De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Donderdag: Majorana-deeltje gevonden

Al bijna een eeuw zochten wetenschappers ernaar, maar nanowetenschapper Leo Kouwenhoven uit Delft heeft het gevonden: het Majorana-deeltje. Met het deeltje kan de wetenschap meer leren over donkere materie in het heelal én is een belangrijke bouwsteen gevonden voor de nu nog imaginaire quantumcomputer. Kouwenhoven legt het donderdag begrijpelijk uit.

Parlementair verslaggever Joost Vullings neemt de stand van zaken door van de Catshuis-onderhandelingen. Volgens bronnen zit een principe-akkoord er aan te komen.

Op 13 april 1942 werden Henk Sneevliet en zes leden van zijn verzetsgroep, het Marx-Lenin-Luxemburg Front, gefusilleerd door de Duitse bezetter. In Nederland is hij in de vergetelheid geraakt, terwijl in China de belangstelling voor Sneevliet juist toeneemt. Hoe kan dat en wat voor man was Henk Sneevliet, daarover historicus Ron Blom en voormalig China-correspondent Jan van der Putten.

Om 5 voor 12 komt fotograaf Phil Nijhuis aan de telefoon. Premier Mark Rutte liet het journaille weer eens rennen vandaag, ook Nijhuis moest een sprintje trekken. En kwam daarbij ten val.

Presentatie: Rop Trip

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Donderdag: Majorana-deeltje gevonden”

 1. peter zegt: 13-04-12 om 09:37

  heel leuk, maar hoe meer men denkt te weten hoe meer blijkt dat we nog niets weten.
  zolang er niet bepaald kan worden hoe groot het heelal en leven is, kan het universum net zo goed 1 van de duizenden kankergezwelletjes zijn als parasiet in een drager.
  misschien is evolutie wel het versterken/versnellen van de ondergang van de drager.
  een klein insect ziet ons niet als mens maar iets groots wat hem blokkeert.
  het woord heela geeft al aan dat wij het niet kunnen bevatten.

 2. Diarto zegt: 13-04-12 om 11:40

  Dit bericht klopt van geen kant… er staan hier volgens mij 3 berichten doorelkaar heen…

 3. Fred zegt: 13-04-12 om 19:18

  Evolutie is het uitbalanceren van elementen en daarvan komt orde en ons stelsel is al een tijdje in balans.
  Gewoon groep 8 natuurkundeproefjes tonen aan wat elementen doen in onderlinge interactie totdat er een balans is gevonden tussen beide.
  Wetenschap is nu eenmaal niet pats boem resultaat.
  Eerder 0.1% succes op 100% onderzoek.

  Tegenstanders van wetenschap dreunen al honderden jaren hetzelfde versje op met persoonlijke mening en verdraaide feiten door elkaar heen.
  Een Einstein theorie vergelijken met een kankergezwel is weerzinswekkend en tevens een onderschatting van de inmense krachten in ons zonnestelsel.

  Bericht klopt naar mijn inziens.Ik lees in één minuut waar Het Oog donderdagavond over ging.

 4. Bart, Rotterdam zegt: 13-04-12 om 19:43

  @Diarto: deze verhaaltjes bestaan altíjd uit een samenvatting van de komende uitzending en dus lopen berichten uiteen. De vlag (de kop) dekt hier nóóit de lading (meerdere onderwerpen).

  @Peter: ben het met je eens, helemaal als ik je reactie mag vertalen naar het feit dat het zo af en toe simpelweg erg gezond is om je te beseffen dat je maar een zandkorrel bent.

  Vriendelijke groet!

 5. Dabekaussen Norbert zegt: 15-04-12 om 12:35

  Iets heel anders.
  Is het mogelijk om de playlist van 13 april ook even te vermelden?
  Dank.

 6. peter zegt: 16-04-12 om 18:07

  @fred
  de vergelijking van de zandkorrel is misschien inderdaad beter,om einstein te ontzien ivm kankergezwelletjes.
  respect met hoofdletters voor einstein.
  maar alfred snapte het heelal en gaf inzichten hoe de verhouding in krachten zijn.
  alfred wist niet hoe groot het heelal was,of er parrallelle universi bestaan en of fotondeeltjes echt op verschillende plaatsen tegelijkertijd kunnen zijn volgens onze tijdinschaling.
  misschien is het voor fotondeeltjes een makkie om het voor ons immense heelal te doorkruizen in 1 tot de miljoen/miljardstse triljoenste seconde waardoor het voor onze beperkte geestjes lijkt alsof ze overal tegelijkertijd kunnen zijn,misschien zijn onze waarnemingen en tijdsmeting ronduit zwaar onder de maat om een exacte meting te verrichten.
  vandaar dat we nog aan het zoeken zijn naar higs-boson deeltjes.
  straks vinden ze higs-boson en blijkt dat er nog meer materie mist.
  nog even en er duikt een vatje antimaterie op,waarvan we dachten dat het op was.
  hangt of zweeft het heelal,welke kracht laat het uitdijen,hoeveel oerknallen zijn er geweest en is het een herhaling van zetten of een uniek proces.bestond er een heelal voor de oerknal en hoe groot was dat?
  wat einstein wel wist is dat zijn kennis natuurlijk werd misbruikt om het tegen mensen in te zetten en dus rijst de vraag of we alles moeten willen weten.
  het is net uitvinden,we kunnen iets maken wat we verzinnen maar ondekken hoe alles werkt en waarom gaat ver boven onze pet.
  dus is ons universum 1 van de vele zandkorrels met misschien identieke klonen en zijn wij als mens inderdaad volstrekt onbelangrijk in het bestaansnut van het door ons verklaarde heelal.
  als er een begin en einde is moet er ook een grens zijn,die wij nooit zullen zien want zelfs op aarde bezitten wij inferieure ogen,laat staan telescopen die wij bouwen met radar om het verbuigen van tijd en ruimte te corrigeren.

 7. peter zegt: 16-04-12 om 18:20

  we zitten toch vast op aarde,wij horen hier en moeten slimmer leven dan gokken op leven in de ruimte. onze plaats is hier.
  op het moment dat wij naar andere planeten kunnen verhuizen zijn wij geen mensen meer.
  dan zijn wij vleesgeworden microchips halstarrig op zoek ons einde uit te stellen.

Geef een reactie