De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Mieke van der Weij

mieke.JPG

Sinds begin 2004 is Mieke van der Weij (Rotterdam, 2 augustus 1953) één van de vaste presentatoren van Met het Oog op Morgen. Daarvoor viel ze af en toe in.

Van der Weij: “Als je dan gevraagd wordt voor een vaste dag, is dat een eer die je eigenlijk niet kunt weigeren. Raar eigenlijk, want zoveel verschilt het nou ook weer niet  van een ander journalistiek programma. Maar als je het Oog ‘vast’ gaat doen, dan staat het in de krant. Het is in zijn lange bestaan toch een ‘instituut’.”

Mieke van der Weij studeerde Middeleeuwse Letterkunde en aan het einde van deze studie rolde ze door een bijbaantje bij Het Parool de journalistiek in. Later ging ze radio doen. Eerst bij de AVRO en later bij de Humanistische Omroep, waar ze literaire programma’s maakte en bij de VPRO, waar ze Wereldmuziek presenteerde op Radio 3.

 Andere programma’s die Van der Weij met veel plezier gedaan heeft, zijn Jules Unlimited bij de VARA, Kunstmest van de NPS, en natuurlijk lange tijd De Rijdende Rechter en de Nationale Nieuwsquiz bij de NCRV. Op de radio is Van der Weij één van de invalpresentatoren van Casa Luna en presenteert ze de wekelijks de Tros Nieuwsshow op zaterdagochtend.

 Mieke: “’t Oog zit ‘strak in de jas’ qua vorm en het heeft ook best lang geduurd voor ik echt op mijn gemak was. Het persoonlijke zit hem toch in kleine zaken zoals je toon, de opening. Nee, dat vind ik geen probleem, die opening. Al zit je soms om tien uur nog te broeden, er komt altijd wel wat en soms bedenk je iets met de redactie. En ik luister vaak om elf uur naar mijn collega’s om te horen dat zij ook niet altijd briljant zijn.”

« Terug naar het overzicht


13 reacties op “Mieke van der Weij”

 1. ellij zegt: 09-08-11 om 23:44

  Ik zou mevr. van der Weij willen vragen minder te jij en te jouen tijdens de uitzending van “met het oog op morgen”.

 2. Henk Herbers zegt: 03-09-11 om 10:59

  Morge Mieke,
  standaard luister ik elke avond naar het Oog.
  Met name op dinsdag, en dan presenteer jij op vloeiende wijze het programma. Maar waarom hakkel je zo op de zaterdagmorgen, ligt dat aan voorbereiding of aan de gesprekspartner ?
  Desondanks luister ik graag naar het Oog en ook naar jou.
  Groeten, Henk Herbers, Nieuw Schoonebeek

 3. Ricardo zegt: 10-12-11 om 18:36

  Ik meen me te herinneren dat u bij de VPRO alleen de weekagenda presenteerde en misschien hooguit soms een korte duopresentatie deed met Dave van Dijk in zijn onvolprezen Musica Exotica. Dave leerde ik kennen als een aimabele man maar kon ook heel narrig zijn en dat was in mijn herinnering soms goed in jullie contact te merken.

 4. Ton Verhees zegt: 04-01-12 om 00:36

  Weet je nog Mieke, dat je bijna in de kast getrokken werd door Youssou N’Dour na een interview? ;-)
  Groetjes en goede wensen!
  Ton

 5. Siny zegt: 11-01-12 om 22:41

  Beste Mieke,
  Ik vraag me af waarom je het progrramma nooit eindigt met gute nacht. Het is net of je je best doet gute nacht niet te hoeven draaien.
  Ik vind dit heel erg.
  Het is een hele mooie afsluiting van de dag.
  Beste Mieke wil je hier wat aan doen?
  Groetjes Siny.

 6. Robert zegt: 27-01-12 om 22:44

  Ik vind Mieke van der Weij altijd wel aangenaam om naar te luisteren. Ze is belezen, heeft humor, verrast soms door een ‘slip of the tongue’ en verloochent haar gereformeerde afkomst niet door zich zo nu en dan, als de gast daar aanleiding toe geeft, een bijbelse kwinkslag te veroorloven.

 7. A.van Lieburg zegt: 07-03-12 om 23:35

  Mieke,

  Samsom van de PvdA met twee x m
  Simson uit de Bijbel met 1 x m ( ook in het Hebreeuws en Nederlands)

  gr. Toon

 8. R.M. Dalmijn zegt: 05-07-12 om 23:00

  Dag Mevrouw van der Weij,

  Heel veel dank voor al die inspirerende Ogen. Uw betrokkenheid bij de gasten, de geweldige techniek van interviewen maar vooral de grandiose humor en het zeer brede kennispalet maken u een Kanjer!

 9. John van Dokkumburg zegt: 06-07-12 om 13:01

  Aha , dan nu rijst de vraag , wie word de nieuwe invaller of met andere woorden, zoeken we in dat geval in vervolg naar een programmerings alternatief ? De inhoud is belangrijker dan het jasje .

 10. Jan zegt: 21-08-12 om 23:16

  Mevr vd Weij,

  Hoor u zojuist de uitzending van 21 augustus ’12 openen. Ging over die amerikaanse politicus die van mening is dat vrouwen na een verkrachting niet zwanger kunnen worden. U zei dat het niet gek is in een land waar de meerderheid denkt dat de aarde in 6 dagen is geschapen. Daarmee suggereert u dat mensen die in de schepping geloven idioot of zoiets zijn. De mening van die politicus is natuurlijk achterlijk, maar daarmee zijn creationisten geen idioten. Vond ik erg beledigend en niet passend bij een objectief radioprogramma.

 11. Mw. Avan der Weij , Anthony’ putsch is een singer songwriter uit Groningen. hij heeft een prachtige song met clip gemaakt genaamd king of the world. Clip is al bijn 15000 keerbekeken. Kijk op YouTube Anthony’s putsch king of the world. Ik zou het leuk vonden om deze eens tijdens het oog te horen op radio 1. Als u de moeite wilt nemen bent meteen verknocht. try ? Vr Gr. Ad Heus

 12. Willemiek Seligmann zegt: 06-01-14 om 12:52

  Geachte mevrouw van der Weij,

  Van mijn geen opmerking maar een (voor mij urgente) vraag.
  In december was in het Oog op een vrijdagavond een keer iemand te gast die zowel endocrinoloog, neuroloog als psycholoog was.
  Hij bracht als deze -isme’s in stelling voor topsporters.

  Helaas heb ik de uitzending niet gehoord. Mijn “bron” meende dat u de betreffende uitzending verzorgde. Ik zou u heel dankbaar zijn voor zijn volledige naam. Kan voor mij mogelijk erg belangrijk zijn.
  Ik hoop dat u of uw redactie mij kan helpen.

  Rest mij u en uw collegae te danken voor de aangename uurtjes Oog,

  met vriendelijke groet,

  Willemiek Seligmann

 13. Beste Mw van der Weij
  Vandaag (dinsdag 21 januari) wordt er in Genève een schaduw Geneve II conferentie gehouden vanuit een vrouwen/gende perspectief op het Graduate Institute of International and Development Studies, ism de WILPF (Women’s International League for Peace and Freedom), Code Pink, Madre, Nobel Women’s Initiative. Op deze link vindt U het programma http://graduateinstitute.ch/ev.....eva-ii-pea,
  de conferentie zal live uitgezonden worden op de website van WILPF. Wellicht is dit een item om in uw programma van vanavond op te nemen.

  Met vriendelijke groet
  Fenneke Reysoo
  Scientific Director
  Research Programme Gender and Global Change

Geef een reactie