De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Liveblog Kopenhagen: dag 12

Logo van Cop15Welkom op het liveblog Kopenhagen. Op deze plaats kunt u de laatste ontwikkelingen volgen op de internationale klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen die van 7 tot en met 18 december wordt gehouden. De top moet een nieuw klimaatakkoord opleveren dat de opvolger moet worden van het Kyoto-protocol uit 1997. Grote landen als de VS en China staan echter lijnrecht tegenover elkaar. De verwachting is dat er alleen een politiek akkoord wordt gesloten. De details voor een juridisch bindend verdrag moeten dan volgend jaar worden geregeld.

23.51 uur: Geen afspraken over CO2
Over één van de cruciale kwesties in het klimaatdebat, de reductie van CO2, zijn geen afspraken gemaakt.

22.35 uur: Obama spreekt
Obama: “voor het eerst in de geschiedenis werken alle belangrijke industrielanden samen om de strijd tegen klimaatverandering”.

22.12 uur: Persconferentie
Zo meteen, hopelijk zo snel mogelijk, persconferentie in Kopenhagen. Te volgen via www.journaal24.nl.

22.07 uur: Amerikaanse functionaris
Het gaat om een Amerikaanse functionaris. Hij zei op basis van anonimiteit dat het geen perfect akkoord is, maar een eerste stap. De afspraken zijn volgens de Amerikaan onvoldoende om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden.

21.47 uur: ‘Betekenisvolle overeenkomst’
De Verenigde Staten hebben een betekenisvolle overeenkomst bereikt met China, India en Zuid-Afrika. Dat heeft een ‘official’  gezegd tegen persbureau AP. Niet duidelijk is uit welk land de official afkomstig is.

20.40 uur: Obama spreekt Europese leiders
Obama spreekt ook met Europese leiders als de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Sarkozy en de Zweedse EU-voorzitter Reinfeldt. Over de inhoud van de gesprekken is niets bekend, net zo min als over het onderhoud dat Obama had met de Chinese premier Wen.

19.44 uur: Nieuwe concepttekst
De nieuwste concepttekst voor wat het ‘Verdrag van Kopenhagen’ wordt genoemd, is hier te lezen.

Overleg in de centrale hal van het Bella Center (Foto: NOS/Karolien Hoevenaegel)18.22 uur: Obama nodigt Wen weer uit
De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Chinese premier Wen Jiabao uitgenodigd voor bilateraal overleg. Eerder op de dag spraken de twee wereldleiders elkaar al voor een uur.

17.30 uur: VN ontkent
Een uur nadat EU-commissaris Dimas bekend maakte dat de VN de wereldleiders had gevraagd te blijven, ontkent de VN dat weer ten stelligste. Of het bericht niet klopt, of dat de VN het niet naar buiten wil brengen (want tactisch wellicht niet zo slim om al toe te geven dat het niet lukt) is niet duidelijk. Het geeft wel de grote onduidelijkheid weer die er op dit moment in Kopenhagen is.

16.00 uur: Nog een nachtje blijven
De VN heeft de wereldleiders gevraagd er rekening mee te houden dat ze een extra nacht in Kopenhagen moeten blijven… dat betekent dus dat het overleg nog steeds niet echt wil vlotten.

14.30 uur:  Bilateraaltje
De Amerikaanse president Obama en de Chinese premier Wen Jiabao hebben een uur onderling overlegd. Ze zouden vooruitgang hebben geboekt. Ze hebben gerpraat over reducties, geld en de controle daarop. Of de heren iets hebben afgesproken is niet bekend gemaakt. 

14.00 uur: teleurgestelde wandelgangen
In de wandelgangen in Kopenhagen groeit het pessimisme. Veel vertegenwoordigers van organisaties zijn teleurgesteld dat zowel de Amerikanene als de Chinezen geen extra toezeggingen hebben gedaan wat betreft de reductiedoelstellingen.

12.38 uur: Harde afspraken
Obama roept in zijn toespraak op tot het maken van harde afspraken. “De tijd van praten is voorbij.” Hij belooft dat Amerika zijn klimaatbeloften zal nakomen, maar hij eist wel dat alle andere landen ook over de brug komen. Maar een extra reductie belooft hij niet. Hij houdt het op de al eerder beloofde 17 procent reductie vergeleken met 2005.

11.40 uur: Onverwacht overleg
President Obama trekt zich onverwacht terug voor een overleg met leiders van Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Ook spreekt hij met Ethiopië, Bangladesh en Colombia. 

09.04 uur: Aankomst Obama
De Amerikaanse president Obama is geland in Kopenhagen. Hij zal een poging doen de impasse op de klimaattop te doorbreken.

 

03.23 uur: Minitop
Circa 26 wereldleiders hebben tijdens de klimaatconferentie in Kopenhagen een minitop gehouden om een doorbraak te forceren in de onderhandelingen. Onder hen waren de Amerikaanse minister Clinton, de Franse president Sarkozy, de Duitse bondskanselier Merkel en een lid van de Chinese delegatie.

02.12 uur: Obama onderweg naar Kopenhagen
Er bestond gisteren enige twijfel over, maar president Obama is toch op de Air Force One gestapt om naar de klimaattop te gaan. Naar verwachting komt hij om half negen aan in Kopenhagen. Hij zal op de top een korte toespraak houden. Waarnemers verwachten niet dat Obama harde toezeggingen zal doen.

Bij zijn vertrek toonde Obama zich optimistisch, ondanks dat de gesprekken  in Kopenhagen zeer moeizaam verlopen. “We boeken vooruitgang over alle openstaande kwesties met de Chinezen. Maar er is nog een lange weg te gaan en er is weinig tijd over, dus over de uitkomst van de conferentie kunnen we niets zeggen.”

Minister Cramer in de wandelgangen van de klimaattop (Foto: NOS/Karolien Hoevenaegel)01.24 uur: Cramer spreekt top toe
Minister Jacqueline Cramer van Milieu heeft de plenaire zaal toegesproken op de klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen. In haar toespraak vertelde de minister over de watersnoodramp en over hoe de gevolgen van die ramp in Nederland solidair zijn aangepakt.

01.00 uur: Obama en Wen gaan praten
President Obama en de Chinese premier Wen Jibao gaan vrijdag met elkaar praten. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

00.12 uur: Temperatuurstijging tot 3 graden Celsius
Bij de huidige voorstellen in Kopenhagen zal de temperatuur op aarde stijgen met drie graden. Dat staat in een vertrouwelijk rapport waarop de Britse krant The Guardian de hand wist te leggen. Het doel van de klimaattop in Kopenhagen is om de temperatuur niet verder te laten stijgen dan twee graden Celsius.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


29 reacties op “Liveblog Kopenhagen: dag 12”

 1. Ron zegt: 18-12-09 om 05:49

  Ik hoop toch voor Nederland dat minister Cramer niet bij de minitop aanwezig was.
  De dubbele agenda die zij beheert is ook in Kopenhagen niet ongemerkt gebleven.
  Helaas was de Franse president Sarkozy, wel bij de mini top, deze heeft heeft ook een een wel heel duidelijke dubbele agenda.
  Het is door dit soort types dat de Kopenhagen top zo moeizaam verloopt.
  Aan de ene kand. hard lopen schreeuwen dat het anders moet, en aan de andere kant in Frankrijk snel nog wat nieuwe kerncentrales bouwen.
  O ja Cramer heeft natuurlijk een paar dagen voor de top nog snel even een handtekening gezet voor vier nieuwe kolencentrales.
  Als er mensen boos worden op mijn berichtgeving spaar je energie en schrijf liever Cramer aan waarom zij die centrales laat bouwen.
  Ik wil gewoon schone lucht en geen gebaken lucht!

 2. Prins Pils zegt: 18-12-09 om 09:26

  @ Ron,

  Waarom de klimaattop zo moeizaam verloopt is omdat de arme landen (terecht) stellen dat de rijke landen, incl. China, de grootste broeikasuitstoters zijn, en daarom het grootste deel van de rekening moeten betalen. En China schijnt daarin vooral dwars te liggen.

  Kernenergie is CO2-neutraal, dus als je sec kijkt naar het opwarmingsprobleem is dat een oplossing. Verder heb ik ook moeite met de kolencentrales die onder Cramers beleid nog worden gebouwd, maar zij heeft wel zo veel verstand van zaken (bekijk haar CV eens: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=30852) dat als zij zegt dat we geen andere keuze hebben dan een tekort aan energie, dan geloof ik haar. Waarbij ik wel aanteken dat ik vind dat links zijn principiële bezwaren tegen kernenergie moet laten varen totdat duurzame bronnen in de behoefte kunnen voorzien.

  We hebben genoeg aan de AGW-ontkenners onder leiding van Esso, etc., dus laten we niet onze eigen minister in de rug gaan aanvallen.

 3. dercks zegt: 18-12-09 om 09:40

  De aarde mag maar 2 graden warmer worden. Wie vertelt het de aarde? Heeft er nou echt helemaal niemand meer verstand? Dus als het net als lang geleden toen de mens nog niet eens bestond nog warmer wordt, wat dan????

  @Ron, iedereen wil schone lucht, maar ook iedereen wil een kacheltje thuis en vervoer etc. zoiets noemen we welvaart.

 4. dercks zegt: 18-12-09 om 10:06

  Jacquline Cramer waarschuwt de aarde nog één keer…

 5. duivjuh zegt: 18-12-09 om 10:16

  Kerncentrales zijn de beste oplossing voor het CO2 “probleem”, dus waarom wordt dat niet door jouw toegejuicht, Ron?

  Het gaat helemaal niet om het klimaat! In deze zin staat het heel eenvoudig: “En de ontwikkelingslanden krijgen vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar.”
  Welvaart verdeling naar goed communistisch/socialistisch gebruik.

  Kan ik ergens inschrijven als gewetensbezwaarde? Ik wil geen cent bijdragen aan deze gelddiefstal ten gunste van, ….. ja ten gunste van wat nou eigenlijk?

 6. rangdangdoodle zegt: 18-12-09 om 10:55

  ja ach die kolencentrales,ik had al begrepen dat 1/3 van de opgewekte energie gebruikt word om de co2 in de grond te pompen wat een energie verlies.maar ja onze regering neemt zeker wat dit betreft halve maatregelen of in het licht van de top 1/3 aan maatregelen.

 7. En wat denk je van de CO2 opslag onder Barendrecht. Zo genaamd goed voor het milieu maar vooral schadelijk voor onze gezondheid!

 8. Horizon zegt: 18-12-09 om 13:05

  “11.40 uur: Onverwacht overleg
  President Obama trekt zich onverwacht terug voor een overleg met leiders van Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Ook Zijn voorgenomen toespraak gaat niet door.”

  New World Order overleg :)

 9. Ron zegt: 18-12-09 om 14:58

  Ja die co2 opslag,
  Ook weer een mooie stunt vlak voor de top.
  Ik vraag me zo langzaamaan af wat ze nu eigenlijk geleerd heeft?
  Ik weet via haar cv dat ze veel voor tno bij allerlei bedrijven heeft gewerkt.
  Het rare is het zijn juist de wetenschapers van TNO die duidend onderzoek doen.
  Waar is het mis gegaan bij Cramer ergens heeft ze toch een klap van de molen gekregen en is het geld vakje opengesprongen.
  Haar wetenschappelijke achtergrond doet haar er niet toe brengen om de lucht te klaren en de mensen aan het duurzame werk te krijgen.
  Dit is toch iets wat je mag verwachten van een partij die er voor de arbeiders zegt te zijn.
  Het lijkt tegenwoordig wel of de pvda al de vvd vraagstukken voor hun uitvoert. Het lijkt niet allen zo, het is ook zo.
  Zie de bank hypotheek ellende de olie,Chell en co2 opslag de vier extra kolencentrales het leegplunderen van het algemeenburgerlijkpensioenfonts
  a twee honderd miljard, ik schrijf het maar even want ik weet niet hoeveel nullen dat zijn.
  Wat zijn wij belazert de afgelopen jaren en dan mogen we er ook nog niets van zegen van Bos, Ba hij is niets beter dan die popie jopie kerncentrale Wilders.

 10. Marcel zegt: 18-12-09 om 14:58

  @Prins Pils
  De deniers zijn juist degenen die roepen dat klimaatsverandering géén natuurlijk fenomeen meer is.

  En inderdaad, wat anderen zeggen, het gaat niet om het klimaat maar het gaat om geld. De overheid wil ons bang maken zodat we bereid zouden zijn nieuwe torenhoge klimaatbelasting te betalen die zij dan aan hun internationale vriendjes zullen geven. En daar ben ik tegen.

  En daarbij, de correlatie CO2-temperatuur is nooit bewezen.

 11. Ron zegt: 18-12-09 om 15:14

  Oke Kerncentrales,
  Wel bij deze de discussie over kernenergie is net als de discussie over het nut van deze klimaat top al vele jaren gevoerd.
  En continu door meer dan 99% van de wetenschapers is er bevestigt wat we allemaal wel weten dat het anders moet.
  Maar er zijn altijd mensen die er niet om geven om de boel te vergiftigen met olie, kern of kolen energie.
  Verder hoef ik ook niet meer te antwoorden want ik hoef maar naar buiten te kijken en ik zie hoe nodig het is om op te schonen.
  Het is nu tijd om spijkers met kopen te slaan en tot een akkoord te komen waar we ons achteraf niet voor hoeven te schamen.

 12. Herman Vruggink zegt: 18-12-09 om 15:20

  ref:Prins Pils zegt: 18-12-09 om 09:26

  @Prins Pils,

  Een beetje flauw om weer met Esso aan te komen, het wordt afgezaagd.
  Op dit blog om 09:26 nog een kater wegwerken van een pilsje te veel om vervolgens met een krachtig Prinselijk betoog terug te komen op Wedden dat het warmer wordt?

  zie:Prins Pils zegt: 18-12-09 om 12:26 op wedden dat het warmer wordt.

 13. Ron zegt: 18-12-09 om 16:04

  http://www.youtube.com/user/Th.....oHsIUXwwNY
  De studenten uit Delft hebben het goed begrepen luister naar hun het is hun toekomst!
  O ja het filmpje is deze keer heel leuk om te zien.
  Kijken ook jij Cramer, Obama en de rest.

 14. Ik hoop dat burgers over de hele wereld zelf actie gaan ondernemen! Wil jezelf meedoen om samen duurzame energie op te wekken? dat kan! wordt lid van een windmolenvereniging zoals bv de http://www.windvogel.nl Minder energie gebruiken is natuurlijk het beste :-) Isoleer je huis nog dit weekend! (plaats radiator folie achter je kachel, isoleer achter je schot de verwarmings buizen. Wil je meer investeren kijk dan op deze site voor heel veel info; http://www.milieucentraal.nl/p.....p=Isoleren

 15. Ron zegt: 18-12-09 om 16:46

  http://www.youtube.com/watch?v.....re=related

  Kom op nu 50 % reductie!!!!

 16. dercks zegt: 18-12-09 om 17:07

  en langzaam maar zeker komt de aap uit de mouw. Klimaathysterie is een groot communistisch feest, waar tirannen als Chavez een staande ovatie krijgt. De schaamte ver voorbij.
  “It is exactly this species of tyranny that the UN would like to impose upon the entire planet, in the name of saving us from ourselves – or, as Ugo Chavez would put it, saving us from Western capitalist democracy.

 17. dercks zegt: 18-12-09 om 17:15

  En zo gaat de klimaatgestapo om met een kriticaster Lord Mockton:

  Today, as I lay in the snow with a cut knee, a bruised back, a banged head, a ruined suit, and a written-off coat, I wondered whether the brutality of the New World Order was moving closer than President Klaus – or any of us – had realized.

  Ook Moegabe zal wel weer geld krijgen van deze linkse wereldstaatsgreep. Wie houdt deze coup nog tegen?

 18. Prins Pils zegt: 18-12-09 om 17:23

  @ Herman Vruggink,

  Dank je dat je mijn stuk op Wedden Dat Het Opwarmt ‘een krachtig Prinselijk betoog’ noemt. Hier is de directe link: http://weblogs.nos.nl/klimaat/.....mment-1674.

  V.w.b. het flauw zijn dat ik steeds Esso aanhaal als financierder van de ontkenners-beweging: zet dat eens af tegen de continue beschuldigingen dat het IPCC onderdeel uitmaakt van een communistische/socialistische samenzwering die via het klimaatprobleem en de maatregelen daartegen weer de wereldmacht wil krijgen. En andere gore verdachtmakingen.

  Dan ben ik nog heel netjes, en mijn verhaal is nog niet eens verzonnen ook. Behalve dat ik heb aangetoond dat Esso Labohm en McKitrick financiert, gaat het nog veel dieper. De tactiek en de PR-bedrijven die de tabaksfabrikanten jarenlang hebben gebruikt om antirokenmaatregelen/belastingen op rookwaren te frustreren zijn nu ook weer ingeschakeld. Zie http://www.wunderground.com/bl.....rynum=1389.

 19. Herman Vruggink zegt: 18-12-09 om 19:30

  ref:Prins Pils zegt: 18-12-09 om 17:23

  @Prins Pils,

  Ik moet toegeven dat ik niet alles even aandachtig heb gelezen wat hier de afgelopen weken is langs gekomen.
  Ik kan slechts voor mij zelf spreken: IPCC als onderdeel van een communistische/socialistische samenzwering vind ik grote onzin. Ik neem zo wie zo de meeste complot theorien niet serieus.

 20. Prins Pils zegt: 18-12-09 om 19:40

  @ dercks:

  “Wie houdt deze coup nog tegen?”
  Antwoord: niemand. We hebben eerst een heleboel mensen geïnjecteerd met nanochips die hen links deden denken (nadat we eerst de Mexicaanse griep hadden gecreëerd), en nu palmen we de rest in met de angst voor overstromingen, orkanen en wat als niet meer zij….

  MWOEOEHAHAHAHAHA! SURPRISE!! YOU’RE ENSLAVED!! MWOEOEHAHAHAHAHA!

 21. Koolzuur zegt: 18-12-09 om 19:40

  Gelukkig we krijgen een groot feest, Kopenhagen is mislukt. over en uit.

 22. Ron zegt: 18-12-09 om 20:00

  Ja natuurlijk gaan we nu modder gooien.
  Chavez heeft het natuurlijk allemaal gedaan, 100 jaar heeft de Shell dat land uitgebuit het geld van de olie werd daar onder precies 10 families verdeeld en de rest van het land heeft 100 jaar onder het juk van deze olie maffia geleefd.
  Als je het zo bekijkt is Chavez nog niet zo gek, de mensen hebben nu in ieder geval een dokter als ze ziek zijn.
  Voorheen een jaar of 15 geleden zat ik eens in het Hilton van Margarita Venezuela en toen was er waterschaarste de 10 families maakten toen nog de dienst uit daar.
  Het zieken huis had geen water en er gingen mensen dood door watergebrek, heel apart als je dan in een Hotel zit dat zijn een eigen waterreservoir heeft genoeg voor een kleine stad.
  De directie van het Hotel vond het niet nodig om water af te staan aan het ziekenhuis. De mensen in dat ziekenhuis waren toch maar tweede rangs burgers.
  Als iemand van de rijke kliek of uit het westen wat mankeerde ging die naar de veel beter en met water van het hotel uitgeruste privé kliniek.
  Dus ja je kunt ook afgeven op Chavez of je kunt denken misschien heeft hij op sommige punten wel gelijk want voorlopig gaat het allen nog maar over geld en is er nog steeds geen vooruitzicht op de door de internationale wetenshap opgegeven doelsteling.
  En ja Chavez wil ook graag blijven verbranden hij heeft immers net als Rusland nu de olie.
  Gelukkig willen we nu juist van de olie af dus weer een reden te meer om over te stappen op duurzame energie, dus geen kernenergie nee wind water en zon, dat is er ruim voldoende en is ook veel rendabeler.
  Hoe was het ook alweer 1 uur zon op deze planeet is genoeg voor een jaar gratis energie, en dat gratis is waar Cramer en Bos nu net zo bang voor zijn. Het geld wat normaal van de energie belastingen komt, is er dan niet meer en juist nu heeft hij net miljarden aan de banken gegeven.
  En wie heeft daar uiteindelijk weer voordeel bij. Juist goed geraden de olie industrie> Ba wat een smerig zooitje.

 23. Ron zegt: 18-12-09 om 20:13

  En ondanks bovenstaande ben ik er van overtuigt dat er een akkoord komt en wel een van minstens 30%. Dat is niet genoeg natuurlijk, maar daar zijn we snel genoeg achter. Het is wel genoeg om de duurzame industrie op gang te brengen en de marktwerking zal dan zijn werk wel doen.

 24. dercks zegt: 19-12-09 om 00:32

  @prins pils
  Ik heb geen nanochips gezien. Wat ik wel vaststel dat er in de main stream media geen berichten staan dat er GEEN ENKEL BEWIJS is van van menselijke invloed op het klimaat. NONE WHATSOEVER!! Wat ik niet hoor is alles over climategate, de leugens van Gore, dat het IPPC opeen tweederde van de meetstations in Rusland geskipt heeft, dat er nog steeds geen verklaring is waarom het ippc raw data heeft aangepast en hoe.b Geen nano, gewoon controleerbare feiten en vragen. De aluhoedjes in dit geval zijn de klimaatreligieuzen.

 25. dercks zegt: 19-12-09 om 00:40

  @ron Tenslotte. Inderdaad de tijd zal het leren hoe we belazerd zijn. Duitsland -21 graden. Welterusten. Dat wordt weer puzzelen voor de leden van het ippc hoe krijgen we die data nu weer “aangepast” Ze gooien liever de echte data weg dan dat ze ze aan de klimaatrealisten geven : quote gehackte email. Met zulke wetenschappers heb je geen kwakzalvers meer nodig

 26. rangdangdoodle zegt: 19-12-09 om 01:13

  wat zijn de cijfers?wat zeggen ze?
  zijn we te laat met ingrijpen?zo nee wanneer is dat dan wel?men zegt “als dat boven de 2 graden stijging is”wanneer,in welk jaar halen we die 2 graden?hoe hard gaat de temp.stijging?beantwoord deze vragen en je weet of we massaal wereldwijd onze regeringen naar huis moeten sturen of niet.

 27. Remon zegt: 19-12-09 om 01:49

  Na het bekijken van Obama zijn speech tijdens de klimaattop mogen we concluderen, dat ieder land zijn eigen bedrage gaat geven aan het verminderen van de Co2 uitstoot. Geen officiële verplichtingen, wel een sociale controle onderling. De bedoelingen zijn er, maar de economische verlangen zijn nu eenmaal sterker, wat we eigenlijk ook al lang wisten kijkende naar het Kyoto verdrag. We moeten hopen op snelle ontwikkelingen enerzijds in politieke opvattingen en anderzijds uiteraard, in de duurzame industrie, die gelukkig al een tijdje onbedoeld een hype is geworden. Met dank aan hollywood en El Gore.

 28. rangdangdoodle zegt: 19-12-09 om 13:32

  dercks zegt.” Inderdaad de tijd zal het leren hoe we belazerd zijn. Duitsland -21 graden”.ach ja als het aan jou ligt zitten we nu al in een ijstijd maar ik kan je in alle waarheid zeggen het is gewoon winter.maar ja het is allemaal een complotzeker? enne alle wetenschappers hebben het verkeerd?
  je geloofd ook zeker dat de regering bush zijn eigen twin towers gesloopt heeft.niet echt slim want zo hebben ze het economische stokje wel erg makelijk aan china gegeven.sukkel

 29. rangdangdoodle zegt: 19-12-09 om 13:38

  en dercks volgens mij hoor je op een andere site thuis ga lekker met wilders moslims afkraken.of ben ik je en de jouwe nu aan het demoniseren?

Geef een reactie