De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Skiën in de woestijn

201798_dubai_skyline_day_editionDe thermometer geeft aan dat het min drie graden is. Skiërs suizen van de helling af en dan door het hekje van de stoeltjeslift. Snel weer omhoog voor een nieuwe afdaling.

Beneden maakt een jongetje een sneeuwbal tussen zijn rode handschoenen. We zijn niet in Kitzbühel of Les Arc. Dit winterparadijs ligt in Dubai, in een immense hal die grenst aan een luxueus winkelcentrum. Door het raam van de skihal zien we het winkelend publiek langs de etalages slenteren.
De enorme hoeveelheid elektriciteit die nodig is om de sneeuw op deze piste in winterse conditie te houden, komt van traditionele energiecentrales, die grotendeels draaien op gas. Elk jaar moeten ze meer stroom produceren, al groeit de vraag naar elektriciteit iets minder explosief dan een paar jaar geleden. Toen was er ieder jaar nog 15 procent méér nodig, nu jaarlijks ‘slechts’ 8 procent extra.

De leiders van de Emiraten vragen zich af hoe ze in de toekomst aan die groeiende energievraag van de eigen bevolking kunnen blijven voldoen. Olie en gas genoeg, zou je zeggen, maar die bestemmen ze liever voor de export. Nee, ze laten hun oog ook vallen op alternatieven, om het energiepakket uit te breiden. Kernenergie komt in beeld. Maar ook: duurzame energie.

Groene energie in een oliestaat? Het is even wennen, maar als je rondrijdt door de Emiraten zie je overal billboards hangen met wervende teksten over een groene toekomst. In de hoofdstad Abu Dhabi organiseren ze deze week zelfs de Wereldtop over de Energie van de Toekomst, met energieministers uit de hele wereld. Maar wat zijn de echte motieven van dit land? Een PR-stunt om het imago van grote vervuiler af te schudden? Dat is te simpel. Ze kijken hier vooruit. Het duurt nog heel lang, maar ooit komt er een einde aan de olievoorraad. En dan willen ze nog steeds een koppositie hebben in de wereld. Niet meer als land waar het zwarte goud vandaan komt, maar waar het groene goud kan worden gevonden.

Daarom willen ze nummer één worden op het gebied van duurzame energie. Een mondiaal centrum, waar de technologische kennis over zon, wind en biomassa is geconcentreerd. Zoals gezegd: het is even wennen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Skiën in de woestijn”

  1. Dan zegt: 24-01-10 om 18:34

    Het kan toch onmogelijk meer energie vreten dan 2 miljoen Nederlanders die 1800km heen en weer naar de wintersport rijden.

Geef een reactie