De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Als een jojo op en neer

Het computercentrum in het Bella Center (Foto: flickr.com/photos/matmcdermott)

Soedan, Australië, Suriname, Engeland, Tuvalu… Vanmiddag is een begin gemaakt met een marathon van officiële toespraken op de klimaattop in Kopenhagen. De top is in een cruciale fase beland. Tot vrijdag houdt vrijwel elk land hier een toespraak. Staatshoofden, regeringsleiders, ministers van milieu, vanaf nu gaat het aan een stuk door, tot diep in de nacht.

Morgenavond is onze minister Cramer aan de beurt. Voor Saoedi-Arabië spreekt morgen de minister van “Petroleum and Mineral Resources”. Tegelijkertijd zijn er vele persconferenties, van landen of groepen landen die samen optrekken, of van VN-organisaties.
 
Dit is wat er nu officieel gebeurt in het Bella Center. In ‘de wandelgangen’ wordt voortdurend een inschatting gemaakt van de voortgang van de onderhandelingen. Velen hebben het idee dat het echte werk achter de schermen gebeurt.

Dat grote landen als China en de Verenigde Staten in onderlinge gesprekken een ‘deal’ zitten voor te bereiden. Het maakt het werk van journalisten er niet gemakkelijker op, maar wel spannender. Naast het volgen van al die officiële speeches proberen we vooral ook ons licht op te steken bij leden van regeringsdelegaties uit verschillende landen die ‘off the record’ wel willen vertellen hoe het proces er volgens hen voorstaat.
 
Hillary Clinton
De inschattingen gaan als een jojo op en neer. Afgelopen nacht is hier tot 7 uur in de ochtend doorvergaderd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van VROM zaten de onderhandelingen op dat moment muurvast, en bestond er nauwelijks een idee hoe de gesprekken weer op gang gebracht konden worden.

Maar in de loop van de middag horen we toch weer optimistischer geluiden. Ook wordt verwezen naar de komst morgen van Hillary Clinton, de Amerikaase minister van Buitenlandse Zaken. Ook zij zou een inspirerende rol kunnen spelen.
 
Maar een eventuele echte doorbraak zal pas worden gemeld door de staatshoofden op vrijdag, zo is tenminste nu de verwachting. President Obama komt natuurlijk niet voor niks. Hij en zijn collega’s zullen met gepaste trots het resultaat van het lange gesteggel hier aan de wereld willen presenteren.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Als een jojo op en neer”

  1. Prins Pils zegt: 17-12-09 om 16:03

    Vraag aan wie het dan ook weet: is in het CO2-emissierechtenhandelsysteem ingebouwd dat landen die veel bossen/oerwouden hebben daarmee geld/rechten kunnen verdienen? Zo nee, zou dit niet de oplossing kunnen zijn voor de impasse waarin Kopenhagen lijkt te zitten? Nogal wat ontwikkelingslanden hebben veel groen, als je het driedimensionaal bekijkt (waarbij grasland voor heel weinig telt).

Geef een reactie