De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Digitale Media

 • NOS.nl redesign

  NOS.nl, één van de grootste nieuwssites van Nederland, ondergaat een grote verandering, oftewel een redesign.

   

  De uitdaging is om een eigentijdse en gebruiksvriendelijke site te bouwen, waarop het nieuws, de video’s en de livestreams goed tot hun recht komen.

   

  Bij het redesign zijn wij uitgegaan van de gebruiker en de context ofwel de nieuwsbehoefte. Voor het merendeel van onze bezoekers is up-to-date zijn met wat er in de wereld gebeurt, de belangrijkste motivatie om nieuws te lezen. Een andere belangrijke context voor de gebruiker is ‘niets willen missen’. Die behoefte vullen wij in door het laatste nieuws en Live beelden aan te bieden.

   

  De nieuwe NOS site krijgt een simpelere navigatie, waarbij het nieuws centraal staat. Tijdens de Olympische Spelen en het WK Voetbal hebben wij  al geëxperimenteerd met een nieuw design: langere pagina’s en meer aandacht voor beeld. Beide sites zijn door het publiek positief ontvangen en massaal bezocht. Design uitgangspunten van deze sites, gebruiksvriendelijkheid en look&feel hebben wij nu ook toegepast op de nieuwe site.

   

  De komende tijd wordt er nog volop gebouwd aan de nieuwe NOS site. Op beta.nos.nl is te zien hoe de nieuwe NOS site eruit komt te zien. Graag ontvangen wij daar feedback, via de rode feedback knop.

   

  Op http://nos.nl/nieuw/ is meer uitleg te vinden over de nieuwe NOS site.

  52 reacties Lees verder →

 • NOS-app voor Android vernieuwd

  Vanaf vandaag is versie 3.0 van de NOS-app voor Android beschikbaar. In deze versie is de app visueel sterk verbeterd en versimpeld. Ook introduceren we nieuwe navigatie en een nieuw menu. Hiermee navigeer je, en voeg je zelf nieuws- en sportcategorieën toe.

  Menu en categorieën

  Je opent het nieuwe menu door de bovenste navigatiebalk naar beneden te slepen, of door te tappen op het menu-icoon links bovenin.

  Je kan navigeren naar de andere nieuws- en sportcategorieën door er in het menu op te tappen. Je kan ook naar links of rechts vegen in de nieuwslijsten. In het menu kan je kiezen voor ‘Categorieën wijzigen’, er opent zich vervolgens een scherm waarin je zelf kiest welke nieuws- en sportcategorieën je wilt zien. De categorie ‘nieuws’ bevat alle nieuwsberichten, en de categorie ‘sport’ bevat alle sportberichten.

  Bij grote evenementen en nieuwsgebeurtenissen introduceert NOS een extra categorie. In dit geval verschijnt er een rode cirkel op de menuknop.

  En verder

  De uitzendingen in de app vind je door naar rechts te vegen in de nieuwslijst. Zo zijn de uitzendingen beter te vinden. In volgende versies gaan we ook de livestreams aan deze pagina toevoegen. Je ververst een nieuwslijst door te trekken aan de nieuwslijst (pull-to-refresh).

  De NOS-app voor Android werkt op tablets en smartphones. Navigeer op je mobiel naar nos.nl/app om de NOS-app te downloaden. Veel plezier met de app!

  22 reacties Lees verder →

 • Categorieën in NOS-app voor iPad

  Vanaf vandaag is er een nieuwe versie van de NOS-app voor iOS beschikbaar, de meeste verbeteringen vind je op de iPad.

  Categorieën aan- en uitzetten

  In het menu kan je categorieën aan en uitzetten. Deze functie moet het leesgemak vergroten. Ook tonen we een notificatie als er een nieuwe categorie beschikbaar is. Dit kan je zien aan het balletje of de badge op de menu-knop.

  Start de app niet meer op na update?

  Op sommige iPads start de app niet meer op na de update, verwijder de app en installeer de app opnieuw. De app zal dan weer werken. We zoeken naar de oorzaak en oplossing voor dit probleem. Excuses voor het ongemak.

  Toekomst

  In de toekomst brengen we op de iPhone een nieuwe mediagallerij. Verder willen we de artikelen rijker maken in presentatie en zullen we de stijl op de iPad beter laten aansluiten op iOS.

  42 reacties Lees verder →

 • NOS smartwatch-app

  Mobiele technologie wordt op steeds meer plekken belangrijk. Draagbare technologie, de ‘wearables’, zijn daarom een trend. De meeste mensen kennen Google Glass, maar er zijn inmiddels ook vele fitness trackers, slimme horloges en andere wearables te koop. Het slimme horloge, de smartwatch, is misschien wel de eerste wearable die massaal afgenomen gaat worden. Om deze reden is vanaf vandaag is onze eerste app voor Smartwatches beschikbaar: NOS Nieuws.

  Smartwatches zijn klein, uitgerust met sensoren, en de gebruiksmomenten zijn kort. Het ligt voor hand om applicaties simpel, context-gerelateerd en relevant te houden. Om deze reden hebben we besloten snellezen te introduceren op deze smartwatch app. Zo kan je op een klein scherm razendsnel en simpel verhalen lezen.

  Snellezen

  Het concept werkt als volgt: als je een gewoon artikel leest dan scroll je naar beneden en je beweegt je ogen over de regels en het scherm. Dit bewegen van je ogen kost energie, het kost tijd.

  Door de woorden één voor één uitgelijnd op een vaste plek voorbij te laten schieten, bespaar je deze tijd. Deze tijd kan je weer gebruiken om te lezen; je leest dus sneller!

   

  De belangrijkste headlines

  De NOS Nieuws-app voor smartwatches bevat in het kort de belangrijkste headlines van het moment. Je navigeert door deze headlines door naar links en rechts te vegen. Tap op een headline om te beginnen met lezen in de snellezer. Je past de snelheid aan door te tappen op het radertje onderin de lezer. De lees-snelheid wordt aangegeven in woorden per minuut (wpm). Je zal zien dat je mettertijd sneller kan lezen.

   

   

  Beschikbaarheid

  De NOS Nieuws-app is beschikbaar voor de volgende Smartwatches:

  • Samsung Galaxy Gear 1 (met Tizen)
  • Samsung Galaxy Gear 2
  • Samsung Galaxy Gear 2 Neo

  Om de NOS Nieuws-app te downloaden koppel je je Smartwatch aan je Smartphone en je navigeert in Gear Manager naar apps. Zoek nu op ‘NOS’, de app ‘NOS Nieuws’ verschijnt, tap erop om de app te installeren. Nb. Veel smartwatches vallen standaard erg snel terug in de slaapstand. Gaat dit te snel? Pas het dan aan in de instellingen van je smartwatch.

  De NOS nieuws-app voor Smartwatches is een experiment. Als dit goed werkt, dan maken we dit voor een groter publiek beschikbaar.  We houden daarom goed in de gaten houden hoe deze app wordt ontvangen en gebruikt.

  Veel plezier met de app!

  16 reacties Lees verder →

 • Prinsjesdag bij de NOS via een Virtual Reality-bril

  Op Prinsjesdag experimenteert NOS Digitale Media met de Oculus Rift. Dat is een 3D Virtual Reality-bril die sinds vorig jaar op de markt is, in eerste instantie vooral bedoeld voor de gaming-markt. Met de 3D Oculus Rift krijg je het idee dat je zelf onderdeel bent van de virtuele wereld van het spel.

  De NOS zet deze bril nu in voor een live videoregistratie van de Troonrede. Via de Oculus Rift-bril kan iedereen virtueel (live) aanwezig zijn in de Ridderzaal als de koning de plannen van de regering ontvouwt.

  In samenwerking met videobedrijf Yellowbird registreert de NOS via een 360 graden-camera de volledige Troonrede. Die is zowel live als achteraf te bekijken. De gebruiker van de Oculus Rift-bril kan dan zelf kiezen waar hij of zij precies naar kijkt. Deze bril creëert de ervaring dat je er zelf bij bent, de drager van de bril kan immers ‘om zich heen kijken’.

  Eerder boden wij de beelden van de 360 graden-camera aan via NOS.nl. Dit jaar experimenteren wij met het aanbieden van live video via de Virtual Reality-bril.

  Begin dit jaar is de Oculus Rift overgenomen door Facebook. Ook andere bedrijven experimenteren met Virtual Reality-brillen.

  Om de livestream via de Oculus Rift te bekijken, heb je software op je Mac nodig die panoramische video kan afspelen:
  http://akamai.yb.nl/nos/prinsjesdag2014/SVRiftPlayer133NOS.dmg

  Om de software te gebruiken dien je eenmalig de volgende gegevens in te voeren:
  Name: NOS
  License key: a8q7i622RFEBjKiP+n5SpNsD

  Om de stream te openen kies je in het ‘File’ menu voor ‘Open URL’ en plak je de volgende URL in het venster: http://sv1-lh.akamaihd.net/i/prinsjesdag_2014_1@19967/master.m3u8. Maak het scherm fullscreen en vervolgens kun je de Troonrede in 360 graden bekijken.

  De Troonrede 360 graden is ook terug te kijken:

  Oculus Rift URL:
  http://nos.yb.nl/prinsjesdag2014/media/Troonrede_2014_4mbit.mp4

  Oculus Rift software:
  http://nos.yb.nl/prinsjesdag2014/SVRiftPlayer133NOS.dmg (Mac – Licentie hetzelfde als bij livestream)
  http://www.kolor.com/download#kolor-eyes (Windows/Mac)

  87 reacties Lees verder →

 • NOS-app voor iPhone: nieuwe stijl, nieuw menu

  Vanaf vandaag is versie 3.0 van de NOS-app voor iOS beschikbaar. De meeste verbeteringen zijn zichtbaar op de iPhone.

  Nieuwe stijl

  De iPhone app heeft een nieuw jasje gekregen zodat deze beter aansluit bij de nieuwe versies van iOS. We hebben het ontwerp zo eenvoudig mogelijk gehouden zodat de gebruikersinterface duidelijk is en het evident is dat NOS de afzender is.

  Nieuw menu, kies zelf je categorieën

  Het menu is vernieuwd en vind je links bovenin het scherm. Je navigeert met het menu door de app, maar je kan via dit menu nu ook nieuws- en sportcategorieën aan- en uitzetten. Dit doe je door te kiezen voor ‘wijzigen’ en jouw categorieën aan- of uit te zetten. De categorieën uitzendingen, nieuws, sport en video’s staan altijd aan.

  Als er functies zijn verbonden aan een categorie, dan zet je deze ook uit als je de categorie uitzet. Dus als je voetbal uitzet, dan verschijnt er ook geen notificatie meer als er gevoetbald wordt.

  Als er een nieuwe categorie beschikbaar is, bijvoorbeeld bij een sportevenement, dan zie je aan een rood balletje of badge op de menuknop.

  Videofilters

  Verder blader je aan de hand van simpele filters sneller door video’s. Veel bekeken videoclips van vandaag vind je in de categorie ‘populair’, nieuws en sport hebben een eigen filter. Onder ‘alles’ vindt je een chronologische index van alle clips van NOS.

  In de NOS-app voor iPad willen zullen we soortgelijke wijzigingen doorvoeren. Navigeer op je mobiel naar http://nos.nl/app om de NOS-app te downloaden.

  26 reacties Lees verder →

 • NOS-app: nieuwe videospeler op Android

  Vanaf vandaag is versie 2.5.0 van de NOS-app voor Android beschikbaar. In deze versie vindt u een nieuwe videospeler en hebben we een aantal optimalisaties gedaan.

  In de nieuwe videospeler vind je videoclips onderverdeeld in de categorieën: Populair, Nieuws, Sport en Alles. Zo navigeer je simpel en snel naar video’s in de rubrieken die jij interessant vindt. Ook kan je tijdens het kijken van een video doorbladeren naar andere video’s. De nieuwe videospeler is net als de NOS-app zelf beschikbaar voor Android smartphone en tablet.
  Verder is een aantal bugfixes en optimalisaties gedaan in de update.

  Navigeer op je mobiel naar nos.nl/app om de NOS-app voor Android te downloaden.

  2 reacties Lees verder →

 • Miljoenenpubliek voor NOS WK site en NOS apps

  De NOS WK site is door 10,8 miljoen unieke bezoekers bezocht. Een absoluut record. Het ‘Sotsji-record’ voor de NOS Olympische Spelen site (6,1 miljoen unieke bezoekers in totaal) is hiermee voorbij gestreefd. En dat met een toernooi waar geen enkele wedstrijd overdag is uitgezonden. De site werd vooral goed bezocht op de dagen na succes van het Nederlands elftal. Video’s, het WK speelschema, liveblogs, artikelen en de Playercam stonden dagelijks in de top 10 van best bezochte pagina’s.
   

  NOS WK app

  De NOS FIFA WK app, waarmee o.a. alle goals vanuit verschillende camerastandpunten konden worden teruggekeken, was eveneens een succes: al na het eerste weekend telden deze app meer dan een half miljoen gebruikers. Nooit eerder was een app van de NOS zo snel zo succesvol. In totaal is de app 900.000 keer gedownload, had de app ruim 12 miljoen contacten en 50 miljoen pageviews. De app stond lang op nummer 1 in de app stores van Apple en Google. De NOS FIFA WK ontving resp. 3,5 en 4 sterren in de Apple en Google stores en vele enthousiaste reacties van gebruikers.

  Ook de NOS apps (NOS.nl/app) profiteerden van het WK en werd aanzienlijk meer gedownload én gebruikt tijdens het WK.

   

  Op Facebook en Twitter hebben de NOS accounts veel aandacht gekregen, het NOS Sport account op Twitter is meer dan verdubbeld in volgers. NOS artikelen en video’s zijn vele malen ‘geliked’ en gedeeld op Facebook.

   

  HbbTV WK app

  De NOS Sport app op connected TV is fors meer gebruikt tijdens het WK. De HbbTV WK app heeft aangetoond dat er tijdens grote evenementen ruimte is voor extra content en informatie op het TV scherm.

   

  7 reacties Lees verder →

 • Bezoek NOS WK-site verbreekt record Sotsji-site

  Het Nederlands elftal zorgt natuurlijk voor de beste reclame, maar toch profiteren de speciale WK-site en NOS FIFA WK-app opvallend goed van dit WK.

  Het aantal unieke bezoekers aan NOS.nl/wk2014 heeft het recordaantal van de Sotsji-site inmiddels verbroken. Ter vergelijking: met de Winterspelen boden wij online een aantal wedstrijden aan die niet op TV waren. Ook waren er wedstrijden overdag waardoor kijkers niet massaal voor de televisie konden zitten.

  Tot en met zaterdag, toen het WK Voetbal 17 dagen onderweg was, bedroeg het aantal unieke bezoekers aan de WK subsite ruim 6,1 miljoen. Dat was net iets meer dan na 17 dagen Olympische Winterspelen. Inmiddels hebben nóg meer gebruikers de subsite bezocht. Momenteel staat de teller op  7,5 miljoen.

  Een van de best bekeken video’s is die van de Playercam volgt Robben bij penalty.

  Het is een nieuw onderdeel op de site dat blijkbaar in de smaak valt.

  Sinds Nederland-Australië  bieden wij de bezoekers ook de mogelijkheid om de WK wedstrijden van Oranje te bekijken met het radiocommentaar van Radio Brasil.  Dit hebben inmiddels ruim 188.000 mensen gedaan.

  De NOS FIFA WK-app heeft inmiddels al 913.000 unieke gebruikers. Met deze app kun je doelpunten en beslissende momenten uit alle wedstrijden terugkijken uit verschillende hoeken. Wij zien een piek in gebruik vlak na de wedstrijd. NOS.nl/wkapp

  En ook op Twitter gaat het goed. Het account @NOSsport heeft inmiddels meer dan 100% groei in volgers gerealiseerd sinds start WK.

  9 reacties Lees verder →

 • Nieuwe Jeugdjournaal-app voor Android

  Vanaf vandaag is de nieuwe Jeugdjournaal-app voor Android beschikbaar in de Google Play store. Met de nieuwe Jeugdjournaal-app kunnen kinderen snel, gemakkelijk en op elk moment van de dag nieuwsvideo’s en uitzendingen van het NOS Jeugdjournaal terugkijken, reageren op stellingen of een weerfoto insturen. Zo hoeven kinderen nooit meer iets van het NOS Jeugdjournaal te missen.

  thuisscherm

  Thuisscherm

  Het openingsscherm van de Jeugdjournaal app, het thuisscherm, is opgebouwd uit verschillende blokken. Dit kunnen verhalen zijn, maar ook stellingen, het weer of de uitzendingen.

  Video

  In veel van de verhalen van Jeugdjournaal speelt video een belangrijke rol. Daarom wordt bij het openen van een verhaal automatisch de bijbehorende videoclip afgespeeld. Voor gebruikers die dit liever niet hebben, in verband met grenzen aan dataverkeer, hebben we een instelling gemaakt om dit ‘automatisch afspelen’ uit te zetten. Je vindt deze instelling onder de optie “Menu” – “Instellingen en info”.

  Updates

  De komende periode volgen er updates waarin we app uitbreiden en verder verbeteren. Zo gaan we aan de slag met het oormerken van verhalen als favoriet. Ook willen we – met behulp van een wereldkaart – beter uitleggen waar in de wereld verhalen zich afspelen.

  We beginnen met een Android app voor smartphone en tablet

  We beginnen met de Jeugdjournaal-app op het Android platform. Dit heeft twee redenen. Enerzijds zien we dat er meer Android toestellen verkocht worden. Anderzijds zien we aan de andere NOS-apps dat Android apps het vaakst worden gebruikt. We beginnen daarom met een Android app.

  Downloaden

  De Jeugdjournaal-app is beschikbaar voor Android telefoons en tablets met een Android versie 2.3 en hoger. De app is in liggende stand (landscape) en staande stand (portrait) te gebruiken. Heb je hem nog niet? Download de app door op je mobiele telefoon of tablet te surfen naar jeugdjournaal.nl/app

  9 reacties Lees verder →