZW-sloe op <20 km, Z-kanaalzone op < 30 km, Z Zelzate/Gent op < 50 km, O < 30 km industrie Boz, N R’dam.

  Welke balans Ron? Je had het ook al over een balans tav klimaat, maar het dringt blijkbaar niet door dat klimaten en natuur (in de zin van leven) niet in een statische balans zijn en ook nooit geweest zijn; je kunt hooguit spreken van een dynamische balans. Voor klimaten geldt dat niet eens: er is geen kantelpunt waaromheen zaken bewegen.

Geef een reactie