De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Londen

 • Britse pijlers

  We kennen allemaal het stereotype beeld van de Brit. De lichtelijke excentrieke eilander met de stiff upper lip die zich niet laat verleiden door corruptie en omkoping en streng edoch rechtvaardig is. Fair, unflappable, incorruptable and gentle. Dat is het beeld dat wij van de eilandnatie hebben een ook veel Britten van zichzelf graag zien. 

  Geen reacties Lees verder →

 • Schotland blijft bij het Verenigd Koninkrijk

  Het was lange tijd heel spannend. Blijft Schotland bij het Verenigd Koninkrijk? Op donderdag 18 mochten de Schotten het zeggen: ja of nee? De nacht erna bleven vele Britten wakker. Onder hen onze correspondent Arjen van de Horst, die van minuut tot minuut de ontwikkelingen volgde.

  25 reacties Lees verder →

 • De grote ommezwaai van de starre dominee

  Dr. Ian Paisley was altijd een man van duidelijke woorden. Samen in een regering met Sinn Féin? “Over our dead bodies.” Dat was in de zomer van 2006. Hij wees samenwerking met de politieke tak van de IRA resoluut van de hand. 

  28 reacties Lees verder →

 • De schaamte van Ierland

  Het Engelse woord ‘shame’ kun je op twee manieren vertalen: schande of schaamte. Het woord is in al zijn ambivalentie toepasselijk voor wat we de afgelopen weken gehoord hebben over een oud opvangtehuis in het West-Ierse Tuam dat een halve eeuw geleden gerund werd door nonnen. Veel Ieren ervaren het nu als een schande wat daar gebeurde achter de hoge muren van het tehuis voor ongetrouwde moeders en hun ‘onwettige’ kinderen. Maar het was Ierse schaamte dat de waarheid decennialang verborgen hield. 

  31 reacties Lees verder →

 • Het verdriet van Engeland

  Een maand geleden zat hij nog in een rolstoel. Vier weken later boorde Luis Suárez, net hersteld van een knie-operatie, de hoop van de Engelse natie de grond in. Zie daar het verdriet van Engeland. 

  3 reacties Lees verder →

 • Mijlpaal voor Britse homo’s

  Zeven jaar geleden sprak ik voor het eerst met Jeffrey Weeks, professor aan de Southbank University. Weeks is een homo-activist van het eerste uur. In de jaren zeventig stond hij al op de barricaden. 

  21 reacties Lees verder →

 • De miljarden van Moskou-aan-de-Theems

  Wat hebben Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, de miljardair Alisjer Oesmanov, de overleden zakenman Boris Berezovski, de Tsjetsjeense warlord Achmed Zakayev en oligarch Jevgeni Lebedev met elkaar gemeen?

  Het antwoord is simpel: ze zijn niet alleen steenrijk, maar wonen ook in Londen. Of ze nu vrienden (Abramovitsj, Oesmanov) of vijanden (Berezovski, Zakajev) zijn van de Russische president Poetin, allemaal zochten ze de afgelopen jaren hun toevlucht tot de Britse hoofdstad.

  3 reacties Lees verder →

 • Bring in the Dutch

  “Aha, you’re from Holland? Please, can you send us some help.”

  14 reacties Lees verder →

 • De Bulgaars-Roemeense tsunami

  Wie aan het einde van 2013 de krant opensloeg of de tv aanzette, kreeg de indruk dat de stormvloedkering was bezweken en het land geplaagd werd door een overstroming van Bijbelse omvang. Nee, ik heb het niet over de winterstormen die de Britse eilanden tijdens de feestdagen teisterden, maar over de tsunami van Roemeense en Bulgaarse immigranten die het land zou overspoelen. Althans, dat was de indruk die een deel van de Britse media wekte.

  9 reacties Lees verder →

 • Scotland’s Future

  Zien we volgend jaar de electorale variant van Braveheart? Het kleine, maar dappere Schotland dat tegen alle verwachtingen in een overwinning haalt op de machtige buur Engeland en onafhankelijk wordt. 

  7 reacties Lees verder →