De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Tio Steve

Het was niet de bedoeling dat uitgerekend een sherrymannetje het icoon van Madrid werd. De lichtreclame van het sherrymerk Tío Pepe overleefde de burgeroorlog, de herinrichting van Puerta del Sol en de gemeentelijke verordening tegen neonreclames. Maar nu dreigt Apple alsnog met Tío Pepe af te rekenen.

Het Amerikaanse computerbedrijf opent vermoedelijk nog dit jaar een Apple Store op huisnummer 1 van Puerta del Sol, het centrale plein van Madrid. Aan de komst gaat vooraf een enorme renovatie van het pand, legendarisch in de vorige eeuw door het chique hotel Paris dat er was gevestigd. Uit die jaren dertig stamt ook de zeventig ton zware reclame van Tío Pepe.

De tien meter hoge sherryfles verkleed als mannetje met Spaanse gitaar, rood jasje, hoed en de reclametekst ‘De zon van Andalusië in een fles’ werd een icoon. Het kreeg dezelfde status als de zwarte stieren van concurrent Osborne langs de snelwegen. Tío Pepe werd de Eiffeltoren van Madrid: nooit bedoeld als symbool, maar wel zo geworden. Het Madrileense gemeentebestuur zag dat ook in en beschermde de reclame met nog drie andere toen een aantal jaar geleden de bijl ging in reclameborden langs de openbare weg.

Zo overleefde Tío Pepe uiteindelijk driekwart eeuw, tot het 2011 werd. Toen werd de enorme constructie van het dak gehaald vanwege de renovatie van het klassieke pand. Hoewel nog niet bevestigd (zo gaat dat in bedrijfscultuur van Apple) opent op Puerta del Sol 1 een hippe computerwinkel met daarboven kantoren. Ook Tío Pepe zou ook een uplift krijgen en werd daarom in stukken van het dak gehaald.

Maar het keert er vermoedelijk nooit meer terug. De nieuwe eigenaar van het pand is niet van plan het huurcontract met Tío Pepe te verlengen. Onderhandelingen leveren niets op, meldt TVE. De zaak wordt inmiddels breed uitgemeten omdat bijna iedereen wel wil dat de sherryman terugkeert.

Zoals het gaat bij modern actievoeren werd de kwestie trending topic op Twitter via de hashtag #tiopepesol. Ook tekenden duizenden een petitie op Change.org. Op You Tube werd het onderwerp van een filmpje waarin een man zegt dat hij zijn zuur gespaarde iPaid iets aandoet als Tío Pepe niet terugkeert.

Ook de eerste fotograppen zijn gemaakt. Dat bijna niemand in Spanje nog sherry drinkt is dus niet het punt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Tio Steve”

  1. Het Madrileense gemeentebestuur zag dat ook in en beschermde de reclame met nog drie andere toen een aantal jaar geleden de bijl ging in reclameborden langs de openbare weg.

Geef een reactie