Comazuipen als grondrecht

 

Ik weet nog goed toen ik in 2007 mijn eerste Conservatieve partijcongres bezocht. Wat meteen opviel: er werd zo ontzettend veel gezopen. Zo rond middernacht veranderde het congres in een waar slagveld. Lallende, wankelende en soms snurkende politici en partijaanhangers stonden/lagen/hingen verspreid in de hotels en zaaltjes die door de Tories waren afgehuurd. Erg charmant.

Veel van de Britse media-aandacht gaat tegenwoordig uit naar de comazuipende jongeren. Politici wordt vaak verweten dat ze in een ivoren toren leven en weinig gevoel hebben voor wat in de samenleving speelt. Maar als het gaat om alcoholmisbruik, doen de honourable friends van het Lagerhuis niet onder voor de gewone burgers. Een week geleden nog werd een Labour-parlementariër veroordeeld die een politieke collega in een dronken bui een kopstoot had verkocht. Never a dull moment in Westminster!

Ik moet zeggen: door mijn lange verblijf in Groot-Brittannië kijk ik nog zelden op van beschonken Britten. In dit land bestaat een grote tolerantie voor stomdronken medeburgers. Mensen zeggen het ook bijna met trots: “I was really hammered yesterday”. De Britten hebben er ook ontelbare woorden voor: drunk, hammered, bollocksed, plastered, pissed, trashed, wasted, rubbered, wankered, steaming, blattered, enzovoorts, enzovoorts. De BBC telde eens 141 varianten.

Dronken zijn, het is bijna een grondrecht. Misschien dat premier Cameron daarom zo lang aarzelde met de introductie van een minimumprijs voor alcohol, zoals die vandaag werd aangekondigd. Drank zit bijna in het DNA van de Britten. De premier verpakte zijn aanvankelijke verzet nog mooi door te zeggen dat het tegen zijn politieke filosofie indruist en niet wil ingrijpen in het privégedrag van zijn burgers. Maar de politieke realiteit is veel simpeler: drankminnende Britten zijn helemaal niet gecharmeerd van een prijsverhoging en die groep kiezers is behoorlijk groot.

De premier heeft het bestrijden van comazuipen hoog op de politieke agenda gezet. Hij kwam al met verschillende voorstellen zoals de lancering van ‘drunk tanks’, speciale politiecellen naar Amerikaans voorbeeld voor dronken lawaaischoppers. Maar ja, dat was niet meer dan symptoombestrijding. Om de échte gevoelige kwestie, de prijs van alcohol, bleef hij eindeloos heendraaien.

Artsen en politie pleiten al jaren voor de introductie van een minimumprijs. Een zorgwekkende trend is het zogeheten ‘preloaden’: jongeren zuipen zich te thuis pletter met spotgoedkope alcohol uit de supermarkt en gaan dan vrolijk stappen. Nou, ja, vrolijk…. Jaarlijks zijn er een miljoen geweldsincidenten en 1,2 miljoen ziekenhuisopnames als gevolg van alcoholmisbruik. Die keiharde cijfers hebben de premier uiteindelijk over de streep getrokken.

Gaat het helpen? Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn twijfels heb. Het Verenigd Koninkrijk is nu eenmaal een land van overmaat. Of het nu gaat om drank, drugsgebruik of overmatig ongezond eten, de Britten scoren hoog in alle Europese ranglijsten. En: er zijn Europese landen waar de alcohol goedkoper is dan in het Verenigd Koninkrijk, maar die tegelijkertijd geen grote problemen met alcoholmisbruik hebben.

We moeten niet vergeten dat eerdere maatregelen om drinkgedrag te beïnvloeden jammerlijk mislukten. Tony Blair versoepelde de openings- en sluitingstijden van kroegen om een meer “relaxte, continentale” drinkcultuur te creëren. Die maatregel (“Jippie, we kunnen nu nog langer zuipen!”) lijkt het probleem alleen maar verergerd te hebben.

Ik vermoed dat uiteindelijk alleen genetische modificatie zal helpen.

.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Comazuipen als grondrecht”

 1. Hans zegt: 23-03-12 om 23:03

  Is natuurlijk nog redelijke bescheiden in vergelijking met wat er in Rusland gebeurd, dat is pas echt ontwrichtend.

 2. peter zegt: 24-03-12 om 10:36

  gewoon laten doordrinken
  heb ik totaal geen medelijden mee.
  maar als er agressieviteit meespeelt..oppakken en opsluiten
  en alles laten betalen
  ziekenhuisopnames zelf laten betalen dan leren ze het misschien nog ooit

 3. Bas zegt: 24-03-12 om 11:05

  Arjan schreef:

  “Ik vermoed dat uiteindelijk alleen genetische modificatie zal helpen.”

  Dit is waarschijnlijk grappig bedoeld, maar het maffe is, bij mensen is inderdaad heel moeilijk een onderscheid te maken tussen genetisch en cultureel. We denken, bijvoorbeeld in de taal die we ooit (cultuur)geleerd hebben.

  De Britse prijsverhoging voor alcohol zal dan ook totaal niets doen. Het is al duur. In een eerdere posting van Arjan las ik dat een 20 tal blikken van een halve liter in de UK een lousy 15 pound of zo kosten.

  In Duitsland koop ik een krat met 20 halve literflessen voor ongeveer 10 euro.

  Maar Duitsers – en Nederlanders – konden tot voor kort goed met drank omgaan. Comazuipen bestond niet, sterker nog traditioneel houden wij ook helemaal niet van dronken zijn.

  Er wordt gezegd dat Britten drinken om dronken te worden

  Daar zit het verschil.

  En om terug te komen op het citaat, de drank cultuur veranderen is bijna net zo ingrijpend en hopeloos als de mens genetisch te veranderen

 4. John van Dokkumburg zegt: 24-03-12 om 12:08

  Gemiddelde alcohol consumptie per persoon in de UK ? danwel per leeftijd ? Het is zondermeer een indicatie dat er iets van waarde ontbreekt , zou het zelfrespect zijn .. waar waren we alweer gebleven of zijn we daar even nog niet aan toe ! Weet u wat zonde is ? tegen beter weten in gewoon stug doorgaan , tis maar hoe je dit probleem bekijkt maar het lijkt onze overheid wel !

 5. el nino zegt: 25-03-12 om 09:54

  Ik weet wel waarom ze daar zoveel drinken.. de gemiddelde Engelse vrouw ziet er uit als madam Mikmak. Als je je daar mee moet vermaken, heb je wel wat borreltjes nodig….

 6. Tijdens een bezoek aan Britse collega’s in Colchester werd tijdens de lunch al de nodige hoeveelheid pints stout aangevoerd. En meteen na einde dienst stonden de bitters al klaar toen we binnen kwamen.

  Volgens mij was het werk daar een hinderlijke onderbreking van het zuipen. Hun oefeningen stonden ook bepaald niet droog. Ik ben dronken geweest op Salisbury tijdens horizontale regen. Dan ben je ‘s ochtends pas ECHT fookin’ pished, mate!

  Oh ja: @ El Nino: Dat zijn de beroemde Beer Goggles!

 7. Louis van Rasten zegt: 10-04-12 om 13:33

  Comazuipers dienen zelf verantwoordelijk te zijn voor de financiële ontwrichting die dergelijke braspartijen met zich meebrengen. Ik vind derhalve niet dat de belastingbetaler hiervoor verantwoordelijk mag worden gehouden en dus ervoor moet betalen.

  Ook voor wat betreft de medische kosten die door comazuipers ontstaan dienen de oorzakers zelf de verantwoordelijkheid te dragen en dit betekent dat ze bijvoorbeeld voor een ziekenhuisopname dienen te betalen of ingeval van minderjarigheid de ouderlijke macht hiervoor financieel aansprakelijk dienen te worden gesteld.

  Daarnaast is voorlichting vanuit de overheid heel belangrijk. Jongeren dienen bewust te worden van de nadelige effecten van een dergelijk dilemma zoals bijvoorbeeld blijvende beschadigingen aan het brein en andere schades die op medisch gebied door het comazuipen kunnen ontstaan. Preventie is derhalve net zo belangrijk als de strafmaat zelf.

 8. Het was ook tijdens Tony Blair dat de gokpaleizen in Engeland als paddenstoelen uit de grond tevoorschijn kwamen en er hevig bezuinigd werd op onderwijs.

 9. Het is zeer intrigerend hoe de mensheid zijn /haar tijd uitzingt op deze aarde, maar nog vaker is het ook in en in treurig……

Geef een reactie