NOS Journaal-app

Met de NOS Journaal-app kijk je de laatste nieuws- en sportuitzendingen snel terug, bekijk je live streams van Journaal 24, Politiek 24, Sport 24,  persconferenties, Champions League voetbal en meer.

Je kan de app gebruiken om uitzendingen op je mobiel te selecteren, en op je Connected TV af te spelen. Zo kan je zappen met je smartphone. Raadpleeg de informatie onderaan deze pagina voor meer achtergrond en de werking van dit concept.

De NOS-Journaal app is beschikbaar voor iPhone. Surf op je mobiel naar nos.nl/japp of zoek in de app store naar NOS Journaal om de NOS Journaal-app te downloaden.

Heb je een ander toestel? Dan kan je met de NOS-app ook alle uitzendingen en streams kijken.

Zappen met je smartphone?

Steeds meer mensen hebben een smartphone en een tv die is aangesloten op het internet: een smart tv.  De smartphone krijgt een steeds centralere rol in het dagelijks leven en wordt al lang niet meer gebruikt voor bellen alleen. Met deze nieuwe toepassing spelen we in op deze ontwikkeling. Door je iPhone via het (wifi-)thuisnetwerk met je smart tv te verbinden, kijk je in een handomdraai uitzendingen terug op het grote scherm. En werkt je smartphone in feite als afstandsbediening.

Een goeie app maakt een handleiding overbodig. Maar omdat het hier om een nieuwe toepassing gaat, leggen we toch graag uit hoe het werkt.

Om te zappen met je smartphone heb je een tv nodig die is aangesloten op internet: een smart tv. De smart tv moet aan staan, en je smartphone en smart tv moeten op hetzelfde (thuis-)netwerk zijn aangesloten.

Als je de NOS Journaal-app opent, dan verschijnt de melding ‘smart tv gevonden’. Vervolgens selecteer je jouw smart tv en daarmee koppel je hem aan de smartphone.  Dit hoef je maar 1x te doen.Als je nu een NOS-uitzending start op de smartphone, speelt deze af op je smart tv.

De live streams zijn om technische redenen (nog) niet via je smartphone op je smart tv te bekijken. Deze spelen gewoon op de smartphone af.

In drie stappen:

1. smart tv gevonden

2. smart tv koppelen

3. Afspelen naar smart tv

Als je buiten bereik van je netwerk bent speelt de uitzending automatisch weer op je smartphone. De NOS Journaal-app onthoudt de smart tv die je gekoppeld hebt, en zal automatisch weer koppelen als je in de buurt bent van de tv. Als je dit niet wilt, dan kan je de smart tv de-selecteren en ontkoppelen.

Ondersteunde tv’s en netwerken

Met de NOS Journaal-app kan je uitzendingen afspelen op de meeste smart tv’s maar ook op andere Internet connected devices. We ondersteunen de volgende toestellen:

- Samsung tv’s
- Sony tv’s
- Philips tv’s
- Panasonic tv’s
- LG tv’s
- WD TV Live
- Xbox
- XBMC
- Windows Media Player

De NOS Journaal-app maakt gebruik van het DLNA DMR protocol om de video’s naar je smart tv te sturen. Hieronder zie je per merk hoe dat werkt en of jouw specifieke toestel ondersteund wordt.

Samsung tv’s

Samsung is in 2009 begonnen met het ondersteunen van DLNA DMR. Ze doen dat onder de naam AllShare Play. Standaard staat AllShare Play aan op je tv, maar mocht je het ooit uitgezet hebben, dan werkt de NOS Journaal-app niet samen met je Samsung tv. Om AllShare aan te zetten kan je in het menu van je Samsung tv gaan naar:

Menu -> Netwerk -> AllShare Instellingen

Bij de eerste keer dat je smartphone verbinding met de tv maakt zal er op de tv een melding komen dat je smartphone verbinding met de tv wil maken. Selecteer ‘Toestaan’ en druk op OK op de afstandsbediening van je tv.

Raadpleeg hier de lijst met Samsung tv’s waarvan bij ons bekend is dat de koppeling met de NOS Journaal-app op de smartphone goed werkt.

Sony tv’s

Vanaf 2010 is Sony begonnen met het leveren van tv’s die geschikt zijn om over wifi of een netwerkkabel vanuit een smartphone aan te sturen. Standaard staat de functionaliteit op de tv aan, maar mocht het niet werken, controleer dan de instellingen:

Network -> Home Network Setup -> Remote Device / Renderer (ON)

Raadpleeg hier de lijst met Sony tv’s waarvan bij ons bekend is dat de koppeling met de NOS Journaal-app op de smartphone goed werkt.

Panasonic tv’s

Panasonic is in 2011 begonnen met het voorzien van de DLNA DMR techniek in de Viera tv’s. Wanneer de tv aanstaat reageert hij op de NOS Journaal-app, mocht dat niet gebeuren controleer dan of de netwerk instellingen goed zijn:

Menu -> Network -> Viera Remote Settings (deze moet aan staan)

Raadpleeg hier de lijst met Panasonic tv’s waarvan bij ons bekend is dat de koppeling met de NOS Journaal-app op de smartphone goed werkt.

Philips tv’s

Philips is in 2010 begonnen met het ondersteunen van DLNA DMR. Toen was dat alleen nog op de topmodellen uit de 7, 8 en 9000-serie. Typenummers van Philips tv’s zijn als volgt opgebouwd: 32PFL5507H/12 betekent dat het een 5000 series tv is, uit het jaar 2012 (de 7 staat voor 2012), met een beeldschermdiagonaal van 32 inch.

Nog een voorbeeld: Een PFL 32PDL7906H/12 is een 32 inch 7000 series tv uit 2011 (de 6 uit het type nummer.

In de onderstaande tabel vindt je bij welke series de koppeling met de NOS Journaal-app wordt ondersteund:

Wanneer jouw Philips tv ondersteund zou moeten worden, maar toch niet werkt, controleer dan de instellingen op je tv:

Home -> Setup -> Network settings -> Digital Media Renderer (deze moet op AAN staan)

Raadpleeg hier de lijst met Philips tv’s waarvan bij ons bekend is dat de koppeling met de NOS Journaal-app op de smartphone goed werkt.

LG tv’s

In 2010 is ook LG gestart met het ondersteunen van DLNA DMR. Eerst alleen op de topmodellen, later ook op de andere modellen. Wanneer je tv niet werkt, controleer dan deze instellingen:

Instellingen -> Netwerk -> Smart Share Instellingen: “Mijn tv delen” moet AAN staan en “Automatisch afspelen na ontvangst” moet AAN staan.

Raadpleeg hier de lijst met LG Tv’s waarvan bij ons bekend is dat de koppeling met de NOS Journaal-app op de smartphone goed werkt.

Netwerk

Wanneer je gebruik maakt van het Ziggo netwerk, zorg er dan voor dat je smartphone geen verbinding maakt met de WifiSpots van Ziggo, maar met het (wifi-)thuisnetwerk waar ook de tv mee verbonden is.

Vragen, opmerkingen of tips?

Zappen vanaf je smartphone naar je Smart TV is een experiment. Als de gebruikerservaring en techniek goed genoeg blijken, dan willen we deze functie op grotere schaal gaan inzetten. Als u vragen, opmerkingen of tips heeft, meldt ze vooral op http://over.nos.nl/contact/vragen-en-reacties. Hartelijk dank.