De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Dinsdag: Bosch, bezuinigingen, diplomatie en Mali

Het jaar 2016 is het Bosch-jaar, om Hieronymus Bosch te eren (afbeelding: uitsnede van Tuin der Lusten), een van de belangrijkste schilders uit de Nederlandse geschiedenis. Toch zijn maar weinig werken van hem te zien in Nederland, alleen museum Boijmans van Beuningen heeft de beschikking over enkele werken. Hoe komt dat en wat zegt dat over Bosch, dat vragen we aan Friso Lammertse, conservator oude schilderkunst van het Boijmans. Minister Jet Bussemaker van Cultuur praat telefonisch mee vanuit Venetie. Nederland krijgt uit Venetie drie werken van Bosch in bruikleen.

Joost Vullings duidt in de rubriek Den Haag Vandaag de uitspraak van minister Dijsselbloem dat hij dit jaar nieuwe bezuinigingen voorziet.

Het Europese embargo op wapenleveranties aan Syrische opstandelingen wordt niet verlengd. Wat nog niet meteen betekent dat Europese landen meteen wapens kunnen gaan leveren, maar dat het wel degelijk een belangrijke stap is, bleek vandaag wel uit alle internationale reacties. Een gesprek met diplomatiek deskundige Robert van de Roer over de hoofdrolspelers in de diplomatieke strijd.

Bamako Bonjour!, zo heet het boek van Manon Stravens, over haar tijd als medewerker voor ontwikkelingsorganisatie ICCO in Mali. In het land brak een burgeroorlog uit. De Fransen stelden orde op zaken.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Dinsdag: Bosch, bezuinigingen, diplomatie en Mali”

  1. Peter Baasje zegt: 29-05-13 om 03:57

    Voor Mieke : het uitlekken is “fuiter”, in dit geval… Groetjes uit Frankrijk !

  2. Bart zegt: 29-05-13 om 18:46

    Bezuinigingen ?

  3. Manon Stravens zegt: 30-05-13 om 23:06

    De tekst bij Bamako Bonjour! is niet helemaal correct. In Mali is nooit een burgeroorlog uitgebroken. Het land raakte in een crisis o.a. door de staatsgreep in 2012 en de overname van het noorden door rebellen en terroristen. De Fransen en het Malinese leger hebben een deel van de rebellen kunnen verjagen maar nog verre van orde op zaken gesteld. Een burgeroorlog suggereert oorlog tussen verschillende etnische groepen en dat is niet het geval.

Geef een reactie