De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Geen Nederlander, ik ben een Noord-Europeaan

“Ze lachen ons zeker uit in Nederland, hè?”.  Deze mevrouw stond net nog met haar hoofd in haar nek haar longen uit haar lijf te schreeuwen. “Queremos sobresueldos!”. Wij willen ook wel zo’n zwarte bonus, zegt ze, doelend op het corruptieschandaal dat de Spanjaarden al weken bezighoudt.

Een demonstratie voor het kantoor van de Partido Popular, de regeringspartij. Niet eens met extreem boze mensen, valt me op. Op de gezichten zie je vooral teleurstelling. Een oude vrouw fluistert dat ze corruptie wel gewend zijn in Spanje. Maar dat het nu om de top van de partij gaat die massaal zwart geld zou hebben aangenomen… ze noemt het triest.

Het zou zo het script van een film kunnen zijn, het corruptieschandaal in Spanje. Met scènes waarin enveloppen met grote sommen zwart geld over de tafel gaan. De hoofdrol zou kunnen zijn voor Luis Bárcenas, de oud-penningmeester van de Partido Popular. Jarenlang zou hij een zwarte boekhouding hebben bijgehouden. Projectontwikkelaars gooiden het op een akkoordje met partijleden en kregen op die manier bouwcontracten toegespeeld. Zo konden ze er lustig op los bouwen in Spanje. En de partijtop zou zich op deze manier verrijkt hebben.

Elke dag komt Bárcenas voorbij op televisie. Vertraagde beelden, Bárcenas in een lange regenjas, die wat wegduikt voor de camera’s. Een boef herken je aan een streepjespak en een lapje voor zijn oog, vertelden ze me vroeger. Deze draagt toevallig een lange regenjas.

De premier reageerde nauwelijks op de zaak. Tot afgelopen week zijn naam opdook in de Spaanse krant El Pais, die delen van de boekhouding in handen zou hebben. Mariano Rajoy zou 11 jaar lang zwart geld hebben aangenomen, zo’n 250.000 euro in totaal.

Afgelopen weekend gaf de premier een verklaring af. “Es falso”, zei de premier. Hij ontkent dat hij ooit zwart geld heeft aangenomen. Hij zegt dat er mensen zijn die hem en de partij kapot willen maken en er komt een onderzoek. Na afloop was er geen persconferentie.

Galiciër

Mariano Rajoy komt uit Galicië. Er wordt gezegd dat als je een Galiciër halverwege op de trap tegenkomt je nooit weet of hij naar boven of naar beneden gaat. Praters zijn het niet. Mariano Rajoy spreekt weinig in het openbaar en is al helemaal niet gek op spontane vragen. Hij heeft er net zijn eerste jaar van regeren op zitten en is zeker niet bij al zijn partijleden populair. Als politicus ook niet bij de Spanjaarden. Afgelopen week zei hij dat Spanje op de juiste weg is om uit de crisis te komen, maar daar heeft hij wel allerlei impopulaire maatregelen voor moeten nemen die hem vaak ook als persoon lijken te worden aangerekend. Zijn stugge en gesloten houding helpen hem niet echt om het vertrouwen van de Spanjaarden terug te winnen.

Noord-Europeaan

Hij ontmoet vandaag collega Angela Merkel in Berlijn. Hij lijkt altijd wat zenuwachtig aan de zijde van de ‘ijzeren dame’ maar misschien ziet hij nu wel meer op tegen de komst van journalisten die in Berlijn wél vragen mogen stellen. Stiekem ben ik heel benieuwd hoe dat gaat achter de schermen. De nuchtere Noord-Europese Merkel die vraagt aan Rajoy: “Mariano, even tussen ons. Je hebt toch niet écht al die peseta’s in je zak gestoken…?”

De afgelopen maanden werd ik niet zozeer als Nederlandse aangesproken,  maar als Noord-Europeaan. Zoals wij de ‘knoflooklanden’ over één kam scheren, zo zijn wij de Noord-Europeanen. Duitsers en Nederlanders. Blauwe ogen, blond haar. En hun boekhouding wél op orde, dat is het beeld. Als ik reportages maakte over de crisis verbaasde ik me vaak. Nederlanders willen graag weten hoe de Spanjaarden ons zien. Of ze het eigenlijk vervelend vinden dat wij in Noord-Europa bij een eventuele steun voor ze moeten gaan betalen? Ik heb er geen Spanjaard over gehoord. Bij demonstraties grepen mensen letterlijk mijn arm. “Is er bij jullie wél werk? Is het bij jullie wél goed geregeld allemaal? Daar is het vast niet zo’n puinhoop hè?”

Verhalen maken over de crisis is niet makkelijk. Vooral nu binnenkomen bij mensen niet. De Spanjaarden schamen zich voor wat er in hun land aan de hand is. Door het corruptieschandaal is er de afgelopen weken alleen maar meer bijgekomen om zich voor te schamen, zo voelen velen het. Misschien geeft hun premier vandaag in Berlijn wel wat antwoorden op vragen. Anders laten ze van zich horen zoals ze dat de afgelopen maanden dagelijks deden met duizenden tegelijk. Door de straat op te gaan.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Geen Nederlander, ik ben een Noord-Europeaan”

  1. Harald van Perlstein zegt: 02-03-13 om 16:24

    Vooralsnog kenmerken de Spanjaarden zichzelf als gelukkig. Zij scoren- zoals recent onderzoek heeft aangetoond – hoger dan de Nederlanders.

Geef een reactie