De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Moskou

 • De Russische ´homowet´ (2)

  Dat was me het weekendje wel. Schrijven over nuance is kennelijk een goede manier om woede op te wekken of steun te verwerven. Vele tientallen hebben gereageerd op mijn blog over de Russische ´homowet´. Dank aan degenen dat serieus hebben gedaan. Aan degenen die hun best hebben gedaan me op de kast te krijgen: helaas, dat is niet gelukt. Op deze site, op Twitter en op Facebook hielden kritiek en instemming elkaar ongeveer in evenwicht. Een enkeling kwam met een ´derde weg´. Gun me een poging tot reactie.

   

  53 reacties Lees verder →

 • De Russische ´homowet´

   

  Of het komt door een gebrek aan nieuws in de zomer weet ik niet, maar Rusland staat volop in de belangstelling. Ineens wil iedereen alles weten over Navalny, Snowden en vooral over een anti-homowet die geen anti-homowet is.

  65 reacties Lees verder →

 • Burgemeester en vechtende honden

  Het zoemde al een tijdje rond in Moskou: burgemeester Sergej Sobjanin treedt tweeënhalf jaar na zijn benoeming af, blijft aan als fungerend burgemeester en is (de belangrijkste) kandidaat voor de vervroegde verkiezingen op 8 september. 

  1 reactie Lees verder →

 • Brand

  Het gebeurt niet vaak dat ik me kwaad maak over dingen die gebeuren in de regio waarover ik geacht word te berichten. Ik vind dat je afstand moet houden, om persoonlijke en journalistieke redenen. De brand in een psychiatrisch ziekenhuis, die vannacht 38 mensen het leven kostte, is een uitzondering op die regel.

  1 reactie Lees verder →

 • Aleksandr Dolmatov

  De zaak Dolmatov wordt steeds ingewikkelder. Wat is waarheid, wat verdichting? Er is voor een gewoon mens niet meer uit te komen.

  6 reacties Lees verder →

 • Kijk, we zijn er nog

  En zo liepen er zondag toch ineens weer vele duizenden mensen te demonstreren in het ijzige Moskou. De Russische oppositie is klaarblijkelijk niet zo dood als het Kremlin graag wil bewerkstelligen en haar sympathisanten vrezen.

  2 reacties Lees verder →

 • Nationalisten

  Een vreemd artikel van Masja Gessen in de New York Times van vandaag. De vrouw die ik bewonder vanwege haar kristalheldere “politieke biografie” van Vladimir Poetin (De man zonder gezicht) maakt er een potje van.

  6 reacties Lees verder →

 • Rugpijn

  President Poetin heeft pijn in z´n rug en de hele Kremlinwatchende wereld verkeert in opperste staat van opwinding. Als je de analyses mag geloven, is het einde van de man die Rusland al twaalf jaar met strakke hand leidt nabijer dan we kunnen vermoeden.

  4 reacties Lees verder →

 • Geld

  Rusland verdient graag geld aan buitenlanders. Veel geld. Om je persoonlijke spullen tijdelijk in te kunnen voeren, vraagt de douane vier hele euro´s per kilo. En een beetje huishouden weegt al gauw een heleboel kilo´s, weet ik inmiddels uit ervaring.

  10 reacties Lees verder →

 • Rusland maffiastaat 2

  Julian Assange zit in Londen achter de tralies en vrijwel overal woedt de discussie of hij een held is of juist een verrader. Niet in Rusland. Hier gaat de discussie ook over de reacties van de Amerikanen op de uitgelekte documenten. Sommige Russen zien er een bevestiging in van het Amerikaanse meten met twee maten. De Amerikanen spreken graag schande van hoe de Russen paal en perk stellen aan persvrijheid. Maar nu de Amerikanen zelf onder vuur liggen beroepen ze zich op de “heilige oorlog tegen het terrorisme” en voeren ze ongegeneerd aanvallen uit om internetsites uit te schakelen, schrijft bijvoorbeeld Anatoli Karlin -vanuit datzelfde Amerika overigens.

  18 reacties Lees verder →