De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Madrid

 • Catalaanse ‘koning’ onttroond

  Terwijl veel Catalanen maar één ding aan hun hoofd hebben deze weken, namelijk of ze wel of niet naar de stembus mogen op 9 november, keerde vandaag een oude bekende even terug in één van de bankjes van het Catalaanse parlement. De oud regio ‘president’ Jordi Pujol. Hij had iets uit te leggen. 

  Geen reacties Lees verder →

 • De spelen om uit de crisis te komen

  Puerta de Alcalá Madrid

  Madrid likt z’n wonden na de uitslag van zaterdagavond, Tokio is in 2020 de stad die de Olympische Spelen mag organiseren. Zaterdagmiddag verzamelden zich duizenden Spanjaarden bij Puerta de Alcalá, een oude stadspoort van Madrid. Normaal een druk verkeersplein, nu omgetoverd tot een openluchtdiscotheek waar zoals de Spanjaarden dat zo goed kunnen, een grote rode feestende menigte ontstond, die in afwachting was van wat er komen zou.

  3 reacties Lees verder →

 • Ingrid en Lodewijk

  Maandagochtend. 7.30. Ze zijn gevonden. Ik pak mijn tas die al klaarstond en probeer zo snel mogelijk richting Murcia te gaan.

  1 reactie Lees verder →

 • Geen Nederlander, ik ben een Noord-Europeaan

  “Ze lachen ons zeker uit in Nederland, hè?”.  Deze mevrouw stond net nog met haar hoofd in haar nek haar longen uit haar lijf te schreeuwen. “Queremos sobresueldos!”. Wij willen ook wel zo’n zwarte bonus, zegt ze, doelend op het corruptieschandaal dat de Spanjaarden al weken bezighoudt.

  Een demonstratie voor het kantoor van de Partido Popular, de regeringspartij. Niet eens met extreem boze mensen, valt me op. Op de gezichten zie je vooral teleurstelling. Een oude vrouw fluistert dat ze corruptie wel gewend zijn in Spanje. Maar dat het nu om de top van de partij gaat die massaal zwart geld zou hebben aangenomen… ze noemt het triest.

  1 reactie Lees verder →

 • ¡Adios!

  De Spaanse regering kondigt nieuwe bezuinigingen aan nu de banken zijn gered, maar het nieuws raakt me anders dan de maanden hiervoor. In de gang staan de verhuisdozen zwijgend op een rij, en als deze blog is geschreven moet ook de computer eraan geloven. Weg uit Spanje.

  10 reacties Lees verder →

 • Vermijd het r-woord!

  De minister van Economische Zaken vermeed opvallend het woord ‘redding’, toen hij de Europese zak met honderd miljard euro op tafel slingerde. Het geld was meer dan voldoende om de Spaanse banken te redden, riep de minister, zie het als een lening. “We zijn hier geen Griekenland, Spanje hoeft verder niet te worden geholpen.”

  34 reacties Lees verder →

 • Tio Steve

  Het was niet de bedoeling dat uitgerekend een sherrymannetje het icoon van Madrid werd. De lichtreclame van het sherrymerk Tío Pepe overleefde de burgeroorlog, de herinrichting van Puerta del Sol en de gemeentelijke verordening tegen neonreclames. Maar nu dreigt Apple alsnog met Tío Pepe af te rekenen.

  1 reactie Lees verder →

 • Bedevaart in lange versie

  Als de Koningin van het Moeras om half vier in de ochtend uit haar kerk wordt gedragen hebben we het wel gehad. Ik sta dan al drie uur met cameraman Raúl Cadenas voor de kerk van El Rocío, in het zuiden van Spanje. Vooral Raúl heeft het zwaar. Hij staat met zijn camera op een tafeltje van anderhalve vierkante meter, geritseld bij het café om de hoek, en kan zich amper bewegen.

  2 reacties Lees verder →

 • Olifantenjacht breekt Spaanse koning op

  De breuk van zijn heup maakt het annus horribilis van de Spaanse koning Juan Carlos compleet. Het regent kritiek nadat bekend werd dat de 74-jarige vorst gewond raakte tijdens een jachtpartij op olifanten in Botswana. De koning zal om te beginnen 45 dagen moeten herstellen.

  Het nieuws werd maar vreemder. In eerste instantie werd volgens het Spaanse koninklijk huis “zijne koninklijke hoogheid geopereerd bij terugkeer van een privéreis in Botswana, waar hij zijn heup bezeerde bij een ongeluk”. Daarna regende het details, waardoor je meer komma’s achter de zin kon plaatsen. Zo bleek de privéreis in werkelijkheid een jachtpartij, bleek het doelwit het doodschieten van olifanten te zijn en bleek het ongeluk veroorzaakt door een ongelukkige drempel bij het toilet.

  Ook dook een ongedateerde foto op van de koning, poserend voor een gedode olifant met jachtgeweer in de hand. Het beeld stond op een website van reisbureau Rann Safaris uit Botswana, dat gespecialiseerd is in het organiseren van jachtpartijen op groot wild. De website werd zaterdag platgelegd. Maar de ingrediënten voor het koningsdrama waren compleet. Want wist de regering eigenlijk van het omstreden doel van de koninklijke privéreis? Ja, meldde de regering, van die privéreis wisten we.

  “Maar dat het om olifanten ging was ons onbekend.”

  De jacht op de bedreigde olifanten is in een aantal Afrikaanse landen niet verboden, voornamelijk om toeristen naar die regio te lokken. De jachtpartijen kosten rond de 50 duizend euro voor twee weken. Tel daarbij op de prijs per doodgeschoten olifant. Die ligt tussen de zeven en twintigduizend euro, weet El País. In de Spaanse publieke opinie is dat te veel geld voor een land met torenhoge werkloosheid en een kil bezuinigingsklimaat waarin 35 miljard euro wordt weggesneden.

  Bij El Mundo stemden al 55 duizend internetters over de vraag of de jachtpartij van de koning ‘opportuun’ was. De voorlopige eindstand is in overgrote meerderheid ‘nee’ (96%). Een petitie met de oproep de vorst te dwingen af te treden als erevoorzitter van het Wereldnatuurfonds werd ondertekend door 40 duizend mensen.

  Maar nóg meer details kwamen naar buiten, met opvallend minder terughoudendheid dan in het verleden. Zo zou de organisatie van de onfortuinlijke jachtpartij zou in handen zijn geweest van Corinna Larssen, in de wandelgangen de Duitse prinses zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. De gescheiden prinses organiseert de uitstapjes naar het grote wild voor vermogende reizigers, maar wordt ook enige tijd als meer dan zomaar speciale vriendin aan koning Juan Carlos gekoppeld.

  Hiermee lijkt het annus horribilis van het Spaanse koningshuis compleet. Eerder raakte Juan Carlos’ schoonzoon eigen Iñaki Urdangarin in opspraak in een corruptieschandaal. Ook schoot zijn 13-jarige kleinzoon Felipe Juan Froilan zich tijdens de paasweek door zijn voet, vermoedelijk tijdens (verboden schietlessen). Het bracht de Spanjaarden terug naar 1956, toen de nog jonge kroonprins Juan Carlos zijn eigen broer Alfonso tijdens schietoefeningen doodde.

  Vandaag bezoekt koningin Sofia haar man in het ziekenhuis. Dan valt er wel wat uit te leggen. Al was het alleen al omdat Sofia vegetariër is.

   

   

   

   

  49 reacties Lees verder →

 • Gehate deurwaarders-in-rokkostuum beroofd

  De deurwaarders van het meest gehate incassobureau van Spanje kleden zich in gitzwarte rokkostuums. Ze hebben opzichtige auto’s die ze pontificaal voor je bedrijf zetten, melden zich als je net met je zakenrelaties aan de lunch zit. Alles is voor het bureau gerechtvaardigd om openstaande schulden te innen. Maar nu zijn de kraaien zelf slachtoffer van een inbraak.

  5 reacties Lees verder →