De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Met Het Oog Op Morgen

 • Link naar de nieuwe site van Het Oog


  Ga naar de nieuwe site:

  www.nporadio1.nl/nos-met-het-oog-op-morgen

  Geen reacties Lees verder →

 • Einde Oog-blog

  Beste lezer van dit blog en luisteraar van ons programma, dit weblog houdt op te bestaan. U kunt voor de onderwerpen in de uitzending van “Met het Oog op Morgen” voortaan terecht op de site van Radio 1: http://www.nporadio1.nl/nosmethetoogopmorgen

  Dank voor het volgen en uw reacties op deze blog

  Redactie “Met het Oog op Morgen”

  1 reactie Lees verder →

 • Dinsdag: Zorgdebat met staatssecretaris Van Rijn

  Foto: ANP

  De Tweede Kamer debatteert vanavond met staatssecretaris Martin van Rijn over de kwaliteit van de verzorgingshuizen. Een bij voorbaat beladen debat, sinds Van Rijn werd geconfronteerd met het verhaal van zijn eigen vader in dagblad AD, over tekortschietende zorg aan zijn moeder. Hans Andringa doet verslag.

  Een kleine half miljoen Nederlanders mogen morgen hun stem uitbrengen. In zes gemeenten worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Het gaat om de zogenaamde herindelingsgemeenten. Zegt de uitslag daarvan morgenavond iets over de verhoudingen in de landelijke politiek? Daarover een gesprek met Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente.

  Japan is in zes jaar voor de vierde keer in een recessie beland en steeds vaker hoor je onheilspellende analyses, dat Japan wel eens ons voorland zou kunnen zijn. Daarom de vraag: wat gaat er mis in Japan en wat kunnen wij daarvan leren. Dat vragen we aan professor Rien Segers, lector Aziatische Bedrijfsstrategie aan de Hanzehogeschool in Groningen.

  Morgen verschijnt het boek Schermgaande jeugd van Patti Valkenburg, hoogleraar Media, Jeugd en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam. Ze onderzoekt al decennia het mediagebruik van de jeugd. Televisiekijken is helemaal uit, dagelijks brengen jongeren zo’n zes uur door op een mobieltje of tablet. En dat élke dag weer. Valkenburg is daar opvallend positief over.Vanavond haar uitleg.

  Om 5 voor 12 belt Mieke van der Weij met dr. Henk Post, die morgen zijn vierde doctorstitel gaat bemachtigen. Een record?

  2 reacties Lees verder →

 • Maandag: Hans over Ivo, Kees over Karel, George over George, Kristien over Elizabeth. En Vonder met Bloom

  Foto: ANP

  Iedereen praat over iedereen vanavond in het Oog. Minister Opstelten moest zich in de Tweede Kamer vandaag verantwoorden over de problemen bij de reorganisatie van de politie. Hoe ging hij met die kritiek om? Politiek verslaggever Hans Andringa doet verslag.

  Morgen komt het Nederlandse marineschip Karel Doorman aan in het door ebola getroffen Sierra Leone. Wat kan het bijdragen aan de strijd tegen het virus en komt het schip niet veel te laat? Correspondent Kees Broere bericht vanuit Freetown.

  Hoe goed is de relatie tussen de Amerikaanse oud-presidenten George Bush en zijn zoon George W. Bush. Junior, de 43e president van de Verenigde Staten, schreef ’uit liefde’ een boek over zijn vader: ’41, a portrait of my father’. Maar was die liefde wederzijds? Onze Bush-watcher Michiel Vos over de onderlinge verhoudingen binnen de Bush-dynastie.

  In de serie Writer’s Writer: Kristien Hemmerechts over de 19e eeuwse Britse schrijfster Elizabeth Gaskell.

  Live-muziek is er ook. Vonder & Bloom spelen nummers van hun nieuwste album.

  Presentatie: Chris Kijne

  Geen reacties Lees verder →

 • Zondag: Willem Witteveen

  Willem Witteveen kwam om bij de MH17-ramp. Nu, vier maanden later, verschijnt postuum zijn laatste boek; ‘De Wet als Kunstwerk.’ Presentator John Jansen van Galen praat met vader Johan Witteveen en Witteveens laatste promovenda Meike Bokhorst over de jurist en de mens Willem Witteveen.

  Het is billenknijpen voor de pluimveehouders. In Hekelkamp is een vorm van vogelgriep gevonden. Besmettelijk voor de mens, dodelijk voor de kip. Miljoenen gaat het kosten, vreest voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders Gert-Jan Oplaat. Of heel Nederland met mondkapjes langs de kinderboerderijen moet hoort u van viroloog Ab Osterhaus.

  Home zo heet de aangrijpende film van Ramon Gieling. Hij laat twee jaar uit het leven van de illegale vluchteling Cyriaque uit Ivoorkust zien. Beiden vertellen over die twee jaar en hoe het nu met Cyriaque gaat.

  En om 5 voor 12 eindelijk antwoord op de vraag; Wie heeft Amerika ontdekt? Volgens de Turkse president Erdogan waren het moslims, professor maritieme geschiedenis Henk den Heijer geeft een wetenschappelijk onderbouwd antwoord.

  Geen reacties Lees verder →

 • Zaterdag: De schooltijd van Escher

  De Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher is vooral bekend van zijn wiskundige optische tekeningen. Vanaf vandaag is in Paleis Lange Voorhout in Den Haag een tentoonstelling van zijn werk te zien. Conservator Micky Piller is te gast bij Max van Weezel.

  Theaterproducent Robin de Levita gaat in Londen een speciaal theater bouwen om de theaterversie van de trilogie The Hunger Games op de planken te brengen. Hij vertelt vanavond wat dat betekent.

  In Amerika is vandaag voor het tweede jaar de inschrijving voor Obamacare gestart. Wat is er veranderd ten opzichte van vorig jaar? En wat zal de nieuwe Republikeinse meerderheid in de Senaat voor gevolgen hebben voor Obamacare? Kieke Okma, hoogleraar Gezondheidszorg en Verzorgingsstaat in New York, legt uit.

  Is president Poetin nu wel of niet opgestapt bij de G20? Ruslandkenner Hubert Smeets kent de laatste stand van zaken.

  En we hebben live muziek, van zangeres Sarah Marie Young.

  Geen reacties Lees verder →

 • Vrijdag: De brieven van AFTH

  Schrijver A. F. Th. van der Heijden brengt vanavond een ode aan de brief. Een kunst die lijkt te verdwijnen. Dit naar aanleiding van het boek van Simon Garfield: ‘Ode aan de brief’

  Kuzu en Öztürk blijven in het parlement. Gisteravond stapten de Kamerleden van Turkse komaf uit de fractie van de Partij van de Arbeid. Wat is er aan de hand bij de PvdA en wat betekent dit voor de Turkse achterban van de partij? Politiek verslaggever Max van Weezel en Lily Sprangers van het Turkije Instituut analyseren.

  In deel drie van de serie: de musicus en haar instrument heeft presentator Wilfried de Jong een gesprek met violiste Henriëtte Luytjes.

  Politiek redacteur Joost Vullings sprak met minister-president Rutte.

  En in de rubriek 5-voor-12: Financieel journalist Roel Janssen over de munt van IS, de dinar. Islamitische Staat hoopt zo los te komen van de invloed van het internationale financiële systeem.

  2 reacties Lees verder →

 • Donderdag: wanhopige burgemeesters

  Wat doe je als burgemeester met teruggekeerde jihadisten? En hoe ga je om met degenen die je hebt verhinderd om af te reizen naar Syrië of Irak? Burgemeester Jozias van Aartsen en Hans Bonte van Vilvoorde (België) zouden graag zien dat het Rijk de zogenaamde jihadgemeenten te hulp komt. We spreken hen beiden.

  We beginnen de uitzending met de winnaar van de AKO Literatuurprijs.

  Vervolgens praat economie-redacteur Peter de Waard ons bij over de B20, de top van 20 multinationals die morgen begint in de schaduw van de veel bekendere G20 die dit weekend van start gaat.

  En tot slot hebben we Willem Melching gevraagd om het boek te lezen dat ons een inkijkje geeft in het privéleven van Heinrich Himmler: ‘Heinrich Himmler privé: brieven aan zijn vrouw 1927-1945′.

   

  3 reacties Lees verder →

 • Woensdag: Napoleon en studiefinanciering

  De Veiligheidsraad kwam vanavond bijeen voor een spoedvergadering om de toestand in Oekraïne te bespreken. Correspondent Geert Groot Koerkamp vertelt over de situatie in Oekraïne en wat de Russen vinden van de spoedvergadering van de Veiligheidsraad.

  De band Alderliefste bestaat 20 jaar en is in de studio. Ze spelen twee chansons. Ook te gast is Bart van Loo, hij is chansonkenner, maar komt naar de studio omdat hij een boek heeft geschreven over Napoleon: “Napoleon. De schaduw van de revolutie.” En dan is het morgen ook nog de dag van de Franse taal.

  De drugsbestrijding in Afghanistan is mislukt, constateerde de baas van de UNODC vandaag - de VN-organisatie tegen drugshandel en -criminaliteit. Ondanks de miljoenen die de donorlanden hebben geïnvesteerd in de vernietiging van de papaververbouw, groeit de productie dit jaar weer met 17 procent. Journalist Antoinette de Jong schreef een boek over de papaverproductie en de wereldwijde heroïnehandel, getiteld: “Poppy: trails of Afghan Heroin”.

  En vrijdag worden op het Malieveld duizenden studenten verwacht in protest tegen het nieuwe stelsel van studiefinanciering. Wouter Marchand promoveert donderdagavond op de studiefinanciering in Nederland en weet hoe die de afgelopen tweehonderd jaar werd geregeld.

  5 reacties Lees verder →

 • Maandag: nationale herdenking

  EPA

  Terwijl Nederland de slachtoffers van de MH17 herdacht, maken bergers zich op om brokstukken van het vliegtuig in Oost-Oekraine te bergen. Correspondent David Jan Godfroid is in de buurt van de rampplek.

  Het was vandaag de dag van de Mantelzorger. Voor veel vrijwilligers verzorgers van kind, ouder of bekende gaat er vanaf 1 januari veel veranderen, omdat de gemeente zorgtaken van de overheid overneemt. Wat voor een consequenties heeft dat voor mantelzorger Eric van Gils?

  Dood en verderf heeft Mexico al een tijd in de greep. De Britse schrijver Graham Greene schreef er 75 jaar geleden al een boek over de wetteloosheid in het land, The Lawless Roads. Wil Pansters zet het Mexicaans geweld in historisch perspectief.

  Wat vieren we met Sint Maarten ook al weer?

   

  Geen reacties Lees verder →