De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Liveblog Kopenhagen: dag 10

Logo van Cop15Welkom op het liveblog Kopenhagen. Op deze plaats kunt u de laatste ontwikkelingen volgen op de internationale klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen die van 7 tot en met 18 december wordt gehouden. De top moet een nieuw klimaatakkoord opleveren dat de opvolger moet worden van het Kyoto-protocol uit 1997. Grote landen als de VS en China staan echter lijnrecht tegenover elkaar. De verwachting is dat er alleen een politiek akkoord wordt gesloten. De details voor een juridisch bindend verdrag moeten dan volgend jaar worden geregeld.


23.47 uur: Hoogtepunten dag 10:

23.27 uur: Onderhandelingen gaan weer verder
De onderhandelingen zijn weer op gang gekomen nadat ze urenlang stillagen wegens gesteggel over een ontwerptekst. Vooral de ontwikkelingslanden weigerden te praten omdat zij menen dat de Deense voorzitter hun belangen negeert. Het zal weer een lange nacht worden in Kopenhagen.

20.33 uur: Obama blijft hoopvol
President Obama, op wie veel ogen gericht zullen zijn de komende dagen, heeft gezegd dat hij nog altijd gelooft dat een sterk akkoord mogelijk is in Kopenhagen. Hij maakt zich wel zorgen over de controleerbaarheid van een eventueel verdrag. Daarmee lijkt hij te reageren op India, die eerder zei dat het geen controles toe zal staan.

20.31 uur: 260 arrestanten
De Deense politiechef heeft gezegd dat er vandaag 260 activisten zijn opgepakt.

Een eerlijk, ambitieus en jurisch bindend verdrag (Foto: NOS/Karolien Hoevenaegel)20.27 uur: Kerry optimistisch
De Amerikaanse senator John Kerry laat in Kopenhagen ook optimistische geluiden horen. Vandaag zei hij dat het weliswaar een lastige dag is, maar dat hij er toch echt van overtuigd is, dat er vooruitgang wordt geboekt bij de onderhandelingen. “Het raamwerk is er”, zo zei hij. Als er de komende 24 uur wat kleine doorbraakjes zijn, dan zal volgens hem de conferentie weer echt op stoom komen. Kerry sprak ook met de Chinese delegatie en zei daarover: “We hadden een goeie discussie. Ik denk dat we beiden hebben geconcludeerd dat het mogelijk is om tot overeenstemming te komen”.

Het optimisme van Kerry is wel enigszins merkwaardig. In eigen land heeft zijn eigen klimaatwetsvoorstel grote moeite om door de Senaat te komen. En zonder wetgeving in eigen huis kan de VS onmogelijk een internationaal klimaatakkoord tekenen, zeker als dat akkoord verder gaat dan het klimaatbeleid in eigen land.

20.37 uur: Universiteit Utrecht wint Europese klimaatjackpot
De Universiteit van Utrecht heeft een bedrag van 750 miljoen gekregen van de Europese Unie om onderzoek te duurzame energie en klimaatverandering. De Climate Knowledge and Innovation Community, een samenwerking verband van de UU en andere kennisinstituten, overheden en bedrijfsleven, bundelt expertise over onze moderne levenswijze en klimaatverandering. Het geld gaat worden besteed aan verder onderzoek en innovatie.

20.19 uur: De Boer: we hebben al veel binnen
Het gaat helemaal niet zo slecht met de klimaatonderhandelingen, zegt Yvo de Boer, de klimaatchef van de VN. Er is al veel binnen, het is vooral zaak om alles nu vast te leggen, zei hij tegen NOS-verslaggever Joost Vullings.

19.07 uur: Geld voor bossen
Niet alleen maar negatief nieuws over de onderhandelingen in Kopenhagen: de Amerikaanse minister van Landbouw Vilsack kondigde aan dat de VS samen met vijf andere landen 3,5 miljard dollar stoppen in een fonds om ontbossing tegen te gaan. De andere landen zijn Australië, Frankrijk, Japan, Noorwegen en Groot-Brittannië. Het geld is beschikbaar voor ontwikkelingslanden die- zo zei Vilsack- “ambitieuze plannen” hebben om ontbossing af te remmen of tegen te gaan. Bossen houden CO2 vast en zijn dus een belangrijk wapen tegen een teveel aan CO2 in de lucht.

18.20 uur: Insiders: China speelt op twee borden
Op de klimaattop in Kopenhagen zijn er ook insiders die niet onder de indruk van de vertragingstactieken van de Chinese delegatie. Zij duiden de opstelling als pesterijtjes. Een manier om populair te zijn en te blijven bij de arme ontwikkelingslanden. Voor de bühne houdt het de schijn op dat het harde eisen stelt aan het Westen, maar in de achterkamertjes en achter de schermen is China begonnen met onderhandelen met de VS.
 
Yvo de Boer (minuut geleden op PC) : “Ik geloof nog steeds in een positief resultaat, maar de komende 24 uur zijn wel cruciaal.”

17.56 uur: Yvo de Boer blijft optimistisch
VN-klimaatchef Yvo de Boer blijft optmistisch over de klimaatonderhandelingen. Dat zei hij in gesprek met NOS-verslaggever Joost Vullings.

17.27 uur: China blijft dwarsliggen
China blijft voortgang in Kopenhagen frustreren. Blokkeerde vanochtend hun onderhandelaar de wens van het Deens voorzitterschap om een nieuw voorstel te schrijven. In een poging een oplossing te vinden voor dit probleem was er vanmiddag weer een overleg. China weigerde te spreken omdat er geen tolk aanwezig was. Merkwaardig, want de Chinese onderhandelaar spreekt perfect Engels.

16.39 uur: 230 mensen opgepakt
De Deense politiewoorvoerder heeft bevestigd dat er in Kopenhagen 230 actievoerders zijn opgepakt. Bij de rellen zouden ook activisten gewond zijn geraakt door rake klappen van de politie.

15.39 uur: Afrikaanse landen versoepelen eisen klimaatfonds
De Afrikaanse landen versoepelen hun eisen voor een klimaatfonds voor de arme landen. Het fonds is bestemd om de ontwikkelingslanden te helpen bij de gevolgen van klimaatverandering zoals meer overstromingen aan de ene kant en verdroging van landbouwgrond aan de andere kant.

Premier Zenawi van Ethiopië liet namens de Afrikaanse landen akkoord te gaan met een fonds van 100 miljard dat vanaf 2020 in het fonds gestord moet worden. Eerder eisen de Afrikaanse landen nog 400 miljard dollar.

Verder moet van 2010 tot 2012 jaarlijks 10 miljard dollar worden overgemaakt aan de arme landen. Het bedrag komt overeen met voorstellen van Europa en de Verenigde Staten.

14.02 uur: Yvo de Boer uitgemaakt voor leugenaar
Niet alleen buiten het conferentiecentrum roeren activisten zich heftig. Een groep medewerkers van ngo’s die wel in het Bella Center mogen komen, proberen Yvo de Boer, VN-klimaatchef, de doorgang te verhinderen. Ze maakten hem voor leugenaar uit, De Boer verdedigt zich dat hij altijd bereid is te praten, maar niet zit te wachten op gescheld.

13.54 uur: Gore ‘verspreekt’ zich
Afgelopen maandag zei Al Gore nog dat over vijf jaar het noordpoolijs in de zomer helemaal weg zou kunnen zijn. Oeps… hij bedoelde dat de Noordpool dan bijna ijsvrij zou kunnen zijn, zo liet zijn kantoor vandaag weten.

11.57 uur: Voorzitter klimaatconferentie vervangen
De Deense milieuminister Connie Hedegaard is afgetreden als voorzitter van de klimaatconferentie in Kopenhagen. Premier Rasmussen, van Denemarken volgt haar op.

11.28 uur: Deense politie pakt activisten op
In Kopenhagen heeft de politie zo’n 230 milieuactvisten opgepakt. Ze waren met honderden andere op weg naar het Bella Center.

09.00 uur: Tijd begint te dringen
Op de klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen zal woensdag koortsachtig worden onderhandeld. De tijd dringt om tot een akkoord te komen, want vrijdag moeten meer dan honderd wereldleiders hun handtekening onder een tekst kunnen zetten. Het tempo waarin de onderhandelingen verlopen, is volgens velen niet hoog genoeg om het op tijd eens te kunnen worden over de tekst. Een politieke impuls kan daar verandering in brengen. De premiers en presidenten druppelen langzaam binnen om druk uit te oefenen op het proces. Premier Jan Peter Balkenende zal donderdag aanschuiven. Ook activisten vinden dat de onderhandelingen te langzaam gaan. Naar verwachting trekken woensdag duizenden mensen naar het Bella Centrum waar de klimaattop wordt gehouden om daar een zogeheten conferentie van het volk te houden.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “Liveblog Kopenhagen: dag 10”

 1. Richard de Wind zegt: 16-12-09 om 13:07

  “W.J. van Hoek zegt: 15-12-09 om 23:07
  Aan Richard de Wind (15-12-09 om 19:00),
  Ja! Dat lijkt me een goed plan, maar laten we het naar voren opschuiven in het blog. Ik stel voor op een zo recent mogelijk liveblog Kopenhagen? Onze discussie heeft me de laatste dagen ook even niet bezig gehouden.

  Over de samenstelling van de atmosfeer zijn we het beiden eens volgens mij. Als dat niet zo is hoor ik het graag. We lopen op dit moment nog vast op of het op het moment opwarmt of niet. Zeer spoedig (morgen) zal ik proberen hier nog helderheid over te verschaffen.

  Met vriendelijke groet,
  W.J. van Hoek”

  Met de laatste aanvulling met betrekking tot waterdamp in de atmosfeer was het plaatje geloof ik compleet. Die zal ik zog even opzoeken.
  Opwarming of afkoeling is nu i.d.d. het volgende punt van datacollectie.
  Ik wacht dan ook met spanning op uw kijk op de zaak.

  Richard de Wind

 2. Richard de Wind zegt: 16-12-09 om 13:31

  Het lijstje met toevoeging van water:

  De samenstelling van de lucht:

  N2 – 78 %
  O2 – 21 %
  H2O – 0 – 4 %
  Ar – 0,93 %
  CO2 – 0,03 %
  Ne – 0,0018 %
  He – 0,00052 %
  CH4 – 0,00022 %
  Kr – 0,00010 %
  N2O – 0,00010 %
  H2 – 0,00005 %

 3. stayfun zegt: 16-12-09 om 13:57

  simpele oplossing voor de klimaattop, en de crisis is groot denken. Maak afspraken om de energie productie voor de wereld te organiseren en toe te passen.
  bv. Duitsland is bezig met het plaatsen van zonenergie parken in eigenland terwijl dit veel beter in afrika (Sahel landen) geplaatst kan worden.(werkgelegenheid voor afrikanen en duitsers, hoger rendement op de investeringen, dus snellere ontwikkelingen).

  in Spanje en de V.S hebben ze ook al methodes om in de nacht energie op te wekken uit zonenergie. Pas dit toe in alle woestijnen in de wereld
  en op de lange termijn is er genoeg energie voor de hele wereld waardoor de vervuiling vanzelf afneemt want bijna alle vervuiling word veroorzaakt door de vraag naar energie.

  dus niet te veel afspraken over co2 reductie(word toch nooit gehaald) maar afspraken over (verplichtte) investeringen in zonenergie creert overal werkgelegenheid en is een goede boost voor de kenniseconomie in de westerse landen

 4. Ron zegt: 16-12-09 om 14:53

  Verplichte investeringen in zon wind en water energie?
  In China staat de productie van zonenpanelen, zonnecollectors, windmolens voor thuis en zeer grote windmolens voor op zee niet stil.
  Er word op zulke grote schaal geproduceerd dat de Europese zonne-energie producenten als ze niet snel minimaal 50 % goedkoper worden de boot gaan missen.
  Hier is deze vorm van energie voor het gemiddelde huishouden niet te betalen. Bij onze oosterburen is er al 20 % zonne-energie en dat in een vergelijkbaar klimaat.
  Als we dus hier ook de werkgelegenheid eens gaan uitbreiden kan iedereen straks in zijn eigen energie behoeften voorzien.
  Er is dan minder werkeloosheid, minder mensen die zich vervelen en daardoor minder mensen die hun misplaatste geluk gaan zoeken bij een popi jopie Wilders.
  Als de mensen minder aan energie hoeven uit te geven blijft er netto meer geld over om te besteden.
  De ziektekosten kunnen dan ook gelijk terug geschroefd worden want de vele duizenden aan fijn stof en ultra fijn stof gerelateerde ziekten zullen drastisch afnemen.
  enz enz enz. Ultra fijn stof is wat er tegenwoordig uit de uitlaten komt nu de dieselbaken zijn aangepakt voor fijn stof.
  Ultra fijn stof zult u wellicht denken? wat is dat nu weer ultra fijn stof is zo fijn dat het na inademen zelf direct in de bloedbaan word opgenomen.
  Na het aan banden legen van de Fijn stof ademen we dus nu ultra fijn stof in en ook nog geheel vrijwillig want wij houden de olie industrie in het zadel. We moeten natuurlijk ook Cramer even gaan vragen waarom zij vier kolencentrales laat bouwen. Geen wonder dat het stroef loopt in Hopenhagen.?

  http://www.tno.nl/content.cfm?.....0904140014

 5. Bas Reijnen zegt: 16-12-09 om 15:21

  Wat mij betreft niet eerder naar huis laten gaan voordat er een geloofwaardig klimaatakkoord is afgesproken.En dan na afloop met de trein resp; schip, of ander milieuvriendelijk vervoersmiddel naar huis laten gaan.GEEN VLIEGTUIG.Dan laat men het goede voorbeeld zien aan de rest van deze planeet.

 6. Redactie Nieuws zegt: 16-12-09 om 15:26

  @Richard en W.J. en andere meelezers

  Vriendelijk verzoek: kunnen jullie de wetenschappelijke discussie voeren op het blogdeel dat daar voor bestemd is? Anders wordt het voor mensen die vanaf nu het blog volgen, wel erg ondoorzichtig. Dus graag jullie discussie voortzetten onder de bijdrages van de heer Labohm of Strengers. Dank en vriendelijke groet,
  Redactie Nieuws

 7. W.J. van Hoek zegt: 16-12-09 om 17:25

  Yvo de Boer verdient groots respect! Alles wat je over je heen kan krijgen krijgt hij over zich heen, maar hij gaat door! Hij staat als een huis!

 8. Ron zegt: 16-12-09 om 19:04

  Yvo de Boer!
  Hij heeft de wind er in ieder geval nog steeds onder.
  Geef deze man de sleutel van het gebouw en laad heren niet meer gaan voor er een echt klimaat akkoord licht.
  Dus niet een paar % nee echt minimaal 50 % in 2020 anders ziet het er erg slecht uit voor de mensen en dieren op deze planeet.
  De Homosapieens zal te boek staan als het eerste levende wezen in het heelal dat zijn eigen planeet en al het leven erop vernietigt.
  Het is allen wel spijtig dat niemand het meer kan lezen. Of eigenlijk het niet meer kan beschrijven.
  Of er is dan eigenlijk niets meer, niets, niets!

 9. dercks zegt: 16-12-09 om 21:43

  de waarheid achter de zogenaamde verspreking van Goor en nog veel meer onwaarheden leest u hier:
  http://sppiblog.org/news/ship-.....-continues

 10. Ton zegt: 17-12-09 om 00:31

  NASA Shows Quiet Sun Means Cooling of Earth’s Upper Atmosphere

  http://www.prnewswire.com/news.....32252.html

 11. Jannenman zegt: 17-12-09 om 00:45

  “De Homosapieens zal te boek staan als het eerste levende wezen in het heelal dat zijn eigen planeet en al het leven erop vernietigt.”

  Ron kent alle leven dat ooit geweest is en nog bestaat in het universum. Ron heeft dan ook een glazen bol, waarin precies te lezen is hoeveel CO2 de mens minder moet uitstoten om zichzelf niet te vernietigen. Hij wil zelfs mensen opsluiten, tot die reductie er komt. Bijna hand picked wie moeten sterven en wie niet, want wat leeft ademt CO2 uit in het dierenrijk.
  Ron heeft a priori kennis van de waarde van leven; het moet blijven bestaan en om dat bestaan te garanderen moeten bepaalde mensen maar stoppen met leven.
  Wat kun jij ongelofelijk knap en logisch redeneren Ron.

 12. Prins Pils zegt: 17-12-09 om 04:02

  @ dercks:

  Welke zogenaamde verspreking (ik heb de toespraak niet gehoord), wat is de waarheid (je linkt naar een ellenlange tekst) en waarom reageer je niet als er wordt aangetoond dat je zaken beweert die niet klopppen (zie http://weblogs.nos.nl/klimaat/.....mment-1512)?

  @ Ton:

  Niets aan de hand, lijkt me, behalve dat er schijnaar onterecht wordt beweerd dat als de temperatuur in de bovenste atmosferische lagen (> 60 km) daalt, de temperatuur lager dus ook moet dalen. De zon is al enige tijd relatief hypoactief, terwijl de aardeoppervlaktetemperatuur, die het belangrijkste is, gestaag stijgt. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/F.....ot-co2.svg. (De grafieken worden niet betwist, ook niet door de leiders van de AGW-ontkenners.)

  Jouw bericht doet zelfs de stelling aan kracht winnen dat, gezien dat ondanks de hypoactiviteit van de zon de aardeoppervlaktetemperatuur stijgt, de invloed van broeikasgassen mogelijk nog groter is dan al werd aangenomen.

 13. rangdangdoodle zegt: 17-12-09 om 08:54

  ik begrijp dat na een avondje googlen het merendeel van de wetenschappers et eens is dat de temp. stijgt het dilema is dat ze nog niets kunnen zeggen hoe hard het stijgt en of we al te laat zijn.
  dat laatste klinkt wat minder.wat ook minder is dat de aarde eigenlijk zou moeten afkoelen maar we warmen juist op.
  ik zou er graag en met mij veel mensen het fijne ervan weten.
  hoe hard stijgt de temp.?en is het niet al te laat,is het al zover dat alles in stroomversnelling gaat?ik denk aan de hoeveelheden methaan dat uit de meren en zeeen vrijkomt,ik maak me daar denk ik toch wel het meest zorgen om.

 14. dercks zegt: 17-12-09 om 12:21

  Prins pils: Al Gore zou een wetenscfhapper hebben geciteerd die zou hebben voorspeld dat de noordpool binnen een half uur ijsvrij zou zijn. De desbetreffende wetenschapper ontkent die uitspraken bij hoog en bij laag, en Al lia liar Gore sturrt snel een persbericht de wereld in dat het een verspreking was.

  Hoeveel onzin kan een mens accepteren van iemand voordat hij volledig als irrelevant wordt bestempeld?

 15. dercks zegt: 17-12-09 om 12:27

  @prins pils. Geen lange teksten, geen engels lezen gewoon kijken en luistere:
  http://www.youtube.com/watch?v....._embedded#

 16. Prins Pils zegt: 17-12-09 om 15:11

  @ dercks:

  Binnen een half uur ijsvrij? Hoe laat gaat dat in? Dan kan ik nog snel wat zaken naar een hoger gelegen etage verhuizen. :-)

  Maar serieus. Ik ben het met je eens als je stelt dat Gore aan huisvrouwenwetenschap doet, i.c. het leggen van directe correlaties die er niet zijn (Kilimanjaro momenteel sneeuwvrij als gevolg van global warming) en overdrijving (75% kans op noordpool binnen vijf tot zeven jaar ijsvrij).

  Maar zo werkt (en klinkt) het (rapport van het) IPCC niet. Dat is een heel ander verhaal: http://www.ipcc.ch, ‘The Physical Science Basis’.

Geef een reactie