De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Chris Kijne

Chris Kijne (Bussum, 1 april 1953) presenteert al jaren bij Met het Oog op Morgen. Eerst als invalpresentator, maar sinds april 2011 als vaste presentator op de donderdagavond.

 Hij studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit en begon zijn journalistieke carrière in 1980 bij de Gooi- en Eemlander, als buitenland- en mediaredacteur. In 1984 kwam hij in dienst van de VPRO, eerst als redacteur van de VPRO-gids, en sinds 1988 als verslaggever binnenland voor het radioprogramma Het Gebouw. Begin jaren negentig werd hij daar buitenlandredacteur en eind jaren negentig presentator van de opvolger VPRO a/d Amstel.  Het eerste decennium van deze eeuw presenteerde hij het programma De Ochtenden op Radio 1, tot dat in 2008 ophield te bestaan. Sindsdien werkt hij als programmamaker voor het televisieprogramma Tegenlicht. Ook maakte hij de afgelopen jaren vele lange interviews voor het digitale kanaal HollandDoc, met schrijvers en wetenschappers, als ook documentaires over India, de tekenaar Peter Pontiac, de schrijver Bohumil Hrabal en Jan Blokker.

“Met het Oog op Morgen is het ideale radioformat op de late avond: een nieuwsprogramma dat terug – en vooruitkijkt, waar ruimte is voor rust, diepgang en een persoonlijke presentatie. Die combinatie maakt het ook het allerleukste radioprogramma om te presenteren. Een baken op de zender, dat ik met trots en genoegen iedere donderdag voor mijn rekening zal nemen,” aldus Chris Kijne.

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Chris Kijne”

 1. Hoi Chris,
  Op vrijdag 22 juli kwam Joseph Parsons met zijn achtste studioalbum ‘Hope For Centuries’. ‘Hope For Centuries’ is momenteel verkrijgbaar bij het onlangs opgerichte nieuwe label Meer Music Records en Rough Trade / India Media Group. Bekijk “the making of” eens met Nederlandse ondertiteling.

  Joseph Parsons Band doet binnenkort de BeNeLux aan om zijn nieuwe CD Hope For Centuries te promoten. Zie onderstaande reisschema.

  24.11.11 NL-Amersfoort, Nonnetje
  25.11.11 BE-Oud-Heverlee, Evenementen Café L’is ’t waar
  27.11.11 NL-Nijmegen, Doornroosje
  01.12.11 NL- Edam, Harmonie
  03.12.11 NL-Nederweert, WupsPub

 2. De Volkskrant bericht:

  Commissie-De Wit: oud-minister Bos faalde op alle fronten
  Robert Giebels − 11/04/12, 12:15

  Oud-minister Wouter Bos heeft in 2008 en 2009 grote fouten gemaakt bij de nationalisatie van ABN Amro/Fortis en bij de steunoperaties voor ING. Daarbij heeft de toenmalige minister van Financiën ‘de controlemogelijkheden van de Tweede Kamer belemmerd’. Dat is de harde conclusie van de parlementaire enquêtecommissie De Wit. Om 12 uur presenteerde die haar eindrapport over de maatregelen die Bos en premier Balkenende destijds namen om de kredietcrisis te beteugelen.© ANP.

  Uit onderzoek blijkt dus dat Wouter Bos als minister ‘op alle fronten faalde.’ En nu de polderjournalistiek zoals die verwoord werd door mijn oud VPRO-collega Chris Kijne die in oktober 2008 als journalist publiekelijk het volgende liet weten:

  ‘had u tot voor kort gedacht dat een minister van Financien er mee weg zou komen wanneer hij tegen de Kamer zei: “Nee, natuurlijk heb ik u vorige week, toen ik op het punt stond de grootste ingreep in de economie te doen die een minister van financien ooit heeft gedaan, niet de waarheid verteld. En als ik volgende week een nog grotere ingreep ga doen, vertel ik het u weer niet.” Is toch gebeurd. Gaat over democratie. En het vreemdste is: we vinden allemaal nog dat Bos gelijk heeft ook. Voor ons journalisten was het natuurlijk niet nieuw dat Wouter Bos ons niet altijd de waarheid vertelde. Wel is het nieuw dat ik op dit moment even niet meer weet of ik wel even hard als vroeger mijn best moet doen om hem die waarheid te laten vertellen. Of er inderdaad niet even een hoger belang is dan “de waarheid, niets dan de waarheid.”‘

  Het zou aardig zijn wanneer Chris Kijne nu op dit moment hierop een reactie zou geven, en dat hij niet blijft zwijgen. Ik citeer andermaal: ‘En het vreemdste is: we vinden allemaal nog dat Bos gelijk heeft ook.’ Wie waren die ‘allemaal’? Ik was daar in elk geval niet bij, en ook ik ben een journalist. Ik ben altijd voor volledige openheid in dit soort publieke zaken, zeker wanneer de consequenties door de gemeenschap moeten worden gedragen. Kijne is niet onvoorwaardelijk voorstander van die openheid. Waarom niet? Hij is nog steeds journalist. Chris, collega, vertel het publiek waarom je zonder enig onderzoek vond dat ‘Wouter Bos gelijk’ had. Het blijkt nu dat de sociaal democraat Wouter Bos ‘de controlemogelijkheden van de Tweede Kamer’ heeft ‘belemmerd,’ en jij en de door jou geraadpleegde journalisten sanctioneerden dit, zo kon de lezer opmaken uit jouw bewering dat ‘we vinden allemaal nog dat Bos gelijk heeft ook.’ En wat is precies dat ‘hoger belang dan “de waarheid, niets dan de waarheid,”‘ waarmee je schermt? Waarom was je als journalist en opiniemaker niet geinteresseerd in de mogelijkheid dat
  ‘oud-minister Bos faalde op alle fronten’ ?

  De journalistiek is een publieke functie. Chris, jij sprak je en plein publique uit. Laat nu publiekelijk weten waarom je vindt dat het niet de taak van een journalist is om de ‘waarheid’ te achterhalen. Ik stuur dit door naar de VPRO en verwacht een antwoord van je. Per slot van rekening worden jouw ‘journalistieke’ bezigheden ook nog eens gefinancierd met gemeenschapsgeld.

 3. patist zegt: 17-07-12 om 11:31

  luister graag naar je .ook door je warme stem.

 4. Linda Jansen zegt: 18-07-14 om 08:36

  Was al onder de indruk van de kwaliteiten van Chris Kijne bij de VPRO en Het Oog, de laatste tijd trouwe luisteraar van Bureau Buitenland dat mede door hem zo’n hoog niveau heeft en tóch goed te volgen is. (Overigens ook lof aan de redacties die vaak bijzonder goede deskundigen invliegen.) Ook veel WK-uren meegekregen en tot mijn verbazing bleek Kijne ook dáár bovengemiddeld professioneel werk af te leveren. Maar gisteren in zijn marathon-uitzending rond de vliegramp bewees hij zijn kwaliteit helemáál: waar bij andere voorbeelden de journalistiek al snel plaatsmaakt voor hijgerige, holle herhalingen, behield hij zijn rustige kritische benadering zonder in te boeten aan betrokkenheid. Klasse!

Geef een reactie