De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Zaterdag: Heen en weer naar Mars

Even op en neer naar Mars. Het lijkt science-fiction, maar helemaal ondenkbaar is het niet. Een team van Britse wetenschappers heeft samen met de BBC uitgezocht hoe zo’n retourtje er uit zou moeten zien. Hoe haalbaar is hun plan? Bas Lansdorp is als oprichter van Mars One bezig met de enkele reis Mars en hij neemt het reisschema onder de loep.

Terwijl de regen met bakken uit de lucht kwam, zochten vier top dj’s hun ideale zomerplaat uit. Gerard Ekdom, Giel Beelen, Astrid de Jong en Jeroen Kijk in de Vegte kennen de geheimen van een goede zomerplaat en de pareltjes uit de geschiedenis.

Correspondent Sander van Hoorn geeft een laatste update uit een onrustig Caïro. En ook in het land waar de Arabische Lente begon is het onrustig. In Tunesië is de vermoorde oppositieleider Brahmi onder grote belangstelling begraven. Maaike Voorhoeve werkt er als onderzoeker en vertelt over de stemming daar.

Mali mag zondag een nieuwe president kiezen. Het zijn de eerste verkiezingen sinds de staatsgreep van maart vorig jaar.  We bellen met hoofd van de VN-missie in Mali Bert Koenders. Manon Stravens woonde en werkte in het land en schuift aan in de studio. Zij vertellen presentator Max van Weezel of die stembusgang te vroeg komt.

En om vijf voor twaalf een eventuele terugkeer van Woody Allen als stand-up comedian. De  77-jarige acteur, regisseur, tekstschijver en klarinetspeler zegt te twijfelen over een comeback als komiek. AD-filmrecensent Ab Zagt weet of we daar gelukkig van worden.

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Zaterdag: Heen en weer naar Mars”

 1. Bas zegt: 28-07-13 om 14:25

  Betje laat geplaatst: volgens mij slaat dit op de uitzending van gisteren.

  Ik vond dat het probleem van een retourtje Mars wat onhandig is uitgelegd. Het komt er op neer, dan je voor een retourtje een schip en brandstof moet hebben van het planeetoppervlak te komen, bij het moederschip te komen en brandstof moet hebben voor de retourvlucht.

  Verder natuurlijk voedsel en zuurstof.

  Dit moet je allemaal op de heenreis meenemen, en elke kilo bagage betekent extra brandstof voor de heenreis, dus verhoudingsgewijs een nog groter vaartuig. Op een gegeven moment loopt zo’n berekening uit de hand.

  Zou, over 100 jaar, op Mars een technologische cultuur ontstaan zijn – daarvoor zijn geen 1000 mensen, maar 100.000 mensen of meer nodig – dan kan je op Mars gewoon een ruimteschip maken, en weer een enkele reis maken.

  maar dat duurt nog even. Maak ik niet meer mee

 2. bert van riel zegt: 30-07-13 om 11:42

  je kunt toch gewoon een paar raketten sturen, een vooruit, een met mensen en een tegelijk of iets later. De eerste bevat extra eten en lucht, de derde bevat brandstof voor terugtocht. De eerste en derde raket kun je in feite nu al sturen.

Geef een reactie