De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Liveblog Kopenhagen: dag 13

Logo van Cop15Welkom op het liveblog Kopenhagen. Op deze plaats kunt u de laatste ontwikkelingen volgen op de internationale klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De top moet een nieuw klimaatakkoord opleveren dat de opvolger wordt van het Kyoto-protocol uit 1997. Omdat dat nog niet is gelukt, wordt er – een dag na de officiële sluiting van de top – crisisberaad gevoerd.

15:26  uur: Officieel afgelopen
De klimaatconferentie is officieel afgesloten, met een verklaring, geen echt akkoord dus. In de verklaring staat nu ondermeer dat 188 landen het akkoord van Obama met een aantal landen erkennen.  Wettelijk bindende afspraken zijn er niet gemaakt.  

14:00 Yvo de Boer: een vijf-en-een-halfje…..
Volgens het hoofd van het VN-klimaatbureau Yvo de Boer zijn de afspraken die nu in de slotverklaring staan te kwalificeren met “een vijf-en-een-halfje”….Hij zei dat in een interview met NOS-verslaggeefster Marieke de Vries. Opmerkelijk was zijn erkenning dat hij -in de organisatie- zelf ook dingen anders had moeten doen en dan gaat het om het aantal accreditaties, dat wel erg hoog was, en zijn inschatting van de beveiliging. Doordat er 115 wereldleiders kwamen moest  een deel van het gebouw om veiligheidsredenen worden gereserveerd voor de hoogwaardigheidsbekleders en “daardoor konden mensen die het klimaat een warm hart toedragen niet bij het laatste deel van de conferentie zijn”, zo zei De Boer. Hij doelde klaarblijkelijk op een deel van de NGO’ers die de laatste dagen er alleen heel beperkt bij mochten zijn.  

11:45 uur: Vergaderen gaat nog door
In Kopenhagen gaat de plenaire sessie nog altijd door en ook het hoofd van het VN-klimaatbureau Yvo de Boer zegt dat de conferentie nog zeker niet is afgelopen. Duidelijk is al wel dat het over de slotverklaring gaat en wie daar nu wel en niet aan mee willen doen. Blijkbaar hebben 4 landen bezwaar aangetekend, dus er komt een lijst van landen die het er straks wél mee eens zijn.

11:15 uur: Verklaring Ban Ki-moon
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon  verklaart dat het einde van de conferentie nadert. Verzucht dat het lange dagen en nachten waren en somt op waarover landen het wel en niet eens zijn. Ze zijn het eens over de twee graden, het geld en meer openheid. En er zijn individuele toezeggingen over reducties en het tegengaan van ontbossing, maar zoals Ban zegt: dit is echt nog maar een begin, een basis om op voort te borduren, meer niet.

11.15 uur: Verklaring
De 188 landen die achter het akkoord staan, willen een verklaring aannemen waarin staat dat het akkoord niet door de vier dwarsliggende landen wordt erkend.

10.55 uur: Poging mislukt
Een poging van Groot-Brittannië om het akkoord te redden, is mislukt.

08.00 uur: Crisisoverleg
In Kopenhagen wordt de hele ochtend crisisoverleg gevoerd over het klimaatakkoord. Groot-Brittannië doet een poging om het akkoord te redden.

04.15 uur: Ergste akkoord ooit
Voorzitter Sudan van de G77, het samenwerkingsverband van arme landen, noemt het akkoord “het ergste uit de geschiedenis”.

04.10 uur: Rijke landen
Sudan, Venezuela, Cuba, Bolivia en de eilandengroep Tuvalu vinden dat er in het akkoord te veel rekening wordt gehouden met de rijke landen.

03.37 uur: Niet akkoord
Enkele arme landen maken bekend niet akkoord te gaan met het klimaatakkoord waarover de grote landen het eens zijn geworden.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


32 reacties op “Liveblog Kopenhagen: dag 13”

 1. Prins Pils zegt: 19-12-09 om 11:40

  Benieuwd hoe het echt zit, qua onderbouwing van het IPCC-rapport, Climategate, etc., zonder af te willen gaan op flarden informatie en een hoop geschreeuw? Zie dan http://weblogs.nos.nl/klimaat/.....mment-1674.

 2. Prins Pils zegt: 19-12-09 om 11:47

  Inhoudelijk over het (gebrek aan) resultaat van de top: ik weet niet wat ik er van moet denken, want ik ken een heleboel belangrijke details nog niet.

  Klopt het dat China geweigerd heeft om toegang te geven tot fabrieken en energiecentrales om afspraken te controleren? Zo ja, dan is elke toezegging door China een halve wassen neus. Klopt het dat Obama niet verder wilde gaan dan 17% reductie omdat China geen VN-controleurs wilde toelaten? Zo ja, waarom is daar dan niet op voorborduurd en is hij al weer zo snel naar huis gegaan?

  Mijn eerste vragen.

 3. dercks zegt: 19-12-09 om 12:03

  Had ik niet recentelijk iets over de communisten gezegd? Wie liggen er dwars? De communisten van Cuba, Bolivia en Venezuela. Die willen meer poen om hun wanbeleid en onderdrukking te maskeren.

  Obama durfde het niet aan. Want anders dan in Europa is de pers in de VS een stuk vrijer en wordt er wel gespoken over de oplichtingspraktijken van het ippc. Obama had een steng verdrag nooit door het parlemnt gekregen daar de klimaatrealisten binnen niet al te lange tijd in de meerderheid zullen zijn in de VS.

  Kortom. Bedankt voor de top. Voor de rellen, voor de milieuvervuiling, voor de nieuwsvervuiling. Gewoon weer naar huis NGO’s en gewoon weren teren op de hopen belanstiggeld die jullie al hadden.

 4. Ron zegt: 19-12-09 om 12:25

  Sorry akkoord welk akkoord?
  O die paar olie landen die had ik ook niet verwacht maak ik me ook niet druk om als we maar omslaan naar duurzame energie.
  We hebben die landen vanzelf dan niet meer nodig.
  Wel belangrijk om Bolivia ook even aan bord te krijgen, daar kommen straks de grondstoven vandaan.
  http://www.youtube.com/watch?v.....r_embedded
  http://www.youtube.com/watch?v.....r_embedded
  http://www.youtube.com/watch?v=BqqtJpfZElQ
  http://www.youtube.com/watch?v=UAYrsEOxqYc
  En zie hier het einde van het olie tijdperk.
  http://www.youtube.com/results.....ithium+bat

 5. Prins Pils zegt: 19-12-09 om 12:51

  @ dercks:

  Jij stelde dat de communisten samenwerkten met de milieubeweging om samen een nieuwe wereldorde te vestigen. De ‘communisten’ hebben dat geblokkeerd, dus het is onzin om nu te roepen: “Had ik niet recentelijk iets over de communisten gezegd?”

  Verder is hier keer op keer aangetoond dat je verdachtmakingen en moddergooierij t.a.v. de onderbouwing van het IPCC-rapport nergens op gebaseerd zijn, maar slechts rechts-radicale frustratie-uitingen.

 6. DckV zegt: 19-12-09 om 13:01

  Minister Cramer zegt – Powerplay was groot. Ben inderdaad benieuwd of het geval Climategate daar iets mee te maken heeft. Maar hoe dat verder ook zit – de olie raakt op en CO2 in de atmosfeer is een soort Russisch Roulette. Besparing + energieopwekking via zon, wind en zee is de enige mogelijkheid. Wat inspectie van Chinese fabrieken daar mee van doen heeft – geen idee.
  Balkenede noemt het een niet juridisch bindend verdrag – dat is dus geen verdrag – toch?

  http://www.youtube.com/results.....&aq=f

 7. Koolzuur zegt: 19-12-09 om 13:11

  Dit is het beste nieuws van het jaar :)

  Een totale mislukking.

  Geen CO2 rechten op de beurs verkopen, zodat Al Gore, Goldman Sachs, Mital er schatrijk van worden, door ons belasting geld.

  http://www.matador94.nl/global.....on-credits

 8. Ron zegt: 19-12-09 om 13:13

  Lees hier wat Greenpeace er over meedeelt, dan blijkt het toch een beetje anders in mekaar te stekken.
  Hier word duidelijk wat de rijke landen (waar wij dus ook bij horen )voor aandeel hebben bij het mislukken van de top.
  Voor zover De nos nog onafhankelijk is word dit gewoon geplaats, in het belang van deze en onze planeet.
  http://www.greenpeace.nl/news/kopenhagen-lege-huls

 9. dercks zegt: 19-12-09 om 13:32

  Waarom zelf iets verzinnen als de perfecte tekst al is opgeschreven:

  http://sppiblog.org/news/partu.....s#more-314

 10. Herman Vruggink zegt: 19-12-09 om 14:55

  dercks zegt: 19-12-09 om 12:03

  @dercks,

  De communisten heksen jacht in de begin jaren vijftig in de VS hebben we toch al achter ons gelaten?
  Joe McCarthy zou trots op je geweest zijn. Met steeds minder genoegen lees ik je bijdragen.

  groet,
  Herman Vruggink

 11. John van Dokkumburg zegt: 19-12-09 om 15:19

  Politiek moet niet alleen met de eer strijken , want er zullen altijd mensen zijn die het menis is maar die geen kans krijgen om het anders te doen , denk aan opstellen van normregels tegen deze ongetemde politieke macht , zij zijn een uiting van collective onmacht en zijn onze asociale eigenschappen , inderdaad het is onze asociale staat van denken – dat wij onze vrijheid opgeven aan dogmatisch georienteerde dus schijnoplossingen . Kijk , waar begint het overleven , gebeurd dan in Den Haag of begint dat in uwzelfen .

  Wij kunnen een nieuwe wereld scheppen want de wortel is al geschoten en de grond zal zeer zeker onder de boeman wegvallen !

 12. John van Dokkumburg zegt: 19-12-09 om 15:24

  Politiek , klimaat kent geen paspoorten , het raakt ons allemaal , in gezonde vruchtbare danwel arme grond , en zij die hierin arm zijn zullen nog armer worden voorwaar en onthoud dat !

 13. Ron zegt: 19-12-09 om 15:32

  @de pers in de VS een stuk vrijer.

  Hoe komt u hier nu weer bij.
  De pers in de US word enkel en alleen door de commercie bepaald.
  Neem bijvoorbeeld CNN. De gehele week gaat het daar dag en nacht over de klimaat top.
  Vanaf het moment dat de onderhandeling door toedoen van de republikeinen in America onder druk werden gezet werd het nieuws van de klimaat top ineens naar het tweede dan wel derde plan geschoven.
  De bedrijven bepalen daar waar de burger naar kijkt zij betalen en bepalen de reclame inkomsten voor de tv en radio zenders.
  Hier kun je nog kiezen om naar een documentaire te kijken, bv over de ellende en ongelijkheid in de wereld.
  Natuurlijk zijn er ook mensen in dit land die graag niet weten wat er zich in de wereld afspeelt. Hier hebben wij dus ook zenders voor rtl 4 tot 10 enz.
  Van de NOS verwachten wij objectieve nieuwsgaring, als hier al mee word gemanipuleerd zullen wij dit pas achteraf te weten komen als het belang van het nieuws geen waarde meer heeft.
  Maar iedereen of die nu hier woont of in Afrika weet dat er iedere dag kinderen sterven van de honger veroorzaakt door de klimaat veranderingen en de ongelijke verdeling.
  Ik kan toch zeker niet straks met de feestdagen voor de deur gaan zitten schransen terwijl ik weet dat daar de kinderen sterven van de honger.
  Obama kun de druk van de olie lobby duidelijk niet aan, hij blijkt dus net als onze eigen Cramer een slappe hap.
  Veel charisma, maar als puntje bij paaltje komt en de zelfs de nobelprijs al is vergaart heeft hij nog het verantwoordelijkheid gevoel niet om wat langer als 1 dag op de top te verblijven.
  Dit getuigt toch wel van erg weinig respect naar al de onderhandelaars en regeringsleiders die daar al dagen zonder te slapen aan het onderhandelen waren en poogden om nader tot elkaar te kommen. De Democraten en ook de Amerikanen in het algemeen moeten eens gaan beseffen dat zij niet allen op deze planeet vertoeven.

  O en reclame bij CNN gaat vaak over zonne panelen wind en water energie.
  Helaas worden deze reclames de laatste dagen continu onderbroken voor een auto show voor de oliesjeiks in Saoedi Arabië. U weet wel de gebruikelijke Ferrari en andere onzinnige automobielen, voor veel niet na denkenden de reden om niet met het klimaat bezig te zijn.
  Mijn voorstel vandaag is wel duidelijk. Laten we Obama oproepen om zijn Nobelprijs weer in te leveren! O ja kom aub nooit meer over de grens als je allen maar praat hebt.

 14. bas zegt: 19-12-09 om 15:58

  Ik denk dat het psychologisch moeilijk is echt te geloven dat het warmer wordt – op zo ongeveer de koudste dag van het decennium

  Werd het maar warmer – dan zou ik minder hoeven te stoken, en dus minder CO2 uitstoot te veroorzaken

 15. J. Meerman zegt: 19-12-09 om 16:01

  Mensen, Nederlanders, Live Bloggers

  Laat u geen knollen voor citroenen verkopen.

  Als de uitkomst van een akkoord betekend dat een groot(ste) deel van Nederland over 2 a 3 eeuwen niet meer bestaat, dan betekend dat voor Nederland precies hezelfde als geen “klimaat deal”.

  Een minister, die aangestelt door de staat der Nederlanden, namens
  heel Nederland, gematigd positief is over geen akkoord waarmee we als land uiteindelijk grotendeels wegspoelen ?

  Voor wie o wie werkt die (me)vrouw ?

 16. dercks zegt: 19-12-09 om 16:23

  Uitgebreide citaten uit de gehackte mails:

  http://scienceandpublicpolicy......alysis.pdf

  Wie dit leest kan onmoglijk beweren dat hier wetenschappers aan het werk zijn.

 17. Bas Reijnen zegt: 19-12-09 om 17:31

  Een diplomatieke wanvertoning.Een Circus vertoning is het gewoon.En dat alleen maar omdat die Chaves de boel loopt op te hitsen. De klimaattop is misbruikt door o.a zijn geraaskalk met name tegen Nederland. Zo de waard is vertrouwd hij zijn gast.
  En verder was het een organisatorische wanboel. Maar dat terzijde. Diplomatiek onderhandelen doe je niet op deze manier. Althans niet op deze manier in het openbaar.Diplomaten houden dan juis de kaarten tegen de borst gedrukt.Als de VS en China bijvoorbeeld en de belangrijke EU landen tot een vergelijk hadden kunnen komen zou dat een voorbeeld kunnen zij voor andere kleinere landen.Ook de regel dat elk land akkoord moet gaan werkt averechts. Het werkt nu als een omgekeerd veto systeem, bepaalde landen kunnen zo elk verdrag torpoderen zoals nu door Cuba en Venezuela met name.

 18. W.J. van Hoek zegt: 19-12-09 om 19:03

  “Volgens het hoofd van het VN-klimaatbureau Yvo de Boer zijn de afspraken die nu in de slotverklaring staan te kwalificeren met “een vijf-en-een-halfje”….”

  Bizar! Hij suggereert hier een voldoende, terwijl er toch echt wel sprake is van een forse mislukking; een onvoldoende! Foei!

 19. John van Dokkumburg zegt: 19-12-09 om 20:41

  Zweren zult u niet en daarom is deze mislukte top WEL geslaagt want het gaat er nooit om – iets wat voor iedereen is weggeschonken (aarde) door bestuurders te bemachtigen , want zweren – dat verkrijgt geen meerwaarde , het verwoord slechts dit alles langzaam (de waarheid op zich) tot een onbeschaafde dogma te brengen . Daarom word er ook in de Bijbel over de mens gesproken – niet te zweren , noch bij de hemel noch bij de aarde noch bij Jerusalem , want zij komen niet van uw bezieling maar dienen u tot hoop . (Matheus 4 – 33 tm 37) en laat ieder mens hier zijn eigen wijsheid uitnemen opdat deze woorden u niet wederom tot bestuurlijke dogma zal verleiden !

  De volgende top zal hier bij mij gehouden kunnen worden om het te hebben over : hoe kunnen wij de vervuilende criminaliteit het beste voorkomen omdat er slechts een richting op moet , en die is van een wet die uit een hemelse wereldorde tot sociale motivering moet lijden , en genezing een een wereld te vereenigen onder God , maar zonder dat u zich aan de oude denkwereld vast kan klampen , en dit zeg ik omdat ieder mens weer andere idee van – het wereld gericht – hiernamaals , van straf en verlossing beleeft want alles hebben we aan ons egen begeerte te danken , denk dus na waartoe uw beslissingen zullen leiden en droom niet van rode macht .

 20. Richard de Wind zegt: 19-12-09 om 21:36

  En hoe word stroom ook alweer opgewekt? Iets met verbranden van fossiele brandstoffen?
  Thatcher begon de hele CO2 affaire om de wereld aan de kernenergie te helpen om van de olie afhankelijkheid af te zijn.
  Als je heel nederland op dit soort auto’s wil laten rijden via groene stroom moet je heel afrika beplanten met bio grondstoffen.
  Zet gewoon tien kernreactors in afrika neer. Zij blij, wij blij.

 21. Koos zegt: 20-12-09 om 08:49

  Niet te geloven. Een par landen die eigenlijk de stappen naar het oplossen van een probleem blokkeren.

  Ik moet zeggen dat ik van de overige leden van de vergadering veel meer reactie had verwacht Maar goed, hier zal het politieke spel wel weer belangrijker zijn geweest.

  Laten wij als consumenten maar eens kritischer worden. Als d dames en heren er zelf niet uit komen, dan moet de grote groep (de consumenten) maar een actie ondernemen.
  Dus consument..stop met kopen van producten uit die landen.

 22. duivjuh zegt: 20-12-09 om 12:25

  Fantastisch voor al die simpele zielen die in hun eigen NL duidelijk de tekenen van antropogene globale opwarming zien!
  We worden na het eclatante debacle in Kopenhagen getrakteerd op een heerlijk ouderwetse Hollandse winter, zoals we die hadden voordat de aarde “opwarmde”.

  Kijk naar buiten en huiver warm-mongers, wat een waanzinnig gaaf winterweer! Je weet wel dankzij de opwarming van de aarde!

 23. Ron zegt: 20-12-09 om 15:38

  Warmer of kouder?
  Oke wie het echt weet mag het zegen voorlopig kan niemand hier iets over zegen, het is namelijk niet te meten dat als straks de ijskapen niet meer voor verkoeling zorgen wat er dan gebeurt? Wat wel duidelijk is.
  De stromingen die er onder andere voor zorgen dat wij hier een milt klimaat hebben zullen stil vallen als er geen ijskapen meer zijn. Dit is al wel duidelijk, PS geef hierop geen antwoord als je niet weet hoe de stromingen werken. Vast staat in iedere geval wel dat de stroming zoals we die nu kennen stil komt te staan of van richting veranderd. In beide gevallen zal dit consequenties hebben voor het leefklimaat op deze planeet.
  Steeds meer mensen zullen gaan zoeken naar plekken waar het nog leefbaar is.
  De gevolgen zijn niet in te schatten, wel dat dit een enorme migratie teweeg zal brengen.
  Ja daar kan zelfs met de beste wil voor de Wilders gelovigen ook hij niets meer uitrichten.
  Laat deze man dan ook maar niet regeren want we zullen echt al onze energie nodig hebben om een behoorlijke hap op tafel te krijgen. En nog eens een paar honderd miljoen vaak zieke mensen voeden kan europa echt niet aan. En probeer maar eens honderden miljoenen tegen te houden die honger hebben. Nee het lijkt mij dat we dat beter kunnen voorkomen. Maar misschien zijn wij het straks wel die moeten vluchten naar andere streken om dat er hier niets meer wil groeien? Wat dan, het lijkt mij dat, (stel we moeten naar bv Afrika) ze daar niet op ons zitten te wachten, na ik weet niet hoeveel jaar slavernij. Nee als je bv kijk naar de Alpen. Daar waar het ijs, wat al miljoenen jaren onze rivieren voet voor meer als 80 % is afgenomen. Ja en die 80% afname is van de laatste 20 jaar. Dan denk ik wegwezen hier want als de rivieren ons niet meer kunnen voeden verdwijnt de rijkdom gelijk met het water.

 24. dercks zegt: 20-12-09 om 23:47

  @Ron .Dan denk ik wegwezen hier want als de rivieren ons niet meer kunnen voeden verdwijnt de rijkdom gelijk met het water.

  Ik zou de daad bij het woord voegen Ron.

  PS> Wie gaat er nouprecies over de thermostaat van de aarde. En vooral waar zit die nou precies?

 25. Prins Pils zegt: 21-12-09 om 07:09

  @ dercks:

  Je schrijft:

  “Uitgebreide citaten uit de gehackte mails:

  http://scienceandpublicpolicy&.....alysis.pdf

  Wie dit leest kan onmoglijk beweren dat hier wetenschappers aan het werk zijn.”

  Onzin. Wie dat leest kan onmogelijk beweren dat er niet geknipt en geplakt is met de e-mails. Dat kun je de schrijvers van de e-mails van alles in de mond leggen.

 26. Prins Pils zegt: 21-12-09 om 07:14

  @ dercks:

  Bovendien, als er al niet-koosjere zaken uit zouden blijken, dan hebben die op de het uiteindelijke rapport van het IPCC weinig of geen invloed gehad. Zie http://weblogs.nos.nl/klimaat/.....mment-1674 voor de bewijsvoering van deze stelling.

 27. Ron zegt: 21-12-09 om 09:39

  Waar is dag 14?
  De geplande wereld feestdag!
  Of is het nu, 13-12-2009 zwarte december wereld dag.

 28. dercks zegt: 21-12-09 om 12:08

  @ron, lees eens hoe de kwakzalvers van het ippc te werk gaan

  http://climategate.nl/2009/12/...../#more-546

 29. Prins Pils zegt: 22-12-09 om 03:58

  @ dercks:

  Te stellen dat de AGW-theorie niet klopt omdat sommige zaken niet koosjer zijn in de bewijsvoering is van dezelfde orde als de evolutietheorie ontkennen omdat sommige wetenschapper in de bewijsvoering daarvan op een of enkele punten gesjoemeld zouden hebben.

  Ik zeg met nadruk “zouden hebben”, omdat in het geheel nog niet is aangetoond dat de intentie geopenbaard in de e-mails ook werkelijkheid is geworden, i.c. invloed zouden hebben gehad op de uiteindelijke conclusie van het IPCC-rapport. De IPCC-reviewers ontkennen dat ten stelligste!

 30. Prins Pils zegt: 22-12-09 om 04:03

  @ duivjuh,

  Door de stelling te verkondigen dat de opwarming van aarde onzin is omdat het buiten (in Nederland op dit moment) koud(er) is (dan gemiddeld) is van dezelfde orde als te stellen dat roken niet schadelijk is omdat je rokende opa er 90 mee is geworden.

  Daarmee stel je jezelf buiten elke serieuze discussie.

 31. Ron zegt: 23-12-09 om 10:57

  Ik ben wel nieuwsgierig hoe het komt dat het brijn bij veel mensen geen alarmsignalen afgeeft?

 32. rangdangdoodle zegt: 24-12-09 om 01:17

  er zijn volkeren die de zeeen zien stijgen,er zijn mensen die de gletjers zien smelten er zijn mensen die vrezen voor bergen zonder sneeuw/ijs.en notabene in alaska Palin toch hebben moeten weten over bossen en wegen die verzakken omdat de permafrost smelt! we hebben ook op vele andere gebieden problemen met opwarming.de bewijzen zijn legio op foto’s/film vastgelegd,documentaires zijn er over gemaakt.
  en het meerendeel van de wetenschap meet het ook nog eens een keer.
  van mij mag die kleine ijstijd wel komen,hebben we iedergeval wat meer tijd om de boel een betere wending te geven dan als we verdergaan zoals we nu bezig zijn.

Geef een reactie