De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Donderdag: wanhopige burgemeesters

Wat doe je als burgemeester met teruggekeerde jihadisten? En hoe ga je om met degenen die je hebt verhinderd om af te reizen naar Syrië of Irak? Burgemeester Jozias van Aartsen en Hans Bonte van Vilvoorde (België) zouden graag zien dat het Rijk de zogenaamde jihadgemeenten te hulp komt. We spreken hen beiden.

We beginnen de uitzending met de winnaar van de AKO Literatuurprijs.

Vervolgens praat economie-redacteur Peter de Waard ons bij over de B20, de top van 20 multinationals die morgen begint in de schaduw van de veel bekendere G20 die dit weekend van start gaat.

En tot slot hebben we Willem Melching gevraagd om het boek te lezen dat ons een inkijkje geeft in het privéleven van Heinrich Himmler: ‘Heinrich Himmler privé: brieven aan zijn vrouw 1927-1945′.

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Donderdag: wanhopige burgemeesters”

 1. Bart 2 zegt: 14-11-14 om 08:24

  Zolang een Burgermeester het als een soort vanzelfsprekend ziet, dat een bloedige strijd met monsterlijke figuren in onze samenleving moet worden opgenomen, en je als Nederland de figuranten moet koesteren die het land vrijelijk uit en weer invliegen , heb je inderdaad een probleem.

  Frankrijk een veroordeling van 7 jaar cel , denk daar maar eens over na !

 2. Bas zegt: 14-11-14 om 09:06

  Ik denk dat het huidige beleid – tegengaan dat men afrijst naar de gebieden in kwestie – in strijd is met de rechten van de mens.

  Want daarin staat glashelder dat het verboden is om mensen die willen uitreizen tegen te houden. Uiteraard mag je mensen arresteren als ze iets strafbaars doen, maar afreizen naar Syrië om je daar te vestigen is niet strafbaar. En helpen in een ziekenhuis daar ook niet.

  Sterker nog, vechten in buitenlandse dienst is niet eens strafbaar, behalve als dat vechten tegen Nederland betekent.

  Ik denk dat hier dus een aantal wetswijzigingen nodig is. Vechten in buitenlandse dienst zou dan strafbaar moeten worden, maar ik heb geen flauw idee van de eventuele gevolgen.

  In mijn ogen is het ook niet werkzaam om mensen die weg willen tegen te houden. Het lijkt mij zinvoller te voorkomen dat ze terugkomen.

  En dat zou dan betekenen het verlies van je Nederlanderschap als je in buitenlandse dienst vecht. Voor zover ik weet, hadden we die regel ooit.

  Natuurlijk kan het Nederlanderschap alleen afgenomen worden als je nog een nationaliteit hebt, maar de meeste strijders zijn van Turkse of Marokkaanse afkomst, en Turken willen meestal hun Turkse nationaliteit niet opgeven (doen ze dat wel, verliezen ze de mogelijkheid om onder Turks recht iets te erven, van grootouders bijvoorbeeld) en Marokkanen kunnen het niet.

  Dus met een redelijk eenvoudige wetswijziging ben jet van een groot deel van het probleem af, tenminste, het probleem zoals ik het zou omschrijven – de terugkeerders.

  De politie kan ze haarfijn uit de groep pikken en uitzetten naar het land van hun resterende nationaliteit.

 3. Bas van Stapelberg zegt: 14-11-14 om 09:28

  Die over het paard getilde kakker van en Van Aartsen weet toch alles zo goed. Een VVD ‘er die alleen maar heeft weggekeken van problemen waar hij ( ook de andere burgervadertjes) zo neerbuigend over sprak in zijn ivoren toren. Woest moet je toch worden om deze graaiers.

Geef een reactie