De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Gehate deurwaarders-in-rokkostuum beroofd

De deurwaarders van het meest gehate incassobureau van Spanje kleden zich in gitzwarte rokkostuums. Ze hebben opzichtige auto’s die ze pontificaal voor je bedrijf zetten, melden zich als je net met je zakenrelaties aan de lunch zit. Alles is voor het bureau gerechtvaardigd om openstaande schulden te innen. Maar nu zijn de kraaien zelf slachtoffer van een inbraak.

De inbrekers namen er de tijd voor. Ze overvielen maandagavond het hoofdkantoor van El Cobrador del Frac (De deurwaarder met het rokkostuum) in Madrid. Met een koevoet werd de deur geforceerd en het alarm onklaar gemaakt. Daarna probeerden de overvallers met een thermische lans de kluis de kraken. Toen dat niet lukte namen ze de 300 kilo zware brandkast gewoon maar mee. Drie dure auto’s uit de garage verdwenen eveneens, net als een opgezette leeuwenkop die aan de muur hing.

Even later braken de inbrekers ook nog de deur van een naastgelegen bedrijf open. Daar lukte het wél de kluis, waarin 12 duizend euro, te kraken.

Op beelden van een bewakingscamera zijn volgens de politie zes inbrekers te zien die na hun succesvolle roof alle rust de kantoren van het incassobureau weer verlieten. Het gedupeerde bedrijf wil voorlopig niet zeggen wat de inhoud van de gestolen kluis is, al gaat iedereen er vanuit dat het voornamelijk om papieren van schuldeisers gaat. Er wordt nu gekeken of de dieven hulp van een medewerker van het bedrijf kreeg.

De deurwaarders met het rokkostuum zijn de meest gevreesde van Spanje door hun intimiderende werkwijze om zo oninbare schulden te incasseren. Het omstreden private incassobureau (zie reportage van NOS op 3) opereert daarbij volgen sommigen op de rand van de wet. In navolging kent het land inmiddels ook andere bizarre deurwaarders (verkleed als monnik of als stierenvechter), die net als die in het rokkostuum een flink deel van de schuld opstrijken in ruil voor de dienstverlening.

Het nieuws over de overval op het incassobureau in Madrid haalde alle Spaanse media. In de berichtgeving hoorde je weinig verontwaardiging over de spectaculaire overval. Wie goed luisterde hoorde een zeker genoegen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Gehate deurwaarders-in-rokkostuum beroofd”

 1. peter zegt: 21-03-12 om 20:17

  alsof je zo iemand serieus neemt en hem je geld geeft,dan moet je wel heel simpel zijn.

 2. Peter Raats zegt: 22-03-12 om 01:34

  Eindelijk een beetje gerechtigheid op het beleid van deurwaarders.
  Ik ben al jaren de dupe door het wanbeleid en betalingsgedrag van mijn ex-partner , de rekeningen stapelen zich hier op , de deurwaarder geeft niet thuis , zijn gewoon aasgieren en aso’s , het zou wel zo netjes zijn om eens te reageren op e-mail , brieven , telefonisch contact en bezoek aan het kantoor waar je niet verder komt dan de receptioniste achter dik glas.

 3. Bart zegt: 22-03-12 om 19:50

  Geweldige reportage !

 4. Creativiteit boven alles, voor iedereen, bravo!!!!!!1

 5. Niet helemaal fris.
  Als ze me op een vol terrras zouden aanspreken en omstanders het kunnen horen, zou ik aangifte doen van smaad/laster.

Geef een reactie