De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Nationale Gedichtenwedstrijd: De ontknoping!

schrijvenIn een speciale uitzending op woensdagavond van Met ‘t Oog op Morgen is de winnaar bekend gemaakt van de Turing  Nationale gedichtenwedstrijd. Uit maar liefst 15.688 gedichten werd Gerwin van der Werf uit Leiden uitgeroepen als winnaar met het gedicht: Misbruik. Hij wordt beloond met 10.000 euro.

Luister hier naar het winnende gedicht, voorgelezen door Gerwin van der Werf.
Download


Nummer 2 van de wedstrijd is geworden: René Guljé met De Mirandabad.Download


Nummer 3 van de wedstrijd is geworden: Dennis Gaens met Let them eat cake.Download


Klik door voor de twintig gedichten uit de Top 100 die de afgelopen weken in onze uitzendingen werden voorgedragen en geanalyseerd door afwisselend Ramsey Nasr en Gerrit Komrij. 
Gedicht nummer 20:  ”Mohammed”: Download

Gedicht nummer 19: Download

Gedicht nummer 18: Download

Gedicht nummer 17: “Mirandabad 1954″ Download

Gedicht nummer 16: “De zesde dag” Download

Gedicht nummer 15: “Misbruik” Download

Gedicht nummer 14: “Gebroederlijk” Download

Gedicht nummer 13: “Stuk Verdriet” Download

Gedicht nummer 12: “Rook” Download

Gedicht nummer 11: “Let them eat cake”  Download

Gedicht nummer 10: “Herinnerd Beeld” Download

Gedicht nummer 9: “Dilemma” Download

Gedicht nummer 8: “Hoeksteen” Download

Gedicht nummer 7: “Een tik van Hogerhand” Download

Gedicht nummer 6: “Het Laatste Woord” Download

Gedicht nummer 5: “Echo’s van popcorn” Download

Gedicht nummer 4: “n.n.” Download

Gedicht nummer 3: zonder titel Download

Gedicht nummer 2: “Jas” Download

Gedicht nummer 1: “Parade” Download

Op 27 januari verschijnt een bundel met de beste 100 gedichten die zijn ingezonden voor de wedstrijd: uitgeverij Augustus, ingeleid door voormalig Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


117 reacties op “Nationale Gedichtenwedstrijd: De ontknoping!”

 1. Peter zegt: 07-01-10 om 22:01

  Het mooiste nog vind ik ‘Rob de Nijs’ van Herman Finkers.

  Belinda Meuldijk leest, in haar omroepblad bevreesd;
  ‘Rob de Nijs op Kreta’.
  Tegen haar man gaat zij tekeer;
  ‘Verdomme Rob, wie is Kreta nu weer?!’

 2. Slauerstoff zegt: 08-01-10 om 17:00

  Een geweldige willekeurige selectie. Over de smaak van Komrij is onlangs nog treffend gesproken door de Groene Amsterdammer. Het staat nu dan ook onbetwijfelbaar vast – Nederland sterft van het talent.

 3. Monique zegt: 09-01-10 om 16:16

  wat een prachtig gedicht… “Jas” (vrijdag 08.01.2010 gelezen in ‘het Oog’)
  en de toelichting van Ramsey Nasr… heel mooi en zo waar ook!!

 4. claudia zegt: 10-01-10 om 10:06

  Waar kan ik de tekst van het gedicht JAS vinden?

 5. Marni Joghert zegt: 11-01-10 om 00:33

  Bij het kort maar krachtige “n.n.” had in de resterende tijd van de presentatoren wellicht de afkorting uitgelegd kunnen worden. Nomen nescio (NN) is een Latijnse uitdrukking die betekent ik weet de naam niet of informeel naam onbekend, weet ik nu na enig zoekwerk.

 6. a.h.nijhof zegt: 11-01-10 om 16:44

  Het gedicht:De jas”vond ik prachtig

 7. ria zegt: 11-01-10 om 17:47

  Dit worden de 20 mooiste gedichten genoemd. Zijn dit ook de twintig mooiste gedichten volgens de jury (komrij leest immers ook voor); of betreft dit heel nadrukkelijk een eigen keuze die verschilt van de top 20 die op 27 januari wordt bekend gemaakt?

 8. Redactie Oog zegt: 11-01-10 om 17:56

  De jury, onder voorzitterschap van Gerrit Komrij, heeft het totale aantal van 15.688 gedichten teruggebracht tot een top 100. Hieruit heeft onze presentator John Jansen van Galen een keuze gemaakt van 20 om te laten horen in Het Oog.

 9. Redactie Oog zegt: 11-01-10 om 18:00

  Behalve de geluidsfragmenten van alle gelezen gedichten, vindt u hier ook iedere dag de tekst van het laatst gelezen gedicht.

 10. peter stravers zegt: 11-01-10 om 21:16

  ik herken zoveel van mezelf in het gedicht ‘de jas’.
  het onbereikbare willen bereiken, mezelf niet kunnen zijn,dat zo schrijnt. ik zie mijn eigen stille vader, van wie ik vermoedt dat hij in dezelfde gevangenis zat als ik nu en die me dat nooit kon zeggen.

 11. Erik zegt: 12-01-10 om 19:38

  De gedichten wisselen van kwaliteit. Het gedicht ‘Echo’s van popcorn’ vind ik het sterkst, door de diepgang die toch word bereikt. Gedicht 2 en 3 vind ik ook goed, maar minder. Parade is niet meer dan een aardige observatie. Maar een gedicht als “N.N.” is te zwak voor woorden. Kaal van beeld, cliché tot op het bot. Wat mankeert de jury? Of is deze door de mazen geglipt?

 12. Jori zegt: 12-01-10 om 20:10

  Wat een dichttalent. Mooi om te zien.

 13. Rita Balder zegt: 12-01-10 om 23:30

  …en ook ongetwijfeld op een dag zelfmoord zal plegen…
  Is het uw bedoeling de dichter van echo’s van popcorn te helpen, maar niet heus!

 14. Moleskine zegt: 13-01-10 om 11:12

  Met Erik eens, de helft van deze 6 hadden wellicht de tweede ronde niet mogen overleven. Over kwaliteit valt te twisten, de variatie in technische (im)perfectie, cliché-omarming en zeggingskracht is denk ik ook een gevolg van de variatie in leespanels. Die hebben, als ik het goed begrijp, de 100 bepaald, niet de eindjury. John Jansen van Galen heeft wel vermoedelijk de wat meer melancholische stukken gekozen.

 15. heb de kist zien zakken
  daarin een zelfgemaakte jas
  vol liefde en met trots gedragen
  die van mijn vader was

 16. Ik vind Het laatste woord het beste gedicht, simpelweg omdat het perfecte gedicht niet bestaat.

 17. Erik zegt: 13-01-10 om 14:56

  Het beste gedicht bestaat niet, weer zo’n afgesleten waarheid, een oude koe. Gedicht 6 is zo’n oude koe: te mager voor consumptie, doch gaat het toch op de een of andere manier op het bordje van de lezer terecht komen. Als waarheid is het gedicht niet onwaar of slecht, maar wel als een opzichzelfstaand gedicht. Van een gedicht moet men veel meer eisen. Daar kom je vanzelf achter, als je maar veel genoeg leest; een slecht gedicht herken je zo. De jury kan ik daarom moeilijk serieus nemen. Van een jury mag je een gedegen (professionele) selectie verwachten, een selectie waarbij cliché word uitgesloten. Dat is wel het minste. Moleskine zegt dat de eindjury niet verantwoordelijk voor de top 100 is geweest, hetgeen mij niets zou verbazen, maar kan dat met zekerheid worden beweerd? De eindjury heet niet voor niets eindjury en daarom zouden zij- en zij alleen- de verantwoordelijkheid voor de keuze van de top 100 moeten hebben. Of misschien hebben zij dat wel gehad, alleen verwacht ik te veel van het oordeel van de eindjury (terwijl Komrij het toch zou moeten zien).

 18. Giel en Komrij staan loodrecht tegen over elkaar , meen ik, wat betreft smaak. Alhoewel Giel wel tydens DWDD gelijk had over het 2 de gedicht.
  Wat ik bedoel te zeggen is dat er zoveel mensen, meningen, over een gedicht hebben.

  Ik zelf ben meer van de proza gedichten, doorgaans makkelijk te begrijpen voor een leek. Ook wel lekker, toch?

  Heb een boek gekocht van Ramsey Nasr. Een goed gedicht lees je niet in 1x, het moet je boeien, langzaam kruip je gedeeltelijk in de huid van de schrijver, en begrijp je meer en meer. Tussen lelie en waterstofbom is zo n boek. De geliefden inspireerd me.

  Denk dat er chaos is onstaan achter schermen, door zoveel ingezonden gedichten.

 19. Anton zegt: 14-01-10 om 09:42

  Het panel heeft alleen de top 6000 bepaald. De jury heeft daaruit vervolgens de beste gekozen. Waarbij Komrij kennelijk alle 6000 gedichten “tot zich heeft genomen”. Details in Het Oog van 7 januari(http://www.turingfoundation.org/movies/sound01.html)

 20. Moleskine zegt: 14-01-10 om 10:28

  @Redactie: Is het mogelijk een pagina te maken voor de ’20 mooiste…’ zonder datumaanduiding in de url? De nieuwe verwijzing op ‘Home’ van het weblog komt ook hier terecht. Inmiddels echter al verouderd.

 21. Liberty zegt: 14-01-10 om 11:55

  Wat ‘de jas’ betreft: dit lijkt erg op een gedicht van Kopland, ‘Zijn jas’, uit de bundel Het orgeltje van yesterday (1968).

  Ik plaats het hieronder (van internet geplukt):

  Mijn vader J was nog maar net
  gestorven toen mijn moeder A
  zijn nieuwe regenjas voorzichtig
  van de kapstok nam. Pas eens,
  zei ze, hij was er zo trots op.

  Daar stond ik dan en voelde
  aan de mouwen en bij het sluiten
  van de knopen hoe dood hij was
  en hoe ver weg mijn jeugd. Oud
  en zwak zou ik worden, in deze
  plooien zou mijn huid gaan hangen
  om mijn knoken.

 22. Zou het niet een idee zijn om voor de volgende ronde er een aantal thematische verplichtte onderwerpen in te gooien, met daarbij een lijst van elk thema 1, waarbij er 3 of 4 woorden in voor moeten komen?

  “Kennelijk”, Anton je weet het dus niet zeker, maar gaat er vanuit.
  Als dat zo mag wezen is de kans nihil.

 23. “Van een gedicht moet men veel meer eisen. Daar kom je vanzelf achter, als je maar veel genoeg leest; een slecht gedicht herken je zo. De jury kan ik daarom moeilijk serieus nemen. Van een jury mag je een gedegen (professionele) selectie verwachten, een selectie waarbij cliché word uitgesloten.”

  Hoezo herken je zo een slecht gedicht? Dat is inderdaad afhankelijk van smaak én belezenheid, en omdat je nu jouw specifieke smaak voorop stelt (omdat je twijfelt over de kwaliteit van de keuze van de jury) zet je gelijk een groot aantal gedichten buitenspel. Ik denk gezien de tijd, geld en mensen die betrokken zijn bij deze wedstrijd dat er echt wel van genoeg professionaliteit sprake is bij het selecteren van deze top honderd. Je moet nagaan; bij mensen die niet zo erudiet zijn spreken hele expliciete cliché gedichten juist aan en dát maakt poëzie juist zo mooi omdat het zo breed is…

 24. “Zou het niet een idee zijn om voor de volgende ronde er een aantal thematische verplichtte onderwerpen in te gooien, met daarbij een lijst van elk thema 1, waarbij er 3 of 4 woorden in voor moeten komen”

  Dit is, op basis van poëzie, een ontzettend grote beperking. Hetzelfde als voetballen zonder bal, zeg maar.

  Nogmaals; je bent afhankelijk van een jury om een longlist op te stellen maar dat is onontkoombaar bij een wedstrijd van dit volume.

 25. Rita Balder zegt: 14-01-10 om 22:37

  Gedicht: “Echo’s van popcorn”

  Een buitengewoon aansprekend gedicht! De reactie van de (ex-)grote dichter des vaderlands (wie zat er overigens in die jury???), is echter beneden elke redelijke fatsoensnorm. Zijn reactie is illustratief voor zijn totaal gebrek aan empatisch vermogen. Welk redelijk belang denkt hij te dienen om een dichter bijna letterlijk aan te sporen tot suïcide? Mensen die wellicht met de gedachte rondlopen een eind aan hun leven te willen maken, zijn zeker niet gebaat bij een dergelijk “steuntje in de rug”.

 26. Pieter zegt: 14-01-10 om 23:35

  Leg Vinkenoog of Lodeizen er nu eens naast. Misschien dat er dan andere lampjes gaan branden dan deze afgezakte jassen. Er is hier geen enkel gedicht tot nu toe verschenen wat bovengemiddeld is te noemen. Kinderlijk geneuzel op maat van Komrij en de centjes die per dicht binnen rollen.

 27. Anton zegt: 15-01-10 om 11:27

  Ehm… Ik “ga er van uit” dat Ribbink over beide beoordelingen de waarheid sprak. Ga jij ervan uit dat hij de waarheid sprak over de beoordelingen door het panel maar loog over de beoordelingen door Komrij? Heb je de link naar het interview nog beluisterd of reageer je alleen op een los woord.

 28. Tim zegt: 15-01-10 om 11:51

  Net als muziek is ook de waardering voor kunst en gedichten iets persoonlijks. Je kan de grote lijnen wel zien, maar soms zie je de details niet omdat je er blind voor bent of wilt zijn.

  Ik hou van een tendens in gedichten, zodat het lekker makkelijk weg leest. Of het nu 4 zinnen zijn of een stuk van 50 pagina´s maakt me dan niet uit. Maar ja, ik ben dan ook de enige idioot die The Rime of the Ancient Mariner van Coleridge voor zijn engelse boekenlijst besloot te lezen.

 29. Op 1 of andere manier tot zich genomen?
  Ga er vanuit dat Ribbink de waarheid heeft gesproken.

  J je hebt gelijk, alleen mijn gedachtegang daarachter was, is, dat er wat creatiever met gedichten wordt omgegaan.

 30. Alsof het niet creatief genoeg is….
  J je hebt volkomen gelijk
  Ik zal nog veel gedichten moeten lezen, om er van te leren.

 31. Zich van Verre zegt: 16-01-10 om 04:39

  Zoals Komrij zegt: een gedicht van lik me vestje. En een van de honderd uitverkorene, evengoed. De overwegingen der jury, daar verdiep ik me liever niet in. Tjongejonge.

 32. Zich van Verre zegt: 16-01-10 om 04:41

  ‘Dilemma,’ heb ik het dus over.

 33. #
  Pieter zegt: 14-01-10 om 23:35

  Leg Vinkenoog of Lodeizen er nu eens naast. Misschien dat er dan andere lampjes gaan branden dan deze afgezakte jassen. Er is hier geen enkel gedicht tot nu toe verschenen wat bovengemiddeld is te noemen. Kinderlijk geneuzel op maat van Komrij en de centjes die per dicht binnen rollen.

  Ben je nu serieus inzendingen van een gedichtenwedstrijd aan het vergelijken met een grootmeester als Vinkenoog? Dat kan toch niet, dit is geen ‘holland’s next top vinkenoog’ ofzo.

 34. Erik zegt: 16-01-10 om 10:53

  “Hoezo herken je zo een slecht gedicht? Dat is inderdaad afhankelijk van smaak én belezenheid, en omdat je nu jouw specifieke smaak voorop stelt (omdat je twijfelt over de kwaliteit van de keuze van de jury) zet je gelijk een groot aantal gedichten buitenspel. Ik denk gezien de tijd, geld en mensen die betrokken zijn bij deze wedstrijd dat er echt wel van genoeg professionaliteit sprake is bij het selecteren van deze top honderd. Je moet nagaan; bij mensen die niet zo erudiet zijn spreken hele expliciete cliché gedichten juist aan en dát maakt poëzie juist zo mooi omdat het zo breed is…”

  Ik zet graag gedichten buitenspel, maar alleen gedichten die ik al ontelbare malen eerder, in precies of in ongeveer dezelfde bewoording, heb gelezen. Het internet puilt uit met zulk soort gedichten. Dus laat dat in ieder geval een kwaliteitseis zijn; het cliché moet worden vermeden, er zijn oneindig veel manieren om de clichés anders te omschrijven zodat het een nieuwe glans krijgt. Elke gevorderde lezer eist op een gegeven moment meer van een boek of gedicht (of welk schrijfsel dan ook), want anders is de smaak er snel vanaf. Het gaat er niet om wat een breed publiek vindt, want die zijn snel tevreden, bij een wedstrijd als deze bepalen de ‘kenners’ het best wat goed is of niet. Als ik naar een aantal gedichten hier kijk, zie ik gedichten die dusdanig zwak zijn, omdat ze te kaal zijn of omdat ze cliché zijn, dat ik moeilijk kan begrijpen dat ze uitgekozen zijn. Van een jury van zo’n grote wedstrijd mag men verwachten dat ze de lat zeer hoog leggen.

 35. eric ruygers zegt: 16-01-10 om 19:03

  Onwelgevalige reacties worden hier blijkbaar verwijderd. Redactie Oog, u is een doorn in het.

 36. Ik wacht stilletjes schreeuwend af.

 37. Martijn Benders zegt: 16-01-10 om 22:19

  Het is toch onmogelijk de ‘lat hoog te leggen’ als er een top 100 uit een enkele wedstrijd moet worden gedestilleerd? Het probleem hier is dat (naar mijn indruk) de meeste professionele dichters niet met deze wedstrijd hebben meegedaan. Degenen die wel meededen lijken vooral naarstig geprobeerd te hebben de Komrij-behagende sonnetvorm eens uit te proberen. Daarom denk ik dat een jury beter ook anoniem kan zijn. Zo’n wedstrijd heeft echter publiekstrekkers nodig, maar dat zou wellicht ook op een andere manier kunnen.

  Ik ben het ook niet helemaal eens met dat hele ‘clicheverhaal’ – dat is door de bank genomen zo’n typisch amerikaanse poezieworkshop invalshoek. Je kunt daar geen groep binnenkomen of je treft een menigte aan die schuimbekkend alle clichees vervloekt. En vervolgens zeer matige werkjes schrijven – noch in de poezie noch in de muziek is het cliche een garantie voor goed werk noch een belemmering daarvan. Nick Cave schrijft prachtige liedjes die boordevol cliches staan. Maar je moet inderdaad wel van goede huize komen om met cliches doeltreffend om te springen.

 38. Hmm, ik vind Herinnerend Beeld enigszins tegenvallen, jammer genoeg.

  @Erik

  Óf juist toegankelijk om verdere deelname te motiveren. Daarnaast is het wederom jouw persoonlijke smaak en voorkeur die je in vergelijking stelt met de selectie gedichten. Alhoewel ik het moet toegeven dat je gelijk hebt over de mate van cliché die op verschillende poëzieblogjes te vinden is. Desalniettemin moeten we ook niet vergeten dat dit een selectie is door van Galen, die naar mijn idee tot een voorkeur heeft voor de iets romaneske gedichten (die vaak dan ook cliché zijn in de tijden van de moderne poëzie).

  Hoe dan ook: zowel het initiatief als de inzendingen blijf ik geweldig vinden. Niet alleen als wedstrijd zelf; maar een soort van commercialisering van de poëzie die veel meer mogelijk maakt.

 39. Pieter zegt: 17-01-10 om 11:45

  @ J.

  Ik meende dat ook ‘professionals’ mochten deelnemen aan deze wedstrijd. Vandaar het vergelijk met Vinkenoog. Tevens een positie bepaling binnen de Nederlandse literatuur. Is er een nieuwe dichter geboren of blijft het geheel steken in een massale brij goedwillende gelegenheid dichters. Je zou je kunnen afvragen voor wie is de leut bestemd. Familie en vrienden en vooral de dichter zelf vrees ik. Mogelijk was een kleinschalig project met een vaste deskundige jury van meer waarde geweest. De hoofdjury van dit gebeuren munt, afgezien van Komrij, niet uit door literaire kopstukken. Vreemd ? Een kwestie van smaak.

 40. Heb jij iets ingestuurd, Martijn?

 41. Martijn Benders zegt: 17-01-10 om 15:44

  Ik wel ja, maar goed als hobby-absurdist vind ik dit soort wedstrijden uiteraard erg leuk. Naar mijn idee zijn er nogal wat ‘gevestigde namen’ (een begrip dat je in Nederland zowiso beter met een korrel zout kunt nemen)die niks gestuurd hebben, waarschijnlijk uit angst dat ze niet door zouden gaan en dat dat bekend zou worden. Er zijn ook nogal wat professionele dichters niet door (oa Heytze, Boog, Vriezen, de Roode, en nog wat anderen) die nu een soort ‘bal van geweigerden’ in Utrecht organiseren op dezelfde datum. Ik ben zelf wel door, maar verwacht niet dat ik zal gaan winnen, maar ja wie weet.

 42. manja croiset zegt: 17-01-10 om 16:00

  het spijt me te moeten zeggen, dat de kwailteit van de inzendingen me tot op heden nog al tegen valt.
  Mijn verwachtingen lagen hoger.

 43. paula kool zegt: 17-01-10 om 16:09

  Toevallig heb ik jouw inzendingen gelezen, Manja! Zo toevallig is dat niet!
  Te lezen op haar weblog en http://www.leestafel.info de poëzie zide daarvan
  Dan kan ik me voorstellen , dat je de kwaliteit vindt tegenvallen en ik begrijp dan ook niet, dat jouw “mijn vader” het niet gehaald heeft.

 44. manja croiset zegt: 17-01-10 om 16:52

  Zou het verboden zijn mijn inzending hier te plaatsen?
  Ik merk wel als het weggehaald wordt!

  mijn vader

  altijd die frons
  op zijn voorhoofd
  de groeven steeds dieper
  nog maar sporadisch dat
  speelse trekje om zijn mondhoek
  de herinnering vaag aan
  wat eens een jongeman was
  zal het steeds verder verdwijnen
  heb ik uiteindelijk een fotoalbum nodig
  om hem nog door decennia heen op mijn
  netvlies te krijgen
  of zal hij onverwacht als ik niet meer op
  zoek ben
  weer voor mijn geestesoog verschijnen
  in al zijn facetten

  Ik heb hem ook met foto’s op you tube gezet door mezelf voorgedragen!
  http://www.youtube.com/watch?v.....re=related
  De man is nu bijna 95 , daarom emotioneerde de jas me.
  Maar ik lees nu bij eerdere reactie, dat iets dergelijks al beschreven was.
  Manja Croiset

 45. P. Croiset Kool zegt: 17-01-10 om 17:26

  De “mijn vader” in de tekst van Manja Croiset is “mijn man”

  P. CRoiset-Kool

 46. Erik Spil zegt: 17-01-10 om 19:21

  Hieronder een gedicht van mij dat niet is toegelaten tot de top 100.

  Kelen

  1.
  een samenzwering van
  dingen: het hoofd draait
  tussen telefoon en klok
  maar hij belt steeds
  met dezelfde vraag

  terwijl hij belt verandert
  de lijn in wurgkoord:
  zijn afgeknelde stem raakt
  steeds verder weg,
  verdwijnt in gehijg, gekuch,
  stikt geleidelijk
  net als zijn slachtoffers

  zij luistert slechts
  met een hoofd vol knarsende kiezen
  vraagt allang niets meer.

  2.
  de kalender als ketting waaruit
  elke maand een schakel wegvalt:
  uiteindelijk liggen maanden als
  schakels op de vloer
  terwijl de kalender een gezicht laat zien
  dat met de dag verandert

  met het gezicht de aftelling
  de omvorming van het gezicht
  tot hij haar aankijkt.

 47. Manja,

  ik vind het iig een geweldig mooi gedicht!

 48. En ja,ben 1 van “gelukkige” van 6000
  Welke dame of meneer vroeg dat ook alweer?
  Was dat wel doelgericht tot mij,
  nu we toch op het thema “voetbal” afdwalen?

 49. Mijn vader begrijp je meteen.
  En de 2 gedichten van jou niet direct, dus boeiender om het nogmaals te lezen, Erik. En om er daarna pas achter te komen of het een goed of slecht gedicht is.
  Is de top 100 nu al bekent dan?

 50. manja croiset zegt: 17-01-10 om 22:17

  Ja, ik zie dat ik mensen heb geinspireerd hetzelfde te doen als ik en gefeliciteerd MJ en dank voor het compliment.
  Ik had al begrepen dat je door was! Met de woorden ik wacht stilletjes schreeuwend af, Ik vond het jammer, dat het mij niet gelukt was,maar ik zou “gek”geworden zijn van de spenning.

  Manja Croiset

 51. manja croiset zegt: 17-01-10 om 23:01

  MJ, je mag zeker ook niet zeggen of je tekst al is voorgelezen.
  Ik zal je volgen.

  http://manjacroiset.web-log.nl/mijn_weblog/

  manja croiset

 52. manja croiset zegt: 17-01-10 om 23:34

  De top 100 is allang bekend. Zit je daar dan niet bij MJ?
  Ik zal de lijst even voor je kopieren!
  Of is dit een misverstand?
  Top 100
  Gedicht ID Titel
  833 Jeugd
  835 Jas
  1815 ogenneuk
  1887 MIRANDABAD 1954
  1949 Het waterhoentje
  2226 De omgeving van L. in 1947
  2711 AAN MIJN CRITICUS
  3133 Nova Zembla
  3163 Egeltjespech
  3326 Het raam
  3369 De Kroning
  4042 Metamorfose
  4141 Stiltecoupe
  5232 Rijksmuseum
  5616 N.N.
  5752 Het laatste woord
  5971 hoeksteen
  5979 Duinhuis
  5987 NIEUWBOUW
  6120 Beleving
  6371 Over een verliefdheid
  6487 Ken je dat land?
  6607 Onzeker uur
  6624 Herinnerd beeld
  6760 (zonder titel)
  6782 De pianostemmer
  6793 Draadloos
  6823 Bladgoud, staal
  7016 De Prins
  7247 Rook
  7702 Schoolbus
  7715 Siemens
  7815 de keeshond
  7837 Ongeboren
  7868 De peniskoker van Nomad of Un blanc cassé
  7871 Aardige jongens
  7890 Als ik de mensen zou opzoeken
  7916 Rode schoenen achter de heg
  7957 Gebroederlijk
  8461 Herinneringen
  8721 oplichten
  8724 Want ik heb je lief
  8972 rit met de streekbus
  9025 de zesde dag
  9125 From the new world
  9345 mohammed
  9465 Het manke schuilen I
  9473 dode nummer honderdtien
  9495 MARS
  9738 Herfst bladert torenhoog in de schulden
  9868 Anatomische les
  10123 Verveling
  10627 Salto mortale (Marsman)
  10709 De zomer wil niet
  10898 verlegenheid
  10964 Parade
  11407 De aanslag
  11632 Librido
  11706 Coma
  11736 Wounded Knee
  11752 Je vroeg mij: waar blijft de tijd, ik zei: (eerste regel, zonder titel)
  11986 Southampton
  11994 De bourgeois blues
  12201 Stad aan zee
  12331 Ik ben een roos
  12405 ECHO’S VAN POPCORN
  12457 Papilio Domestica
  12673 onder bladeren
  12733 EEN TIK VAN HOGERHAND
  12942 Dilemma
  12984 Zeevader
  12985 Slotval
  13145 Hinkelen
  13197 Wang
  13254 Solange
  13255 Rijke namiddagen
  13432 Tulp
  13533 Niemand anders
  13566 Let them eat cake
  13762 Jehova
  14223 Bord
  14449 poëzie in wording
  14631 Uilskuiken
  14891 schrijven in het zand
  14966 Stuk verdriet
  15056 VIJF TELLEN
  15098 Apeucalyptus
  15282 drink!
  15283 een vogel een boom
  15320 Geschiedenis herhaalt zich niet
  15425 KERKHOF TE ‘s HEERENBERG
  15727 Lethe
  15744 Waarland
  15791 Nachtgroeve
  15915 Zondag
  16074 man zijn
  16217 De overbuurvrouw klopt haar stofdoek uit
  16269 Van een man die dacht
  16546 Kinderspel
  16655 Misbruik

 53. Anton zegt: 18-01-10 om 09:26

  >Is de top 100 nu al bekend dan?
  Alleen de titels: http://www.nationalegedichtenwedstrijd.nl/top100

 54. Dennis zegt: 18-01-10 om 12:07

  De audio-link van gedicht 11 klopt niet, volgens mij.

 55. Manja,

  mijn gedicht zit er helaas niet bij…Ik denk niet dat “wij”verstand hebben van litteraire “hoogstandjes”.
  Maar dat Jas is doorgegaan begrijp ik niet, waaruit ik heb begrepen een iets veranderde duplicaat.

  maar

  Noch gestreden
  Noch gefaald
  Mijn grote passie gevonden
  Vreugde en vol leerzaamheid
  langzaam aan
  tree voor tree
  de trede op

 56. bas zegt: 18-01-10 om 14:44

  Die gedichten – die boeien mij niet.

  Maar wat is die Komrij toch een verschrikkelijk opgeblazen kwal
  Hij klinkt, alsof hij zichzelf heel belangrijk vindt
  hetgeen ik ongepast vind

 57. Marni Joghert zegt: 18-01-10 om 14:59

  Gedicht elf krijg ik ook niet aan de praat. Wil de webmeester wakker worden?

 58. Redactie Oog zegt: 18-01-10 om 15:37

  Nou, webmasters hebben we hier niet hoor. Naast de radio-uitzendingen doen wij ons best om de site zo goed mogelijk bij te houden. Slapen doen we zeker niet!

 59. manja croiset zegt: 18-01-10 om 15:47

  Dag Marni,
  wat sneu dat je toch niet door bent, dan heb je onnodig lang in spanning gezeten.
  En over de keuze van de jury, velen van ons kunnen zich daar niet in vinden, maar het is ook weer waar, dat wij lezers ook verschillende meningen hebben, welke we wel of niet waarderen.
  Manja Croiset

 60. Hoi Manja,

  ik herken heel veel gedichten van jou in mij. Ik kan alleen vanuit mijn gevoel dichten. Was helemaal frappant dat je een gedicht over je evenwichts
  problemen vertelde. Dat heb ik namelijk ook door bijwerking van anti epileptica. Zie er nog jong uit voor mijn leeftijd(40), en moet regelmatig met openbaar vervoer naar het ziekenhuis, maar als de bus dan onverwachts optrekt moet ik me met man en macht verzetten om niet om te vallen.
  Gr Marie-Jose van Meerveld

 61. Dit was wat ik ingestuurd, maar helaas niet tot de behoorde top 100 bereikt

  Machteloos

  Veries
  Verlaten
  Voelt alsof het oorlog is
  Waarbij ik leef in het ongewis

  Geen kernachtig woorden neem ik aan, en het is te kort?
  Hoe dan ook, het dichten zit in mijn bloed, heb het nooit geweten.

  Weet dat dit leven
  machtig mooi kan zijn!
  Wie de eerlijke lach heeft
  beleeft dat festijn.

  Edgar Cairo (1948-2000)

 62. Moleskine zegt: 18-01-10 om 20:44

  Ha, eindelijk. Ik dacht: dertien in een dozijn, maar elf en twaalf komen op stoom.

 63. Ja, goed toch Moleskine? Dit is de bedoeling van Turing.

 64. Ik heb tevens nog 2 gedichten ingestuurd, het waren mooie. Maar weet wel waarop ze afgekeurd zijn. Dag en nacht en Winter 1984. In bijvoorbeeld het laatste gedicht had ik denken en schenken gebruikt, natuurlijk super clichematig! Voor een sinterklaas gedicht bestemd.

 65. nell zegt: 19-01-10 om 10:43

  Wat maakt dat al die mensen deze plaats gebruiken om met elkaar van gedachten te wisselen over hun eigen gedichten die al of niet door zijn naar de top-100.
  Wat drijft hen?
  Mensen, die kennelijk de behoefte voelen om op deze plaats een eigen gedicht te ‘delen’.
  Het leidt zo af van waar het hier over gaat en dat vind ik jammer.

 66. nell zegt: 19-01-10 om 11:14

  Wat een prachtig gedicht vandaag! Rook.
  Het laat me meteen voelen en ik word de actualiteit, een zwaar leven ingezogen. Ik wil weten wie die fietsenmeneer is en welk leven achter allerlei woorden schuilgaat. Ik probeer me er een voorstelling van te maken.
  Verhalen uit de kranten komen anders dichtbij. Knap hoor!
  Ramsy had het over het woord rook. Mij deed het denken aan: waar rook is, is vuur.
  Bij tomaat met ei zie ik twee soorten ‘uitsmijters’ voor me. De eieren zijn gekookt. Ook zo dubbel.
  De laatste woorden bezorgen me kippenvel.
  Van mij mag degene die dit gedicht heeft geschreven de eerste prijs winnen en dan hoop ik dat meneer Koerd graan mag meepikken. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat dit over een fictief persoon gaat.
  Of wel?
  Zou leuk zijn dit te mogen weten.

 67. Het gedicht Rook doet me denken aan zo’n typisch gedicht dat je in één moment maakt. Een reiziger die dit tafereel opvalt en het opschrijft. (Des te knapper als dit zomaar is geschreven op een zolderkamer in purmerend ofzo, maar toch).

  Ik vind het ook vrij storen dat mensen hier hun gedichten die de top100 niet gehaald hebben gaan publiceren. Daarvoor zijn poëziefora in het leven geroepen.

 68. Als het dezelfde J is”voetballen zonderde bal”, ben het dit keer niet met je eens. Wil het alleen met jullie delen, en wat je er van vindt kan me niet schelen.
  Laat ze het voortaan “Het grote nationale poeziealbum” noemen voor vergevorderde intellectuele. Dat scheelt een hoop leeswerk..

 69. Wat ik hiermee bedoel te zeggen dat proza gedichten en poezie gedichten, heel dicht en tevens heel ver van elkaar afstaan.
  Dit is een poezie wedstrijd. ( sorry voor het rare gezicht van het poezie,maar als ogenneuk bij de top 100 staat word het me wel vergeven)

 70. Bedoel je prozaïsche poëzie, en poëtisch proza? Dat ligt inderdaad paradoxaal ver en dichtbij elkaar vandaan.
  En ik vind je gedichten niet lelijk ofzo, maar ik vind dit meer een plek voor discussie, dan voor het delen van beschouwingen. Gaat om de wedstrijd.

 71. manja croiset zegt: 19-01-10 om 22:37

  lyrisch proza

 72. pcp zegt: 20-01-10 om 00:22

  “stuk verdriet” vind ik ook wel wat hebben en geef komrij gelijk met dat laatste zinnetje, poetisch gezien.

 73. Ja dat bedoel ik! Je hebt veel meer verstand van dan ik merk ik, uit je schrijven en uit je termen. Ik heb me nog nooit echt verdiept in gedichten, tot nu, en ik hou me niet zo aan regeltjes, maar het zou wel zo lekker zijn als je op deze manier zou kunnen uitleggen wat je precies bedoeld.
  Ieder schrijft een gedicht wat hem of haar op dat moment bezighoudt, boeit etc etc. Er betaat geen perfect gedicht, en ook geen slecht gedicht. En ik leer hier geweldig van! Kom uit Purmerend overigens dus dan een persoonlijke discussie?

 74. tedje wacht zegt: 20-01-10 om 12:25

  Hallo, ik ben nog van de ouderwetse soort poezie, althans van de goede soort die daar hier en daar tussen verscholen zit. Deze bijvoorbeeld ontleende ik vannacht aan mijzelf:

  Na de nachtegalen zijn nu de mussen van de
  beurs. De eerste hoor je overigens nog volop
  aan de kust, en wees gerust: ik teken met
  mijn passer cirkels in de lucht

 75. Alsa Remmer zegt: 20-01-10 om 15:24

  Ouderwetse poezie is geloof ik poezie die je begrijpt – maar deze moet je even uitleggen.

 76. tedje wacht zegt: 21-01-10 om 10:56

  Beste Alsa, soms is kennis van de traditie erg handig om poëzie
  te begrijpen. Nachtegalen spreekt dacht ik voor zichzelf en ook de mus als tegenhanger kun je dacht ik niet misverstaan. Dat beiden van de ‘beurs’(toespeling op de huidige tijd, kredietcrisis)zijn verdwenen, verwijst naar de huidige stand van de dichtkunst. Nachtegalen en mussen zijn uit dat oogpunt ouderwetse, versleten symbolen. Helaas verdwijnt de mus in werkelijkheid ook nog vooral dan uit het stadsbeeld.
  Om dit laatste te compenseren teken ik cirkels in de lucht – dwz gaten die zijn geslagen in de mussenstand. Dat doe ik met mijn passer, tevens het Latijnse woord voor mus. Lees het beroemde gedicht van Catullus er nog eens op na: ‘Passer, deliciae meae puellae’etc (Mus, dat huisdier van mijn meisje) Goede vertaling van o.a. met name van Paul Claes! Groet van Tedje. NB. Alsa, ik ben niet zo goed in uitleggen, maar omdat je het zo lief vroeg!

 77. tedje wacht zegt: 21-01-10 om 11:10

  Gebroederlijk (het laatst behandelde gedicht uit de top honderd) vind ik nu typisch het voorbeeld van een non-gedicht.Wie dat niet leest ziet aan-voelt kan beter bieten of wiet gaan telen. Ik kan mij dan ook haast niet voorstellen dat Gerrit Komrij dit gedrocht van te voren onder ogen heeft gehad. Ik kan daarom de voorgaande gedichten beter maar niet gaan lezen/beluisteren. tedje wacht

 78. Kirsten zegt: 21-01-10 om 21:26

  Wat kan Komrij prachtig voordragen!

 79. tedje wacht zegt: 22-01-10 om 10:17

  Ja Kirsten, dan lijkt het nog wat – de betere niet te na gesproken. Maar na MISBRUIK, de perfecte titel voor dit misbaksel, heb ik het nu wel helemaal gelezen en gezien met dit neusje van de Turing zalm. Tedje

 80. Selectie van Jansen van Galen. Ik denk dat er tussen de andere 85 gedichten echt wel wat tussen zit wat je mooi vindt, Tedje.

 81. Kirsten zegt: 22-01-10 om 18:03

  smaken verschillen

 82. Tja. ‘de zesde dag’ is een aardig gedicht, maar niet erg sterk vind ik. Jammer.

 83. pcp zegt: 23-01-10 om 00:18

  het gedicht “de zesde dag” vind ik blasfemisch.

 84. Henriëtte zegt: 23-01-10 om 15:40

  Gisterenavond een schitterend gedicht gehoord over:
  God de zesde dag enz. Ik zou graag de volledige tekst hiervan willen ontvangen. Ik hoop dat dit gerealiseerd kan worden.
  Bij voorbaat mijn dank

 85. #
  pcp zegt: 23-01-10 om 00:18

  het gedicht “de zesde dag” vind ik blasfemisch.

  Blasfemisch? Is dat niet die krachtterm die nog relevant was anno 1998? Het is hooguit satirisch, blasfemisch heeft namelijk een beledigend karakter. Daarnaast is het poëzie, geen manifest.

 86. janjaap zegt: 23-01-10 om 19:00

  De zesde dag en de bespreking ervan doen mij sterk denken aan het programma tussen Kunst&Kitsch, waar het gepeupel op een zelfde manier hun zoldervondsten besproken krijgt. Het einde van zo’n bespreking eindigt vaak met de vraag; maar nu het belangrijkste – waarbij de ogen beginnen te glimmen – wat is het waard? Waarop de specialist zegt: Ik zou denken aan een kleine 50 euro

 87. tedje wacht zegt: 24-01-10 om 13:37

  Ik geniet meer van de reacties dan van de gedichten die ik al dagenlang niet meer lees. Citaatje uit de oudheid: Wie niet kan sporten raakt geen
  sportartikelen aan/ als leek blijft hij van discus, bal of hoepel af/
  om niet voor spot te lopen bij het publiek./ Maar wie geen verzen schrijven kan, schrijft toch. (uit Ars Poetica, Horatius – vertaling P.H Schrijvers, Atheneum, Polak & Van Gennep, 1980). Groeten van tedje

 88. lidwina zegt: 24-01-10 om 18:16

  Net zoals nog een paar mensen hierboven verwonder ik mij over het niveau van een flink aantal reacties. Gebutste ego’s die de 100 niet gehaald hebben? Voor iedereen die meedeed gold: de jury was bekend net zoals de spelregels. Ik heb de uitzending met Ingmar Heytze, die naar ik begreep een tegenbijeenkomst georganiseerd heeft omdat hij niet in de top 100 zit, helaas moeten missen maar het getuigt m.i. van weinig sportiviteit.
  Organisatoren van de wedstrijd: hulde!Ik vind het een fantastisch initiatief niemand uit te sluiten van deelname en de invloed van de namen van mogelijk bekende afzenders te elimineren.
  Ook wil ik hier mijn waardering uitspreken voor de redactie van MET HET OOG die 20 dagen lang aandacht op poezie, een eigen keuze heeft gemaakt uit de top 100 en deze toegankelijk maakt op deze site.
  Bedankt!

 89. eddy zegt: 24-01-10 om 19:42

  ach ach, wat zijn de druiven weer zuur (aesopus)

 90. friso zegt: 24-01-10 om 20:29

  @ eddy: adequate reactie op dhr tedje. “Laat de azijnpissers in hun eigen zuur oplossen”, zoals Cato de Oudere reeds zei.
  @ lidwina: lof is het beste tegengif
  Ik vind Mirandabad 1954 overigens een heel mooi gedicht

 91. Ik denk dat het aspect anonimiteit een deel uitmaakt van sommige reacties op de gedichten. Meestal, als men een gedicht leest van een bekend dichter, veronderstelt men al kwaliteit; alles wat die dichter schrijft is goed. Nu gedichten zo ‘kaal’ worden gepresenteerd (zonder een door de lezer vooraf ingesteld interpretatiekader) is het opeens van een stuk mindere kwaliteit.

 92. Wilhelmina zegt: 24-01-10 om 23:02

  Nu dacht ik toch dat de wedstrijd in het leven is geroepen om de poëzie te stimuleren…
  Niet om andermans werk af te breken.
  Veel kenners hier merk ik.

  Mirandabad vond ik een mooi, meeslepend gedicht.

 93. tedje wacht zegt: 25-01-10 om 10:29

  Dames en heren, u ziet: over smaak ìs en blijft het goed en gezellig te twisten. Prisma citatenboeken komen vlot uit de kast en we lachen er zuur en tegelijk vrolijk op los. Ondanks de gruwelijk nivellering. Mijn advies: Koop nu zelf eens een bundel. Lees erop los. Dan pak je waarschijnlijk nooit, behalve tegen Sinterklaas, je pen nog eens op. Tot slot: Wèg met gedichten-, dieren-, vader- en etc.-dag. Dàààg,Tedje.

 94. Inderdaad, koop zelf eens een bundel. Zoals een haan een ei legt schijnt erg goed te zijn.

 95. Bart zegt: 25-01-10 om 16:36

  Geachte redactie,
  Ik zou het gedicht “Mirandabad” met het commentaar van dhr Komrij graag willen downloaden. Kan dat?

 96. Gerard zegt: 25-01-10 om 17:17

  Weten jullie wat een echt goed kwaliteitsgedicht is? Een van Gerrit Komrij zelf: Het KOMRIJ-wezen. Staat op de cd die net op de markt is: Komrij & Gauthier Dansen op Spijkers. De muziek erbij is geweldig!

 97. tedje wacht zegt: 25-01-10 om 17:41

  Waarom verschuilen de meeste reageerders zich eigenlijk? Bang voor een aanslag? Te beroemd om met hun eigen naam te koop te lopen? De mijne lijkt tenminste in de verte op de echte. Groeten van tedje wacht.

 98. manja croiset zegt: 25-01-10 om 18:18

  Ik vind dat het niveau de laatste dagen beduidend is gestegen!
  Het De Mirandabad vind ik ook heel goed.
  En onzeker uur, wat hier al op staat voor vanavond heeft ook kwaliteit.
  Ja en meningen lopen uit één daar zijn het meningen voor en geen feiten.
  Gedichten over vaders moeders de natuur or what ever kunnen wel degelijk goed zijn.
  Zit meer in de schrijver ( wat hij / zij er mee doet) dan het onderwerp.
  Over smaak valt dus te twisten, maar waarom eigenlijk twisten. Kunnen de verschillende visies niet naast elkaar staan zonder dat het een strijd wordt?
  Manja Croiset

 99. @ bart.

  http://download.omroep.nl/nos/.....icht17.mp3

  rechtermuisknop > opslaan als.

 100. Tobias zegt: 26-01-10 om 11:05

  De trieste waarheid in het gedicht de zesde dag wordt helaas maar weer eens bewaarheid op Haiti.
  Kan iemand de tekst voor mij in dit forum weergeven ik kan de mp3 helaas niet beluisteren op mijn puter.

  Groeten Tobias

 101. Bart zegt: 26-01-10 om 12:56

  Beste J,
  Als ik dat doe kan ik alleen maar ‘opslaan als’ een .gif of .bmp file type. Het audio bestand werkt niet.
  Bart

 102. Bart, ik zag dit ook al. Zodra ik de link naar het mp3 bestand kopieer wordt het omgezet naar een stream. Probeer dit maar: http://rapidshare.com/files/34.....7.mp3.html

 103. pcp zegt: 26-01-10 om 23:43

  Het gedicht “Mohammed” vind ik ook heel mooi.

 104. bas zegt: 27-01-10 om 12:25

  Ben blij dat het voorbij is

  Ik heb niets met gedichten, de stem van Komrij doet mji de radio uitzetten…

  Morgen is het weer normaal in het oog, hoop ik

 105. pcp zegt: 27-01-10 om 23:17

  ik ben benieuwd naar de winnende gedichten. ik zit te luisteren.

 106. renneke zegt: 27-01-10 om 23:58

  Kan Gerrit Komrij geen nieuwslezer worden? Ik heb vanavond genoten van het nieuwsoverzicht dat hij voordroeg. Poëtisch nieuws, haha, geweldig! Al kan ik mij nu al niet meer herinneren wat hij nou precies allemaal gezegd heeft.
  Ik zit overigens nog steeds na te genieten van het gedicht 9025, ‘De zesde dag’. Staat dat gedicht ook ergens op internet?

 107. imerke zegt: 28-01-10 om 00:11

  Welk gedicht is het nou geworden? Had geen tijd om te luisteren en kan het hier nergens vinden! Bas, ik vind jouw reactie jammer, voor mij elke dag een gedicht, maar ik hou ook niet zo van Komrij, daarin ga ik wel met je mee :)

 108. Het winnende gedicht heet ‘misbruik’. Ik was bij de uitreiking. Helaas niet in de top 20 geëindigd maar de avond was super.

 109. John van Dokkumburg zegt: 28-01-10 om 12:23

  Helemaal niks het winnende gedicht , belachelijk zelfpointed gewawel.

 110. Slauerstoff zegt: 28-01-10 om 12:42

  Het winnend gedicht draagt zijn medaille met eer. Ingetogen tegen Hollands wand hangt het daar. De rest kan wachten tot morgen.

 111. Wilhelmina zegt: 28-01-10 om 14:28

  Niet gehinderd door enige(vermeende) kennis van zaken durf ik te zeggen:
  Misbruik is een heel aansprekend gedicht.
  De manier waarop met de taal wordt gespeeld vind ik heerlijk origineel.
  Een genot om te lezen.
  Kennelijk vonden de mensen met verstand van zaken dat ook.

  Proficiat Gerwin!

 112. Ger zegt: 28-01-10 om 15:32

  Wat is tekst zonder gevoel.
  Ik heb sommige teksten beluistert, nou ja voordragen is bij mij anders.
  Maar ja wie beslist wat goed is.
  Ik heb niks gehoord waarvan ikzelf zeg, he wat apart of he mooi geschreven.
  Maar wat wel apart is het spelen met woorden, toch nog mooi.
  Ger

 113. Beste uitvinding van het vorige eeuw, PC.

  Hoogachtend Mister Gakom

  Een reus onder de kleintjes
  sarcastisch hooghartig en afbrekend
  meestal gelijk moedig maar matig
  veelal soms positief een ondertoon van zelfzuchtbatig

  Streng opgevoed, veel verdriet geleden in het verre verleden.
  of te weinig liefde gehad?
  Zijn wij daar allemaal niet door getroffen
  op 1 of andere manier?

  Man noch vrouw niet altijd serieus “genomen”
  kom hier en draai om
  Superman Gakom en ik zal U serieus nemen.

  Ik had alle ruim 15000 gedichten wel willen lezen, maar een geslaagde winnaars 1 en 2, gefeleciteerd!

 114. Welk gedicht is van jou, j?

 115. Haha, leuk!!

 116. Zou het misschien mogelijk zijn dat Gerrit Komrij elke week een keer langs komt om het nieuws voor te dragen? Ik was zeer onder de indruk van zijn manier en (bijna) cynische toon bij zijn voordracht van her nieuws afgelopen woensdag!

 117. Kun je taal wel met taal meten?

Geef een reactie