De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Dierentuin geen Ark van Noach

Alex van HooffVanwege het enorme verlies aan biodiversiteit wordt er wel eens gesuggereerd dat dierentuinen dan maar de ‘moderne Ark van Noach’ moeten zijn. En inderdaad, bepaalde diersoorten die in het wild al waren uitgestorven konden dankzij succesvolle fokprogramma’s van dierentuinen van de ondergang worden gered. Het Przewalskipaard en de wisent (Europese bizon) zijn daar sprekende voorbeelden van. 

Toch moeten dierentuinen zich niet focussen op een rol als Ark van Noach. Als we echt van dierentuinen afhankelijk worden om het voortbestaan van dieren in het wild te kunnen blijven garanderen, dan is de wereld er helaas erg slecht aan toe. Laten we hopen dat we dus nooit in die situatie terechtkomen.

Voor dierentuinen is een veel belangrijkere rol weggelegd: in de dierentuin zelf kan de verwondering en bewondering voor de natuur in al haar rijkdom prachtig worden opgewekt bij bezoekers door hen een bijzondere, intensieve belevenis te bieden. Het creëren van bewustwording voor de natuur is belangrijk om mensen tot een blijvende gedragsverandering ten opzichte van de natuur en de natuurbescherming aan te moedigen.

Daarnaast hebben dierentuinen een belangrijke taak om natuurbeschermingsprojecten verspreid over de hele wereld actief te ondersteunen. Proactief handelen om de biodiversiteit op aarde met raad en daad te beschermen is veel waardevoller dan reactief de schade achteraf proberen te repareren.

Alex van Hooff is directeur van Burgers Zoo in Arnhem. Dit is een gastblog in een serie artikelen en weblogs over biodiversiteit.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Dierentuin geen Ark van Noach”

 1. bas zegt: 28-10-10 om 14:51

  Ik kan het alleen maar eens zijn met het bovenstaande.

  Dierentuinen hebben een belangrijke taak, maar die is educatief

  In tegenstelling tot Van Hooff denk ik zelfs dat het her-uitzetten van dierentuindieren zeer beperkt, beter helemaal niet, gedaan kan worden.

  Mijn bezwaar is niet dat dierentuindieren tam zijn, of dat een herstelde habitat nog geen dierwaardig leven oplevert – dat is op te lossen, door dierentuindieren te gebruiken als ouders voor half-verwilderde dieren die uiteindelijk wilde dieren opleveren – in de tussnetijd leren ze ook wel met de nieuwe habitat om te gaan

  Nee, mijn bezwaar zit op 2 andere problemen:

  1 Als je dierentuinen als ark ziet, dan is het blijkbaar aanvaardbaar om tijdelijk, als het effe tegenzit, de dieren in de ark onder te brengen – en dan het land om te ploegen

  Kortom, een ark zal leiden tot het makkelijker vernietigen van habitats

  2 Alle dieren kunnen ziek worden. Nu weet ik dat de veterinaire zorg in een dierentuin zeer hoog is – maar een dier dat om weet te gaan met een bacterie, is nog niet bacterievrij. Er zijn vele pathogene organismen, en slechts een deel hiervan hoort bij een bepaalde biotoop. Een ander deel komt voor in een dierentuinpolupatie – en waar dit niet overlapt, is er reden tot zorg

Geef een reactie